_

Kaupunkirakentamisen aika (37) Lisää kaupunkia Hakaniemeen

Hakaniemenrannan ja Sörnäisten rantatien varteen tulee asuntoja noin 3 400 uudelle asukkaalle. Alueen kehittäminen lähti liikkeelle Lisää kaupunkia Helsinkiin -liikkeen ja Kallio-liikkeen yhteisestä Sykkivä Hakaniemi -kilpailusta vuonna 2013. Sen seurauksena Helsingin kaupunginhallitus ohjeisti kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelemaan tiivistämiskaavan Hakaniemenrantaan ja Sörnäisten rantatien varteen.

Hakaniemenranta on osa Helsingin keskeistä huonosti hyödynnettyä Siltavuorensalmea. Yhdessä Pitkänsillan toisella puolella olevan Siltasaarensalmen kanssa se voisi olla Helsingin kansainvälisestikin arvostettu helmi. Hakaniemenranta on aivan ydinkeskustassa ja siinä voisivat luontevasti yhdistyä merinäkymät, kaunis arkkitehtuuri ja urbaanit mukavuudet. Alueelle tarvitaan paremmat kävely-yhteydet salmen poikki ja selkeä näkemys siitä, miten salmen ympäristöä kehitetään.

Meidän ehdotuksestamme Siltavuorensalmen ympäristöstä järjestetään monialainen suunnittelukilpailu. Lautakunnassa seuraava ehdotus hyväksyttiin kiitoksin:

Jatkosuunnittelussa Siltavuorensalmen alueesta mukaan lukien Hakaniemenranta järjestetään monialainen suunnittelukilpailu, jossa osallistuvilta joukkueilta vaaditaan esimerkiksi arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkimuotoilun osaamista.

Nyt, kun Helsingin kasvu on kääntymässä sisäänpäin, on aika opetella hyödyntämään suunnittelukilpailuja strategisena välineenä kaupungille. Niillä voidaan nostaa esille uusia tekijöitä ja uusia ideoita, etsiä toteuttamiskelpoisia ehdotuksia tai löytää toteuttajia haastaviin kohteisiin.

Tämä on yksi upeimmista kehittämiskohteista koko Helsingissä. Tehdään siitä hieno ja erityinen paikka.

13 thoughts on “Kaupunkirakentamisen aika (37) Lisää kaupunkia Hakaniemeen

 1. Mitä ihmeen avokortteleita tuohon rantaan on taas
  tulossa…? Isot yhtenäiset korttelit tekevät paikasta monotonisen ja tylsän jossa kukaan ei halua oleilla. Tuohon ei kaivata lasiteräs-toimistoarkkitehtuuria tai kansainvälisiä brändihotelleita.

  Rantaan kuuluu kaavoittaa kapeita tontteja eri rakennuttajille ja arkkitehdeille jotta saadaan vaihteleva perinteinen kaupunkinäkymä. Käykää jokirannoissa keski-euroopassa tai edes turussa!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Mitä ihmeen avokortteleita tuohon rantaan on taas
   tulossa…? Isot yhtenäiset korttelit tekevät paikasta monotonisen ja tylsän jossa kukaan ei halua oleilla. Tuohon ei kaivata lasiteräs-toimistoarkkitehtuuria tai kansainvälisiä brändihotelleita.

   Meidän ehdcotuksestamme tuolla alueella järjestetään suunnittelukilpailu, juuri esittämästäsi syystä. Minä tein ehdotuksen lautakunnassa ja se meni yksimielisesti läpi, mutta ehdotus oli Mikko Särelän muotoilema

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Onko tämä Särelän kaupunkiliike ohjeistanut kaupunkia myös kaavoittamaan Hakaniemenrantaan ehdotukseen sisältyvän, puoliksi täyttömaalle rakennettavan valtavankokoisen hotellikolossin ahtaaseen paikkaan Siltavuorensalmen rantaan?

  400-paikkainen jättihotellihan tukkisi kokonaan tilan ja näkymän Hakaniementorilta merelle, missä jo nyt luontevasti yhdistyvät merinäkymät, kaunis arkkitehtuuri ja urbaanit mukavuudet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Keskustatunnelin suuaukko olisi järkevämpi sijoittaa kartassa olevaan vaihtoehtoon nähden kilometrin verran koilliseen lähemmäksi Itäväylän alkupistettä vaikka se maksaisi enemmän, koska tuossa kohden suuaukon kaistajärjestelyt vievät tilaa ja asukkailla olisi ikkunoista näkymät melkoiseen liittymähässäkkään, josta pursuaisi esimerkiksi satamien itään päin menevä rekkaliikenne.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Mikko Nummelin:
  […] asukkailla olisi ikkunoista näkymät melkoiseen liittymähässäkkään, josta pursuaisi esimerkiksi satamien itään päin menevä rekkaliikenne.

  Jos keskustatunneli tehdään, pitäisi linjata se kulkemaan satamien kautta. Satamien liikenne on isompi ongelma kuin henkilöautoliikenne keskustan pysäköintilaitoksiin. Läpikulkuliikenteen kannalta ei reitillä kai ole niin väliä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Sisältyykö moskeijan tontti tähän suunnittelualueeseen?

  Hyvä että Hakaniemenrantaa aletaan vihdoin kehittämään. Itse olen sitä odotellut reilut 30 vuotta.Toivottavasti saataisiin vihdoinkin veden äärelle Helsinkiin elävä ravintolakeskittymä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.