Hesarin toimittajat prosenttilaskuoppiin!

Hesari teki sen taas! Oikein etusivulla kerrotaan, että asevelvollisuusikäluokasta vapautettiin kutsunnoissa yhdeksän prosenttia – 34 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuona 2004. Arggh!

Hesarin toimittajille tiedoksi, että, jos hylättyjen osuus nousee viidestä prosentista seitsemään prosenttiin, nousu on 40 prosenttia tai kaksi prosenttiyksikköä.

17 vastausta artikkeliin “Hesarin toimittajat prosenttilaskuoppiin!”

 1. Tuossa se taas nähdään, matematiikan opetusta olisi kiireesti lisättävä jos niin viisaat maisterishenkilötkään eivät sitä osaa. Tai sitten otetaan reilusti käyttöön jo aiemmin ehdottamani APUyliopistot, joissa ei edellytetä osattavan yhtään jotain niin kuivaa ainetta kuin matematiikka..

  Sinänsä Helsingin sanomien linjaan kuuluu kyllä muutenkin lähinnä erilaisten uskomusten ja toimittajien omaan maailmankuvaan liittyvien hurskaiden toiveiden julkaisu uutisina, joten eiköhän se tuokin virhe voida hyväksyä. Ja olisihan se ihqua jos uutinen olisi totta.. Vai mitä?

 2. Se oli tosiaan koominen juttu. Luulisi jotain jopa Hesarin toimittajan aivoissa liikahtavan tuon lauseen kohdalla.

  Hesari on muutenkin aivan täynnä sekä asia- että muotovirheitä. Jos tietää aiheesta edes jotain, niin joka halvatun kerta löytää jutusta perustavaa laatua olevia virheitä. Tutkimuksia siteerataan täysin kritiikittömästi ymmärtämättä edes meteodologian alkeita, arviointikyky on kuin tynnyrissä kasvaneella. Yhdessä jutussa mm. väitettiin, että varusmiesten keskipituus oli 1920-luvulla 145 cm… Oli taas kerran aamukahvi mennä väärään kurkkuun.

  Sitten siellä oikaisupalstalla on oikaisut tätä luokkaa: Eilen museoita koskevassa jutussa haastateltiin intendentti Riitta-Liisa Vehmalaa, ei Riitta-Kaisa Vehmalaa kuten artikkelissa virheellisesti kerrottiin.

  Hohhoijaa! Kertokaapa onko Hufvudstadbladet korkeatasoisempi. Harkitsen Hesarin tilauksen lopettamista vähintään pari kertaa viikossa.

  Monopoliasema mädännyttää journalismin.

 3. Yleensä ne, jotka nillittävät toisten virheistä, tekevät itse hilpeitä mokia. Asevelvollisuusikäluokka? No sehän on tietenkin kaikki 18 – 60 ikävuoden välillä olevat miehet.

 4. Hufvudstadsbladet on korkeatasoisempi. Kannattaa ehdottomasti vaihtaa.

  Ja lehden nimi tosiaan on tuo eikä mikään ”Hufvudstadbladet”. Motto: ”Yleensä ne, jotka nillittävät toisten virheistä, tekevät itse hilpeitä mokia.”

 5. Ode, ode, ota nyt ihan iisisti! 😉
  Yksi suosikkikirjoistani on ”A Mathematician Reads the Newspaper (Paperback) by John Allen Paulos ”.

  Amazonin kirjakaupassa on tarjolla käytetty kappale hintaan $2.95.
  Pauloksen ”Numerotaidottomuus” on saatavissa molemmilla kotimaisilla. Teosta löytyy Helmet-kirjastoista 45 kappaletta, 15 prosenttia on lainassa paraikaa.

  Tosin vaikka numerot olisivat muodollisisesti oikein, ei se tarkoita väitteiden olevan oikein.

  Esimerkki: Tämä blogia lukee neljä ihmistä, tämä väite on ainakin matemaattisesti tosi 😉

 6. Sampo,

  Tiedän vallan hyvin, mikä Hoblan nimi on. Kyseessä on kirjoitusvirhe… En välitä juurikaan, mikäli lehdessä on painovirhe, ellei niitä ole tuhottomasti.

  Kirjoitusvirhe on aivan eri kategoriassa kuin asiavirhe. Vai jäikö jollekin epäselväksi mitä lehteä tarkoitin? Sen sijaan todella koko asian voi käsittää aivan väärin, jos prosentit ja prosenttiyskiköt sekoitetaan.

  Eli tuollainen nyt on oikeasti täyttä nipotusta. Huomasin sitä paitsi tuon kirjaimen puuttumisen jo ennen kuin lähetin kommentin. En jaksanut korjata, kun arvelin, ettei kukaan sitä huomaa.

  Ah, kuinka väärässä ihminen voi ollakaan Sampo Keikarin suhteen…

 7. Sampo Teikari:

  ”Hufvudstadsbladet on korkeatasoisempi. Kannattaa ehdottomasti vaihtaa.”

  Sinivihreä:

  Itse luin em. lehteä pitkäänkin koska hinta oli opiskelijalle hyvin alhainen. Lopetin kuitenkin tilaamisen sillä suomensuomalaisena oli ikävää lukea päivät pääksytysten suomenruotsalaisten kielisodan viimeisistä käänteistä.

 8. En olisi puuttunut Hesarin prosenttiyksikköihin, ellei lehdessä olisi käytäntönä käyttää prosentteja ja prosenttiyksiköitä toistensa synonyymeinä aivan epäjohdonmukaisesti. Viereisellä palstalla muuten kerrottiin, että asuntolainojen korot ovat nouseet 36 prosentilla. Hei, SE MENI OIKEIN!Joku lehdessä sentään tajuaa asian.

 9. Ei tuo esimerkki hirveän suurta matemaattista lahjakkuutta olisi vaatinut. Hiukan enemmän yleissivistystä ja äidinkielen taitoa.

  Olen jo useamman vuoden seuraillut toimittajien (yleissivistyksen?)tason ja mediakritiikin laskua. Joskus siitä Oden tavoin jopa ärsyyntyneenä kirjoitin. Tai yleissivistyksen puute vain pistää entistä enemmän silmään.

  Ei se Hesari ole ainoa. Kyllä tulee Ylestäkin melkoisia sammakoita. Joskus Norjakin on ollut EU:n jäsen yms. Ja muustakin mediasta. Puhumattakaan internetistä 😉

  Sinänsä HBL on (ainakin oli) hyvä lehti, vaikka en ole vuosiin seurannut HBL:ää mutta ainakin ennen HBL:n ulkomaan uutiset olivat ainakin minun mielestäni Hesaria vähemmän yhdysvaltalaisväritteisiä.

  Nykyisin taidan eniten lukea Uusi Suomi nimistä nettilehteä. Tyhjänpäiväisemmät uutisjuorut lukee Metrosta ja Uutislehti
  100:sta. Mutta makuasioistahan nuokin ovat.

 10. Johtuuko mainittu yleissivistyksen lasku siitä, että lehtienkin toimituksesta lähtee pikkuhiljaa kokenutta porukkaa viettämään eläkepäiviä ja tilalle tulee sitten niitä, joiden elämänkokemus ja sivistys ei vielä karttunut – vai ehkä siitä, että oma elämäkokemus ja ehkä jopa sivistyskin on eri tasolla, kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

 11. Osmo Soininvaara:

  Hesarin toimittajille tiedoksi, että, jos hylättyjen osuus nousee viidestä prosentista seitsemään prosenttiin, nousu on 40 prosenttia tai kaksi prosenttiyksikköä.

  Sinivihreä:

  Tämähän oli hyvin opettavainen aihe. Siltä varalta, että täällä on allekirjoittaneen lisäksi muitakin matikkansa autuaasti unohtaneita, palstanpitäjän mainitsema esimerkki lasketaan seuraavasti: (7-5)/5=0,4. Eli muutos suhteessa lähtötilanteeseen 🙂 Veikkaisin, että Hesarin toimittajan lisäksi reippaasti yli puolet suomalaisista ei osaisi tiukan paikan tullen laskea kyseistä laskua. Tuon prosentti/prosenttiyksikkö eron tietänee vielä harvempi. Minä kuitenkin opin sen nyt, joten kiitos siitä.

 12. Osataan sitä muuallakin: tän päivän Aamulehdessä on juttu tuosta Liikasen suosituksesta käyttää asuntolainoissa pidempiä korkoja. Etusivulle asia on tiivistetty ”Liikanen haluaa pidempiä laina-aikoja”. No juttu oli kylläkin Alma Median Helsingin toimituksen aikaansaannosta. Onko kyse siitä että kukaan ei ehdi lukea lehteä ajatuksella läpi ennenkuin se menee painoon?

 13. ”Viereisellä palstalla muuten kerrottiin, että asuntolainojen korot ovat nouseet 36 prosentilla. Hei, SE MENI OIKEIN!”

  Meni varmaan oikein, mutta onkohan tuokaan mielekästä uutistekstiä?

  Voisivat kirjoittaa, että 100 000 euron lainan korko on 500 euroa kuukaudessa, kun se kolme vuotta sitten oli 300 euroa.

 14. turkkalolla on hyvä pointti: prosentit sopivat hyviä joidenkin asioiden esittämiseen mutta toiset asiat voidaan ilmaista paljon selkeämmin reaaliyksiköissä. Jos 100 krediittiä maksavan hyödykkeen hinta nousee 10% ja sitten laskee 10% niin kuka saa sen yhden kreditin, yhtään prosenttia kun ei ole jaossa.

 15. Hesarin tilausmäärä laskee jatkuvasti, eikä ihme. Itse siirryin Hesarista uusuomi.fi:hin. Painettuna tulee kotiin Suomen Kuvalehti, Kanava sekä Kauppalehti. Ei ole tarvinnut paljoa katua. Hesaria, erityisesti Nyt-liitettä, ei ole ollut pätkääkään ikävä. Antaa roskajournalismin mennä.

  Bongasin netistä tänään sinällään hauskasti tehdyn sivuston: http://www.eroaerkosta.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.