_

Työttömät vuokratöihin?

Kysymys siitä, pitäisikö työttömän ottaa vastaan töitä myös työnvuokrasfirmassa, on oikeastaan aika paljastava.

Työttömien edustajat vastustavat, koska olosuhteet työnvuokrausfirmoissa ovat epävarmat. Joskus työtä on ja joskus taas ei ole. Tällainen taloudellinen epävarmuus on ahdistavaa. On siis vähemmän ahdistavaa olla turvallisesti kokonaan vailla ansiotuloja kuin saada niitä vain silloin tällöin?

Työnvuokrausfirmojen työntekijät jäävät vailla työterveyshuollon palveluja. Tämä ON epäkohta, johon tulisi puuttua, mutta eihä työttömällä olisi työterveydenhuoltoa, vaikka hän jäisi työttömäksi.

Kumpikin peruste tuntuu haetulta. Ne peittävät vaivoin todellisen argumentin: ei haluta joutua työttömyysturvalta huonoon työsuhteeseen, vaan ollaan mieluummin työttöminä. Eikö tätä voisi sanoa suoraan? Minusta se on aivan hyväksyttävä peruste.

Ongelman ydin on siinä, ettei työttömän kannata ottaa vastaan satunnaista työtä, koska siitä ei jää käteen kuin euro tai kaksi tunnilta. Jotain ne työmatkat, työvaatteet ja työpaikalla syöminenkin maksavat. Vika on työttömän aivan liian korkeassa todellisessa marginaaliverossa. Kyllä epävarmakin työsuhde kelpaisi, jos se toisi kukkaroon lisää rahaa. Kelvaavathan ne opiskelijoillekin.

On aivan sama, pitääkö työttömän ottaa karenssin uhalla vastaan vuokratyötä, sillä ei kukaan tule sellaista työttömälle tarjoamaan vastoin tämän omaa tahtoa. Työmotivaation kannalta pelkästään karenssin uhan takia työskentely on huono asia. Työnantajat eivät halua epämotivoituneita työntekijöitä, koska näiden työpanos on huono. Vielä vähemmän sellaisia haluavat työvoiman vuokraajat, koska työpaikalle välitetty yksi huono työntekijä voi viedä firman maineen.

Ainoa ratkaisu on tehdä työn vastaanottaminen työttömälle taloudellisesti houkuttelevaksi. Kun pitkäaikaistyötön voi lyhyelläkin keikalla kohentaa taloudellista asemaansa, suhtautuminen työhön muuttuu toisenlaiseksi. Työn haluaa tehdä niin hyvin kuin osaa, koska hyvin työnsä tekevä saa lisää työtä ja lisää ansioita.

Tagged

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.