Vaalitulos on selitettävissä myös demografialla

Kun yritetään selittää puolueiden välisiä muutoksia vaaleista toiseen, eräs tekijä tuntuu analyytikoilta aina unohtuvan. Kyse ei ole samoista äänestäjissä. Neljässä vuodessa kuolee lähes 200 000 suomalaista ja yli 200 000 tulee saa äänioikeuden. Muutokset vaaleissa ovat huomattavasti pienempiä, jos tämän vaikutus poistetaan ensin. Vihreiden esimerkiksi pitäisi saada neljässä vuodessa suunnilleen 25 000 äänestäjää lisää automaattisesti. Voittopuolisesti ikäihmisiä edustavat vasemmistopuolueet taas menettävät äänestäjiään hautausmaille paljon enemmän kuin saavat nuoria tilalle, joten kannatuksen pysyminen ennallaan merkitsisi niille huomattavaa voittoa.

Keskustan tappio taas on vielä suurempi, koska puolueella on paljon nuoria kannattajia.

Mielipidetiedusteluissa uudet äänestäjät otetaan kyllä huomioon, mutta kuolleisuuden vaikutus kannatusjakaumaan taitaa jäädä mittaamatta, minkä vuoksi mielipidemittaukset antavat vasemmistopuolueille liian optimistisia tuloksia. Tiedusteluthan perustuvat kantaansa muuttaneisiin, mutta kuolleilta kukaan ei kysy, mitä puoluetta he äänestivät viime vaaleissa.

17 vastausta artikkeliin “Vaalitulos on selitettävissä myös demografialla”

 1. Mites nuo alueelliset väestönkasvuerot, selittäisivätkö Keskustan tappiota valkunnallisissa äänissä?

 2. Tämä saattaa hyvinkin selittää, miksi vasemmistoliitto häviää vaaleista toiseen. Sen vuoksi on ollut välillä kurjakin katsella, miten tappiosta aina syytetään puoluejohtoa.

 3. ”Hiljattain kuolleena olen sitä mieltä, että lenkkeily hautausmailla pitäisi sallia.”
  Neil Hardwick – Sisko ja sen veli

  Voihan kuollutkin vaikuttaa vaalitulokseen, jos äänestää ennakkoon ja kuolee ennen vaalipäivää.

 4. Kuulin jostain vitsin, jossa vanha kommunisti sanoi äänestävänsä ennakkoon heti ensimmäisen tilaisuuden tullen, koska vanhana ja sairaana tiesi voivansa kuolla koska tahansa ja halusi ehdottomasti kettuilla porvarille vaikka haudan takaa.

 5. Pitänee siirtyä äänestämään demareita ellei peräti Vasemmistoliittoa, ettei oikeisto onnistu hivuttamaan Suomea vähitellen Pikku-Amerikaksi. Nyt jo Suomi on karannut liian kauas maailman parhaasta yhteiskuntamallista (TM), joka löytyy Ruotsin, Tanskan ja Belgian kaltaisista maista. Kaikki vain esimerkiksi laskevat veroja — demaritkin hallituksessa! — vaikka ne jo uhkaavasti lähenevät EU:n keskiarvoa.

  Nuorillahan ei tuo vasemmiston äänestäminen tuppaa onnistumaan ennen kuin kaikkivaltiusfantasiat menee iän myötä ohi.

  No, kyllähän vihreätkin punertavat äänestyskäyttäytymisen perusteella tutkittuna, joten kyllä niitäkin voi hätätilassa äänestää, jos ei varsinaista vasemmistoa uskalla. Jos siis hyvinvointivaltion perikatoa ei kannata.

 6. Mitenköhän tuon Keskustan kannatus pitkällä aikavälillä sitten? Puoluehan tunnetaan siitä, että heillä lapset äänestävät eniten vanhempien puoluekannan mukaan. Mutta riittääkö tämä paternalismi kuinka pitkälle? Luulisi, että oikeistolaiset nuoret näkevät Kokoomuksen houkuttelevampana kuin Keskustan, jonka aatepohja on jotenkin epäselvempi, historiallisesti rakentunut.

  Arvoliberalismi ja vihreys on juttuja, joilla vasemmistopuolueet voisivat kosiskella nuoria. Ne liitetään tällä hetkellä vahvemmin Vihreisiin. Vihreät vaikuttaa tuoreelta ja nuorekkaalta puolueelta, joten se saa nuorten kaupunkilaisten ääniä.

 7. Muistaakseni lukiolaisten keskuudessa tehdyt tutkimukset tukevat tuota. Periaatteessa

  – pojat kannattavat kokoomusta
  – tytöt kannattavat vihreitä

  Nuorten vihreiden naisten erittäin hyvä menestys voi selittyä esim. tällä seikalla. Samaten tämä antaa vihjettä siihen, että miksi nuoret vihreät miehet eivät menesty vastaavasti.

 8. Tämän huomioiminen ei ole perusgallupin avulla niin helppoa, kun äänestäjien ikäjakauma pysyy kuitenkin aika samanlaisena. Ylen vaalilähetyksen analyysien tason perusteella tämä kuulostaa aika ylivoimaiselta tehtävältä.

  Mutta olisiko vaalitulos selitettävissä myös demagogialla?

 9. En tiedä kuinka tarkkoja analyyseja on tulossa ja millä aikataululla, mutta tässä on minun intuitioon perustuva analyysini:

  Perussuomalaiset saivat Etelä-Suomessa paljon ääniä nuorilta ja ikänsä puolesta aivan uusilta äänestäjiltä. Uskon, että Halla-ahon äänestäjäkunta on valtaosaltaan 20-35 -vuotiaita ja liki sataprosenttisesti alle 50-vuotiaita. Myös koulutustaso on korkeampi kuin perinteisesti Perussuomalaisia äänestäneilä.

  Myös Turussa Maria Lohela ja Jimi Keronen poimivat uudelta porukalta ääniä. Näin teki myös Teemu Lahtinen Espoosta.

  Mediassa hoettu: Persut veivät ääniä demareilta ja Keskustalta ei näin ollen minun käsitykseni mukaan pidä paikkaansa joka puolella, joissain vaalipiireissä kyllä varmasti.

 10. Arho Toikka,

  Halla-ahon hyvän menestyksen varmisti juuri tuollainen epä-älyllinen vihjailu demagogian suuntaan.

  Kun vastapuolella ei ole heittää kuin tyhjyttään kolisevia termejä natsismista nettirasisimiin ja muukalaisvihasta ulkomaalaisvastaisuuteen ilman mitään perusteita, niin tulos oli sinetöity.

  Mikäli ei muuta keskustelua ala tulla maahanmuuttoon liittyen muilta puolueilta, niin Perussuomalaiset tuplaavat saaliinsa eduskuntavaaleissa.

  Täysin jälkeenjäänyttä luulla, että monikulttuurisuuskriitikot löytyisivät enää vain pöydän alta Jaskan pubista Jakomäestä kuten ehkä Halmeen aikoihin.

 11. Terve puolue kykenee seuraamaan aikaansa ja uudistumaan sen mukaiseksi. Ei kai mikään asia kestä kohdusta hautaan…

 12. Mielenkiintoista kuulla, kuinka Osmo kommentoi Persujen nousua unhon yöstä. Onko se samaa liturgiaa kuin YLEn kommentaattoreilla tai jollain emeritusprofessorilla?

  Saattoivat hyvinkin olla protestiääniä, mutta mitä vastaan ”hei, siis ihan oikeesti” protestoitiin.

  Johan on aikoihin eletty, kun korkeasti koulutettu ja hyvin toimeentuleva väestönosakin alkaa äänestää Persuja !

 13. Demografia pelaa vielä virheään pussiin ainakin muutaman vuoden, virheiden kannattajia kun vielä vähemmän vanhuuttaan kuolee ja nuorisoa pystytään median ja koulun yhteisellä 24/7 propagandalla käännyttämään hyvien asioiden puolelle kaikkea pahaa vastaan.

  Yhteiskunta ei enää lähitulevaisuudessa pystykään tarjoamaan siistiä hyvinpalkattua sisätyötä nuorelle potentiaalisesti virheälle äänestäjälle hetimiten maisteriksi valmistumisen jälkeen, vaan tulevaisuus tulee olemaan paljon epävarmempi. Kun tämä nuori aikuinen joutuukin valitsemaan, kaikilla kun ei ole rikasta isiä, erilaisten harmaan sektorin kenties moraalisesti aika arveluttavien töiden tai tulevaisuudessa oikeasti todella surkeasti palkatun ns. paskaduunien tai sitten jauholappu/soppalautanen tasoisen sosiaaliturvan väliltä niin asenteet kovenevat…

  Sitten avarakatseiset ja niin suvaitsevaiset punavirheät, sinivirheät ja muut liberaalivirheät ”bobot” voivat jo kansan kustantamilla jättipalkoilla maksetuissa kivilinnoissaan, yksityisen eläkevakuutuksen ja sijoitusten turvin elämästään nautiskellen kilvan kauhistella nuoremman polven niin kovia asenteita; ei meidän aikana vaan.. Sellaiset seikat kuten sen ikioman moraalisäteilyn rahoittaminen tulevien sukupolvien maksettavaksi sälytetyllä valtion velkarahalla ei tietenkään pälkähdä tähän avaraan mieleen. Taitasi olla jotain nazismiakin sellainen ajattelu..

 14. ”Vihreiden esimerkiksi pitäisi saada neljässä vuodessa suunnilleen 25 000 äänestäjää lisää automaattisesti.”

  Ei sentään automaattisesti, vaan tekemällä hyvää politiikkaa.

  ”Voittopuolisesti ikäihmisiä edustavat vasemmistopuolueet taas menettävät äänestäjiään hautausmaille paljon enemmän kuin saavat nuoria tilalle, joten kannatuksen pysyminen ennallaan merkitsisi niille huomattavaa voittoa.”

  Kannatuksen lievä lasku merkitsee kai sitten lievää voittoa? Ja neutraali tilanne olisi se, että kannattajat kuolevat pois eikä yhtään uutta tule tilalle?

 15. Hmm en kyllä tajunnut, että sanaleikiksi tarkoitettu heittoni olisi tulkittu natsisyytökseksi.

  ”The demagogue is one who preaches doctrines he knows to be untrue to men he knows to be idiots.
  H. L. Mencken”

  En lainkaan epäile Halla-ahon uskoa nationalismiin; paremmin tämä määritelmä istuu isojen puolueiden pomoihin. Samaa mieltä kyllä olen kanssasi siitä, että muut ovat ampuneet itseään jalkaan pyrkimällä rajaamaan keskustelua.

  Mutta monikulttuurisuuskriitikothan kuuluvat olettavasti samaan kulttuuriin, joten jos siellä pyödän alla on joku, niin varmaan kaikki, eikö?

 16. Ratikassa kuultua: nuori tyttö ihm,etteli kaverilleen, että millä ihmeen perusteella hän valitsee ehdokkaansa vaaleissa. Toinen vastasi tosissaan oloisen tuntuisesti, että ulkonäön perusteella.

  Ehdokkaat näkyvät esiintymisestä ja vaatetuksesta päätellen tiedostaneen, miten tuoda itseään ”myyvästi” esiin. Toivottavasti kikkailulla valtuustoon päässyt tiedostaa vastuunsa ja pyrkii hyviin tuloksiin muutoinkin kuin imagokysymyksissä.

  Me Suomessa olemme minusta jo nyt eurooppalainen Pikku Amerikka (viittaan aiemmin kirjoitettuun kommenttiin). Ulkokuori, eivät sisällöt, ratkaisee liian paljon.

  Mahtaako meillä loppujen lopuksi olla varaa ivata amerikkalaista missivarapresidenttiehdokasta. Helsingin uudessa valtuustossa missiainesta riittää.

 17. Vihreitten väki on lähes kaikki pääkaupunkiseudulta.Miksi ette penkoile omia pesiänne kuntoon.Hirvee hinku on säheltää maaseudun asioita.Ne ei todellakaan kuulu teille. Ilmeisesti ns.teidän mallin mukainen maaseutu on ok.Vielä kerrran.Hoitakaa omat asiat järjellä kuntoon.Maalla asuville kelpaa vain teidän ns.järkevät vinkit.Valtaosa vihjeistä ja
  tekemisistänne on päin honkia.
  PS. Järki käteen. T.Maalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.