Päästettäisiinkö pullonkerääjät töihin?

En ole vuosiin palauttanut pulloja Alkoon. Vien ne paikallisen lasinkeräyspisteen luo, mutta en pudota pyöreän keräysastian uumeniin, vaan jätän muovikassissa sen viereen. Ei kestä kauankaan, kun kassi on kadonnut. Joskus pullonkerääjä sattuu paikalle ja kiittää kohteliaasti, että säästin häneltä vaivan onkia pullot koukulla astiasta.

Ammattimaisia pullonkerääjiä Katajanokalla on liikkeellä useampia. Eivät pultsareita; he ovat aina selvin päin, mutta varmaankin kuuluvat joukkoon ”vaikeasti työllistyvä”.

Pullon keräämisestä ei monta euroa päivässä heru, mutta niukkaa toimeentuloa se avittaa edes vähän.

Miksi pullonkerääjä ei jaa vaikkapa mainoksia postiluukusta, joka olisi sentään moninkertaisesti tuottavampaa? Koska pullonkeräämisestä tienaa paremmin. Sen paremmin verottaja kuin työkkärin virkailija eivät ole vahtimassa Alkossa, kuka pullot palauttaa. Rahaa ei tule paljon, mutta sen saa pitää kaiken itse. Jos jakaisin mainoksia, kymmenestä eurosta kahdeksan menisi asumistuen veroihin, työmarkkinatuen yhteensovitukseen ja asumistuen alenemiseen. Ties vaikka ulosottomieskin olisi käsi ojossa ottamassa osaansa.

Tällaisista syistä pidän enemmän perustulosta kuin nykyisestä kyykyttävästä sosiaalipolitiikasta.  Mikään realistinen perustulo ei anna tulottomalla enempää kuin nykyinen perusturvakaan, mutta se tarjoaisi tien ulos köyhyydestä, koska myös mainosten jakaja saisi pitää suurimman osan palkastaan itse.

Vaikeasti työllistyvästä kyllä maksetaan työmarkkinatukea, vaikka hän menisi töihin, mutta tuki maksetaan työnantajalle palkkasubventiona. Järjestelmä on jopa antelias, mutta se ei pullonkerääjiämme auta. Heidät pitäisi palkata kokoaikaiseen työsuhteeseen, josta pitäisi maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa. Palkka ei tässä ole ongelma, koska valtio maksaa siitä tukena suuren osan, vaan tuo kokoaikaisuus ja pysyvyys. Kasvukeskukset ovat täynnä erilaista pientä keikkatyötä, joihin tarttuminen olisi ensimmäinen askel työelämään, mutta sellaiseen ei työllistämistukea saa.

Entä jos vaikeasti työllistyvä saisi pitää itse työmarkkinatukensa, vaikka menisi töihin? Koska valtio maksaa osan palkasta työmarkkinatukena, hyväksyttäisiin, että työnantajan maksama aikapalkka olisi työehtosopimuksia pienempi. Urakkaluontoisessa työssä, vaikka siinä mainosten jakamisessa, alennusta ei tietenkään olisi, koska palkan alennus sisältyy jo siihen, että huonokuntoisempi tekee työltä vähän hitaammin.

Väännetään nyt oikein rautalangasta. >Olkoon työmarkkinatuki 550 euroa ja työehtosopimuksen mukainen palkka 1400 euroa. Nyt työantajan on maksettava 1400 euroa kuussa, mutta hän saa tukena 550 euroa kuussa. Minä ehdottaisin, että työnantaja maksaa 850 euroa, mutta työnte3kijä saa pitää työmarkkinatuen, 550 euroa.

Mikä tässä on erona? Se, että tämä tuki toimii myös keikkatyössä, koska se ei vaadi byrokratiaa.

40 vastausta artikkeliin “Päästettäisiinkö pullonkerääjät töihin?”

 1. Mikseivät pullonkerääjät organisoi toimintaansa esim. tyyliin ”haemme pullot kotioveltanne ma klo 18:00”?

  Hieman asian vierestä:
  Huomasin taannoin valintamyymälässä myynnissä valtavia saksalaisia muovipulloja joissa mainostettiin ihan kyljessä: ”kein Pfand!” Miksi näitä pantittomia pulloja saa edes myydä Suomessa pilaamassa luontoa?

 2. En näe kuin hyviä puolia. Työnantajalle maksettavassa palkkatuessa on sekin hankaluus, että työnantaja ei saa olla valtion laitos. Vain kunta tai yksityinen kelpaavat. (Menetin tämän pykälän takia jo sovitun työpaikan yliopistolla.)

 3. Työnantajakin ilmeisesti ajattelee, että työstä on synnyttävä jotain hyötyä.

  Ruotsalaiset työnantajatkin aikoinaan sanoivat, että he eivät ota yhtään ylimääräistä työllistä tehtaalleen työhön vaikka Ruotsin valtio maksaisi työttömän palkan kokonaisuudessaan. Miksi ottaa nurkkiinsa työntekijöitä jotka eivät tuota mitään.

  Ei tästä ajattelusta puutu kuin se ”oikea työ”. Jos lorvimalla saa vähintään 800 euroa netto (yksinelävä ja kun sitä oikeata työtä ei ole), niin kuinka sitten työnantaja ryhtyisi maksamaan 850 + kulunsa tyhjän teosta.

  Täytyisikin muuttaa ajatuksia sille suunnalle, että tyhjän tekemisestäkin maksettaisiin ja tyhjäntekeminen hyväksyttäisiin oikeaksi työksi. Eikö näin esim. Tanskassa ole.

  Josko vaan julistettaisiin, että kaikki lapsiin liittyvät työt ovat yhteiskunnallisesti erittäin merkityksellisiä, niin kaikki työttömät välittömästi olisivat tärkeitä kunhan edes ryhtyisivät tekemaan lasten lauluja taikka ainakin ajattelemaan edes lapsimyönteisesti.

  Jokin tärkeä työ-sektori työttömille olisi luotava jolla saisivat tuon Osmon 1400 bruton osalleen. Roskien ja jätteiden keruutakaan työnä ei kaikille työttömille riitä.

 4. Tuttavani on mielenterveyspotilas(kaksisuuntainen mielialahäiriö) ja on Klubitalotoiminnan kautta päässyt kuntouttavaan työhön – kolmena päivänä viikossa klo 7-10 raskasta roskien lajittelua, josta maksetaan noin 8,5 euroa tunnissa.

  Kuvittelin, että hänen niukka elintasonsa olisi tämän työn myötä parantunut hieman, mutta toisin kävi. Kun asumistuki pieneni ja palkasta menee vero, niin nettoansiot kasvoivat vain noin 100 euroa. Kun vielä otetaan huomioon matkat(n.4€/pv), niin lopputulos on, että työilon lisäksi käteen jäävä raha kasvoi vain noin 60 euroa.

  Pulloja keräämällä olisi lopputulos ollut ainakin rahallisesti parempi, eikä tarvitsisi herätä kolmena aamuna viikossa kello viisi ehtiäkseen kuuden bussiin!

 5. Luin uusimmasta Voimasta tätä samaa asiaa käsittelevän pitkän haastattelusi. Olen puolestani hyvilläni, että sinulla – lähes ainoana – on aitoa vääntöä aivan laitaköyhimpienkin asian puolesta.

  Sivusitte toimittajien kera tätä pullonkerääjä-esimerkkiäsi puhumalla heikkolahjaisista. Pullonkerääjät ja muut nk. vapaan ammatin harjoittajat lienevät joskus sellaisia – siis yksiä meistä luontaisen vaihtelun mukaan.

  Eivät he optimoi mitään talouden ja tukien näkökulmasta. Tekevät mitä taitavat ja tällaista toimeliaisuutta sopii arvostaa – se voi vaatia paljon enemmän viitseliäisyyttä, velvollisuudentuntoa ja vaivojensa unohtamista kuin nk. parempi työ koskaan.

  Mutta on toinenkin seikka: he ovat usein niin äärettömän syrjäytyneitä, että kukaan ei sitä voi käsittää. Eivät he hae edes lehdenjakajan duunia. Eivät kehtaa, eivät uskalla, eivät kerrassaan voi: ovat olleet työelämästä ja kaikesta niin kauan syrjässä, etteivät edes tiedä, miten työtä haetaan nykyään.

  He ovat lukeneet roskalaatikon lehdistä työelämän kovista vaatimuksista, eivätkä usko olevansa kelvollisia edes Leijona-jakelulle, joka hakee reippaita ja ahkeria lehdenjakajia.

  Eli ovat niin maahanpoljettuja, että mieluummin keräävät pulloja anonyyminä kuin ottavat riskin tulla työhaastattelussa nöyryyttävästi kohdelluiksi palkkionaan ei mitään. Sillä nöyryttävä kohtelu – edes kuviteltu riski sellaisesta – on pahinta, mitä voi olla sellaiselle, jolla on edes pieni ripaus voimaa siihen, että vielä jaksaa nousta keräämään jätteitä roskasäiliöiden liepeiltä.

  Kahdeksan euron päiväpalkalla tehdyt pakkotyöllistämiset ovat voineet vain nostaa tätä työllistymiskynnystä.

  Suomalaisesta yhteiskunnasta on tullut niin äärimmäisen iljettävä, kova ja syrjivä ettei uskoa saata.

 6. Kiva kuulla että perustuloa (tai ”kansalaispalkkaa”) ei ole kokonaan unohdettu ja hylätty. Yritysten kela-maksu saatiin poistettua järjestelmän yksinkertaistamiseen vedoten, eikä samalla perusteella yksityisihmisten tuki-, tulonsiirto- ja verosekamelskasta voitaisi siirtyä pelkistetympään järjestelmään?

 7. nimi on: ”Eivät he optimoi mitään talouden ja tukien näkökulmasta.”

  Millä ihmeen perusteella? Tätä aina väitetään täällä. Ihan kuin osa ihmiskunnasta olisi jotain ali-ihmisiä, jotka eivät pysty edes alkeelliseen ajatteluun. Se, että joku ei aina pyörittele tuotto-odotuksia yms. numeroita päässä ei tarkoita, etteikö hän pyrkisi mahdollisuuksiensa rajoissa elämään hyvin.

  Tästä seuraa suoraan se, että hän ”optimoi” ja siten reagoi kannustimiin ja niiden puutteisiin.

  ps. Pullonkerääjät voisivat muuten käydä hakemassa palautuspullot kotiovelta. Tämä on tosin luultavasti laitonta jostakin täysin älyttömästä syystä.

 8. Juuri näin Osmo! En voi käsittää miksi Sata-komitea ei päässyt tältä osin mihinkään tulokseen vaan jäi odottamaan aikaa parempaa (vuotta 2048???). Ei siihen tarvita komiteaa, että nostaa peruseläkkeen tasoa, tai muuta perusturvaa. Se hoituu normaalin hallitustyöskentelyn kautta. Kuvittelin Sata-komitean käsittelevän juuri Osmon mainitsemaa ongelmaa. No, aikaa on vielä. (Rahat vaan uudistuksilta vietiin jo.) Pienillä / olemattomilla avustuksilla ja tuilla olevan ja elävän olisi hyödyllistä päästä pieniin / olemattomiin ansiotuloihin. Tätä hyötysuhdetta pitäisi kasvattaa. Pullonkerääjä säästää luultavasti myös terveyskeskusmaksuissa ym. kun pitää itsensä liikkeessä ja omissa rutiineissaan. Kela-maksun poistolla hyvätuloisilta varastettiin siis pullonkerääjään (kun valtion verotus ei vielä ole aukotonta) eikun ilmaisjakelulehdenjakan rahat?

 9. Tervehdys Osmo

  Paransin neuvostasi maailmaa ja avasin toisenkin olutpullon. Kyllä hyväntekeminen voi joskus olla ihka mukavaa.

 10. ”ps. Pullonkerääjät voisivat muuten käydä hakemassa palautuspullot kotiovelta.”

  Tarkoitit: almut ovelta? Sillä samapa se on, mihin maksuvälineeseen ne kytketään. Tyhjäksi litkimääsi viinipulloon tai kolikoihin, joita pullojen sijaan voisit paiskata kohmelossasi porraseteen

 11. Noissa keikkatöissä ei edes ole pahinta se, että niistä ei jää juuri mitään käteen. Vihonviimeisintä on se, että tehdessään pienenkin keikan työtön joutuu sovitellun päivärahan tarkkailulistalle vähintään kuukaudeksi ja kassavirta katkeaa. Muutamaan kuukauteen ei tiedä koskaan, kuinka paljon rahaa tulee tilille ja milloin. Laskujen ja vuokranmaksun eräpäivät sen sijaan ovat kiusallisen hyvin tiedossa.

 12. Hesarin tapaisten lehtien jakaminen on ihan kohtuullisesti palkattu työ. Itella maksaa jotain 1800 euroa kuussa tuosta hyötyliikunnasta, tuntipalkka on kai jossain 15-17 euron paikkeilla. Suuri osa on yötyölisää — ja siten sitä, että lapset eivät kilpaile työmarkkinoilla.

  Saattaapi olla esimerkki sitä, että työmarkkinoiden tiukka sääntely yllättäen lisää hyvinvointia. Niitä ilmaisjakeluja jakaa nimittäin lapset ja sellaiset aikuiset, jotka ei tiedä palkkaneuvotteluista mitään. Siten palkkakin on liki olematon.

  Näitä työpaikkoja lisää!

  Vai olisimmeko onnellisempia, jos Hesari tilaus olisi kympin halvempi, mutta lapsemme raahautuisivat aamuyöstä jakamaan niitä?

 13. Ei kai niitä pulloja tarvitse pitää ”almuina”, jos joku ne mielellään kerää? Siinä on aikamoinen vaiva viedä pulloja kauppaan, meilläkin kerääntyy kauheat kasat pikku hiljaa, kun ei yksittäistä pulloa tule vietyä.

  Jos olisi joku palvelu, että pullot haettaisiin vaikka postilaatikon tai rappukäytävän vierestä, siitä hyötyisivät molemmat. Tällaisen palvelun järjestäminen tosin olisi, kuten Björk huomautti, todennäköisesti laitonta tai ainakin verottaja tms. puuttuisi siihen. Lisäksi siihen liittyy kyllä käytännön ongelmia, kuten se, että jos pulloja olisi paljon yhdessä paikassa, lapset jne. hakisivat ne, pullonkerääjien kesken voisi tulla jotain kärhämää (Tampereella mummot keräävät pulloja ja heillä on omat ”reviirinsä” joita vahditaan hyvin tarkkaan).

 14. Poikani ovat olleet viime vuosina mainoslehdenjakajina. Työstä saa 2-8 euroa per kerta eli tuntipalkaksi tulee 1-4 euroa.
  Työhön kuuluu lehtien jakaminen asiakaspaketeiksi ja se edellyttää jotain kuivaa tilaa, samoin jaettavat lehdet toimitetaan vain johonkin osoitteeseen , roskalaatikkoon tai Keskuspuiton laitaan niitä ei toimiteta
  Lehdet painavat 50-200 kg joten jakamista varten täytyy olla kärryt ja kärryjä pitää säilyttää jossakin.
  Työn jälkeen jakelu pitää raportoida kännykällä työnantajalle, Raportti edellyttää monimutkaista näppäilyä .

  Asunnottomalle puhelimettomalle syrjäytyneelle ylivoimainen tehtävä.

  Kun jakamista on parina päivänä viikossa niin eipä siitä oikein ole lisätuloksi syrjäytyneellekään eli pullon keruu antaa paremman tuoton eikä se alenna tukia eikä siitä tarvitse maksaa veroja.

  Pohjat veti tästä lehdenjakelusta työministeriön ? Wallin, joka kertoi , ettei lehdenjako ole oikeaa työtä, josta pitäisi saada normaalia palkkaa.

  Kun viranomaiset ovat näin vieraantuneet hallintoalamaisten elämästä niin eipä sieltä mitään huono-osaisen elämää helpottavaa ole odotettavíssa.

  Suomen virkamiehistöstä ei ole vieläkään kitketty tsaarin hallinnon asenteita

 15. Yllensäkin nykyinen sosiaalipolitikka tekee lisää syrjäytyneitä.
  Pitäisi lopettaa näissä irtisanomisisia puhumasta eläkejärjetslyistä. Virkamiehet eivät ole huomanneet, että 50-lululaisilla ei ole enää eläkeputkea ja eläkesäännöt ovat sellaiset, että 50-luvulla syntyneen on roikuttava 65-vuotiaaksi saadkseen säällisen eläkkeen eli pahimmassa tapauksessa 8 vuotta.

  Avovankikin on vapaampi kuin ikääntynyt työtön

 16. ”Mikä tässä on erona? Se, että tämä tuki toimii myös keikkatyössä, koska se ei vaadi byrokratiaa.”

  Kumpiako on enemmän: byrokratiasta kärsiviä vai siitä riippuvaisia. Jälkimmäisillä (virkamiehillä ja koko koneistolla) on varmasti kovempi vipuvoima, kun byrokratian purusta hiiskutaan.

  Jokaiselle byrokratiasta elantonsa nauttivalle pitäisi antaa porkkanaksi kaksinkertainen perustulo, jos keksivät keinon, miten tekevät oman hommansa tarpeettomaksi ja muiden elämän samalla helpommaksi.

  Sinällään itse ajatus perustulosta ja tämä esimerkki sen havainnollistajana on enemmän kuin hyvä.

 17. nimi on kirjoitti:
  ”Tarkoitit: almut ovelta? Sillä samapa se on, mihin maksuvälineeseen ne kytketään. Tyhjäksi litkimääsi viinipulloon tai kolikoihin, joita pullojen sijaan voisit paiskata kohmelossasi porraseteen”

  Nyt pullon kerääjät kaivelevat pullot roskiksista kepeillä ja koukuilla. Minä ajattelen että heidän olisi mukavampi noutaa ne pullot ihmisten kotiovilta ehjinä ja siisteinä. Sinä siis haluat pitää heidät roskisdyykkareina.

 18. Oman itsensä herra, vartioi ja kokee ja suojelee reviiriään, joskus kokeilee sen rajoja. Metsästää, kokee pettymykset ja onnet. Mieli täynnä odotusta, pettymystä ja iloa.

  Ai te haluatte tämän tyypin töihin vai?

  Tunnetteko te henkilökohtaisesti yhtään pullojenkerääjää? Minä tunnen.

 19. Tuo Mirkan juttu on kyllä täyttä Kafkaa. Valtio, eli me veronmaksajat, saa maksaa siitä verorahoilla että Mirka tekee töitä yksityisessä yrityksessä, muttei saa maksaa samaa raaha siitä että hän tuottaa verovaroin rahoitettuja palveluita. Täh!?

 20. Ai niin. Markka-ajan viimeisinä vuosina tuntemani kerääjä kertoi ansaitsevansa tällaisella toiminnalla vuodessa noin 40 000 mk.

 21. Keskustelijoille luettavaksi tässä on se Voima-lehdessä oleva Osmon haastattelu: http://www.voima.fi/content/view/full/2912

  Aivan loistavaa kommenttia. Kiitos rehellisyydestäsi, Osmo. Tuosta selviää hyvin miksi Sata-komitea ei saa mitään järkevää aikaiseksi ja myös miten huono tilanne meillä oikeasti sosiaalipoliitikan saralla on. Voi hyvinkin olla että tämä laman seuraksena sosiaalisektorilla tulee todella rumaa jälkeä.

 22. ”Ei kai niitä pulloja tarvitse pitää “almuina”, jos joku ne mielellään kerää? Siinä on aikamoinen vaiva viedä pulloja kauppaan, meilläkin kerääntyy kauheat kasat pikku hiljaa, kun ei yksittäistä pulloa tule vietyä.”

  Aivan kaikella kunnioituksella; oletko varma tuosta ”mielellään” -argumentistasi?

  ”Jos olisi joku palvelu, että pullot haettaisiin vaikka postilaatikon tai rappukäytävän vierestä, siitä hyötyisivät molemmat.”

  Siis sinä ja vaimosi?

  ”Lisäksi siihen liittyy kyllä käytännön ongelmia, kuten se, että jos pulloja olisi paljon yhdessä paikassa, lapset jne. hakisivat ne, pullonkerääjien kesken voisi tulla jotain kärhämää (Tampereella mummot keräävät pulloja ja heillä on omat “reviirinsä” joita vahditaan hyvin tarkkaan).”

  Huh. Koko viestisi olikin jäynä, johon menin. Vai oliko sittenkään?

 23. Minä tunnen myös pullonkerääjän.

  Hän on siivooja, joten ei ”vaikeasti työllistyvä”, koska on työssä. Kertoo saavansa kesäkaudella noin parisataa kuussa lisuketta huonoon palkkaansa parin tunnin päivittäisellä iltakierroksella.

  Koko aloitus oli taas niin ällöttävän elitistinen: ”en vie koskaan pulloja Alkoon, olen hyvä ihminen ja jätän ne vähäosaisille, vieläpä muovipussissa roskiksen viereen, ettei syrjäytyneen raukan tarvitse poimia niitä lasinkeräyksestä”… että en oikeastaan edes aikonut tähän keskusteluun osallistua, mutta tulipahan nyt osallistuttua.

 24. Sellainen mittari, jolla roskapostin levittäminen on kierrätyksen tehostamista ”tuottavampaa” työtä on niin vinoutunut, etten oikein keksi semmoiselle mitään järkevää käyttöä.

 25. KMH,

  Mitähän erityisen rehellistä on epäonnistuttuaan omassa työssään sysätä syy toisten niskoille?

  Osmo oli paalupaikalla Sadassa ja mitään järkevää ei perusturvajaostossa saatu aikaan.

 26. En nyt ymmärrä, mitä ongelmaa siinä on. Joko ne pullot kerätään tai sitten ei. Ketään ei pakoteta, joten joku tekee sitä mielellään, siis mieluummin kun on tekemättä.

  Jos joku toinen mieluummin vie pullon pois kuin on viemättä ja minä taas mieluummin olen viemättä, niin vaihtamalla rooleja molemmat hyötyvät. Tässä ei pitäisi olla mitään kauhean vaikeaa.

  Isoäitini on vienyt minut lapsena kaksi kertaa ulkomaille pullojenkeruusta saamillaan lisäansioilla.

 27. Kyllä se on juuri niin kuin sinä Osmo kirjoitat. Keikkatöistä pitäisi jäädä enemmän käteen ja samanaikaisesti pitäisi voida saada tukea. Sillä tavalla pullonkerääjää kannustetaan tekemään keikkoja.

  Työttömien soviteltu päivärahakuvio pitäisi saada maksujen suhteen toimivaksi. Sillä tavalla päästettäisiin osa työttömistäkin töihin.

  Vastaavasti eläkeläisille pitäisi tehdä helpoksi tehdä keikkatöitä tulevina vuosina, kun työvoiman määrä lähtee laskuun.

 28. Tässä on varmaan se ajatus että jotkut asiat ovat niin nöyryyttäviä ettei kenenkään pitäisi joutua niitä tekemään. Esimerkiksi roskisdyykkaaminen, jonka piiriin pullojen keräily kuuluu.

  Ja mitä nopeammin tähän maahan saadaan perustulo nykyisen absurdin ja itseään torpedoivan tukiviidakon paikalle, sen parempi. Sitä vastustetaan aivan kummallisilla argumenteilla – ikäänkuin siitä aiheutuisi valtavat lisäkustannukset vaikka tarkoitus on tehdä juuri samaa asiaa mitä jo nyt tehdään vähemmällä paperinsiirtelyllä – vaikka ainoat todelliset häviäjät olisivat suojatyöllistetyt virkamiehet.

  Ja Björkille: paitsi että erilaisten palkkojen, tukien, verojen ja avustusten keskinäisten riippuvuuksien selvilleottaminen alkaa olla nykyään jo aidosti todella vaikeaa, tietyssä tilanteessa olevaa ihmistä ei yksinkertaisesti enää kiinnosta paljonko hän saa mistäkin rahaa, vaikka henkinen kapasiteetti taloudenpitoon riittäisikin. Esimerkiksi henkkoht kunnian rippeiden säilyttäminen voi painaa vaa’assa valtavasti enemmän. Tätä voi tietysti olla taloustieteilijän mahdoton ymmärtää, sillä sille alalle hakeutuu vain porukkaa joka rakastaa rahaa yli kaiken.

 29. TM: En nyt ymmärrä, mitä ongelmaa siinä on. Joko ne pullot kerätään tai sitten ei. Ketään ei pakoteta (nips)

  Jos joku dyykkaa roskiksia, hänet on todennäköisesti muuten surkea taloustilanne pakottanut siihen, koska roskisten dyykkaaminen on nöyryyttävää. Elossapysyminen ei ole ilmaista ja jos tippuu tukien väliin, rahat vuokraan ja ruokaan on yksinkertaisesti pakko raapia jostain. Tämä on funktioltaan aivan sama kuin aseella uhaten pakottaminen, ja oikeiston käsittämättömimpänä piirteenä pidän sitä että heidän mielestään tätä ei ilmeisesti tapahdu tarpeeksi usein.

  Vaikka tietysti poikkeuksiakin aina on. Eräs kokopäivätyössä oleva eksentrinen kaverini eli noin vuoden keräämällä vanhentuneita ruokia tavaratalojen roskiksista ilmeisesti vain todistaakseen että sekin onnistuu. Mutta hän on ns. outo eikä sovellu yleiseksi säännöksi.

 30. Jotkut tuntuvat kuvittelevan, että sosiaalipummeja ovat ensisijaisesti nämä roskidyykkarit tai yhteikunnan laidalta aikoja sitten tipahtaneet.

  Henk. koht. listaiin pummien kärkeen esim. töisä käyvät perhetietojaan tukien saamiseksi väärentävät tai asuinpaikoillaan keplottelevat, kuten Katainen kulukorvauksissaan. Nämä eivät välttämättä teknisesti tee mitään väärää maksimoidessaan oman etunsa, mutta hävittävät oman moraalisen pohjansa hyödyntämällä poraanreikiä ja hämmentävän usein samanaikaisesti kritisoimalla ns. hyvinvointivaltion kukkarolla kävijöitä.

  Niillä, jotka ovat syrjäytyneet ei välttämättä ole kiinnotuta ja energiaa maksimoida yhtään mitään. Mistä seuraa helposti mihinkään tekemiseen turtuminen ja syrjäytyminen.

  Kiitos Osmolle tämän asian jatkuvasta eillä pitämisestä.

  Yksi tähän suoranaisesti liittymätön asia on, että eikö vähävaraisille voitaisi jakaa pikku summalla liikuntaseteleitä? Aktivoisi ja edesauttaisi terveyttä. Monet pienimmillä tuloilla elävät eivät katso voivansa käyttää rahaa liikkumiseen, ja etenkin talvisaikaan liikunta saattaa jäädä melko vähälle. Tästä saattaa jälleen syntyä niitä kustannuksia, jotka olisivat ennaltaehkäisyä korkeampia.

 31. Vastaavasti eläkeläisille pitäisi tehdä helpoksi tehdä keikkatöitä tulevina vuosina, kun työvoiman määrä lähtee laskuun.

  Miten sitä vielä voisi helpottaa? Jos on päässyt vanhuuseläkkeelle, saa ansaita palkkatuloja niin paljon kuin haluaa ilman että eläke pienenisi. On päinvastoin ongelma, että henkilö, joka päättää olla töissä 68-vuotiaaksi, maksimoit tulonsa jäämällä töistä 63-vuotiaana, ottamalla eläkkeen ja jatkamalla työntekoa saaden siis sekä eläkettä että palkkaa. Lopullinen eläke jää vähän pienemmäksi, joten pitkään elävälle naiselle tämä ei kannata, mutta miehille yleensä kannattaa.

 32. solenoidi: No enhän minä nyt ole ollenkaan väittänyt, etteikö kunnia tai omanarvontunto painaisi vaa’assa, kun ihminen pohtii valintojaan. Minähän juuri väitän, että me kaikki (niin köyhät kuin rikkaatkin) yritetään elää mahdollisimman hyvin niiden rajoitusten mukaan mitkä meillä on. Jos joku elää paremmin jättämällä pullot keräämättä, niin mikäs siinä. Kuitenkin jos joku haluaa näitä pulloja kerätä, niin sekin on ihan yhtä ok.

  Pullojen kerääminen ei ole itsessään nöyryyttävää. Riippuu ihan siitä miten siihen itse suhtautuu. Siinä ei ole mitään väärää, että hengissä pysyäkseen ihmiset joutuvat tekemään työtä. Pullojen kerätys (tai vaikka roskisdyykkaus) ei ole sen huonompi tapa kuin muutkaan pitää itsensä hengissä.

  Perustulosta olen kanssasi samaa mieltä.

  ”Tätä voi tietysti olla taloustieteilijän mahdoton ymmärtää, sillä sille alalle hakeutuu vain porukkaa joka rakastaa rahaa yli kaiken.”

  En tiedä nyt viittaako tämä minuun, mutta älähdän nyt silti. Sinä et tiedä mitään ammatistani, koulutuksestani, etkä rakkauteni kohteista, joten pidättäydy spekuloinneista.

 33. Jos perustulon olisi keksinyt jompikumpi suuremmista hallituspuolueista, se olisi luultavasti jo toteutettu. Puoluepolitiikan tärkeimpänä tavoitteena ei vaikuta olevan mikään yleinen hyvä, vaan oman viiteryhmän etujen ajaminen ja muiden väheksyminen oman aseman parantamiseksi.

 34. Ville, just näin. Kaikki puolueet tässä maassa on perustettu jonkin kannatettavan ihanteen ajamiseksi (paitsi RKP) ja kaikki vanhat puolueet ovat joskus saaneet jotain hyvää aikaan (paitsi RKP), mutta tiettyyn ikään ehdittyään ne muuttuvat kartelleiksi joiden ainoa tarkoitus on ylläpitää omaa valtaansa, kansasta viis.

  Sellainen puolue joka 1) tosissaan yrittäisi parantaa tätä maata ja 2) tajuaisi että ongelmat kuuluu ratkaista eikä piilottaa, saisi ääneni maailman tappiin saakka, mutta sellaista ei vain tunnu olevan. Itse vaapun Persujen ja Vihreiden välillä, kahden näennäisesti vastakkaisen puolueen joilla on yhteistä se että kummassakin on muutama fiksu realisti ja iso lauma juntteja/liimahippejä jotka eivät mielestäni mitenkään kuulu samaan porukkaan em. realistien kanssa.

  Olisiko aika herättää uudelleen henkiin Nuorsuomalaiset? Olen saanut sellaisen kuvan että jos Osmo, Kasvi ja Halla-aho lukittaisiin samaan kahvihuoneeseen muutamaksi tunniksi herrat löytäisivät paljonkin yhteistä. Jättäisitte ne ääliöt taaksenne ja perustaisitte sellaisen puolueen jota kehtaa äänestää.

 35. Aika hyvä esimerkki tämä pullojuttu. Myös Voiman haastattelu oli asiapitoista, joskin surullista luettavaa.

  Marjojen ja sienien poimiminen on muuten täysin verotonta ja vapaata tuloa ja jotkut työttömät tekevätkin sillä erittäin hyviä tilejä kesän parina kuukautena. Tiukka työmoraali tuottaa jopa 10000e verottoman tilin kesällä, riippuen tietenkin sadosta, omista kyvyistä ja työpäivän pituudesta. Tämä verottomuus on tietenkin ehdottoman järkevä järjestely, koska normaalina ansiotulona verottaen hommasta ei jäisi käteen kerääjälle juuri mitään, jolloin se jäisi tekemättä. Jostain syystä tätä asiantilaa ei kritisoida mitenkään, mutta vastaavaa ajattelua ei ilmeisesti saisi ulottaa muuhun työhön.

  Jaoin itse mainoksia useamman vuoden ajan 1990-luvun puolivälissä. Olin varsin nopea ja olin optimoinut jakopiirini sijaitsemaan kotini vieressä. Pystyin pyörällä kuljettamaan suuren määrän mainoksia kerralla. Laskin saavani silti tuntipalkkaa selvästi alle tuolloisen minimipalkan, joka oli muistaakseni noin 24mk/tunti, mutta nykyrahaan diskontattuna sain varmasti noin 4-5e/tunti. Alaikäiselle se oli ihan kelvollinen tuntipalkka, etenkin kun siitä ei maksettu valtionveroja (kokonaisansiot vuodelta jäivät alle pienimmän verotettavan tulon).

 36. Pullonkerääjiin pääsee tutustumaan parhaiten Alkossa, joten suosittelemaan ajan viettoa viinamyymälässä. Siellä myös selviää, miksi kyseiset tyypit eivät jaa niitä mainoksia, vaan kiertelevät pullojen perässä. Yleensä he eivät pysty sitoutumaan esim mainostenjakoon oman vaikean tilanteensa takia. Pullojen keräys on vapaa työ, jota voi tehdä, vaikka välillä sekoilee. Surullista tietysti.

  Osa kerääjistä tietysti tekee muutakin esim siivoaa ja osa harrastaa pelkkiä keräyskeikkoja vaikkapa vapun ja uuden vuoden aikoihin, mutta iso osa on tätä vaikeasti työllistyvää ja moniongelmaista porukkaa.

 37. ”Pullonkerääjä” ei useimmiten kerää pulloja.

  Useimmiten tämänpäivän ”pullonkerääjään” törmää vaikka tullijonossa, jossa hän odottaa suomeenpääsyä jerry, votun ja röökin kanssa. Tai sitten ”pullonkerääjä” on vaihtanut tyhjät pullot täysiin kukkaruukkuihin.

  Sosiaaliturvaa täydennetään monin eri tavoin.

 38. Täällä Lauttasaaressa olen joskus ihmetellyt kaveria, joka pitkän vavan kanssa tökkii syvää jätesäiliötä. Pientareella näkyy jo saalista: pari-kolme laivalta ostettua pantitonta pulloa. Ajanhukkaa siis kaikki.

  Sääliksi käy.

  Alko on aivan lähellä, kaupat samoin. Kuka ihme kehtaisi nykyään kuskata pullonsa jätteisiin, kun meitä jo vuosikymmenet on opetettu palauttamaan ne kauppaan? Enpä siis tiedä ketään, joka ei veisi omiaan itse kierrätykseen.

  Laihoiksi taitavat jäädä pullontonkijan tienestit nykyään!

  ”Valistuksen vika!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.