_

Sympaattinen startup; kasvata yrtit älypuutarhassa keittiön pöydällä!

Kävin syksyllä puhumassa kasvuyritysten rahoitusongelmista eräässä investointitapahtumassa, jossa mainostettiin rahoituksen tarpeessa olevia yrityksiä. Yksi kolmesta markkinoinnin kohteesta oli turkulainen Plantui, joka on kehittänyt varsin pitkälle älykästä keittiöpuutarhaa. Idea vaikutti niin sympaattiselta, että päätin itsekin auttaa yritystä yli kuolemanlaakson omalla, rajallisella panostuksellani.

Yrityksen tuotekehitys on ollut hyvin edistyksellistä. On tutkittu tarkoin, millaisissa olosuhteissa kasvit menestyvät parhaiten, optimoitu valaistus,  valon spektri, kastelu ja ravinteet niin, että kasvit kehittävät eniten vitamiineja ja aromiaineita. Lopputuloksena on 4,2 kertainen määrä C-vitamiinia, 5,5 kertainen määrä E-vitaminia ja 4,3 kertainen määrä beta-karoteenia ja 2,8 kertainen määrä rautaa verrattuna kaupasta ostettuihin yrtteihin.

Puutarhan ulkonäköön on myös viimeistelty. Se on kaunistus keittiön pöydällä ja voipa sitä käyttää näinä pimeinä aikoina myös kirkasvalolampun korvikkeena.

Kun lähtee lomalle, kasvit voi asettaa stand by -tilaan. Violetti valo pitää ne hengissä, mutta lähes lopettaa niiden kasvamisen.

Kaiken tämän yritys oli tehnyt loistavasti. Vain yksi oli unohtunut – myyminen. Tuote on erinomainen, mutta yritys oli pahasti kuralla. Siksi sen pelastamiseen kerättiin rahaa.

Hyvä joululahjavihje: osta kotiisi tällainen ja anna kaverillesikin. Tuossa oikeassa palkissa on yrityksen mainos. Sitä klikkaamalla pääset verkkokauppaan tai jos olet poistanut mainokset, painamalla tästä.

Jos joku blogini lukioista haluaa tällaisen ostaa, minulta saa sähköpostissa rahanarvoisen taikasanan, -30 %.

= = =

Noin yleisesti. Monella suomalaisella on jäänyt jonkin verran rahaa säästöön sen jälkeen, kun asuntolainan lyhentäminen on tyssännyt lainan loppumiseen. Rahan sijoittaminen kiinnostaviin ja sympaattisiin startupeihin olisi järkevämpää kuin niiden makuuttaminen nollakorkoisilla pankkitileillä. Tässä Plantuin tapauksessa minimipanostus, 10 000 €, oli ainakin minun riskinottohaluni ylärajoilla. Pienempää panostusta ei haluta ottaa vastaan korkeista hallinnollisista kuluista johtuen.

Meillä vähemmän rikkailla on paljon enemmän rahaa kuin oikeasti rikkailla, koska meitä on niin paljon ja rikkaita niin vähän. Pitäisi kehittää jokin joustava tapa tehdä pieniä, joukkorahoitusta lähenteleviä osakesijoituksia.

 

35 thoughts on “Sympaattinen startup; kasvata yrtit älypuutarhassa keittiön pöydällä!

 1. Minusta tämän firman ongelma on tuotteissa, ei myymisessä. Kohderyhmä ovat nuoret urbaanit sybariitit, joilla on tyypillisesti niukkuutta tilasta, eikä yhtiöllä ole tarjota seinälle nostettavaa, pöytäpinta-alaa säästävää tuotetta.

  Toinen asia mikä näyttäisi puuttuvan ovat OEM-tuotteet. Rumasti valoa taittava muovihärpäke ei luonnonmateriaalikeittiössä ole mikään kaunistus, yrttipisteen pitäisi tyylillisesti integroitua keittiökalusteisiin, ja tämä onnistuu myymällä sisuskaluja erikseen (vrt. Peugeotin pippurimyllyt).

  Nykyinen tuoteportfolio on silkkaa TV-ostoskanavakamaa, tosin nuorisolle toimivammalla imagolla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. spottu:
  Minusta tämän firman ongelma on tuotteissa, ei myymisessä. Kohderyhmä ovat nuoret urbaanit sybariitit, joilla on tyypillisesti niukkuutta tilasta, eikä yhtiöllä ole tarjota seinälle nostettavaa, pöytäpinta-alaa säästävää tuotetta.

  No tuonhan voi laittaa vaikka matka-arkkuun, kun siinä on kerran valot 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Syltty: No tuonhan voi laittaa vaikka matka-arkkuun, kun siinä on kerran valot

  Mikä lie tuotteen tehonkulutus. Lähtökohtaisesti kasvien kasvattaminen keinovalolla on äärimmäisen tehotonta, vain muutama prosentti valaistukseen käytetystä energiasta saadaan talteen syötävään kasviin. Pimeään aikaan ja kotona ollessa tällä voi korvata muutenkin päällä olevan lampun, muuten hukkavalokaan ei tule hyödyksi. Joten jos halutaan maailma pelastaa, tämä ei ole ratkaisu. Jopa keskitetty viljely kasvihuoneissa on todennäköisesti selvästi energiatehokkaampaa. Ja ylivoimaisesti kestävin ratkaisu on syödä kauden mukaisesti, auringon valossa kasvaneita kasvikunnan tuotteita. Kuivatut yrtit antavat makua siinä kuin tuoreetkin.

  Tässä tuotteessa positiivista ainakin kotimaiseen maatalouteen nähden on se, että on lähdetty tekemään tuotetta maku edellä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Mikko Kiviranta: Plantui esimerkiksi on Innovestorin rahoittama,

  Piti kirjoittamani: Innovestorin kautta rahoitettu.

  Jokkis: eli olohuoneen nurkkaan yrttitorni.

  Plantuilla oli joskus vähintäänkin suunnitelmissa ellei tuotteenakin semmoinen lasivitriini jossa yrttejä kasvoi monella päällekkäisellä hyllyllä. En tiedä minne se on kadonnut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Osmo Soininvaara:
  Tämän puutarhan ei ole pakko olla keittiössä. Olohuone on kuitenkin lähempänä kuin ruokakauppa. Kirjahyllyynkin voi laittaa. Mutta seinälle laitettava puutarha on hyvä tuoteidea.

  Suomessa on jo useita tällaista yrityksiä. Väittävät, että viherseinä poistaa ilmasta epäpuhtauksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Tuure Nyqvist: Jos tuotteen hinnoittelu perustuu kustannuksiin, niitä olisi myös tarve karsia, että myös hinta vastaisi paremmin ko. tarhan “arvoa”?

  Ei perustune kustannuksiin. Kaavailtu yhtiön valuaatio oli edellisen rahoituskierroksen jälkeen 8,3 M€ (en tiedä toteutuiko).

  Korkeahkoa valuaatiota täytyy tietysti vastata nopea ja kannattava liikevaihdon kasvu. Sijoittajapresentaatiossa liikevaihdoksi on arvioitu vuodelle 2016 4M€, 2017 12,4M€ ja vuodelle 2020 peräti 50.8 M€.

  Itse kukin voi arvioida kuinka realistisia nämä kasvutavoitteet ovat huomioiden että kyse on helposti kopioitavasta tuotteesta joka vaatii tuekseen logistiikan.

  En ole kovin hämmästynyt että yhtiön tarina on vaiheessa “meillä on loistava tuote jota emme vaan osaa myydä”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. OS: “Meillä vähemmän rikkailla on paljon enemmän rahaa kuin oikeasti rikkailla, koska meitä on niin paljon ja rikkaita niin vähän. Pitäisi kehittää jokin joustava tapa tehdä pieniä, joukkorahoitusta lähenteleviä osakesijoituksia.”

  Asiasta käytiin tässä blogissa pari vuotta sitten ihan mielenkiintoinen keskustelu. Mikko Kiviranta viittaa siihen.

  Kovin paljon ei ole tapahtunut., Joukkorahoitus on onneksi lähtenyt käyntiin, mutta hyöty/riski- suhde siellä on kovin heikko.

  Paremmin säädellyssä sijoitusjärjestelyissä ongelmana on hallintokustannus. Sen takia minimisijoitus on tyypillisesti 50 k€, mikä vaatii todella paksua lompsaa. Mikko Kivirannan idea startup-ineksirahastosta on tässä mielessä kehittämisen arvoinen.

  Noita suurehkoja sijoituksia vaativia säädeltyjä enkelirahastoja on jo useita. Niitä ei tarvitse keksiä. Entäpä jos keksittäisisiin seuraavan kaltainen “uskottu mies” (konsortio) -järjestelmä:

  Enkisijoittajarahasto kertoo uskotulle miehelle halunsa sijoittaa yhtiöön X. Mukaan pyydetään yksityisiä sijoittajia esim. 100 k€ panoksin. Uskottu mies sitten yrittää hankkia piensijoittajilta kasaan yhden tai useamman 100k€ sijoituksen. Kukin tällainen sijoitus saisi oman nimensä Kalle1, Kalle2 jne. Niissä kussakin saattaisi olla esim. 100 piensijoittajaa. Piensijoittajan osuutta ei voisi realisoida, ainoastaan Kalle 1 jne.

  Oleellista olisi, ettei sijoitusrahaston tarvitsisi hoitaa lakisääteisiä velvoitteitaan monen sadan ihmisen vaan pelkästään a.o. uskotun miehen kanssa.

  Tämä puolestaan hoitaisi yhteydet piensijoittajien sovituilla minimisäännöillä, esim. “Sijoituksesi on hyväksytty Kalle 2een, rahat menevät tililtäsi.” Ja sitten aikoinaan: “Kalle 2 on realisoitu, summa xxx maksetaan tilillesi neljän pankkipäivää kuluessa.”

  Uskottun miehen pitäisi olla jonkun säädellyn organisaation, esim Finnveran, hallinnoima. Villille toimijalle houkutus huijaamiseen olisi liian suuri.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Tuon hökötyksen hinta näyttää olevan 265 €. Lisäksi siemenenistä nyhdetään kovaa hintaa. Näillä rahoilla ostaa aika todella monta yrttipuskaa kaupasta. Vaikea nähdä mitään taloudellista järkeä tämän laitteen hankinnassa. Lähinnä siinä saa itselleen kalliin tilanviejän, josta on kaikenlaista vaivaa.

  Ihmettelen Souninvaara nyt myös vähän talousosaamistasi laajemminkin. Näihin startuppeihin osallistuminen, esim. Invesdorin kautta, on erittäin riskipitoista touhua. Myyntipuheet on huimat, mutta niin on riskitkin. On hyvin mahdollista, että näihin laitettuja rahoja ei koskaan enää näe. Tietämättömät sanoo usein samaa pörssistä, mutta siellä on käytännössä hyvin vaikea menettää kaikkea. Omaisuus pysyy myös likvidissä muodossa. Startuppeihin laitettu pääoma taas on erittäin epälikvidiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Nasser:

  Ihmettelen Souninvaara nyt myös vähän talousosaamistasi laajemminkin. Näihin startuppeihin osallistuminen, esim. Invesdorin kautta, on erittäin riskipitoista touhua. Myyntipuheet on huimat, mutta niin on riskitkin. On hyvin mahdollista, että näihin laitettuja rahoja ei koskaan enää näe. Tietämättömät sanoo usein samaa pörssistä, mutta siellä on käytännössä hyvin vaikea menettää kaikkea. Omaisuus pysyy myös likvidissä muodossa. Startuppeihin laitettu pääoma taas on erittäin epälikvidiä.

  Totta! Juuri sen takia pitäisi pystyä sijoittamaan 10…15 startuppiin, sillä joku niistä todennäköisesti lähtee lentoon. Jos minimisijoitus on 50k€, sijoittajalla pitää olla todella paksu lompsa, jos se on 1k€, mahdollisia sijoittajia olisi ainakin 100 kertaa enemmän.

  Riskin minimoimiseksi paras kuvio olisi sellainen, että yksi tai muutama sijoittaja pistää peliin ison summan rahaa ja sitten osallistuu yrityksen toimintaan hallituksessa ja/tai johdon sparraajana, minkä lisäksi sijoituksen kokonaispottia kasvatetaan piensijoittajien rahalla. Ymmärtääkseni ainakin muutamat enkelirahastot toimivat näin. Tavallisen tallaajan kannalta ongelmana on, että “piensijoittajankin” pitää panna peliin tuo 50 k€.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Siis en itse tiedä kaveista paljoakaan, mutta jos tuo laite on niin pieni kuin se näyttää ja jos yhden kasvisatsin kestää viikkoja eikä päiviä, niin eikö tuosta saatava kasvisatsi ole aika pieni? Yhteen lämpimään ateriaan kasvit kerran kuussa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Yleisest startup tarvitsee sijoittajia, jotka tuovat firmaan rahan lisäksi osaamista (rahoitus, markkinointi, tuotanto jne). Kasvaessaan yritykseen on saatava nopeasti monbenlaista osaamista ja se on vaativaa, myös perustajaomistajien on osattava ottaa nevosta vaarin ja kehitettävä rakasta ideaansa joksikin muuksi, joka käy asiakkaille.

  Sijoittajan puolestaan on mietittävä mikä se firman ydin on ja mihin se kantaa ja mihin perustuu.

  Osram on tuotteistanut näitä kasvvalotaajuusledejä. Energiatehokkaita mutta investoinniltaan kalliita kasvihuonevalaistusjärjestelmiä on useita, myös Suomessa.
  Ammattituotannossa ne säästävät itsensävarsin nopeasti.

  Sitten on näitä pienkasvattomoiden tekijöitä. Esimerkiksi chili-kasvatusharrasajat arvostavat niitä. Ihan esimerkkinä, toinen kotimainen ratkaisu: http://www.netled.fi/fi/netled-delight

  Tämän jälkeen on ihan hyvä arvioida sijoitusta. Ode on aivan oikeassa – Suomessa puuttuu tällaista sijoituskultuuria. Ruotsissa tässä ollaan pidemmällä ja startupsijoittajia on useampia.

  Se on uhkapeliä, no, mutta paljon fiksumpaa kuin rikastuttaa uhkapeliyhtiöitä.

  Startup-yrittäjältä on hyvä jossain vaiheessa kysyä hänen visiotaan tulevasta. Joskus miljonääriksi pääsi idealla “myyn tämän Googlelle”.

  Kasvikasvattomot kotikäyttöön kisaavat keskenään, joku menestyy omillaan, joku toinen saa hyvän diilin Ikean tai vastaavan tuottajana, joku löytää erikoisen pienmarkkinan, osa taas katoaa mutta lisää kansakunnan osaamista niin kehitystöllään kuin osallistujien kokemeksen lisääntymisenä. Asiakas ratkaisee.

  Onnea Plantuille!
  (Viherkasvatusseinät ovat maailmalla jo iso juttu. Se on toinen teema.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. “Lopputuloksena on 4,2 kertainen määrä C-vitamiinia, 5,5 kertainen määrä E-vitaminia ja 4,3 kertainen määrä beta-karoteenia ja 2,8 kertainen määrä rautaa verrattuna kaupasta ostettuihin yrtteihin.”

  Mihin nuo luvut perustuvat? Firman markkinointimateriaaleihin vai firman rahoituksesta riippumattomiin ulkopuolisiin tutkimuksiin?

  Käsittääkseni kaupasta ostetuilla yrteillä ei edes oikeasti ole mitään vakiovitamiini- tai beta-karoteeni -pitoisuuksia, joihin voisi määrittää yhden vertailuluvun kaikille “kaupasta ostetuille yrteille”. Pitoisuudet riippuvat kasvista, lajikkeesta ja monesta muusta asiasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Kaipa vihanneksia voi kasvattaa kukkaruukussakin ilman tuota härveliä. Sähköä kasvatus toki kuluttaa, todennäköisesti enemmän kuin kappapuutarhavaihtoehto. Mutta ehkä tulee hyvä mieli, aiheuttavathan muutkin lemmikit kasvihuonepäästöjä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Tämä on malliesimerkki turhuuden myymisestä eli maapallon tuhoamisesta, mutta sinänsä toki sympaattinen sellainen.

  Pahoin vain pelkään, että homma tyssää hinnoitteluun. Jos tuota myytäisiin muutamalla kympillä marketeissa, se olisi monille mainio joululahja, mutta hinta pistää vastaan.

  Kummeksun myös muovista ulkonäköä. Jokin raskaampi luonnolliselta vaikuttava materiaali tekisi tuotteesta paljon viehättävämmän.

  Rahan tekemisen näkökulmasta sinänsä kelpo idea on pilattu hintaan ja muovisuuteen. Nyt ensimmäiseksi mielikuvaksi syntyy muovikrääsällä k*s*tus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. spottu: Ei perustune kustannuksiin. Kaavailtu yhtiön valuaatio oli edellisen rahoituskierroksen jälkeen 8,3 M€ (en tiedä toteutuiko).

  Korkeahkoa valuaatiota täytyy tietysti vastata nopea ja kannattava liikevaihdon kasvu. Sijoittajapresentaatiossa liikevaihdoksi on arvioitu vuodelle 2016 4M€, 2017 12,4M€ ja vuodelle 2020 peräti 50.8 M€.

  Itse kukin voi arvioida kuinka realistisia nämä kasvutavoitteet ovat huomioiden että kyse on helposti kopioitavasta tuotteesta joka vaatii tuekseen logistiikan.

  En ole kovin hämmästynyt että yhtiön tarina on vaiheessa “meillä on loistava tuote jota emme vaan osaa myydä”.

  Edellisen Plantui Oy:n osakeannin (9/2016) pre-money arvostus oli noin 2,7me (ei siis 8,3me).
  Osakeanti toteutui onnistuneesti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Tapio: Totta! Juuri sen takia pitäisi pystyä sijoittamaan 10…15 startuppiin, sillä joku niistä todennäköisesti lähtee lentoon. Jos minimisijoitus on 50k€, sijoittajalla pitää olla todella paksu lompsa, jos se on 1k€, mahdollisia sijoittajia olisi ainakin 100 kertaa enemmän.

  Riskin minimoimiseksi paras kuvio olisi sellainen, että yksi tai muutama sijoittaja pistää peliin ison summan rahaa ja sitten osallistuu yrityksen toimintaan hallituksessa ja/tai johdon sparraajana, minkä lisäksi sijoituksen kokonaispottia kasvatetaan piensijoittajien rahalla. Ymmärtääkseni ainakin muutamat enkelirahastot toimivat näin. Tavallisen tallaajan kannalta ongelmana on, että“piensijoittajankin” pitää panna peliin tuo 50 k€.

  Hajauttaminen on kannatettavaa kaikessa sijoittamisessa. Erityisen tärkeää tämä on startup -sijoittamisessa niiden sisältämän korkean yrityskohtaisen riskin vuoksi.

  Ammattimaisen prosessin kautta valittu hajautettu startup -salkku tuottaa kuitenkin keskimäärin rahat takaisin 2.2-2.6 kertaisena, joka vastaa noin 15-25 % vuotuista tuottoa. Muun muassa tähän lopputulokseen on päässyt arvostettu tohtori Robert Wiltbank, joka on alan tutkimuksen pioneereja.
  https://techcrunch.com/2012/10/13/angel-investors-make-2-5x-returns-overall/

  Startup -sijoittaminen omana omaisuuslajinaan on iskenyt läpi vasta aivan viime vuosina. Uskomme että lähitulevaisuudessa näemme erilaisia hajautettuja sijoitusmuotoja myös tässä omaisuusluokassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Ajattelin hieman valottaa Plantui Smart Garden teknologiaa vastauksena muutamiin esille nousseisiin kysymyksiin.

  Hyvä teknologia ei yksin myy, vaan tarvitaan paljon muutakin, vaikka tässä keskitynkin tylsiin faktoihin:

  Plantui Smart Garden teknologia.

  * 16 bittinen prosessori (Microchip) ohjaa ja tulkitsee korotuspalojen avulla kulloisenkin kasvuvaiheen ja sille tarvittavan kastelun sekä fotonivirran (valo)aallonpituudet sekä aallonpituuksie (spektrit) intensiteetin (voimakkuuden)

  * teknologia on tämän hetken huippua mm. ammattikäyttöön tarkoitettujen valojen osalta ja edellä kilpailijoitaan. Tärkeintä on kuitenkin se ettei teknologia tule näkyviin vaan hoitaa taustalla kasvatusprosessia.

  * Plantui Smart Garden tarjoaa auringonvalon tehon kasvin kannalta ja erittäin pienellä kulutuksella. Kulutus on vain 9 wattia 16 tuntia vuorokaudessa. Koska kasvatus käyttää huoneen lämpötilaa ja asujan omaa hiilidioksidia verrattuna kasvihuonetuotantoon, niin kyllä voidaan sanoa että tällä maailma paranee. Toimii myös taustavalona, jolloin muusta kulutuksesta voidaan säästää enemmän kuin tuo 9 W.

  * tietokone ohjaa nukkumisaikaa (valoton aika) niin etteivät kasvit eikä ihmiset stressaannu turhaan. Nukkumisaika on 8 tuntia ja se on ohjattavissa kädellä koskien jokaisen mieltymyksiin sopivaksi esim, nukkumaan kello 22 ja herätys kello 6 aamulla kirkasvaloon.

  * sekä kasvatusmenetelmä, joka on skaalattavissa erilaisiin kokoluokkiin että Plantui Smart Garden ovat patentoituja maailmanlaajuisesti.

  * muovi on korkealuokkaista elintarvike ABS muovia

  * huolimatta teknologisesta etumatkasta Plantui Smart Garden on myös empaattinen 🙂 ja sympaattinen 🙂

  Vitamiinit Plantui SmartGardenilla kasvatetussa yrtissä C,D,B,E, joita oli monikertaisesti verrokkiin nähden.

  * Eurofinns laboratorio testasi Plantui Oy:n pyynnöstä kesällä ykeisesti kaupasta saatavat hyvänlaatuiset verrokit suhteessa Plantui Smart Gardenilla kasvatettuihin vastaaviin yrtteihin.
  * ravinnemäärä jota käytimme oli 4g/vesilitra kun se tyypillisesti on 4-7g/vesilitra
  * Suuri vitmiiniptoisuus tietysti

  * Plantui smart Gardenin kasvatuslaatu on monen tekijän yhteissumma ja tuota summaa kontrolloidaan edellä mainitun prosessorin ja sulautetun ohjelmiston avulla.

  Pöytäpinta-ala.

  * Suosittelemme myös vaihtoehtoisia paikkoja, olohuone, makuuhuone jne ja vaikka seinähyllyä, jolloin useita Plantuita voi olla päällekkäin ja näin saadaan suurempaa satoa sen lisäksi että kokonaisuuden voidaan sanoa olevan jopa taiteellinen tai sisustuksellinen.

  Lisätietoja http://www.plantui.com

  Kari Vuorinen CTO, Plantui Oy

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Näin tällaisen taannoin erään Otaniemen henkilöstöruokalan pöydällä. Kiinnostuin samantien, mutta unohdin sitten asian.

  Kun kyseessä on tuote joka voisi oikeastaan löytyä melkein jokaisen keittiön pöydältä, hinta on vähän turhan korkea. Itse käytän ruokaa laittaessani aika paljon erilaisia yrttejä ja tarvitsisin noilla mainostetuilla 5-8 viikon kasvatusajoilla ainakin 2-3 tuollaista Plantui 6 laatikkoa tyydyttääkseni oman tarpeeni yrteille.

  Hinnassa tietysti on vähän muna vai kana -tyylinen ongelma. Jos tuotantomäärät olisivat sadoissa tuhansissa tai miljoonissa, yksikköhinta olisi varmaan murto-osan nykyisestä. Mutta toisaalta jotta siihen päästäisiin joskus, pitää ensin saada myytyä pienempiä määriä kalliimmilla hinnoilla.

  Muuten, tuo kasvikapselien myyminen tuo hommaan vähän rahstuksen fiiliksen. En löydä tietoa kuinka monta basilikaa yhdellä 5,9 euron kapselilla saadaan aikaan, mutta basilikansiemenet maksavat kaupassa luokkaa euron per pussi jossa on siemeniä varmaan satoja. Mieluummin ostaisin vain tyhjän kapselin kerran ja sitten kylväisin siihen omat kasvini. Juoksevat kulut tällaisissa tuotteissa herättävät aina epäluuloa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.