Kaupunkirakentamisen aika (27) Umpikorttelit tuottavat kaunista kaupunkia

1.4.2017 · Aihe: Kaupunkirakentamisen aika 

Seinät luovat kadusta kaupunkitilaa. Talot antavat kadulle raamit, jotka tekevät ympäristön hahmottamisesta helppoa ja selkeää. Risteykset ja muut aukot seinissä tarjoavat yllättäviä näkymiä toisenlaisiin todellisuuksiin. Kontrasti erilaisten tilojen välillä on vaikea ellei mahdoton saavuttaa elleivät tilat rajaudu selkeästi. Tällainen yllättävyys tuo kaupunkiin arvoituksellisuutta ja uusia paikkoja, jotka voi löytää.

Umpikorttelit tarjoavat mahdollisuuksia rakentaa vahvaa katutilaa. Jykevien seinien sijoittuminen, suoruus tai kaarevuus, kulmat; kadun kapeneminen tai leveneminen pieneksi puistoiksi, katupuiden ja pensaiden sijoittuminen ja risteykset tarjoavat mahdollisuuksia suunnitella hyvää esteettisesti miellyttävää ja monipuolista kaupunkiympäristöä. Tähän kaupunkiympäristön laatuun pitää panostaa ja se pitää oppia uudelleen.

Niin katu kuin sisäpihatkin ovat umpikortteliympäristössä rakennettua tilaa. Samalla tavalla kuin keittiön ja olohuoneen kohdalla, eivät samat ratkaisut toimi kaikille. Suunnittelijoille tarvitaankin näkemystä siitä minkälaista tilaa ollaan luomassa ja mahdollisuutta tehdä siitä parasta mahdollista.

Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Kaupunkirakentamisen aika (27) Umpikorttelit tuottavat kaunista kaupunkia”

  1. Lauri Kumpulainen kirjoitti 1.4.2017 kello 13:33

    Tästä olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä.

    Lisäisin vielä, että myös umpikortteleiden välillä voisi olla korttelit yhdistäviä katettuja tai kattamattomia siltoja, joita voisi käyttää mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Esimerkiksi terassi, ravintola, tai vaikkapa viherhuone voisi olla tälläisen kadun ylle rakennetun tilan käyttötarkoitus.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus