Hämeenlinnan asuntomessualueen talot myymättä

En voi sanoa, kuin että mitäs minä sanoin. Kat­so artikke­liani viime eloku­ul­ta tästä.

Hämeen­lin­na kuu­luu kaupunkei­hin, jos­sa syn­type­r­äi­nen helsinkiläi­nenkin suos­tu­isi asumaan. Mut­ta jos minä muut­taisin Hämeen­lin­naan, ei tulisi mieleenkään muut­taa tun­nin käve­ly­matkan päähän keskus­tas­ta. Hämeen­lin­nan asukasluku mah­tu­isi hyvin asumaan käve­lyetäisyy­delle keskus­tas­ta. Jos näin tehtäisi­in, kaik­ki oli­si­vat myös käve­lyetäisyy­del­lä rak­en­ta­mat­tomas­ta maaseudus­ta. Mik­si rak­en­tamista hajaute­taan epäkaupunki­maisik­si, vail­la palvelu­ja ole­viksi muu­ta­man sadan asukkaan alueik­si ja työn­netään viher­alueet vas­taavasti kauem­mak­si asukkaista.

Yksi vas­taus tietysti on, että Suomes­ta puut­tuu järkevä maapoli­it­ti­nen lain­säädän­tö, joka tek­isi mah­dol­lisek­si osoit­taa rak­en­tamiseen aluei­ta, jot­ka rak­en­tamiseen parhait­en sopi­vat. Se tulee kalli­ik­si meille kaikille, sil­lä jhotenkin tuokin Hämeen­lin­nan epäon­nis­tu­mi­nen veron­mak­sajien syli­in kaatuu.

10 vastausta artikkeliin “Hämeenlinnan asuntomessualueen talot myymättä”

  1. “Yksi vas­taus tietysti on, että Suomes­ta puut­tuu järkevä maapoli­it­ti­nen lain­säädän­tö, joka tek­isi mah­dol­lisek­si osoit­taa rak­en­tamiseen aluei­ta, jot­ka rak­en­tamiseen parhait­en sopivat.”

    Moni (minä mukaan­lukien) ei var­maankaan tunne lain­säädän­töä tai sen puut­tei­ta riit­tävän hyvin ymmärtääk­seen mitä ajat takaa. Voisitko vään­tää rauta­lan­gas­ta mikä laki näi­den läm­pärei­den rak­en­tamisen kun­ta­lais­ten kus­tan­nuk­sel­la mah­dol­lis­taa, ja minkälainen lain­säädän­tö sen voisi ehkäistä ?

  2. Kyl­läpäs henkselit paukah­ti­vat!!! Näithän sinä jo vuosi sit­ten senkin, että Vapaavuores­ta kuo­ri­u­tuu täysver­i­nen cityvihreä! No, öljyn hin­taen­nuste tänä keväänä meni vähän pieleen ja koval­la tohi­nal­la toteutet­tu, sin­unkin unel­moimasi päästökaup­pa­jär­jestelmä ei ole vähen­tänyt kokon­ais­päästöjä, mut­ta sivu­vaiku­tuk­se­na kallis­tunut ener­gian­hin­ta mm. kaataa suo­ma­laista met­säk­lus­te­ria nurin. On se sairas­ta, että paperiy­htiön parhait­en kan­nat­ta­va osa on ener­gian­myyn­ti sell­u­padan alta. Mitäs pienistä, koite­taan muis­taa vaan ne onnis­tuneet ennustukset!

    “Yksi vas­taus tietysti on, että Suomes­ta puut­tuu järkevä maapoli­it­ti­nen lainsäädäntö…”

    Tarkoit­taako tämä sosial­isoin­tia ja pakkolunastuksia?

    “Se tulee kalli­ik­si meille kaikille, sil­lä jhotenkin tuokin Hämeen­lin­nan epäon­nis­tu­mi­nen veron­mak­sajien syli­in kaatuu.”

    Lois­tavaa Osmo, taas olemme samaa mieltä! Päät­täjien nyt joukol­la havit­tele­ma kaupunki­rakenne raideli­iken­teen varaan kaatuu vielä mei­dän veron­mak­sajien syli­in. Te ette niitä tule keräämään kole­hdil­la kesku­ud­estanne (teitä on vaan liian vähän), vaan “ilmaisen” joukkoli­iken­teen mak­sum­iehenä häärää työssä käyvä, lihaa syövä, olut­ta juo­va, autoil­e­va het­eromies (ja muu­ta­ma tuol­lainen nainen kuin tuo Ellu täällä).

    Kat­selin taas ker­ran huolestuneena Hesan Vihrei­den nim­ilis­taa. Mil­lä ansioil­la sin­ua tit­uleer­ataan siel­lä tietokir­jail­i­jak­si? Ennen van­haan kir­jo­jasi olisi kut­sut­tu ytimekkäästi vain poli­it­tisik­si pamfleteiksi.

  3. Markuk­sen väite, jon­ka mukaan päästökaup­pa ei olisi vähen­tänyt kokon­ais­päästöjä, mut­ta on nos­tanut ener­gian hin­taa, on niin epäkon­sis­tent­ti, että hänen pitäisi perustel­la se. Sen mukaan­han ener­gial­la ei ole lainkaan hin­ta­jous­toa. Varsi­naista päästökaup­paa on har­joitet­tu vas­ta tämän vuo­den alus­ta, joten tulok­sia on muutenkin vaikea siitä saa­da. Sil­loin, kun öljyn hin­ta nousu 80 dol­lari­in, tosin sanoin, ettei se voi paljon enää nousta,koska kivi­hi­ilestä tehty polt­toaine muo­dos­tuu uhak­si sekä öljylle että ilmastolle. 

    Öljyn hin­nas­ta en tiedä ennus­ta­neeni mitään muu­ta, kuin että se on vuon­na 2030 nyky­istä selvästi kore­ampi. Tuon ennus­teen pieleen menoa on vaikea arvioida. 

    Järkeväl­lä maapoli­it­tisel­la lain­säädän­nöl­lä tarkoi­tan länsieurooppalaista.

    Jos korkea ener­gian hin­ta kaataa suo­ma­laista puun­jalostus­te­ol­lisu­ut­ta, ener­gian on olta­va jos­sain toises­sa puu­ta jalostavas­sa maas­sa halvem­paa. Mis­sä? Sel­l­ukat­ti­lan alta myy­dään kyl­lä ener­giaa, mut­ta vain, kun kat­ti­la on päällä. 

  4. “Yksi vas­taus tietysti on, että Suomes­ta puut­tuu järkevä maapoli­it­ti­nen lain­säädän­tö, joka tek­isi mah­dol­lisek­si osoit­taa rak­en­tamiseen aluei­ta, jot­ka rak­en­tamiseen parhait­en sopivat.”

    Mikä lain­säädän­tö? Hämeen­lin­nan kaupun­ki tuon mes­su­alueen val­it­si, ja kaik­ki isot raken­nut­ta­jat eivät enää Espoon koke­muk­sista viisas­tuneena läht­e­neet leikki­in mukaan. Ilmeis­es­ti siis kun­tien kaavoitus­mo­nop­o­li pitäisi purkaa, ja ottaa val­tio mukaan, ainakin ohjaa­maan tiukemmin.

    Joku saat­taa ehkä arvatakkin, että itse en oikein usko kaavoitus­lain­säädän­nön kehit­tämiseen tässä asi­as­sa, vaan omis­tu­soikeuk­sien kehit­tämiseen siten, että rak­en­tamisen ympäristö­vaiku­tuk­set tule­vat rak­en­ta­jan mak­set­tavak­si, asumisen asujan.

  5. “Markuk­sen väite, jon­ka mukaan päästökaup­pa ei olisi vähen­tänyt kokon­ais­päästöjä, mut­ta on nos­tanut ener­gian hin­taa, on niin epäkon­sis­tent­ti, että hänen pitäisi perustel­la se. Sen mukaan­han ener­gial­la ei ole lainkaan hintajoustoa.”

    En pysty Markuk­sen väitet­tä perustele­maan, mut­ta mielestäni asi­aa ei voi tarkastel­la noin yksinker­tais­es­ti kuin esität. Ensim­mäisel­lä päästökaup­pakaudel­la päästöoikeuk­sia jaet­ti­in aivan liikaa, jon­ka seu­rauk­se­na päästöoikeuk­sien hin­ta oli kau­den läh­estyessä lop­puaan käytän­nössä nol­la. Lop­putu­los oli se, että viimeisen puoli vuot­ta naf­tali­in­ista kaive­tut hiililaitok­set työn­sivät sähköä verkkoon johdot punaisi­na. (Tähän saat­toi vaikut­taa epä­var­muus siitä vaikut­ta­vatko ensim­mäisen kau­den päästöt toisen kau­den alku­jakoon. En tiedä kos­ka lop­ulliset päätök­set toisen kau­den alku­jaos­ta tehti­in.) Eli ainakin vai­h­toe­htoisi­in rajoit­tamiskeinoi­hin (kiin­tiöt, verot) näh­den päästökaup­pa on tois­taisek­si mitä ilmeisim­min vähen­tänyt vähem­män päästöjä. Jos ensim­mäisel­lä kaudel­la on kas­vatet­tu päästöjä suurem­pi­en alku­jako­jen toivos­sa, niin on kyseenalaista vähenivätkö päästöt ollenkaan.

    Lisäk­si sähkön kulu­tuk­sen hin­ta­jous­to on ymmärtääk­seni tyyp­il­lis­es­ti suh­teel­lisen pieni, joten suh­teel­lisen pienetkin markki­noiden viko­jen aiheut­ta­mat muu­tok­set päästöis­sä hel­posti ovat merkit­tävämpiä kuin hin­ta­jous­ton aiheut­ta­ma vaikutukset.

  6. Ei Hämeen­lin­na muo­dos­ta mitään poikkeusta. Asun­tomes­su­talot ovat men­neet huonos­ti kau­pak­si myös Espoos­sa ja Kotkas­sa. Aina ne menevät huonos­ti kaupaksi.

  7. “Yksi vas­taus tietysti on, että Suomes­ta puut­tuu järkevä maapoli­it­ti­nen lain­säädän­tö, joka tek­isi mah­dol­lisek­si osoit­taa rak­en­tamiseen aluei­ta, jot­ka rak­en­tamiseen parhait­en sopivat.”

    2/3 Helsin­gin seudun haja-asu­tusaluei­den rak­en­tamis­es­ta tehdään poikkeusluvil­la. Omakoti­talo­ja ja pelti­halle­ja. Maankäyt­tö- ja raken­nus­la­ki on tehty löperök­si, kun­nat käyt­tävät tätä por­saan­reikää hyväk­si. Toinen tek­i­jä on nykyiseen laki­in sisäänkir­joitet­tu “perus­raken­nu­soikeus” eli kaikil­la maan­omis­ta­jil­la on oikeus rak­en­taa maatansa. Kun­nil­la on jopa kor­vausvelvol­lisu­us jos maan­omis­ta­ja ei saa rak­en­taa. MTK:n aikaansaannoksia.

    Lakia pitää tiuken­taa. Vaatii poli­itisia päätök­siä. En ole vielä näh­nyt tai kuul­lut yhtään poli­itikkoa joka olisi sitä julkises­ti vaat­in­ut. Siis sanonut suo­raan mis­tä on kyse.

  8. Myös minä kävin mes­suil­la tutus­tu­mas­sa mes­su­taloi­hin ja ‑alueeseen.
    Sinän­sä kelpo talo­ja kaik­ki, mut­ta kalli­il­la oli­vat tehtyjä, niin kuin mes­su­talot muinakin vuosi­na. Mes­su­jen aikanakin uuti­soiti­in roimista bud­jetin yli­tyk­sistä. Talot eivät käy kau­pak­si kun halvem­pia ja lähempänä keskus­taa sijait­se­via asun­to­ja on tar­jol­la. Jos myyn­ti­hin­to­ja alen­net­tais vaik­ka 20–30%, uskoisin, että halukkai­ta osta­ji­akin alka­isi löy­tyä. Lähikaup­pa, päiväkoti yms. lisäisi kiinnostusta.
    Muna-kana-tilanne. Ei asukkai­ta kun ei palvelu­ja ja ei palvelu­ja kun ei asukkaita.

  9. Eiköhän paperi­te­ol­lisu­u­den alasajo Suomes­sa johdu siitä, että euca­lyp­tus kas­vaa 7 vuodessa kor­juukyp­säk­si ja suuril­ta puu­pel­loil­ta sen kor­juu on help­poa ja hal­paa. Kas­va­vat paper­i­markki­nat ovat etelässä, joten siel­lä se sel­l­ukin kan­nat­taa keittää.
    Lisätään yhtälöön Venäjän puu­tul­lit ja suo­ma­lais­ten met­sän­o­mis­ta­jien kit­sas puunmyynti.
    Siinä se on, Markus.

  10. En tunne Hämeen­lin­naa enkä kyseistä asun­tomes­su­aluet­ta kovinkaaan hyvin, mut­ta kart­taa vilkaise­mal­la en heti kek­si olisiko Hlin­nas­sa ollut lähempänä keskus­taa ollut osoit­taa mes­su­taloille ~10 hehtaarin rak­en­tam­a­ton alue? OS:llä var­maan on jotain vai­h­toe­hto­ja, Aulanko? Vai Parolan­num­mi kenties?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.