Oden vaaliohjelma (4) Lihan tuotannon tuen vähentäminen

Lihan liialli­nen kulu­tus on sekä epäter­veel­listä että ilmas­ton kannal­ta tuhoisaa. Eri­tyisen ikävää ilmas­ton kannal­ta ovat märe­hti­jät. Julk­isu­udessa on vaa­dit­tu lihan kulu­tuk­sen verot­tamista. Ensim­mäisenä askeleena riit­täisi, että sen tuki las­ket­taisi­in muun maat­aloustuen tasolle.

Pel­tovil­je­lyä tue­taan EU:ssa lähin­nä hehtaar­ituke­na. Jos pel­tokasvi syötetään ihmisen sijas­ta eläimelle, sitä tue­taan lisää. Lopet­takaamme tämä ja tode­tkaamme, että lihan tuotan­totuek­si riit­tää nykyi­nen rehuntuotan­non hehtaarituki.

Jot­ta tämä ei innos­taisi raivaa­maan sademet­siä pihvikar­jan kas­vat­tamisek­si esimerkik­si Brasil­ias­sa, nos­tet­takoon lihan tulle­ja EU:ssa määräl­lä, joka vas­taa eläin­ten­pidon tukien vähen­e­mistä. Jos on oikein syr­jiä lihan tuotan­toa omaa tuotan­toa sub­ven­toimal­la, ei voi olla vähem­män väärin syr­jiä sitä vas­taa­vankokoisil­la tulleilla.

Seu­raa­vana askeleena voisi olla lihan tuotan­non verot­ta­mi­nen, kos­ka tämänkin jäl­keen lihana syö­tyä ruokaa tue­taan kilo­kalo­ria kohden enem­män kuin muu­ta ruokaa, tarvi­taan­han lihak­ilon tuot­tamiseen mon­ta kiloa rahua.  Se on sit­ten seu­raa­van vaalio­hjel­man aihe.

34 vastausta artikkeliin “Oden vaaliohjelma (4) Lihan tuotannon tuen vähentäminen”

  1. Olen tul­l­lut siihen tulok­seen, että mis­tään tues­ta ei ikinä päästä eroon. Aivan eri­tyis­es­ti maat­aloustuen mak­sami­nen ei lopu koskaan. Tuista luop­umi­nen aiheut­taa niin suuren vas­tarin­nan ja maat­aloudessa on help­po pela­ta hellyyt­tävil­lä mielikuvilla.

    Ninipä pitää tur­vau­tua vip­paskon­stei­hin. Irroite­taan tuki tuotan­nos­ta ja mak­se­taan sitä nyky­isille tuen­saa­jille henkilöko­htais­es­ti maail­man tap­pi­in saak­ka, vaik­ka eivät tek­isi mitään. Mut­ta ei kenellekään muulle. Kun könt­tatu­ki ei enää riip­puisi tuotan­nos­ta, tuoan­to­muodot alka­isi­vat muut­tumaat. Lisäk­si tukien saa­jia ei tulisi enää lisää ja entiset pikkuhil­jaa eläköi­ty­i­sivät pois.

    1. Uusi See­lan­ti on onnis­tunut luop­umaan suures­ta osas­ta maataloustukiaan.

      1. Ossi Sare­so­ja:
        Uusi See­lan­ti on onnis­tunut luop­umaan suures­ta osas­ta maataloustukiaan.

        Lähempää löy­tyy kansal­li­sista tuista luop­unut Ruot­si, mut­ta kun Suomes­sa ei ole saatu mitään aikaan 20v aikana, niin tosi­asi­at on tunnustettava.

  2. Globaalil­la tasol­la meil­lä ei ole merkit­täviä ruoka­varastoja, joil­la voidaan tasa­ta sadon vai­htelui­ta. Tasaami­nen val­tioiden kesken tarkoit­taa käytän­nössä sitä, että ote­taan yhdeltä ja annetaan toiselle; pide­tään yksi kyl­läisenä ja annetaan toisen nään­tyä nälkään. Eli globaal­isti: se mikä tuote­taan myös syödään saman vuo­den aikana.

    Jos eteen sat­tuu, niin kuin väistämät­tä joskus tulee käymään, sel­l­aisia vuosia, jol­loin kär­simme globaal­ista kados­ta, elin­tarvikkeiden tuotanto­määrien “rom­ah­tamis­es­ta”, on seu­rauk­se­na nälänhätä.
    — Ellei meil­lä sit­ten ole lihantuotantoa.

    Lihan tuot­ta­mi­nen vaatii “ylimääräisen” pel­toalan pitämistä viljely­kunnossa. Elintarvike­katastrofin koh­dates­sa on liha­karja ensim­mäi­nen ja väl­itön vas­taus ruuan tuotan­toon: teuras­ta­mal­la lehmä, saadaan lihas­ta rav­in­toa. Tästä on seu­rauk­se­na lihan­tuotannon vähen­e­m­i­nen. Se taas vapaut­taa pel­toalaa rehu­tuotannosta “ihmis­viljan” kasvatta­miseen. Tämä on toinen seurannaisvaikutus.

    Jos ruoka­talous perus­tuu yksi­puolisesti paimentolais­elämään eli rav­in­to koos­t­uu läh­es pelkästään lihas­ta ja meil­lä ei ole pakastus­kapasiteettia käytet­tävis­sä, on katovu­osi­in varaudut­ta­va uhraa­mal­la lihaa jumalille. Eli nyky­kielellä san­ot­tuna: yli­tuotantoon. Yli­tuotanto on varautu­mista pahan päivän var­alle: kun katovu­osi yllät­tää niin sil­loin jumalille ei uhra­ta “aivan yhtä paljon” kuin hyv­inä vuosi­na. Liha syödään itse.

      1. Eikö vil­jankin pitäisi säi­lyä siilois­sa vuosia?

      2. Ossi Sare­so­ja:
        Eikö vil­jankin pitäisi säi­lyä siilois­sa vuosia?

        Jep, ja parem­min ne kasvis­pro­tei­initkin säi­ly­tys­tä kestävät„ mitä sel­l­ainen tuore­tuote kuin liha.

  3. On hyvin kum­mallista ottaa yksit­täi­nen hiilid­iok­sidin päästöko­hde näin kovan eri­ty­ishuomion kohteek­si. Jot­ta tässä olisi järkeä, pitäisi lihan­tuotan­non hiilid­iok­sidipäästö­jen olla hyvin merkit­tävät, jol­loin etu­na on se, että tekemäl­lä pieni muu­tos saadaan suuri vaiku­tus aikaan.

    Parem­pi olisi verot­taa hiilid­iok­sidipäästöjä ja ehdotet­tu­ja lihat­ulle­ja vas­taa­vat tul­lit kaikille tuot­teille, joiden tuot­tamises­sa on päästet­ty hiilid­iok­sidia, jos­ta ei ole mak­set­tu veroa. Ehkä paras on kuitenkin hyvän pahin viholli­nen, joten ehdote­tul­lakin taval­la voi puolestani ede­tä alkuun.

    1. On hyvin kum­mallista ottaa yksit­täi­nen hiilid­iok­sidin päästöko­hde näin kovan eri­ty­ishuomion kohteek­si. Jot­ta tässä olisi järkeä, pitäisi lihan­tuotan­non hiilid­iok­sidipäästö­jen olla hyvin merkit­tävät, jol­loin etu­na on se, että tekemäl­lä pieni muu­tos saadaan suuri vaiku­tus aikaan.

      Liha-alan lob­barin, HK-lihan mukaan lihan­tuotan­non hiilid­iok­sidipäästöt ovat Suomes­sa “vain” kuusi pros­ent­tia kokon­ais­päästöistä https://www.hk.fi/vastuullisuus/ymparistovastuu/suomen-erityispiirteet-lihantuotannon-ymparistovaikutuksissa/. Muualle ne ovaty tämän mukaan olen­nais­es­ti suurem­mat. Kun henkik­löau­to­jen osu­us on 9 %, ei lihanosu­us mitenkään vähäi­nenb ole, varsinkin kun se on siis epäter­veel­listä suu­ri­na määrinä syö­tynä. Kos­ka tässä oli mukana vain koti­mainen liha ja Syoim­nes­sa syödys­tä lihas­ta huo­mat­ta­va osa on tuon­til­i­haa .- joka on siis huo­mat­tavasti suuripäästöisem­pää — lihavero on perustel­tu. Mut­ta tässähän en ehdat­tanut edews likhan verot­tamista, vaan sen tukemisen vähentämistä.
      Mik­si lihan syön­tiä ylipään­sä pitäisi tukea?

  4. Oliko tarkoi­tus lytätä samal­la myös koti­mainen luo­muvil­je­ly? Se kun tun­netusti käyt­tää lan­noit­teena varsinkin kar­jan­lan­taa, jota ei ole yleen­sä saatavil­la ilman kar­jaa. Ideana on rav­in­tei­den kier­rä­tys eikä tuotan­non mak­si­moin­ti. Teol­liset keinolan­noit­teet eivät ole eri­tyisen ympäristöys­tävälli­nen vai­h­toe­hto mut­ta tietysti ain­oa mah­dolli­nen siinä vai­heessa, kun luon­non­lan­noit­teista on eri­laisil­la pakkokeinoil­la tehty mahdottomia.

    Tämä tekeekin “veg­aanis­es­ta luo­mu­ruoas­ta” mie­lenki­in­toisen käsit­teen. Mut­ta ehkä tässäkin piilee joku syvem­pi viisaus, joka ei heti näy päälle. Samoin kuin “veg­aani­sis­sa yliop­pi­laslakeis­sa”, joi­ta han­k­ki itselleen viimek­si kalli­o­lainen hip­ster­ilukio. Ratkaisuhan oli ker­ras­saan nerokas: lakin nahkainen hik­in­auha oli kor­vat­tu “veg­aanisel­la” muov­in­auhal­la. Kaikki­han me tiedämme, kuin­ka hieno vas­taus tule­vaisu­u­den ympäristöhaasteisi­in muovi on.

    1. Jalankulk­i­ja: Ideana on rav­in­tei­den kier­rä­tys eikä tuotan­non maksimointi.

      Tämä toimisi myös tekemäl­lä lan­noitet­ta viemärivesilietteestä.

  5. Jos en nyt aivan väärässä ole, niin EU onkin siirtänyt lihan tuet hehtaareista mak­set­taviksi. Suomes­sa kansal­lis­es­ti kyl­lä mak­se­taan lisäk­si lihaeläimistä. Eli tuo kaavaile­masi tul­li­ra­ja pitäisikin lait­taa Suomen rajalle. Tämä koh­ta vaalio­hjel­mas­ta taitaakin koskea vain EU-vaale­ja, sil­lä se ei ole mil­lään muo­toa Suomen päätäntävallassa.

    1. Jos en nyt aivan väärässä ole, niin EU onkin siirtänyt lihan tuet hehtaareista maksettaviksi.

      Jos EU on lopet­tanut tuotan­toeläntuet, mik­si se määrää eläime­ty merkit­täväk­si korvi­in lävis­te­ty­il­lä tun­nis­timil­la. Niitä on kaikkial­la Euroopassa.

      1. Osmo Soin­in­vaara: Jos EU on lopet­tanut tuotan­toeläntuet, mik­si se määrää eläime­ty merkit­täväk­si korvi­in lävis­te­ty­il­lä tun­nis­timil­la. Niitä on kaikkial­la Euroopassa.

        Kor­vamerk­it on pakol­lisia ns. täy­den­tävien ehto­jen mukaan eli mitään tukia ei saa, jos ne ei ole kun­nos­sa. Samoin merkit­tömiä eläim­iä ei saa lait­taa myyn­ti­in, vaan ne pitää toimit­taa tuhot­tavak­si. Vira­nomaisil­la pitää olla joka het­ki tiedos­sa, mis­sä kukin eläin tietyl­lä het­kel­lä on. Niitä valvotaan siis paljon tarkem­min kuin esim. ihmis­ten liikku­mista. Eläin­tau­tien hallinta­han siinä on perusteena.
        Tark­istin nuo teuraseläintuet. Kyl­lä niis­sä on vielä pieni EU-osu­us mukana. Ne mak­se­taan rek­isterei­den perus­teel­la, joten niitä ei tarvitse erik­seen hakea joka eläimeltä kuten aikaisem­min. Tämän siis voisi peri­aat­teessa siirtää raja­suo­jan avul­la lihan hin­taan, mikäli se vain olisi WTO:n sään­tö­jen mukaan mahdollista.

  6. O.S:“Lihan liialli­nen kulu­tus on sekä epäter­veel­listä että ilmas­ton kannal­ta tuhoisaa. ”

    Samaa mieltä, lihan tuotan­toa ja kulu­tus­ta pitäisi vähen­tää ulko­mail­la . Suo­ma­laiset syövät vähän lihaa ver­rat­tuna muiden maid­en asukkaisi­in. Tan­s­ka 107 ja Suo­mi 78 kg /hlö.
    https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-euroopassa.html

    Ulko­mail­la lihakar­jan kas­va­tus tuot­taa suuren vesi ja hiil­i­jalan­jäl­jen, Suomes­sa ei. Muual­la kas­va­tus perus­tuu soi­jaan ja meil­lä nur­mivil­je­lyyn. Nur­mi sitoo hiiltä ilmas­ta ja siirtää sen maan alle run­saaseen juuris­toon. Maan­päälli­nen osa estää val­u­mia vesistöön ja juuret sito­vat vet­tä itseen­sä kasvua varten.

    Soi­jav­il­jelmien laa­jen­e­m­i­nen on lisäk­si vaaran­tanut uhanalais­ten lajien säi­lymistä, saas­tut­tanut maaperää ja vesistöjä, tehnyt maas­ta vil­je­lyk­seen kel­paam­a­ton­ta sekä lisän­nyt met-säpalo­ja. Uusien soi­jav­il­jelmien tieltä on rai­vat­tu etenkin Ama­zonin sademet­sää, Cer­ra­do- ja Cha-co-savan­ne­ja sekä viimeisiä Atlantin rannikkosademetsiä.
    https://wwf.fi/mediabank/1030.pdf

    Van­huk­set ja lapset pote­vat pro­tei­ini­va­jaus­ta. Kum­matkaan näistä ihmis­ryh­mistä ei ole hanakoi­ta kasvis­syöjiä. Niitä pitäisi lisäk­si syödä erit­täin paljon täyt­tääk­seen pro­tei­inin ja rau­dan tarpeen.
    Lihas­sa on luon­nos­taan läh­es kaik­ki rav­in­toaineet, joi­ta ihmi­nen tarvit­see: ener­giaa, ras­vaa, laadukas­ta pro­tei­inia, B‑ryhmän vita­mi­ine­ja sekä rautaa, sinkkiä ja mui­ta tärkeitä kiven­näi­sainei­ta. Lihaan ei tarvitse lisätä mitään.
    Veg­aanin täy­tyy lisätä ruokavalioon­sa syn­teet­tisiä valmis­tei­ta. Täl­laisia kri­it­tisiä rav­in­toainei­ta ovat B12-vita­mi­i­ni, D‑vitamiini, jodi, kal­si­um, rauta ja sink­ki. Veg­aaneille suositel­laan rav­in­tolisänä käytet­täväk­si B12-vita­mi­inia, D‑vitamiinia ja jodia (1). Muiden rav­in­tolisien tarve on syytä arvioi­da erik­seen ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­laisen kanssa.

    Ei voi kuvitel­la täl­laista kon­sep­tia laitosruokailu­un, koului­hin ja hoivakoteihin.
    Joten eiköhän O.S, vaalio­hjel­man kei­häänkär­ki ole per­in­ju­urin ruosteinen ja sik­si käyttökelvoton.

    1. En esit­tänyt lihan syön­nin kieltämistä tai lopet­tamista, vaan sen ylen­määräisen sub­ven­toin­nin vähen­tämistä. Lihal­la ei ole sel­l­aisia rav­in­to­hyö­tyjä, joi­ta ei saataisi täysimääräis­es­ti syömäl­lä alle 30 kg lihaa vuodessa.

      1. Osmo Soin­in­vaara:
        En esit­tänyt lihan syön­nin kieltämistä tai lopet­tamista, vaan sen ylen­määräisen sub­ven­toin­nin vähen­tämistä. Lihal­la ei ole sel­l­aisia rav­in­to­hyö­tyjä, joi­ta ei saataisi täysimääräis­es­ti syömäl­lä alle 30 kg lihaa vuodessa.

        Mihin tutkimuk­seen tuo väite perus­tuu ? Onko siinä eritel­ty van­hus­ten ja las­ten rav­in­toainei­den tarve ?

        Kuntaliitoskuntalainen:“Eurovaaliehdokas voi luva­ta muut­taa EU-maat­alous­poli­ti­ikkaa vähem­män lihan­tuotan­toa tukevaksi.”

        Juuri näin, ja miten väliamerikkalainen teholi­han­tuotan­to suh­teu­tuu tähän yksipuoliseen “aseis­tari­isun­taan” ? Hor­mooni-antibioot­ti-soi­jatuotet­tu liha val­taa maailmanmarkkinat.

  7. Lihan vesi­jalan­jäl­ki on suurin siel­lä, mis­sä vedestä on pulaa. Vaik­ka Suomes­sa ei vedestä olekaan pulaa, tämä säästö(kasvissyönti) voisi helpot­taa vesip­u­laa alueil­la, joil­ta Suomeen tuo­daan ruokaa. Kulu­tamme paljon vet­tä alueil­la, joil­la sitä on niukasti”, sanoo Aal­to-yliopis­ton tutk­i­ja Mika Jalava. 

    Rajoit­tunut ana­lyysi: suo­ma­lais­ten pitää tehostaa ruuan vien­tiä ja vähen­tää tuon­tia. Ruuan han­k­in­takipailu­tuk­set pitää rak­en­taa lähiruokape­ri­aat­teelle ja suo­ma­laisen korkean tason eläin‑, ympäristö- ja tuot­ta­jahy­gien­i­aa vas­taavalle vaa­timus­ta­solle. Jälkim­mäi­nen tarkoit­taa riis­to­työvoiman käyt­töä esim. Välimerenmaissa.

    1. Eemil:

      : suo­ma­lais­ten pitää tehostaa ruuan vien­tiä ja vähen­tää tuon­tia. Ruuan han­k­in­takipailu­tuk­set pitää rak­en­taa lähiruokape­ri­aat­teelle j

      Lähiruokape­ri­aate ja vien­ti­in panos­t­a­mi­nen kuu­losta­vat kyl­lä hul­lunkuriselta strategiayhdistelmältä.

  8. Jos tavoit­teena on laskea uusien pel­to­jen raivaamisen tarvet­ta niin kuin­ka se sopii yksi­in Vihrei­den tavoit­tele­man biopolt­toainei­den käytön lisäämisen kanssa? Onko jotenkin parem­pi syöt­tää vil­ja diesel-moot­to­rille kuin lehmälle?

    Yksi suurim­mista pel­topin­ta-alan lisääjistä on luo­mu-ismi. Teho­ton vil­je­ly­ta­pa vaatii sato­ton­nia kohden huo­mat­tavasti enem­män peltoalaa.

  9. Vaali­teema kir­joi­tusten 1. osas­sa ker­roit ettet erit­tele onko ideat kohdis­tet­tu eduskun­ta- vai europarlamenttivaaleihin.

    Parem­paa maail­maa pitää ehdokkaan luva­ta tavoitel­la. Mut­ta kuten on nähty niin esim Sote kehi­tysideoiden pitäisi olla perus­tus­lain mukaisia. Tai sit­ten lupauk­sen yhtey­dessä pitää muis­tut­taa Sote kehi­tysidean edel­lyt­tävän perus­tus­lain muuttamista.

    Miten tämä lihan tuot­tamiseen liittyy?

    Suo­mi kuu­luu EUhun. Suomes­sa nou­date­taan EU-maatalouspolitiikkaa.

    Eurovaaliehdokas voi luva­ta muut­taa EU-maat­alous­poli­ti­ikkaa vähem­män lihan­tuotan­toa tukevaksi.

    Helpom­pi ja real­is­tisem­pi tie olisi kuitenkin luva­ta toimia Suomen EU eron tai perus­tus­lain muut­tamisen puolesta.

    Yksikään suo­ma­laisvil­jeli­jä ei rakas­ta EUta, mut­ta se tun­tuu varsin tur­val­liselta, kun uhkana voi olla viher­vasem­mis­to­lainen hallitus.

  10. Ossi Sare­so­ja: Tämä toimisi myös tekemäl­lä lan­noitet­ta viemärivesilietteestä.

    Liet­teen raskas­met­al­lip­i­toisu­udet rajoit­ta­vat käyt­töä pel­loil­la, jois­sa tarkoi­tus tuot­taa elintarvikkeita.

    Osa pel­loista voitaisi­in “uhra­ta” yhdyskun­ta­jäteliet­teen sijoituk­seen ja kas­vat­taa vain ener­giatuotan­toon jalostet­tavia kasveja.

  11. O.S:“Ensimmäisenä askeleena riit­täisi, että sen tuki las­ket­taisi­in muun maat­aloustuen tasolle.”

    En tunne tarkasti eläin­tilo­jen vil­je­lyko­r­vausten määrää, mut­ta taulukko­tarkastelun perus­teel­la näyt­täisi eläin­ti­lan kuit­taa­van hehtaariko­htaista kor­vaus­ta n. 50 euroa enem­män kuin kasv­invil­je­lyti­la. Mis­tä kor­vaus­muo­dos­ta olisit valmis luop­umaan ? Olisiko se eläin­ten hyv­in­voin­tiko­r­vaus, siko­jen ulko­tarhauk­sen aito­jen rak­en­tamisavus­tus vai jokin muu. Esim. siko­jen ulko­tara­hauk­seen on raken­net­ta­va mas­si­iviset aidat afrikkalaisen sikaru­ton torjumiseksi.

    O.S:n ehdot­ta­ma kor­vausten leikkaus johtaisi vil­je­lyn kan­nat­ta­mat­to­muu­teen , kos­ka puut­tuvaa rahaa ei voi saa­da markki­noil­ta hin­to­jen koro­tuk­sel­la. Halvem­pi ja huonom­pi ulko­mainen liha työn­ty­isi Suomeen ja paikkaisi koti­maisen vajeen. Näin on käynyt Ruot­sis­sa ja he ovatkin lihaskan­daalien armol­la pahem­min kuin me suomalaiset.

    “Jos suo­ma­lainen mak­saisi kym­menisen sent­tiä enem­män sian­li­hak­ilo­sta, niin maat­alous­tukia ei tarvit­taisi. Sian­li­han tuot­ta­jahin­ta ei kata edes kaikkia kus­tan­nuk­sia täl­lä het­kel­lä.” (Maaseu­tu­Me­dia)

    Syltty:“Lähiruokaperiaate ja vien­ti­in panos­t­a­mi­nen kuu­losta­vat kyl­lä hul­lunkuriselta strategiayhdistelmältä.”

    Miten niin ? Ne ovat toisi­aan täy­den­täviä , ja ruokaa voidaan tuot­taa entistä suurem­pia määriä. Suurem­mis­sa yksiköis­sä vil­je­ly tulee halvem­mak­si ja tuot­ta­ja saa oikeu­den­mukaisem­man siivun markki­noil­ta. Vien­ti takaa sen, että koti­maas­sa ei tule hin­taa laske­vaa yli­tar­jon­taa. Lähel­lä tuotet­tu ruo­ka sisältää vähem­män säi­lyvyyt­tä paran­tavia ainei­ta, kylmäketjut ja rahdit lyhenevät , mikä on ekol­o­gisem­paa. Ain­oa rajoite tulee lentorahdeista, on pysyt­täy­dyt­tävä lai­va — ja junakul­je­tuk­sis­sa EU:n alueel­la . Nythän meille avau­tu­vat Euroopan markki­nat aivan uudel­la volyymil­la kun Peter West­er­back­an Hki — Tallinna-tun­neli valmistuu.

    Kiskot tuo­vat valitet­tavasti meillekin päin, mut­ta mei­dän on suo­jaudut­ta­va hal­patun­nil­ta. On vaa­dit­ta­va samoil­la perusteil­la tuotet­tu­ja elin­tarvikkei­ta kuin koti­mainen tuotan­to. EU:n yhteinen maat­alous­poli­ti­ik­ka ei sitä kat­e­goris­es­ti takaa.

    Ruo­ka saa mielel­lään mak­saa hyvinkin nykyisen ver­ran. Ruokaan menee koti­talouk­sil­la vain n 12 % elinkus­tan­nuk­sista. Loma­matkoi­hin, viihde-elek­tron­i­ikkaan ja muuhun turhaan menee aivan liian paljon rahaa. Maa­pal­lo ei kestä nyky­istä kulu­tus­ta­soa. Sen sijaan yksinker­taisem­pi elämän­ta­pa lähiruoki­neen on ilmas­ton­muu­tok­sen paras vastustaja.

  12. Ortodok­sikirkos­sa on usei­ta paas­to­ja. Joka keskivi­ikko ja per­jan­tai syödään veg­aanis­es­ti. Samoin 60 pv ennen pääsiäistä. 60 pv joulu­paas­ton aikana saa syödä myös kalaa. Alkukesän apos­tolien paas­to ja eloku­un Her­ran Äidin paas­to kestävät 15 pv. Liharuoat­to­mia paastopäiviä on siis melkein puo­let vuodes­ta. Vaik­ka paas­to on merk­i­tyk­seltään hen­gelli­nen se on myös hyvä dieet­ti. Dia­betek­seni etc helpot­ti­vat, kun kään­nyin ateis­tista ortodok­sik­si. Ja liha mais­tuu hyvin juhlaruokana!

  13. Tuista voidaan luop­ua sit­ten, kun on otet­tavis­sa käyt­töön vai­h­toe­htoiset keinot
    a) Suomen elin­tarvike­tuotan­non ylläpitämiseen,
    b) kyseis­ten elinkeinon­har­joit­ta­jien työl­listämiseen vähin­tään yhtä tuot­tavi­in töi­hin ja
    c) maaseudun pitämiseen elinvoimaisena. 

    Kos­ka meil­lä on jo päästökaup­pa­jär­jestelmä, vero­jen sijaan kasvi­huonekaa­su­jen tuot­ta­jat (kuten kar­jan kas­vat­ta­jat) on pakotet­ta­va osta­maan päästöoikeuk­sia. Hiilin­ielut ja muut kasvi­huonekaa­su­jen sito­jat on otet­ta­va mukaan päästökaup­paan. Päästöoikeudet on ripeäl­lä aikataul­ul­la pudotet­ta­va vas­taa­maan kau­pan piiri­in tuo­tu­ja nielu­ja. Päästökau­pan ulkop­uolisi­in mai­hin on kohdis­tet­ta­va tuon­ti­t­ul­lit kom­pen­soimaan tuotan­non kallis­tu­mista EU-mais­sa, plus ter­ve pro­tek­tion­isti­nen lisä päälle.

    1. Aika ajatel­la:

      Kos­ka meil­lä on jo päästökaup­pa­jär­jestelmä, vero­jen sijaan kasvi­huonekaa­su­jen tuot­ta­jat (kuten kar­jan kas­vat­ta­jat) on pakotet­ta­va osta­maan päästöoikeuksia. 

      Kar­jankas­vat­ta­jal­la on yleen­sä myös pel­toa, joka voi olla hiilin­ielu. Mikä osu­us kar­jan­lan­nal­la on maaperän mikro­bi­en hyv­in­voin­ti­in on tutkimuk­sen kohteena. Juurten ympäril­lä ole­va rit­sos­fääri on se paik­ka jos­sa pysyvän hiilen muo­dos­tu­miseen liit­tyvä mag­ic happens.

      Kar­jat­alous­suomes­sa met­säalat ovat pel­to­ja suurem­pia. Jos talous alkaa pyöriä hiilen sidon­nan ympäril­lä, niin voidaan­han se lihakar­ja jät­tää kas­vat­ta­mat­ta ja sido­taan vain hiiltä.

      Alku­tuot­ta­ja sitoo hiiltä jauhoi­hin ja jauhe­li­haan jos­ta fos­si­il­isil­la kaukoläm­mite­tyssä talos­sa asu­va helsingin­niemeläi­nen tekee maka­roni­laatikkoa. Ruokail­i­jan jätevesili­etekin levitetään pääkaupun­gin viher­alueille ja alku­tuot­ta­ja on tähän kaik­keen suurin syyllinen?

      1. Kun­tali­itoskun­ta­lainen: […] ja alku­tuot­ta­ja on tähän kaik­keen suurin syyllinen?

        Alku­tuotan­toa tietenkin tarvi­taan. Kulut­ta­jan on mak­set­ta­va tuot­teis­taan niin suuri hin­ta, että alku­tuot­ta­ja pystyy osta­maan päästöoikeudet. Ideana on ohja­ta markki­noiden keinoin vähäpäästöiseen tuotan­toon. Alku­tuot­ta­jat kilplail­e­vat keskenään, eivät mui­ta vas­taan. Ja koti­maista lähiruokaa tulee suosia. Tämä siis oma mielipiteeni .

  14. Tässä on lähtöko­htais­es­ti sel­l­ainen suuri ongel­ma, että maat­alous­tuotan­to on tehos­tunut vauhdil­la ja kelka­s­ta pudon­nei­ta tilo­ja on roikutet­tu mukana tukipoli­ti­ikalla tarpeet­tomasti. Se on johtanut osit­tain siihen, että rahaa palaa paljon ja kaik­ki ymmärtävät, että asia ei ole kestäväl­lä poh­jal­la. Niiden maanvil­jeli­jöi­den osalta, joil­la ei ole ollut paukku­ja investoin­tei­hin tämä on oikeas­t­aan ollut sel­l­aista tukah­dut­tamista ja kiduttamista.

    Jälkikä­teen on help­po tode­ta, että olisi kan­nat­tanut jät­tää kansal­liset maat­aloustuet pois, kuten ruot­si teki. Siel­lä on maanvil­jeli­jän tulota­so kovem­pi ja olet­taisin, että ilman kansal­lista tukipoli­ti­ikkaa myös muutenkin mukavampi. Kehu­ja en ole kuul­lut suomen mallista.

    Nyt jos mietitään lihan tukea ja veroa, niin mielestäni lihan hin­nan tukea voisi pois­taa samas­sa suh­teessa kun ruoan veroa alen­net­taisi­in. Ruoan alv pois tarkoit­taa 1,5 mil­jar­dia pois vero­tu­losta ja alvin ver­ran halvem­paa ruokaa. Tämä 1,5 mil­jar­dia pois lihan­tuotan­non tues­ta tarkoit­taa 20–30% kalli­im­paa nau­taa, 7% kalli­im­paa pos­sua ja 2–6% kalli­im­paa broi­le­ria ja kanan­mu­nia. Lihan tuen voi siirtää kokon­aan kulut­ta­jahin­toi­hin, kun alvin pois­taa. Tämän jäl­keen nau­ta on vähän kalli­im­paa, pos­su vähän halvem­paa ja broi­leri selvästi halvem­paa. Ja kaik­ki muu on sen alvin ver­ran halvempaa.

    Eli 1,5 mil­jar­dia pois lihan tuotan­totues­ta, joka kokon­aisu­udessaan ruoan alv veron pois­toon. Lihatuot­tei­den hin­taan ei tule juurikaan muu­tos­ta, kun tuot­ta­jan tarvit­se­mat eurot laite­taan kulut­ta­jahin­toi­hin ja maanvil­jeli­jän tulot pysyvät samana.

    Voit­ta­jat? Ainakin toiv­ot­tavasti lihan kulu­tus lähenisi sitä suositel­tua 500g viikos­sa ja ter­vey­den­huoltomenot tippuisivat.

  15. ft maailmalta:“Tämä 1,5 mil­jar­dia pois lihan­tuotan­non tues­ta tarkoittaa”

    Ei avaudu, Suomen ruuan tuotan­toko­r­vauk­set ovat kokolu­okas­sa 2 mrd /vuosi. Miten lihan­tuotan­toa tue­taan 1,5 mrd:lla?
    ” kansal­liset maat­aloustuet pois, kuten ruot­si teki” Ruotsin ruuan arvon­lisävero on Suomen veroa mata­lampi. Ruot­salainen tuot­ta­ja saa parem­paa hin­taa ja kau­pal­la ei ole monop­o­liase­maa kuten Suomessa.

    Suomes­sa kansal­lista tukea mak­se­taan vuo­den 2019 tuotan­nolle yhteen­sä noin 325 miljoon­aa euroa. Maatilo­jen lukumäärä Suomes­sa on alle 50 000 . Eipä paljon tilaa kohti.

  16. Demar­it ovat nyt keksi­neet lihaveron. Eli ensin saan mak­saa maat­alous­tukea ja sen jäl­keen verote­taan mak­samal­lani tuel­l­la kas­vate­tun lihan ostamisesta.

    1. Jalo­nen:
      Demar­it ovat nyt keksi­neet lihaveron. Eli ensin saan mak­saa maat­alous­tukea ja sen jäl­keen verote­taan mak­samal­lani tuel­l­la kas­vate­tun lihan ostamisesta.

      Esite­tyn lihaveron ero maat­aloustuen lasku­un ver­rat­tuna on ilmeis­es­ti siinä, että lihavero kohdis­tu­isi myös tuo­tu­un lihaan. Eduskun­nan sisäl­lä tehdyt maat­alous­tukipäätök­set koske­vat vain Suomes­sa tuotet­tua lihaa, eivät ulko­mais­peräistä lihaa. Se, että jotain ensin annetaan ja sit­ten verote­taan pois, on aika yleistä. Asi­aa voi ver­ra­ta vaikka­pa työt­tömyys­tu­keen, joka ensin mak­se­taan tuke­na ja sit­ten verote­taan sen saa­jal­ta. Samoin toimi­vat yri­tystuet, joiden saa­jille mak­se­taan tai alen­nuksin annetaan tukea, ja sit­ten tulos yhteisöverotetaan.

  17. Pitäisi tehdä selvä ero nau­dan­li­han ja possun/kanan välil­lä. Pahim­mil­laan nau­dan­li­hak­ilon päästöt (CO2-ekvi­va­lent­ti) ovat jopa kym­menker­taiset. Ihmis­ten ei tarvitse lopet­taa kaiken lihan syön­tiä vaan nimeno­maan nau­dan. Lehmät tiet­ty pitää syödä pois mut­ta lihakar­jan kas­vatuk­sen saisi koko maail­mas­sa lopet­taa (ml. muiden märe­hti­jöi­den kuten lampaiden).

    1. Jus­si:
      Pitäisi tehdä selvä ero nau­dan­li­han ja possun/kanan välil­lä. Pahim­mil­laan nau­dan­li­hak­ilon päästöt (CO2-ekvi­va­lent­ti) ovat jopa kym­menker­taiset. Ihmis­ten ei tarvitse lopet­taa kaiken lihan syön­tiä vaan nimeno­maan nau­dan. Lehmät tiet­ty pitää syödä pois mut­ta lihakar­jan kas­vatuk­sen saisi koko maail­mas­sa lopet­taa (ml. muiden märe­hti­jöi­den kuten lampaiden).

      Nuo pahim­mat nau­dan­li­han päästöt tule­vat ns. itseu­ud­is­tu­vas­ta tuotan­nos­ta, jos­sa lehmä tuot­taa vain yhden vasikan vuodessa. Suurin osa Suomen nau­dal­i­has­ta tulee yhdis­telmä­tuotanos­ta, jos­sa ylimääräiset lyp­sykar­jan vasikat kas­vate­taan teu­raik­si pois­tet­tavien lehmien ohel­la. Siinä pääosa hiilipäästöistä jää maid­on “rasit­teek­si”. Nau­dan­li­han­tuotan­to perus­tuu nur­menvil­je­lyyn, jos­sa hiiltä sitoutuu myös maaperään. Sika- ja kana­t­alous perus­tuu vil­janvil­je­lyyn, joka köy­hdyt­tää maaperän hiili­varan­toa. Ne perus­tu­vat myös soi­jaan, jota varten hakataan sademet­siä aukeik­si. Sekä vil­ja että soi­ja voitaisi­in käyt­tää myös suo­raan ihmis­ravin­nok­si, jol­loin hiilipäästöt kalo­ria kohti jäi­sivät vieläkin pienem­mik­si. Nau­dan käyt­tämää nur­mire­hua ei.

Vastaa käyttäjälle ö Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.