Kannattaisiko myös puoluerahoitusta penkoa?

Sähköpostiini putkahti oheinen viesti, jonka ajattelin lähettäjän nimen osalta sensuroituna saattaa listalle:

Arvoisa Lippos-intellektuelli,

Mainitsit viime vaalikaudella jossakin yhteydessä puolueiden
kunnallisjärjestöjen saamista yritysrahoista. Ajankohta olisi
nyt otollinen tuon huomion toistamiseen, joko julkisesti tai
jollekin toimittajalle. Asia tuli mieleeni jo ennen nykyistä
vaalirahoituskohua, sillä parisen viikkoa sitten postiluukusta
kolahti Kokoomuksen lähettämä Uusi Espoo -lehden numero 1/2008.

Tuoreimmassa kunnallisjärjestön lehdessä on mainoksina:
1/2 sivua S-market
1/2 sivua Esport Arena (Färid Ainedinin urheilubisnes)
1/8 sivua rakennusliike Hartela
1/4 sivua Sato
1/4 sivua NCC liikekiinteistö (Falcon Business Park)
1/2 sivua Teboil (venäläisen Lukoilin bensakauppa)
1/4 sivua VVO
1/2 sivua NCC perheasuntoja
1/2 sivua Timanttiset-kelloliike
pikkumainos Asuntosäätiö
pari pientä kiinteitöhuoltoyhtiön mainosta

Näistä kelloliike lienee ainoa, joka voisi kuvitella ilmoittavan 100
000 painoksella liikkuvassa neliväri-ilmaislehdessä ilman pienintäkään
poliittisen lahjuksen epäilystä.

Ilmoituksia on noin parinkymmenen kiloeuron +Alv edestä

http://www.espoonkokoomus.fi/index/mediatiedot
Ilmoitushinnat 1.1.2008
Tekstissä 1,70 ?/pmm
Määräpaikka 0,40 ?/pmm
4-väri-ilmoitus 2,45 ?/pmm
Moduulit:
84 x 40 mm  4-väri 100 ?
1/4 sivu mv 950 ?/4-väri 1.400 ?
1/2 sivu mv 1.750 ?/4-väri 2.600 ?

Hintoihin lisätään alv. 22 %”

12 vastausta artikkeliin “Kannattaisiko myös puoluerahoitusta penkoa?”

 1. Onko nuo hinnat nyt sitten jotenkin korkeita tuohon levikkiin suhteutettuina? Luulisi, että NCC:t yms. voisivat ihan hyvin mainostaa, jos vaan hinta on kohdallaan.

 2. Puoluerahoitusta ei ainoastaan kannattaisi, vaan jopa pitäisi penkoa – perin pohjin. Toivottavasti toimittajat tarttuvat juuri tähän seuraavaksi, ja ryhtyisivät selvittämään, mistä ja miten ja minkälaisilta tahoilta puolueet ovat saaneet rahaa esimerkiksi eduskuntavaaleihin tai muuhun toimintaan. Ja mihin rahaa on käytetty.

  Ideaalitilanteessa kaikki rahankulku tulo- ja menopuolella olisi avointa. Samalla puolueita lähellä olevien yhdistysten ja säätiöiden rahankulkua pitäisi avata – erityisesti vasemmalla niitä riittää.

  Puhun nyt oman viiteryhmäni puolesta, mutta puhunpa silti: Vihreät julkisti puoluekokouksessaan Mikkelissä viime viikonloppuna eduskuntavaaleissa 07 puolueelle tulleet vaaliavustukset. Pidän sitä eri hyvänä juttuna ja avauksena, johon muiden soisi tarttuvan. Silti aika vähän tuosta uutisoitiin, joten pistetään luvut nyt kuriositeettina tähänkin:

  75 000 e: tuki Markus Rimonilta (hämeenlinnalainen lääkäri; Vihreiden kunnallisvaaliehdokas, puoluekokousedustaja yms)
  4 000 e: OP-keskus
  1 000 e: MTK
  500 e: Öljyalan keskusliitto

  Yhteensä rahaa kertyi n 260 000 euroa. Summa tulee em. luvuista plus puoluetuesta. Ei kauheita yllätyksiä, siis. Paitsi onhan se yllättävää, että Öljyalan keskusliitto tukee Vihreitä. Paljonkohan muut ovat samalta taholta saaneet? 🙂

  (Yksityishenkilönä toki kirjoittelen, vaikka Vihreillä olen duunissa, ihan vaan disclaimerina)

 3. Hmm…Ainakin Teboil mainostaa usein myös meidän, Turun Vasemmistoliiton, Uusi Päivä-lehdessä.Muista en osaa sanoa.Itse olen ajatellut kysyä rakennusfirmoilta vaalirahaa.Saa nähdä miten nyt sitten käy.Varmaan joutuu käymään vaaleja työmarkkinatuella.

 4. Itse VVO-kytköisenä olen pannut merkille, että he mainostavat asuntojaan muissakin julkaisuissa. Myös julkisissa liikennevälineissä on viime aikoina näkynyt VVO:n mainoskampanja. Mutta kyllä kai mm. rakennusfirmojen kannattaa mainosrahoillakin verkostoitua puolueisiin ja päättäjiin päin.

 5. Puolijulkinen, epämääräinen, epäsuora jne..

  Nämä kaikki nykyisin käytössä olevat tavat ovat kuitenkin parempia, tai ainakin vähemmän huonoja tapoja vaikuttaa politiikkaan ja sen tekijöihin kuin aivan suora lahjonta ruskeilla kirjekuorilla. Suorasta kiristyksestä ja uhkailusta nyt puhumattakaan.

 6. Nyt käytävä vaalirahoituskeskustelu on tarpeellista ja kenties jopa jotain muuttavaa.

  Pidän kuitenkin hiukan ikävänä, että nyt katsotaan vaalirahoitusta omana ilmiönään eikä sitä, mikä sen takana on.

  Asioita ja politiikkaa sivusta seuraavana olen viimeiset 20 vuotta, eli jokseenkin täysi-ikäisyyteni ajan, miettinyt sekä Helsingissä että muualla Suomessa epäpyhää allianssia poliitikkojen, rakennusliikkeiden ja maanomistajien välillä.

  Tietysti on aivan oikein paljastaa rahojen alku ja perä. Mutta nyt kun kohkataan vain rahasta itsessään, epäilen, että täysin sivuhuomioon jää se, että se tulee juuri rakennus- ja kiinteistömafialta.

  Tuo yllä oleva lista kertoo juurikin siitä, missä pesii suomalainen korruptio, maassa, jossa korruptiota ei maailmalla lainattujen tutkimusten mukaan esiinny.

  Ja mainittu pesä on suuri ja haisee.

 7. Noissa Espoon kokoomuksen mainostajissa on se huomionarvoinen piirre, että mainostajien jakauma poikkeaa aika paljon vaikkapa Helsingin Sanomien tai Länsiväylän ilmoittajista, vaikka samoille lukijoille tämä menee. Ilmoittajat olivat melkein kaikki olivat sellaisia, jotka ovat jullain tavoin riippuvaisia kunnallisten päättäjien suosiollisuudesta, ennen kaikkea tonttien ja liikepaikkojen saamisessa. Lehti jaetaan sadalle tuhannelle kuluttajalle, mutta yksikään kuluttajien kanssa kauppaa käyvä taho ei sitä kelloliikettä lukuunottamatta katsonut vaivan arvoiseksi tavoittaa sataa tuhatta asiakasta.

  Tällaisessa puoluerahoituksessa on se hyvä puoli, että ainakin se on avointa.

 8. Täydennykseksi yllä esittämääni rahoituslistaan;

  Vihreät äskettäin julkaisi tiedot rahoituksistaan ja mm siitä, ketkä/mitkä tahot ovat rahoittaneet toimintaa. Listattuna on myös Vihreiden osakeomistukset. Yritämme haastaa muut puolueet julkaisemaan vastaavat tiedot, meni syteen tai saveen.

  http://www.vihreat.fi/rahoitus sisältää tietoa. Lisäinfoa voi myös kysyä!

 9. Vesa Saarinen:

  ”http://www.vihreat.fi/rahoitus sisältää tietoa. Lisäinfoa voi myös kysyä!”

  Sinivihreä:

  Huomasin että vihreiden omistukseen kuuluu Ab Korsnäs Vind. Suomen ensimmäinen tuulivoimapuisto ei ole iällä pilattu, mutta siitä huolimatta elinkaarensa päässä. Liian pienet myllyt ja tekniikka on muutenkin tullut tiensä päähän. Korjauskulut suhteessa tuotantoon ovat suuret. Kysymys. Miten olette aikoneet omistustanne hoitaa, että tuulipuistonne on toiminnassa vielä viidenkin vuoden kuluttua?

 10. Vanhoja säätiöitä ja yhdistyksiä jotka ovat voidelleet vuosia politiikkoja ei media pöyhi:)

  Media on sen sijaan laitettu Kakkosen ja Sukarin perään. Syykin on selvä: He sotkivat vakiintuneita ”hyviksi havaittuja” vaalirahoituskuvioita;)

  Kaikki olisi jatkunut ennallaan ellei halpahalliyrittäjä ja huonekalukauppias olisi tullut vakiintuneitten puolueoligarkkien hiekkalaatikolle.

  Sen jälkeen yhäkkiä löytyi ongelmia vaalirahoituksesta;) hhehheheee.

  Nolointa tilanne on medialle, toimittajille, jotka eivät voi tunnustaa, että heidät on pantu pitämään huolta, että huomio pysyy poissa esim. sellaisista säätiöistä kuin Stiftelse för det tvåspråkiga Finland missä Björn Wahlroos ja pari muuta pörssiyrityksen johtajaa ohjailee poliitikoille raha-avustuksia.

 11. Kaunainen Paavo Lipponen sanoi edellistä hallitusta koottaessa, että RKP on hyvä liima isojen puolueiden välissä. Voisiko olla niin, että tämän liiman nimi on raha. Siis vaaliraha. Vai onko niin, että stiftelsit tukevat vain omiaan. Siinä olisi tutkivalle journalismille hommia.

 12. ””Osmo Soininvaara Says:
  22. toukokuuta 2008 kello 8.19

  Noissa Espoon kokoomuksen mainostajissa on se huomionarvoinen piirre,—clip— mutta yksikään kuluttajien kanssa kauppaa käyvä taho ei sitä kelloliikettä lukuunottamatta katsonut vaivan arvoiseksi tavoittaa sataa tuhatta asiakasta. ””

  Tuota, kyllä kai meidän S-Market käy aika tehokkaasti kuluttajien kanssa kauppaa myös Espoossa? Tuon vaalilehden mainoskontaktihinta on kuitenkin alle sentin per lehti, joten aika kohtuullisilta nuo kontaktihinnat näyttävät. Toteamus näin täysin ulkopuolisena (ei-kok) syntyperäisenä stadilaisena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.