Paljon isompia terveysasemia!

Kansalli­nen ter­veyshanke suosit­ti ja Paras-han­ke päät­ti, että ter­veyskeskuk­sen min­imikoko on 20 000 asukas­ta. Helsingillä on yksi ter­veyskeskus, joka tar­joaa palvelu­ja 29 ter­veysase­man kaut­ta. Ter­veysase­maa kohden on siis noin 20 000 asukas­ta keskimäärin.

Kos­ka Helsingis­sä on lyhyet etäisyy­det ja hyvä joukkoli­ikenne, kan­nat­taisi meil­lä pyrk­iä paljon isom­pi­in ja siis harvem­mas­sa sijait­se­vi­in ter­veysasemi­in, jois­sa on enem­män lääkäre­itä ja myös erikois­lääkäre­itä. Ter­veysasemien tulee sil­loin sijai­ta järkevästi paikois­sa, jois­sa ihmiset muutenkin liikku­vat. Hyvin saavutet­ta­vat paikat ovat tietysti kalli­impia, mut­ta tämä hin­ta kan­nat­taa keskit­tämisen eduista maksaa.

Oli virhe antaa koko erikois­sairaan­hoito HUS-piir­ille. Ter­vey­den­huolto on kehit­tynyt niin val­tavasti, ettei yleis­lääkäri pysty enää hal­lit­se­maan kent­tää niin laa­jasti kuin pitäisi. Sik­si myös yleis­lääkärien välil­lä pitäisi olla työn­jakoa ja sik­si ter­veysasemil­la pitäisi olla läs­nä erikois­lääkäre­itä, kuten yksi­ty­isil­lä ter­veysasemil­lakin on.

On poti­las­tur­val­lisu­u­den kannal­ta hyvä, että yleis­lääkäri voi välit­tömästi kysyä erikois­lääkärin neu­voa ilman, että poti­las pitää lähet­tää toiseen organ­isaa­tioon. Saadessaan erikois­lääkärin palaut­teen välit­tömästi, myös yleis­lääkäri oppii jotain eikä ehkä ensi ker­ral­la tarvitse neu­voa samas­sa asi­as­sa. HUS keskit­ty­isi toimen­piteisi­in ja vaa­tivi­in tutkimuksiin.

Olen ollut täl­lä kan­nal­la pitkään, mut­ta vahvis­tus­ta mielip­i­teel­leni sain Kansal­lisen ter­veyshankkeen päätössem­i­naaris­sa, jos­sa Mats Brom­mels ker­toi kan­sain­välisen koke­muk­sen osoit­ta­van, että peruster­vey­den­huol­lon yksiköis­sä kan­nat­taa olla myös erikoislääkäreitä.

Kos­ka asukkaat yleen­sä vas­tus­ta­vat lähipalvelu­jen keskit­tämistä, voisimme kokeil­la. Tek­isimme yhden täy­den­palvelun ter­veysase­man vaikka­pa Itäkeskuk­seen. Luulen että vas­tus­tus vähenisi, kun ihmiset havait­si­si­vat, miten palvelu para­nee.

2 vastausta artikkeliin “Paljon isompia terveysasemia!”

  1. Oden ehdot­ta­ma tapa tuot­taa ter­veyspalve­lut tiheästi asu­tul­la alueel­la saat­taa olla paras, mihin julkisel­la palvelun­tuotan­nol­la voidaan pystyä. Epäilen silti, että yksi­tyi­nen puoli pysty­isi vielä tehokkaam­paan ja asi­akaslähtöisem­pään palveluntuotantoon.

  2. Suosit­te­len Helsin­gin ter­veyskeskuk­seen perustet­tavak­si reuma­sairauk­sien erikois­lääkärin vir­ka. Kaupungille tulisi huo­mat­tavia kus­tan­nussäästöjä kun poti­lai­ta ei tarvit­sisi lähet­tää HUS:n kalli­ille erikoispolille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.