Osatyökykyinen vai osa-aikaisesti työkykyinen?

Osatyökykyisiä varten on olemassa erilaisia osatukia. Jos henkilön työkyky on esimerkiksi alentunut 40 – 60 prosenttia, hän voi päästä osittaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle ja saada noin puolet siitä työkyvyttömyyseläkkeestä, jonka hän saisi, jos olisi kokonaan työkyvytön. Vastaavasti hän saa tehdä työtä osa-aikaisesti niin, että palkka saa olla korkeintaan 60 % aiemmasta palkasta. Kaikki hyvin paitsi tuo osa-aikaisuuden vaatimus.

 Osaeläkejärjestelmä lähtee siitä ajatuksesta, että henkilö on sataprosenttisesti työkykyinen osan ajasta ja lopun ajasta työkyvytön. Ei kelpaa, että hän pystyy tekemään työtä alentuneella tehokkuudella, siis hitaammin ja saada sen mukaisesti pienempää tuntipalkkaa. Niinpä osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevat eivät yleensä pääse osatyöhön ja joutuvat sen vuoksi elämään köyhyydessä.  Puolitettu työkyvyttömyyseläke on aika pieni.

 Sama valuvika on osa-aikaeläkkeessä, jonka piti auttaa työhönsä väsyneitä jaksamaan työelämässä pitempään. Tämä järjestely on toiminut aivan väärin, koska osa-aikaeläkkeelle ovat hakeutuneet ikääntyvistä työntekijöistä lähinnä hyväkuntoiset eivätkä huonokuntoiset. Järjestelmä on niin edullinen, että eräs eläkejohtaja sanoi taannoin, että jos osa-aikaeläkkeeseen oikeutettu ei ymmärrä sille hakeutua, hänelle pitäisi jo sillä perusteella myöntää täysi työkyvyttömyyseläke. Työkyvyltään alentuneita auttaisi paremmin se, että he saisivat osan tuloista eläkkeenä ja osan palkkatulona, mutta tuota madaltunutta palkkaa voisi ansaita täyden työajan verran.

 Palomiehet esimerkiksi haluavat eläkkeelle 55-vuotiaana, koska vanhemmasta ei ole savusukeltamaan. Kysymykseen, voisivatko he tehdä jotain muuta, vaikka toimia palotarkastajana, he vastaavat, että eivät voi, koska ansio laskee. Tähän osaeläke  – joka ei siis edellyttäisi osa-aikaisuutta – olisi hyvä vastaantulo.

 Vastaantuloa tarvittaisiin myös palkansaajajärjestöiltä, joiden pitäisi hyväksyä, että jos työpanos on vain 60-prosenttinen, siitä ei kukaan maksa sataprosenttista palkkaa.

 Eduskunta on säätänyt lain sopeutumiseläkkeestä, jolla korvataan alentunut palkkataso. Harmi vain, että se koskee vain entisiä kansanedustajia.

12 vastausta artikkeliin “Osatyökykyinen vai osa-aikaisesti työkykyinen?”

 1. Asia on aivan erinomaisen tärkeä ja se pitäisi terottaa palkansaajajärjestöjenkin kaaliin.

  Hirmuinen haloo nousee nimellisen eläkeiän korottamisesta, mutta kukaan ei näe nolla tai sata -mallin yhteyttä rakenteelliseen työttömyyteen. Ja sitten erilaisin järjestelyin joiden hyödyt ovat kyseenalaiset, työkykyistä väkeä vuotaa työelämän ulkopuolelle.

  Remonttia tarvitaan ja konkreettisia esityksiä.

  (sivumennen SATA-perustuloasioihin ilmainen vinkki: Aivan erinomaisen vähän haittoja kuten huijaamista, kulissijärjestelyjä, byrokratiaa ja harhaisia insentiivejä aiheuttava etuusperuste yleensäkin on ihmisen ikä.)

 2. Palomiehille voi myös sanoa, että olkaa sitten työttömiä, jos ei palotarkastajan työt kelpaa. Eläkkeelle pääsette silloin kun muutkin.

  (Tai parempi olisi vaan yksityistää palontorjunta ja antaa yritysten ja työntekijöiden neuvotella itse palkoista, työajoista ja eläkkeistä.)

 3. Itse olen seurannut kauhulla vierestä, kun ystävän toinen käsi murjoutui toimimattomaksi ja tälle nuorelle ihmiselle annettiin tuomio osittaisesta työkyvyttömyydestä. Pystyykö yksikätinen ihminen tekemään liukuhihnatyötä puolet ajasta 100% teholla ja olla loppuajan työkyvytön? No ei pysty. Ehkä olisi ollut kannattavampaa kouluttaa hänet uudelleen? Olen aina pitänyt tätä osa-aikaista työkyvyttömyyttä suurena vääryytenä.

 4. Artturin yksityistämisvimma alkaa saada maanisia, ellei jopa megalomaanisia piirteitä.

  Mitä seuraavaksi?

  Yksityiset oikeusistuimet?

  *******

  Ei palomiehen postista siirrytä noin vain palotarkastajaksi. Pitäisi olla pelastusopiston päällystökoulutus ja jos se on niin palkka putoaa tosiaan huimasti.

  Toinen reitti on rakennusalan pohjakoulutus.

 5. Elina: Palontorjunta on hyvin pitkälle ollut yksisyisten yritysten / yhdistysten hoitamaa, joten tämä ei nyt oo mikään uusi keksintö, eikä mielestäni missään nimessä megalomaaninen. Kalifornian maastopaloissahan on ollut just yksityiset palontorjuntafirmat hyvin tehokkaita.

  Poliisi olisi jo ehkä vähän megalomaanista.

 6. Artturi, Tanskassa Falck hoitaa useimpien kuntien palolaitokset.
  Yleinen lausahdus Tanskassa on suomeksi jotakuinkin, että ”paska Falck”.
  Kertoo jotain tanskalaisten tyytyväisyydestä yksityiseen palontorjuntaan.

 7. Samuli, ja täällä kutsutaan julkisia terveyskeskuksia arvauskeskuksiksi. Mitä sitten? (Ei sillä että itsekään näkisin tarvetta palokuntien yksityistämiselle)

 8. Palotarkastuksista en tiedä, mutta en myöskään ymmärrä sitä yleistä ajattelua, ettei jotakin voi tehdä, jos palkka laskee. Olen kokenut, etten vanhetessani enää jaksa tehdä kaikkea samaa kuin nuorempana, ja hyväksyn senkin, että palkka (tai tulot, en ole täysiaikaisessa työssä) ovat laskeneet. Rauhallisemmasta elämästä ja lisääntyneestä vapaa-ajasta voi nauttia ilman rahaakin.
  Onneksi eläke ei sentään enää määräydy parin viimeisin vuoden työansioiden mukaan. (Tätä eivät ehkä kaikki vielä huomaa pelätesään tulojen laskua.)

 9. ”Palomiehet esimerkiksi haluavat eläkkeelle 55-vuotiaana, koska vanhemmasta ei ole savusukeltamaan. Kysymykseen, voisivatko he tehdä jotain muuta, vaikka toimia palotarkastajana, he vastaavat, että eivät voi, koska ansio laskee. Tähän osaeläke – joka ei siis edellyttäisi osa-aikaisuutta – olisi hyvä vastaantulo.”

  Ei noita palotarkastajia paljoa tarvita, ehkä n 5-10 % palomiehistä löytyiis näin töitä.
  Ei se ole ratkaisu, voisivathan sitten armeijan lentäjät ja alempi miehistökin siirtyä uusin ammatteihin

 10. ”Onneksi eläke ei sentään enää määräydy parin viimeisin vuoden työansioiden mukaan. (Tätä eivät ehkä kaikki vielä huomaa pelätesään tulojen laskua.)”

  Yli 60-vuotiaan tehdyt työvuodet vaikuttavat yllättävän paljon eläkkeeseen. Jos jäät putkeen ja eläkkeelle 62-vuotiaana niin eläkkeesi on n 30 % pienempi kuin olisit jatkanut töissä 65-vuotiaaksi . Eläkkeestäsi leikataan ensinnäkin kertymää, se on vain 1,5 % 75 % viimeisistä palkoista ja kertymässä ei lasketa enää tulevan ajan odottamaa kuten vielä 40-luvulla syntyneille.
  Töissä käyvälle kertymä on 1,9 % ja 63 ikävuoden jälkeen vielä 4,5 %
  Lisäksi eliniänodotteen leikkuri vie 10-15 % jo 50-luvulla syntyneiltä

 11. ”Mitä seuraavaksi?

  Yksityiset oikeusistuimet?”

  Business-maailmassa yksityinen oikeusistuin on laajsti käytössä. Välimiestuomioistuin on laajsti käytössä ja esim KKO:n jäsnet tekevät suuria rahoja istumalla tuomareina näissä oikeusistuimissa

 12. ”Sama valuvika on osa-aikaeläkkeessä, jonka piti auttaa työhönsä väsyneitä jaksamaan työelämässä pitempään. Tämä järjestely on toiminut aivan väärin, koska osa-aikaeläkkeelle ovat hakeutuneet ikääntyvistä työntekijöistä lähinnä hyväkuntoiset eivätkä huonokuntoiset”

  Yritykset päästävät osa-aikaeläkkelle vain nuo ns paremmat työntekijät.
  Huonommat tai huonommassa kunnossa olevat työnnetään surutta eläkeputkeen ja nythän SATA-komitea on esittänyt , että ikääntyneet ruokitaan peruspäivärahalla ja sossun luukulta.

  Yli 60-vuotiaat kun eivät ole enää niitä aktivoitviin kuuluvia, joten heillä ei ole oikeutta korkeampaan päivärahaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.