Hyviä ehdokkaita

Pirkanmaalla äänestäisin Jaakko Stenhälliä

stenhällJaakko olisi hyvä talousosaamisen vahvistus vihreisiin. Paino sanalla osaaminen. Talousosaaminen ei ole sama asia kuin oikeistolaisuus, mistä Jaakko on hyvä esimerkki. (Demareilla talousosaaminen on oikeistolaisuutta; oikeistodemarit luulevat osaavansa taloutta ja vasemmistodemarit eivät piittaa koko asiasta, mikä sai vankkumattoman demarin, Juhana Vartiaisen loikkaamaan.)

Jaakon toinen vahvuus on kaupunkipolitiikka. Kaupungistuminen on tämän ajan tärkein taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehityssuunta, mutta siitä ei puhuta mitään. Minusta on hyvä, että Tampereellakin on urbanismin ymmärtäjiä. Pahin skenaario Suomelle on, että tästä maasta tulee yhden kaupungin maa.

Seuraava kysymys tietysti on, että jos Jaakko on harvoja tamperelaisia urbanismin ymmärtäjiä, pitääkö hänet päästää Helsinkiin eduskuntaan vai pitää Tampereella kunnallispoliittisena vaikuttajana. Kansanedustajana hänen vaikutusvaltansa Tampereen kunnallispolitiikassa on paljon suurempi.

15 thoughts on “Pirkanmaalla äänestäisin Jaakko Stenhälliä

 1. Herää vähän kysymys, että miksi vihreät eivät osaa sitten nostaa näitä suuria aiheita ja niiden osaajia paremmin esiin? Kaupunki ja energia lienee niitä teemoja joilla maa nousee tai sitten sukeltaa lisää, jos niitä ei hallita. Helpottaisi varmaan puolueenkin elämää, jos ne jotka osaavat keskustelisivat yleisön nähden, eikä niin että sama porukka vääntää uuden ohjelmapaperin johonkin arkistoon.

  Riku Merikosken blogi ainakin olisi hyvä olla jokaisen vihreän eduskuntavaaliehdokkaan nostamana perustelemassa vihreiden energiapolitiikka ja asioiden vaatimia muutoksia, eikä niin että vedetään julisteeseen kuva tuulimyllystä ja annetaan sitten persujen hoitaa puhuminen niistä.

  http://rikumerikoski.blogspot.fi/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Vaikka olenkin Tamperelainen olen tästä eri mieltä: “Pahin skenaario Suomelle on, että tästä maasta tulee yhden kaupungin maa.” – vielä pahempi on että tästä tulee nollan kaupungin kepulandia. (Tampereella on kyllä mielestäni ollut aika hyvä urbaani draivi jo pitkään, joten en siitä kauhean huolissani ole kuitenkaan.)

  Olisin jotenkin ajatellut että olisit Pirkanmaalla äänestänyt Juhana Suoniemeä, mutta hyvä valintahan Stenhällkin olisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Mitä häntä Tampereella pitämään, jos koko kaupunkia ei kohta ole? Vai miten pitäisi ymmärtää toi, että Suomesta tulee yhden kaupungin maa?

  Niin tai näin, yhdyn optimismiisi: suomalaiset muuttavat lähivuosikymmeninä siinä määrin pois Tampereelta, Turusta, Oulusta jne, että kyseiset kaupungit kuihtuvat. Siis, oikeasti, onko joku sitä mieltä, että kannattaa asua Tampereella kun voi muuttaa Lontooseen, Pariisiin, Roomaan, Berliiniin tai vaikka Singaporeen?

  Meikäläisen lapsista kaksi on jo muuttanut, itsellä on suunnitelmat pitkällä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Olen kysyttäessä ihmisille sanonut, että jos yleensä haluaa Pirkanmaalla äänestää yhtään ketään, on Stenhäll ilman muuta paras vaihtoehto.

  Menee ehkä läpi joskus 2019 tai 2023 jos saa vähitellen (esim. nyt) enemmän nimeä. Eikös se kansanedustajaksi päätyminen ole ihan tavallisesti 4-12 vuoden projekti?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Tompelo, en osaa sanoa mistä se johtuu, mutta ei Tampereelta pois muuteta, päinvastoin. Siellä on aivan uskomaton schwung päällä. Kahviloita on noussut joka kulmalle, ja niistä saa ne samat latet ja macchiatot kuin Kalliossa, mutta ilman ylimielisiä hipstereritä. Teatterit ja leffat ovat täynnä, kaupoissa väkeä, jalkakäytävillä tungosta. Vietin tavallisen helmikuisen viikonlopun siellä (ei ollut edes hiihtoloma) ja yllätyin, miten virkeä meininki siellä on. Ero Turkuun on silmiinpistävä, samoin ero muutaman vuoden takaiseen Tampereeseen.

  Jotain siellä on tehty oikein, en tiedä mitä. Kunhan ratikka tulee, voidaan sitten kiittää sitä kaikesta 🙂 Helsingistä käsin voin todeta, että Roomassa on kiva käydä, Singaporessakin, mutta asuisin mieluummin Tampereella kuin noissa maailmanmetropoleissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Olen asunut Singaporessa. Olen asunut myös Helsingissä ja Oxfordissa — joka muuten on suunnilleen Tampereen kokoinen.

  Päätin kuitenkin muuttaa Tampereelle vaikka olisi ollut mahdollisuus jäädä Singaporeen. Tai Helsinkiin. Olen tietenkin vain anekdootti, mutta väittäisin, että Tampereen “urbaani draivi” jota yllä kuvattiin, on aivan riittävä. Väkiluku kasvaa koko ajan, toisin kuin muualla maassa. Vielä 20 vuotta sitten puhuttiin että Turku ja Tampere kilpailevat. Mitään kilpailua ei enää ole; Tampereen seudulla elää nyt jo yli 310 000 ihmistä, joista Tampereella yli 220 000.

  Puheet “kuihtumisesta” ovat vähän hassuja kun katsoo kasvulukuja. Suomessa on paljon kuihtuvia seutuja, mutta Tampere ei ole ainakaan vielä yksi niistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Tampereen työttömyysprosentti on nyt 18 ja tällä vauhdilla ensi joulukuussa menee 20 prosenttia rikki.

  Kun muutin tänne töiden perässä, niin työttömyysprosentti oli 13 (2011). Kunhan tutkinto on paketissa, niin kiireen vilkkaa pois Pirkanmaalta.

  Suomen toiseksi suurin kasvukeskus, jossa viidesosa työvoimasta on työttömänä, mutta tässä luvussa ei ole mukana leikkipäiväkerholaiset. Kun ne otetaan lukuun, niin Pirkanmaalla on yli 50 000 työtöntä.

  Viimeksi vuonna 1997 ollaan oltu näissä luvuissa täällä.

  Ollaan hyvää vauhtia menossa kohti slummiutuneita kaupunkeja. Urbanismia hei!

  Joku sanoi jossain, että Tampere on Suomen suurin valaistu hautausmaa. Hyvin sanottu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Hyvä suositus!

  Jaakko on vääntänyt pitkään hyvää työtä kunnallispolitiikassa ja hänen bloginsa on kaupunkipolitiikan parhaita.

  Vaikka Jaakko lähtisi Helsinkiin pätkätöihin, urbaanilla ajattelulla on tukeva jalansija Tampereella. Tätä ajamaan perustettiin äskettäin yhdistyskin, Urbaani Tampere ry. http://urbaanitampere.fi.

  Urbaanius ei ole jäämässä pelkästään puolueiden tai Vihreiden asiaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Mitä tarkoittaa, että Suomesta tulee yhden kaupungin maa? Että Tampere on kohta ainoa kaupunki? Ei kai kuitenkaan, että Tampere ja Helsinki muodostavat yhden kaupungin, johon kaikki muuttavat?

  Niin tai näin, Helsinki voi juuri ja juuri kilpailla yhtenä EU:n mielenkiintoisista, investointikelpoisista seutukunnista. Tai sitten ei.

  Parempi on suunnitella tulevaisuutta toisaalla EU:ssa. Vai eikö muka?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Tiedemies:

  Puheet “kuihtumisesta” ovat vähän hassuja kun katsoo kasvulukuja. Suomessa on paljon kuihtuvia seutuja, mutta Tampere ei ole ainakaan vielä yksi niistä.

  Minähän sanoin, että jaan Soininvaaran optimismin siinä, että ihmiset muuttavat pois vaikka Barcelonaan. Vai miten ihmeessä pitäisi ymmärtää toi ajatus yhden kaupungin Suomesta? Eihän se voi tarkoittaa, että kaikki muuttavat Tampereelle vaan, että ihmiset muuttavat pois Tampereelta.

  En myöskään ymmärrä, tota Tampereen ja Turun vertailua. Itse ajattelin, että minulla olisi eläkkeellä mökki Turun saaristossa, ja sä varmaan haluata elää Tampereella. Mutta ei se tarkoita, että mun isi hakkaisi sun isin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Ode puhuu asiaa. Suomi ei pärjää yhden kaupungin maana. Helsinki tarvitsee kotimaista kirittäjää pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa. Siksi Tampereen urbaania kehitystä täytyy tukea selvästi enemmän mitä tähän asti.
  Pahinta on, että eduskunta on hyväksynyt valtion työpaikkojen pakkosiirrot Tampereelta pois, siis kaupungista, joka on luonnollinen kasvukeskus. Se on epäkestävää kehitystä ja koko maan edun vastaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Tsutsunen:
  Pahinta on, että eduskunta on hyväksynyt valtion työpaikkojen pakkosiirrot Tampereelta pois, siis kaupungista, joka on luonnollinen kasvukeskus. Se on epäkestävää kehitystä ja koko maan edun vastaista.

  Holmlund (kok) siirsi hätäkeskuksen Tampereelta Poriin Holmlundin kotikaupunkiin. Katainen siirsi hornetit Siilinjärvelle (Kataisen kotikunta). Suomen aluelennonjohto siirretään Tampereelta Vantaalle. Tamperetta on nakerrettu sujuvasti ainakin toista vuosikymmentä ja investointeja lykätty / siirretty muualle maahan.

  Minua ärsyttää suunnattomasti poliitikkojen sulle-mulle kotiinpäinveto ja itsekäs politikointi muoden suomalaisten kustannuksella. Olen nähnyt tuollaista yritysten organisaatioissa ihan tarpeeksi, moni yritys nakertaa itseään tuollaisella sisäisellä kilpailulla, ja ovat siksi vuosia YT-kurimuksessa ja kärsivät huonosta työilmapiiristä. Valtion touhu näyttää välillä ihan samalta, haalitaan etupiirille etuja ja kiusataan ja kampitetaan muita.

  Mutta yleisesti Tampereella menee hyvin, koska kahden yliopiston ja Nokia yms. IT sektorin voimin Tampereella on säilynyt monipuolinen elinkeinorakenne. Nuoria osaajia muuttaa ja jää kaupunkiin tasaisesti. Osa toki valuu edelleen Helsinkiin tai ulkomaille.

  Tampereen sijainti on myös hyvin keskeinen, ja hintataso Helsinkiin verrattuna edullinen.

  Mutta katastrofihallituksesta toiseen. Toivottavasti teoreettinen Puna-pers-multa hallitus ei osoittaudu sellaiseksi hajasijoittavaksi neliraajajarrutus-hallitukseksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.