_

Pakolaiskeskustelun moderointilinjasta

Yleensä sensuroin kommenteista noin prosentin, mutta pakolaiskeskustelusta noin puolet. Varoitin, että epäasialliset ilmaisut joutuvat armotta sensuuriin, mikä on johtanut kielenkäytön siistiytymiseen. Olen kuitenkin jättänyt julkaisematta kirjoituksia paljon koska

a) Ne eivät liity otsikkoon mitenkään. Olen pahoillani, että tässä en ole ollut täysin johdonmukainen, mutta yritän parantaa, eli sensuroida enemmän.

b) Kirjoitukset, jotka on varmaan kin tarkoitettu julkaistavaksi hommafoorumissa, mutta ovat vahingossa eksyneet väärälle sivustolle.  Tätä tuskin voi pitää sanan vapauden rajoittamisena, koska hommafoorumissa ne kyllä julkaistaan.

c) Kirjoitukset, jossa sanotaan, että olisi kivaa, jos koko ongelmaa ei olisi. Ne ovat yhtä rakentavia kuin kirjoitukset, kuinka helppoa olisi logistiikka, jos Newton ei olisi keksinyt painovoimaa.

45 thoughts on “Pakolaiskeskustelun moderointilinjasta

 1. Hyvä, kiitos.

  Mitä kertoo meistä suomalaisista, jos puolet kommenteista pitää sensuroida, että keskustelu pysyisi edes jotakuinkin asiallisena?

  Nämä matalamielisen kuonan vyöryttäjät kyselevät usein sananvapautensa perään. Silloin on jotain ymmärretty väärin. Eihän sananvapaus sitä tarkoita, että kaikella mielessä pyörivällä toisten halveksunnalla on lupa myrkyttää jokainen verkon keskustelupalsta.

  Se menee pikemminkin toisinpäin. Me maltilliset voisimme vaatia lisää sananvapautta, kun emme oikein löydä paikkaa jossa voisimme pohtia näitä vaikeita asioita monipuolisesti, ratkaisuja etsien.

  Tärkeää meille kaikille on myös kyky kuunnella erilaisia mielipiteitä ja antaa arvo myös toisille, vaikka he eivät ymmärtäisikään olla samaa mieltä kuin me. Eri mielipiteet, voimakkaatkin, on kuitenkin syytä osata esittää asiallisesti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Puolestani asiattomat kommentit saa sensuroida blogin pitäjän toimesta eikä pakolaiskeskustelu itseäni kiinnosta juurikaan (puoleen tai toiseen).

  Mutta tästä ehdosta tai kommentista:

  a) Ne eivät liity otsikkoon mitenkään. Olen pahoillani, että tässä en ole ollut täysin johdonmukainen, mutta yritän parantaa, eli sensuroida enemmän.

  Miten esimerkiksi tässä keskustelussa, mikä on aiheeseen liittyvää ja mikä ei? Saako tässä keskustelussa kommentoida Hommaforumia, jos ja kerran se on mainittu kirjoituksessa? Saako tai pitääkö tässä käsitellä pakotilaistilanne vaikka sille oli oma postaus aiemmin? Saako tässä kommentoida kommentointia yleisesti vai vain kun on pakolaiskeskustelu?
  En halua olla pilkun tuuppaaja, mutta johdonmukaisuutta tämä ehto todellakin vaatii.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Kiitos! Aihe on laaja ja netissä keskustelu aina leviää ja päättyy kaaokseen.

  Koska ihmiset ovat täällä, asian kanssa opimme elämään jossain vaiheessa. Ihan käytännön ongelmia opitaan ratkomaan, toivottavasti hyvät käytännöt leviävät paikkakuntien ja eri toimijoiden välillä.

  Systemaattinen vihankylvö ja asiaton peloittelu näyttää valitettavasti Suomessakin tuottavan tulosta. Se on sääli.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. JTS:

  Systemaattinen vihankylvö ja asiaton peloittelu näyttää valitettavasti Suomessakin tuottavan tulosta. Se on sääli.

  Eipä tuosta näytä muuta tulosta tulleen kuin ennätysmäisen suuri muuttoaalto.
  Nettikeskustelu on jyrkentynyt ja kärjistynyt mutta se on some-vessanseinän luonne, jossa asioilla on taipumus jakautua jyrkästi kahtia. Esim. taannoin jossain karppauskeskustelusaa jaeltiin tappouhkauksia aiheesta leipä vai peruna.
  Tässä maahanmuuttokysymyksessä aikaa kunnolliseen analyysiin, keskusteluun ja johtopäätösten tekoon on ollut runsaastikin yli tarpeen, mutta kukaan ei ole tosissaan jaksanut haastaa konsensusta, vaan on tyydytty puhelemaan mukavia pakolaisten auttamisesta. Asiallinen ja asiaton kritiikki on suosiolla jätetty Halla-aholle ja Hommafoorumille ja sitten ihmetellään että eihän tässä näin pitänyt käydä. Blogi-isäntä ja muutama muu on joskus asian tiimoilta kokeillut kepillä jäätä, mutta vieläkin aihe on niin arka että jopa Presidentti joutuu asettelemaan sanansa tarkemmin kuin NATO-sotaharjoituksiin osallistumisesta. Valitettavasti ns. juna meni jo, eikä parhaita valintoja enää voida tehdä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Miksi Hommaforumille sopivat kirjoitukset eivät sopisi Hommaformin aihepiiristä käytävään keskusteluun täällä? Onhan Homma sentään varsin tiukasti moderoitu ja asiakeskeinen palsta. Hommalla olisi varmastikin bannattu kirjoittaja, joka olisi aloittanut juttunsa sellaisella uunivalheella, joka Osmolla oli, oli valhe tarkoitettu kumman agendan edistämiseen tahansa. Hyvä että se poistettiin, minusta sellainen ala-arvoisuus kuuluu eräälle pilapiirtäjälle, ei Osmolle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Moderointilinjan kohdat a, b, ja c vaikuttavat olevan ihan reilassa, eli OK.

  Kohta a) on OK, koska tarkoitushan lienee keskustella juuri esiin nostetusta aiheesta. Rönsyilyä voi tosin olla joskus vaikea välttää, varsinkin jos on kyse aiheista, joiden vaikutukset leviävät yhteiskuntaan laajalle ja moneen eri suuntaan. Silti ymmärrän joskus syntyvät tarpeet myös liiallisen rönsyilyn välttämiseksi. Jokaisen kirjoittajanhan pitäisi ITSE aina välillä tarkistaa, mikä olikaan keskustelun aihe.

  Jotkin ongelmat voivat myös edetä ketjureaktion tavoin. Jos joku aloittaa keskustelun esimerkiksi ensimmäisen, jonossa olevan dominonappulan kaatumisen vaarasta, pitäisikö silloin sensuroida puheet jonon viimeisen kohtalosta. Silloin voi myös joskus olla tarvetta käsitellä niistä jotakin erikseen. Olen itse nähnyt myös haarautuvia dominonappulajonoja olen.

  Olen ilokseni huomannut, että oletkin saattanut tällöin avata myös tuosta erityisaiheesta kokonaan uuden keskustelun.

  Kohta b) on minun mielestäni OK, kunhan ns. harmaalle vyöhykkeelle sijoittuvien kohdalla käyttää hyvää harkintaa.

  Blogi, jolla näkee vain ja ainoastaan omien ajatustensa kannattajia, saattaa jämähtää omalle, rajatulle kiertoradalleen, jolloin ajatukset eivät koskaan kehity. Sammakot kaivon pohjalla tuntevat ehkä tuon oman, rajatun ympäristönsä hyvin, mutta eivätkö ne sammakot, jotka istuvat tai liikkuvat muuallakin, esim. kaivon kannella näe asiat monipuolisemmin? Hyvä harkinta, ja pyrkimys ajatella asioita monelta eri kantilta auttaa nähdäkseni välttämään tämänkaltaiset ongelmat.

  c) Jos päättäjät eivät tunne tai tiedä ongelmasta, pitäisi kai jonkun kertoa siitä heille. Ihmiselo lienee paljon mukavampaa ilman liikoja ongelmia. Toki kannattaa myös miettiä, mikä on ongelma, ja mikä ei. Hankalimpia lienevät tilanteet, missä yhden etu on jonkun toisen ongelma tai haitta. Tai, jos ikävän viestin tuoja peräti “ammutaan”, tai vaikenee kokonaan pelätessään liiaksi tuota.

  Logistiikka tuskin muuttuisi helpommaksi ilman painovoimaa. Silloinhan kaikki ihmiset, sekä irtaimet ainekset ja kappaleet lähtisivät vain leijailemaan ihan minne sattuu. Eikö logistiikan tarkoitus ole vallan toinen?

  Kuka teki ensimmäiset havainnot painovoimasta? Eikö Newton ollut vasta se, joka osasi tuon ilmiön likimääräisesti ensimmäisenä selittää? Kehitystä painovoiman ymmärryksen tiellä tapahtuu edelleen, kuten jälleen eilen saimme uutisista kuulla.

  Karsittua aineistoa näkemättäkin luulisin voivani toivottaa hyvää jatkoa Osmon nykyiselle moderointilinjalle jatkossakin …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Kohta b on vaarallinen! Toimisi ehkä, jos voit palkata moderaattorin hommafoorumilta 🙂 mutta jotenkin tuntuu, että aihe on aivan liian vaikea käsiteltävä.

  Esimerkiksi SM:n tiedotus on pitkin talvea mennyt niin pahasti metsään, ettei kukaan ota sitä enää vakavasti. Aina SM:n kansliapäällikön ulostulon jälkeen odotan jännityksellä, mitä paljastuu seuraavaksi.

  Itse en ole hirveän kiinnostunut aiheesta tällä foorumilla, joka on mielestäni paras Helsingin kehitystä tai sen kehittymättömyyttä käsittelevä keskustelupalsta. Lähinnä voisi keskittyä siihen, onko järkevää ylläpitää vastaanottokeskuksia Helsingissä ja jos on, niin missä. Minusta on olemassa sekä parempia että halvempia vaihtoehtoja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Kohta b vaarallinen!
  Osmo Soininvaara:
  Vaarallinen? Mikä vaarantuu. Sananvapaus nyt ainakaan ei voi vaarantua, koska tässä massa jokainen saa perustaa oman blogin.

  Vaarallinen ehkä on voimakas sana, mutta ongelmallinen kyllä, kuten tästä kerran julkaisematta jättäneestä kommentista voit ehkä toisella lukukerralla hahmottaa:

  Tässä on määritelmässäsi ongelmana, että “kirjoitukset, jotka ovat tarkoitettu julkaistavaksi hommafoorumissa” käsittää määritelmällisesti kaikki kirjoitukset, joissa suhtaudutaan epäileväisesti nykyiseen Euroopassa harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan.
  Jos ohje todellakin on niin kuin kirjoitat tässä, niin silloin eii blogissasi julkaista ensimmäistäkään kirjoitusta, jossa pakolais- tai maahanmuuttopolitiikkaan suhtautudaan millään tavalla kriittisessti.

  Toisaalta ehkäpä tuolla b-kohdalla tarkoitat tässä ennemminkin sitä, että mielestäsi hommafoorumissa on vain heikkotasoisia maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivia kirjoituksia, etkä halua blogiisi näitä heikkotasoisia maahanmuuttopolitiikalle naljailevia kommentteja. Siinäkin tapauksessa tämä on ongelmallinen yleistys, koska tällöin kategorsoit kaikki hommafoorumilaisten kirjoitukset heikkotasoiseksi – joita toki on yllin kyllin, ja teet kaikista hommaforumiin kirjoittajasta ahtaan negatiivisen stereotypian.

  Tämä on oireellista, koska itse peräänkuulutat mahdollisimman asiallista keskustelua tästä vaikeasta aiheesta blogissasi, ja kuitenkin sorrut heti lähtömetreillä helppoon yhden keskusteluosapuolen negatiiviseen stereotypisointiin – vaikkakin aika heinovaraiseen sellaiseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. En sanonut, että KAIKKI hommafoorumissa julkaistavat kirjoitukset ovat heikko laatuisia vaan että se on niille oikea osoite, sillä siellä niitä kyllä julkaistaan. Vaikka kaikki paloautot ovat punaisia, Ferrari ei ole paloauto.
   Olen julkaissut suuren määrän pakolaispolitiikkaan kriittisesti suhtautuvia kirjoituksia, mutta se ei tarkoita, että minun pitäisi julkaista ne kaikki.
   En julkaise
   1) kirjoituksia, joissa ei ole mitään loogista argumenttia vaan kirjoittaja haluaa esimerkiksi vain kertoa, millä puolella hän on tai kuinka paljon hän joitakin kansalaisuuksia inhoaa tai kuinka kivaa olisi, jos koko pakolaisongelmaa ei olisi
   2) kirjoituksia, joissa on jokin argumentti, mutta se on jo sanottu
   3) kirjoituksia, joiden tosiaisiallinen tarkoitus on moittia vastapuolta
   4) kirjoituksia, joissa kirjoittaja eksyy otsikon asiasta.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Historianopettajani painotti taannoin sisälukutaidon merkitystä. Ohje on edelleen mitä ajankohtaisin. Kovin herkästi jotkut keskustelijat lukevat kommentteja väärin.

  Kun Osmo Soininvaara käynnistää keskustelun maahanmuuttokysymyksestä ja ilmoittaa, että hän poistaa epäasialliset kommentit, niin miksi ihmeessä tämä luetaan siten, että hän poistaisi eri mieltä olevat kommentit?

  Oletan, että Soininvaara nimenomaan toivoo monipuolista keskustelua, erilaisia mielipiteitä, sillä näinhän ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin voidaan koettaa hahmottaa. Kunnioittakaamme ihmisten oikeutta erilaisiin mielipiteisiin.

  Jokainen harkitsematon töräys ei kuitenkaan ole keskustelua. Kaikki kirjoitukset eivät ole tasa-arvoisia. Johan toki mietitty, perusteltu ja selkeästi muotoiltu mielipide on arvokkaampi kuin vihamielisestä asenteesta kumpuava letkautus. Myöskään saman asian jankkaaminen ei vie keskustelua eteenpäin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Kalasääksi:
  Suomalaiset on kasvatettu vihaamaan ja kohdistamaan tämä viha vieraisiin.

  Riittää, että vieras on naapuripitäjästä.

  Olipa taas rakentava kommentti ja joku oikein antanut suosituksenkin. Miksiköhän tuollainen aivopieru on päästetty läpi sensuurista? En halua lukea sen enempään suomalaisten vastaisia yleistäviä vihaviestejä kuin muitakaan. Blogisti toki itse päättää saako hänen blogissaan kirjoittaa negatiivisia yleistyksiä kansakunnista tai onko tämä kunnia varattu vain meille suomalalaisille. Itse toivoisin systemaattista linjaa.

  T: suomalainen, joka kasvatettiin rakkaudella kunnioittamaan ihmisiä, auttamaan vanhuksia ja puolustamaan heikompia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Marko Hamilo:
  Miksi Hommaforumille sopivat kirjoitukset eivät sopisi Hommaformin aihepiiristä käytävään keskusteluun täällä?

  Varmaan siksi, että Hommaforumilla aina välillä oikein hekumoidaan siistityllä rasismilla.

  Esimerkiksi Trollhttanin rasistinen miekkaisku aiheutti alussa suorastaan orgastista ilkamointia ja fantasiointeja kulttuurin rikastumisesa ja etnisestä värinästä. Tunnelma kuitenkin lässähti heti kun selvisi, että ruotsalainen mies oli hyökännyt maahanmuuttajalapsia vastaan.

  Tämän jälkeen todettiinkin, että kyseessä on varmastikin yksinäinen mielenvikainen eikä mikään pohjoismaalaiseen kulttuuriin kuulua kuuluva valkoinen värinä.

  Tällaista umpirasistista kirjoittelua, josta kyllä ymmärtää mitä siinä kerrotaan, mutta kuitenkin vältetään tiettyjen avainsanojen käyttöä, ei tänne kaivata.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Blogi ei ole keskustelua, vaan me kaikki ensisijaisesti haluamme kuulla Oden näkemyksiä asioista. Jokainen keskustelee omissa piireissään.

  Kommentointmahdollisuus tekee tästä kiinnostavamman. Joskus jopa keskustelu luo lisäarvoa ja täydentää ja täsmentää.

  Erityinen kiitos mahdollisuudesta käyttää nimimerkkejä. Se lisää modernoinnin tarvetta mutta ennen muuta tasa-arvoistaa keskustelua ja tekee osallistuisen mahdolliseksi monelle. Kukaan ei halua omalle kohdalleen kohtelua ja vihakampanjoita minkä xywwz-foormumilaiset tai jokut ovat järjestäneet ihan tavallisille ihmisille.

  Jokainen ihminen on yhtä arvokas ihonväristä ja muusta riippumatta ja Suomen on noudatettava YK:n ihmisoikeussopimuksia. Tämä ei ole ääripään mielipide, joka oikeuttaa vainoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Kalasääksi:
  Suomalaiset on kasvatettu vihaamaan ja kohdistamaan tämä viha vieraisiin.

  Riittää, että vieras on naapuripitäjästä.

  Moni kai muistaa kouluajoilta tarinan alkusuomalaisesta kulttuurista: Eräänä aamuna alkusuomalainen huomasi jokirannassa lastuja, jotka olivat tulleet virran mukana

  Alkusuomalainen päätteli lähellä olevan uusia asukkaita ja vieraat ovat aina uhka

  Niinpä alkusuomalainen otti kirveen ja kävi pätkimässä naapurit hengiltä.

  Ehkäpä meillä on jotain tästä jäljellä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. > Yleensä sensuroin kommenteista noin prosentin,
  > mutta pakolaiskeskustelusta noin puolet

  Tämä kertoo karua kieltään siitä, miten eliitti on erkaantunut kansasta. Kuinka kaukana kansan arvot ja moraali ovat kaukana poliittisen eliitin arvoista..

  Paine on valtava. Pienikin mahdollisuus mielipiteen ilmaisemiseen aiheuttaa valtavan kommenttiryöpyn. Kaikki resurssit on laitettava kansan mielipiteen tukahduttamiseen. Sivusto toisensa jälkeen estää kansan mielipiteen esiin tuomisen. Tämä vain lisää painetta.

  – Loppupelissä tämän jyrkän kahtiajaon (kansa vs. eliitti) ratkaisemiseksi on vain kaksi vaihtoehtoa: vaihdetaan kansa tai vaihdetaan eliitti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Osmo Soininvaara:
  En sanonut, että KAIKKI…

  Jep, mutta missä menee raja. Toisaalta täytyy myöntää, etten tiedä, minkälaisia kirjoituksia hommafoorumissa julkaistaan. En ole koskaan käynyt siellä.

  Päätellen punarvihreän kuplan hätäännyksestä, siellä joka tapauksessa julkaistaan aika laajasti sellaista, joka on vastoin punavihreän kuplan aatemaailmaa. En kuitenkaan ole Osmo pitänyt sinua osana punavihreää änkyräporukkaa, vaan ennemmin vapaamielisenä. Sitä taustaa vasten sensurointi on vaarallinen asia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. K-Veikko on sinänsä oikeassa: on tavattoman surullista, miten erkaantuneita eliitti ja kansa ovat toisistaan tässä maahanmuuttokysymyksessä.

  Itseni luen maltillisiin, joka vierastaa molempia ääripäitä, mutta lähempänä olen varmasti eliittiä, sillä aivan erityisen kaukana olen ns. maahanmuuttokriitikoiden jyrkimmän siiven aatoksista. Tältä pohjalta voin todeta: erkaantumiseen on syypää MYÖS eliitti, joka aikaisemmin ei riittävän herkällä korvalla kuunnellut tässä asiassa kansan syviä rivejä. “Kansa” puolestaan, siis ne maahanmuuttokriitikot, ei taida kuunnella ns. eliittiä juuri ollenkaan?

  Onneksi olemme Suomessa kuitenkin vielä kohtalaisen yhtenäisiä, kun vertaa johonkin Yhdysvaltoihin, jonka suhteen on järkyttävää seurata miten etäällä pääpuolueet joissakin asioissa toisistaan ovat (ja erityisesti äärioikeisto on siellä pelottava, repivä voima). Suomen kannattaa totisesti pitää kiinni yhtenäisyydestään, joka on korvaamattoman suuri arvo.

  Tämän vaatimattoman johdannon jälkeen ihmettelen vielä kerran sitä, miksi niin moni ymmärtää Soininvaaran sensuroinnin (tahallaan?) väärin. Ei asiattomien kirjoitusten sensurointi tarkoita mielipiteen sensurointia. Vai tarkoittavatko nämä kommentoijat, että maahanmuuttokritiikkiä ei voi esittää asiallisesti?

  Ja miten se muka rajoittaa sanavapautta, jos Soininvaara ei julkaisen blogillaan maailman kaikkia mahdollisia mielipiteitä? Kai hänellä nyt on oikeus päättää mistä asioista ja millä tyylillä hänen omassa blogissaan kirjoitetaan?

  Sananvapaus rajoittuu vasta, jos joillekin mielipiteille ei löydy mitään sijaa. En ymmärrä K-Veikon ajatusta kansasta painekattilana, joka on kohta purkautumassa maahanmuuttomielipiteineen. Jos eivät olemassa olevat blogit kelpaa niin perustakoon omansa!

  Huonossa asemassa olemme pikemminkin me, jotka haluaisimme pohtia maahanmuuttokysymystä asiallisesti ja monipuolisesti. Se on vaikea ongelma, johon pitäisi löytää parhaat mahdolliset ratkaisut. Missä tällaista keskustelua voi käydä ilman että nämä muiden sättijät ja erilaisia mielipiteitä kestämättömät paineittensa purkajat myrkyttävät ilmapiirin?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Tämän keskustelun pohjalta herää kysymys että mitkä ovat suomenkielisen kyberavaruuden parhaat paikat missä keskustella maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta ?
  Hommaforum ei monelle kelpaa alkuunkaan ja kuten Osmo itse mainitsi niin ehkä tämä blogi ei ole ihan parhaimmillaan tässä aiheessa.

  Aiheesta on näemmä hirveän vaikeata saada rakentavaa keskustelua. Aivan äskettäin Hufvudstadbladetissa Prof. Paul Lillrank otti omassa kolumnissaan härkää sarvista kiinni ja kirjoitti siitä että rasismikortista on tullut polttoleima jolla lähes kaikki maahanmuuton kritiikki ohitetaan, ilman että asiallisiin argumentteihin annetaan vastauksia. Ensimmäisessä palauteryöpyssä useampi rutinoitunut mediakeskustelija kirjoitti vastineensa joissa ainakin minun arvioni mukaan Lillrankin pääväittämä jäi edelleen vailla vastausta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Osmo Soininvaara:
  Netissä on valtavan paljon palstoja, jolla voi ilmaista negatiivisen mielipiteensä maahanmuutosta.

  ..eli toinen ääripää “keskustelkoon” vaikkapa hommassa ja toinen täällä, toisiaan häiritsemättä? Ei vaikuta kovin hedelmälliseltä. – Totta on että ääripäiden kommentit ovat jokseenkin turhia ja typeriä, janan molemmissa päissä. Ihan keskustelun aiheesta riippumatta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Xerxes:
  Tämän keskustelun pohjalta herää kysymys että mitkä ovat suomenkielisen kyberavaruuden parhaat paikat missä keskustella maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta ?
  Hommaforum ei monelle kelpaa alkuunkaan ja kuten Osmo itse mainitsi niin ehkä tämä blogi ei ole ihan parhaimmillaan tässä aiheessa.

  No toinen puoli on sitä mieltä, että rajat kiinni, niin miten heidän kanssaan voisi edes käydä mitään rakentavaa keskustelua?

  AY-liike, maajussit, suurin osa Suomesta (maantieteellisesti, ei väestöllisesti) on sitä mieltä, että agriaarikommunismi on ylevä aate. Siitä k-sanaa ei toki julkisesti saa sanoa, ettei nyt leimautuisi erääksi r-sanaksi.

  Me elämme globaalissa maailmassa ja sulkeutuminen johtaisi Pohjolan Pohjois-Korean perustamiseen, jonka Isä Aurinkoisena toimisi tietenkin itse itsensä nimittänyt Paavo Suuri Väyrynen.

  Maailma on muuttunut, mutta toisille muutos on oikea saatanan ilmentymä maan päällä. He jotka kykenevät sopeutumaan, menestyvät.

  Ajatelkaapa sitä, että Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä, joista suurin osa ei ole käynyt peruskoulua. Mutta heidän lapsen lapsistaan suurin osa on käynyt ja yli viidesosalla on korkeakoulututkinto!

  Maahanmuutto on nimenomaan sitä Suomen tulevaisuuden rakentamista, eikä tulevaisuuden rakentamisessa ole mitään nopeata ratkaisua.

  Erityisesti Suomi tarvitsee talouskasvua, oli täällä sitten maahanmuuttajia tai ei!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Kalasääksi: No toinen puoli on sitä mieltä, että rajat kiinni, niin miten heidän kanssaan voisi edes käydä mitään rakentavaa keskustelua?

  AY-liike, maajussit, suurin osa Suomesta (maantieteellisesti, ei väestöllisesti) on sitä mieltä, että agriaarikommunismi on ylevä aate. Siitä k-sanaa ei toki julkisesti saa sanoa, ettei nyt leimautuisi erääksi r-sanaksi.

  Me elämme globaalissa maailmassa ja sulkeutuminen johtaisi Pohjolan Pohjois-Korean perustamiseen, jonka Isä Aurinkoisena toimisi tietenkin itse itsensä nimittänyt Paavo Suuri Väyrynen.

  Maailma on muuttunut, mutta toisille muutos on oikea saatanan ilmentymä maan päällä. He jotka kykenevät sopeutumaan, menestyvät.

  Ajatelkaapa sitä, että Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä, joista suurin osa ei ole käynyt peruskoulua. Mutta heidän lapsen lapsistaan suurin osa on käynyt ja yli viidesosalla on korkeakoulututkinto!

  Maahanmuutto on nimenomaan sitä Suomen tulevaisuuden rakentamista, eikä tulevaisuuden rakentamisessa ole mitään nopeata ratkaisua.

  Erityisesti Suomi tarvitsee talouskasvua, oli täällä sitten maahanmuuttajia tai ei!

  Tässä sen sijaan maistiaiset toisesta ääripäästä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Liian vanha: Moni kai muistaa kouluajoilta tarinan alkusuomalaisesta kulttuurista: Eräänä aamuna alkusuomalainen huomasi jokirannassa lastuja, jotka olivat tulleet virran mukana

  Alkusuomalainen päätteli lähellä olevan uusia asukkaita ja vieraat ovat aina uhka

  Niinpä alkusuomalainen otti kirveen ja kävi pätkimässä naapurit hengiltä.

  Ehkäpä meillä on jotain tästä jäljellä

  Moni myös tietää, että kyseinen kansallisromanttinen tarina on fiktiota eli sepitettä. Fiktiota ovat lisäksi Täällä Pohjantähden alla, Tuntematon sotilas ja moni muu romaani, joissa yritetään luoda tosisuomalaisuutta. Fiktiivisen kerronnan perinteitä jatkavat nykypäivän suomalaiset toimittelijat, joiden pääasiallinen tehtävä on luoda mahdollisimman negatiivinen kuva suomalaisista ja Suomesta. Ja sitten ihmetellään, että mitähän ne meistä ajattelee.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Minulta sensuroitiin neljä kommenttia, joten en jatkossa keskustele täällä maahanmuutto / pakolaisaiheesta ollenkaan.

  Kuten olen aiemminkin täällä kommenteissa todennut, olen työskennellyt yli vuosikymmenen yhdessä ulkomaalaisten, mm. muslimien ja tummaihoisten afrikkalaisten kanssa. Tälläkin hetkellä teen töitä asiakkaille mm. Lähi-Idässä ja Afrikassa, ja matkustelen ulkomailla monta kertaa vuodessa. Mutta ehkä olen kuitenkin sellainen impivaaralainen rasisti. Onhan edustaja Immosenkin (PS) vaimo muslimimaahanmuuttaja. Ja Teuvo Hakkarainen (PS) on ollut Hondurasissa arvostettu kehitysaputyöntekijä, maailma on hassu paikka.

  Kaikesta huolimatta haluaisin kuitenkin Suomeen enemmän ulkomaalaisia, mutta mielipiteeni Syyrian tilanteesta ja tästä nykyisestä pakolaispolitiikasta on ainakin täällä blogissa julkaisukelvottomia, koska ne ovat monilta osin ristiriidassa johtavien poliitikkojen ja toimittajien kanssa.

  Pekka T.: En ymmärrä K-Veikon ajatusta kansasta painekattilana, joka on kohta purkautumassa maahanmuuttomielipiteineen.

  Hommafoorumille en ole koskaan mitään kirjoittanut, käyn siellä lähinnä välillä tarkistamassa uutisten taustoja kun epäilykseni herää esim. “Rasistinen mellakka Tukholmassa” -uutisesta tai “äärioikeisto hyökkäsi pakolaisleiriin Calaisissa”. Yleensä aina paljastuu, että tapahtumat, syyt ja seuraukset noiden ilmiöiden taustalla ovat paljon monimutkaisempia, ja kaikkea ei aina uutisoida.

  Nämä kotimaiset uusnatsihenkiset katupartiot (jotka tuomitsen) ovat ensimmäinen merkki kansan paineista. Toinen merkki on tuo Tukholman “rasistinen mellakka” tai Calaisin tapahtumat. Tai mitä sattui USAn Fergusonissa. Nuo ovat tosiasioita. Mutta näistä asioista (tapahtuneiden ilmiöiden syy-seuraussuhteista) ei saa ilmeisesti keskustella, koska se on pelon lietsontaa, tai kalteva pinta kohti epämääräistä rasismia?

  Soininvaara: On helppo sanoa kirkasotsaisesti, että pitää, mutta silloin tulee samalla sanoneeksi, että pakolaisia otetaan aika vähän. Tämä on niin vaikea asia, että en usko saavani ajatuksiani ihan vähään aikaan kootuksi niin, että pystyisin siitä kirjoittamaan.

  Olen odottanut ja pyytänyt tällaista analyysia punavihreältä vasemmistolta vuosia. Ongelma taitaa olla siinä, ettei tuohon ongelmaan ole mitään ratkaisua, ellei lipsuta ihmisten eriarvoisuuden ja “rasismin” puolelle.

  Mutta tuota odotellessa, en keskustele tästä aiheesta enää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Osmo Soininvaara:
  Netissä on valtavan paljon palstoja, jolla voi ilmaista negatiivisen mielipiteensä maahanmuutosta.

  Keskustelu tulee jäämään aivan olemattomaksi, jos ja kun eri mieltä olevien ei sallita keskustella yhteisellä keskustelupaikalla. Eihän silloin pystytä kunnolla käymään mitään keskustelua vasta-argumentteineen, vaan keskustelun sijasta tulee pelkkää samanmielisten kanssa tapahtuvaa sananjulistusta. Tämä on toimivan demokratian kannaltakin hyvin huono kehityssuunta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Pekka T.:
  Tämän vaatimattoman johdannon jälkeen ihmettelen vielä kerran sitä, miksi niin moni ymmärtää Soininvaaran sensuroinnin (tahallaan?) väärin. Ei asiattomien kirjoitusten sensurointi tarkoita mielipiteen sensurointia. Vai tarkoittavatko nämä kommentoijat, että maahanmuuttokritiikkiä ei voi esittää asiallisesti?

  Miksi kuvittelet, että Soininvaara (tai lehtien harvat vielä auki olevat keskustelupalstat) sensuroisivat vain asiattomia viestejä? Esimerkiksi minun sensuroidut viestit eivät olleet tatusti millään muotoa asiattomia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Entinen Vihreiden äänestäjä: Miksi kuvittelet, että Soininvaara (tai lehtien harvat vielä auki olevat keskustelupalstat) sensuroisivat vain asiattomia viestejä?

  Se on moderointia, sensuuria harrastaa vain viranomainen.

  Ja miksi ihmeessä pitäisi moderoida vain asiattomuuksia? Moderointilinjan pitää olla tarpeeksi tiukka, erityiset turhat viestit, huonot argumentit, pulitotuudet ja selkeät järjettömyydet joutavatkin armotta silppuriin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Entinen Vihreiden äänestäjä: Miksi kuvittelet, että Soininvaara (tai lehtien harvat vielä auki olevat keskustelupalstat) sensuroisivat vain asiattomia viestejä? Esimerkiksi minun sensuroidut viestit eivät olleet tatusti millään muotoa asiattomia.

  Koska Soininvaara näin sanoo. Koska en usko, että sen enempää hän kuin lehtienkään keskustelupalstat mitenkään voimakkaasti rajoittaisivat maahanmuuttokeskustelua, silloin kun se on rakentavaa ja ratkaisuja hakevaa, vaikka ehkä kriittistäkin.

  Eri asia on sitten se, missä raja menee. Olen nähnyt sinänsä asiallisia kommentteja, joissa on kuitenkin kaunainen tai hyökkäävä sävy. Pitääkö moderoida vai ei – rajanveto ei ole aina ihan helppoa.

  Moderoijat tekevät toki myös virheitä. Luetun ymmärtäminen, varsinkin jos käytetään esimerkiksi ironiaa, ei ole ihan helppoa. En kuitenkaan usko mihinkään salaliittoon, joka määrätietoisesti estäisi kansan äänen kuulumisen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Toisaalta ehkäpä tuolla b-kohdalla tarkoitat tässä ennemminkin sitä, että mielestäsi hommafoorumissa on vain heikkotasoisia maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivia kirjoituksia, etkä halua blogiisi näitä heikkotasoisia maahanmuuttopolitiikalle naljailevia kommentteja. Siinäkin tapauksessa tämä on ongelmallinen yleistys, koska tällöin kategorsoit kaikki hommafoorumilaisten kirjoitukset heikkotasoiseksi – joita toki on yllin kyllin, ja teet kaikista hommaforumiin kirjoittajasta ahtaan negatiivisen stereotypian.

  Tämä Hommaforumin parjaaminen on myös jo mennyt aika mauttomaksi, etenkin kun se parjaus vastaa varsin huonosti todellisuutta. Henkilöt joko tietämättömyyttään tai vastoin parempaa tietoaan yrittävät esittää, että Hommaforum olisi jotenkin todella huono tai ala-arvoinen keskustelupaikka, vaikka tosiasiassa ainakaan minä en tiedä Suomessa parempaakaan keskustelupaikkaa esimerkiksi (humanitaarista) maahanmuuttoa koskien. Kertokaa toki, jos tiedättä jotain muita parempia keskustelupaikkoja, sillä minä ainakin olisin kiinnostunut osallistumaan sellaisiin keskusteluihin.

  Hommaforumissa on myös käyty Suomen oloissa ehkä laajin julkinen keskustelu islamista, mitä keskusteluun osallistunut muslimi kehui poikkeuksellisesta korkeatasoisuudestaan. Keskusteluun siellä osallistuu myös ihmisiä laidasta laitaan ja mukana on tosiaan myös maahanmuuttajataustaisia ja muslimeita, homoja ja heteroita, työttömistä tohtoreihin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Entinen Vihreiden äänestäjä: Miksi kuvittelet, että Soininvaara (tai lehtien harvat vielä auki olevat keskustelupalstat) sensuroisivat vain asiattomia viestejä? Esimerkiksi minun sensuroidut viestit eivät olleet tatusti millään muotoa asiattomia.

  Soininvaaralla ei näytä olevan maahanmuuttoasiassa ns. agendaa, joten oletan hänen pyrkivän moderoimaan siten kuin avauksessaan ilmoitti. Muuten moderointi voi lehdissä ja varsinkin somessa olla sattumanvaraista tai tarkoituksellisesti vastapuolta leimaavaa, trollien ja väärien lippujen sekoittaessa lisää.
  Yleisesti ottaen nuivapuolen asiallisen kritiikin esittäminen on usein turhauttavaa koska kaikki kritiikki mikä on jotain muuta kuin huolta kotouttamisen resursseista voidaan kevyesti kuitata rasismina koska onhan meillä tilaa/varaa, kansainväliset sopimukset, meidän on autettava jne.
  Ei siinä paina mitään hyvinvointivaltion kestokyky tai väestösuhteiden vääristyminen.
  Tosin nyt vuodenvaihteen jälkeen on tuuli kääntynyt ja ainakin resurssien riittävyys ja kansalaisten levottomuus, muidenkin kuin huono-osaisten, on pantu merkille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Peter: Olipa taas rakentava kommentti ja joku oikein antanut suosituksenkin. Miksiköhän tuollainen aivopieru on päästetty läpi sensuurista? En halua lukea sen enempään suomalaisten vastaisia yleistäviä vihaviestejä kuin muitakaan. Blogisti toki itse päättää saako hänen blogissaan kirjoittaa negatiivisia yleistyksiä kansakunnista tai onko tämä kunnia varattu vain meille suomalalaisille. Itse toivoisin systemaattista linjaa.

  T: suomalainen, joka kasvatettiin rakkaudella kunnioittamaan ihmisiä, auttamaan vanhuksia ja puolustamaan heikompia.

  Kannattaa olla kiitollinen siitä, että on kasvatettu rakkaudella. Kaikki (suomalaiset) eivät suinkaan ole päässeet tästä osalliseksi. Ja kaikki rasistitkin ovat yleensä jonkun sukulaisia: veljiä, sisaria tai vanhempia. Syvä epäluuloisuus erilaisuutta kohtaan on helppo antaa perinnöksi. Eikä se suinkaan ole peräisin pelkästään tästä maahanmuuttoaallosta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Entinen Vihreiden äänestäjä:
  Henkilöt joko tietämättömyyttään tai vastoin parempaa tietoaan yrittävät esittää, että Hommaforum olisi jotenkin todella huono tai ala-arvoinen keskustelupaikka, vaikka tosiasiassa ainakaan minä en tiedä Suomessa parempaakaan keskustelupaikkaa esimerkiksi (humanitaarista) maahanmuuttoa koskien. Kertokaa toki, jos tiedättä jotain muita parempia keskustelupaikkoja, sillä minä ainakin olisin kiinnostunut osallistumaan sellaisiin keskusteluihin.

  Niin, tämän perään minäkin kyselin, ja toistan kysymyksen, jos vain blogi-isäntä sallii.

  Eikö kysymys ole aika oleellinen, kun kerran Tasavallan presidentti puheessaan mainitsi kansallisen keskustelun vaikeudet tässä asiassa ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Entinen Vihreiden äänestäjä: Henkilöt joko tietämättömyyttään tai vastoin parempaa tietoaan yrittävät esittää, että Hommaforum olisi jotenkin todella huono tai ala-arvoinen keskustelupaikka, vaikka tosiasiassa ainakaan minä en tiedä Suomessa parempaakaan keskustelupaikkaa esimerkiksi (humanitaarista) maahanmuuttoa koskien.

  En tiedä onko Homma huono tai ala-arvoinen, mutta ainakin se on täynnä umpirasistista saastaa, joten tällaiselle punavihreän kuplan äärimäisessä sinisessä kulmassa majailevalle sen kahlaaminen käy työstä. Mutta jos siellä on hyvää ja rakentavaa keskustelua, niin voit varmasti osoittaa yhden kommentin Hommasta, jossa ratkaisuksi esitetään jotain muuta kuin rajojen sulkemista/maahanmuuton rajoittamista? Onko jossain kooste Homman keskustelujen perusteella syntyneistä pakolaiskriisin ratkaisuehdotuksista?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. tcrown: En tiedä onko Homma huono tai ala-arvoinen, mutta ainakin se on täynnä umpirasistista saastaa, joten tällaiselle punavihreän kuplan äärimäisessä sinisessä kulmassa majailevalle sen kahlaaminen käy työstä. Mutta jos siellä on hyvää ja rakentavaa keskustelua, niin voit varmasti osoittaa yhden kommentin Hommasta, jossa ratkaisuksi esitetään jotain muuta kuin rajojen sulkemista/maahanmuuton rajoittamista? Onko jossain kooste Homman keskustelujen perusteella syntyneistä pakolaiskriisin ratkaisuehdotuksista?

  Joo, uskotaan että Homma-foorumin (ja Halla-ahon Scripta-blogin) maahanmuuttokriittinen asenne on liian rankka.

  Mutta mikä on se vaihtoehto joka olisi myös perusteellinen tällä saralla (siksi ei Oden blogi joka vain ajoittain käsittelee tätä aihetta), mutta asiallisempi ja vähän niinkuin henkisi enemmän ihmisystävällisyyttä ?

  Ehkä Suomesta ei löydy sellaista ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. tcrown: Onko jossain kooste Homman keskustelujen perusteella syntyneistä pakolaiskriisin ratkaisuehdotuksista?

  AFAIK maltillisin ehdotus taitaa olla tuo: http://www.vaalimanifesti.fi/ yhdistettynä pakolaisleirien auttamiseen ja rahoittamiseen Syyrian naapurimaissa.

  Homman yleinen konsensus on käsittääkseni se, että Eurooppalaisten tulisi auttaa ihmisiä luomaan toimiva yhteiskunta lähtömaihin, joissa on tai on ollut kriisi, ja Suomeen ovat tervetulleita ihmiset, jotka kykenevät elättämään itsensä, jotta yhteiskunta ei ajaudu negatiiviseen kierteeseen heikkenevän huoltosuhteen ja luottamusyhteiskunnan murenemisen myötä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Xerxes: Mutta mikä on se vaihtoehto joka olisi myös perusteellinen tällä saralla (siksi ei Oden blogi joka vain ajoittain käsittelee tätä aihetta), mutta asiallisempi ja vähän niinkuin henkisi enemmän ihmisystävällisyyttä ?
  Ehkä Suomesta ei löydy sellaista ?

  Sellaista ei löydy eikä sellaista voikaan löytyä, koska sellaisen ylläpitämisellä ei voi kuin hävitä.

  Halutunkaltaisella foorumilla pitäisi olla äärimmäisen tiukka moderointilinja, ja sellaisen ylläpitäminen maksaa rahaa. Jo tämä blogi on Odelle lähes täysipäiväistä työtä, laajemmalle foorumille tarvittaisiin vähintään kolme täysipäiväistä työntekijää ylläpitäjiksi, laajemmalla yleisöllä merkittävästi enemmän.

  Tällaisen foorumin ylläpitäjällä pitäisi olla jo ennalta riittävä yhteiskunnallinen auktoriteettiasema. Ei kukaan mene keskustelemaan jonnekin jonkun random tyypin ylläpitämälle random foorumille, ellei ole erityisen kiinnostunut foorumin aihealueesta. Ääripäätä lukuunottamatta kukaan ei ole erityisen kiinnostunut maahanmuutosta.

  Tällaisen fooruminen ylläpitäminen altistaa väistämättä negatiiviselle mielikuvalle; joko se on paikka jossa rasistifasistit jauhavat paskaa tai sitten sen on punavihreiden suvakkimädättäjien sensuroitu sivusto. Mikä foorumi onnistuisi mahdottomassa ja olisi aidosti tasapuolinen, se olisi kumpaakin.

  Eli jostain siis pitäisi löytää taho jolla on vahva olemassa oleva brändi ja joka on valmis maksamaan rahaa oman brändinsä tuhoamisesta. Ei taida ihan heti onnistua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Pekka T.: Suomen kannattaa totisesti pitää kiinni yhtenäisyydestään, joka on korvaamattoman suuri arvo.

  Tähän väliin voisi puoliasiattomasti huomauttaa, että se lienee syynä monien maahanmuuttokriittisyyteen ja monikulttuurivastaisuuteen.

  Jos kerran kansan yhtenäisyys koetaan tärkeäksi “maahanmuuttopiireissäkin”, miksi puhutaan aina monikulttuurisuudesta eikä assimilaatiosta? Nehän ovat kaksi täysin vastakkaista tapaa tehdä integraatiota! Luulen assimilaatiolle löytyvän paljon enemmän kannatusta, mutta maahanmuutto käsitteenä liitetään aina tarkoittamaan monikulttuurisuutta.

  Tämän vaatimattoman johdannon jälkeen ihmettelen vielä kerran sitä, miksi niin moni ymmärtää Soininvaaran sensuroinnin (tahallaan?) väärin. Ei asiattomien kirjoitusten sensurointi tarkoita mielipiteen sensurointia. Vai tarkoittavatko nämä kommentoijat, että maahanmuuttokritiikkiä ei voi esittää asiallisesti?

  Luulenpa, että kyseessä eivät ole vakiokommentoijat ja -lukijat. Erittäin monessa paikassa nimittäin kirjoituksen asiattomuus määritellään ainakin osittain mielipiteen mukaan.

  Syltty: Moderointilinjan pitää olla tarpeeksi tiukka, erityiset turhat viestit, huonot argumentit, pulitotuudet ja selkeät järjettömyydet joutavatkin armotta silppuriin.

  Ongelma on siinä, että moderointi ei yleensä ole tasapuolista. Vaikka foorumilla ei välttämättä olisikaan mitään painotusta, moderaattorilla usein on eikä moderaattorien toimintaa juurikaan valvota.

  Vääriä mielipiteitä ei aina hävitetä kokonaan vaan sen puolen toistot (tai sellaisiksi katsotut) vaikkapa poistetaan “turhina viesteinä” kun taas vastakkaiselta puolelta ne voidaan sallia “keskustelun elävöittämisenä” tms. Lisäksi jos yhden suunnan mielipide katsotaan suoraan vaikkapa rasismiksi, kaikki sen suunnan mielipiteet siivotaan automaattisesti keskustelusta pois.

  Joskus vaaditaan “rakentavuutta”, jolla poistetaan kaikki ongelmien kuvaukset näkyvistä, koska juuri kellään ei ole esittää kaikille sopivia, “rakentavia” keinoja noiden ongelmien ratkaisemiseksi. Keskustelua yritetään käydä juuri ratkaisujen löytämiseksi. Yleensä ilmiselvät ja helpot ongelmat ratkaistaan hiljaisesti. Samaan aikaan osapuoli, joka ei näe ongelmia tai keksii järjettömiä “ratkaisuja” voi puhua “rakentavasti” mitä tahansa puutaheinää ja tarjota vapaasti unelmahöttöään. “Rakentavuus” voidaan tulkita niin, että mitä tahansa kestämätöntä saa vapaasti pystytellä, tai sitä voidaan tulkita niin, että jo pystyssä olevia kestämättömiä räpellyksiä laitetaan matalaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Nimimerkki “Anonyymin” kirjoitus oli fiksu ja pohdiskeleva. Juuri tällaista tästä aiheesta kaipaisi enemmänkin.

  On selvää, että moderointi tunteita herättävässä asiassa ei voi koskaan olla täysin tasapuolista. Ihmisiä omine mielipiteineen kun ovat moderoijatkin. Silti uskon, että parhaat moderoijat, kuten nyt esimerkiksi Osmo Soininvaara, pyrkivät aidosti edistämään aitoa keskustelua. Hakemaan järkevää tasapainoa.

  On varmasti täysin totta, että ns. “suvaitsevat” (en pidä tästä kahtiajaosta) ovat olleet liiankin kovakorvaisia maahanmuuttokriittisten (täysin heterogeeninen joukko sekin) puheenvuoroille, silloinkin kun ne ovat olleet aivan asiallisia. Tosin vielä kovakorvaisempia ja kiihkeämpiä ovat olleet nämä kriittiset.

  Olen itse koettanut nostaa esiin meitä maltillisia, joiden uskon olevan enemmistö. Me emme kammoa erilaisia ihmisiä, me hyväksymme, että hädänalaisia täytyy auttaa, mutta samanaikaisesti tiedostamme, että maahanmuutto, varsinkin nykyisessä mittakaavassa, sisältää paljon ongelmia. Näihin ongelmiin meidän pitäisi löytää järkeviä ratkaisuja, vaikkei se helppoa olekaan. Asiallisesta keskustelusta sen voisi kuitenkin kuvitella alkavan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.