Paljon isompia terveysasemia!

Kansallinen terveyshanke suositti ja Paras-hanke päätti, että terveyskeskuksen minimikoko on 20 000 asukasta. Helsingillä on yksi terveyskeskus, joka tarjoaa palveluja 29 terveysaseman kautta. Terveysasemaa kohden on siis noin 20 000 asukasta keskimäärin.

Koska Helsingissä on lyhyet etäisyydet ja hyvä joukkoliikenne, kannattaisi meillä pyrkiä paljon isompiin ja siis harvemmassa sijaitseviin terveysasemiin, joissa on enemmän lääkäreitä ja myös erikoislääkäreitä. Terveysasemien tulee silloin sijaita järkevästi paikoissa, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat. Hyvin saavutettavat paikat ovat tietysti kalliimpia, mutta tämä hinta kannattaa keskittämisen eduista maksaa.

Oli virhe antaa koko erikoissairaanhoito HUS-piirille. Terveydenhuolto on kehittynyt niin valtavasti, ettei yleislääkäri pysty enää hallitsemaan kenttää niin laajasti kuin pitäisi. Siksi myös yleislääkärien välillä pitäisi olla työnjakoa ja siksi terveysasemilla pitäisi olla läsnä erikoislääkäreitä, kuten yksityisillä terveysasemillakin on.

On potilasturvallisuuden kannalta hyvä, että yleislääkäri voi välittömästi kysyä erikoislääkärin neuvoa ilman, että potilas pitää lähettää toiseen organisaatioon. Saadessaan erikoislääkärin palautteen välittömästi, myös yleislääkäri oppii jotain eikä ehkä ensi kerralla tarvitse neuvoa samassa asiassa. HUS keskittyisi toimenpiteisiin ja vaativiin tutkimuksiin.

Olen ollut tällä kannalla pitkään, mutta vahvistusta mielipiteelleni sain Kansallisen terveyshankkeen päätösseminaarissa, jossa Mats Brommels kertoi kansainvälisen kokemuksen osoittavan, että perusterveydenhuollon yksiköissä kannattaa olla myös erikoislääkäreitä.

Koska asukkaat yleensä vastustavat lähipalvelujen keskittämistä, voisimme kokeilla. Tekisimme yhden täydenpalvelun terveysaseman vaikkapa Itäkeskukseen. Luulen että vastustus vähenisi, kun ihmiset havaitsisivat, miten palvelu paranee.

2 vastausta artikkeliin “Paljon isompia terveysasemia!”

  1. Oden ehdottama tapa tuottaa terveyspalvelut tiheästi asutulla alueella saattaa olla paras, mihin julkisella palveluntuotannolla voidaan pystyä. Epäilen silti, että yksityinen puoli pystyisi vielä tehokkaampaan ja asiakaslähtöisempään palveluntuotantoon.

  2. Suosittelen Helsingin terveyskeskukseen perustettavaksi reumasairauksien erikoislääkärin virka. Kaupungille tulisi huomattavia kustannussäästöjä kun potilaita ei tarvitsisi lähettää HUS:n kalliille erikoispolille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.