Päivähoidon minimimaksusta

Terveisiä helteisestä Slovakiasta!

Suomessa keskustellaan kuulemma minimimaksun tuomisesta päivähoitoon. Ajatus on järkevä, mutta se vaatii eräitä muitakin toimia.

Kun Lipposen ensimmäistä hallitusta muodostettiin, viime yön vääntönä päätettiin vihreiden vaatimuksesta, että laki subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta toteutetaan eikä sitä taas lykätä, kuten oli taas kerran tarkoitus. Tuolloin VM:n puolesta esitettiin, että oikeus rajattaisiin vain päivähoitoa tarvitseviin ja sen ulkopuolelle rajattaisiin ne perheet, joissa ainakin yksi vanhemmista on kotona. Tämä olisi rajannut työttömien lapset oikeuden ulkopuolelle. Kompromissiksi tuli, että subjektiivinen oikeus koskee kaikkia, mutta kokopäivähoitoon tulee 300 markan minimimaksu. Maksu olisi vastannut osapuilleen hoidossa annettavien kolmen päivittäisen aterian arvoa. Pienituloisimmille osapäivähoito olisi säilynyt ilmaisena. Juuri tuon ruokaedun takiahan ilmainen päivähoito merkitsee, että vanhemmille tavallaan maksetaan lapsen panemisesta päivähoitoon.

Ajatuksena oli, että työttömät valitsisivat puolipäivähoidon. Päivähoito merkitsee aina myös jonkinlaista esikoulua, josta lasta ei pidä rajata ulos siksi, että vanhemmat ovat työttömiä. Toisaalta, jos alakouluikäisille riittää neljä tuntia opetusta ja virikkeitä päivässä, kyllä se riittää nuoremmillekin.

Eduskunnan sosiaalivaliokunta hempeämielisyydessään kuitenkin hylkäsi minimimaksun. Tästä on seurannut päivähoito-oikeuden ylikäyttöä. Päivähoito on kallis etuus. Sen ylikäyttö on pois muista hyvistä asioista, joihin kunta voisi rahojaan käyttää. Siksi palaaminen siihen, mistä lipposen hallitusta muodostettaessa sovittiin, on järkevää.

Pitää kuitenkin selvittää, onko päivähoidon ilmaisuus tässä välissä laskettu sisään joihinkin normeihin. Opiskelijavanhempien taloudellinen asema esimerkiksi ei ole kehuttava. Jos minimimaksu päivähoitoon tulee, pitää opintotuen puolella kenties tehdä jotain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.