_

Yksi raja murrettu

Tänään New Yorkin raaka-ainepörssissä raakaöljyn tynnyrihinta käväisi hetkellisesti sadassa dollarissa vähän klo 19:n jälkeen Suomen aikaa. Päätöskurssi tosin oli vain 99,62.

Mitä ennustaisitte hinnaksi vuoden päästä?

Tagged

13 thoughts on “Yksi raja murrettu

 1. Löin viikko sitten vetoa öljyn hinnasta kymmenen vuoden päästä. Veikkasin hinnaksi sataa dollaria inflaatiokorjauksella. Vastapuoli päätyi 180 dollariin.

  Vuoden päästä raakaöljy on — sanotaan nyt vaikka — kymmenen prosenttia halvempaa. Kyllä nimittäin näillä hinnoilla täytyy vähitellen alkaa näkyä uutta tarjontaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Tammikuun 2009 futuuri näytää olevan 93,35. Öljytreidareiden arvaus lienee paras. Vuonna 2000 hinta oli jossain 20 dollarin vaiheilla. Tähän mennessä hinnannousulla ei ole ollut mitään merkitystä ainakaan kulutukseen. Joten ei kai se raja ole vielä lähelläkään. USA:n presidenttiehdokkaat saarnaa Iowassa, että USA lopettaa öljyntuonnin kymmenessä vuodessa. Se on mahtava uutinen kaikille maailman maajusseille. Köyhille ja nälkäsille se ei ole niinkään hyvä uutinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Päinvastoin; se olisi mahtava uutinen suurelle osalle maailman köyhiä. Riskinä on tosin, että länsimaiden protektionismi estää köyhiä hyötymästä.

  Veikkaan että öljyn hinta on haarukassa 100-150 dollaria. Haarukka on leveä, mutta ottaen huomioon heilahdusten rajuuden viimeisten muutaman vuoden aikana, paljoa tuon enempää en uskalla veikata. Jos Bush jäähyväislahjakseen pommittaa vielä Irania, voidaan mennä tuon ylikin.

  Jokohan ne IMF:n analyytikot ovat saaneet uusia, rahakkaampia töitä, jotka katsoivat kristallipallostaan pari vuotta sitten, että öljyn reaalihinta asettuu noin 35 dollariin tynnyriltä ja pysyvän siellä vuoteen 2030? Jotta se olisi toteutunut, olisi substituuttien pitänyt olla markkinoilla jo nyt. Ehkä kristallipallo oli kuitenkin oikeassa ja tämä ihme tapahtuu kuluvan vuoden aikana?

  Eli kakkosveikkaus: 35 dollaria. (En laittaisi rahaa tämän puolesta likomaan)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Ennustin tuossa aikaisemmin kymmenkertaistumista 20 vuoden jaksolla. Siis nousutrendi olisi 12 % / a. Koska erilaista epävakautta on paljon, tuo menee varmaan +/- 50 % putkessa.

  Nettikeskustelussa 2003 eduskuntavaalien alla ennustin öljyn hinnan nousevan vaalikaudessa 100 dollariin barrelilta, kun 35 $ hintaa taivasteltiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Luulis, että yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikka vaikuttaa öljyn hintaan enemmän kuin kulutuksen muutokset. Tietysti suuret muutokset tuotannossa voi nostaa hintaa, mutta niitä on kyllä mahdotonta ennustaa. Uusien dollarien painamista taas voi pitää varmana.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Öljyn hinta on täydellisen keinottelun tuote. Tämä 100 rajakin oli yhden pellen älynväläys. Toope myi tappiolla:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7169543.stm

  Öljyn hinta ei ole enää missään suhteessa tuotantokustannuksiin vaan sen hinta määrätään jollain ihmeellisellä perusteella, josta ei ota selvää kukaan.

  Mikä muuten tuossa 100 dollarin hinnan saavuttamisessa oli niin erityisen merkittävää että se piti laittaa ihan omaksi postauksekseen? Onko oikeasti väliä sillä onko hinta 99,62 vai 100. Mikä tuossa tasaluvussa on niin merkittävää?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ville: millä perustelulla öljyn hinta on keinottelun tuote? Otathan huomioon öljyn tuottamisen kustannusten olevan usein muissa valuutoissa kuin dollareissa ja että dollarin inflaatio on muita valuuttoja nopeampaa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Jo ennen kuin öljyn tuotanto kääntyy laskuun, öljyn vienti kääntyy laskuun, kun öljyntuottajamaiden sisäinen öljynkulutus kasvaa. Miksi? Mitä korkeammaksi öljyn hinta nousee, sitä enemmän öljyntuottajat rikastuvat, ja sitä enemmän he käyttävät öljynsä kotona. Tätä vaikutusta vielä lisää väestönkasvu tuottajamaissa. Huom myös, että mm. saudeille öljy on ”Jumalan lahja”, jota pitää jakaa kaikille kansalaisille naurettavan alhaiseen hintaan -> ei rohkaise säästämään.

  Öljyn hinnan määräävät kysyntä ja tarjonta. Jos kiinnostaa öljyfutuurien hinnoittely, ks esim artikkeli
  ”Are We in a Speculative Bubble with Regard to Oil Prices?”
  http://www.theoildrum.com/node/3157

  Jollei tule maailmanlaajuista lamaa, niin hinnat jatkavat nousuaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Veikkasin öljyn hinnaksi yli 90 dollaria vuoden sisällä viime Syyskuussa.En odottanut sen toteutuvan näin pian. En osaa sanoa mikä hinta on tarkalleen vuoden päästä, mutta pitkällä aikavälillä trendi on varmasti nouseva. Vuoden sisällä voi tapahtua kaikenlaista – esimerkiksi lama USA:ssa voi tilapäisesti alentaa hintaa tai iso luonnonkatastrofi voi nostaa sitä.

  Ei sillä oikeastaan ole merkitystäkään mikä hinta on esimerkiksi tasan vuoden päästä, ellei halua keinotella ja sijoittaa. Pitemmällä trendillä on merkitystä tavallisillekin ihmisille – kannattaako esim. ostaa asuntoa paikasta, johon ei ole tulossa julkista liikennettä pienen asukastiheyden takia?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Ville: ”Öljyn hinta on täydellisen keinottelun tuote. Tämä 100 rajakin oli yhden pellen älynväläys. Toope myi tappiolla”

  Seuraavana päivänä kuitenkin öljyä myytiin taas $100/br.

  Maksimit varmaan jonnekkin 140-150 välille. Lopetus 130 tienoille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Öljymarkkinoilla käydään kauppaa vuoden 2016 öljystä vähän alle 90 dollarin hinnalla. Koska tässä on mukana myös inflaatio-odotus, markkinat ennustavat öljyn reaalihinnan alentuvan selvästi. Tämä ennustus tuntuu yllättävältä, sillä vuonna 2016 esimerkiksi Norja on poistumassa öljyntuottajamaiden joukosta ja moni muukin Opecin ulkopuolinen öljyntuottajamaa on panemassa pillejä pussiin samalla kun maailmassa on lähes miljardi autoa enemmän

  Pelkään pahoin, että taustalla on mahdollisuus tehdä autojen polttoainetta kivihiilestä. Tämä prosessi tuottaa bensalitraa kohden liki tuplasti enemmän hiilidioksidipäästöjä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.