Liian leveästi toimeentulotukea?

Radiouutisissa vertailtiin eri puolueiden kantoja kunnallispoliittisiin kysymyksiin ja kerrottiin myös, miten eri puolueet vaalikonekysymysten mukaan suhtautuvat toimeentulotuen jakoperusteisiin. Minun mielestäni asiaa ei ollut edes kysytty, niin päätiin katsoa, mitä on kysytty. Kysymys kuului:
Sosiaalihuollon asiakkaaksi ja tuelle pääsee nykyisin liian helposti?
Sosiaalihuollon asiakkaita ovat esimerkiksi päiväkotilapset, vanhainkotien asukkaat, lastensuojelulapset ja niin edelleen. On vähän kummallinen kysymys kysyä samassa kysymyksessä pääseekö vanhainkotiin liian kevein perustein ja maksaako kunta liikaa toimeentulotukea ja vielä erikoisempaa on vetää vastauksista johtopäätöstä siitä, mitä vastaaja on tarkoittanut: vanhainkotiin on liian vaikea päästä vai fattasta jaetaan rahaa niukasti?

14 vastausta artikkeliin “Liian leveästi toimeentulotukea?”

 1. No, mitä itse vastasit koneessa?

  Onpa tosiaan idioottimainen kysymys. Sosiaalihuollon alaa on mm. päihdetyö ja romaniasiat. Romaniasioiden piiriin pääsee siis luultavasti olemalla romani. Lieneekö romanina olo sitten helppoa, onkin vaikea kysymys, mutta siihenkin oli ikään kuin vastattava.

  Selvähän tuossa on, että säkenöivät laatijat tarkoittavat toimeentulotukea ja ovat vain laiskuuttaan jättäneet tutustumasta termeihin. Anna palautetta koneeseen, äläkä mutise blogilla partaasi!

 2. Minäkin vähän ihmettelin, että miten pitkälle meneviä johtopäätöksiä aamu-uutisissa tehtiin vaalikonevastauksista. Kysymyksiä oli kumminkin vain parisenkymmentä ja niissä oli niputettu monia asioita yhteen.

  Meni muuten pari minuuttia hakea ihan itse vaalikoneesta Osmon vastaus perusteluineen…

 3. Ainakin YLEn vaalikone on taas sieltä syvältä, tai onhan tekninen puoli kohtalainen mutta kysymyksenasettelut ovat ilmeisesti tarkoituksella tehty sellaisiksi, siis epäselviksi ja tulkinnanvaraisiksi, ettei ehdokkaita pystyttäisi jakamaan äänestäjille selkeisiin luokkiin. No ensi eduskuntavaaleissa ko. koneessä kysyttäneen ehdokkaan lempiväriä ja sitä omistaako ehdokas koiran.

 4. ”Millainenkohan olisi puolueiden yhteisesti laatima oma vaalikone? Tulisikohan sellaisesta mitään?”

  Tämän on nyt kyllä pakko olla sarkasmia.

  Yleisesti ottaen ongelma on kai se, ettei medialla ole insentiiviä tehdä kunnollisia kysymyksiä. Eikä toimittajilla osaamista. Ehkä kysymykset voivat parantua, kun erilaisia tutkijoita noissa nykyisin pörrää mukana, mutta se ei journalismiin vaikuta.

  Sellainen vaalikone olisi hauska, jossa olisi aikaisemmin toteutuneita äänestyksiä ja kaikkien edustajien äänet, ja sitten voisi itse äänestää vaalikauden läpi ja katsoa kuka oli lähinnä. Ei kyllä auttaisi ehdokkaan valinnassa seuraavissa vaaleissa, mutta voisi olla mielenkiintoista.

 5. Olin yllättynyt, kun luin MTV3:n vaalikoneesta, ettei Osmo Soininvaara käykkään lavatansseissa…

  Vaalikoneet ovat antaneet minulle niin keskenään erilaisia tuloksia, että luulen, että olisi parempi, jos olisi yksi iso vaalikone, joka antaisi ”parempia” tuloksia. Siis nyt saamani hajanaiset tulokset johtuvat kai siitä, että eri koneet painottavat niin eri kysymyksiä. Tarvittaisiin ”isompi” kone.

  Olen tutustunut esim okcupid.com seuranhaku-palveluun, joka toimii kysymysperiaatteella (mitä vastaat kysymykseen X ja mitä ihannekumppanisi vastaisi siihen ja kuinka tärkeänä pidät hänen vastaustaan tähän kysymykseen). Analogia ei ole varmaan ihan täydellinen, mutta ainakin okcupidissa kysymyksiä täytyy vastata muutamia satoja, ennen kuin prosentit (kuka henkilö matchaa parhaiten sinulle) alkavat jäädä lopullisille paikoilleen. Sitä ennen heittelyä voi tapahtua paljon.

  Lienee samantyyppinen ilmiö vaalikoneissakin, että vasta tarpeeksi suuren kysymysmäärän jällkeen alettaisiin saada stabiilimpia tuloksia. Näissä käytössä olevissa vaalikoneissa olisi ainakin mahdollisuus manipuloida tulosta painottamalla tiettyjä kysymyksiä.

 6. Heh, laitoin rehelliseti, että en usko jumalaan, en käy lavatansseissa, mutta käyn kaljalla.

  Ensimmäinen osuma oli joku kristillisdemokraatti ja toinen ruotsalainen. Osmo oli sijalla 571.

  Eli en lähde Osmon kanssa sen enempää seuroihin, lavatansseihin kuin pubiinkaan 🙁

  Mitä Osmon kanssa voi tehdä?

 7. Aika hyvä on tuo Facebookin Sosiaalinen vaalikone — suosittelen. Sen suurin puute on, että vain pieni osa ehdokkaista on kirjautunut sovellukseen.

 8. Facebookin sosiaalinen vaalikone on kyllä ihan kiva, mutta aika nopeasti parhaiden jälkeen kysymysten taso kyllä laskee. Tai siis vastausvaihtoehtojen, kun kysymyksen tekijä on keksinyt lempipolitiikalleen 3 erilaista kyllä-vaihtoehtoa ja viimeiseksi ”Ei. Lisäksi syön lapsia” -tyyppisen porkkanan.

 9. Hyvin löyhästi aiheeseen liittyen: Melko monissa vaaleissa vihreitä äänestäneenä olen viime aikoina miettinyt kovasti kysymystä, mitä vihreät tekevät esim. peruspalvelu- tai työministeripesteillään.

  Osaako joku sanoa, millä tavalla vihreät olisivat onnistuneet tai edes pyrkineet hallituksissa ollessaan vähentämään heikoimmassa asemassa olevien työttömien kyykyttämistä?

  Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä aikaa. Niitä odotellessa toivoisin kuulevani vihreiltä edes jonkinlaisen kommentin siitä, kuinka tarmokkaasti he yrittävät päästä eroon esim. käytännöstä, jossa työmarkkinatuen saajia pakotetaan orjatöihin työharjoittelun nimissä.

 10. Tämä facebookin sosiaalinen vaalikonehan on ihan älyttömästi parempi kuin mikään mitä oon aikaisemmin käyttäny. Täällä on oikeesti kysymyksiä, jotka paljastaa ehdokkaiden arvot ja asenteet. Huippua! Kiitti vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.