Kaupunkirakentamisen aika

Kaupunkirakentamisen aika (21) Julkisen ja yksityisen tilan erottelu umpikortteleissa

Luku kirjasta Mikko Särelä  Osmo Soininvaara: Kaupunkirakentamisen aika

Umpikorttelit antavat suunnittelijalle vaihtoehtoja. Sisäpihat voidaan suunnitella asukkaiden yksityiseksi tilaksi tai koko aluetta palvelevaksi puistoksi. Molemmissa tapauksissa tila rajautuu neljään seinään, mikä tarjoaa intiimin ja yksityisen tunnelman. Talot suojaavat melulta ja mahdollistavat hiljaisuuden kokemuksia kaupungissa.

Umpikortteli ei “ryöstä” julkista tilaa samalla tavalla kuin avorakenne, koska yksityisen ja julkisen raja on selkeä. Erityisen suositeltavaa on rakentaa katu tai jalkakäytävä kiinni taloon. Näin kulkuväylän sijoittuminen kertoo intuitiivisesti sen, missä menee talon asukkaiden tilan ja julkisen tilan raja.

Julkisen ja yksityinen tilan erottelu auttaa luomaan kortteliyhteisön, jossa asukkaat ja taloyhtiöt voivat yhdessä ottaa vastuun sisäpihan viihtyisyydestä ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Perinteinen pistetaloihin nojaava sijoittelu johtaa helposti siihen, että talojen ympäristöstä muodostuu ei-kenenkään maa. Tila ei ole yksityistä, mutta ei julkistakaan, ja tämä vaikeuttaa sen monipuolista käyttöä. Ongelma on erityisen suuri silloin, kun talot sijoittuvat puistomaiseen ympäristöön, jolloin julkinen puisto herkästi muuttuu asukkaiden reviiriksi.

Suljettuna tilana sisäpihat voivat olla upeita paikkoja viettää aikaa ja päästää pienetkin lapset turvallisesti leikkimään itsenäisesti. Yhdessä umpikorttelista asuu sen koosta riippuen sadoista tuhanteen asukasta ja tästä joukosta löytyy runsaasti kaikenikäisiä lapsia. 500 asukkaan korttelissa on keskimäärin noin 5 kunakin vuonna syntynyttä lasta. Kaveriseuraakin siis löytyy.

2 thoughts on “Kaupunkirakentamisen aika (21) Julkisen ja yksityisen tilan erottelu umpikortteleissa

 1. Oliko noissa Bengt Holmsromin puheissa mitään hyödyllisiä vaikutteita USAsta. Onhan se eri maa mutta ollaan kuitenkin kaikki sen Lucyn perimää tai jotain sellaista.
  Campusyliopistoja hän kehui, niissä opiskelu sujuu ahkerasti ja asuminenkin kohtuuhintaista. Toki laadukas opiskelu on kalliasta joka paikassa. Suomessa maksu otetaan verotuksessa, USAssa lukukausimaksuna.
  MIT sijaitsee Cambridge nimisessa kaupungissa, muistaakseni jotain 110000 asukasta. Harvard on samassa paikassa, paitsi Medical School Bostonissa.
  Korttelipihat voisi olla kivoja, jos on vielä penkkejä missä istuskella. Tosin tuo istuskelukausi on täällä aika lyhyt.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Kun vain tehtäisiinkin oikeita umpikortteleita, mutta viimeisen 50 vuoden aikana rakennetuissa “umpi”-kortteleissa (aivan harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta) on melkein aina aukko tai aukkoja, joista pääsee vapaasti kulkemaan sisäpihalle. Tällöin julkisen ja yksityisen tilan raja ei enää ole niin selvä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.