Työttömät vuokratöihin?

Kysymys siitä, pitäisikö työttömän ottaa vastaan töitä myös työnvuokrasfirmassa, on oikeastaan aika paljastava.

Työttömien edustajat vastustavat, koska olosuhteet työnvuokrausfirmoissa ovat epävarmat. Joskus työtä on ja joskus taas ei ole. Tällainen taloudellinen epävarmuus on ahdistavaa. On siis vähemmän ahdistavaa olla turvallisesti kokonaan vailla ansiotuloja kuin saada niitä vain silloin tällöin?

Työnvuokrausfirmojen työntekijät jäävät vailla työterveyshuollon palveluja. Tämä ON epäkohta, johon tulisi puuttua, mutta eihä työttömällä olisi työterveydenhuoltoa, vaikka hän jäisi työttömäksi.

Kumpikin peruste tuntuu haetulta. Ne peittävät vaivoin todellisen argumentin: ei haluta joutua työttömyysturvalta huonoon työsuhteeseen, vaan ollaan mieluummin työttöminä. Eikö tätä voisi sanoa suoraan? Minusta se on aivan hyväksyttävä peruste.

Ongelman ydin on siinä, ettei työttömän kannata ottaa vastaan satunnaista työtä, koska siitä ei jää käteen kuin euro tai kaksi tunnilta. Jotain ne työmatkat, työvaatteet ja työpaikalla syöminenkin maksavat. Vika on työttömän aivan liian korkeassa todellisessa marginaaliverossa. Kyllä epävarmakin työsuhde kelpaisi, jos se toisi kukkaroon lisää rahaa. Kelvaavathan ne opiskelijoillekin.

On aivan sama, pitääkö työttömän ottaa karenssin uhalla vastaan vuokratyötä, sillä ei kukaan tule sellaista työttömälle tarjoamaan vastoin tämän omaa tahtoa. Työmotivaation kannalta pelkästään karenssin uhan takia työskentely on huono asia. Työnantajat eivät halua epämotivoituneita työntekijöitä, koska näiden työpanos on huono. Vielä vähemmän sellaisia haluavat työvoiman vuokraajat, koska työpaikalle välitetty yksi huono työntekijä voi viedä firman maineen.

Ainoa ratkaisu on tehdä työn vastaanottaminen työttömälle taloudellisesti houkuttelevaksi. Kun pitkäaikaistyötön voi lyhyelläkin keikalla kohentaa taloudellista asemaansa, suhtautuminen työhön muuttuu toisenlaiseksi. Työn haluaa tehdä niin hyvin kuin osaa, koska hyvin työnsä tekevä saa lisää työtä ja lisää ansioita.

Yksi ajatus artikkelista “Työttömät vuokratöihin?”

  1. Järjettömän suuri marginaalivero on tietenkin yksi iso asia, mutta olisin muutenkin vähän epäileväinen työttömänä mihin hakisin. Vuokratyöfirmoista ei ole hirveän paljon hyvää kuulunut työntekijän näkökulmasta, teet samaa työtä kuin ”oikeat työntekijät” mutta huonommalla palkalla ja ehdoilla. Esimerkiksi irtisanomisaikaa ei käytännössä ole, eli vuokratyötä ostava yritys voi sanoa että ei tartte tulla huomena töihin.

    Lyhyempien keikkatöiden kannalta on myös aina iso riski että pienet työt sotkevat sosiaalietujen maksamisen. Ei ole lainkaan tavatonta että työnantaja ei maksa järkevässä ajassa palkkaa, ja anna palkkalaskelmaa ja todistusta. Siinä sitten työtön elää makaronilla ollessa kahden ison joustamattoman jättiläisen armoilla eli Kelan ja työnantajan ilman että ketään oikeasti kiinnostaa. Lakiin pitäisi säätää ankarat rangaistukset siitä että työnantaja ei maksa ajoissa oikeansuuruista palkkaa ja toimita palkkalaskelmaa. Yksi suuri koko Suomessa toimiva siivousfirma myös näytti järjestelmällisesti kusettavan palkkalaskelmissa, tunnit oli aina laskettu väärin alakanttiin, joista piti joka kerta valittaa ja tapella että sai palkan kaikesta tehdystä työstään (tätä tapahtui kahdella tutullani jotka työskentelivät sielä n. 3kk ajan). Miksei tämmöisiä kusettajatyönantajia saada kuriin? Ennen ainakaan liittoakaan ei pahemmin kiinnostanut, vaan ne rutiininomaisesti pyysivät vain sen yhden palkkalaskelman korjaamista eikä kiinnostanutkaan riehua että miksi tätä samaa pitää tehdä joka kuukausi (omien kokemuksien mukaan myös ainakin PAMilla on myös asennevamma matalapalkkaisten pätkätöiden tekijöitä kohtaan).

    Ei tarvi ihmetellä tosiaan miksi monia työttömiä ei kovin helposti saa prekarisoituneisiin työsuhteisiin, sillä ne on paitsi järjettömän korkeasti (efektiivisesti) verotettuja, niin ne myös vaarantavat muutenkin pienen toimeentulon saamisen ylipäätään. Kokoomuksen kannattajat paljon jaksavat meuhkata suurituloisten korkeista marginaaliveroista (n. 50-60% luokassa), vaikka useimmat työttömät voivat vain unelmoida noin alhaisista efektiivisistä marginaaliveroista. Ja sosiaaliturvan sisäänleivotun kankeuden huomioon ottaen on suorastaan ihme että meillä on ketään matalapalkkaisia pätkätöitä tekeviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.