_

Mistä VW tinkii korjatessaan huijausautot?

Volkswagen aikoo korjata kaikki huijausmoottoreilla varustetut autot. Korjaus maksaa muutaman satasen autoa kohden. Jos se olisi näin yksinkertaista, miksi koko huijaukseen piti ryhtyä?

Näin yksinkertaista se ei tietenkään ole. En tiedä, mitä VW moottoreille tekee, mutta olettaisin, että korjauksen jälkeen jää pysyvästi päälle säädöt, jotka olivat päällä testitilanteissa. Näin päästään luvattuihin nox-päästöihin.

Jokin syyhän siihen oli, että tuo testiajan säädöt vaihdettiin todellisessa ajossa pois päältä toisiin säätöihin. Jokin ominaisuus autossa parani samalla, kun nox-päästöt kasvoivat.

Jos VW:n korjaus tarkoittaa moottorin tehon laskemista, ongelma on ostajan ja autotehtaan välinen. Ostaja saa huonomman auton kuin on ostanut.

Jos korjaus nostaa polttoaineen kulutusta ja siten co2-päästöjä, tästä pitäisi myös verottajan kiinnostua, koska autovero ja ajoneuvovero perustuvat noihin co2-päästöihin.

Tagged ,

55 thoughts on “Mistä VW tinkii korjatessaan huijausautot?

 1. On kyse noin kahdesta litrasta 100 km kohti. Kun polttoaineen kulutus on kaksilitraa suurempi sataa kilometriä kohti tämä ihmeellinen nox-hössötys poistuu. Ihan kiva diili vihreille kahdan litran lisäkulutus ja sen tuottamat pakokaasut tai nykyiset moottorit vähemmillä pakokaasumassoilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Pekka Pietilä:
  On kyse noin kahdesta litrasta 100 km kohti. Kun polttoaineen kulutus on kaksilitraa suurempi sataa kilometriä kohti tämä ihmeellinen nox-hössötys poistuu. Ihan kiva diili vihreille kahdan litran lisäkulutus ja sen tuottamat pakokaasut tai nykyiset moottorit vähemmillä pakokaasumassoilla.

  Noxit nyt sattuvat aiheuttamaan hengityselinsairauksia…, ei niitä turhaan säädellä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Martti:
  En malta olla pohtimatta, että onko kuluttajan pakko ottaa tuo korjaus vastaan, jos lähtökohtaisesti se huonontaa autoa?

  Valmistaja tuollaiseen ei voine pakottaa, mutta jäävätkö nuo katsastuksessa kiinni, jos joku pakollinen testi tehdään uusittujen sääntöjen mukaisesti nokkpelti kiinni tai kyseinen fukupiiri muuten pois kytekettynä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. “Jos se olisi näin yksinkertaista, miksi koko huijaukseen piti ryhtyä?”

  Nyt paljastuneessa kuviossa alhainen päästötaso oli saavutettu ohjelmallisesti. Mikäli tilanne nyt korjataan tavalla joka aiheuttaa muutaman satasen kulut per auto niin se viittaa siihen, ettå korjaus vaatii myös osien vaihtoa.

  Miksei näitä parempia osia sitten laitettu autoihin jo alunperin jos lisäkustannus on vain muutaman satasen? Selitys voi olla se, että Volkswagenin voitto myytyä henkilöautoa kohden oli viime vuonna noin 750 euroa. Toisin sanoen, jos valmistuskustannukset nousevat 200 niin firman tuloksesta lähtee kolmannes. Tai sitten pitäisi nostaa hintaa, mikä hyperkilpaillussa markkinassa ei varmasti houkuta.

  Ei ihme jos Vw:n johdossa ilmeet kirkastuivat kun softatiimin vetäjä tuli ilmoittamaan, että nyt päästään halvemmilla osilla päästötavoitteisiin hänen tiiminsä kehittämän seuraavan sukupolven algoritmin avulla. Ketään tuskin kiinnosti kysyä että miten se algoritmi oikein toimii. Se oli vain yksi yksityiskohta sadan muun ratkaistavan ongelman joukossa.

  Vw katetiedot on sivulta http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-03-13/volkswagen-pockets-23-000-when-you-buy-that-new-porsche

  Kaikki muu yllä on spekulaatiota

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Täältä löytyy tietoa siitä mitem Vw aikoo eri malleja korjata. Joihinkin uudempiin riittää softapäivitys, mutta suurimpaan osaan tarvitaan tosiaan hardware muutoksia ja ilmeisesti avainasemassa on joku mystinen “urea-injector”. Kuinkahan monta puujalkavitsiä tästä saadaan suomenkieleen väännettyä kun softapohjainen kusetin korvataan hardispohjaisella…

  Luonteva asennuspaikka tuolle urea-injektorille olisi kuljettajan aurinkolipassa koska siitä on helpointa osua auton omistajaa silmään.. 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Noxit on typen oksideja. Yksi niistä on typpioksiduulia, jota käytetään sairaallassa parantamaan potilaan hapun saantia. Esimerkiksi synnytyksissä käytetään typpioksiduulia. Tämä kaiken julistaminen tutkimatta myrkyksi on ylen lystikästä. NO on typpimonkosidi ja muodostaa typpihapokkeen veden kanssa ja typpidioksidi tuottaa typpihappoa. Näiden määrää voidaan pienentää katalysaattoreilla pakokaasuista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Pekka Pietilä:
  Noxit on typen oksideja. Yksi niistä on typpioksiduulia, jota käytetään sairaallassa parantamaan potilaan hapun saantia. Esimerkiksi synnytyksissä käytetään typpioksiduulia. Tämä kaiken julistaminen tutkimatta myrkyksi on ylen lystikästä. NO on typpimonkosidi ja muodostaa typpihapokkeen veden kanssa ja typpidioksidi tuottaa typpihappoa. Näiden määrää voidaan pienentää katalysaattoreilla pakokaasuista.

  Typpioksiduuli (N2O) on heikko anesteetti, jota käytetään lievän euforisoivan ja kipua lievittävän vaikutuksen vuoksi enää hyvin valikoidusti sairaalamaailmassa. Hapen saantiin se ei vaikuta, joskin sitä yleensä annostellaan happeen sekoitettuna. Typpioksidi (NO) toimii voimakkaana katalyyttinä monissa elimistön reaktioissa eikä täten ole lainkaan harmiton aine jatkuvasti hengitettynä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. StadinParoni:
  Joihinkin uudempiin riittää softapäivitys, mutta suurimpaan osaan tarvitaan tosiaan hardware muutoksia ja ilmeisesti avainasemassa on joku mystinen “urea-injector”. Kuinkahan monta puujalkavitsiä tästä saadaan suomenkieleen väännettyä kun softapohjainen kusetin korvataan hardispohjaisella…

  Kysessä on todella urean ruiskutus. Urean ja deionisoidun veden sekoitusta käytetään katalyyttinä selektiivisessä katalyyttisessä pelkistämisessä poistamaan typpioksideja pakokaasusta. SCR-katalysaattori tarvitsee AdBlue -urealiuosta toimiakseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. diodi: Kysessä on todella urean ruiskutus. Urean ja deionisoidunveden sekoitusta käytetään katalyyttinä selektiivisessä katalyyttisessä pelkistämisessä poistamaan typpioksideja pakokaasusta. SCR-katalysaattori tarvitsee AdBlue -urealiuosta toimiakseen.

  Vau!!! Jos VW alkaa oikeasti asentamaan jälkiasennus-urearuiskuja, kyseessä on erittäin suurella todennäköisyydellä aikamoinen soppa. Kuka korvaa, jos homma ei pelitä 100 tonnia ajetussa Golfissa samalla tavalla, kuin testiolosuihtessa 0 kilometriä ajetulla Golfilla. Kuka testaa ja miten? Volkkari voi olla vielä suuremmissa vaikeuksissa kuin odotammekaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Jos VW olisi alun perin käyttänyt muiden dieselautovalmistajien tavoin urealiuos/AdBlue- loukkua, olisi koko skandaalilta vältytty. Se ei nosta kovin paljoa auton hintaa, eikä aiheuta kovin paljoa lisävaivaa. Siinä tekniikassa typen oksidit pelkistetään pääosin typeksi ja vedeksi.

  Edellä kommentit osoittavat kyllä, että kemian tuntemus ei ole kovin hyvää Suomessa tänään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kalle: Bussit pois keskustoista, niin homma on hoidettu. Sitä paitsi herrasmies ei aja dieselillä, sen pitää olla bensakutonen tai kasi.

  Dieselit sopinevat parhaiten kai maalaisille, maalla asuville, kaupparatsuille ja takseille, jotka ajavat ehkä eniten. Dieseleitten katkuja ei ole koskaan ollut kiva joutua haistelemaan parkkipaikkojen, katujen tai teiden vierellä.

  Vanhat Valmetin johdinautot, eli esim. trolleybussit Helsingissä linjalla 14, eivät lie olleet mikään iso ongelma. Nykyisin ei tarvittane enää johtimia, vaan riittänee, jos sähköbussien akut ladataan päätepysäkeillä.

  Kuinka suuri osuus VW:n Suomessa myymistä autoista mahtaa olla noita huijausohjelmilla varustettuja dieseleitä? Kannattaisi ehkä myös selvittää ovatko muutkin tehtaat harrastaneet moista vilppiä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Koneinsinöörinä laitan tähän joitain perustietoja auton dieselmoottorista ja sen päästöistä.

  Dieselmoottorilla on useita etuja verrattuna bensiinimoottoriin, joista räikeimmät ovat pienempi kulutus ja pienemmät päästöt, paitsi NOX ja hiukkaset.

  Dieseltekniikka kehittyy jatkuvasti varsinkin sylinterin palotilan, polttoainesysteemin ja pakokaasujen jälkikäsittelyn alueilla.

  Tämä kehitys vaatii valtavia investointeja, laajaa tuotekehitysohjelmaa, mukaan lukien monivaiheista täyden mittakaavan ajo-ohjelma laboratoriossa ja erilaisissa maantie-olosuhteissa.

  En tiedä tarkemmin nykyisten päästöarvo-vaatimusten alkuperää, mutta pelkään pahoin, että ne ovat peräisin joistain ”todellisuudesta irtaantuneiden kiilusilmä-byrokraattien” muodostamista komiteoista.

  Ajatellaanpa vaikkapa teoreettista koeohjelmaa auton uudelle dieselmoottorille seuraavissa vakioiduissa koeolosuhteissa:

  1. Erilaisia diesel-polttoainevaihtoehtoja 5
  2. Ulkoilman eri lämpötiloja 5
  3. Ilmankosteus-vaihtoehtoja 3
  4. Moottorin tehovaitoehtoja 5
  5. Moottorin kierroslukuvaihtoehtoja 3
  6. Pakokaasujen jälkikäsittelyvaihtoehtoja (katalysaattori, yms.) 5
  7. Palotilojen muotoja 5
  8. Polttoaineen ruiskutus-systeemejä 3
  9. Turbokompressoreja 3
  10. Moottorin-ohjaustietokoneen ohjelmavaihtoehtoja 11

  Koesarjan ajopisteitä tässä teoreettisessa ohjelmassa syntyy 2 784 375 kpl.

  Todellisessa tuotekehitystyössä toimineena tiedän, että vähintään puolet kokeista eri syistä etäonnistuu ja että noin montaa koepistettä ei tulla ajamaan, vaikka kiilusilmät kuinka vaatisivat…ja toisaalta, tosielämässä mitään vakioituja olosuhteita ei milloinkaan ole.

  Tästä huolimatta en hyväksy VW-huijausta, vaikka kiilusilmät näyttävätkin ajaneen VWn ja monet muutkin autonvalmistajat jotenkin (kohtuuttomilla / epämääräisillä vaatimuksilla?) nurkkaan…

  Seppo Korppoo
  Tuotekehitysinsinöörikin

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Tompelo: Miksihän VW nostettiin tikun nokkaan? Kauppapolitiikkaa?

  Käsittääkseni VW jäi ihan oikeasti ensimmäisenä kiinni, eli riippumaton taho sattui tekemään kunnollisen, vertailukelpoisen mittauksen ja julkaisemaan tulokset. Vissiin yleinen käsitys on, että alalla on paljon laajempikin ongelma ja että jatkoa seuraa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. StadinParoni:
  “Jos se olisi näin yksinkertaista, miksi koko huijaukseen piti ryhtyä?”

  Nyt paljastuneessa kuviossa alhainen päästötaso oli saavutettu ohjelmallisesti. Mikäli tilanne nyt korjataan tavalla joka aiheuttaa muutaman satasen kulut per auto niin se viittaa siihen, ettå korjaus vaatii myös osien vaihtoa.

  Miksei näitä parempia osia sitten laitettu autoihin jo alunperin jos lisäkustannus on vain muutaman satasen? Selitys voi olla se, että Volkswagenin voitto myytyä henkilöautoa kohden oli viime vuonna noin 750 euroa. Toisin sanoen, jos valmistuskustannukset nousevat 200 niin firman tuloksesta lähtee kolmannes. Tai sitten pitäisi nostaa hintaa, mikä hyperkilpaillussa markkinassa ei varmasti houkuta.

  Ei ihme jos Vw:n johdossa ilmeet kirkastuivat kun softatiimin vetäjä tuli ilmoittamaan, että nyt päästään halvemmilla osilla päästötavoitteisiin hänen tiiminsä kehittämän seuraavan sukupolven algoritmin avulla. Ketään tuskin kiinnosti kysyä että miten se algoritmi oikein toimii. Se oli vain yksi yksityiskohta sadan muun ratkaistavan ongelman joukossa.

  Vw katetiedot on sivulta http://www.bloomberg.com/bw/articles/2014-03-13/volkswagen-pockets-23-000-when-you-buy-that-new-porsche

  Kaikki muu yllä on spekulaatiota

  Asia joka maksaa jälkikäteen 200€ olisi luultavasti maksanut ~20€ tehtaalla tehtynä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. > Jos korjaus nostaa polttoaineen kulutusta ja siten
  > co2-päästöjä, tästä pitäisi myös verottajan
  > kiinnostua, koska autovero ja ajoneuvovero
  > perustuvat noihin co2-päästöihin.

  Tullin pitäisi tietenkin nopeasti, jo tänä vuonna, lähettää lisäveropäätös auton omistajille.

  — Eikö viimeisimmässä autoverouudistuksessa juuri auton omistajista tehtykin veron maksajia. – Omaa tyhmyyttä, jos luotti autoliikkeeseen. Itse maksat!

  Mutta asia ei välttämättä olekaan noin yksinkertainen.
  http://www.uusisuomi.fi/raha/125104-autojen-paastoskandaali-taysin-uusiin-mittoihin-saannot-eivat-pakota-valvomaan

  — Säännöt ehkä määräävätkin, että auton ON LÄPÄISTÄVÄ TESTI. Välttämättä missään ei vaadita, että päästöjen pitäisi tien päällä olla samat kuin testissä.

  Kauppapolitiikkaa
  —————–

  VW on varautunut investoimaan 20 miljardia uuteen sähköautotehtaaseen, joka tuottaisi tähän asti parhaat sähköautot. Tämä kuitenkin olisi kuolinisku Teslalle, joka on erittäin tappiollinen ja toimii vain niin kauan kuin valtio syytää tehtaaseen lisää rahaa.

  — No napataan tuo investointiraha USA:n valtiolle ja tuetaan sillä Tesla! Nerokasta. – Kilpailija pois pelistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Risto: Valmistaja tuollaiseen ei voine pakottaa, mutta jäävätkö nuo katsastuksessa kiinni, jos joku pakollinen testi tehdään uusittujen sääntöjen mukaisesti nokkpelti kiinni tai kyseinen fukupiiri muuten pois kytekettynä?

  Autolleni tuli kutsu tehtaan määräämään sähkökytkimen korjaukseen. Kun en puolessa vuodessa reagoinut niin sain uuden kirjeen, jossa varoitettiin, että auto ei tule pääsemään katsastuksesta läpi, jos korjausta ei ole tehty. Eli ilmeisesti tehtaan korjauskehotuksesta menee tieto katsastussysteemiin, jonka korjaamo sitten kuittaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Seppo Korppoo:
  ‘snip’
  En tiedä tarkemmin nykyisten päästöarvo-vaatimusten alkuperää, mutta pelkään pahoin, että ne ovat peräisin joistain ”todellisuudesta irtaantuneiden kiilusilmä-byrokraattien” muodostamista komiteoista.
  ‘snip’

  Seppo Korppoo
  Tuotekehitysinsinöörikin

  Nyt unohdit marxilaiset! Kai siellä EU:ssa niitä marxilaisia kiilusilmäbyrokraatti-insinöörejä on – runsaasti!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Martti:
  En malta olla pohtimatta, että onko kuluttajan pakko ottaa tuo korjaus vastaan, jos lähtökohtaisesti se huonontaa autoa?

  Autoja joiden vakavia vikoja ei korjauteta takaisinkutsujen yhteydessä on Suomessa ainakin tapana laittaa ajokieltoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Mikko H: Käsittääkseni VW jäi ihan oikeasti ensimmäisenä kiinni, eli riippumaton taho sattui tekemään kunnollisen, vertailukelpoisen mittauksen ja julkaisemaan tulokset. Vissiin yleinen käsitys on, että alalla on paljon laajempikin ongelma ja että jatkoa seuraa.

  Volkkari jäi kiinni myös täysin kylmäverisestä ja täydellisestä huijauksesta, ei mistään harmaalla alueella luistelusta. Onhan se nyt ihan uutta jäädää kiinni huijaussoftan käyttämisestä.

  —————

  West Virginia University and EPA specifically looked at a BMW X5 as part of its investigations into VW. The BMW PASSED.

  Also ICCT recent tests showed that BMW was one of the strongest performers under real world testing.

  We need to be careful not to mix up things here. Nearly EVERY car has higher REAL WORLD emissions compared to what is tested in the mandatory LABATORY test cycle. This alone isn’t a breach of any regulation!

  ——————–

  Huomauttaisin vielä, että kaikki autot eivät ole epäonnistuneet reaalimaailman testissä. Kyseessä ei siis ole lainsäätäjän todellisuudesta irroonneet vaatimukset, vaan douppaamiseen verrattavissa oleva huijaaminen.

  Volkkarin johtamisessa on muuten samanlaisia ongelmia kuin Nokiassaki oli, keskijohto pelkää ylintä johtoa:

  http://www.cnbc.com/2015/10/11/emissions-scandal-vws-demanding-culture-under-winterkorn-led-to-crisis.html

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Kalle: Bussit pois keskustoista, niin homma on hoidettu. Sitä paitsi herrasmies ei aja dieselillä, sen pitää olla bensakutonen tai kasi.

  Olikohan ajatuksena korvata bussit autoilla. On hyvä muistaa, että jokaisessa ruuhkabussissa on noin 50 matkustajaa. Eli vastaavasti 50 uutta autoilijaa. Siinä tapauksessa ilmanlaatu voi toki jopa parantua, jos näin synnytettävässä paikallaan seisovassa ruuhkassa jokaisessa autossa on Automaattinen Start-Stop-järjestelmä.

  Martti:
  En malta olla pohtimatta, että onko kuluttajan pakko ottaa tuo korjaus vastaan, jos lähtökohtaisesti se huonontaa autoa?

  Suosittelen pohtimaan myös sitä tosiasiaa, että toisin kuin automainoksissa, autot eivät oikeasti kulje jossain keskellä ei mitään. Vaan varsinkin kaupungeissa ympärillä liikkuu ja asuu myös muita ihmisiä. Jotka hengittävät sisäänsä ne typen oksidit, joiden tupruttelua korjausta välttelevä autoilija haluaa jatkaa. NO2:n vaikutus ihmisen terveyteen on perusteellisesti selvitetty tosiasia.

  Jokainen pystyy tarvittaessa omalla nenällään aistimaan, miten nykyisetkin autot tuottavat ihmisnenän havaintorajan ylittävän määrän tätä myrkkyä.

  No, tänään on kehotettu autoilijoita vaihtamaan nastarenkaat. Eli sulien katujen hiominen alkaa taas ja seuraavat 7 kuukautta saadaan hengittää jotain jopa vielä vaarallisempaa kuin NO2, ja ainakin valtasti suurempina pitoisuuksina: katupölyä! Nastat hiovat sitä kaduista talvikauden aikana noin 1000 kg kilometriltä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Countryboy:
  Jos VW olisi alun perin käyttänyt muiden dieselautovalmistajien tavoin urealiuos/AdBlue- loukkua, olisi koko skandaalilta vältytty. Se ei nosta kovin paljoa auton hintaa, eikä aiheuta kovin paljoa lisävaivaa. Siinä tekniikassa typen oksidit pelkistetään pääosin typeksi ja vedeksi.

  Edellä kommentit osoittavat kyllä, että kemian tuntemus ei ole kovin hyvää Suomessa tänään.

  Kemia ei ole suosittua, mutta kehitys meni niin, että ensin tuli vettäsäästävät käymälät, joissa haju poistetaan ureasta ja seuraavana listalla oli urean käyttö Noxien hajotukseen typpikaasuksi ja vedeksi. Koska innovaatio tehtiin Suomessa, on sitä haukuttava näillä vihertävien sankarien kirjoitelmissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. K-Veikko:

  — No napataan tuo investointiraha USA:n valtiolle ja tuetaan sillä Tesla! Nerokasta. – Kilpailija pois pelistä.

  Ei niin kaukaa haettu teoria, kuin ensi silmäyksellä tuntuu. Tesla on LA Timesin mukaan saanut 4,9 miljardia julkista tukea tämän vuoden alkuun mennessä. Summa on noin miljardin enemmän kuin Suomen vuosittaiset maataloustuet! Mistään pikkusummista ei siis ole kyse.

  Hesari on myös puffannut Teslaa ja sen tuotteita samaan tapaan kuin Applea vuosikaudet. Mistä se kertoo, että nimenomaan jenkkivehkeistä kirjoitetaan juttuja toisensa perään kun muun maailman innovaattorit sivuutetaan? Kysynpähän vain …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Syltty: Volkkari jäi kiinni myös täysin kylmäverisestä ja täydellisestä huijauksesta, ei mistään harmaalla alueella luistelusta. Onhan se nyt ihan uutta jäädää kiinni huijaussoftan käyttämisestä.

  —————

  West Virginia University and EPA specifically looked at a BMW X5 as part of its investigations into VW. The BMW PASSED.

  Also ICCT recent tests showed that BMW was one of the strongest performers under real world testing.

  We need to be careful not to mix up things here. Nearly EVERY car has higher REAL WORLD emissions compared to what is tested in the mandatory LABATORY test cycle. This alone isn’t a breach of any regulation!

  Näin on. VW olisi voinut välttää koko jutun käyttämällä urealiuosta, kuten useimmat muut dieselautojen valmistajat ovat tehneet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Seppo Korppoo:

  Dieselmoottorilla on useita etuja verrattuna bensiinimoottoriin, joista räikeimmät ovat pienempi kulutus ja pienemmät päästöt, paitsi NOX ja hiukkaset.

  Dieseltekniikka kehittyy jatkuvasti varsinkin sylinterin palotilan, polttoainesysteemin ja pakokaasujen jälkikäsittelyn alueilla.

  Tämä kehitys vaatii valtavia investointeja, laajaa tuotekehitysohjelmaa, mukaan lukien monivaiheista täyden mittakaavan ajo-ohjelma laboratoriossa ja erilaisissa maantie-olosuhteissa.

  Tässähän olisi sitten periaatteessa hyvät mahdollisuudet Aumet Oy:n vähäpäästöisellä 2-tahtidiesel-keksinnöllä, joka käyttää HCCI-tekniikkaa (Homogeneous charge compression ignition):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Homogeneous_charge_compression_ignition

  “Controlling HCCI requires microprocessor control and physical understanding of the ignition process. HCCI designs achieve gasoline engine-like emissions with diesel engine-like efficiency.

  HCCI engines achieve extremely low levels of Nitrogen oxide emissions (NOx) without a catalytic converter. Unburned hydrocarbon and carbon monoxide emissions still require treatment to meet automotive emission regulations.”

  —————-

  2-tahtidieselissä tarvitaan puolet vähemmän sylintereitä kuin 4-tahtimoottorissa saman tehon aikaansaamiseksi (eli moottori tulee halvemmaksi).

  Aumetin moottorissa sylinteriin syötettävän ilman painetta nostetaan kompressorilla.

  Nuo vaadittavat isot investoinnit voivat sitten koitua tämänkin keksinnön kohtaloksi. Tosin Honda oli lehtitietojen mukaan kiinnostunut tästä.

  Googlella löytyy lisätietoa jos joku on kiinnostunut.

  Sitten vielä kun käytettäisiin metanolia polttoaineena niin päästäisiin noista lopuistakin päästöistä eroon (palamattomat hiilivedyt). Metanolissa on vain yksi hiiliatomi,ja happeakin on mukana: sen kemiallinen kaava on CH3-OH, joten nokeakaan ei muodostu samalla tavalla kuin dieselöljystä, ks:

  http://www.methanol.org/energy/transportation-fuel.aspx

  “Emissions of unburned carbons and carbon monoxide are much lower when consuming methanol fuel, and methanol also greatly reduces NOx emissions as well. Methanol also burns with almost no particulate matter – which can lead to respitory problems like asthma. Emissions from methanol fuel are also less reactive, and create less ground-level ozone and smog”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Countryboy: Näin on. VW olisi voinut välttää koko jutun käyttämällä urealiuosta, kuten useimmat muut dieselautojen valmistajat ovat tehneet.

  Useimmat?
  Tihkuneiden tietojen (Guardian, MTV) mukaan käryäjiä olisivat Mercedes-Benz, Mazda, Mitsubishi, Honda sekä Renault, Nissan, Hyundai, Citroen ja Volvo.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Petja Y: Asia joka maksaa jälkikäteen 200€ olisi luultavasti maksanut ~20€ tehtaalla tehtynä.

  Ei SCR olisi maksanut noin vähän vaan todellakin luokkaa 200€, ainakin jos on uskominen vuonna 2012 tehtyä raporttia:

  Estimated Cost of Emission Reduction Technologies for Light-Duty Vehicles
  http://www.theicct.org/sites/default/files/publications/ICCT_LDVcostsreport_2012.pdf

  Siinä SCR:n hinnaksi arvioitiin luokkaa 400$ kahden litran moottorille ja tuskin hinnat on tippuneet kahdeskymmenesosaan tuosta.

  Oheisen lähteen mukaan VW:llä on kolmen generaatiota NOx-loukkuja

  Gen 1 LNT-tekniikalla
  Gen 2&3 SCR-tekniikalla

  Niissä kaikissa kuitenkin voi olla samantapainen huijausohjelma, jos oikein ymmärsin

  “Background on the 2.0L diesel engines at the core of the Volkswagen emissions testing debacle”

  http://www.greencarcongress.com/2015/09/20150921-vw2l.html

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Raimo K: Useimmat?
  Tihkuneiden tietojen (Guardian, MTV) mukaan käryäjiä olisivat Mercedes-Benz, Mazda, Mitsubishi, Honda sekä Renault, Nissan, Hyundai, Citroen ja Volvo.

  Ainakin tämän Guardianin jutun mukaan kyse ei ole mistään varsinaisesta petoksesta vaan siitä, että autojen päästöt ovat käytännön ajossa suuremmat kuin vakioiduissa testiolosuhteissa. Ja tämähän on ollut tiedossa kauan.

  http://www.theguardian.com/environment/2015/sep/30/wide-range-of-cars-emit-more-pollution-in-real-driving-conditions-tests-show

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Wikipediasta löytyy artikkeli, jonka mukaan VW saa huijausohjelman avulla moottorin polttoaineen kulutksen pienemmäksi ja väännön paremmaksi sen kustannuksella että NOx-päästöt voivat olla jopa 40-kertaiset sallittuihin nähden.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_emissions_scandal

  “The EPA’s NOV alleged that under normal driving conditions, the software suppressed the emissions controls, allowing the engine to produce more torque and get better fuel economy, at the expense of emitting up to 40 times more nitrogen oxides than allowed by law”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Raimo K: Useimmat?
  Tihkuneiden tietojen (Guardian, MTV) mukaan käryäjiä olisivat Mercedes-Benz, Mazda, Mitsubishi, Honda sekä Renault, Nissan, Hyundai, Citroen ja Volvo.

  Tässä kannattaa odotella pölyn laskeutumista ennen lopullista tuomiota.

  Näkemäni raportoidut testit mittaavat ajotilanteen NOx- ja CO2-päästöjä. Päästöt ajossa ja standardisoidussa testipenkkissä ovat kaksi eri asiaa.

  Ohjelmallisia huijauksia, siis että testitilanteessa moottori yms. menee testimoodiin, ei liene toistaiseksi löytynyt VW-konsernin ulkopuolella, mutta niitä voi toki löytyä. Nuo ajotestit antavat kyllä suuntaa sille, mitä autoja kannattaa tutkia tarkemmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Countryboy: Ainakin tämän Guardianin jutun mukaan kyse ei ole mistään varsinaisesta petoksesta vaan siitä, että autojen päästöt ovat käytännön ajossa suuremmat kuin vakioiduissa testiolosuhteissa. Ja tämähän on ollut tiedossa kauan.
  ‘snip’

  Se on ollut tiedossa jo iät ja ajat, mutta kun se on systemaattista, ei se kaukana petoksesta ole.
  Ja periaatteessa se, mistä VW Amerikassa kärysi, on jokseenkin sama asia: testissä auto OK, todellisessa käytössä ei.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Vinha Perä:2-tahtidieselissä tarvitaan puolet vähemmän sylintereitä kuin 4-tahtimoottorissa saman tehon aikaansaamiseksi (eli moottori tulee halvemmaksi).

  Yhtään tutustumatta aiheeseen tarkemmin, niin 2-tahtimoottorin ongelma 4-tahtiseen on sen suurempi polttoaineenkulutus.

  Tälle ei oikein mahda mitään, kun neljän tahdin aikana pakokaasut voidaan huuhdella palotilasta aina paremmin kuin kahden tahdin aikana.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Syltty: Yhtään tutustumatta aiheeseen tarkemmin, niin 2-tahtimoottorin ongelma 4-tahtiseen on sen suurempi polttoaineenkulutus.

  Tälle ei oikein mahda mitään, kun neljän tahdin aikana pakokaasut voidaan huuhdella palotilasta aina paremmin kuin kahden tahdin aikana.

  Kannattaa sitten tutustua tuohon Aumet Oy:n moottorikeksintöön. Sillä on nimittäin pienempi polttoaineenkulutus, kuin nelitahtimoottorilla!

  http://www.aumet.fi/index.php
  http://www.aumet.fi/docs/HCCI-combustion.pdf

  Viimemainitusta dokumentista löytyy:

  “the engine has 44,8 % part load efficiency and 49,4 % best point efficiency”

  Eihän se muuten olisi keksintö, jos sillä olisi samat ominaisuudet kuin perinteisillä 2-tahtimoottoreilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Syltty: Yhtään tutustumatta aiheeseen tarkemmin, niin 2-tahtimoottorin ongelma 4-tahtiseen on sen suurempi polttoaineenkulutus.

  Tälle ei oikein mahda mitään, kun neljän tahdin aikana pakokaasut voidaan huuhdella palotilasta aina paremmin kuin kahden tahdin aikana.

  Kyllä mahtaa! Suuret laivadieselit ovat ahdettuja 2-tahtisia juuri hyvän hyötysuhteen vuoksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Raimo K: Kyllä mahtaa! Suuret laivadieselit ovat ahdettuja 2-tahtisia juuri hyvän hyötysuhteen vuoksi.

  En ole ihan varma, mutta luulen että kymmenien tuhansien heppojen moottorit ovat 2-tahtisia juuri tehontiheyden vuoksi. Käyntinopeus on väkisinkin isoilla moottoreilla hidas (skaalautuu kai kuin pituus^(-1)). Jäykkää polttoainetta polttavilla moottoreilla hitaasta käynnistä on se hyöty, että polttoaine ehtii palamaan lähempänä yläkuolokohtaa. Suuri koko rajoittaa lämpöhäviöitä, joten ne eivät ole niin iso ongelma kuin hitauden perusteella voisi luulla.

  2-tahtisuus ei tietenkään tarkoita, että teknologia ja taloudellisuus olisi kaikin puolin sama kuin pappatunturissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Olli: En ole ihan varma, mutta luulen että kymmenien tuhansien heppojen moottorit ovat 2-tahtisia juuri tehontiheyden vuoksi. Käyntinopeus on väkisinkin isoilla moottoreilla hidas (skaalautuu kai kuin pituus^(-1)). Jäykkää polttoainetta polttavilla moottoreilla hitaasta käynnistä on se hyöty, että polttoaine ehtii palamaan lähempänä yläkuolokohtaa. Suuri koko rajoittaa lämpöhäviöitä, joten ne eivät ole niin iso ongelma kuin hitauden perusteella voisi luulla.

  2-tahtisuus ei tietenkään tarkoita, että teknologia ja taloudellisuus olisi kaikin puolin sama kuin pappatunturissa.

  Tehotiheys on varmaan merkittävintä, mutta kyllä polttoainetalouskin on noissa hyvä. Esimerkkinä vaikka maailman suurin laivamoottori Wärtsiä-Sulzer RTA96-C:

  – ahdettu 2-tahtidiesel
  – 14- sylinteriä
  – teho 80 MW/107000 hp
  – pituus 27 m
  – paino 2300 t
  – polttoaineen kulutus 171 g/kWh

  https://en.wikipedia.org/wiki/W%C3%A4rtsil%C3%A4-Sulzer_RTA96-C

  Nelitahtisena sen pituus olisi 54 m, paino 4600 t ja sylintereitä 28 (mitat tietenkin vain karkeita arvioita).

  Yllämainittu polttoaineenkulutus on samaa luokkaa kuin Aumetin moottorilla parhaimmillaan, mutta parempi kuin Aumetin osakuormalla:
  SFC = 192 g/kWh (ja NOx = 0,02 g/kWh)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Yksinkertainen selitys: käyttäjäkokemus ja päästövaatimukset eivät kohtaa. Asiaa voi vaikkapa miettiä konkreettisesti niin että mopoa viritetään jotta se kulkisi kovempaa ja olisi mukavempi käyttää. Varjopuolena se ei enää noudata lainsäädäntöä. Jotta haluaa samaan aikaan pärjätä sekä autolehtien testeissä että noudattaa lainsäädäntöä pitää miettiä mitenkä molemmissa voisi fuskata paremmin kuin kilpailijat, jäämättä toki kiinni.

  http://yle.fi/uutiset/vw-konsernin_skandaalimoottoreiden_korjaus__uhkana_tehon_lasku_tai_kulutuksen_lisaantyminen/8337786

  Koneinsinööri Korppoolla on hyviä pointteja mutta tapa laskea koesuunnittelu on järjetön eikä toivottavasti tällä tavalla missään yrityksessä tehdä. Melko yksinkertaisella matematiikalla päästään testeissä murto-osaan ehdotetusta luvusta.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Design_of_experiments
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dimensional_analysis

  Osataan sitä muuallakin. Fordilla on aikoinaan laskettu että on halvempaa polttaa autot kuskeineen kuin korjata autojen viat.

  http://web1.calbaptist.edu/dskubik/pinto.htm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Pinto#Fuel_tank_controversy

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Hyeenat haskalla:
  http://www.uusisuomi.fi/raha/126752-poliisilla-jattimainen-volkswagen-operaatio-italiassa-kahdelle-huippupomolle-syyte

  Suomen pitäisi toimia Italian mallin mukaan: Aloitta keksittyjen syiden perusteella tutkinta Volkswagenin rikoksista Suomessa. Tämä on oivallinen turvaamistoimenpide yhtiön konkurssin varalta.

  Jos Volkswagen joutuu konkurssiin, kaikki yhtiön Suomessa oleva omaisuus menee Saksaan velkojille. Mutta jos valtiolla on mittavat saamiset yhtiöltä, voidaan omaisuudesta kuitata omat saatavat ensin. – Ja tällaisessa oikeudenkäynnissä, jossa valtio on sekä tuomarina että saamamiehenä näitä saatavia varmasti löytyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Raimo K:Nelitahtisena sen pituus olisi 54 m, paino 4600 t ja sylintereitä 28 (mitat tietenkin vain karkeita arvioita).

  Niin ja tuo syy, miksi nuo ovat 2-tahtisia, ei Raimon esittämä parempi polttoainetaloudellisuus 4-tahtiin verrattuna.

  4-tahtisena tuokin kuluttaisi varmasti vähemmän, kun paljon pienempi 4-tahtinen Wärtsilän moottori kuluttaa vähemmän.

  (sikäli kun noihin kulutusavoihin on luottamista)

  Jos 2-tahtisen saisi kuluttamaan ja päästämään yhtä vähän kuin 4-tahtisen, niin kaikkihan käyttäisivät puolet pienepiä moottoreita. Ei moottorinvalmistajat huviksena käytä tuplamäärää sylintereitä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Syltty: Niin ja tuo syy, miksi nuo ovat 2-tahtisia, ei Raimon esittämä parempi polttoainetaloudellisuus 4-tahtiin verrattuna.

  4-tahtisena tuokin kuluttaisi varmasti vähemmän, kun paljon pienempi 4-tahtinen Wärtsilän moottori kuluttaa vähemmän.

  (sikäli kun noihin kulutusavoihin on luottamista)

  Jos 2-tahtisen saisi kuluttamaan ja päästämään yhtä vähän kuin 4-tahtisen, niin kaikkihan käyttäisivät puolet pienepiä moottoreita. Ei moottorinvalmistajat huviksena käytä tuplamäärää sylintereitä.

  Kyllä optimoitu 2-tahtinen on polttoainetaloudeltaan ja teho/paino-suhteeltaan parempi – ja näissä ahdetuissa 2-tahtimoottoreissa on yleensä 1 venttiili eli pakoventtiili, joten ne eivät ole ihan niin yksinkertaisia kuin pappa-Tunturin moottorit. Sellainenkin moottori saadaan kyllä optimoiduksi, mutta vain kapealla kierroslukualueella.

  Miksi ne eivät ole suosittuja, on pitkä juttu ja osin muoti-ilmiö, osin liittyy päästöihin, mutta suorasuihkutuksella varustettu 2-tahtinen saadaan kyllä vähäpäästöiseksi.
  Ja yllä mainittu Aumetin moottori näyttäisi olevan sekä imu- että pakoventtiilein varustettu 2-tahtinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Raimo K: Miksi ne eivät ole suosittuja, on pitkä juttu ja osin muoti-ilmiö, osin liittyy päästöihin, mutta suorasuihkutuksella varustettu 2-tahtinen saadaan kyllä vähäpäästöiseksi.

  2-tahtisia dieseleitä on ollut pienemmissäkin laitteissa kuin laivoissa, mutta niille on jäänyt huono maine voiteluöljyn kulutuksesta (johtuu sylinterin sivussa olevasta imuaukosta) ja tästä seuraavasta normaaliakin pahemmasta dieselkärystä. Laivamoottoreissa taas on isommat toleranssit.

  Sivuaukot eivät ole niin iso ongelma, jos voiteluöljyä ei käytetä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Olli: 2-tahtisia dieseleitä on ollut pienemmissäkin laitteissa kuin laivoissa, mutta niille on jäänyt huono maine voiteluöljyn kulutuksesta (johtuu sylinterin sivussa olevasta imuaukosta) ja tästä seuraavasta normaaliakin pahemmasta dieselkärystä. Laivamoottoreissa taas on isommat toleranssit.

  Sivuaukot eivät ole niin iso ongelma, jos voiteluöljyä ei käytetä.

  Noissa mainituissa Wärtsilän dieseleissä on sylinterin ja kampikammion voitelu erikseen ja eri aineilla.

  Omakohtainen kokemukseni 2-tahtisista rajoittuu bensiiniin ja venekäyttöön, perä- ja sisämoottoriin ja mielestäni käyntilämmön saavuttanut 2-tahtinen ei käryä sen enempää kuin 4-tahtinenkaan – käynnistyksssä pölähdys voi tulla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Syltty:

  Jos 2-tahtisen saisi kuluttamaan ja päästämään yhtä vähän kuin 4-tahtisen, niin kaikkihan käyttäisivät puolet pienepiä moottoreita. Ei moottorinvalmistajat huviksena käytä tuplamäärää sylintereitä.

  Paras ratkaisu ei aina ole se joka valtaa markkinat. Esimerkkinä vaikka AM-/FM-radio USAssa. Tai moottoreista puhuttaessa bensa-moottorit vastaan diesel-moottorit USA:ssa: diesel-moottoreita on minimaalisen vähän henkilöautoissa USA:ssa.

  Se tekniikka jota kehitetään eniten voittaa. Näin on käynyt 4-tahtimoottorille henkilöautoissa: sitä on kehitetty miljardeilla, kun taas 2-tahtimoottorin kehitykseen ei ole panostettu.

  Aumetin diesel 2-tahtimoottorikeksintö osoittaa että 2-tahtimoottori voidaan tehdä vähäpäästöisemmäksi ja taloudellisemmmaksi kuin nykyiset 4-tahtimoottorit. Aiemmin mainitsemassani dokumentissa se sanotaan näin:

  “The combustion of the Z-engine has following features: HCCI-combustion at all loads as all the fuel is evaporated and mixed with the gas in the cylinder before the ignition, lambda: 1,5-1,7, EGR=15-45%, high BMEP, as low T at TDC, rapid combustion: high efficiency and smaller heath losses, combustion duration 10-15°, low NOx and particulates as a HCCI combustion (88, 89), particulates and CO and HC oxidize (33)”

  Se pystytäänkö diesel 4-tahtimoottoria vielä vastaavasti kehittämään, jää nähtäväksi. Nythän sitä on lähes pakko kehittää, muuten on vaarana että se kohta kielletään liian suurten päästöjen vuoksi.

  Aumetin moottori ei ole valmis sarjatuotantoon, siihen vaaditaan vielä paljon kehitystyötä. Aumet hakeekin 3:n miljoonan euron rahoitusta tähän, ks. seuraava lähde:

  Dieseleiden päästöongelman ratkaisu itää Suomessa:
  http://www.talouselama.fi/uutiset/dieseleiden-paastoongelman-ratkaisu-itaa-suomessa-6001982

  Artikkelissa on myös selitetty moottorin toimintaperiaatetta helppotajuisemmin kuin noissa Aumetin teknisissä dokumenteissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Autonvalmistajat ovat aloittaneet kovan valituksen siitä että uudet päästönormit tulevat kalliiksi heille ja sitä kautta diesel-autojen hinta nousee ja markkinaosuus laskee. Tämä taas johtaa hiilidioksidipäästöjen kasvuun heidän mukaansa, ks. linkki alla.

  Aumetin moottorikeksintö kuitenkin osoittaa sen että on mahdollista sekä vähentää päästöjä että parantaa polttoainetaloutta.

  Kaikilla isoilla valmistajilla on omat HCCI-kehitysprojektinsa (sama tekniikka jota Aumet käyttää). Myös sellaisia prototyyppejä on rakennettu jotka voivat toimia sekä 2-tahtisina että 4-tahtisina: kun tarvitaan paljon tehoa toimitaan 2-tahtimoodissa ja pienen tehon tarve toteutetaan 4-tahtisena.

  Alla artikkelin linkki ja sieltä kopioitua tekstiä:

  ”Miljardileikki: Diesel-autot uhkaavat kallistua – mallejakin pois myynnistä”
  http://www.taloussanomat.fi/autot/2015/10/14/miljardileikki-diesel-autot-uhkaavat-kallistua-mallejakin-pois-myynnista/201513403/304

  Jos Euroopan komissio toteuttaa diesel-autojen päästötestausta koskevat suunnitelmansa aiotussa aikataulussa, autoteollisuudelle koituu mittavia kustannuksia. Se taas johtaa diesel-autojen hintojen nousuun ja niiden markkinaosuuden kutistumiseen, autoala pelkää.

  – Jos komission nyt ehdottama aikataulu toteutuu sellaisenaan, on iso riski, että diesel-autojen myyminen ja sitä kautta valmistaminen käy kannattamattomaksi, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

  Suunnitelmat uusiksi

  Komissio on jo muutaman vuoden ajan suunnitellut uutta päästömittaustapaa, jolla halutaan rajoittaa pienhiukkaspäästöjä. Volkswagenin päästövääristelyskandaali on vauhdittanut suunnitelmia ja komissio esittää nyt, että sääntely tulisi voimaan kahdessa vaiheessa vuosina 2017–2020.

  Ala tukee komission suunnitelmia sinänsä mutta toivoo pidempää siirtymäaikaa.

  Euroopan autonvalmistajien etujärjestön ACEAn mukaan ensimmäisen vaiheen uotekehityspanostuksia ei ehdi kuolettaa ennen toista vaihetta, ja siksi autonvalmistajat siirtyvät suoraan toiseen vaiheeseen.

  Yhden automallin suunnittelu vie Kallion mukaan 5–6 vuotta ja maksaa miljardi euroa.

  Sekä hiilidioksidi- että pienhiukkaspäästöjen madaltaminen samanaikaisesti on teknisesti vaikeaa. Jotta pienhiukkaspäästöjä halutaan vähentää, moottoria ei voi käyttää sen optimitehoalueella. Silloin polttoainetta kuluu enemmän, ja hiilidioksidipäästöt ovat suoraan riippuvaisia polttoaineen kulutuksesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Vinha Perä:
  Autonvalmistajat ovat aloittaneet kovan valituksen siitä että uudet päästönormit tulevat kalliiksi heille ja sitä kautta diesel-autojen hinta nousee ja markkinaosuus laskee. Tämä taas johtaa hiilidioksidipäästöjen kasvuun heidän mukaansa, ks. linkki alla.
  ‘snip’

  Tuttu laulu – autoteollisuus on kautta aikojen vastustanut (tai viivyttänyt) kaikkia uudistuksia.
  Vanhemmat ihmiset (kuten minä) muistavat, että pakolliset turvavyöt (!) tulivat niin kalliiksi, että ihmiset eivät enää ostaisi, seuraava valituksen aihe oli katalysaattori, sehän vasta kallis oli… jne.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Soininvaar hyvin muotoiltu kysymys. Tässä vastaus luonnonsuojelu maksaa. Seuraava kysymys kukka maksaa me.
  Eli naureskelen kun sinulla ei ole omaa mielipidettä asiasta vaan joudut kysymään asia näin.
  Muistan aikoinaan kun lueskelin 10 vuotta siten, VTT noin 42 sivuista tekemää raporttia missä pohdittiin että miten autoilijat saataisiin siirtymään autoihin joiden co2 päästöt on pienemmät mutta valtiolla
  on samat tulot . Raportin lopputulos mielestään oli että pitää olla taikuri.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Kirjoitin aikasiman. Epäilen että VAG yhtymällä on ongelmia patenttien kanssa, en usko että tämä olisi
  ensimäistä kertaa. Nämä asiat sovitaan hiljaisuudessa. Korjaus maksaa osissa 20 euro työ 60 euro ja patentin käyttö 30 euro .

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Nosto.

  Uusimpien tietojen mukaan VW päästöskandaalin seurauksena yhtiö joutuu jenkeissä pulittamaan tällä erää 15 miljardia euroa jotka koskeneet 2.0 diesel moottorilla varustettuja malleja. 3.0 mallin korvaukset ynnä 16 osavaltion erilliset syytteet tulevat aikanaan vielä näiden nyt maksuun menevien korvausten päälle.

  Nyt kyseessä olevasta summasta noin 10 miljardia on varattu laskuun jolla päästömanipuloitujen autojen amerikkalaiset omistajat saavat joko myydä pirssinsä volkkarille takaisin tai vaihtoehtoisesti antaa autonsa volkkarin “korjattavaksi”.

  Lopuilla masseilla harjoitetaan sitten viherpesua ja yhtiö esim. pakotetaan mainostamaan päästöttömiä autoja (omiaanko?).

  Merkille pantavaa tässä on, että aika helvetin kalliilta on saatu näyttämään jonkun vitun haittasoftan poistaminen. Joku perusniilo kirjoittaa himassaan pari riviä koodia ja sitten huollon jamppa yhdistää tiedonsiirtolaitteen jollain proprietary kaapelilla johonkin kyseisen auton aivoon, annetaan koneen hetken raksuttaa, ja avot homma paketissa.

  Noin 20K taalaa per auto jos omistajia se puolisen miljoonaa…

  Miten musta tuntuu, että tämä koko keissi osoittautui hienoksi torjuntavoitoksi sakemanneille, ja että ainoita voittajia ovat – kuten yleensäkin – lakimiehet (yli 330M taalan saamapuolella tässä ensimmäisessä erässä).

  Ja miten kävi VW:lle Euroopassa? Huvin kavi. Lupaavat ainoastaan poistaa kyseisistä autoista päästöhuijausohjelmat…

  Ai, no mutta sehän on kuule kiva juttu. Ja emmäää niin tiiä… et tartteeks… täs ny enää mitää… ku onhan tää ollu sillee tosi rankkaa ja kuluttavaa ihan kaikille osapuolille… duunipaikatkin… Pikku-Horstin perhekin varmaan saanut kärsii niin paljon, niin kauan, sekä henkisesti että taloudellisesti. Sniff.

  Kuluttaja ei voi siis muuta kuin uskoa siihen, että tällä kertaa lupaus on ihan oikeasti sellainen josta pidetään kiinni – koska nyt ollaan sentäs poijjaat jääty kiinni housut jalassa – eikä vain uusi valhe koska valehtelulla ei näyttäisi olevan mitään seurauksia.

  Siis ainakaan täällä usein hämmentävänkin takapajuiselta vaikuttavassa Euroopassa joka toisaalta niin kovin mielellään paukuttelee moraalisia henkseleitään muille maille aina niin muistaessaan – eli jokseenkin aina. Ei ehkä kannattais.

  Niin tai näin, voimme siis huokaista helpotuksesta, että eivät laita vaan uutta matoa softaan joka lupaa tarkkailijoille sen aikaa nättiä dataa kun on tarvis. Ku siis niinku se intressi jatkaa ihmisten huijaamista on niinku tällä nyt höidetty pois päiväjärjestyksestä. Virhehän ei ollut siinä, että jäätiin kiinni vaan siinä, että tehtiin niin paskaa softaa että sen takia jäätiin kiinni. Toivottavasti sitäkään koodin pätkää ei kirjoittanut joku juurooppalainen insinööri. Koska jos kirjoitti, meillä ei virallisestikaan ehkä osata pian paljon mitään…

  Tarinan opetus? Jos meilläkin olisi liittovaltio, sakemannit olisi pistetty maksamaan korvauksia kusetetuille eurooppalaiskuskeille.

  Siis jälleen yksi erittäin konkreettinen syy miksi liittovaltiokehitys olisi hyvä eikä huono juttu. Nyt Oiroopan mahtavin valtio tekee mitä lystää – kuten siis tähänkin asti.

  Eurooppalaisena vituttaa aika rankasti tämmöinen meininki. Jos olisin eurooppalainen automies vituttas vieläkin enemmän. Jos olisin eurooppalainen A3 sarjan audimies vituttaisi ehkä kaikkein eniten.

  Onneks tallissa on vaan toi Cressun fillari jonka vaihteet lakkas toimimasta yhden ulkona vietetyn kesän jälkeen kun fillarin omistaminen on harrastamista eikä väline liikkumiseen kuten auto on minkä tähden sitä sisäsäilytystilaa ei sitten kaupungeissa käytännössä usein olekaan.

  Siis siellä missä (sähkö)fillari olisi monesti järkevin tapa siirtyä paikasta A paikkaan B, fillaria on de facto huonompi käyttää kuin landella jossa ei fillaroida mutta jossa filon kumminkin saa lämpimään talliin seisomaan – jos vaikka joskus viittis käyttää.

  Olisin itse valmis maksamaan vastikkeessa kuukausivuokraa jolla vois varmistaa paikan fillarikellarista (edes jostain talosta). Niitä aikoja odotellessa.

  Nyt naapuri jolla on kaunis hieno fillari mutta jota hän ei vaikuttaisi pahemmin käyttävän omii ripustuskoukun pyörälleen ad infinitum sen sijaan, että laittaisi sen samaan kasaan muiden käyttämättömien pyörien kanssa ja vapauttaisi näin koukkuja niille jotka pyörää useammin käyttävät.

  No, kun koukku sitten sattui kerran olemaan tyhjillään – no jonkun vaijerin siihen kyllä oli jättänyt hajumerkiksi roikkumaan – päätinpä nyt kerran käyttää sitä minäkin.

  Jätin lappuun numeron johon voi soittaa jos aiheuttaapi ongelmia. Seuraavan kerran fillaria hakiessa löysinkin omani lattialle siirrettynä ja kyseinen koukku viestillä varustettuna: Pliis, älä siirrä koska en voi säilyttää muualla – pyörässäni ei ole seisomatukea.

  Just. Kesällä kun viimeksi ostin seisomatuen, se kustansi pari euroa. Ajattelin ensin, että olisin ostanut kaverille seisomatuen jos se siitä on kiinni, mutta laskeskelin ettei maksa vaivaa. Viesti oli mennyt perille. Turha hakata päätä seinään huvin vuoksi.

  Kyllä minusta näitä rauhan noopeleita jaetaan aivan liian kitsaasti. Niitä vois ihan hyvin alkaa taloyhtiöissäkin jakamaan. Kun niitä alettaisiin antaa sille vittumaisimmalle tyypille uudestaan ja uudestaan, niin jossain vaiheessa se viesti luultavasti menisi perille ja joko ymmärtäisi painua muualla penseytensä kanssa tai ymmärtäisi parantaa tapojaan.

  End of rant.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.