Kaupunkirakentamisen aika (9) Internet kiihdyttää kaupungistumista

Inter­net on kaikkial­la maail­mas­sa kiihdyt­tänyt kaupungis­tu­mista – eri­tyis­es­ti suurkaupungis­tu­mista. Inter­net paran­taa suurkaupun­gin elämää enem­män kuin pikkukaupun­gin tai maaseudun elämää. Siinä mis­sä pikkukaupungis­sa sai­vat inter­netin myötä kaik­ki samat tavarat kuin suurkaupun­gin asukkikin, sai suurkaupunki­lainen mah­dol­lisu­u­den löytää kaiken mah­dol­lisen ja mah­dot­toman muu­ta­mal­la napin painalluksella.

Yht­enäiskult­tuuri jäi 1980-luvulle. Inter­net toi mukanaan markki­noiden ja sosi­aalisen ken­tän pirstou­tu­misen, jos­sa ihmis­ten kiin­nos­tuk­set pilkkoutu­vat aina vain erikois­tuneem­pi­in aiheisi­in. Sosi­aalisen ken­tän pirstoutuneisu­us vetää ihmisiä suurkaupunkei­hin. Haas­teena onkin löytää itseä kiin­nos­ta­vat ihmiset ja tapah­tu­mat. Inter­net ei muu­ta ihmis­ten fyy­sistä etäisyyt­tä, mut­ta löytää neu­lan heinä­suo­vas­ta hetkessä.

Erikois­tu­misen hyödyt eivät rajaudu vain työhön ja markki­noi­hin. Maaseudul­la valite­taan, mik­si toim­intaa jär­jestetään niin paljon ja monipuolis­es­ti vain Helsingis­sä. Eikö tapah­tu­mia voisi tuo­da muuallekin? Ei ymmär­retä sitä, että toim­intaa jär­jestävät ihmiset ensisi­jas­sa itselleen ja kavereilleen. Suures­sa kaupungis­sa on väestöpo­h­jaa, jos­ta löytää akti­ivisia samas­ta aiheesta kiin­nos­tunei­ta ihmisiä.

Inter­net on muut­tanut sitä, miten kaveri­porukoi­ta syn­tyy ja vapaa-aikaa vietetään. Rav­in­to­lapäivät, pop­up-kult­tuuri ja kaupunki­ak­tivis­mi tekevät sosi­aalis­es­ta ympäristöstä avoimem­man. Kaupun­git tar­joa­vat uudelle tulokkaalle run­sain mitoin mah­dol­lisuuk­sia löytää sen juuri itselle sopi­van porukan.

Ihmi­nen on sosi­aa­li­nen. Kaipaamme halauk­sia; että voimme kuul­la, kun rakkaat ystävämme nau­ra­vat; ja niitä het­k­iä, kun voimme vain olla hil­jaa ystäviemme kanssa. Näitä ei Inter­net kor­vaa. Sik­si ihmiset muut­ta­vat kaupunkei­hin nopeam­min kuin koskaan.

2 vastausta artikkeliin “Kaupunkirakentamisen aika (9) Internet kiihdyttää kaupungistumista”

  1. Tuos­sa on kyl­lä perää, mut­ta on net­ti mah­dol­lis­tanut myös kaupunki­rak­en­teen hajau­tu­misen eli Nur­mi­järvi-ilmiön, että muute­taan omakoti­taloon kehyskun­taan ja tehdään etätöitä. Toinen lieveilmiö on että kaupunkien rav­in­to­laelämä on kuol­lut kun ihmiset met­sästävät seu­raa deit­ti­pal­stoil­ta, ja juo­vat kalsarikän­nejä kotona face­bookin ääressä.
    Jotain kon­sert­te­ja joo, mut­ta kuka halu­aa kuul­la jotain junt­timusaa keskel­lä kaupunkia? Ennen fes­tar­it jär­jestet­ti­in kaik­ki maakun­nis­sa, oppi­vat stadi­lais­nuoret jotain Suomen maanti­eteestä kun jou­tu­i­v­at viikon­lopuk­si matkus­ta­maan Seinäjoelle, Turku­un, Han­koon, Joen­su­uhun tai Saarijärvelle.

  2. Ongel­ma on se että kaupungeis­sa kaik­ki kohtaamiset eivät ole iloisia. Edes Kata­janokalla tai Punavuoressa. 

    Ksupunkia on myös se itis ja steissi. 

    Urban­isoi­tu­mi­nen ei ole pelkkää aka­teemis­ten ja iro­nis­ten hyvin toimeen tule­vien trendikäs leikkike­hä jos­sa mais­teltaan maail­man uusia maku­ja ja rytmejä.

    Inter­netin käytöstä erään­lais­ten kaupunki­ta­pah­tu­mien jär­jestämiseen kan­nat­taa googlata “lon­too” ja “what­sapp”. Ikävä kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.