Kaupunkisuunnittelu

Kaavoihin kangistuneet (1) Kaavoituksen ongelmat ovat taloudellisen kasvun este

Aion käydä läpi EVAn raporttia Kaavoihin kangistuneet, jossa suomitaan kaavoituksen nykyisiä ongelmia. Palastelen tämän lukuisiin pieniin kirjoituksiin. Aikaa tähän menee, sillä seuraavat viikot ovat muutoinkin työntäyteisiä.

Lähtökohdasta olen samaa mieltä. Kaavoituksessa on suuria ongelmia ja että ne ovat myös taloudellisen menestyksen este. Työpaikkatiheys kasvattaa tuottavuutta eli olisi järkevää kaavoittaa tiivistä yhdyskuntarakennetta. Tiivis yhdyskuntarakenne näyttää myös vastaavan monen toiveita, koska siellä missä on tehty tiivistä ja hyvää, asunnoista maksetaan enemmän kuin siellä, missä on hyvää ja harvaa.

Tähän asti raportti näyttää lupaavan vain hyvää.

25 thoughts on “Kaavoihin kangistuneet (1) Kaavoituksen ongelmat ovat taloudellisen kasvun este

 1. matti:
  Meneeköhän tuo logiikka nyt kuitenkin niin päin, että sinne mihin kaikki jo valmiiksi haluavat, rakennetaan “tiiviimmin” eikä päinvastoin?

  Ei, vaan logiikka menee siten, että kaupunkimainen asutus tarjoaa kaupunkimaisen asutuksen hyvät palvelut. Se mikä Osmolta välillä unohtuu, on että matala rivi- ja omakotitalovyöhyke sekä haja-asutusalue taas tarjoaa sellaisia asioita, mitä ei kaupunkilainen saa. Siellä ei toki koskaan ole palvelut samalla tasolla, eikä tavitse ollakkaan.

  Ongelma on suomalainen tapa tehdä pistekerrostaloja keskelle ei mitään. Tyypillinen epäonistuminen on Arabianranta: talo siellä toinen täällä. Tuollaiseen ympäristöön ei koskaan synny kaupungin palveluja, mutta siellä on kaikki kaupungin huonot puolet. Vielä hölmömpää on espooloaisten tapa kaavoittaa pari kerrostaloa keskelle metsää! 🙁 Herra Jeanneret-Gris’n aiheuttama vahinko suomalaiselle kaavoitukselle ja sitä kautta rakentamiselle on sitä luokkaa, että hänet pitäisi postumisti vetää oikeuteen Haagissa.

  Meillä on käsissä pommi. Vanhat lähiöt ovat tulossa tiensä päähän, enkä näe miten niiden korjaaminen olisi taloudellisesti mahdollista. Siinä moni ihminen menettää kaikki säästönsä. Se voidaan pistää tietämättömyyden piikkiin. Sitä en ymmärrä, että joku typerys yhä kaavoittaa kerrostaloja keskelle ei mitään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Ihmiset muuttavat tiheästi rakennetuille alueille, koska on pakko. Vaihtoehtona on työttömyys. Työpaikat, kun eivät ole siellä missä on mukavimmat ja parhaimmat asumisolosuhteet.

  Toivottavasti Kalasatama ei ole esimerkki siitä minkälaisille alueille ihmisten halutaan muuttavan. Aika militantin näköistä ymopäristöä näyttää syntyvän. Nykyinen asumisutopia näyttää olevan ihmisten asuttaminen ihmistarhoihin samalla tapaa kun mikit elävät minkkitarhoissa.

  Teknologia on luonut useille edellytykset asua missä tahansa ja tehdä työtä etänä. Etätoimisto on yksi mahdollisuus elää ja asua alueella jossa on tilaa ja mukava asua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. matti:
  Meneeköhän tuo logiikka nyt kuitenkin niin päin, että sinne mihin kaikki jo valmiiksi haluavat, rakennetaan “tiiviimmin” eikä päinvastoin?

  Kaskisaarta pitäisi sitten tiivistää kun on niin haluttu paikka.
  Jos miljöö ei eroaisi Eiranrannasta miksi ihmeessä asuisit melkein Espoossa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Jorma Nordlin kirjoitti 24.5.2013 kello 10:17:

  Toivottavasti Kalasatama ei ole esimerkki siitä minkälaisille alueille ihmisten halutaan muuttavan. Aika militantin näköistä ymopäristöä näyttää syntyvän.

  Nordlinin kommentin havainnollistamiseksi kolme huonolaatuista mutta kuitenkin havainnollistavaa bussin ikkunasta äskettäin otettua kuvaa Kalasatamasta:

  http://s205.photobucket.com/user/Ksantippa/media/Helsinki%20mon%20amour/IMG_5935_zpsfe71d59f.jpg.html http://s205.photobucket.com/user/Ksantippa/media/Helsinki%20mon%20amour/IMG_5936_zpsf3a23ef8.jpg.html
  http://s205.photobucket.com/user/Ksantippa/media/Helsinki%20mon%20amour/IMG_5937_zps6e94a431.jpg.html

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Kyllä se ihminen on Suomessakin asunut tiiviisti, tätä suurten ikäluokkien hairahdusta lukuunottamatta aina rautakaudelta saakka.

  Laumaeläimiä me olemme, vaikka kepu kovasti yrittää väittää muuta.

  Jos kaavoitetaan vain kalliita ok-taloalueita ja rivareita niin mihinkäs meidät köyhät tavikset pistetään?

  Maaseudulla tukiaisilla leveästi elävät aateliset kun eivät ymmärrä, että toisille pelkkä ruoka pöydässä on jo iso juttu. Sitä kun on köyhä niin on hyvä, että kauppa ja muut palvelut löytyy läheltä.

  Köyhälle olisi myös ihan kiva juttu, että vuokraan ei menisi kaikki tulot. Siksi olisi ihan hienoa, jos pääkaupunkiseudulla alettaisiin tuottamaan niitä kohtuuhintaisia asuntoja. Se laskisi vuokratasoa koko maassa.

  Mutta kukapa ajattelisi köyhää tavista, kun eihän se tuo muuta kuin hiekkaa pankin lattialle?

  Kyllä kaavoituksella voitaisiin tehdä hyvin paljon kansantaloudelle. Ilmeisesti bisnekset sujuu niin hyvin veljien kesken, että mitäpä yhdestä kansantaloudesta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kalle: Ongelma on suomalainen tapa tehdä pistekerrostaloja keskelle ei mitään. Tyypillinen epäonistuminen on Arabianranta: talo siellä toinen täällä. Tuollaiseen ympäristöön ei koskaan synny kaupungin palveluja, mutta siellä on kaikki kaupungin huonot puolet.

  Väentiheys ei taida olla oikotie onneen, koska ei niitä palveluita synny (kivijalkaan siis) mihinkään muuallekaan Helsinkiin.

  Arabiassa ja Ruoholahdessa palvelut ovat kauppakeskuksessa, kuten tulee olemaan myös Kalasatamassa, Jätkäsaaressa, Pasilassa …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Kalle: Vanhat lähiöt ovat tulossa tiensä päähän, enkä näe miten niiden korjaaminen olisi taloudellisesti mahdollista. Siinä moni ihminen menettää kaikki säästönsä

  Ei kai niitten keskusta-asuntojen julkisivu-, katto-, putki-, hissi- jne remontit sen halvempia ole kuin lähiöissäkään. Kumpiakin on tehty ja tehdään paljon lisää ilman että “moni ihminen menettää kaikki säästönsä”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Grejus: Arabiassa ja Ruoholahdessa palvelut ovat kauppakeskuksessa, kuten tulee olemaan myös Kalasatamassa, Jätkäsaaressa, Pasilassa …

  Olisiko järkevää kaavoittaa kauppakeskusten päälle asuntoja? Asukkaat lisäisivät kauppojen liikevaihtoa ja varsinkin senioritaloissa pääsy sisäkautta kauppakeskukseen vähentäisi kaatumisia talviliukkailla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Itse olisin kiinnostunut Kalasatamasta, jos aloittelevana yrittäjänä omaisin rahat sinne:
  – vain lyhyt matka esimerkiksi mustikkamaalle pyörällä uimaan
  – hyvä rullaluistelubaanat pohjoiseen ja itään, sama pyörällä
  – bussilla tai metrolla nopeasti Paloheinään tai Herttoniemeen ulkoilemaan / hiihtämään
  – käsittääkseni siihen tulee hyvät lasten leikkipaikat
  – kivenheitto potentisalisille pientoimistoille
  Juuri eilen ajoin autolla työpäivän jälkeen Lohjalle motaria Esplanadilta hakemaan perhettä vieraisilta: yhtä tuskaa. Hyvin näyttivät Amsterdamilaiset elävän tiiviisti kotikaupungissaan, kun siellä asuin. Sääolot tosin astetta paremmat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Osmo Soininvaara:
  Kalasataman aloituskortteli vaikuttaa turhan tummalta. Seuraavat ovat vaaleampia. Miljään onnistumista kannattaa arvioida, kun se on valmis ja käydä katsomassa sisltä, ei sillalta.

  Kaunista mutta kallista. Sitä kustannuspuoltahan kaavoittajat voisivat jo nyt analysoida ja oppeja voisi hyödyntää seuraavissa kaavahankkeissa.

  Rakennuspaikan poikkeukselliset pohjaolosuhteet voi laskea pois kustannusarviosta ja lopun rakennuskustannuksen kohtuuhintaisuutta voi sitten hypistellä näpeissään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Jorma Nordlin:
  Pystyykö ihminen toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä eläessään alueella, jossa on tiivis ja tehokas yhdyskuntarakenne?

  “lajityypillistä käyttäytymistä”
  – Kun lajityypille on ominaista maksaa valtavia summia rahaa siitä, että pääsee asumaan tiiviiseen yhdykuntarakenteeseen (kantakaupunki) niin vastaus on kyllä.

  Sen sijaan edes vihreitä luontoaktivisteja ei innosta asuminen ekokäytävien vieressä harvaan läiskityissä kerrostalolähiöissä. Mieluummin tuokin lajityyppi asuu eteläisissä kaupunginosissa, joista luonto on poistettu kokonaan. Ja vastustaa sieltä käsin yhtenäistä kaupunkirakennetta mm. idän suunnalla taikka ihan missä vaan…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Jorma Nordlin: Toivottavasti Kalasatama ei ole esimerkki siitä minkälaisille alueille ihmisten halutaan muuttavan. Aika militantin näköistä ymopäristöä näyttää syntyvän. Nykyinen asumisutopia näyttää olevan ihmisten asuttaminen ihmistarhoihin samalla tapaa kun mikit elävät minkkitarhoissa.

  Osmo Soininvaara:
  Kalasataman aloituskortteli vaikuttaa turhan tummalta. Seuraavat ovat vaaleampia. Miljään onnistumista kannattaa arvioida, kun se on valmis ja käydä katsomassa sisltä, ei sillalta.

  Ei se väristä ole kiinni.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Kalasataman ongelma on Kulosaaren sillalta katsottuna se ranta on rakennettu täyteen yhtenäistä ikkunaseinää. Ei sellaisella alueella kukaan halua oleskella. Ranta-alueelle olisi pitänyt jättää tilaa oleskelulle tehdä laitureita ja taloihin vaihtelevia seinäratkaisuja. Tunarit!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Lauri Kumpulainen:
  Jos kaavoitetaan vain kalliita ok-taloalueita ja rivareita niin mihinkäs meidät köyhät tavikset pistetään?

  Eivät omakotitalot ole kalliita.
  Sellaisen saa omatoimisesti rakennettua/rakennetettua hyvinkin 2000 -3000 euron neliöhinnalla.
  Uudet peruslaatuiset kerrostaloasunnot maksavat neliöä kohden väh. 3500…4500… euroa. Sen lisäksi maksetaan kenties autopaikasta 30 000 -50 000 euroa.
  Miksi tuottajat myisivätkään kerrostaloasuntoja omakustannushintaa? Voittoa revitään niin paljon kuin saadaan.
  Huokeammalla pääsee itse rakentamalla/rakennuttamalla. Toki valmiit ok-talot ovat markkinahintaisia (kalliita).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Olen näiden kaupunkikeskusteluja lukiessani monta kertaa miettinyt, kuinka moni muuttaisi Huitsin Nevadaan, jos siellä olisi se TYÖ? OS ja monet muut sanovat keskustaan olevan suuri tunku. Niin varmaan onkin, mutta mikä porukka sinne haluaa? Tiedän yhden n.35 vuotiaan DI/KTM aviossa olevan lapsettoman kaverin, poikani. Asuu nyt Mantskulla aika lähellä vanhaa messuhallia. Halusi Kamppiin, mutta vaimonsa pani vähän jarruja. Voisiko joku kertoa vinkkejä tahi tietoa, ketkä tonne keskustaan oikein hinkuu noilla hinnoilla+

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Jorma Nordlin: Kalasataman ongelma on Kulosaaren sillalta katsottuna se ranta on rakennettu täyteen yhtenäistä ikkunaseinää. Ei sellaisella alueella kukaan halua oleskella.

  Se on itäranta, ei siellä oleskella muutenkaan paitsi ehkä kesäisin aamulatella. Länsirannat on tarkoitettu oleskeluun, ja etelärannat jos ei ole työpäivä. Ehrenströmintien linjaus osoittaa tässä suhteessa hyvää nyanssien tajua.

  Jorma Nordlin: Teknologia on luonut useille edellytykset asua missä tahansa ja tehdä työtä etänä. Etätoimisto on yksi mahdollisuus elää ja asua alueella jossa on tilaa ja mukava asua.

  IT-alalla suunta on pikemminkin siihen että tietotyöläiset asuvat oikeissa kaupungeissa ja koneet ovat pimeissä peltihalleissa jossain missä tyypillisesti ei haluta asua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. MIVa: Voisiko joku kertoa vinkkejä tahi tietoa, ketkä tonne keskustaan oikein hinkuu noilla hinnoilla+

  Ne, joille ne hirveät hinnat eivät ole ongelma. Me köyhät voimme asua muualla ja muuttaa siinne keskustaan sitten kun ne maksukykyisemmät muuttavat pois massoittain.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. ‘kuinka moni muuttaisi Huitsin Nevadaan, jos siellä olisi se TYÖ?’ (MIVa)
  Jos Huitsin Nevadassa olisi työtä, se ei olisi Huitsin Nevada, ja silloin sinä ihmettelisit, kuinka moni muuttaisi Huitsin Nebraskaan, jos siellä olisi työtä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Jorma Nordlin: Kalasataman ongelma on Kulosaaren sillalta katsottuna se ranta

  Jos suunnitelmia vilkaisee, aukiot ja vaihtelevat rannat tulevat kauemmas Itäväylästä, missä nyt rakennetut rakennusmassat suojaavat melulta; sisätilojen melusuojaus on halvempaa kuin aukioiden melusuojaus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.