_

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 10.5.2016

Lausunto AM-ohjelmasta

Pöydältä. En tiedä, mitä muutoksia kokoomus haluaisi tähän esittää.

Lausuntoa voisi lyhentää olennaisesti poistamalla siitä osat, joissa ei lausuta mitään vaan selostetaan, mitä ohjelmassa sanotaan. Mietin tässä, jaksaisiko siihen urakkaan ryhtyä.

Kalasataman Verkkosaaren pohjoisosan asemakaava

Tämä lienee kunnossa. Taas 3600 uutta helsinkiläistä saa asunnon.

Pohjolan talon kaava Munkkivuoressa

Pohjolan talosta tehdään pääosin asuntoja mutta merkittävä osa rakennuskannasta suojellaan. Noin 900 uutta asukasta. Tätä on puitu lautakunnassa kaksi kertaa. Nyt lausuntokierroksen jälkeen tehdään hienosäätöä. Huomiota kiinnitti uusi kaavamääräys:

Ohjeellisilla tonteilla 5 ja 6 saa olla liikennealueiden suuntaan avautuvia ensimmäisen kerroksen asuntoja vain, jos rakennus sijaitsee vähintään 10 metrin etäisyydellä tontin rajasta.”

Kannattaa olla tarkkana, ettei tee kaupunkibulevardien kannalta hankalia ennakkotapauksia. Mutta hyvä, ei kai bulevardeilla ole tarkoitus ola ensimmäisessä kerroksessa asuntoja.

Ohranan taloon asuntoja

Valtio on myynyt Ohranan talon Korkeavuoren katu 21:ssä yksityiselle sijoittajalle asunnoiksi muutettavaksi. Kaupunginhallitus on jo hyväksynyt tämän asemakaavamuutoksen poikkeamisluvalla, joten ei meillä ole tässä paljon tehtävää. Talo on ollut viimeksi Rajavartiolaitoksen käytössä. Uusia helsinkiläisiä tulee vähän alle 200.

Valtio ohittaa tässä vähän jonossa, koska virasto on jarrutellut toimistojen muuttamista asunnoiksi kantakaupungissa. Olen tästä politiikasta viraston kanssa eri mieltä, joten minua ei harmita.

Lausunto liikennekaaresta

Huolta on herättänyt, että Anne Berner haluaisi avata HSL:n kilpailuttama liikenne kermankuorintayrityksille, jotka ajaisivat vilkkaimmilla reiteillä metron kanssa rinnakkaista liikennettä. Näin ei ehkä kuitenkaan kävisi. Ajattelin siltä lisätä lausuntoon tekstin, joka noudattaa kansantaloustieteen peruskurssiajattelua, olettaen, että saan kenetkään ymmärtämään, mitä tässä sanotaan:

Raskaan raideliikenteen kustannuksista suurin osa on upotettuja kustannuksia. Muuttuvien kustannusten kannalta tämä liikenne on erittäin edullista. Matkustajilta perittävät lipun hinnat ylittävät tämän liikenteen osalta selvästi muuttuvat kustannukset. Erotuksella peitetään kiinteitä kustannuksia. Jos suuret matkustajamäärät houkuttelevat joillekin väleille kilpailevaa linja-autoliikennettä ja osa matkustajista siirtyy raideliikenteestä linja-autoihin, liikennöinnin kokonaiskustannukset kasvavat, koska raideliikenteen muuttuvat kustannukset alittavat selvästi linja-autoliikenteen kustannukset. Tämä olisi taloudellisen tehokkuuden kannalta huono lopputulos. Suojautuakseen tällaiselta kilpailulta HSL:n tulisi alentaa raideliikenteen tariffeja lähemmäs muuttuvia kustannuksia. Tämä sinänsä lisäisi raideinvestoinneista koituvia kokonaishyötyä, mutta synnyttäisi eriarvoisuutta HSL-alueen sisälle samalla kun se lisäisi veronmaksajien taakkaa.

Lausunto vihreän ryhmän ryhmäalitteesta aloitteesta eriarvoisuuden torjumisesta.

Lausunto normaalia asuntojargoniaa. Aloitteen pihvi taitaa olla muiden lautakunnan puolella.

16 thoughts on “Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 10.5.2016

 1. Tuo kaupunkien sisällä tapahtuva vapaa kilpailu linja-autoliikenteessä on vähän kinkkinen. Kuitenkin lisäksi tulee mieleen pari asiaa.

  Ensinnäkin ruuhkaliikenne ei välttämättä ole HSL:lle mitenkään tuottoisaa. Siinä joudutaan lyhyttä piikkiä varten ostamaan kokonaisia busseja, joita ei sitten muulloin voi käyttää (usein toki käytetään sitten vanhoja busseja tähän). Lisäksi siihen saatetaan joutua epäoptimaalisesti palkkaamaan lisäkuljettajia. Pitäisi siis tietää, kuinka paljon HSL ylipäätään voi tehdä ruuhka-aikaan katetta ja kuinka paljon siitä oikeasti syntyy linjoilta, jotka ovat melko tasaisesti kuormitettuja koko päivän. (Toki yksityisiä voivat kiinnostaa nekin linjat, samasta syystä.)

  Toisaalta HSL:llä on tällä hetkellä aika täydellinen lippukartelli, hyvässä mielessä. Yksityinen liikennöitsijä ei saisi mitään verkostohyötyjä, vaan joutuisi myymään lippua, jolla voi käytännössä matkustaa vain vaihdotta. Jos tarvitset reitilläsi joka tapauksessa HSL:n lippua, ei sinun kannata ostaa lippua yksityisen reitille ollenkaan. En tiedä mikä vaihdollisten matkojen osuus HSL:n matkustuksesta keskimäärin on, mutta todennäköisesti sen verran korkea, että yksityinen menettäisi lipputuloja reippaasti siksi. Vaikka tekninen yhteensopivuus ilmeisesti velvoitettaisiin, se ei tarkoita vaihto-oikeuden myöntämistä.

  Toisaalta myös raideliikenteen kanssa on todella vaikea kilpailla. Suurimmat massat kulkevat asemilta asemille, mutta juuri niitä on vaikea saada vaihtamaan bussiin, jos se metro tai junakin on siinä tarjolla. Ja liikennöinti keskustassa bussilla on hidasta eli kallista.

  Yksi potentiaali voi hyvinkin olla terminaalibussit, jossa on mahdollista myydä point-to-point-yhteyttä melko kalliilla hinnalla. Kun meillä jo Finnair-bussikin on ja toisaalta Länsisatamaan kulkee jo ysi, jonka pulssimaisen ylikuormituksen purkaminen voisi olla kaikille hyödyllistä, en heti näe suurtakaan pelkoa lopulta, että HSL edes menettäisi tuloja.

  HSL:n tuloista toki käsittääkseni aika merkittävä osa muodostuu kertalipuista, vaikka ne muodostavatkin matkustajamääristä muistaakseni jotain kymmenisen prosenttia. Syvempi tietämys kertalipulla matkustavien matkustuskäyttäytymisestä toki auttaisi tekemään parempia johtopäätöksiä. Kausilipuista tuskin lähtisi yhtään tuloja tämän takia, arvolipuistakin melko vähän varmasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Lisättäköön edelliseen, että mahdollisessa kilpailutilanteessa HSL voisi ehkä vastata melko tehokkaasti ottamalla käyttön edulliset, noin 2 kertalipun hintaiset päiväliput. Se lisäisi tuota vendor lock-inia, joka HSL:llä on kausilippujen omistajiin, myös kertalippujen käyttäjiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Onko sellaista riskiä, että jos HSL-alueen joukkoliikenne avautuu vapaalle kilpailulle, ja se osoittautuu esim. alueen joukkoliikenteen kattavuudelle ja hinnoittelulle haitalliseksi, ei vanhaan systeemiin enää saisi palata edes erilaisella hallituspohjalla (esim. EU:n kilpailusäädösten takia)?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Elmo Allén:

  Toisaalta myös raideliikenteen kanssa on todella vaikea kilpailla. Suurimmat massat kulkevat asemilta asemille, mutta juuri niitä on vaikea saada vaihtamaan bussiin, jos se metro tai junakin on siinä tarjolla.

  Tällaisia bussilinjoja ei tulla varmastikaan perustamaan ainuttakaan, vaan suoria yhteyksiä keskustaan sellaisilta alueilta Etelä-Espoossa, jotka eivät ole länsimetron asemien vieressä (kaikki tällaiset bussilinjat lopetetaan), yhteyksiä muualle kantakaupunkiin kuin metron varrelle (tällaiset bussilinjat lopetetaan yhtä lukuunottamatta, Tapiolasta) ja samalla jokin noista jälkimmäisistä bussilinjoista voisi tarjota yhteyden Kuusisaaresta keskustaan, (bussi Kuusisaaresta keskustaan lopetetaan), vaikka liikenne Kuusisaaresta keskustaan ei sellaisenaan ole kannattavaa. Jos esimerkiksi yksityinen liikennöitsijä ottaisi kohteekseen Kivenlahden ja tarjoaisi sieltä suoran bussin keskustaan ja bussin Meilahden kautta keskustaan matkustajia saattaisi riittää hyvin. Suurimmat massat kulkevat asemien välillä, mutta verkosto on sen verran harva, että suhteellisen suuria massoja kulkee myös busseilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Liikennekaari lausunto-ehdotus kuulostaa nyt kovasti siltä, että on tehy tyhmä investointi länsimetroon, ja nyt yritetään kaikki pakottaa sen käyttäjiksi hampaat irvessä.

  HSLn tehtävä ei ole hankaloittaa ihmisten liikkumista vaan tarjota palveluita joita nämä haluavat. Jos palvelu on suora bussi Kamppiin, pitää HSLn se hyväksyä!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan. Jotkut aina jaksavat kuvitella että ennen oli aina parempi, kun oli suorat bussit ja kuljettaja soitti Satumaa-tangoa ratiosta ja oli sitä ja tätä. Jos tulevaisuudessa kaikki eteläisen Espoon nykyiset ja tulevat asukkaat pitäisi kuljettaa busseilla Kamppiin niin bussit jonottaisivat terminaaliin pääsyä Lauttasaaressa asti eikä mikään bussi pysyisi aikataulussaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. R.Silfverberg:
  Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan…

  Ennen kuin Länsimetron päätöstä tehtiin, tiedettiin ettei se tule koskaan olemaan kannattava. Ehkä yllättävintä on, miten härskisti kustannusarvio on pelattu alakanttiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. R.Silfverberg:
  Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan. Jotkut aina jaksavat kuvitella että ennen oli aina parempi, kun oli suorat bussit ja kuljettaja soitti Satumaa-tangoa ratiosta ja oli sitä ja tätä. Jos tulevaisuudessa kaikki eteläisen Espoon nykyiset ja tulevat asukkaat pitäisi kuljettaa busseilla Kamppiin niin bussit jonottaisivat terminaaliin pääsyä Lauttasaaressa asti eikä mikään bussi pysyisi aikataulussaan.

  Samanlainen prosessi oli aikoinaan itämetron kanssa. Metro oli kallis ja turha ja asukkaat nurisivat suorien bussilinjojen poistoa. Vuosien mittaan itä-Helsinki on kuitenkin pikku hiljaa asettunut metron ympärille ja sen käyttäjätyytyväisyys hakkaa bussit mennen tullen. Metro on ilmeisesti myös maksanut itsensä takaisin monin kerroin. Kaikki tämä siitäkin huolimatta että metro oli suunniteltu monellakin tapaa aika kököksi.

  Etelä-Espookin todennäköisesti pikku hiljaa organisoituu uudelleen siten että suoraa ja nopeaa joukkoliikenneyhteyttä Helsinkiin kaipaavat sijoittuvat metroasemien tuntumaan, kun taas muille kelpaa asunnot muuallakin.

  Kermankuorintalinjoilla saattaisi olla käyttäjiä ennen länsimetron jatkon valmistumista. Sen jälkeen on vaikea uskoa, että espoolaisilta piantaloalueilta riittää asiakkaita bussilinjoille, joistaa ei ole vaihto-oikeutta HSL:n liikennevälineisiin. Itse en oikein pysty kehittelemään sellaista liikennöintilogiikkaa, joka tuollaisille linjoille toimisi. Nykyisiäkin HSL:n Kamppiin kulkevia suoria linjoja kulkee ruuhka-aikana muutama tunnissa tuollaisilla alueilla. Ratkaisuksi afrikkalaistyyppinen pikkubussi?

  Viikistäkin keskustaan kuljetaan yleensä yhteydellä 79+metro vaikka suora linja 68 Rautatientorillekin on olemassa. Syynä on ilmeisesti vaihtoyhteyden tiheämpi vuoroväli verrattuna suoraan linjaan. Matka-aika molemmilla on kutakuinkin sama.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. R.Silfverberg:
  Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan. Jotkut aina jaksavat kuvitella että ennen oli aina parempi, kun oli suorat bussit ja kuljettaja soitti Satumaa-tangoa ratiosta ja oli sitä ja tätä. Jos tulevaisuudessa kaikki eteläisen Espoon nykyiset ja tulevat asukkaat pitäisi kuljettaa busseilla Kamppiin niin bussit jonottaisivat terminaaliin pääsyä Lauttasaaressa asti eikä mikään bussi pysyisi aikataulussaan.

  Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Helsingissä työssä käyvien espoolaisten(n 44.000) määrä ei ole lisääntynyt muutamaan kymmeneen vuoteen, vaikka Espoon väkiluku on samaan aikaan kaksinkertaistunut. Miksi luulet, että Espoon lisärakentamisen myötä työmatkalaisten määrä tulevaisuudessakaan Kamppiin valtavasti kasvaisi, kun Niemen työpaikkoja pikemminkin poistuu asuntojen tieltä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Rolle:
  Liikennekaari lausunto-ehdotus kuulostaa nyt kovasti siltä, että on tehy tyhmä investointi länsimetroon…

  Päätöshän on taloudellisesti järjetön, koska Espoon väestötiheys ei riitä kannattavaan raskaaseen raideliikenteeseen, kun rata joudutaan rakentamaan. Keski-Espoossa olisi kannattavaa rakentaa uusia itsenäisiä kuntia olemassa olevan radan varteen, kuten muualla Länsi-Euroopassa tehdään.

  Nyt tuo hölmöntölväys on tehty ja siitä on otettava kaikki irti. Suunnittelussa on otettava huomioon, että ainakin osa asemista joudutaan louhimaan uudelleen. Osassa ollee itse asiassa riittävä laituripituus piilotettuna huoltotiloihin.

  Toinen oleellinen seikka on siirtyminen normaaliin hierarkiseen liikenteeseen koko pääkaupunkiseudulla, ei pelkästään Espoossa. Linja-autoliikenteelä syötetään raideliikennettä ja kevyellä raideliikenteellä raskasta raideliikennettä. Näinhän se kaikkialla muualla toimii. Eli Espoon bussien lisäksi pitää lopettaa hölmö Helsingin sisäisten vuorojen ajattaminen päärautatieasemalle ja spåralinjojen vetäminen asemille asti.

  Espoolaisille muutos on erittäin hyvä. Turhien bussien poistuttua Länsiväylältä, sen välityskyky lisääntyy puolella, kun bussi kaistat saadaan maksavien asiakkaiden käyttöön.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Leena: Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Helsingissä työssä käyvien espoolaisten(n 44.000) määrä ei ole lisääntynyt muutamaan kymmeneen vuoteen, vaikka Espoon väkiluku on samaan aikaan kaksinkertaistunut. Miksi luulet, että Espoon lisärakentamisen myötä työmatkalaisten määrä tulevaisuudessakaan Kamppiin valtavasti kasvaisi, kun Niemen työpaikkoja pikemminkin poistuu asuntojen tieltä?

  Espoon väkilisäys on johtunut pääosin syntyvyydestä ja maahanmuutosta. Kun nämä lapset ovat aikuisia on heidän päästävä johonkin töihin. Länsimetro ei ole tarkoitettu pelkästään Espoon eteläosien asukkaiden työmatkoille Helsingin keskustaan vaan myös muihin kohteisiin, sen avulla syntyy toimiva vaihtoyhteys juniiin rautatietorin metroasemalla, sekä toisinpäin. Helsinkiläisten, jotka tulevat töihin Espooseen, määrä on kanssa kasvamassa, samoin opislekijoiden mm Aalto-Yliopiston ansiosta. Lisäksi huvi- ja vapaa-ajan liikenne muodostaa aika suuren osan joukkoliikenteen käytöstä tällä akselilla.

  Periaatteessa olisi riittänyt että metroa olisi jatkettu vain Ruoholahdesta Otaniemen kautta Tapiolaan ja syöttöbussiliikenne olisi järjestetty eri puolilta Espoota Tapiolan ja Keilaniemen asemille. Tai vaihtoehtoisesti pikaraitiotie joka olisi voinut hyödyntää Helsingin nykyistä itämetroa, mutta jotta se olisi ollut nopeudessa kilpailukykyinen, sen olisi pitänyt ainakin Ruoholahdesta Lauttasaaren asti kulkea maan alla.

  Espoo nyt halusi joka tapauksessa rakentaa metron Kivenlahteen asti koska katsoi että radan varrella on rakentamispotentiaalia kymmenilletuhansille asukkaille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. R.Silfverberg:
  Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan. Jotkut aina jaksavat kuvitella että ennen oli aina parempi, kun oli suorat bussit ja kuljettaja soitti Satumaa-tangoa ratiosta ja oli sitä ja tätä.

  Tuo kehitti ehkä kuitenkin espoolaisten musiikkimakua, seuraavalle oksalle matkalla edelleenkin käytössä olevista viidakkorummuista eteenpäin. Käyvät nykyään autoillansa joskus jopa Helsingissä konserteissakin … eivät tosin taida maksaa yhdenkään Länsiväylän kaistan käytöstä. Olisi mielenkiintoista nähdä, millä nopeudella siellä ajettaisiin maksullisen kokeilupäivän aikana, jos maksu perittäisiin ajetun metrimäärän, nopeuden sekä tuotetun melun ja päästöjen perusteella.

  Jospa oppisivat edes joskus Espoossa ymmärtämään myös
  kadunvarsipysäköinnin hyödyllisyyden ja katukylttien tarpeellisuuden (Huom! viimemainitut kaikissa risteyksissä kaikkiin suuntiin). Sieltä Espoostahan ne nykyisin vielä puuttuvat. Ajattelevat kai edelleenkin maalaisisäntien tapaan: “ei näitä meilläpäin tarvita, kun ei tänne tuppukylään kukaan koskaan poikkea.”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. R.Silfverberg:
  Ennenkun länsimetro on edes alkanut liikennöidä, on sitä turha ruveta arvostelemaan. Jotkut aina jaksavat kuvitella että ennen oli aina parempi, kun oli suorat bussit ja kuljettaja soitti Satumaa-tangoa ratiosta ja oli sitä ja tätä. Jos tulevaisuudessa kaikki eteläisen Espoon nykyiset ja tulevat asukkaat pitäisi kuljettaa busseilla Kamppiin niin bussit jonottaisivat terminaaliin pääsyä Lauttasaaressa asti eikä mikään bussi pysyisi aikataulussaan.

  Tästä tulee mieleen vaimoni metrossa kuulema keskustelu muutaman vuoden takaa. Kaksi vanhempaa rouvaa jutteli metrosta: “Kovasti minä tätä metroa aikoinaan vastustin, mutta kyllä tämä on hyvä.”

  Eiköhän sama keskustelu käydä muutaman vuoden kuluttua jossakin länsimetronkin junassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. “Kannattaa olla tarkkana, ettei tee kaupunkibulevardien kannalta hankalia ennakkotapauksia. Mutta hyvä, ei kai bulevardeilla ole tarkoitus olla ensimmäisessä kerroksessa asuntoja.”

  Ei ole asuntoja ensimmäisessä kerroksessa. Ainakin havainnekuvien mukaan ensimmäinen kerros on varattu kahviloille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.