Talin Golf-kenttä

Yksi demokratian hankaluuksia on, että perusteetonta etua on vaikea ottaa pois pieneltä ryhmältä. Jos vaikka 5 000 suomalaista saisi vuodessa täysin ansiotonta etuutta tuhat euroa vuodessa, ketään ei kiinnostaisi tuon etuuden lakkauttaminen. Nuo 5 000 liittoutuisivat tiukasti saavutertun edun taaksi eikä muita asia kiinnostaisi, sillä maksaahan se suomalaiste kohden vain kymmene3n senttiä kuussa. Aina sitäpaitsi löytyy poliitikkoja kalastamaan noita 5 000 ääntä.

Helsinki on vuokrannut suljetulle klubille Talin golfkentän, puoli neliökilometriä, siis 500 000 neliömetriä, mikä tonttipulasta kärsivässä pääkaupungissa on ehkä parempi mittari. Tästä alueesta kaupunki perii vuokraa muhkeat 2500 euroa vuodessa. Alue on tosiasiassa suljettu muilta eikä sinne tavallinen rahvas myöskään pääse pelaamaan, ei edes maksusta. Seuralla on jäseninään runsas tuhat ”hyvää veronmaksajaa”, joista tosin aika moni maksaa veronsa Espooseen.

Kaupungin sisällä Liikuntavirasto on vuokrannut tuon kentän Kiinteistövirastolta puolen miljoonan euron hinnalla. Liikuntabudjetista menee siis noin puoli miljoonaa euroa Talin golfclubiun toiminnan subventioon. Niilläkin rahoilla voisi vaikka järjestää potkupallokenttiä pojannaskaleille.

Vaikka tämä sisäinen vuokra on 200 kertaa korkeampi kuin vuokra, jonka liikuntavirasto periin golfclubilta, sekin on vain murto-osa vuokrasta, mikä vastaavasta alueesta nyhdettäisiin, jos se olisi osoitettu sosiaaliseen asuntotuotantoon.

Selitys matalalle vuokralle on, että kukaan ei tullut aikanaan laittaneeksi siihen indeksiehtoa. Samanlaista unohdusta ei ole päässyt tapahtumaan aravavuokratonttien kohdalla.

Kun vuokrasoimus joskus päättyy, itsestään selvänä pidetään, että sama suljettu seura saa jatkaa ja ilman tarjouskilpailua.  Jos pelaisin golfia, vaatisin tarjouskilpailua. Ei se ole mikään peruste saada etuoikeuksia, että on saanut niitä ennenkin.

Minusta alue ei voi jatkua suljetun clubin suljetussa käytössä. Jos alue jatkaa golfkenttänä, siitä on tehtävä kenttä jokamieskenttä.

Ei ole edes yksiselitteistä, että sen pitäisi jatkaa golfkenttänä. Osan siitä voisi ottaa asubntotuotantoon ja lopun voisi ottaa kansan käyttöön isona puistona.

Minun on muyös vaikea perustella kenellekään, miksi suljettu seura voisi saada noin arvokkaan alueen käyttöönsä maksamalla siitä vähemmän kuin sosiaalinen asuntotuotanto maksaa tonttimaasta.

17 vastausta artikkeliin “Talin Golf-kenttä”

  1. Kuulostaapa aika hullulta, jos asiat todella ovat näin. Milloin se vuokrasopimus on tehty ja miten kauan se on vielä voimassa?

  2. Tämä kuulostaa kyllä sen verran järjettömältä ja epäoikeudenmukaiselta touhulta, että pakkohan tuollaiselle toiminnalle on olla muitakin syitä kuin ”Selitys matalalle vuokralle on, että kukaan ei tullut aikanaan laittaneeksi siihen indeksiehtoa.” Vai noin heppoisin perusteinko Helsingin kaupunginvaltuusto tekee päätöksiä yleisestikin?

    Eikä golfkentän perinteikkyyskään voi olla niin tärkeää, että tuon kokoinen alue Helsingistä annetaan eliitille ilmaiseksi!

  3. http://golfpiste.com/kentat/hgk/dms/Strategia2006taulukko.pdf

    Eikös tuossa ole kohdassa 4 ja viimeisessä sarakkeessa hetki johon tarttua?

    Joku sopimusoikeutta tunteva voisi myös selvittää, onko vuokrasopimus purettavissa tai ehtoja muutettavissa kesken vuokra-ajan. Verottajakin voisi olla kiinnostunut moisesta piilotuesta.

    Tai sitten voisi unohtaa koko asian ja antaa olla, koska vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat. Tuhat jäsentä yhteiskunnan huipulta on aikamoinen hyvävelikerho. Jos joku haluaa koettaa, niin onnea matkaan.

  4. Tämä kirjoitus puhuttelee minua, koska asun kentän välittömässä läheisyydessä Munkkivuoressa. Muuttaessamme tänne noin 12 vuotta sitten ajattelin ilahtuneena, että tässähän voi alkaa harrastaa golfia, kun on noin upeat mahdollisuudet. Olinpa tyhmä!

    Olinkin tyrmistynyt, kun sittemmin sain tietää, ettei sinne ole ulkopuolisille mitään asiaa. Jopa kartanon kahvilassakin on ovella kyltti, jossa tylysti todetaan kahvilan olevan vain jäsenille tarkoitettu…? No, sain kyllä limuni, mutta toiste en sitten ole sinne mennyt jäseniä häiritsemään.

    On toisaan aivan pöyristyttävää, että porukka, jolla on kaikki mahdollisuudet liikkua vähän kauemmaksikin, saavat tällaisen lohkaisun Helsingin keskustan läheisyydestä upeasta puistosta.

    Golf-kenttä on kyllä kuitenkin todella kaunis ulkopuoleltakin katsottuna ja toimii sentään talvella kaikkien ulkoilualueena. Kaupunki laittaa sinne heti ladut, kun lunta on tarpeeksi ja toki siellä voi kävelläkin. Kävellä voi myös kesäaikaan, ei se kiellettyä ole, mutta se voi olla vaarallista lentävien pallojen vuoksi.

    Rakentamista en kannata missään tapauksessa munkkivuorelaisena, semminkin kun Munkkivuori ja Talin uusi asuinalue ovat täydellisessä joukkoliikennekurimuksessa. Jatkuva tiiviimpi rakekntaminen ei voi olla aina ratkaisu. Kyllä veronmaksajia houkutellaan juuri kauniilla puistoilla ja ulkoilumahdollisuuksilla. Rakentaminen pilaisi koko Talin urheilupuiston alueen kertahehitolla.

    Rakentamista tulen siis vastustamaan raivoisasti kuten varmasti useimmat munkkivuorelaiset. Mieluummin säilytän tilanteen ennallaan. Parasta kuitenkin olisi, jos kenttä saataisiin kaikkien ihmisten käyttöön golfkenttänä, ei jalkapallokenttinä. Niitä on täällä tarpeeksi.

    Tiedän muuten pari kansalaistottelematona henkilöä, jotka pokkana menevät bageineen pelaamaan Taliin, vaikkeivät ole jäseniä. Kun noudattaa vallalla olevaan tiukkaa pukeutumisetikettiä ja ajaa vain autonsa muina miehinä röyhkeästi parkkikselle, niin eipä siitä mitään sanomista ole tullut heille 🙂

  5. Elina vastustaa rakentamista Munkkivuoren suunnalle koska siellä on surkea joukkoliikenne. Yhdyn arvioon joukkoliikenteen tasosta, mutta olisikohan sillä kenties jotain tekemistä sen kanssa että asukkaita on niin vähän?

    Mitä jos vastustusenergian kohdentaisi vaikka siihen että lobbaisi 4 ja/tai 10 ratikan jatkamista Munkkivuoreen ja edelleen Huopalahden ja/tai Pitäjänmäen juna-asemalle. Tai vaatisi, että jos ja kun se Lapinmäentien korvaava autotunneli Turunväylältä Hakamäentielle tehdään, niin se vedetään saman tien Kehä I:lle saakka, mielestäni tuo moottoritie on huomattavasti mahdollisia uudisasukkaita suurempi ympäristöhaitta…

  6. Maata on pääkaupunkiseudulla ihan riittävästi. Miksi uudet talot pitäisi gryndätä sellaiselle paikalle missä on jo jotain? Onko se kaavoitusteknisesti helpompaa, vai mistä on kyse?

  7. ”Eikä golfkentän perinteikkyyskään voi olla niin tärkeää, että tuon kokoinen alue Helsingistä annetaan eliitille ilmaiseksi!”

    Olisiko jotenkin perusteltua antaa alue täysin vastaavalle ei-eliittiklubille ilmaiseksi? Itse en näe tilanteen muuttuvan yhtään sen järkevämmäksi, mikäli alue vuokrattaisiin samoilla ehdoilla vaikkapa töölöläisille vasenkätisille.

    En siis ymmärrä miten tuo eliitti tähän liittyy, mielestäni moisen alueen alihintaan vuokraaminen, tuli se sitten eliitin tai jonkun muun rajatun porukan käyttöön, on järjetöntä.

  8. tpyyluoma,

    Enpä pitäisi nyt asukasmäärää ainakaan ainoana selittävänä tekijänä tälle joukkoliikenteen toimimattomuudelle.

    Munkkivuoressa on 4-5000 asukasta. Käytössämme on yksi bussi keskustaan (18), jonka vuorovälit ovat ruuhka-aikanakin yli kymmenen minuuttia. Matka kaupungin sydämeen kestää perusruuhkassa 40 minuuttia ja hiljaisinakin aikoina puoli tuntia.

    Kyseessä on linja, jonka pysäkkivälit ovat maksimissaan 200 metriä (ja valotolppa joka välissä) ja reitillä ei ole mitään järjestelyjä joukkoliikenteelle, ei bussikaistoja, ei liikennevaloetuuksia. Sunnuntaisin ja iltaisin vuorovälit ovat harvemmat kuin lennot Vaasaan…Jos asuu lähellä ostaria, liikennöi keskustaan myös linja 14, joten se tuo vähän helpotusta. Mutta vain pieni osa meistä asuu näin lähellä.

    Lehtisaaressa on alle neljäsosa asukkaita (reilu tuhat), mutta Espoosta tulevien vuorojen ansioista aivan mukiinmenevä tilanne. Kulosaaressa on myös vähemmän asukkaita (alle 4000) ja metron lisäksi useita busseja Itäväylällä. Muitakin esimerkkejä löytyy.

    Miten tässä näin onkin päässyt käymään? Munkkivuoressa ei ole toimivaa kaupunginosayhdistystä, vaan asioita hoitaa Munkin seudun yhdistys, jonka jäsenistö on pääosin munkkiniemeläistä. Puheenjohtaja on kylläkin munkkivuorelainen Tarja Sarjakoski, jonka hyvinkin tunnen.

    Pitänee taas vähän kansalaisaktivoitua tässä mainitsemassasi ratikka-asiassa ja varsinkin jo hyvissä ajoin vastustaa Osmon rakennushankkeita…heh! Otankin Tarjaan yhteyttä!

  9. Sylvesteri,

    Eliitti on tässä yhteydessä käypä sana, koska alue on vuokrattu eliitille. Vasenkätiset töölöläiset olisivat käypä käsite, jos alue olisi vuokrattu heille.

    Nyt tietysi tulisi määritellä eliitti. Tulisiko Pekka Raukko apuun..?

    Vasenkätisten töölöläistenkin määritelmä on hakusessa. Jos asun Mäntytien loppupäässä ja olen syntyjäni oikeakätinen, mutta oikea käteni on amputoitu.. olenko töölöläinen vasenkätinen.. Pekka auta!

  10. Elina, Kulosaari on läpikulkureitti, samoin Lehtisaari. Munkkivuori taas on puiston, meren ja kahden moottoritien muusta kaupungista eristämä pussinperä. Jos Munkkivuoren jälkeen kaupunki jatkuisi esim. Pajamäkeen tai Pitäjänmäkeen, niin se olisi aika luontevan joukkoliikenneväylän varrella, siinä on vaan joku semmoinen nurmikenttä välissä 🙂

  11. Pakko kommentoida tuolla aiemmin esiintynyttä mielipidettä, että jalkapallokenttiä olisi jo tarpeeksi… Ei pidä paikkaansa, kaikille vapaita, tasaisia ja tarpeeksi isoja nurmikenttiä ei todellakaan ole kesäisin riittävästi. Olemme puulaakijoukkueemme kanssa usein katselleet kateellisina talin golfkenttiä jonottaessamme niille parille nurmikaistaleelle, jotka eivät ole varattuja rekisteröidyille seuroille.

  12. Osmo:
    ”Ei ole edes yksiselitteistä, että sen pitäisi jatkaa golfkenttänä. Osan siitä voisi ottaa asubntotuotantoon ja lopun voisi ottaa kansan käyttöön isona puistona.”

    Voi tööt miten hyvällä paikalla on paljon arvokasta maata epätaloudellisesti hyödynnettynä. Monellakaan tuotannollisella toiminnalla ei enää aikoihin ole ollut taloudellista kalliin maan hinnan takia sijaita (Länsi-) Helsingissä, eikä monilla korkeakouluista / yliopistoista valmistuneillakaan ole varaa ostaa (Länsi-) Helsingistä viihtyisän kokoista ja laatuista asuntoa, mutta kaupungilla on varaa subventoida yksityistä golfinpeluuta nykyetäisyyksillä keskustan tuntumassa=). Helsingin metropolialuehan on määritelty nykyään ulottumaan n. 60 km päähän keskustasta.

  13. tpyyluoma,

    Niin..? Juurihan tätä jo sanoin! Joukkoliikenteen puutteet eivät johdu Munkkivuoressa suoranaisesti asukasmäärästä, kuten oli väittämäsi, vaan muista tekijöistä.

    Olemme tosiaan sanojasi lainaten pussinperässä, ja jostain vielä määrittelemättömästä syystä alueelle on pesiytynyt varsin kansalaispassiivista populaa kaupnkisuunnittelija Seppo Laaksoa lukuun ottamatta. Jos ei mitään vaadi, ei mitään saa.. eikö vain? Eli otan syyn myös ihan omaan niskaan.

    Paikallisen ala-asteen rehtorikin mukaan alueen ihmiset ovat oudon laiskoja tulemaan koulun tilaisuuksiin, vaikka mitä keksittäisiin rahoja säästämättä. Isolla rahalla ostetulla Kari Uusikylän luennollakin koululla oli vain kourallinen ihmisiä tehokkaasta informaatiosta huolimatta. Toisissa kouluissa eivät istumapaikat riittäneet kyseisen gurun saapuessa jakamaan oppejansa. Mutta Munkkivuori onkin laajalti tunnetu myös Mummovuorena 🙁

    Mutta Talin urheilupuistoa ei rakenneta, sen takaan! Kuuleeko Osmo? Olen jo aloittanut konkreettisen vastarinnan.. (so. en oo enää kaveri sun)

    Asutko muuten täällä myös Tapio/Teuvo/Toivo tms. Pyyluoma? Tunnen lähes kaikki, joilla on lapsia ja paljon muitakin.

  14. Talin golfkenttä on historiallisesti arvokas, joten golfkäytössä sen tulee säilyä. Sen sijaan se, millaista golfia kentällä pelataan, ei ole aivan niin sanottua. Luukin kaltainen osittain jokamieskenttä voisi olla sopiva strategia myös Talille. Tai sitten mennään hakemaan mallia St Andrewsn Old Coursesta ja pidettäisiin kenttä puistona osan ajasta. Se tosin olisi silkkaa tuhlausta.

  15. tuollaisen vastaavanlaisem luxus-kentän pohjamaksu on luokkaa 30.000 euroa /hlö. Mutta Talissa sitä ei tarvitse maksaa, koska kaupunki maksaa investoinnit jäsenten hyväksi.

  16. Hieman ohi aiheen, mutta minulle on nyt todella epäselvää saako Talin golfkentän alueella ulkoilla?

    Vaarallistahan se on, kun palloja lyödään joka puolella kenttää yli aitojen. Nyt, kun kenttä on tietääkseni suljettu (talvikausi) on kenttää osittain ympäröivään aitaan ilmestynyt lappuja ”Liikkuminen kentällä omalla vastuulla”. Mikä siellä on se vaara, kun/jos kenttä on talvikauden suljettu?

    Myöskin mietityttää, kun monesti kesäaikaa palloja lentää jopa viereiselle jalkapallokentälle ja ohikulkeville ulkoiluteille kuka on vastuussa, jos pallo satuttaa jotakuta?

    Täytyykö aitoja korottaa?

  17. Osmolta erinomainen ajatus tämä kilpailuttaminen.

    Kun alue tulee jälleen markkinoille, meidän golfseurame tekee varmasti tarjouksen. Kotikenttämme on perinteikäs sekin, mutta sijaitsee kohtuullisen automatkan päässä Helsingistä. Tiedän, että meidänkin seuramme jäsenistä useampi on ilmoittautunut Talin golfkerhon jonoon ja lähtee varmasti tukemaan kentän hankintaa seuramme käyttöön. Nykyinen kettämme on velaton ja varakas. Kysyntää kentälle kyllä löytyy, vaikka siirtäisimme toimintamme Taliin. Onhan kenttämme paljon lähempänä kuin useat uudet ja suositut pääkaupunkiseudun kentät.

    Liikuntaviraston maksama puolen miljoonan vuokrataso on meille ”piece of cake”. Siitä lähdetään ja tarjouksemme todennäköisesti tulee olemaan selvästi parempi.

    Lopuksi – tuntien Talin yhdistyksen hengen – en usko että siltä suunnalta saadaan kasaan koherrenttiä tarjousta, vaikka taloudelliset rahkeet luulisi löytyvän. Nöyryys puuttuu. Todennäköisesti osavat vain yrittäää saada alueen veronmaksajien maksettavaksi hyvällä verkostoitumisella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.