Turve on kivihiiltäkin pahempi polttoaine

Dosentti Veli Pohjonen kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomien alakerrassa, ettei turpeen poltto tuota nykytasolla kasvihuonepäästöjä. Hänen logiikkansa kulkee niin, ettei turpeen poltosta syntyvä hiilidioksidi aiheuta kasvihuoneilmiötä, jos turvetta poltetaan vähemmän kuin sitä toisaalla Suomessa kasvaa lisää.
Ei sitä näin voi laskea, sillä nuo toiset suot sitoisivat hiilidioksidia joka tapauksessa. Puun suhteen tilanne on toinen: jos metsää ei korjata, se tyrehtyy hiilinieluna.
Oikea laskutapa on verrata kahta vaihtoehtoa keskenään, joissa toisessa turvetta poltetaan ja toisessa ei polteta. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa varmasti ilmakehään tulee enemmän hiilidioksidia kuin edellisessä. Hiilidioksidimäärien erotusta taas tulee verrata turpeen poltosta saatavaan energiamäärään. Laskelma paljastaa, että turve on polttoaineena ruskohiiltäkin huonompi.
Ilmastopolitiikasta ei tule kerrassaan mitään, jos vain keskitytään pohtimaan sitä, miksi meidän ei tarvitse talkoisiin osallistua.

Yksi ajatus artikkelista “Turve on kivihiiltäkin pahempi polttoaine”

  1. Olen ihmetellyt vuosikausia ilmastopoliittisessa keskustelussa sitä, että puhutaan vain turpeen polton haitoista tai hyödyistä (?). En tunne asiaa kovin syvällisesti, mutta maalaisjärkeni sanoo, että turpeella on myös tarkoituksensa luonnonveden varastoinnissa sekä ilmastoekologiassa. Vaikuttanee siis ilmasto-olosuhteisiin, kuten sademetsätkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.