Kaupunkisuunnittelu

Kaupunkisuunnittelulautakunta 8.11.2016

Viher- ja virkistysverkon kehittämissuunnitelma

Elina Moisio esitti neljää lisäystä päätösesitykseen, jotka olisivat toteutuessaan nostaneet kehittämissuunnitelman painoarvoa yleiskaavaa toteutettaessa. Läpi meni viherkerrointa puoltava lisäys.

Työpajanpihan asemakaava

Esitin huoleni siitä, että jos rakentaminen on näin rankkaa, seinät eivät saisi olla tummia, koska kadut ovat muutenkin varjoisia. Kaavassa ei kuitenkaan seinien väriä määrätä paitsi lähellä suojeltavaa kaksikerroksista taiteilijataloa, jossa niiden on oltava valkoisia, jotta taiteilijat saisivat oikean väristä valoa.

En jaksaisi kirjoittaa aina pysäköinnistä, mutta on taas pakko. Pysäköinti on tässä aivan tolkuttoman kallista. Pysäköintipaikkoja voidaan laittaa maan alle neljään kerrokseen. Yhden paikan hinnaksi tulee yli 70 000 euroa. Kaupungin tekniselle virastolle paikkoja rakennetaan 20 miljoonan euron edestä, vaikka paikkoja onkin selvästi vähemmän kuin yhdistettävillä virastoilla on nyt käytössään.

Asuintalot voivat hankkia paikkoja myös tontin ulkopuolelta, ei kuitenkaan yli 500 metrin päästä. Hankittava on, vaikka asukkailla ei olisi yhtään autoa. Voi tulla halvemmaksi vuokrata niitä Redistä.

Tässä kyllä suunnittelijan ja ekonomistin maailmankuvat menevät pahasti ristiin. Suunnittelijan silmissä pysäköintipaikkojen tarve määräytyy erilaisten etäisyystekijöiden mukaan, mutta paikkojen hinta ei ole missään osassa sopivaa määrää harkittaessa. Ekonomisti puhuu kysynnästä, eikä oleta, ettei kysynnällä olisi mitään hintajoustoa.

Ei yksinkertaisesti ole järkevää vaatia asukkaita maksamaan asuntojensa hinnoissa yli 70 000 euron pysäköintipaikoista. Ne eivät menisi missään tapauksessa kaupaksi, jos paikan hinta irroitettaisiin asunnon hinnasta, koska silloin tällaiseen paikkaan, jossa pysäköinti ei ole toteutettavissa järkevällä hinnalla, valikoituisi autottomia kotitalouksia, joita kantakaupungissa muutenkin on kotitalouksista selvä enemmistö.

Kaava meni eteenpäin, koska sillä on kiire.

Muut asiat listan mukaan.

 

 

 

1 thought on “Kaupunkisuunnittelulautakunta 8.11.2016

  1. Kauniita puheita ja hyödyttömiä äänestyksiä lautakunnassa metsien ja viheralueiden turvaamisesta, juuri kun on oltu mukana hyväksymässä yleiskaavaa, joka tuhoaa suuren osan kaupungin virkistysalueista rakentamiseen.

    Yleiskaavasta päätettäessä vihreillä olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa näihin viherverkostoihin ihan oikeasti.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.