Vilpitön neuvo

Vil­pitön neu­vo Tehylle: kan­nat­taisi jät­tää syn­ny­tys­sairaalat työ­tais­telun ulkopuolelle.

10 vastausta artikkeliin “Vilpitön neuvo”

  1. Vil­pitön neu­vo työ­nan­ta­jalle: kan­nat­taisi ehkä alkaa etsi lisää rahaa palkanmaksuun. 

    Ps. olen asiakas‑, en työ­suh­teessa, terveydenhoitojärjestelmään.

  2. Vil­pitön neu­vo kaikille sinivihreille. Julki­nen sek­tori ja ter­vey­den­huolto yleen­sä kus­tan­netaan vero­tu­loista ja “lisää rahaa palka­n­mak­su­un” ei noin vain etsitä. Tai voidaan etsiä mut­ta ei löydy. 

    Ps. kuka tek­isi jotain val­tion­va­rain­min­is­ter­iölle, se kun esti­moi vuosi toisen­sa jäl­keen vero­tu­lot liian pieniksi. Virhe on sys­temaat­ti­nen ja var­masti korjattavissa. 

    Toisaal­ta, kun voidaan “yllät­tyneesti” ilmoit­taa vuosi toisen­sa jäl­keen, että vero­tu­lot ovat ennakoitua suurem­mat, niin saa­han siinä min­is­teri hyvän talous­miehen maineen.

  3. Tästä on nyt turha vängätä. Palkka­neu­vot­te­lut ovat pää­tyneet siihen tilanteeseen, että nyt ratkaisee enää eri osa­puolten voima ja päät­täväisyys. Jos työ­nan­ta­japuoli on valmis tap­at­ta­maan esimerkik­si vas­ta­syn­tyneitä jous­ta­mat­to­muut­taan, on se tässä vai­heessa, erostaan ilmot­tanei­den nim­ilis­to­jen tul­tua työ­nan­ta­jan käyt­töön, työ­nan­ta­japuolelta tietoinen valinta. 

    Käräjil­lä saate­taan vielä nähdä monia surullisia tapauk­sia, kun pun­ni­taan virkami­esten toimia ties mil­lais­ten trage­dioiden yhteydessä.

  4. Koko työ­tais­telunkin voisi jät­tää väli­in. Antakaamme sairaan­hoita­jille enem­män kuin muille, esim. oikeasti mata­la­palkkaisille. Mut­ta pide­tään sit­ten huol­ta, että heitä lomaute­taan se ver­ran etteivät kus­tan­nuk­set kas­va mui­ta alo­ja enemmän. 

    Taisin lukea juuri, että WHO:n mukaan Suomen ter­vey­den­huolto on noin 30. paras maail­mas­sa — oliko se 36. Köy­hien lääkärikäyn­tien määräl­lä mitat­tuna maamme ter­vey­den­huolto on OECD-maid­en epä­tasa-arvoisin ohi­ta­mme niukasti jopa USA:n (“Health at a Glance” ‑tutkimuk­sen mukaan … muistaakseni). 

    Ehkei siis kuitenkaan kan­na­ta kauheasti alkaa karsia. 

    Toisaal­ta samaisen OECD:n “Health at a Glance” ‑tutkimuk­sen mukaan Suomes­sa saa — tai sai nelisen vuot­ta sit­ten — hyvin nopeasti lievi­tys­tä ja/tai paran­nuk­sen sairauteen. Mitenkäs tämä on mah­dol­lista: surkeak­si rankat­tu ja epä­tasa-arvoinen palvelu tuot­taa pääasian eli “ter­vey­den” taval­lista paremmin? 

    Ehkä se johtuu siitä, että asukasluku­un näh­den Suomes­sa on eniten koulutet­tu­ja sairaan­hoita­jia. Myös erikois­sairaan­hoidon palve­lut ovat taval­lista parem­mat (monia leikkauk­sia luku­unot­ta­mat­ta) ja esim. las­ten syöpähoito­jen kohdal­la jopa huippuluokkaa.

    Olisiko niin, että aika moni suo­ma­lainen tehyläi­nen tekee osan aikaa työtä, joka muis­sa mais­sa on uskot­tu vain lääkäreille (ja lääkärit taas keskit­tyvät taval­lista enem­män erikois­sairaan­hoitoon)? Tuol­laisille “lääkäri­hoita­jille” kuu­luukin kun­non koro­tus, var­maa joillekin muillekin.

    Mut­ta eikö lopuista vosi kar­sia niin, että sairaan­hoita­jien lukumäärässä päästäisi­in län­sieu­roop­palaiselle keski­ta­solle? Ja jos se ei ole mah­dol­lista, ote­taan sit­ten rahat pois työter­veyshuol­losta, jol­loin lomau­tuk­set kohdis­tu­isi­vat pääosin yksi­tyiselle puolelle.

  5. Eipä ole kuin rapi­at 15 vuot­ta siitä kun koke­neet demar­it hal­li­tuk­seen vas­ta pääs­sei­den kokoomus­lais­ten kera yhdessä­tu­umin uskoi­vat hyvien aiko­jen lop­ut­tomaan ilosanomaan!
    Oli se kivaa! Joku Keit­ele ja mikäs se nyt nimeltään tämä Suomen pankissa istu­va EU-mies … lentsikoil­la Kuo­pios­ta tänne Hesaa rak­salle töi­hin, joo.
    Jotenkin se sit­ten kuiv­ui kokoon koko hom­ma, hm?

    Tulee tiet­ty mieleen että oisko­han sem­moisil­la sat­tumuk­sil­la, 90-luvun lamak­si joidenkin kut­sumal­la, jotain osaa myöhempäin aikain kokoomus­lais­ten val­tion­va­rain­min­is­te­rien niuhot­tamisi­in mitä kansalais­ten rahoi­hin tulee.

    Mut­ta mikäs siinä! Taaskín neu­voa nou­dat­taen uskokaamme ilon­päivien nyt reip­paasti jatku­van, rahan hanas­ta virtaavan.
    Siperia sit­ten opet­taa jos vir­ta jää­tyy. Mut­ta sen sanon : ei se nyt täl­lä ker­taa jäädy, kasvi­huoneilmiö nääs!

  6. Sinivihreän argu­men­toin­ti siitä, että työ­nan­ta­ja on vas­tu­us­sa ruumi­ista, läh­tee ymmärtääk­seni siitä, että hän pitää sairaan­hoita­jien palkkavaa­timus­ta oikeutet­tuna. Kai hänenkin mielestään asi­aan tulisi toisen­laisia sävyjä, jos hoita­jat vaati­si­vat esimerkik­si palkkansa kolminkertaistamista. 

    Minä olen pitänyt vaa­tu­imuk­sia jok­seenkin oikeutet­tuina, joskin hoita­jien pitäisi hyväksyä pitem­pi aika palkkata­son nousulle ja ehkä myös se, että palk­ka riip­puisi paikkakun­nas­ta, kuten totean artikke­lis­sa “Liikaa rummunpäristystä”.

    Min­un vil­pitön neu­voni jät­tää syn­ny­tys­sairaalat työ­tais­telun ulkop­uolelle läh­tee siitä, että syn­nyt­täjien ja vau­vo­jen kuole­ma tulee kään­tymään hoita­jia vas­taan. Iltapäiväle­hdis­sä var­maan suun­nitel­laan jo raflaavia otsikoi­ta. Hoita­jia vas­taan tulee koi­tu­maan jo odot­tavien äitien ja isien hätä.

    Kun sinivihreä on aikaisem­min ollut kovin harmis­saan veroista, niin kai hän on tietoinen, että hoita­jien palkkavaa­timus merk­it­see kun­nal­lisveron nousua noin 0,5%-yksiköllä.

  7. “Sinivihreän argu­men­toin­ti siitä, että työ­nan­ta­ja on vas­tu­us­sa ruumiista…”

    Oikeas­t­aan se läh­tee siitä, että viime kädessä julki­nen val­ta on vas­tu­us­sa ter­vey­den­huolto­jär­jestelmän toimivu­ud­es­ta. Vas­tu­us­sa eivät siis ole esim. yksit­täiset eroa­vat sairaan­hoita­jat tai hei­dän etujärjestönsä.

    “Min­un vil­pitön neu­voni jät­tää syn­ny­tys­sairaalat työ­tais­telun ulkop­uolelle läh­tee siitä, että syn­nyt­täjien ja vau­vo­jen kuole­ma tulee kään­tymään hoita­jia vastaan.” 

    Pelkään, että olet täs­mälleen oike­as­sa. Pelkään myös syn­nyt­täjien ja vau­vo­jen puoles­ta. Nim­imerk­ki: “Tiedän että syn­ny­tyk­sessä voi aina men­nä jotain pieleen”.

    “Kun sinivihreä on aikaisem­min ollut kovin harmis­saan veroista, niin kai hän on tietoinen, että hoita­jien palkkavaa­timus merk­it­see kun­nal­lisveron nousua noin 0,5%-yksiköllä.”

    Oikein tulkit­tu. Olen hin­tati­etoinen myös min­ul­ta kerät­ty­jen vero­jen suh­teen. Mielestäni hoitajien(kaan) vaa­timuk­sia ei voi kuitenkaan tor­pa­ta sil­lä perus­teel­la, että julk­ista rahankäyt­töä ei ole pystyt­ty pitämään kuris­sa. Sehän ei oikeas­t­aan ole hei­dän syynsä/ongelmansa. Mut­ta kuten san­ot­tu, nyt ollaan puh­taas­sa voimankäyt­töti­lanteessa ja kuten aina näis­sä tilanteis­sa heikoim­mat joutu­vat lop­ul­ta mak­sa­jan rooliin.

  8. Vas­tuukysymys ei kai ole mielipi­dekysymys. Se on käsit­tääk­seni määritel­ty selkeästi perustuslaissa

    Jos Tehyn vaa­timus olisi kohtu­u­ton, Tehy menet­täisi jäse­nen­sä ja työ­nan­ta­ja saisi työvoimaa töi­hin kohtu­ullisel­la palkalla.

    Mis­tään pitk­istä palkkao­hjelmista on turha puhua ja vedo­ta hoita­jien vas­tu­un­tun­toon. Työ­nan­ta­jal­la olisi ollut aivan riit­tävästi aikaa kor­ja­ta asia edel­lisen työ­tais­telun jäl­keen, jos­sa he käyt­tivät mielestäni väärin mah­dol­lisu­ut­ta lakko-oikeu­den rajoituksiin.

    Hoita­jien ei pitäisi myöskään men­nä samaan hal­paan kuin viimek­si ja uskoa Odea ja mui­ta siinä, että he tavoit­telisi­vat työ­tais­telul­la yleistä sympatiaa.
    He tavoit­tel­e­vat asial­lista palkkaa. Jos sym­pa­ti­apis­teet hie­man kär­sivät, niin mitä sit­ten. Poti­laat eivät sym­pa­t­ian myötä katoa mihinkään.

    Jos hoita­jil­la on suurem­pi vas­tuu syn­ny­tysosas­to­jen toimin­nas­ta kuin Kataisel­la, on heil­lä olta­va myös suurem­pi palk­ka kuin Kataisella.

  9. Min­ua sapet­taa tässä keskustelus­sa yksi asia: TEHYläis­ten palkko­ja ver­rataan joko muiden alo­jen palkkoi­hin tai nor­jalaisi­in tai brit­tiläisi­in hoita­jien palkkoihin.

    Ver­taisi­vat meikäläisiä palkko­ja kaut­taal­taan nor­jalaisi­in palkkoi­hin. Suo­ma­laiset palkkaerot eivät ole hoita­jien tap­piok­si. Suo­ma­laiset keskipalkat ovat, mut­ta niin ovat muil­lakin aloilla. 

    Min­ul­ta ei löy­dy sym­pa­ti­aa. Hesaris­sa oli haas­tatel­tu hoita­jaa, jon­ka kokon­aisan­siot oli­vat kak­si ja puoli tuhat­ta euroa. Ei kuu­losta paljol­ta, mut­ta hänel­lä oli myös työ­suhdea­sun­to, jon­ka vuokra oli nau­ret­ta­va. Jos sen arvo jyvitetään mukaan, niin palk­ka olisi oikeasti ollut lähelle kolmea tonnia.

  10. Todel­la har­mi ettei niitä ‘eri raho­ja’ (ei blokin pitäjän kom­ment­ti, vaan erään toisen arvoste­tun huippu_poliitikon..) voi­da käyt­tää hoi­turien palkanko­ro­tuk­si­in. Tarkoi­tan niil­lä ‘eri rahoil­la’ niitä varo­ja joi­ta Suomes­sa riit­tää lähetet­täväk­si mm. Afrikan väestöräjähdyk­sen ylläpi­toon, suo­ran bud­jet­tituen osalta myös ase­varustelun kiihdyt­tämiseen ja lopuk­si vielä kohde­maid­en hallinnon kor­rup­toimiseen. Tai niitä varo­ja joil­la ylläpi­de­tään väestömäärään suh­teutet­tuna luul­tavasti maail­man laa­jin­ta virkamieskun­taa, useim­miten vieläpä sil­lä paljon puhutul­la euroop­palaisel­la palkkata­sol­la mitä hoi­tu­rit halu­aisi­vat läh­estyä.. Tai niitä varo­ja jot­ka Suo­mi mak­saa EU:lle oikeud­estaan olla mukana suur­ta demokraat­tista perhettä.. 

    Jokainen näistä kohteista nielee PALJON suurem­man määrän rahaa kuin ne vaa­di­tut koro­tuk­set. Tosi­aan sääli ettei näitä ‘eri raho­ja’ voi­da käyt­tää.. Asioil­la­han pitää toki olla tärkeysjärjestys, eikä suo­ma­laisen sairaan­hoita­jien palkkata­so tai edes lakos­ta seu­raa­vat poti­laiden ennenaikaiset kuolemat ole niitä ihan päälim­mäisiä korkei­den hal­li­tush­er­ro­jen niin laa­jois­sa mielissä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.