Yleinen

Kanadan valikoiva maahanmuuttopolitiikka

Terveisiä Torontosta! Olen täällä Uudednmaanliiton hallituksen matkalla tutustumassa yhden maailman nopeimmin kasvavan kaupunkialueen toimintaan.

Torontossa on meneilään valtava maahanmuuttajiin perustuva kasvu. Alueelle muuttaa runsaat satatuhatta asukasta vuodessa kaikkialta maailmasta, mutta ennen kaikkea Kiinasta.

Kanada ottaa maahanmuuttajia niin paljon kuin niitä tulee, tosin vain koulutettuja. Heillä on eräänlainen pisteytysjärjestelmä. Kaikki, jotka saavat tarpeeksi pisteitä ovat tervetulleita.

Onko oikein haalia koulutettua väkeä kehitysmaista – ja toki myös kehittyneistä maista?

Jos ajattelee ulkomaalaisväestön integroitumista, paremmin se tietysti sujuu, jos he ovat työkykyisiä ja -taitoisia. Jos Suomeen olisi otettu (ja saatu) enemmän maahanmuuttajia siirtolaiskriteerein, myös nykyisten pakolaiskriteerein otettujen asema olisi parempi. Myös he pääsisivät paremmin töihin, kun rasismin muuri olisi murtunut.

Mutta maahanmuuttajien entiset kotimaat, jotka ovat heidät kouluttaneet?

Aika paljon Kanadaan tullaan Hongkongista. On ihan hyvä kiinalaisten demokratien tukahduttamisaikeita ajatellen, että tällainenkin vaihtoehto on olemassa.

Kohtuullisessa määrin koulutettua väkeä voi Intiasta ja Pakistanista ottaa. Näistä on teollisuusmaihin muuttaneinakin hyötyä entisille kotimailleen: he muodostavat tiedonkulun sillan teollisuusmaihin sekä luovat yhteyksiä kotimaidensa yrityksille. He lähettävät myös valtavan määrän rahaa omaisilleen. Tämä rahavirta ylittää moninkertaisesti virallisen kehitysavun. Ainakin monen kehitysmaan hallitukset ovat sitä mieltä, että tämä aivovuoto hyödyttää heitä eikä haittaa. Rajansa toki kaikella: lääkäreiden imeminen pois lääkäripulasta kärsivistä kehitysmaista esimerkiksi on arveluttavaa.

Silti minusta Suomen pitäisi harkita valikoivan siirtolaisuuden lisäämistä, ja käyttää siihen rehellisesti samanlaista pisteytystä kuin Kanadakin. Kunhan nämä eivät tule pakolaiskriteerein otettujen tialle vaan heidän lisäkseen.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

7 thoughts on “Kanadan valikoiva maahanmuuttopolitiikka

 1. ”Jos ajattelee ulkomaalaisväestön integroitumista, paremmin se tietysti sujuu, jos he ovat työkykyisiä ja -taitoisia.”

  Vielä tätäkin paremmin se sujuisi jos maahanmuuttajille annettaisiin lupa tehdä töitä tai opiskella, heti maahan saapumisesta alkaen. Kotoutusohjelmiin pääsyn ei pitäisi odottaa käsittelyajan päättymistä. Mikä yleisesti maahanmuuttajilla on 6kk ja pakolaisilla 1,5 vuotta. Tuona aikana maahanmuuttaja on kuin koira, ilman mitään oikeuksia ja ilman lupaa tehdä yhtään mitään.

  Puolisoni odottaa innolla puolen vuoden käsittelyajan päättymistä ja mahdollisuutta alkaa hakea töitä. Odotellessa hän haluaisi kovasti mennä työharjoitteluun jonnekkin, vaikka sitten ilmaiseksi, tämä on kuitenkin ehdottomasti kiellettyä.

  Korkeakoulutetulle aktiiviselle ihmiselle on suunnattoman masentavaa olla pakotettuna olemaan kotona ja ainoastaan odottamaan. Puolivuotta ei ole kovin lyhyt aika ihmiselle, joka ei saa tehdä mitään.

  Oleskelulupahakemuksessa ei muuten edes kysytty koulutusta…

  ”Silti minusta Suomen pitäisi harkita valikoivan siirtolaisuuden lisäämistä, ja käyttää siihen rehellisesti samanlaista pisteytystä kuin Kanadakin.”

  Ennen maahan muuttaja määrien lisäämistä pitäisi Suomessa saada oleskelulupien käsittelyajat pudotettua kymmenesosaan ja kotouttamis järjestelmä toimimaan jollain tapaa järkiperäisesti. Ei se niin paha asia olisi Suomenkaan kannalta jos joku jolle oleskelulupaa ei myönnetä olisi osallistunut kotouttamis ohjelmaan täällä jo muutaman kuukauden ja tulisi palautettua kotimaahansa. Olisipa sielläkin kulmalla maailmaa sitten joku, joka tietää Suomesta edes jotakin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Teemu on oikeassa.
  Tuolla ulkomaalainvriaston ja -lainsäädännön assenteella on kaiken muun tyumpeytensä ohella sekin vaikutus, että se karkottaa täältä juuri ne maahanmuuttajat, joiden toivoisi tänne jäävän. Koulutetuilla ja lahjakkailla maahanmuuttajilla on vaihtoehtoja, eivätkä he tuollaista pompottamista kauan katsele.

  Suomeen tuli aikanaan somaliasta hyvin pätevää väkeä. Eivät he kaikki olleet koulutettuja, mutta joukossa heitä oli aika paljon. Kansakunnan eliittihän sieltä pakeni. Kun mitään työmahdollisuuksia ei ollut, tämä koulutetumpi osa somaleista muutti aika pien Britanniaan. Meille jäivät lähinnä vain ne somalit, joilla ei olisi ollut menestymisen mahdollisuuksia Britanniassa, eikä siksi edes pääsyä maahan.

  Tämä koulutettujen somalien karkoitus ei ollut yksin ulkomaalaisviraston idea. Siihen osallistui koko suomalainen yhteiskunta rasistisen asentein.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Suomessa asuvan keskimääräiset hiilidioksidipäästöt vuodessa ovat n. 14.000kg.
  Somaliassa asuvan keskimääräiset päästöt ovat n. 100kg vuodessa.
  Jokainen Somaliasta Suomeen siirtyvä ihminen lisää siis kasvihuonekaasujen nettopäästöjä n. 13900kg.
  Miksi tähän pitäisi vihreidenkin mielestä oikein pyrkiä?
  Paleleeko?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Erityisesti puhuttaessa koulutettujen ihmisten liikkuvuudesta voidaan myos kysya mika on vaihtoehtoinen paastojen lisays?

  Oletataan etta syysta tai toisesta joukko koulutettuja somaleja on lahdossa maastaan joka tapauksessa. Vallitsevassa tilanteessa heidan todennakoisia kohdemaita ovat mm. Yhdysvallat ja Kanada. Molemmissa maissa paastot per nena ovat viela Suomea selvasti suuremmat. Erityisesti Yhdysvalloissa.

  Nyt asia nayttaakin paljon valoisammalta. Somalien Suomeen muuttamisen mahdollistava muutos Suomen maahanmuuttopolitiikkaan tarjoaakin mahdollisuuden selvasti pienempaan paastojen lisaantymiseen!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Oden johtopäätös on luonnollisesti loogisesti moitteeton muilta osin, paitsi toiminnan organisoinnin osalta. Sitä koskeva johtopäätös ns. tempaistu hatusta.
  Jokainen Somaliaan muuttanut Suomalainen on ilmaston kannalta plussaa.

  Yhtä itsestään selvää on, että vielä Somaliaan muuttoakin tehokkaampi tapa vähentää maamme kasvihuonekaasujen päästöjä, olisi väestönkasvun kääntäminen laskuun syntyvyyttä alentamalla. Täydellisesti jatkuvan kasvun ideologian sisäistäneelle puolueelle tämä on tietysti mahdoton ajatus.

  Mutta ilmastonmuutoksen vastustaminenhan onkin vihreidenkin politiikassa pelkkä koriste. Tärkeämpää on saada tänne lisää ihmisiä vaikka ”ostamalla” kehitysmaista. Niin kokonaiskulutuksemme ei pääse kääntymään laskuun, kansantalous voi paksusti ja mekin voimme eläkkeellä pörähtää muutaman kerran vuodessa Thaimaan turistirysiin…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.