_

Uraanin hinta rajussa nousussa

Uraanin (uraanioksidin) hinta liikkui vuositunnen vaihteen tienoilla alle kymmenessä dollaerissa paunalta. Vuoden 2003 lopulla se kääntyi jyrkkään nousuun, joka on sen jälkeen jatkunut kiihtyvänä. Nyt hinta on jo 136 dollaria paunalta, siis 14-kertaistunut. Niistä ajoista, jolloin ulkomaiset kaivosyhtiöt kiinnostuivat Suomen uraaniesiintymistä, hinta ja samalla esiintymien taloudellinen kiinnostavuus on moninkertaistunut.

Tämä merkitsee kahta asiaa: ensinnäkin keskuistelu vaikkapa Askolan uraaniesiintymän hyödyntämisestä ei varmaankaan ole päättynyt.

Toiseksi kohtuuhintaisen uraanin riittävyys alkaa olla kiinnostava kysymys nyt, kun maa toisensa jälkeen ilmoittaa moninkertaistavansa ydinvoimakapasiteettinsa. Juuri sen takia, että uraanin osuus ydinsähkön hinnasta on kovin pieni (kirjoituksissa sanotaan sen olevan viisi prosenttia. Sama viisi prosenttia se oli jo vuosia sitten ennen hinnan moninkertaistumista) ydinvoimalan kannattaa maksaa uraanista melkein mitä tahansa, jos vaihtoehtona on laitoksen pysäyttäminen. Ennen kuin uraanin hinta johtaa olemassa olevien laitosten seisokkeisih, se tietysti alkaa vähän hillitä uusien rakentamista. Vanha laitos ei voi tehdä mitään jo upotetuille pääomakustannuksille, mutta uusiin laitoksiin pääomia ei kannata upottaa, jos toiminta uhkaa käydä kannattamattomaksi.

Tagged

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.