Voisiko valtio julkistaa kirjanpito-ohjelman?

Val­tio vaatii pienyrit­täjiä pitämään kir­jaa ja tekemään lukuisia eri­laisia ilmoituk­sia vira­nomaisille. Kir­jan­pitoa varten on ole­mas­sa suuri määrä kil­paile­via nyrkkipa­jo­jen laa­timia kir­jan­pito-ohjelmia. jot­ka eivät ymmärtääk­seni oikein kom­mu­nikoi keskenään.

Entä jos val­tio julk­istaisi pienyrit­täjän kir­jan­pito-ohjel­man — sel­l­aisen, joka tek­isi samal­la netis­sä kaik­ki vira­nomais­ten vaa­ti­mat ilmoituk­set ja mak­saisi net­ti­pankin kaut­ta ennakon­pidä­tyk­set ja muut sel­l­aiset. Paljon turhaa työtä säästyisi.

Ohjel­ma päivitet­täisi­in aina kun eduskun­ta kek­sii kir­jan­pito­laki­in uuden mon­imutkaistuk­sen. Siihen voisi liit­tää myös neu­von­tao­su­us, joka ker­toisi lainsäädännöstä.

Tämä kysymys liit­tyy mutkan kaut­ta työaikakeskustelu­un. Ain­oa vas­taväite täl­laista esi­tys­tä kohtaan on ymmärtääk­seni se, että nuo lukuisat nyrkkipa­jat menet­täi­sivät työn­sä ja niin voisi menet­tää myös moni kir­jan­pitoyrit­täjä, kos­ka pienyri­tys selviäisi kir­jan­pidostaan itsekin.  Jos tuotan­toa tarvi­taan, jot­ta kansalaisil­la olisi työtä, tämä olisi huono asia, mut­ta jos työtä tehdään, jot­ta olisi tuot­tei­ta, tämä olisi hyvä asia.

Tiedän esille nou­se­van vas­taväit­teen Niiden mielestä, jot­ka rin­nas­ta­vat val­tion toimet kaikessa Anti-Kris­tuk­seen, tämä olisi silkkaa sosial­is­mia ja sik­si jo määritelmäl­lis­es­ti väärin. Entä jos tuo­ta ilmaisuo­hjelmis­toa ei tuo­taisikaan Paha Val­tio, vaan kansalaisy­hteiskun­ta tuot­taisi sen samaan tapaan kuin Lin­ux­in? Mitä se sil­loin olisi? Anarkismia?

32 vastausta artikkeliin “Voisiko valtio julkistaa kirjanpito-ohjelman?”

  1. Pitää olla varovainen sen kanssa mitä toivoo:

    https://www.palkka.fi/

    Tuol­la selviää monista mak­su­ru­ti­ineista ja ilmoituk­sista samal­la, mut­ta kir­jan­pito pitää tehdä muil­la, jos­ta sanoit:

    “Entä jos tuo­ta ilmaisuo­hjelmis­toa ei tuo­taisikaan Paha Val­tio, vaan kansalaisy­hteiskun­ta tuot­taisi sen samaan tapaan kuin Linuxin?”

    http://www.ilmaisohjelmat.fi/taloushallinto

    (Jois­sa yhdessä ainakin alkeelli­nen toiminnanohjaus.)

  2. Avoimen lähdekood­in lähtemis­tavas­sa on oikeas­t­aan ongel­mana ehkä se, että kir­jan­pito on maako­htainen ja yksi maa on aika pieni alue avoimen lähdekood­in pro­jek­tille. Aihe on myös sel­l­ainen, että vapaae­htoisia voi olla vaikea löytää. 

    Tämän tyyp­pisessä avoimen lähdekood­in pro­jek­tis­sa pitäisi olla joku koordi­noi­va ja rahoit­ta­va taho. Avoin­lähdekoo­di olisi kyl­lä var­masti edullisin tapa tuot­taa tämän tyyp­pinen ohjelmisto.

  3. En tiedä paljonko kir­jan­pito­toimis­to­jen tun­ti­lik­sa näinä päiv­inä on, mut­ta ennen kuin alka­isin jaka­maan ja opet­ta­maan ilmaiso­hjelmia kir­jan­pitoon, niin kehot­taisin pienyrit­täjiä jär­jestämään tositteensa.
    Kyl­lähän se jär­jeste­ly tili­toimis­tois­sa tehdään mut­ta suo­laiseen hin­taan. Kan­nat­taa miet­tiä, voisiko jotain muu­takin tehdä, kuin viedä kuitit sikin­sokin kengälaatikos­sa kirjanpitäjälle.

  4. Omas­ta mielestäni kir­jan­pito on kuitenkin aina hyvä hoitaa ammat­ti­laisel­la. Pienen fir­man kir­jan­pito tarvit­tavine ilmoituksi­neen mak­saa max 100e/kk.

  5. Googleen “ilmainen kir­jan­pito-ohjel­ma”, tulok­se­na ainakin Tap­pio ja Arkhimedes:

    http://www.lahdenniemi.fi/jussi/tappio/

    http://www.liiketoimintasovellus.fi/

    Lienevätkö anark­iste­ja kumpainenkin?

    Työaikakeskustelu­un — paljon turhaa työtä säästy­isi, kyl­lä, mut­ta mil­läs ne nyrkkipa­jat (ja kir­jan­pitäjät) eläi­sivät, jos Paha Val­tio tek­isi saman hom­man ilmaiseksi?

    Laa­jen­netaan aja­tus­ta — mitä muu­ta Paha Val­tio voisi tehdä ilmaisek­si, ja keskite­tysti “tehokkaam­min” kuin kymme­nen eril­listä nyrkkipajaa?

    Luul­tavasti paljonkin. “Hyv­in­voin­ti” kas­vaa, kos­ka “tehokku­us” kas­vaa, mut­ta mitä tehdään “ylimääräisille/tarpeettomille” ihmisille?

  6. Kun­han se ohjelmis­to edes tuot­taisi sel­l­aisen print­in jon­ka for­maat­ti tyy­dyt­täisi verot­ta­jaa. Voi sel­l­aisia tosin ollakin — en tunne asi­aa riit­tävän hyvin.

  7. Avoin lähdekoo­di tarkoit­taa kah­ta asi­aa. Toisaal­ta se tarkoit­taa yhteisöl­listä tuotan­to­ta­paa. Toisaal­ta se tarkoit­taa avoin­tia lisen­soin­tia eli sitä, että ohjelmis­toa saa vapaasti käyt­tää ja muut­taa. Kuten AP huo­maut­ti, Suomes­sa olisi aika pieni joukko tuol­laista ohjelmis­toa tekemään, joten parhait­en täl­lainen pro­jek­ti toteu­tu­isi siten, että val­tio rahoit­taa ja lisenssi on vapaa, mut­ta toteu­tuk­ses­sa päärooli on jol­lain (pienel­lä) ohjelmis­toyri­tyk­sel­lä. Jatkoke­hit­te­lyyn voisi­vat osal­lis­tua kaikki.

  8. Pikem­minkin pitäisi pyrk­iä laa­ti­maan avoimia stan­dard­e­ja kir­jan­pitoalalle jot­ta ohjelmis­tot saataisi­in yhteen­sopiviksi keskenään. Tässä työssä val­ti­ol­la saat­taisi jonkun­näköi­nen rooli olla mikäli asiantun­te­mus­ta löy­tyy, toki stan­dar­d­oin­nin tukemisek­si pitäisi insen­ti­iv­it saa­da jostain, ehkä lain­säädän­nöstä? Val­ti­olle oma vero­tuk­sen jär­jestelmä avoimel­la lähdekood­il­la ja yksi­ty­is­ten käyt­tämille kir­jan­pito-ohjelmis­toille velvoite yhteensopivuudesta?

    Tosin, val­tion tietotekni­ikkapro­jek­tei­hin on luot­ta­mus men­nyt jo ajat sit­ten äänestys­tuhertelu­jen kanssa. Ei voi ymmärtää mik­si eräs nimeltä­mainit­se­ma­ton enti­nen val­tion tietokonekeskus päästetään aina sös­simään kalli­ita projekteja.

  9. Osmo, ajatuk­sesi on hyvä. Itse olen pienyrit­täjänä selvin­nyt nämä vuodet taulukko­lasken­nal­la yllät­tävän hyvin. Esi­in nousee kuitenkin kysymys, miten tieto­jär­jestelmäpro­jek­ti rajataan. Heti kun kp-sovel­lus on tehty, alkaa tule­maan vaa­timuk­sia esimerkik­si lasku­tuk­seen ja tar­jousten tekemisen mah­dol­lisu­ud­es­ta. Kuka mak­saa val­tion suun­nit­tele­man kir­jan­pito-ohjel­man? Kenen se pitäisi mak­saa? Miten jär­jestelmän ylläpi­to kus­tan­netaan? Pyy­de­täänkö nimelli­nen käyt­tö­mak­su yrit­täjiltä, jot­ta sys­tee­mi voidaan ylläpitää? Het­ki­nen.. Miten tämä enää sit­ten eroaa muista palveluntarjoajista?

    Suurin ongel­ma koituu ohjelmis­ton muista omi­naisuuk­sista, tai niiden puut­teista, kuten lasku­tuk­ses­ta. Se menee täysin käsi kädessä kir­jan­pidon kanssa. Tieto­jär­jestelmis­sä ei ole järkevää erot­taa kir­jan­pitoa muista tieto­jär­jestelmän toimin­noista, kos­ka nämä inte­groitu­vat tiukasti yhteen. Lisäk­si eri yri­tys­muodot ja toimi­alat tarvit­se­vat eri­laisen kir­jan­pidon (tilikar­tan).

    Kir­jan­pidon ongel­ma ei ole ohjelmien saatavu­udessa, vaan sen vaikeudessa. Kir­jan­pitoa voi tehdä ihan hyvin esimerkik­si excelil­lä. Val­tion ei tulisi tehdä yhtä ilmaista kir­jan­pito-ohjel­maa muiden joukkoon, kos­ka se ei kuitenkaan tyy­dyt­täisi kaikkia yri­tys­muo­to­ja tai yrit­täjiä. Sen sijaan val­tion tulisi antaa selkeää ohjeis­tus­ta yrit­täjille, miten kir­jan­pitoa voi itse tehdä.

    Toisaal­ta, tili­toimis­tot eivät automaat­tis­es­ti ole huono vai­h­toe­hto. Esimerk­ki: kir­jan­pito mak­saa tili­toimis­tol­la 50 euroa kuukaudessa. Tili­toimis­tol­la on kalli­it ja tehokkaat ohjel­mat, joil­la kir­jan­pito onnis­tuu nopeasti ja täyt­tää kir­jan­pito­lain määräämät sään­nök­set. Yrit­täjän tun­tiveloi­tus on 100 euroa tun­nis­sa. Jos yrit­täjä itse tekee kir­jan­piton­sa, aikaa kuluu vähin­tään pari tun­tia, kos­ka yrit­täjäl­lä ei ole osaamista ja koke­mus­ta kir­jan­piton tekemis­es­tä. Onko fik­sumpaa mak­saa kiltisti 50 euroa ja tehdä pari tun­tia työtä, jota osaa, vai säästää sen 50 euroa ja tuh­la­ta omaa aikaansa sel­l­aisen työn paris­sa, jota ei osaa?

  10. Eikö riit­täisi, että val­tio ker­toisi mihin for­maat­ti­in yri­tys­ten käyt­tämien ohjelmis­to­jen pitäisi tiedot tal­len­taa, jot­ta verot­ta­ja ne voisi ottaa vas­taan. TYVI-palvelu­un­han voi jo lähet­tää ilmoituk­sia sähköis­es­ti. Ohjelmisi­toli­it­tymäkin siel­lä jo on. 

    https://tyvi.elma.fi/lahetys/index.html

  11. Hyviä puheen­vuoro­ja kaik­ki. Mut­ta yksi asia on uno­htunut, sosial­is­tisen Val­tion kyl­tymätön halu tiedon ja rahan keräämisen pienyrit­täjiltä. Vaik­ka meil­lä on por­var­i­hal­li­tus, en ole havain­nut pyrkimys­tä byrokra­t­ian vähentämiseen. 

    Työ­nan­ta­jille riit­täköön brut­topalkan mak­sami­nen. Palkan­naut­ti­jat vas­tatkoot itse verois­taan, vaku­u­tus­mak­su­is­taan ja jäsen­mak­su­is­taan. Kas kun ei kunkin TV-mak­sua ole velvoitet­tu työ­nan­ta­jan maksettavaksi:)

  12. Ei täm­möisiä hom­mia kan­na­ta mielestäni val­tion puoles­ta lähteä tekemään. Se palkan­lasken­tao­hjel­ma on jo ihan tarpeeksi.

    Mut­ta yksi asia on, jon­ka toivoisin val­tion hoita­van. Tieto eli stan­dard­it. Mik­si ihmeessä stan­dar­d­i­en täy­tyy olla mak­sullisia? Kaik­ki stan­dard­it voisi­vat olla vapaasti ladat­tavis­sa netistä. 

    Kos­ka stan­dard­it ovat suomenkielisiä, tästä tem­pus­ta ei ulko­maiset kil­pail­i­jat kos­tu, sil­lä on var­masti halvem­paa tila­ta stan­dard­it oma­l­la kielel­lä kuin alkaa kään­tämään ilmaisia suomalaisversioita.

    Olen var­ma että tämä näky­isi Suomen teknisessä kehi­tyk­sessä jo pelkästään sik­si, että opiske­li­joil­la olisi käytössään mit­tavasti enem­män kurant­tia aineis­toa kuin aikaisemmin.

  13. Val­tion on jär­jetön­tä ryhtyä tuot­ta­maan ohjelmis­to­ja, mut­ta sen sijaan sil­lä voi olla roo­lia stan­dar­d­i­en vahvis­tamises­sa ja eri­lais­ten nyrkkipa­jo­jen ohjaamises­sa nou­dat­ta­maan niitä. Stan­dar­d­oin­ti on nähdäk­seni mitä main­ioin­ta ja halv­in­ta markki­noiden tehostamistoimintaa.

    En tosin olisi opti­misti­nen täl­laisen suh­teen; hil­jat­tain käy­ty keskustelu OOXML-stan­dard­ista (ole­mas­saol­e­van toimi­van stan­dard­in rin­nalle äänestet­ti­in toinen stan­dar­di) ei ainakaan häikäis­syt korkeal­la tasol­laan: http://www.effi.org/blog/2007–08-20-Ville-Oksanen.html

  14. Kir­jan­pito on palvelu ja vaatii käytän­nössä palvelu­op­er­aat­torin, pelkkä ohjelmis­to ei riitä. Yksi käyt­tökelpoinen on netvisor.fi jota itse käytän. Selviän kir­jan­pidos­ta itse, vähäl­lä vaival­la ja kohtu­ullisin kus­tan­nuksin, kus­tan­nuk­sia tosin jonkin ver­ran kas­vat­taa tilin­tarkas­ta­ja, jota pidän pakol­lise­na kun kir­jan­pito tehdään amatöörivoimin.

    Palkka.fi on oikein toimi­va ja aikaa säästävä palvelu pienyrit­täjän palkanlaskentaan.

    Teknolo­gian kehi­tys on pienyrit­täjän näkökul­mas­ta johtanut siihen että kir­jan­pito lak­isäätei­sine ilmoituksi­neen on nopeampi tehdä itse kuin teet­tää ulkop­uolisel­la toimis­tol­la. Pien­ten tili­toimis­to­jen argu­men­toin­ti on samal­la lail­la surullista kat­seltavaa kun pankki­toim­i­henkilöli­iton kam­pan­join­ti kont­toriverkon säi­lyt­tämisek­si sähköis­ten itsepa­lvelu­iden yleistyt­tyä takavuosina.

    Val­ti­ol­lisen tili­toimistopalvelun perus­t­a­mi­nen on sinän­sä toimi­va idea jos ulkois­vaiku­tuk­set hyväksytään, mut­ta kon­sep­ti on eri­no­maisen help­po sös­siä huonol­la toteu­tuk­sel­la (vrt. HST-kort­ti) tai huonol­la IT-ostamisel­la (ks. VTV:n hilpeät raportit).

  15. Onhan tuol­lainen korkealu­okkainen ja ilmainen taloushallinnon koti­mainen ohjel­ma olemassa:
    http://www.pupesoft.com/
    Ei tosin val­tion teet­tämä. Kat­ta­va ja laadukas ohjel­ma. Kansalaisy­hteiskun­nan tuot­ta­ma samoin kuin Lin­ux. Ihan ns shrink-wrapped tuo ohjel­ma ei ole joten IT asiois­sa osaam­a­ton yrit­täjä jou­tu­isi osta­maan tukipalvelu­ja. Mut­ta niitäkin on kohtu­uhin­nal­la saatavissa.

    Muuten olen Oden kanssa eri mieltä riit­täisikö pelkkä ilmainen ohjel­ma _kaikille_ pienyrit­täjälle. Tiedän melkoisen määrän pienyrit­täjiä joil­la ei olisi riit­tävää osaamista pyörit­tää omaa taloushallintoaan vaik­ka miten taitavia oli­si­vat yrit­täjinä. Samoin pitäisi korostaa ettei taloushallinto ole pelkkää kir­jan­pitoa vaan myös yri­tyk­sen valvon­ta- ja ohjausväline.

    Kyl­lä pienyrit­täjän elämää helpot­taisi vaikka­pa byrokra­t­ian pienen­tämi­nen jol­lain muul­la taval­la — tapaa tosin en minä kyl­lä keksi.

    Sit­ten voi tietenkin kysyä, että jos yrit­täjä on niin pieni ettei hänellä/sillä ole varaa käyt­tää tili­toimis­to­jen perus­palvelu­jakaan niin halu­am­meko suosia sel­l­aista yrittäjyyttä?

    Ja mik­sei yrit­täjäeläkkei­den mak­su­ja voi­da pienyri­tyk­sen rahoituk­sen helpot­tamisek­si rak­en­taa saman­laisik­si kuin TEL mak­su­ja eli pay-as-you-earn. Siinä on yksi han­kala kyn­nys pienyrittämiselle.

  16. Taulukko­lasken­nal­la­han tuo hoituu. Tarkem­min vielä ilmaisel­la OpenOf­fice sof­t­al­la. Siinä on vaan se “huono” puoli, että pelkäl­lä taulukko­lasken­ta sof­t­al­la on tiedet­tävä mitä tekee ja miksi.
    Tuo­hon kun pult­taa jonkun lisäosan niin ale­taan ole­maan siinä mitä haettiin.
    Toisaal­ta; jos yrit­täjäl­lä ei ole hajuakaan kir­jan­pidos­ta ja tilin­päätök­sen vään­tämis­es­tä, niin paljon on tehtävä ennenkuin kaik­ki toimii.

  17. Jos val­tio tuot­taisi jonkin The Ohjel­man kir­jan­pitoa varten, olen aivan var­ma että se olisi todel­la heikko­laa­tu­inen. Etenkin käytet­tävyys olisi surkea. Tarkoi­tus ei siis täyt­ty­isi, kun kukaan ei halu­aisi moko­maa tekelet­tä käyttää.

  18. Verot­ta­jal­la var­maan melkoinen armei­ja toimis­to­työn­tek­i­jöitä elää siitä, että käsit­telee pk-yrit­täjiltä tule­via puut­teel­lisia, sekavia, myöhästyneitä ja virheel­lisiä ilmoituk­sia, lip­pu­sia ja lap­pu­sia. Osmo S. on nyt viemässä näi­den ihmis­ten työ­paikat, puhu­mat­takaan kir­jan­pito-ohjelmis­to­jen valmis­ta­jien työpaikoista. 

    Eikö olisi parem­pi että verot­ta­jalle myön­net­täisi­in tilien seu­ran­taoikeus. Sit­ten se vain seu­raisi ihmisen ja yri­tys­ten tile­jä ja lask­isi täs­mälleen mikä sille kuu­luu, ilman mitään muutenkin yli­työl­lis­te­ty­ille pk-yrit­täjille nakitet­tu­ja ilmoit­tamisvelvol­lisuuk­sia, lomakkei­den täyt­tämisiä, eräpäiviä, tulkin­nal­lisuuk­sia ja sotku­ja. Vielä parem­pi olisi jos val­ti­ol­la olisi suo­raan tilinkäyt­töoikeus niin se voisi siirtää itselleen ihmis­ten ja yri­tys­ten tileiltä verot. Se joka on tyy­tyväi­nen voisi valit­taa, tehdän kir­jan­pidot ja täytel­lä lap­puset van­haan malli­in, ja osoit­taa virhe.

  19. Vapaae­htoisia ei voi kyl­lä kovin hel­posti pakot­taa tuot­ta­maan yhtään mitään. Jos taas val­tio alkaa itse ohjel­moimaan se saat­taa tehdä sen tehot­tomam­min kuin nyrkkipa­jat. Kil­pailu ei muuten vähen­nä tehokku­ut­ta toisin kuin väität.

    Vai­h­toe­htois­es­ti voitaisi­in luop­ua niistä kir­jan­pitovelvoit­teista. Tämä säästäisi eniten turhaa työtä.

  20. Hyvä aja­tus, mut­ta olisiko parem­pi miet­tiä miten esimerkik­si vero­tus­ta yksinker­tais­tet­taisi­in niin että kir­jan­pitokin yksinkertaistuisi?

  21. “Vapaae­htoisia ei voi kyl­lä kovin hel­posti pakot­taa tuot­ta­maan yhtään mitään. Jos taas val­tio alkaa itse ohjel­moimaan se saat­taa tehdä sen tehot­tomam­min kuin nyrkkipajat.”

    Onko­han val­ti­ol­la mitään rahoi­tus­muo­toa, jos­ta suo­ma­lais­ten kannal­ta tärkeisi­in avoimen lähdekood­in pro­jek­tei­hin saataisi­in palkat­tua tek­i­jöitä? Täl­lainen kir­jan­pito-ohjel­ma voisi olla yksi rahoi­tusko­hde, varsi­naisen työn voisi hyvin antaa (kil­pailut­tamisen jäl­keen) jollekin nyrkkipajalle.

  22. Kuten kom­menteis­sa on jo todet­tukin, pitäisi val­tion keskit­tyä vain tuot­ta­maan tietoa, stan­dard­e­ja ja suosi­tuk­sia. Perustuen vaki­in­tuneisi­in kan­sain­välisi­in standardeihin.

    Tarkoit­taen siis sitä, että esim. kaik­ki julki­nen ja julk­isil­la varoil­la tuotet­tu tieto olisi vapaasti saatavil­la sopi­vas­sa stan­dard­is­sa formaatissa.

    Mitä tulee koulu­jen ja pienyrit­täjien tukemiseen, olisi hyvä tar­jo­ta esim. vuosit­tain avoin stan­dar­di paket­ti, esim. Lin­ux + Open Office, jos­sa olisi ohjeis­tus ja valmi­it doku­ment­tipo­h­jat kun­nos­sa. Ja jon­ka käyt­tämiseen olisi tar­jol­la tukea ja koulu­tus­ta. Excel/Calc vään­tyy kyl­lä hyvin mon­een, puutet­ta on lähin­nä osaamisesta. 

    Täl­lä het­kel­lä esim. Ubun­tu lin­ux ja Open Office alka­vat olla http://www.ubuntu-fi.org/ http://fi.openoffice.org/ hyvin kyp­siä ja toimivia paketteja. 

    Nokia on pikkuhil­jaa siir­tymässä äly­puhe­limis­saan lin­ux­in käyt­töön, ja Nokian ali­hankki­joil­la on nyt “huu­ta­va pula” lin­ux-koodaa­jista. Val­tiokin voisi pikkuhil­jaa noteer­a­ta Lin­ux­in. Ja tukea muitakin for­maat­te­ja kuin niitä sul­jet­tu­ja kau­pal­lisia joi­ta Microsoft lobbaa.

  23. Eriävä mielipi­de:

    Stan­dar­di = tietorakenne
    ja vaik­ka näin ei pitäisi olla, niin käytän­nössä varsinkin nyrkkipa­jo­jen tekeleissä
    tietorakenne = lomake = käyttöliittymä

    Jos siinä on tietorakenne ja käyt­töli­it­tymä niin se on ohjelma.

    Toinen asia
    ohjel­ma vm. 2008 = verkkosovel­lus = verkkosivu

    Ergo, mitään käytän­nön eroa sil­lä stan­dar­d­oiko verot­ta­ja tietorak­en­teen vai julkaiseeko verot­ta­ja stan­dard­in toteut­ta­van verkkosovel­luk­sen ei juuri ole.

  24. Janne Korho­nen kir­joit­ti 7.12.2008 kel­lo 22:10

    “Hyvä aja­tus, mut­ta olisiko parem­pi miet­tiä miten esimerkik­si vero­tus­ta yksinker­tais­tet­taisi­in niin että kir­jan­pitokin yksinkertaistuisi?”

    Vero­tushan on yksinker­taista. Kir­jan­pito on kaksinker­taista, eikä siinäkään ole mitään ongel­maa kun vaan muis­taa että debet on ikku­nan puolel­la ja kred­it oven puolella.
    Kyl­lä kir­jan­pito ja vero­sun­nit­telu ovat niin olen­nainen osa yrit­täjän elämää ja liike­toim­intaa, että perus­teet pitäisi olla jokaisen korvien välis­sä. Mikäli ei, niin sit­ten ollaan kir­jan­pitofir­mo­jen armoilla.

  25. Muu­ta­ma kom­men­toi­ja on kehoit­tanut tili­toimis­ton käyt­tämiseen. Minä olen jo jonkin aikaa ihme­tel­lyt mik­si pienyrit­täjät ulkois­ta­vat kirjanpitonsa. 

    Pienessä yri­tyk­sessä kir­jan­pitämiseen ei mene juuri sen enem­pää hom­maa kuin aineis­ton lait­tamises­sa tili­toimis­tolle. Kun vielä lain mukaan yrit­täjä itse on koko kir­jan­pidostaan vas­tu­us­sa riip­pumat­ta siitä, miten se on jär­jestet­ty, joutuu kuu­li­ainen yrit­täjä hoitaak­seen lak­isääteiset velvoit­teen­sa opet­tele­maan kir­jan­pidon kaik­ki koukerot joka tapauk­ses­sa (joko tehdäk­seen itse taik­ka valvoak­seen kir­jan­pitäjään­sä). Neu­von­taa kan­nat­taa ehkä ostaa, mut­ta tuskin itse kirjaustyötä.

  26. Hyvä, että ide­al­is­mia riit­tää. Ei kai se ongel­ma tässäkään ole val­tio tuot­ta­jana tai sosial­is­min kri­tee­rien täyt­tymi­nen, vaan se, että hom­ma ei käytän­nössä toi­mi tehokkaasti. Syitä on tuos­sa käy­dyssä keskustelus­sa tul­lut esi­in use­ampia, ja onhan tuo­ta yritet­ty käytännössäkin…

    Jos täm­möi­nen val­tion Kehruu-Jen­ny kuitenkin saataisi­in aikaisek­si, olisi se tietysti hyvä asia. Vapau­tu­van sof­t­an­tek­i­jän tai kir­jan­pitäjän työl­listymisen este, jos sel­l­ainen olisi, tuskin olisi työn puute, vaan sosial­is­mi ja kansalais­palk­ka. Vai oletko sitä mieltä, että tuo työl­listymät­tä jäämi­nen ei olisi ongel­ma ollenkaan?

  27. Pari kom­ment­tia noi­hin kirjanpito-ohjelmiin… 

    Luulen, että Osmo tarkoit­ti täl­lä avoimen kood­in ohjel­mal­la inte­groitua tuotet­ta, jol­la saadaan pait­si siistin näköisiä lasku­ja (joka on mon­en nyrkkipa­jafir­man lasku­tus­tuot­teen päämyyn­tiar­gu­ment­ti), myös niitä inte­graa­tio- ym. hyö­tyjä, joi­ta tietotekni­ikalla parhaim­mil­laan saadaan aikaan.

    Eli ei syötetä erik­seen tun­tiko­r­tille tun­te­ja, niitä paper­il­ta lasku­tuk­seen, tuloste­tul­ta laskul­ta taas uud­estaan kir­jan­pidon järjestelmään.

    Ja sit­ten pari kom­ment­tia kommentteihin:

    - Itse ei minus­ta kan­na­ta tehdä kir­jan­pitoa ellei ole luon­teeltaan ns. kir­jan­pito­su­un­tau­tunut. Hel­posti yrit­täjä on luon­teeltaan “oiko­ja”, jolle ei käy mitään hyvää siitä ettei kukaan muu kat­so läpi taloushallinnon tapah­tu­mia. Ja jo pelkästään pois­to­eron käsit­teen ymmärtämi­nen on mon­elle ylivoimaista.

    - Eril­liset paketit ovat aanarista. Tämä kos­kee myös eril­listä lasku­tu­so­hjel­maa. Tai lasku­jen tekemistä jois­tain muis­ti­in­panoista taulukkolaskennalla.

    - Palkka.fi on kyl­lä eri­no­mainen tuote, mut­tei pelkästään palkan­lasken­nan takia vaan sik­si että se hoitaa myös kaik­ki ilmoitukset!

    - Pupe­soft on ihan kamalaa kood­ia, suosit­te­len vilkaise­maan. Open Source ‑pro­jek­tin idea on tehdä niin selkeää kood­ia, että sitä voidaan jatkoke­hit­tää muiden toimesta.

    - Suurim­mat säästöt val­tio saisi aikaan har­mon­isoimal­la vero­tuk­sen käytän­nöt, lomak­keet ym. kir­jan­pito­lain vaa­timusten mukaisik­si siten ettei niitä tarvit­sisi erik­seen kopi­oi­da. Ja lisäämäl­lä help­po­ja ja ilmaisia tapo­ja toimit­taa alv-tiedot esim. HTTPS POST-pyyn­nöl­lä suoraan.

  28. Itsel­leni Osmon kir­joi­tus toi mieleeni sen laa­jem­man pointin, että Val­tio tai Kun­ta ei saisi mielestäni vaa­tia kansalaisil­taan mitään sel­l­aisia toimen­piteitä, jot­ka tämän pitää ostaa ulkopuolisilta.

    Jos Val­tio vaatii Yrit­täjiltä (siis Kansalaisil­ta) kir­jan­pitoa, sen on annet­ta­va siihen apua.

    Jos Kansalaisen pitää käyt­tää pankkipalvelu­ja hoitaak­seen asioitaan Val­tion kanssa, täy­tyy val­tion tar­jo­ta ilmainen pankkipalvelu. Juuri ja juuri asi­at ilmeis­es­ti hoitu­vat postisi­ir­tona vielä nykyään?

    Vaatisin jopa: Jos kansalaisen on vält­tämätön­tä ottaa yhteyt­tä vira­nomaiseen puhe­lim­itse asioitaan hoitaak­seen, täy­ty­isi kaupungilla olla ilmainen ilmaisia palvelupuhe­lim­ia, joil­la voi ottaa yhteyt­tä (vain) Val­tion ja Kun­nan virastoihin.

    Val­tio ON nykyään mielestäni hyvin itsekäs ja itseri­it­toinen ja pitää kansalaista mon­es­sa mielessä haitallise­na riesana. Palveluhalu on harv­inaista herkkua. Miten val­tios­ta kehit­tyi täl­lainen, se jää mys­teerik­si. Täy­ty­isipä lait­taa virkamiehet asioimaan enem­män omis­sa viras­tois­saan asiakkaina.

  29. Vielä lisäk­si kom­ment­ti­na keskustelu­un, että voisi­han val­tio tukea rahal­lis­es­ti yrit­täjän itse val­it­se­man kir­jan­pito-ohjel­man han­k­in­taa ja päiv­i­tys­tä, niin sil­loin vapaa kil­pailu säi­lyy ja ohjel­moi­ja ei menetä työ­paikkaansa (vaik­ka kukaan ei huo­man­nut sitä, että ihmi­nen­hän siel­lä val­ti­ol­lakin sen sof­t­an ohjelmoisi).

  30. “Muu­ta­ma kom­men­toi­ja on kehoit­tanut tili­toimis­ton käyt­tämiseen. Minä olen jo jonkin aikaa ihme­tel­lyt mik­si pienyrit­täjät ulkois­ta­vat kirjanpitonsa.

    Pienessä yri­tyk­sessä kir­jan­pitämiseen ei mene juuri sen enem­pää hom­maa kuin aineis­ton lait­tamises­sa tilitoimistolle.”

    Ihmette­len aivan samaa. Maaseudul­la kir­jan­pitäjien veloituk­set ovat kohtu­ullisia (pienelle fir­malle alle ton­ni vuodessa). Pääkaupunkiseudul­la voi joutua pikku­fir­makin mak­samaan pari kolme ton­nia kirjanpidostaan.

    Paras ratkaisu on mielestäni kir­jan­pidon tekem­i­nen itse (käytän­nössä aivan sama vai­va kuin tili­toimis­ton kanssa tap­pelemises­sa) PLUS ammat­ti­til­in­tarkas­ta­jan (HTM tai KHT) käyt­tämi­nen (mak­saa noin 500 euroa vuodessa).

  31. Ledger SMB ja Frontac­count­ing vaikut­taa kiin­nos­tavil­ta ohjelmil­ta, ja vielä enem­män Open­ERP ja Adem­piere (jota on jo alet­tu kään­tää suomek­sikin!) sil­lä nämä voi liit­tää suo­raan esim. joom­lan net­tikaup­paan… Ongelmia tuot­ta­vat eri­tyis­es­ti suo­rat yhtey­det pankkei­hin, vero­tuk­sen säätämi­nen kohdalleen ja varsinkin palkan­laskun kiemu­rat. Jos joku ker­rankin nämä saa vään­net­tyä suomen oloi­hin niin hei­ja hur­raa! Puhun kyl­lä vaik­ka nor­jaa sen ohjel­man kanssa. Taitaa vaan kaikkia asian osaavia henkilöitä kiin­nos­taa rahan teko sil­lä osaamisel­la enem­män. Muuten­han tämän olisi jo joku aikapäivää sit­ten tehnyt, ja var­masti onkin mut­ta istuu tuo­to­sten­sa päällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.