Puulämmitystä syrjittävä Lapissa?

Lapin liitto vaatii alempaa sähköveroa Lappiin,koska maakunnassa on niin paljon sähkölämmitettyjä taloja ja koska Lapissa on niin kylmää.

Voidaan toki ajatella, että energiaverojen epätasainen kohdentuminen alueellisesti kompensoitaisiin jotenkin, mutta ajatus sen kompensoimisesta juuri sähköveroa alueellisesti alentamalla on huonosti harkittu. Miksi haja-asutusalueilla – metsien keskellä – on niin paljon sähkölämmitettyjä taloja? Voisi ajatella, että juuri siellä olisi mahdollista turvautua enemmän puulämmiitykseen?

Jos sähköveroa laskettaisiin Lapissa,siirtyminen muihin lämmitysmuotoihin kävisi vähemmän houkuttelevammaksi. Olisihan se suoraa puulämmityksen alueellista syrjimistä.
Jos lappilaisia jotenkin haluttaisiin hyvittää energiaverojen korottamisesta, voisi rahan palauttaa alueelle muutenkin, vaikkapa kuntien kautta. Näin ei syrjittäisi puullä lämmittäviä.

PS. Tutustu kirjoihini klikkaamalla tästä.

Yksi ajatus artikkelista “Puulämmitystä syrjittävä Lapissa?”

  1. Omien havaintojeni mukaan Lapissa on paljon taloja joiden virallinen lämmitystapa on sähkö, mutta tosiasiallinen lämmitystapa puu. Tyypillisessä haja-asutusalueen talossa on nimittäin iso hyvin lämpöä varaava uuni tai useampi, ja nämä uunit toimivat pääasiallisena lämmönlähteenä.

    Pelkän puulämmityksen varaan jättäytyminen on pykälää hankalampaa, joten sähkölämmitys on hyvä pari tällaiselle lämmitystavalle edullisen rakennuskustannuksensa ansiosta. Kallista vesikiertoista järjestelmää ei nimittäin täydennyslämmitystä varten kannata asentaa.

    Otokseni on tosin alle kymmenen talon suuruinen, joten voin olla väärässäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.