Kaupunkisuunnittelu

Kaupunkisuunnittelulautakunta 18.6.2013

Lautakunta tyhjensi tehokkaasti pöydän ja katseli sen jälkeen kuvia Vancouverista ja kertasi oppimaansa.

Käärmetalojen kaava

Tämä meni lopulta yksimielisesti esityksen mukaan. Todettiin, että kaava lähtee nyt lausunnoille. Jo lausuntovaihe osoittaa, että suojelumääräykset estävät tekemästä asunnoista asuttavia järkevään hintaan (sisäilman laatu ja huoneiden lämpötila, nykyaikaiset keittiöt) asiaan palataan.

Länsimäentien kaavat

Lähtivät lausunnoille yksimielisesti. Minua vähän jurppi pysäköinnin laittaminen talojen eteen katumaisemaa tuhoamaan, mutta annoin mennä, kun se ei näyttänyt jurppivan ketään muuta.

Pyörätien tavoiteverkko

Yksimielisyys saavutettiin lohduttamalla Mechelinkadun väkeä sillä, että tämä ei ole rakentamispäätös eikä itse suunnitelmia ole hyväksytty, ja vihreitä sillä, että kehotetaan kiirehtimään suunnitelmia, jotta on mitä tehdä, jos rahat saadaan ja jokin hanke kaatuu.

Töölöntorin tilapäiset pysäköintijärjestelyt

Äänestytimme asiasta ehdottamalla, että hanke toteutetaan vaihtoehto 1, jossa on vähemmän pysäköintiä ja enemmän toria. Esityksemme kaatui 6-3, puolestamme äänesti Vasemmistoliitto.

Lausunto perussuomalaisten valtuustoaloitteesta metroradan saamisesta Uutelaan.

Tämä kuulosti aluksi ihan järkevältä. Metro ajaa joka tapauksessa kääntöraiteelle, jossa on laituri kuljettajaa varten. Annetaan matkustajienkin tulla sinne, jolloin ovat 500 metri lähempänä Aurinkolahtea. Sillä aikaa, kun kuljettaja kulkee junan toiseen päähän, matkustajat poistuvat junasta ja toiset tulevat takaisin. Tämä kaatui esittelijän huomautukseen, että tulee automaattimetro, jolloin junan ei tarvitse odotella kävelevää kuljettajaa. Lisäksi suunnitteilla on metro Satamaan, jolloin tällainen ratikkaetäisyydellä oleva seisake olisi vähän turha.

(Sinänsä kannatan metroa satamaan. Se tulee ajankohtaiseksi, kun kaupunginjohtaja jonakin viikonloppuna liennyttää liikenteen haittoja vastaan mellakoivia Mechelinkadun asukkaita ja lupaa siirtää Tallinnan autoliikenteen Vuosaareen ja päästää Jätkäsaareen vain matkustajat. 🙂 )

7 thoughts on “Kaupunkisuunnittelulautakunta 18.6.2013

 1. Käärmetalon kaava:
  “Tämä meni lopulta yksimielisesti esityksen mukaan. ….Jo lausuntovaihe osoittaa, että suojelumääräykset estävät tekemästä asunnoista asuttavia järkevään hintaan”

  – On tietysti tulkintakysymys miksi asunnot, joissa on asuttu vuosikymmeniä nyt yhtäkkiä muuttuvat semmoisiksi, että ne eivät ole asuttavia. Johtuu tietysti hyvää tarkoittavista normeista. 🙂
  Olisiko niissä tarkistamisen varaa? No ei varmaankaan, koska ympäristövirkahenkilö tietää kyllä mikä on turvallista ja terveellistä.
  Koko kantakaupunki katuineen, pölyineen ja huonolla ilmanvaihdolla varustetuin asuntoineen ei täytä miltään osin vaadittavia nykynormeja… Kaikki me kuolemme tänne karmealla tavalla huonoihin oloihin.
  Noo…. tässä oli taas tyyppitapaus kun suojellaan joku paikka elinkelvottomaksi taikka liian kalliiksi taikka nykyelämää vastaamattomaksi esteettisistä syistä.
  Hieno homma.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Minä en ole tutustunut tähän suoraan, joten olen toisen käden tietojen varassa.
   On väitetty, että talvella joidenkin huoneistojen lämpötila laskee 15 asteeseen. Suojelumääräys estää kunnollisen lämpöeristyksen seiniin. Asuminen ei ole mukavaa ja energiaa haaskautuu.
   Kuinka monella lukijalla on astianpesukone? Sellaisen saa tähän rakentaa, mutta hankalaa se on. Se pitää mahduttaa pienempään kaappiin, mutta sellainen on tietysti kalliimpi tai jos se on pienempi, se on pienempi. Lisäksi se pitää naamioida alkuperäisen näköisellä kaapin ovella, mikä ei sekään ole ihan halpaa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Asuntojen sisäpuolinen suojelu asukkaiden kieroilta viehtymyksiltä on kyllä tervetullutta ja olen iloinen että Suomessa tämä voi jopa mennä läpi.

  Toivon todella että tämän asian valvontaan on osoittaa riittävästi resursseja. Olisiko mahdollista järjestää esim. Videovalvonta, ettei ohjesääntöä rikota suljettujen ovien takana virkamieheltä piilossa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Varmaankin tässä kaupungissa on riittävä määrä suojelu-museoija-kaavoittaja-virkakuntaan kuuluvaa henkilöstöä, joka voitaisiin siirtää asumaan tuohon käärmetaloon?
  Osaisivat jopa käyttäytyä talon hengen mukaisesti!
  Eikös tuon talon rakentamisen aikaan muuten kuulunut kyllästää seinäpaperit keltaiseksi ankaralla tupakoinnilla? Sen verran pitäisi löytyä uhrautuvaisuutta nykyasukkaaltakin…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Baron von Hinten:
  Asuntojen sisäpuolinen suojelu asukkaiden kieroilta viehtymyksiltä on kyllä tervetullutta ja olen iloinen että Suomessa tämä voi jopa mennä läpi.

  Toivon todella että tämän asian valvontaan on osoittaa riittävästi resursseja. Olisiko mahdollista järjestää esim. Videovalvonta, ettei ohjesääntöä rikota suljettujen ovien takana virkamieheltä piilossa?

  Kiinteistöjen ahdasmielisillä natsikapiaisomistajilla on usein paljonkin sanottavaa vuokralaisten kierojen viehtymysten toteuttamisesta. Rahan valta jyllää tässäkin.

  Selvästi ilmaisunvapauden rajoittamista josta rojahtaa jättikorvaukset kunhan amnesty saa aikaan valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Onkohan tämä museoviraston vaatimus kovinkaan tasapuolinen.

  Yksityisen omistamalle yksittäiselle talolle tällainen voisi tulla, mutta yksityisten asunto-osakeyhtiöiden kohdalla taitaa olla useimmiten kyse pelkästään porrashuoneiden tai julkisivujen suojelusta. Hissejä taisi nyt saada kuitenkin laittaa taas tällä erää mutta käytännössä ovat olelleet nekin suhteettomia saavutettuun museointin nähden.

  Hitas kohteisiinhan voisi ihan kiusaksi laittaa suojelukaavat asuntojen sisälle sehän ei olisi keltään pois kun myyntikin tulee remonttivaiheessa vapaaksi olisi ilmaista rahaa kuten kaupunkilaisten vuokratkin.

  Ei nämä Hgin ongelmakohteet tähän lopu hallinnassa on useita koskemattomina kokonaisuuksia säilyneitä aikakautensa helmiä. Tämä rakennus on kieltämättä uniikki, mutta
  uutisia muistan olleen kannelmäestä, kumpulasta, vallilasta, pihlajamäestä ….

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.