Kaupunkisuunnittelu

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 8.11.2016

(Esityslistaan tästä)

Viher- ja virkistysverkon kehittämissuunnitelma

Pöydältä

Suunnitelma näyttää varsin hyvältä. Mielenkiintoista lähinnä on, kuinka iso painoarvo sillä on lähdettäessä panemaan yleiskaavaa täytäntöön.

Ylen entiseen Kesäkadun taloon asuntoja

Tämä oli meillä 8.3. 2016, jolloin selostin sisällön tällä blogilla. Nyt se on tullut lausunnoilta, eikä siihen ole tehty muita merkittäviä muutoksia kuin, että parvekkeet määrätään lasitettaviksi liikenteen melun vuoksi. Uusia töölöläisiä on tulossa noin 470.

Sörnäisten työpajanpihan asemakaava

teknisset-virastotTälle tontille tulevat kaikki Helsingin tekniset virtastot. Lisäksi tulee asuntoja. Mainittakoon, että teknisten virastojen toimitalon hankesuunnitelma läpäisi jo valtuuston. Kaava tulee siis vähän jälkijunassa. Asukkaita 650 ja työpaikkoja 2100. Perhanan kallis pysäköintiratkaisu peräti neljässä kerroksessa maan alla, mutta valtuusto meni suuressa viisaudessaan ne jo hyväksymään. Asuintalon parkkinormi on 1/145k-m2, eli vähemmän kuin yksi parkkipaikka kahta asuntoa kohden, mutta ne ovat kalliita. Kaupungille tulisi paljon halvemmaksi siirtyä henkilökohtaisista työtehtävissä käytettävistä autoista yhteiskäyttöautoihin, jolloin pysäköintipaikkoja tarvittaisiin paljon vähemmän.

Joskus haluttiin tehdä yhtenäistä räystälinjaa korttelikaupalla. Tässä kaikki talot ovat erikorkuisia.

Vähän tummat julkisivut arveluttavat minua. Kun rakennetaan korkeaa ja valokulmat jäävät heikoiksi, kannattaisi edes seinien olla vaaleita. Vaaleita, ei siis valkoisia.

verkkosaarenkatu-1
Suojeltava rakennus

Suurin osa alueella nyt olevista rakennuksista puretaan, mutta osoitteessa Verkkosaarenkatu 1 oleva kaksikerroksinen rakennus suojellaan. Miltähän se tulee näyttämään olennaisesti korkeampien rakennusten keskellä?

Tiivistyskaava Vuosaaren Neitsytsaarentiellä

Kallvikintien laitaan rakennetaan taloja, joiden ansiosta pihoista tulee paljon suojaisempia. Uusia asukkaita runsaat parisataa. Nämä tulevat Jokeri 2:n (runkolinja 560) varrelle. Vähän ihmettelen, miksi rakennusten eteen on jätetty tilaa. Eikö siitä olisi enemmän iloa, jos se olisi pihan puolella ja talot kiinni jalkakäytävässä. Vai jätetäänkö tähän tilavaraus ratikkakiskoille?

neitsytsaarentie
Uudet talot erottuvat muita korkeampina Kallvikintien varrella

Kaavamääräyksistä puuttuu muistolaatta, joka kertoo, että Ville Komsi asui täällä aikanaan. Ville esitti yli 20 vuotta sitten, että pitkulaisten rakennusten välissä oleva päistä avoin piha suojattaisiin poikittaisilla rakennuksilla. Niitä hän tosin esitti myös Neitsytsaarentien varteen.

Asukkaat ovat suhtautuneet tiivistyskaavaan myönteisesti.

Ohranan taloon asukkaita

Valtio muuttaa Ohranan talon Ullanlinnassa asuintaloksi. Tämä oli meillä ensimmäisen kerran 10.5. ja on nyt tullut lausunnoilta. Meillä nyt ei kyllä ole asian suhteen juuri sananvaltaa, koska kaupunginhallitus on myöntänyt hankkeelle jo poikkeamisluvan. Kaava tulee jälkijunassa varmistamassa, että kaupunki saa kiinteistöverot koko talosta.

Helsingissä on haluja muuttaa toimistotaloja asuintaloiksi keskikokoisen kaupungin verran. Niihin suhtaudutaan vähän ristiriitaisesti paitsi, että valtio saa tahtonsa aina läpi.

 

 

 

16 thoughts on “Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 8.11.2016

 1. Vähän ihmettelen, miksi rakennusten eteen on jätetty tilaa. Eikö siitä olisi enemmän iloa, jos se olisi pihan puolella ja talot kiinni jalkakäytävässä.

  Tätä mä ihmettelen aika monessa muussakin paikassa, jonne rakennetaan uusia rakennuksia ― etteipä oikeastaan melkein kaikkialla lukuunottamatta ehkä ihan kantakaupunkia.

  Onko sillä koirankakkavyöhykkeellä jalkakäytävän ja talon seinän välissä jokin itseisarvo vai kuka näkee niistä nurmikaistaleista märkiä unia?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Tuo Sörnäisten työpajanpihan asemakaava on kyllä helvetinmoista tuhlausta.

  Makkaratehtaaseen ei kajota koska perustus puupalkkien varassa ja korvaaminen betonipalkeilla tulisi “liian kalliiksi”. Makkaratehdas ei myöskään ole ulkoiselta ornamentaliikaltaan sellaista, että puoltaisi säilyttämistä. Tai jos halutaan työntekijöille ja asukkaille jatkossakin pieniä ikkunoita niin mikäänhän ei estäisi rakentamasta uusiorakennusta samaan tyyliin…

  Voi jumalauta, optimaalinen sijainti metroaseman vieressä eikä tähän(kään) kohtaan viitsitä rakentaa korkeaa asuin- ja liikerakennusta.

  Mihin väliin se Keskon uusi pääkonttori “K-Kampus” oikein tulee? Osoitteeksi on annettu Työpajankatu 12… ja puhetta ollut koko korttelin hyödyntämisestä…

  Tarkoittaanko kuitenkin tuota Verkkosaarenkadun ja Hermannin rantatien kulmausta?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Simo Melenius: Onko sillä koirankakkavyöhykkeellä jalkakäytävän ja talon seinän välissä jokin itseisarvo […]?

  Se merkitys sillä on, että maantasokerrokseenkin voidaan tehdä asuntoja. Perinteisesti kaupungissa on kivijalkakauppoja kadun varressa, tai pelkissä asuintaloissa alin kerros nostettu hieman ylemmäs.

  Viherkaista kadun varressa ja maantasopysäköinti pihalla mahdollistavat paremman tuoton rakennuttajalle, mikä edistä tonttien myyntiä 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. “Makkaratehtaaseen ei kajota koska perustus puupalkkien varassa ja korvaaminen betonipalkeilla tulisi “liian kalliiksi”. Makkaratehdas ei myöskään ole ulkoiselta ornamentaliikaltaan sellaista, että puoltaisi säilyttämistä.”

  Kutakuinkin koko kortteli puretaan. Mm. 16 krs asuitalo tilalle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Jörri:
  “Makkaratehtaaseen ei kajota koska perustus puupalkkien varassa ja korvaaminen betonipalkeilla tulisi “liian kalliiksi”. Makkaratehdas ei myöskään ole ulkoiselta ornamentaliikaltaan sellaista, että puoltaisi säilyttämistä.”

  Kutakuinkin koko kortteli puretaan. Mm. 16 krs asuitalo tilalle.

  Ei makkaratehdasta ainakaan olla purkamassa… Eikä museota/taiteilijoiden työpajaa/asuntoa.

  Ja Yrittäjätalokin jää pystyyn (vaikka se taitaa olla näistä suunnitelmista ainoa kohde johon voisi peruskalliolle lähteä suoraan rakentamaan).

  Osaako kukaan sanoa mitä tuohon koilliskulmaan – siis nyt tarkkailun alla olevan varsinaisen kaava-alueen ulkopuoliselle tontille – nousee? Liiketiloiksi kait kaavoitettu…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Suoraan selostuksesta:
  “Entisen makkaratehtaan rakennus osoitteessa Työpajankatu 6, toimitilarakennus
  osoitteessa Vanha talvitie 5 ja varastorakennus osoitteessa Hermannin rantatie 4 puretaan uuden rakentamisen tieltä.”
  “Korttelitehokkuus ek = 3,9.”

  Mitä kohtaa et ymmärrä? Lihapiha purettiin jo vuosia sitten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Jokerilinjan varren rakennusten eteen on jätetty tilavaraus raitiokiskoille ja pyörätien laajennukselle. Raitiovaunut tarvitsevat ohituskaistan, jotta ne eivät pääse jonoutumaan. Lisäksi jotkut kaupungin asukkaat pitävät siitä, että kadun varressa kasvaa puita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Jörri: Mitä kohtaa et ymmärrä? Lihapiha purettiin jo vuosia sitten.

  Sen siitä saa kun ei tavaa tarkemmin mitä prujua onkaan lukemassa. 🙂

  Makkaratehtaan säilyttämistä ja muuttamista asuin- ja toimitilakäyttöön tosiaan harkittiin vielä muutosluonnoksessa.

  Mutta siis helvetin hyvä uutinenhan tämä on, että toimimatonta matalaksi ja toimivampaa tilalle.

  Pitääpä muistaa yrittää olla jatkossa skarpimpana. Kiitos korjauksesta!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Viher- ja virkistysverkon raportin osalta vähän ihmettelen Talin alueen tarkastelua. Tai oikeastaan tarkastelun ja kehitysehdotusten puutetta.

  Talin golf-kenttä on merkitty Länsipuiston laajimmaksi viheralueeksi. Kenttä on kuitenkin eteläreunalta aidattu, mikä käytännössä estää sujuvan liikkumisen Länsipuistoa pitkin.

  Onko golf-kentän asema niin tabu, että Talin alueen kehittämistä ei voi edes visioida?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Mietityttää tuo vanhan Ylen pääkonttorin täysremontti. Olisiko ollut sekä käytettävyyden että kokonaiskustannuksen kannalta parempi purkaa toimistokäyttöön tehty talo ja rakentaa uusi asuinkäyttöön tehty talo tilalle?

  Ehkä tämä on käsitelty jo aiemmin, mutta ei ole osunut silmään.

  Joka tapauksessa tervetuloa 400+ uudelle töölöläiselle!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Osmo Soininvaara:
  Ohranan talo sinänsä kyllä suojellaan, mutta ei virastona. En nyt jaksa avata tiedostoja, mutta luulen , että se on rakennettu asuintaloksi.

  Hesarin hiljattain julkaiseman artikkelin perusteella Ohranan palatsimainen talo on todella palvellut alkuun asumiskäytössä – ja välissä vuosisadan verran virastotalona.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Simo Melenius: Onko sillä koirankakkavyöhykkeellä jalkakäytävän ja talon seinän välissä jokin itseisarvo vai kuka näkee niistä nurmikaistaleista märkiä unia?

  No, suoraan sanottuna, jos koirankakkavyöhyke vähentää koirankakkaa varsinaisella kevyen liikenteen väylillä (kaduilla ei roiskeita lukuunottamatta olisi niin väliä, mutta en ole yhtäkään koiraa nähnyt siellä tarpeitaan tekevän), sillä on erittäin korkea utiliteettiarvo.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.