_

Vihreät hävisivät suurituloisilla alueilla ja voittivat Itä-Helsingissä

Useampi tuntematon henkilö (4 kpl) pysäytti minut tänään kadulla ja sanoi, että tämä pormestarikisa vei teiltä paljon ääniä. Hänenkin piti äänestää kokoomusta, koska Anni Sinnemäki ei ollut hänen mielestään hyvä ehdokas pormestariksi. Nämä olivat muuten kaikki neljä noin nelikymppisiä miehiä.

Kirjoitin jo aiemmin, että minullakin on ollut Annia kohtaan ennakkoluuloja, mutta ne ovat osoittautuneet vääriksi. Äänestäjien motivaatioista ja ennakkoluuloista ei kuitenkaan voi valittaa minnekään.

Niinpä päätin katsoa äänestysaluekohtaisesti, mitä näissä vaaleissa oikein tapahtui.

Kokoomus pärjäsi erittäin hyvin Töölössä ja Pitkänsillan eteläpuolella.  Esimerkiksi Katajanokalla kokoomus veti peräti kymmenen prosenttiyksikköä kaulaa vihreisiin edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna. Samoin kävi joillakin varakkailla esikaupunkialueilla, kuten Tammisalossa.

Näillä alueilla kokoomuksen voitto ei ollut kuitenkaan suoraan vihreiltä pois. Vihreät kokivat noilla alueilla tappioita, mutta demarit ja jopa RKP paljon suurempia.

Mutta kyllä, varakkailla alueilla kokoomus on vienyt ääniä vihreiltä. Nämä neljä minua puhutellutta eivät olleet yksin.

Olin olettanut, että vihreät olisivat vastaavasti vahvistuneet vahvimmilla alueillaan Kalliossa ja Vallilassa. Siellä meni paremmin kuin näillä kantakaupungin varakkailla alueilla, mutta varsinaisesti vihreät voittivat nämä vaalit Itä-Helsingissä ja veivät ääniä sieltä demareilta. (Jopa perussuomalaisilta?)

Pitäisi tutkia tarkemmin, johtuuko tämä gentrifikaatiosta – onhan neljän vuoden aikana aika monta henkeä muuttanut kaupunginosasta toiseen – vai vihreiden kannatuspohjan laajenemisesta.

Jos tämäkin johtuu Sinnemäestä, hänen pormestariehdokkuutensa on siirtänyt valtuuston painopistettä oikealle: houkutellut vasemmistopuolueista ja erityisesti demareista äänestäjiä vihreille ja työntänyt joitain vihreiden äänestäjiä äänestämään kokoomusta. Lisäksi se on siirtänyt joitain demareiden äänestäjiä kantakaupungissa äänestämään kokoomusta.

Neljän vuoden kuluttua Annista on kaupunkilaisilla enemmän kokemusta.

= = =

Kommenteissa on sanottu, että Vapaavuori on valtavan paljon suositumpi pormestariehdokas kuin Anni, koska hän sai yli kolme kertaa enemmän henkilökohtaisia ääniä. Minusta se kertoo enemmän kokoomuksen äänestäjistä. Ehkäpä vihreiden äänestäjät olivat vain fiksumpia. Vapaavuoren tukemiseksi olisi riittänyt äänestää jotain kokoomuslaista ehdokasta samalla, kun äänellä olisi voinut vaikuttaa ryhmän kokoonpanoon. Nyt siinä kävin niin kuin ennustin. Valtuustosta putosi alustavien tulosten mukaan sekä kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki että kokoomuksen ryhmänjohtaja Laura Rissanen. Olisi kannattanut vähän äänestää heitäkin.

= = =

Demarit ovat selitelleet surkeaa tulostaan sillä, että Helsingissä pormestarikisa suosi epäreilusti kahta suurinta puoluetta. Tampereella se sen sijaan oli heidän mielestään ihan paikallaan.

62 thoughts on “Vihreät hävisivät suurituloisilla alueilla ja voittivat Itä-Helsingissä

 1. Miksi avoimuutta korostava puolue valitsee pormestariehdokkaan jonkun muutaman kymmenen hengen konklaavin avulla, eikä jäsenäänestyksellä tai vielä parempi olisi tehdä galluptutkimus äänestäjille. Helsingin vihreiden aktiiveissa, tai ketkä siellä konklaavissa onkaan, lienee sinnemäkiläisten yliedustus aika selvä, kun taas äänestäjät olisivat halunneet Saurin. Kun Sauri sivuutettiin, niin vihreiden vaalipallosta lähti ilma. Eikä enää auttanut mitkään kirjoitukset tai muut Sinnemäen puolesta.

  Voi tehdä aika helposti vertailun Hillary Clintoniin, jonka puolueen sisäpiiri myös ajoi ehdokkaaksi siitä huolimatta, että äänestäjille oli suositumpi ehdokas. Vihreät ja demokraatit eivät kumpikaan halunneet voittaa, vaan saada kaverinsa eteenpäin urallaan. Sinnemäki ja Clinton olivat myös kumpikin jo hävinneet tärkeät vaalit ihan pystyyn, joten oli hullua luulla että jokin olisi muuttunut. Seuraavaksi varmaan lähtee sama porukka ajamaan Emma Karia puheenjohtajaksi, vaikka Touko Aalto olisi paljon varmempi jatkaja Niinistölle. Yksi merkittävä puute teillä on siinäkin, että Uudeltamaalta puuttuu ääniharava, koska Uusimaa vain korostuu, kun se sai jo uuden kansanedustajapaikan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Kommenteissa on sanottu, että Vapaavuori on valtavan paljon suositumpi pormestariehdokas kuin Anni, koska hän sai yli kolme kertaa enemmän henkilökohtaisia ääniä. Minusta se kertoo enemmän kokoomuksen äänestäjistä.

  Toisaalta iso osa Vapaavuoren äänestäjistä ei ehkä ollut varsinaisesti Kokoomuksen äänestäjiä, vaan äänestivät pormestaria, kun niin vaalia markkinoitiin. Sanoma-media komppasi myös hyvin tässä. Sinänsä oli mielenkiintoista, että näissä vaaleissa ei saatu nostettua esiin negatiivista julkisuutta jostain Vihreiden ehdokkaasta, vaan Kokoomus oli ensin kaikessa uutisoinnissa… Oliko tarkoituksellista vai ei, sitä ei voi tietää. Jotkut toimittajat ovat vasemmalle kallellaan ja heitä voi ilahduttaa ennemin Kokoomuksen menestys kuin Vihreiden 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. SDP:llä oli hyvin harmiton ja karismatiton pormestari ehdokas. Mikael Jungner olisi ollut parempi. Lasse Lehtisen kaltainen raikas tuulahdus jolla on kokemusta muun muassa pitkäaikaisen pääministerin Lipposen avustajana. Ylestä Jungner teki kilpailukykyisen firman kun samalla MTV3 tuhottiin surkealla tavalla. Moderni maailma ja kaupungit toimivat digitaalisaation uusimilla keksinnöillä ja innovaatiolla. Mikael Jungner on vaan liian radikaali SDP:lle. Juhana Vartiainen ymmärsi Kokoomuksen sanoman joten uskallusta riitti hänellä. Nyt Juhana nousee Helsingin valtuustoon upealla 2061 äänellä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. nakki:
  Miksi avoimuutta korostava puolue valitsee pormestariehdokkaan jonkun muutaman kymmenen hengen konklaavin avulla, eikä jäsenäänestyksellä tai vielä parempi olisi tehdä galluptutkimus äänestäjille. Helsingin vihreiden aktiiveissa, tai ketkä siellä konklaavissa onkaan, lienee sinnemäkiläisten yliedustus aika selvä, kun taas äänestäjät olisivat halunneet Saurin. Kun Sauri sivuutettiin, niin vihreiden vaalipallosta lähti ilma. Eikä enää auttanut mitkään kirjoitukset tai muut Sinnemäen puolesta.

  Voi tehdä aika helposti vertailun Hillary Clintoniin, jonka puolueen sisäpiiri myös ajoi ehdokkaaksi siitä huolimatta, että äänestäjille oli suositumpi ehdokas. Vihreät ja demokraatit eivät kumpikaan halunneet voittaa, vaan saada kaverinsa eteenpäin urallaan. Sinnemäki ja Clinton olivat myös kumpikin jo hävinneet tärkeät vaalit ihan pystyyn, joten oli hullua luulla että jokin olisi muuttunut. Seuraavaksi varmaan lähtee sama porukka ajamaan Emma Karia puheenjohtajaksi, vaikka Touko Aalto olisi paljon varmempi jatkaja Niinistölle. Yksi merkittävä puute teillä on siinäkin, että Uudeltamaalta puuttuu ääniharava, koska Uusimaa vain korostuu, kun se sai jo uuden kansanedustajapaikan.

  Ikävä kyllä Vihreät tulevat tyrimään orastavan nousunsa tähän. Sukupuolestahan tässä on kyse, eli jostain syystä ns. puolue-eliitti haluaa ehdokkaaksi naisen, vaikka löytyisi parempi mies. Emma Karin valinnan jälkeen Vihreät kilpailee Li Anderssonin kanssa samoista äänestäjistä ja lopputuloksena molemmat puolueet putoavat marginaaliin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Se on totta, että pormestarikisa söi Vihreiden kannatusta. Luulen kuitenkin, että syy ei ole pelkkä pormestarikisa vaan puolueen jakautuminen kahteen leiriin pormestariehdokkaiden osalta.
  Täältä kaukaa Etelä-Savosta katsottuna molemmat, sekä Anni Sinnemäki että Pekka Sauri ovat onnistuneet Helsingin apulaiskaupunginjohtajina erittäin hyvin, mutta linjojen jakautuminen vei Sinnemäeltä voittomahdollisuudet pormestarikisassa, jos niitä missään vaiheessa todellisuudessa olikaan. Vihreillä ei ollut sisäisestä vaalista huolimatta yhtä selkeää ehdokasta, vaan kaksi “yhtä hyvää”, joista toinen pettyi ankarasti. Samoin hänen kannattajansa.
  Moni “saurilainen” jätti varmaan kuntavaaleissa kokonaan äänestämättäkin.
  Tuskin kokoomuslaiset olivat sen tyhmempiä “yli”-äänestäessään Vapaavuorta. Kyse on paikallisvaaleista ja tällä kertaa myös poikkeuksellisen vahvasti henkilövaalista pormestarin tehtävään. Veikkaan, että moni on äänestyskopissa ajatellut: “Minun äänestäni pormestarivalinta ei jää kiinni.” Tuossa fiiliksessä äänestetään henkilöä, ei puoluetta.
  Olisi kieltämättä ollut mielenkiintoista nähdä miten pormestarivalinnassa olisi käynyt mikäli Vihreät olisi ollut suurin puolue ja Vapaavuori keikkunut kuninkaana (vaan ei pormestarina) 29500 äänellään 🙂

  Vapaavuoresta Helsinki saa varmasti hyvän pormestarin, jota tullaan arvostamaan yli puoluerajojen, valtakunnallisestikin. Osaavalle ja asiantuntevalle Sinnemäelle löytyy varmasti hyvä rooli apulaispormestarina tai muussa tärkeässä paikallisessa tehtävässä. Pettymys on Sinnemäelle varmasti suuri mutta puolueen sisäisen kahtiajaon myötä en usko että yllätys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Olen ollut vaalipaikalla monissa vaaleissa , nytkin neljällä paikalla

  Nyt silmään pisti maahanmuuttajien suuri osuus, ulkonäöstä voi päätellä jotain, mutta yllättävän paljon vaalikeskusteluja käytiin vieraalla kielellä , useimmiten englanniksi

  Tämä varmaan suosi Vihreitä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Suurimman tappion kärsi kuitenkin Kepu, historiassa pitää mennä aina vuoteen 1953, josta löytyy huonompi kunnallisvaalimenestys

  Mutta se on jäänyt aika pimentoon ja Sipilä on onnistunut kääntämään huomion SDPn tilanteeseen ja piilottelee omaa romahdusta

  Helsingissä Laaninen ja Tiilikainen jäivät ulkopuolelle. Syynä lienee äänestäjien karkaaminen Kokoomukseen , mutta se ei selitä tunnettujen tippumista

  Ehkä Väyrynen vaikutti siihen kuka tuli valituksi Kepusta ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. “Kommenteissa on sanottu, että Vapaavuori on valtavan paljon suositumpi pormestariehdokas kuin Anni, koska hän sai yli kolme kertaa enemmän henkilökohtaisia ääniä. Minusta se kertoo enemmän kokoomuksen äänestäjistä. Ehkäpä vihreiden äänestäjät olivat vain fiksumpia.”

  Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

  Ehkäpä Sinnemäen heikko henk.koht. äänimäärä kertoo hänen epäsuosiostaan myös Vihreiden äänestäjien keskuudessa. Hesarin gallupissahan vain reilut 50% Vihreiden äänestäjistä kannatti Sinnemäkeä pormestariksi, eli melkein puolet kannatti jotakuta muuta. Ja taisi jättää äänestämättä Sinnemäkeä.

  “Esimerkiksi Katajanokalla kokoomus veti peräti kymmenen prosenttiyksikköä kaulaa vihreisiin edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna.”

  Katajanokka on tietääkseni Sinnemäen kotipesä.

  Tuloksia on sinällään kiinnostava analysoida, mutta Anni Sinnemäki on hyvä poliitikko eikä ansaitse yhtään enempää lyöntejä “pormestari”vaalin osalta. Nuorikin vielä ja ehtii olemaan ehdolla moneen merkittävään pestiin.

  Ainakin itselleni Rauhamäki ja varsinkin Rissanen ovat jääneet kovin etäisiksi merkittävistä asemistaan huolimatta. Ehkäpä joutivatkin vaihtoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Pormestarimallista hyvää on neljän vuoden määräaikaisuus. Vanhalla mallilla Vapaavuorelle olisi työsopimuksen mukana voitu kirjoittaa eläkepaperit, nyt neljän vuoden päästä nähdään kiinnostaako homma.

  Pormestarimalli mahdollistaa luottamustoimet myös muille kuin eläkeläisille, luottamusmiehille ja kunnan hommissa oleville. Jos puolet työajasta kuluu luottamustoimiin, kuten kunnan hallituksessa ja työläimmissä lautakunnissa, joissa on päivällä neuvoteltava, niin se ei käy kenellekään tavallisissa vaativissa hommissa olevalle. Päätoimisuus poistaa teeskentelyä. Poliitikko ei tosin sitten enää voi piiloutua virkamiesten taakse suojaan.

  Kun kansanedustaja on valtuustossa ja aikanaan myös maakuntavaltuustossa niin kolme tuolia on ääniharavallekin jo liikaa. Tämä on puolueille paha valinnan paikka – äänestäjälle myös.

  Kokoomus pelasi omaa peliään, riskillä. Sinänsä ihan reilua kertoa kuka on pääehdokas ja neuvottelija – riski on hankkia ihan ulkopuolinen, joka joutuu hankkimaan omienkin luottamuksen. Myönteistä on myös, että kaikki puolueet joutuvat etsimään pormestariksi mahdollisimman hyvää ehdokasta.

  Onnea uusille vihreille valtuutetuille. Helppoja aikoja ei ole, säästämään joutuu ja kovia valintoja on tehtävä vaikka ne ovat ikäviä. Asiat tapahtuvat hitaasti ja paljon kuraa tulee niskaan. Silti – todelliset vaikuttajat löytyvät niistä, jotka hommasta saavat irti itselleen iloa ja osaavat perustella äänestäjille valintansa.

  Iso kiitos myös ikäjakaumasta! Työssä olevia tarvitaan myös luottamustoimiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Tampereella demarit eivät pystyneet valitsemaan pormestariehdokastaan ennen vaaleja. Nyt siellä on surkuhupaisa jäsenten välinen.
  Nuorta tulevaisuuden naispoliitikkoa äänestäneet saavat pirmestarikseen joko 64 vuotiaan eläkeläisen tai vireän ikäihmisen 70 v – tai jonkun sellaisen, joka sai ääniä niukasti.

  EIB:ssä Vapaavuori oli Suomen edustaja maakiintiöpaikalla. Kenet hallitus lähettää hänen seuraajakseen on seuraava veikkauskohde. Ehkä Stubb pääsee viimeinkin takaisin Brysseliin. Kovin avointa valintaa siihen hommaan ei tulla tekemään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Näin siinä varmaan kävi, että sai mitä tilasi. Vihreiden pormestariehdokasasettelu ei mennyt tällä kertaa nappiin. Sinnemäen meriitit kunnan ja valtakunnantasolla eivät riittäneet vertailussa Vapaavuoreen – ja ei ne äänestäjät ihan hölmöjä ole. Soininvaaran tyyppistä järkivihreää äänestää monelta kulmalta ajattelevat. Selkeille puna-vihreille ehdokkaille ei äänet keskeltä tai oikealta liiku. Vihreiden potentiaali on nuorisossa ja koulutusteema meni hyvin läpi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. nakki: Seuraavaksi varmaan lähtee sama porukka ajamaan Emma Karia puheenjohtajaksi, vaikka Touko Aalto olisi paljon varmempi jatkaja Niinistölle.

  Vihreiden valtuustopaikoista meni 67% naisille eli vihreät ovat tässä mielessä “seksistisin” puolue. Äänestäjistä naisia lienee vielä suurempi osuus (viime eduskuntavaalien datasta päätelen). Kun vielä tiedetään, että naisilla ja erityisesti feministisillä naisilla (joita vihreät kai pääsääntöisesti ovat) on taipumus edistää naisasiaa, on vaikea uskoa, että puolueessa suvattaisiin miespuheenjohtaja Niinistön perään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Olen yleensä äänestästänyt Vihreitä kunnallisvaaleissa, mutta nyt päätin äänestää Kokoomusta. Tämä ei johtunut pormestarivaalista vaan siitä, että vihreät ovat muuttuneet. Ville Niinistön ja Emma Karin populistinen viestintä tökki yksinkertaisesti niin paljon, etten kyennyt äänestämään Vihreitä. Ehdokas, jota olisin voinut muuten äänestää esiintyi Emma Karin kanssa yhteismainoksissa, ja heräsi epäilys, että onkohan ehdokas sittenkään älykäs ja kykenevä kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun. Päädyin äänestämään kokoomuslaista, joka uskaltaa olla eri mieltä ryhmänsä ja hallituksen kanssa ja osaa silti olla rakentava yli puoluerajojen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. JTS:
  Tampereella demarit eivät pystyneet valitsemaan pormestariehdokastaan ennen vaaleja. Nyt siellä on surkuhupaisa jäsenten välinen.

  Villi veikkaus mutta Sanna Marin voi Tampereen pormestariuden sijaan hyvinkin olla SDPn seuraava puheenjohtaja. Ja Jungner voi hyvinkin loikata vihreisin tai kokoomukseen.

  Vihreille tuskin olisi hyväksi jos Suomessa olisi kolme nuoren vasemmistonaisen johtamaa puoluetta. On positiivista että Tampereella valtuustoon nousi juuri paljon vihreitä miehiä.

  Olisi harmillista jos vihreiden puheenjohtajaksi nousisi henkilö, jonka poliittisen agendan kärjessä olisi turkiseläinten kieltäminen, persujen vastustaminen ja ylikorostunut sukupuolen tasa-arvo.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. nakki:
  Miksi avoimuutta korostava puolue valitsee pormestariehdokkaan jonkun muutaman kymmenen hengen konklaavin avulla, eikä jäsenäänestyksellä .. Eikä enää auttanut mitkään kirjoitukset tai muut Sinnemäen puolesta.

  Seuraavaksi varmaan lähtee sama porukka ajamaan Emma Karia puheenjohtajaksi, vaikka Touko Aalto olisi paljon varmempi jatkaja Niinistölle.

  Yhdyn täysin nimim. Nakin kirjoitukseen, vaikka espoolaisena en itse joutunut tekemään valintaa pormestariasia mielessä. Omatkin ennakkoluuloni Sinnemäkeä vastaan olivat vahvat, vaikka en ole naista koskaan tavannut. Osmon kirjoitus Sinnemäen puolesta tuli liian myöhään ja tavoitti liian vähän kuulijoita.

  Samoin Emma Kari tulevana puheenjohtajana tulee romahduttamaan mahdollisuudet saada lisää soininvaaralais-henkisiä äänestäjiä siirtymään kokoomuksen liberaalisiivestä Vihreisiin päin, tai estämään poismuutto Vihreistä eduskuntavaalien alla. En tunne Vihreiden sisäpiirin ajattelua, mutta Touko Aalto olisi vaalivoittonsa jälkeen hyvin perusteltu PJ. Jos PJ:n pitää kompromissina olla nainen semmoisiakin varmaan löytyy.

  Oikeastaan viis minä veisaan Vihreiden tulevaisuudesta, mutta eduskuntavaaleissa pitäisi olla tarjolla äänestysvaihtoehto joka uskottavasti yhdistää markkinatalouden mekanismeja sosiaaliseen oikeudenmukaisuudeen ja joka tiukasti muistaa ulkoisvaikutukset. Emma Karin johtamana tarjolla tulee olemaan kaksi vasemmistopuoluetta, eikä Kokoomuksesta ole oman sinimustan faktionsa vuoksi semmoiseksi vaihtoehdoksi. Siinä tilanteessa talousliberaaleja kutsuu nukkuvien puolue, luulen ma.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Itä-Helsingin ja Vihreiden yhteys on maahanmuuttajissa. Voihan sitä tietysti tutkia, mutta ihan kaupunkilaisjärjellä ja Osmokin vierailemalla joskus siellä Itä-Helsingissä tuon kyllä näkisi.

  Kantakaupungin menestymättömyydestä Vihreät saa osin syyttää myös tätä blogia, ymmärtänette miksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Ihmettelen vielä tätä muille ehkä selvää asiaa: Miksi pormestarivaali yhdistettiin kuntavaaleihin?

  Jos se haluttiin yhdistää, miksi ei äänestyslippussa ollut erikseen kuntavaaliehdokas ja lista pormestariehdokkaita, joita äänestää?

  Valtuustonhan piti valita pormestari, mutta sitten vaaleja alettiinkin promotoimaan pormestarivaaleina. Jos haluttiin, että valtuusto valitsee pormestarin, pormestariehdokkaat olisi pitänyt nimittää vasta kuntavaalien jälkeen.

  Tällainen menettely oli susi!

  Uskon, että Sinnemäki on pätevä ihminen, vaikka en ole itse tutustunut hänen valmisteluunsa, (uskon, koska Ode on asian hyvin perustellut). Mediaesiintyjänä Sinnemäki ei kuitenkaan ole parhaimmillaan – tuntuu, että hänen on jotenkin vaikea puhua, saada ulos ihan sitä mitä tarkoittaa ja aikoo sanoa – se voi tietysti olla harkitsevan ihmisen merkkikin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Näillä mennään. Alkaa jo mielenkiinto kohdistua apulaismestarien paikkajakoon, mikä näistä kiinnostaa eniten vihreitä, saavat varmaan valita ensimmäisinä? Kaupunkiympäristö olisi tämän blogin aiheita lähimpänä. Onko sotevastaavalla kohta enää mitään töitä? Ja onko koulutus- ja kulttuuripuolet sen painavampia?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Helsingin Vihreillä on sokea piste Annin osalta. Edelleenkään ei haluta ymmärtää kärkiasemassa olevan poliitikon mediaesiintymistaitojen merkitystä. Jo PJ kaudellaan Sinnemäki kompuroi tv-esiintymisestä toiseen vaikeaselkoisella puheen rytmillään ja vaikealla kielellä. Vaikka kehitystä on tapahtunut, niin olihan se nyt taas noloa katsella Annia tuloslähetyksessä takeltelemassa ja jättämässä puheeseen taukoja epäluonnollisissa kohdissa…

  Jos Annin tuntee, pitää tätä tietysti huipputyyppinä, osaavana ja innovatiivisena poliitikkona, mutta kun 95% äänestäjistä ei tunne, vaan vaikutelma syntyy julkisista esiintymisisistä.

  Nyt sitten helsinkiläiset ajavat käärmenä pyssyyn Karia uudeksi PJ:ksi. Karin mediaongelma on aitouden puute. Kaikki esiintyminen on hyvin teennäistä ja puheet oppikirjamaisia puheenrytmin kiihdytyksineen… mutta ne eivät tule luonnostaan, ne kuulostavat ja näyttävät opetelluilta… toisaalta Suomi tuskin on valmis Touko Aallon tapaan esiintyä either

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Se, että demari siirtyy äänestämäämn vihreitä ei vie valtuustoa oikealle. Vihreät on vasen-oikea akselilla huomattavan vasemmalla. Vaikka kannattajakunnassa ja ehdokkaissa varmaan on hajontaan, niin ei vihreitä voi millään konstilla sijoittaa demareiden oikealle puolelle

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Seuraavaksi varmaan lähtee sama porukka ajamaan Emma Karia puheenjohtajaksi, vaikka Touko Aalto olisi paljon varmempi jatkaja Niinistölle.

  Vihreät on puolue jota lähinnä naiset äänestävät joten kai se on ihan mielekästä että nainen johtaa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Sinnemäen valinnan kritisoiminen on yksi asia, toinen on sössöttää, että Pekka Etenemissopimus Saurin olisi pitänyt olla vihreiden ehdokas.

  Oikeasti.

  Länsimetro on viime vuosien suurimpia poliittisia farsseja ja Sauri esitti näytelmässä vahvan sivuroolin. Epäpätevä johtaja, joka kyllästyi alaistensa tunarointiin ja alkoi itse tunaroida.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Vapaavuoren ylisuuri äänimäärä johtui siitä, että haluttiin varmistaa, etä Sinnemäestä ei tule pormestaria. Perussuomalaisten lasku johtuu siitä, että Soini on jo luovuttanut. Vihreiden nousu johtui siitä, että Ville Niinistö esiintyy eri medioissa reippaasti ja usein. Näkyvistä henkilöistä kaikki on kiinni.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. ..ja muusi:
  Sinnemäen meriitit kunnan ja valtakunnantasolla eivät riittäneet vertailussa Vapaavuoreen – ja ei ne äänestäjät ihan hölmöjä ole.

  Mutta mitkä ovat Vapaavuoren meriitit kuntatasolla? Minusta tässä nimenomaan on äänestetty aika hölmösti, mutta niinhän se useimmiten on. Joillekin ilmeisesti se naiseus on vaan niin hirveä mörkö ettei mikään määrä substanssiosaamista riitä sitä peittoamaan.

  Sitä kyllä mietin useaan otteeseen ennen vaaleja että oli aika tyhmä temppu päästää tämä “pormestarivaali” -hype näin pitkälle. Pormestarinhan valitsee käsittääkseni uusi kunnanvaltuusto, eikä äänestäjät suoraan. Niin tässä nyt kuitenkin kävi. Toisaalta pormestarihan ei kai ole mikään diktaattori, ja uuden valtuuston voimasuhteet ovat (asiasta riippuen tietysti) ihan mielenkiintoiset.

  ps. Jossain aiemmassa viestissä oli myös tämä helmi: “Lasse Lehtisen kaltainen raikas tuulahdus…”. Naurattaa vieläkin. Anteeksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. JTS:
  Kokoomus pelasi omaa peliään, riskillä. Sinänsä ihan reilua kertoa kuka on pääehdokas ja neuvottelija – riski on hankkia ihan ulkopuolinen, joka joutuu hankkimaan omienkin luottamuksen.

  Millä riskillä? Vapaavuorihan on ollut Kokoomuksen ykkösketjua ties kuinka pitkään ja profiloitunut vielä Helsingin puolestapuhujaksi. Janne kävi kyllä kesän 2014 niukan Kokoomuksen puoluejohtajatappion jälkeen Euroopan investointipankissa, mutta ei siitä nyt niin kauan ole.

  Omien luottamus hänellä kyllä on ja aika rautainen asema poliittisesti, kun Vapaavuori vielä kuuluu poliitikoissa sarjaan, jotka todella tekevät kotiläksynsä eli valmistelevat asiat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Jep: Ikävä kyllä Vihreät tulevat tyrimään orastavan nousunsa tähän. Sukupuolestahan tässä on kyse, eli jostain syystä ns. puolue-eliitti haluaa ehdokkaaksi naisen, vaikka löytyisi parempi mies. Emma Karin valinnan jälkeen Vihreät kilpailee Li Anderssonin kanssa samoista äänestäjistä ja lopputuloksena molemmat puolueet putoavat marginaaliin.

  Olisi todella surullista jos puolueet ryhtyisivät kyyniseen misogynismiin siitä syystä, että jopa akateemiset naiset pitävät miehiä naisia pätevämpinä, vaikka CV:t olisivat nimeä lukuunottamatta täysin samat (näin siis eräässä amerikkalaistutkimuksessa, jossa käytettiin tekaistuja työhakemuksia).

  Miesehdokkaalla voi saada enemmän ääniä kuin naisella, mutta kyllä se aika pahalta tuntuisi ryhtyä naisia sortamaan vaalitaktisista syistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Osmo: Jos tämäkin johtuu Sinnemäestä, hänen pormestariehdokkuutensa on siirtänyt valtuuston painopistettä oikealle: houkutellut vasemmistopuolueista ja erityisesti demareista äänestäjiä vihreille ja työntänyt joitain vihreiden äänestäjiä äänestämään kokoomusta. Lisäksi se on siirtänyt joitain demareiden äänestäjiä kantakaupungissa äänestämään kokoomusta.

  Itse asiassa Sinnemäen ehdokkuus ei siirtänyt valtuuston painopistettä oikealle, vaan Vihreiden painopistettä voimakkaasti vasemmalle. Nyt sitten Vihreitä äänestivät loputkin “oikeistodemarit”, mutta toisaalta markkinaliberalistiset Vihreät eli Vihreiden viimeiset Soininvaaralaiset siirtyivät yhä laajemmin Kokoomukseen.

  Jos puolueita valittaisiin tänä päivänä esimerkiksi Osmo Soininvaaran poliittiset painotukset sopivat tätä menoa kohta nyky-Vihreisiin suunnilleen yhtä hyvin kuin Mikael Jungnerin linja nyky-SDP:hen.

  Kannattaa myös huomioida, että Lipposen aikaan Jungner olisi ollut SDP:n valtavirtaa ja samaan aikaan Soininvaara oli aika lähellä Vihreiden valtavirtaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Nelikymppinen nainen: Ville Niinistön ja Emma Karin populistinen viestintä tökki yksinkertaisesti niin paljon, etten kyennyt äänestämään Vihreitä.

  No älyllinen ja johdonmukainen keskustelu olisi minuakin miellyttänyt enemmän kuin V. Niinistön oppositioräksytysautomaatti, mutta kun kuulin huhuja että kyseessä olisi ollut harkittu linja (älyllisyys kääntää heti gallupit miinukselle), pidin nenästäni kiinni ja maksoin jäsenmaksun tällekin vuodelle. Hemmetin hyvä reagoija Niinistö kyllä on, teknis-taktisesti pärjää väittelyssä kuin väittelyssä.

  Voi toki olla että Emma Karin äänestäjäpohjan (joka tosiaankin on merkittävä) ja reaalo-vihreyden välillä on sovittamaton juopa, joka lohkaisee reaalo-vihreät ulos etsimään uutta kotia ennen eduskuntavaaleja, ja Vihreät puolueena kapenee notkahduksen verran leveältä vasen-oikea -akselilta pelkästään vasemmalle. Se olisi kyllä surullista tällä pohjatyöllä. Jos faktioiden välille olisi löydettävissä kompromissi, väittäisin että eduskuntavaaleihin mennessä kannatusta voisi tulla vieläkin reilusti lisää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. arkkitehti:

  Jep: Ikävä kyllä Vihreät tulevat tyrimään orastavan nousunsa tähän. Sukupuolestahan tässä on kyse, eli jostain syystä ns. puolue-eliitti haluaa ehdokkaaksi naisen, vaikka löytyisi parempi mies…

  Olisi todella surullista jos puolueet ryhtyisivät kyyniseen misogynismiin siitä syystä, että jopa akateemiset naiset…

  Väittäisin että sukupuolella ei ole tässä hitonkaan väliä, vaan poliittisen linjan painotuksilla. Tämä on ihan oleellista varsinkin jos Vihreillä on tarkoitus jollain aikajänteellä nousta peräti pääministeripuolueeksi, niinkuin Niinistö esitti Lahden puoluekokouksessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Vähän vastarantaan sanon, että Vihreiden kampanja ei ollut sen populistisempi kuin yleensä oppositiosta käyty kampanja. Vihreät sentään saivat kampanjassaan sanottua edes jotain, vaikka se melko tyypillistä oppositiohuutelua olikin.

  Minusta mikään muu puolue ei tuntunut tuovan juuri mitään teemaa vaaleihin. Esimerkiksi perussuomalaisten vaalikampanja oli pelkkää myötähäpeää herättävää rutinahöttöä.

  Oma uskomukseni on, että Vihreät voitti vaalit valtakunnallisesti lähinnä siksi että se ei pahemmin mokannut ja teki jotain oikein. Vähän hämmästyin sitä, kun joku toimittaja taivasteli että Ville Niinistö on “uhka demokratialle” kun yrittää kuntavaaleissa ratsastaa hallituksenvastaisella retoriikalla. Ajattelin että mitä ihmettä, niin kauan kuin muista, oppositiosta on lähdetty kuntavaaleihin sillä idealla että hallituksen epäsuosituista päätöksistä otetaan kaikki irti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Kokoomuksen hyvä menestys valtakunnallisesti perustunee ainakin osaksi siihen, että kokoomuksen äänestäjät todella kannattavat sitä politiikkaa jota hallitus ajaa.

  Vaikka siis, tietenkään kuntavaaleissa ei oikeasti tähän voi vaikuttaa, niin kuitenkin ihmiset syyttävät puolueita päätöksistä ja tämä vaikuttaa kannatukseen kuntavaaleissakin.

  Ilkeämpi sanoisi että kokoomus hyötyy kansakunnan jyrkästä jakautumisesta rikkaisiin ja köyhiin niin kauan, kun hyväosaisten joukkoon päätyy enemmän väkeä kuin heidän nykyinen kannatuksensa. Vielä on tilaa eriarvoistumiselle, katto menee ehkä jossain 25-30 prosentin paikkeilla. Paljoa sen yli ei voida mennä, koska ei ole mitä ottaa köyhemmiltä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Tiedemies: Ilkeämpi sanoisi että kokoomus hyötyy kansakunnan jyrkästä jakautumisesta rikkaisiin ja köyhiin niin kauan, kun hyväosaisten joukkoon päätyy enemmän väkeä kuin heidän nykyinen kannatuksensa. Vielä on tilaa eriarvoistumiselle, katto menee ehkä jossain 25-30 prosentin paikkeilla. Paljoa sen yli ei voida mennä, koska ei ole mitä ottaa köyhemmiltä.

  Juu ja samoin vihreiden kannattaa vastustaa vielä pitkään ydinvoimaa, vaikka se tarkoittaisi koko maapallon paistumista, koska ydinvoimavastaisuus vetoaa paljon paremmin omiin äänestäjiin kuin kylmä järki ja atomivoima. Kolmen asteen yli menevästä lämpenemisestä voi sitten aina syyttää kapitalisteja ja kokoomusta.

  Vasemmistolle taas on tärkeää, että taloudella ei mene liian hyvin, koska mitä useampi on riippuvainen toimeentulotuesta, sitä useampi äänestää vasemmistoa. Lisäksi hyvin toimeentulevat korkeastikoulutetut asiantuntijat äänestävät joko kokkareita tai vihreitä, joten kannattaa varmistaa, että yliopistoista tulee työmarkkinoille riittävän paljon työttömiä humanisteja.

  Vasemmistolaisella poitiikalla ja julkisen sektorin paisuttamisella voi reilusti velkaantuen ostaa hyvin pitkään ääniä, kuten Venezuelan esimerkki osoitti. Jos ja kun julkisen sektorin paisuttaminen etenkin nousukaudella ei toimi, siitä voi syyttää kapitalisteja ja tietenkin kokoomusta. Kunhan vain muistaa että velkaa pitää ottaa tarpeeksi, niin paljon että siitä riittää tarpeeksi jaettavaksi, eikä niin kuin Ranskassa (Hollande) tai Saksassa (Schröder) yrittää korjata asioita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. KariS:
  Itä-Helsingin ja Vihreiden yhteys on maahanmuuttajissa. Voihan sitä tietysti tutkia, mutta ihan kaupunkilaisjärjellä ja Osmokin vierailemalla joskus siellä Itä-Helsingissä tuon kyllä näkisi.

  Viime vaaleissa Vihreät sai enemmän ääniä kantakaupungista ja vähemmän Itä-Helsingistä. Silloin sanottiin, että Vihreiden menestymättömyyden syynä Itä-Helsingissä oli juuri maahanmuuttajat. Koska kaikkihan äänestävät heti Persuja, jos naapurissa asuu mamu. Sanottiin myös, että Vihreitä äänestetään vain kantakaupungin “kuplassa”, koska siellä ei asu niin paljon mamuja. Ja nyt kun Vihreillä meni Itä-Helsingissä paremmin, sekin johtuu maahanmuuttajista?

  Joo-o. Ehkä osalla äänestäjistä painaa muutkin asiat vaakakupissa, varsinkin kun on kyse kuntavaaleista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Komppaan useamman kommentoijan näkemyksiä Emma Karista seuraavana puheenjohtajana. Kovasti on tunkua Suomen poliittisessa kentässä lokeroon nuori-vihervasemmistolainen-nainen.

  Li Andersson ja Sanna Marin ovat valtakunnan näkyvyydeltään tällä hetkellä ihan eri luokkaa ja todellisena riskinä olisi, että Emma Kari ei pärjäisi tässä samassa lokerossa. Muutoinkin kannattaisi särmiä hioa useampia vuosia, antaa näyttöjä eduskuntatyössä ja odottaa vaikka pj-valintaa 4-6 vuoden päästä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Jep: Ikävä kyllä Vihreät tulevat tyrimään orastavan nousunsa tähän. Sukupuolestahan tässä on kyse, eli jostain syystä ns. puolue-eliitti haluaa ehdokkaaksi naisen, vaikka löytyisi parempi mies. Emma Karin valinnan jälkeen Vihreät kilpailee Li Anderssonin kanssa samoista äänestäjistä ja lopputuloksena molemmat puolueet putoavat marginaaliin.

  Sinnemäki voi olla hyvinkin pätevä, mutta hänen (ja siten myös Vihreiden) suuri ongelmansa on persoona. Asia hukkuu henkilön taakse, koska Sinnemäen ilmestyessä tv-ruutuun tekee mieli vaihtaa kanavaa. Tämä on tietysti vain minun mielipiteeni, mutta en selvästikään ole ainoa, jolle Sinnemäen persoona on ongelma.

  Niin valitettavaa kuin se onkin, edustavuus on tärkeää poliitikolle, eikä pelkällä asiaosaamisella pärjää. Sinnemäessä ärsyttää ääni ja käyttäytyminen. Hän voi olla ns. livenä vaikka kuinka miellyttävä ihminen, mutta tv:ssä hän antaa epämiellyttävän vaikutelman.

  Sama ärsyttävyys koskee jossain määrin myös Emma Karia. Vihreillä on myös sellaisia naispoliitikkoja, jotka eivät ärsytä, joten tämä ei ole sukupuolikysymys.

  Jos olisin pitänyt kunnallisvaaleja ensisijaisesti pormestarivaaleina, kuten näemmä suuri osa kokoomuksen kannattajista teki, en olisi äänestänyt Vihreitä nimenomaan Sinnemäen takia. Kunnallisvaaleissa ei kuitenkaan ole kyse pormestarista, joten etsin listalta sopivan ehdokkaan ja äänestin häntä.

  Sitäkin kannattaisi pohtia, onko Vihreille riski, että puolueen poliitikoista ja ilmeisesti kannattajista hyvin suuri enemmistö on naisia. Olisiko syytä miettiä keinoja, joilla varmistetaan, että myös miehillä on tulevaisuus vihreissä? En halua miesenemmistöä, mutta soisin, että sekä miesten että naisten osuus olisi 40-60% ehdokkaista ja jos äänestäjät suovat, myös valituista edustajista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Mikko Kiviranta: Voi toki olla että Emma Karin äänestäjäpohjan (joka tosiaankin on merkittävä) ja reaalo-vihreyden välillä on sovittamaton juopa, joka lohkaisee reaalo-vihreät ulos etsimään uutta kotia ennen eduskuntavaaleja, ja Vihreät puolueena kapenee notkahduksen verran leveältä vasen-oikea -akselilta pelkästään vasemmalle.

  Ei tule tapahtumaan ennenkuin sellainen koti johon mahtuvat vihreiden reaalot ja kokoomuksen vasen laita on olemassa.

  Fundamentalistis-populistinen paine on perinteisesti kanavoitu vihreissä vaarattomasti a) energiapolitiikkaan b) naisenergian hehkuttamiseen ja c) rasismin vastaiseen moraalisäteilyyn jotka eivät aiheina ole mitenkään erityisen repiviä mutta tuovat kannatusta ja mandaattia, joka taas mahdollistaa oikeasti merkittävien asioiden edistämisen.

  Reaalotkin varmasti ymmärtävät että vihreiden näennäinen epä-älyllisyys on vain taktiikkaa, joka on jälleen kerran osoittautunut erinomaisen toimivaksi. Nykyisessä puoluekentässä reaalojen vaikutusvalta maksimoituu ihqusiiven populistisella retoriikalla, eli Niinistön seuraajaksi kannattaa valita henkilö joka sellaiseen uskottavasti pystyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Nelikymppinen nainen:
  Olen yleensä äänestästänyt Vihreitä kunnallisvaaleissa, mutta nyt päätin äänestää Kokoomusta. Tämä ei johtunut pormestarivaalista vaan siitä, että vihreät ovat muuttuneet.

  Jokseenkin samoista syistä siirryin kannattamaan demareita minä, joka olen äänestänyt vihreitä niin kauan kuin heitä on ollut.
  Helsingissä vihreiden politiikkaan on valitettavasti mielestäni viime vuosina tullut sitä moitittua ylimielisyyttä, asukkaita kuulematta ajetaan väkipakolla läpi hankkeita kuten Keskuspuistocase, bulevardisoinnit, Laajasalon liikenneratkaisut. Että ei kaikki Sinnemäen syytä ole, vaikka varmaan Vapaavuoren suuri suosio suurelta osin vaikuttaa.
  Laura Lehtinen:

  Laura Lehtinen:

  Laura Lehtinen:

  Laura Lehtinen:

  Ville Niinistön ja Emma Karin populistinen viestintä tökki yksinkertaisesti niin paljon, etten kyennyt äänestämään Vihreitä. Ehdokas, jota olisin voinut muuten äänestää esiintyi Emma Karin kanssa yhteismainoksissa, ja heräsi epäilys, että onkohan ehdokas sittenkäänälykäs ja kykenevä kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun. Päädyin äänestämään kokoomuslaista, joka uskaltaa olla eri mieltä ryhmänsä ja hallituksen kanssa ja osaa silti olla rakentava yli puoluerajojen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Mikko Kiviranta:

  Oikeastaan viis minä veisaan Vihreiden tulevaisuudesta, mutta eduskuntavaaleissa pitäisi olla tarjolla äänestysvaihtoehto joka uskottavasti yhdistää markkinatalouden mekanismeja sosiaaliseen oikeudenmukaisuudeen ja joka tiukasti muistaa ulkoisvaikutukset. Emma Karin johtamana tarjolla tulee olemaan kaksi vasemmistopuoluetta, eikä Kokoomuksesta ole oman sinimustan faktionsa vuoksi semmoiseksi vaihtoehdoksi. Siinä tilanteessa talousliberaaleja kutsuu nukkuvien puolue, luulen ma.

  Mutta meillähän on nykyään todellinen vaihtoehto kaikille talous- ja arvoliberaaleille äänestäjille – Liberaalipuolue.

  Ai, niin – keskivertosuomalaisen mielestähän ääni pienpuolueelle on aina hukkaan mennyt ääni, joten on parempi vaikka jäädä kotiin nukummaan ellei enää jaksa äänestää sitä vähiten huonoa eduskuntapuoluetta. Ääneyspäivänä kylkeä kääntäessä voi sitten marista puoliääneen, ettei täällä ikinä mikään muutu mihinkään suuntaan…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. spottu: Reaalotkin varmasti ymmärtävät että vihreiden näennäinen epä-älyllisyys on vain taktiikkaa, joka on jälleen kerran osoittautunut erinomaisen toimivaksi. Nykyisessä puoluekentässä reaalojen vaikutusvalta maksimoituu ihqusiiven populistisella retoriikalla, eli Niinistön seuraajaksi kannattaa valita henkilö joka sellaiseen uskottavasti pystyy.

  Kuulostaa hauskalta työnjaolta. “Ihqusiipi” käy keräämässä äänet ja “reaalot” takapiruina hoitavat päätöksenteon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. arkkitehti: Olisi todella surullista jos puolueet ryhtyisivät kyyniseen misogynismiin siitä syystä, että jopa akateemiset naiset pitävät miehiä naisia pätevämpinä, vaikka CV:t olisivat nimeä lukuunottamatta täysin samat (näin siis eräässä amerikkalaistutkimuksessa, jossa käytettiin tekaistuja työhakemuksia).

  Miesehdokkaalla voi saada enemmän ääniä kuin naisella, mutta kyllä se aika pahalta tuntuisi ryhtyä naisia sortamaan vaalitaktisista syistä.

  Kyse on ja ei ole sukupuolesta. Ei se ole ongelma, että ehdokas on nuori nainen, mutta kun ne kaikki vihreät nuoret naiset tuppaavat olemaan vasemmistolaisia maailmanparantajia. Jos Vihreät löytäisi jonkun ympäristöasioista kiinnostuneen Elina Lepomäen, niin tilanne olisi ihan toisenlainen. Silloin äänestäjillä olisi muutakin valittavaa kuin minkä puolueen logo on kivemman näköinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Tiedemies:
  Kokoomuksen hyvä menestys valtakunnallisesti perustunee ainakin osaksi siihen, että kokoomuksen äänestäjät todella kannattavat sitä politiikkaa jota hallitus ajaa.

  Vaikea uskoa, että kokkariäänestäjät oikeasti kannattavat nyt toteutuvaa maakuntauudistusta tai olisivat sotea ajaneet nykymuodossa jos vaihtoehtoja olisi ollut.

  Maakuntien ainoa funktio tuntuu olevan suojatyöpaikkojen luominen keskustalaisille, sotessa sentään kokoomus sai läpi jotain kaipaamiaan asioita.

  Koska eduskuntavaalipaikkoja jaetaan seuraavan kerran uudelleen? Kun kaupungistuminen etenee, niin keskusta kyllä väkisinkin menettää asemiaan 10v aikajänteellä. Kaupunkilaistuville keskustan äänestäjille on huonosti vaihtoehtoja jos ei halua kaupanpäällisenä kannattaa siltarumpuja ja tekohengitettyä maataloutta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. KvkkKk: Viime vaaleissa Vihreät sai enemmän ääniä kantakaupungista ja vähemmän Itä-Helsingistä. Silloin sanottiin, että Vihreiden menestymättömyyden syynä Itä-Helsingissä oli juuri maahanmuuttajat. Koska kaikkihan äänestävät heti Persuja, jos naapurissa asuu mamu. Sanottiin myös, että Vihreitä äänestetään vain kantakaupungin “kuplassa”, koska siellä ei asu niin paljon mamuja. Ja nyt kun Vihreillä meni Itä-Helsingissä paremmin, sekin johtuu maahanmuuttajista?

  Joo-o. Ehkä osalla äänestäjistä painaa muutkin asiat vaakakupissa, varsinkin kun on kyse kuntavaaleista.

  Periaatteessa noin voisi olla, jos ajatellaan, että maahanmuuttajien aiheuttama valkoinen joukkopako on epälineaarista. Tällöin sekä näissä että edellisissä vaaleissa maahanmuuttajien määrä voisi olla kasvanut, mutta persujen kannatus ei. Ensimmäinen nousu voi tulla esimerkiksi siitä, että lähikoulun oppilaista noin puolet on maahanmuuttajataustaisia, sen jälkeen äänten osuus saattaa pysyä tasaisena ja toinen nousu tulla siitä, että autoja alkaa palaa säännöllisesti ja alueella ei voida enää pitää esimerkiksi pankkia tai poliisiasemaa.

  Sitä en tosin ymmärrä, miksi kukaan äänestäisi maahanmuuton mukaan kunnallisvaaleissa.

  arkkitehti: Olisi todella surullista jos puolueet ryhtyisivät kyyniseen misogynismiin siitä syystä, että jopa akateemiset naiset pitävät miehiä naisia pätevämpinä, vaikka CV:t olisivat nimeä lukuunottamatta täysin samat (näin siis eräässä amerikkalaistutkimuksessa, jossa käytettiin tekaistuja työhakemuksia).

  Miesehdokkaalla voi saada enemmän ääniä kuin naisella, mutta kyllä se aika pahalta tuntuisi ryhtyä naisia sortamaan vaalitaktisista syistä.

  Kuka sanoi, että Aallolla ja Karilla on muuten samat ominaisuudet, mutta sukupuoli vaan on eri?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Makkaratalon Hautuumaa:
  Sitä en tosin ymmärrä, miksi kukaan äänestäisi maahanmuuton mukaan kunnallisvaaleissa.

  En minäkään oikein ymmärrä, mutta epäilen vähän, että aika iso osa äänestäjistä äänestää puhtaasti tunteella eikä välttämättä itsekään tiedosta, mitkä asiat mihinkin vaaliin liittyvät. Poliitikot itsekin tuovat esiin kunnallisvaaliteemoissaan vaikka mitä sellaisia asioita, jotka eivät liity kuntiin mitenkään.

  Kunta pystyy kuitenkin vaikuttamaan muutamaan maahanmuuttoon liittyvään asiaan: Miten suhtaudutaan maassa laittomasti oleskelevien terveydenhoitoon, järjestetäänkö sitä. Kuinka paljon kuntapaikkoja vuosittain. Mistä maahanmuuttajien kunnalliset vuokra-asunnot osoitetaan ja miten se vaikuttaa esimerkiksi alueen kouluihin, sitä kautta sen houkuttelevuuteen ja sitä kautta verokertymään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Osmo Soininvaara: Lilja Tamminen

  Tammisen kannattaisi ehkä keskittyä omien näyttöjen keräämiseen sen sijaan että yrittää ulkoistaa ajattelun tuttavilleen, kuten nyt ennen näitä vaaleja oli projektina. Ero Lepomäkeen jolla on aika kovia meriittejä – sekä suoritettuina työtehtävinä että julkaistuina omina ajatuksina – ihan omilla lihaksilla on valtava.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)


 45. Osmo Soininvaara: Syltty. Lue nyt tekstisi huolella ja mieti, ovatkohan asiat ihan noin

  Sovelsin vain vasemmalla tyypillistä “en tykkää tuosta politiikasta, joten näiden ihmisten on oltava ilkeitä, ahneita ja muutenkin ankeuttajia”-ajattelumallia, jossa oikeistolaiset rationalisoidaan yksinkertaisesti ilkeiksi mulkvisteiksi.

  Hyvin yleinen tapa, ainakin Timo Harakka käytti sitä pj-vaalikampanjassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Makkaratalon Hautuumaa: Kuka sanoi, että Aallolla ja Karilla on muuten samat ominaisuudet, mutta sukupuoli vaan on eri?

  Ei kukaan, eikä kenelläkään kahdella todellisella ihmisellä ole koskaan ollut täsmälleen samat ominaisuudet.

  Ja juuri sen vuoksi naisten alitajuinen syrjiminen on niin helppoa ja salakavalaa: ihmiset ovat valtavan taitavia perustelemaan omia irrationaalisia päätöksiään näennäisen rationaalisesti. Tämä pätee niin ostospäätöksissä kuin äänestäessäkin: jokaisen mielestä oma valinta oli juuri se ainoa oikea, ja huolellisen perehtymisen jälkeen hyvin perusteltu.

  Itse en muuten tiedä yhtään mitään Karin tai Aallon ominaisuuksista, en ole tutustunut kummankaan tekemisiin tai sanomisiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. spottu:
  Reaalotkin varmasti ymmärtävät että vihreiden näennäinen epä-älyllisyys on vain taktiikkaa, joka on jälleen kerran osoittautunut erinomaisen toimivaksi. Nykyisessä puoluekentässä reaalojen vaikutusvalta maksimoituu ihqusiiven populistisella retoriikalla, eli Niinistön seuraajaksi kannattaa valita henkilö joka sellaiseen uskottavasti pystyy.

  Itse tällaisena reaalona pakko todeta, että ei lennä. Niinistön johdolla vihreiden linja on viime vuosina siirtynyt liikaa sinne ihqusiiven suuntaan ja sen alle ovat hautautuneet aika tehokkaasti meikäläisen ja lajitovereideni toiveet vihreiden suhteen. Kun vihreät harrastavat kilpalaulantaa vasemmistoliiton kanssa, mennään talousasioissa liian kovaa metsään, että sitä voisi paikata muuten niin miellyttävällä faktapohjaisella asenteella.

  Tämän sanottuani en kuitenkaan voi kiistää, etteikö tällä tulisi tulosta, joten siinä mielessä se voi taktisesti olla erinomainen veto heittää arvoliberaalit oikealle talousasioissa kallistuvat ihmiset kokoomukseen. Kannattaa vaan olla varovainen, ettei flirttaile liikaa epä-älyllisyyden kanssa, koska se tuo puolueeseen tietynlaista väkeä ja pahimmassa tapauksessa käy samoin kuin Soinille hänen flirttaillessaan rasistien kanssa: yhtäkkiä ne epä-älylliset ovatkin niin määräävässä asemassa puolueessa, että ne jopa määräävät politiikan suunnan.

  Jätän yleisön arvioitavaksi, että onko demareissa käynyt juuri näin heidän heittäessä keskustademareita puolueesta ulos AY-siiven voimin. Jätän myös yleisön arvioitavaksi, että ei kai Soininvaaran pakottaminen ulos Vartiosaaren äänestämisestä ole ensimmäisiä merkkejä vastaavasta Vihreissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. Täällä Kumpulassa Vihreät oli jälleen suurin puolue 30,8% osuudella, mutta se on silti vähemmän kuin viime kuntavaalien 33,8%. Samalla Vasemmistoliitto on noussut 23,4% -> 29,8%, eli lähes tasoihin Vihreiden kanssa. En tiedä mikä tässä on taustalla, mutta näyttäisi että punavihreitä ääniä on valunut nyt Vasemmistoliittoon aika huomattavasti. Myös suosituimmat ehdokkaat (Mai Kivelä, Silvia Modig, Jan Vapaavuori (!), Anni Sinnemäki ja Veronika Honkasalo) tukisivat tätä tulkintaa.

  Toki myös SDP on luisunut 14,3% -> 10,9%, ja varmaan siitäkin suunnasta Vasemmistoliitto on poiminut hedelmiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. Minä olen sitä mieltä että runoilijoiden ja kaunokirjailjoiden paikka ei ole kaupungin johdossa vaan aivan muissa kaupungin tehtävissä. Mutta nykyjään näyttää olevan niin, että jos tärkeässä asemassa oleva ei osaa tehtäviään, lehdistö vaikenee asiasta ja tehtävän hoitamiseen palkataan avustaja. Varsin kallista sanoisin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Aikanaan oli ihan uskottovaa pilkata, että Vihreät on Kokoomuksen puisto-osasto. Enää ei tulisi mieleenkään. Jotain siellä on tapahtunut. Tämä on ongelma osalle äänestäjistä, jotka ovat liberaaleja ja ympäristötietoisia, mutta eivät automaattisesti holhousyhteiskunnan vahvistamisen puolella. Päätettiinkö Vihreissä siirtyä vasemmistoon kun Vasemmistoliitto päätti alkaa korostaa vihreyttään? Toivottavasti kohta ei käy kuin Perussuomalaisissa eli että puolueväki jakaantuu selvästi kahteen leiriin ja alkaa vääntää kättä keskenään.

  Kuntavaaleista ja maahamuuttopolitiikasta sen verran, että itse en oikein osaa erottaa kuntatasoa valtakunnan tasosta missään asiassa. Toki tiedostan mitkä ovat kuntatason juttuja ja mitkä eivät (noin suunnilleen), mutta kyllä äänestäjän täytyy äänestää itselleen mieluista poliittista ehdokasta/puoluetta, vaikka joku itselle mieluisa asia ei juuri niissä vaaleissa olisikaan asialistalla. Ei Keskusta olisi pääministeripuolue, jos ei sillä olisi kuntakenttä niin hyvin hallussa. Maajussit siis saavat tukea äänestäessään pikkukunnan valtuustoon keskustalaisia, vaikka ei niitä tukipäätöksiä siellä kunnanvaltuustossa tehdäkään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Sinnemäki esiintymisillään on nyt vaan luontaantyöntävä.
  Lisäksi Niinistön kiinnijääminen ja anteeksipyytely vei joitakin oikeistoa kohti. Emma Kari tulee floppaamaan jos hän pj:kai valitsette. Emma on kamalan huono esiintymään, niin feikki.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Tarkennus edelliseen kommenttiini: en yritä sanoa että Kokoomus on pelkkien ankeuttajien ja riistäjien puolue.

  Sensijaan eriarvoistumisesta se voi hyötyä paljonkin. En ota kantaa siihen onko se hyvä vai huono asia. Eivät köyhät äänestä kokoomusta, ja keskiluokan voittajat äänestävät, häviäjät eivät. Eli jos siihen keskelle tulee kuoppa, niin riippuen siitä mihin kohtaa jakaumaa se tulee, Kokoomus voi hyötyä paljonkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.