Kannabissätkästä soppajonoon?

Ministeri Sari Sarkomaa esittää, että päihderiippuvaiset opiskelijat erotettaisiin hoitoalan oppilaitoksista, koska nämä narkkarit sairaaloiden lääkekaapeille päästyään varastavat huumausaineita ja myyvät niitä kaduilla.

Ensimmäinen reaktioni tuohon oli – pakko myöntää – että ajatuksessa on järkeä. Kaikki ihmiset eivät sovi kaikille aloille. Sitten tulin järkiini.

Tässä ajatuksessa on ainakin kolme ongelmaa:

1) Oletetaan, että kerran nuorena päihdeongelmainen on sitä loppuikänsä. Pitkään päideriippuvuutta harjoitelleen ennuste on aika huono, mutta opiskeluvaiheessa harva on saattanut itsensä toivottomaan tilaan. Jos tentiiä vaille valmiilta sairaanhoitajalta viedään koko tulevaisuus – tuskin hän muulle alalle enää hankkiutee, kun opintotukikiintiökin on loppu, hänestä varmaankin tulee päihderiippuvainen. Sarkonaan ajattelun mukaan hänet on oikein tuomita loppuiäkseenn

2) Onhan hoitoalalla muitakin tehtäviä, kuin päivystää lääkekaappia yövuorossa. Eikö riittäisi, että päihderiippuvuudesta epäilty ei pääse käsiksi sairaalan lääkekaappiin, kunnes riippuvuus on hoidettu. Kannattaa muistaa, että päihtyneenä ei töihin voi muutenkaan tulla, joten paatuneet narkkarit ja juopot sulkeutuvat ulkopuolelle joka tapauksessa.

3) Sarkomaa on tiettävästi puhunut vakavasti päihderiippuvaisista. Jos sillä tarkoitettaisiin, mitä vakavalla päihderiippuvuudella yleensä tarkoitetaan, Sarkonaan kanta olisi sekä perusteltu että turha. Ei vakavasti päihderiippuvainen saa opintojaan loppuun eikä ainakaan pääse töihin. Ongelmaksi asian tekee se, että kokoomuslaisessa kielenkäytössä kaikki joskus kannabissätkän polttaneet ovat vakavasti päihderiippuvaisia. Jos uteliaisuuttaan kokeilee Amsterdamissa kannabista (ymmärtääkseni silloin ei riko minkään maan lakia, joskaan en ole tästä varma) ja jää tästä kiinni kolme viikkoa myöhemmin oppilaitoksen huumetestissä, jotenkin tuntuu kohtuuttomalta menettää sen perusteella koko elämänsä.

PS. Tutustu kirjoihini tästä!

Yksi ajatus artikkelista “Kannabissätkästä soppajonoon?”

 1. STT uutisoi 6.3.2007

  ”Huumekasvien viljelykieltoa tehostetaan nostamalla täydellisen viljelykiellon piiriin kokapensaan lisäksi myös khat-kasvit sekä psilosybiiniä sisältävät sienet. Nytkin niiden viljely huumetarkoitukseen on ollut asetuksella kiellettyä. Näillä eksoottisilla kasveilla ei ole muuta käyttötarkoitusta kuin huumekäyttö, joten niitä ei saisi kotipihoilta, kasvihuoneista tai parvekkeilta löytyä.”

  ”Kaktusharrastajalla saisi olla kokoelmassaan meskaliinia sisältävä kaktus.”

  Ylen uutisointia:
  ”Rikkomukseen voi jatkossa syyllistyä myös huolimattomuudesta. Aiemmin rikkomuksen rangaistavuus on edellyttänyt tahallisuutta.”

  Hallituksen esityksestä:
  ”Lakiin sisällytettäisiin kielto viljellä kokapensasta, kat-kasvia, meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja ja Psilosybe-sieniä kokonaan sekä oopiumiunikkoa, ja hamppua huumausaineina tai huumausaineiden raaka-aineena käytettäviksi.”

  ——————————————————————————————————————

  En ole ehtinyt tutustumaan aiheeseen tarkemmin ja on pakko todeta, että se on aikaa vievää ja jokseenkin hankalaa.

  Stt:n uutisessa mainittua lupaa ”kaktusharrastajalle” en ole ainakaan vielä onnistunut löytämään. Hallituksen esityksessä useat kaktukset kielletään kokonaan.

  Lasketaanko huolimattomuudeksi se, että ei ole asfaltoinut kokonaisuudessaan omistamaansa maata? Tai se, että omistaa kaktuksen, jonka koostumuksesta ei ole edes tietoinen?

  Sieniä ei voi kieltää kasvamasta. Tiedätkö ketään, joka niitä oikeasti söisi? Minä en ainakaan tiedä. Oletan, että kirjoittaessasi yleisesti löytyvästä suomessa kasvavasta huumeesta, joka ei ole aiheuttanut yhteiskunnallista ongelmaa tarkoitat juuri näitä sieniä.

  Meskaliinia sisältävien kaktusten kieltäminen on hankalaa. Meskaliiniä löytyy useista kaktuksista. Onko kukaan koskaan kuullut, että kukaan olisi käyttänyt brasilian opuntiaa tai puukaktusta huumeena? Kenelle annetaan tuomiot ratsattaessa kirjastoja, terveyskeskuksia, vanhainkoteja jne. joissa on yleisesti helppohoitoisia huonekasveja? Taas voidaan esittää sama kysymys. Tiedätkö ketään, joka niitä käyttäisi? Minä en ainakaan tiedä.

  Ovatko sienet ja kaktukset nykyisin ongelma? Saadaanko niistä tehtyä sellainen, jos oikein yritetään? Onko tarkoituksenmukaista tehdä suuresta osasta suomen kansaa huumerikollisia? Onko tarkoituksenmukaista lisätä sienien ja kaktusten arvoa huumemarkkinoilla?

  En kirjoittanut tätä julkaistavaksi, vaan pohdittavaksi. Voin olla myös ajatuksineni täysin väärässä. Toivoisin, että sinulla olisi mielenkiintoa ottaa kantaan asiaan blogissasi, jotta asiasta syntyisi keskustelua ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.