_

Windows 10 on poistanut salkkutoiminnon kokonaan?

Olen käyttänyt Windowsin salkkutoimintaa tietojen siirtämiseen tietokonneltta toisella – ja myös varmujuskopioon viimeisimpien tiedostojen osalta, jos vaikka joskus tallettaisi jonkin tiedoston päälle.

Windows 10:ssä tätä toimintoa ei ollut, mutta sen sai takaisin, kun osasi. Blogini kommentoijat auttoivat tässä suuresti.

Uusimmassa päivityksessä salkku näyttää siirtyneen lopullisesti historiaan. Vai onko jollakin taas teoria, miten sen saa henkiin.

Onko tarkoitus pakottaa käyttämään Microsoftin pilvilaplveluja, jotka se tarjoaa kyllä ilmaiseksi? Sellainen panee aina vähän  epilemään motiivia.

Pilvipalvelussa on kaksi ongelmaa. Ei toimi, jos ei ole verkkoyhteyttä, eikä sitä aina ole, erityisestio ei lentokoneissa, mutta joskus ei edes sisätiloissa. Minulle tapahtuu aika usein, että pilvipalvelussa on jokin synkronointiongelma – varmaankin olen toiminut eri tavalla kun palvelu olettaisi, mutta pelkästään  kirjoittamisen lopettaminen tlanteessa, jossa verkkoyhteyttä ei ole, saa koko järjestelmän sekaisin.

Arggh!

33 thoughts on “Windows 10 on poistanut salkkutoiminnon kokonaan?

 1. Pilvipalvelut ovat tapa saada ihmisten digitaalinen data Viiden Suuren ruodittavaksi ja analysoitavaksi. Ja koska ihmisten sosiaalinen elämä ja ajatusten vaihto on suurelta osin siirtynyt baareista, kulttuuririennoissa käymisestä ja muistikuvista Facebookiin ja kännykkäkamerakuviksi. Tajusin joitakin vuosia sitten tämän kun ihmettelin miksen enää juuri koskaan tapaa vanhoja kavereitani tai edes sukulaisiani – Some vie ajan ja on ainakin joltain osin korvannut henkilökohtaiset suhteet. Muutos on järisyttävä. Samaa teen toki itse juuri tätä kirjoitelmaa väsätessäni, mistä huomaan kuinka ‘digitaalisessa elämässä’ on vastapainona ‘tavalliselle elämälle’ myös aivan uusia mahdollisuuksia ja mm. paljon laajempi kontaktien piiri kuin muuten olisi mahdollista.

  Mutta. Kun suuri osa ihmisten koko elämän sisällöstä on digitaalisessa muodossa, ja jos sitä pääsevät louhimaan isot toimijat, mahdolliseksi tulee semmoinen dystopia ettei maailma ole ennen nähnyt. Jos pilvipalvelimet sijaitsevat Yhdysvalloissa, niiden sisältö on vapaata riistaa FISA-tuomioistuinten päätöksillä, tehdyistä sopimuksista riippumatta. Mutta koska ihmisillä ei ole tapana lukea käyttämiensä palveluiden EULA-sopimuksia, on mahdollista että he ovat antaneet luvan itse. Ylipäänsä jatkuvat vastaantulevat EULAt ovat yksi nykymaailman isoimmista poliittis-yhteiskunnallisista kompastuskivistä mielestäni, samaa kategoriaa kuin miten tulonjako toteutetaan robottien ja automaation maailmassa.

  Firma nimeltä Cambridge Analytica on ilmeisesti analysoinut yksilöllisesti joka ikisen äänioikeutetun USA:n presidentinvaalien alla, ja mahdollistanut yksilöllisesti suunnatun vaalimainonnan. Kun psykologia kohtaa big datan, meillä on edessämme ihanuusia yhteiskunnallisia ilmiöitä, joita en ole juuri nähnyt poliittisessa keskustelussa pohditun. Itselleni tulee mieleen että ehkä jatkuvan äänioikeuden mallin hyvät puolet nykyisessä ja varsinkin tulevassa tilanteessa sittenkin voittavat huonot puolet. Jos äänestäjänä joutuu vaalien alla henkilökohtaisesti kohdistetun höynäytyksen uhriksi, voisi vähintäänkin käydä korjaamassa äänensä. Asia on ajankohtainen Brexitin ja Persujen suunnanmuutoksen varjossa, mutta oleelliset syyt ovat muualla (ei enempää niistä nyt).

  Tämä kuulostaa ehkä vähän foliohattupuheelta, mutta koska kaikki on teknisesti ja yhteiskunnallisesti täysin mahdollista, niin viisasta olisi vähän jossitella. Mooren laki jauhaa koko ajan eteenpäin lisäten laskentakapasiteettia ja sitä mitä kaikkea prosessoreilla voi louhia, jalostaa ja analysoida. Vehkeet kuten Amazon Alexa tai Google Assistant pian tuottavat paljon lisää louhittavaa, pilviplaveluihin talletetun datan ja Some-servereiden sisällön jatkoksi.

  Tilanne on vieläpä täysin epäsymmetrinen. Suomalaisilla tai Eurooppalaisilla firmoilla tai hallituksilla ei ole pääsyä amerikkalaisten mielenmaisemiin, mutta jenkkifirmoilla on täysi pääsy suomalaisten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Kuinkahan monta (kymmentä) vuotta menee, ennenkuin virastot ymmärtävät siirtyä ChromeOssin käyttäjiksi. Se on täysin suljettu ja lukittu versio Linuksista, joka päivitetään kokonaan uudestaan aika-ajoin. Virukset ei semmosessa steriilissä ympäristössä kauaa viihdy. Samat sillä voi tehdä kuin windowsissa — ja jos ei voi niin sellaiset hommat eivät ylimalkaan kuulu tavallisen pukupellen työkoneelle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. yritän välttää mielipiteitä ja yritän lähinnä sanoa vain miten asiat ovat ja vastaus on yleinen.

  windows 10:iä kehitetään eri tavalla kuin aikaisempia windowsseja. aikaisempia windowsseja kehitettiin ja julkaistiin esim windows 7 ja sitten annettiin lähinnä tietoturvapäivityksiä. merkittäviä ominaisuuksia ei lisätty tai poistettu. windows 10:ssä kehitys tapahtuu koko ajan ja keskisuurissa päivityksissä (november update, anniversary update, creators update ja jne) ominaisuuksia voi tulla lisää tai poistua ihan vain microsoftin tahdosta. myös asetuksia on saatettu muuttaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Dropbox toimii, mutta en tiedä onko se sitten yhtään parempi kuin MS:n omat pilvipalvelut mitä tulee tietoturvaan. (Itse käytän sitä vain tiedostojen jakamiseen niiden ihmisten kanssa jotka itse eivät halua käyttää muuta.)

  Jos haluat käyttää USB-muisti-pohjaista ratkaisua jatkossakin, voi yrittää etsiä vaihtoehtoista saman toiminnallisuuden toteuttavaa softaa. Itse en tämmöisiä käytä, mutta nopealla haulla löytyi sellaisia Win-alustalla toimivia kuin FreeFileSync (ilmainen) ja Bvckup2 (trial, maksullinen).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Rohkeasti vaan OneDrive käyttöön. Se on todella helppo juttu ja aina on tiedostot käytettävissä. Se synkronoi aivat automaattisesti taustalla kaiken halutun pilven ja paikallisen koneen (tai koneiden) välillä. Kaikissa laitteissa on ajantasainen sisältö kaikena aikaa.

  Jos pilveen ei uskalla laittaa mitään niin sitten pitää pelata kryptattujen muistitikkujen kanssa. Onnistuu se niinkin. Muistitikkuun heti uutena BitLocker-salaus päälle ja salasana pitää antaa aina muistitikun kytkemisen jälkeen. Ei se hirveän hankalaa ole sekään, mutta itse on huolehdittava datan kopioinnista koneiden ja tikkujen välillä. BitLocker takaa sen, että data on ja pysyy tikulla, ei sitä kukaan sieltä ulos saa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. kun käyttä deprekoitua featseriä niin ennen pitkää joutuu sen tilanteen eteen että se poistuu. Deprekoitu jo WIN8 tullessa markkinoille eli kauan sitten.

  Ottaen huomioon sen pikkuongelmat niin uskoisin että käyttö on niin vähäistä, että ylläpitäminen ei ollut järkevää

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Itse käytän vain ihan DOS promptista .bat tiedostoa, toinen kopioi tikulle ja toinen .bat tiedosto tikulta työhakemistoon, tyyliin:

  xcopy d:\dev f:\dev /s /d

  Missä F on yleensä se mihin USB tikku mounttaantuu Windowsissa.

  USB on ihan kiva, koska voi sisältää mitä tahansa sellaistakin mitä ei githubeihin, dropboxeihin tmv. jaksa puskea koko ajan verkon yli, eikä tarvitse client asennuksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Käytän itse Googlen Driveä ja Megaa https://en.wikipedia.org/wiki/Mega_(service). Mega kertoo salaavansa tiedot niin, että firma ei itsekään pysty niitä lukemaan vaan ainoastaan käyttäjä, jolla on salausavain. Megan taustalla hääräävä saksansuomalainen kiivi ei taustansa vuoksi herätä kuitenkaan luottamusta, joten tärkeimmät tiedostot ovat myös Drivessä ja muistitikulla. Ja tietysti koneen kiintolevyllä. Megan ansioksi voi lukea myös sen, että se on ilmainen 50 gigaan asti.

  Jos haluaa, että tiedot eivät siirry Suomen rajojen yli, voi tilata Elisalta pilvipalvelun, jonka turvallisuudesta vastaa F-secure. Siitä tosin joutuu maksamaan minimissä kolmisen euroa kuussa. https://palsta.elisa.fi/tietoturva-ja-pilvilinna-12/elisalta-ja-f-securelta-turvallinen-pilvipalvelu-tiedostojen-tallentamiseen-363473

  En ymmärrä, mitä ongelmia pilvipalvelusta on. Tosin ilman yhteyttä varmuustallennuksia ei tehdä, mutta niitä harvinaisia tapauksia varten voi väliaikaisesti käyttää muistitikkua/SD-korttia. Lisäksi voi asentaa varmuustallennusohjelman, joita Windowsiin löytyy ilmaiseksi. Varmuustallennusohjelmaa ja SD-korttia voi toki käyttää myös pilvipalvelujen korvaajana (muistitikkuhan ikävästi sojottaa siinä USB-protissa, joten se ei ole yhtä hyvä ratkaisu). http://www.techradar.com/news/the-best-free-pc-backup-software

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Vielä tuli mieleen kysyä, että kyllä varmaan käytät sitä OneDrivea oikein? Siis niin, että tallennet työsi OneDriven (tai DropBoxin, Driven, Megan tai Elisan) kansioon kiintolevyllä, josta ne automaattisesti siirtyvät pilveen, kunhan yhteys on päällä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. TA:
  Vielä tuli mieleen kysyä, että kyllä varmaan käytät sitä OneDrivea oikein? Siis niin, että tallennet työsi OneDriven (tai DropBoxin, Driven, Megan tai Elisan) kansioon kiintolevyllä, josta ne automaattisesti siirtyvät pilveen, kunhan yhteys on päällä.

  OneDrive on yksinkertaisesti huono. Ei niin yksinkertaisen palvelun kanssa pitäisi joutua tappelemaan ollenkaan, mutta niinpä vain joutuu.

  Vaihdoin Dropboxiin niin kikkailu loppui siihen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kolmas serkkuni , pitkän kansainvälisen atk-uran tehnyt ammattilainen, varoitti minua ehdottomasti lataamasta Windows 10:iä. Muutenkin varoitti Microsoftin metkuista.

  Olen ja aloittanut Linuxin opiskelun. Koskahan siirryn siihen kokonaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Syltty: OneDrive on yksinkertaisesti huono. Ei niin yksinkertaisen palvelun kanssa pitäisi joutua tappelemaan ollenkaan, mutta niinpä vain joutuu.

  Vaihdoin Dropboxiin niin kikkailu loppui siihen.

  Nyt en kyllä ymmärrä ollenkaan miten sen voi saada rikki Windows 10 koneessa. Se on osa käyttöjärjestelmää ja näkyy aivan tavallisena kansiorakenteena paikallisella levyllä. Kaikki tallennus ja tiedostojen avaaminen tapahtuu paikalliselta levyltä ja kopiointi pilveen tai pilvestä tapahtuu taustalla. Minulla on ollut vuosia se käytössä, enkä kertaakaan ole mitään joutunut säätämään tai korjaamaan.

  Eilen on julkistettu koekäyttöön uusittu versio, joka antaa mahdollisuuden pieniin säätöihin. Tiedosto voi sijaita jatkossa vaikka pelkästään pilvessä. Tämä on hyvä juttu jos on vaikka tabletti pienellä tallennuskapasiteetilla. Tämä on tässä vaiheessa siis testaajille, mutta piakkoin kaikille Windows 10 käyttäjille. Täällä siitä vähän lisää:

  https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/06/13/onedrive-files-demand-now-available-windows-insiders

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Jos pilviperustainen palvelu ei tule kysymykseen niin sitten on hankalampaa, ja todellakin: käyttöjärjestelmästä riippumatta (kokemusta on niin Windowsista, Macista kuin Linuxista).

  Itse olen käyttänyt Windows-koneissa vaivattomaan varmuuskopiointiin (A->B-peilaukseen) vuosikausia menestyksellisesti SyncToyta (ja langatonta/langallista kovalevyä), mutta ei se välttämättä sovellu Salkun korvaajaksi. Riippuu siitä, missä määrin todella työskentelet eri koneilta ja haluat synkronoida dataa. SyncToyn saa toimimaan myös täydellisenä peilinä (AB), ja ajastetusti (esim. 15 minuutin välein muuttuneiden tietojen synkronointi) mutta silloin se ei välttämättä sovellu varmuuskopiointiin.

  Usein pitää turvautua useisiin eri järjestelmiin, jotka osittain toteuttavat päällekkäisiä tehtäviä. Itselläni on SyncToyn lisäksi käytössä versioivaan varmuuskopiointiin esim. Windowsin File History langattomalle verkkokovalevylle läppäriltä, sekä työtiedostojen (ei henkilökohtaisten tiedostojen) varmistamiseen ja versiointiin Carbonite-pilvivarmuuskopiointi. Jälkimmäinen on järkevä kiristyskryptaushaittaohjelmien varalta. Molemmat ovat vaivattomia käyttää, mutta eivät sitten taas sovellu synkronointiin.

  Voi olla että selviät helpoimmalla palautamalla vain Salkun käyttöösi mutta kehottaisin kyllä ottamaan rinnalle jonkin lisäjärjestelmän varmuuskopiointiin ja versiointiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Niin, se onkin outoa miten Onedrive ei toimi, mutta näin se vain on. Kuvittelin että käytäm sitä , kun se oli esiasennettu koti W10 läppäriin ja töissäkin saisi sittten helposti W7kaan.

  Joskus toimi joskus ei, kyseli usein salasanaa, kyllästyin. Eikä se kerralla asentanut oikein.

  Dropbox toimii kun sen asensi ja sillä selvä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Onedrive ei osaa sopeutua ajatukseen, että joskus työskentelee off line. Kun sitten tallettaa, se ei synkronoidu. Kun käsxittelee samaa pöytäkoneella, saa aikaan tilanteen, jossa tiedostosta onkin kaksi versiota. Näiden hanskaamista ei sitten oikein voikaan tehdä kunnolla. Salkun kanssa voi käydä samalla tavalla, mutta silloin voi avata molemmat versiot ja esimerkikisi wordin yghdistämistoimien avulla tehdä niisä yhden version, jossa ovat mukana molempien muutokset.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. En ole varsinaisesti ATK-ammattilainen mutta ollut syvällä työelämässä.
  Siksipä valintaa kotiin on myös ollut MAC. Saa keskittyä itse asiaan eikä koneen virittämiseen.
  Näyttävät kestävän, olevan käyttökelpoisia pitempään joten vuosittainen kustannusero tuskin on merkittävä.

  Kalle:
  Windowsin ylläpito on ammattitaitoa vaativaa. Kun itse lopetin tietotekniikkahomissa, vaihdoin kotikoneet Maceihin. Ylläpito on hieman yksinkertaisempaa. Linuxkin on vaihtoehto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Täytyy sanoa että tuollaiset ongelmat vähenivät omalta kohdaltani radikaalisti kun vaihdoin Windows kannettavan pari vuotta sitten Macciin. Windows konetta sai jatkuvasti viritellä, päivittää ja ylläpitää. Mäkin kanssa saa keskittyä siihen oleelliseen eli asioiden tekemiseen sillä tietokoneella eikö tietokoneen itsensä tunkkaamiseen.

  Itselläni käytössä sekä Googlen pilvi että Applen. Toisessa on työasiat (koska yhtiökumppanit käyttävät samaa) ja toisessa henkilökohtaiset.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Minä en ole ylläpitänyt Windowsia enää vuosiin ja kaikki pelittää lähes aina ihan niin kuin pitää (tosin seiskan jälkeen kasi oli sekavan oloinen ja hiukan buginen mutta kymppi taas on toiminut erinomaisesti). Ja silloin harvoin kun ongelmia on, netistä löytyy lýhyellä googlauksella lähes varmasti ohjeita. Ehkä olen ollut onnekas.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Pilvipalveluun tarkoitetun sisällön voi kryptata ennekuin sen lähettää esim MS:lle. Käytännössä siis tekee virtuaaliaseman, joka siirtää sinne laitetut tiedostot kryptattuina OneDriveen tmv kansion palveluun. Virtuaaliasemaa voi käyttää kuin mitä muuta tahansa asemaa esim. muistitikkua.

  EncFS tmv. Tarvitsee vain pitää huolta avaintiedostosta ja salasanasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Varmuuskopionti, versionhallinnointi yms. hoituvat parhaiten versionhallinnointisoftalla joka on suunniteltu siten että projektia kirjoitetaan usealla eri laitteella.

  Ohjelmistojen kehityksessä nämä ovat arkipäivää. Niissä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia tekstitiedostojen hallintaan kuten kahden eri koneella käsitellyn tiedoston versioiden yhdistäminen. Tällöin tiedostojen eroja verrataan ja yhdistettyyn tiedostoon tulee halutut kohdat eri versioista. Tämä mahdollistaa sen, että vaikka käytössä olevalla koneella olisi tiedostosta vanhentunut versio niin sitä voi silti käsitellä ja yhdistää se myöhemmin uudempaan versioon tiedostosta.

  Git on yksi suosituimmista ilmaisista ohjelmistoista tähän ja sitä voi käyttää ilman pilvipalvelua omien koneidensa välillä taikka pilvipalvelulla kuten github (ilmaisessa versiossa kuka tahansa saa katsoa kirjoituksiasi, maksullisessa tallennustilan saa määritellä yksityiseksi.) Gitin huono puoli on se, että se ei ymmärrä binääritiedostojen sisältöä eli tämä tiedostojen yhdistäminen ei toimi kunnolla office -tiedostojen kohdalla. Muut ominaisuudet kylläkin toimivat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. JouLa: Siksipä valintaa kotiin on myös ollut MAC. Saa keskittyä itse asiaan eikä koneen virittämiseen.

  Macit ja BSD:t ovat hieman paremmin harkittuja kuin Linux, joka on enemmän kokoelma kuin kokonaisuus. Toki ilmais-BSD:issä on hieman enemmän virittämistä kuin Macissa, mutta sekin riippuu käyttöjärjestelmän valinnasta ja eipähän tule vain korvattua Microsoftia Applella. (Ei haittaa koskaan muistaa, että Apple voi tehdä asioita, joita Microsoft ei monopolina voi.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Tuomo:
  Gitin huono puoli on se, että se ei ymmärrä binääritiedostojen sisältöä eli tämä tiedostojen yhdistäminen ei toimi kunnolla office -tiedostojen kohdalla.

  Niin, git on hyvä, jos seuraavat ehdot täyttyvät: 1. Tiedostot ovat tekstitiedostoja 2. Käyttäjä on sen verran harjaantunut komentorivin käyttöön että ongelmatilanteet hoituvat

  Tässä, yhtään Osmoa aliarvioimatta, ei täyty kumpikaan. Git ei myöskään integroidu millään tavallisen loppukäyttäjän ymmärtämällä tavalla Officeen, joka muutostyökalut ovat monille käyttäjille tuttuja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.