_

Perussuomalaiset hankkivat itselleen vaikeuksia

Eri puolilta Suomea raportoidaan, että perussuomalaisia on vähän joka kadunkulmassa keräämässä ihmisiä kunnallisvaaliehdokkaiksi. Tekisi mieli varoittaa.

Jos ottaa ehdokkaaksi kenet tahansa ennalta tuntemattoman tietämättä tästä mitään, saa ihan keitä sattuu. Puolueella on minusta vähän kuluttajasuojamielessäkin velvollisuus tarkistaa, että ehdokkaiksi tulee vain sellaisia, joita voi vilpittömästi suositella käyttämään julkista valtaa. Iltapäivälehdiltä eivät tule jutunaiheet loppumaan.

Puhun kokemuksesta. Vihreissäkin on näin joskus menetelty, mutta ei menetellä enää. Ehdokkaat pitää haastatella ja ottaa vain hyväksi havaitut.

74 thoughts on “Perussuomalaiset hankkivat itselleen vaikeuksia

 1. No olipa syrjivä kannanotto. Eivätkö rikosrekisterin omaavat, mielisairaat, alkoholistit, kehitysvammaiset, epileptikot ym. ole kansalaisia siinä kuin muutkin. Miksei heillä ole yhdenvertainen oikeus asettua ehdokkaaksi, valtuustohan on kunta pienkoossa. Eduskunnassakin on istunut valtakunnanoikeudessa tuomittuja, mallia Juhantalo.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Persut ovat todella demokraattinen puolue ja valitsevat jäsenensä Ateenalaisen demokratian esikuvan mukaan 🙂

  Vakavasti ottaen: minusta Ateenalainen demokratia olisi kokeilemisen arvoinen idea kunnallistasolla. Idea siis on että valitaan satunnaisesti joukko äänioikeutettuja ja nämä sitten tekevät päätöksen tutustuttuaan rauhassa asiaan ja kuultuaan asiantuntioita ja eri osapuolia asiassa.

  David Chaum (kryptologi) on kirjoittanut aiheesta hyvän julkaisun, kts: http://rs-elections.com/. Lisää linkkejä aiheeseen tarjoaa Center for Deliberative Democracy at Standford. Aiheeseen johdatteleva artikkeli Wireding sivuilla: How Selecting Voters Randomly Can Lead to Better Elections.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Erotuomari:
  Kunnallisvaalit lähestyy, vihreät rupeavat kirjoittamaan persuista.

  Se minullekin tuli ensin mieleen, loka kun usein alkaa lentää oman asian loppuessa. Mutta, kuten viimeisessä kappaleessa sanotaan, tuon voi tulkita myös ihan viisaaksi neuvoksi.

  Vihreät on alkutaipaleellaan leimattu hasishörhöiksi, elämäntapaintiaaneiksi, neostallareiksi tai ekofasisteiksi muutamien näkyvien mutta kärjistettyjen esimerkkien vuoksi. Ihan samalla tavalla hakkaraiset nostetaan mediassa esiin ja uusia persuvaltuutettuja tullaan tarkkailemaan ja heidän taustojaan penkomaan.

  Käytännön kunnallispolitikan kannaltakin olisi hyvä että yhteistyötä tehdään, kauppaa käydään ja riitoja ratkotaan kärsivällisten ja osaavien poliitikkojen kesken joilla on perstuntumaa (sic!) myös periksiantamisesta ja häviöistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Osmo Soininvaara
  Yrität nyt kääntää tätä moraliteettia ylösalaisin. Kysymys kristallisoituu siihen, ovatko “vihreät” kypsiä ottamaan ehdokkaita katuojasta. Iltalehtikö teidän ehdokasasettelunne määrittelee. Seppo Honkanen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Jatkoa aiempaan. Vihreiden kannattaisi nyt vaan pitää pääosin suu supussa persuista. Persuja ei saa päästää määrittämään sitä, mistä keskustellaan. Persuista kirjoittaminen ylimieliseen tai ivalliseen sävyyn kopsahtaa vain omaan nilkkaan.

  Nyt pitäisi tuoda esiin niitä aiheita, joissa vihreillä on voimakas agenda. Helsingissä vihreillä on kaupunkisuunnittelu, pysäköintipolitiikka ja joukkoliikenne erittäin hyvin hallussa (Osmo Soininvaara, Mikko Särelä, Otso Kivekäs, vaikea päättää ketä tästä kolmikosta äänestäisi); Osmolla on lisäksi sosiaalipolitiikka ovat hallussa. Antaa persujen touhuta ihan omiaan, älkää antako heidän häiritä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Seppo Honkanen:
  No olipa syrjivä kannanotto. Eivätkö rikosrekisterin omaavat, mielisairaat, alkoholistit, kehitysvammaiset, epileptikot ym. ole kansalaisia siinä kuin muutkin. Miksei heillä ole yhdenvertainen oikeus asettua ehdokkaaksi, valtuustohan on kunta pienkoossa.

  Valtuuston ei ole tarkoitus olla kunta pienoiskoossa, vaan valtuutetun pitää olla sovelias johtamaan kuntaa. Eli vaikka jokaisella on oikeus asettua ehdolle, pitää valtuutettuja ehdolle asettavan puolueen aidosti uskoa, että tämmöinen ehdokas olisi hyvä, puolueen aatetta kannattava valtuutettu.

  Hyvä valtuutettu on vähän niin kuin Paavalin kuvaama seurakunnanpalvelija: “– – arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana.– –Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään.”

  Jos tuossa “uskon salaisuus” korvataan “puolueen aatteella”, kuvaus sopii ihan täsmälleen. Tämmöinen kunnanvaltuutettu on hyödyksi kunnalle ja kunniaksi puolueelleen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ei kai vaan vihreät ole taas lankeamassa siihen samaan ansaan, joka oli eduskuntavaaleissa? Puolueet haukkuivat yhdessä median kanssa toinen toisensa perään perussuomalaisia ja samalla edesauttoivat persut vaalivoittoon. Omat vaaliteemat ja ideologiat jäivät värittöminä ja mitäänsanomattomina taka alalle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Erastotenes aleksandrialainen: Hyvä valtuutettu on vähän niin kuin Paavalin kuvaama seurakunnanpalvelija: “– – arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana.– –Seurakunnanpalvelijan on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään.”

  Hoosiannaa!
  Miten tähän raamatulliseen kategoriaan mahtuvat mm.Ilkka Kanerva tai Ville Komsi (yhden vaimon mies?)Tai Vapaavuori ja Rauramo (liikaa viiniä, rattijuoppotuomio). Uskon salaisuus, rakennusviraston lahjukset? Kuka heittää ensimmäisen kiven? Kuka tietää Hangonkadun kundin tarpeista paremmkin kuin hän itse? Ilkka Taipale? Jeesus?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Helppo on ymmärtää tilanne siten, että Perussuomalaiset on Timo Soinin firma. Lisäämällä myyjiä ja liikevaihtoa lisääntyy Timo Soinin painoarvo ja työpaikka on varmempi ja tuottaa Soinille enemmän. Millään muulla ei ole merkitystä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Minullakin on Osmolle vihje: ei kannata sanoa persuista ja varsinkaan Jussi Halla-ahosta yhtään mitään. Itse olin jo luvannut, etten eduskuntavaalien jälkeen äänestä enää koskaan vihreitä. Viimeaikainen tolkullinen keskustelu kaupunkisuunnittelusta oli kuitenkin saanut unohtamaan tuon päätöksen; pelkästään jo tämä höpöhöpö oli ihan riittävä muistutus siitä, mitä saa, kun äänestää vihreää. Ja kiitos suhteellisen vaalitavan myös esim. Emma Karin kaltaisten hörhöjen mahdollinen antipersu-kampanjointi aiheuttaa sen, etten äänestä sinua tai vaikkapa Mikko Särelää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Normaaleja kasvukipuja. Vaikka persut on poliittisesti aivan toisella laidalla poliittisella kentällä (konservatiivinen vasemmisto vs. liberaali oikeisto), niin demokratian kannalta on erittäin hienoa, että myös tällekin kansanliikkeelle on löytynyt poliittisen vaikuttamisen kanava. Kuntakenttää persut tulee kyllä melkoisesti heiluttamaan, mielenkiinnolla odotan miltä pk-seutu näyttää lokakuun jälkeen. Erityisesti Helsingissä on odotettavissa (taas) uusi vallanjako.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. ”Nyt pitäisi tuoda esiin niitä aiheita, joissa vihreillä on voimakas agenda. Helsingissä vihreillä on kaupunkisuunnittelu, pysäköintipolitiikka ja joukkoliikenne erittäin hyvin hallussa”

  Tämä on se suurin syy miksi en Vihreää äänestä kuuna päivänä. Vihreiden ajamat liikenneratkaisut ovat todella elämää vaikeuttavia ja itse asiassa niistä aiheutuu ylimääräistä ajamistakin joutokäynnin lisäksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Mitä persut saa niillä heikoilla ehdokkaillaan? No ääniä tietysti!! 🙂

  Todella mielenkiintoista nähdä miten persuille käy vaaleissa mutta luultavasti menestys on parempaa kuin vaikka vihreillä. Keskusta vs. persut tulee olemaan mielenkiintoinen kamppailu.

  Vähän huumorilla vihreidenkin kannattaisi ottaa niitä kadunmiehiä ehdokkaiksi. Vihreillä ei oikein ole tämmöisiä joka miestä kiinnostavia teemoja. Ennemmin kannattajilta vaaditaan vähintään maisterin tutkinto ja riittävästi mielenkiintoa monimutkaisiiin ja edistyksellisiin ilmiöihin. Toisaalta osa jengistä kuitenkin äänestää tunteella. Ja näihin persujen jutut ja yksinkertaiset periaatteet puree.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Tapio: Vakavasti ottaen: minusta Ateenalainen demokratia olisi kokeilemisen arvoinen idea kunnallistasolla. Idea siis on että valitaan satunnaisesti joukko äänioikeutettuja ja nämä sitten tekevät päätöksen tutustuttuaan rauhassa asiaan ja kuultuaan asiantuntioita ja eri osapuolia asiassa.

  Kunhan sitä kokeilua ei tehdä omassa kunnassani. Keskimäärin ihmiset ovat nimittäin aika pihalla yhteiskunnallista asioista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. “Samantekevää mitä puhutaan, kunhan puhutaan.”

  Kuuulin tämän Vile Revolta jossakin kriittisne korkekaoulun seminaarissa 70-luvun alussa. Oppinut ymmärtämään sen merkityksen – nyt täällä Euroopan lööppitasavaltojen liitossa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Jotkut Seiska lehtien otsikoita ja vastaavien suur kuluttajat tuntuvat elävän harhoissa, joissa perussuomaliset olisivat törttöilleet pahemmin tai enemmän kuin muut.Ketkäs jäänyt kiinni viime aikoina näistä: valehtelu,humalassa istuntosalissa, lahjonta, kidnappaus..
  Mitäs ne persut on mokannut?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. En suosittele kyllä minäkään ottamaan Perussuomalaisia kohteeksi vaalitaistelussa. Ei hyödytä, koska ns persuviha on kyllä jo saturoitunutta.

  Mutta itse ilmiöstä: tässä ollaan populismin ytimessä. Persuthan voivat suoraan todeta, että heidän joukoissaan on tavallisia kansalaisia, joita ei mikään munapäiden puolueliitti ja etelän metia tai liberaalit homot ole päässeet valikoimaan näiden punaviinimaun ja suvaitsevaisuuden perusteella, “niinkuin virheissä”. (Ironista kyllä, tämä ei ole kaukana todellisuudesta….)

  Tämä antipopulismi tai siis elitismi, joka tässä on vastassa, nyt vaan ei ole kovin kovassa huudossa. Oikeutetusti tai ei, juuri vihreät ovat tällä hetkellä profiloituneet suurelle osalle suomalaisista elitistisenä ja puhdasoppisena puolueena, joka suorastaan vihaa tavallista duunaria. Tällaiset puheenvuorot valitettavasti hyvästä tarkoituksestaan huolimatta, vahvistavat kyseistä imagoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Minä ainakin kyllä ymmärsin sen, mitä kirjoitit. Tarkoitat hyvää, ja kirjoituksesi on asiallinen.

  Valitettavasti se todellisuus jossa monet ihmiset elävät siellä kotoisessa Suomessa, ei ole asiallinen, eikä tarkoita hyvää. Siellä tämä teksti tullaan ottamaan vastaan “Elitisti Soininvaara haluaa sanella kuka kelpaa ehdokkaaksi” ja “Soininvaara haluaa kieltää tavallisten perussuomalaisten ehdokkuudet”.

  En minä tai varmaan kukaan muukaan jonkinlaisella tavalla asiallinen lukija tätä noin tulkitse. Mutta sitten taas… vaikken vihreiden äänestäjä nyt olekaan, niin en viitsi sanoa sitä mikä tässä nyt tulee mieleen.

  Asiallinenkin kommentointi tullaan ymmärtämään väärin. Vaikeneminen on kultaa…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Pienillä paikkakunnilla kuntavaalit ovat kaverivaalit. Olisiko siitä todella niin suuri haitta jos jossain Pihtiputaalla (noteeratkaa sarkasmi) muutama vihreä hörhö asettuisi ehdolle ja toisivat puolueelle kaksikymmentä ääntä kassaan. Tällä ei ole merkitystä Pihtiputaan asioihin, eikä valtakunnan asioihin, mutta vihreiden prosentti hieman hieman nousisi.

  Kuinka monessa suomalaisessa kunnassa ei ole yhtään vihreää valtuutettua?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Osmo Soininvaara:
  Ei näköjään pitäisi kirjoittaa persuista todellakaan mitään, koska kirjoittaa mitä tahansa, se tulkitaan pahansuovasti. Piti vilpittömästi vain varoittaa virheestä, jollaista vihreät tekivät taipaleensa alkuaikoina.

  Alkuaikohjen virheillä tarkoittanet 1987 vaaleja kun Vihreistä eduskuntaan pääsi mm. Pekka Havisto ja Osmo Soininvaara…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. åke:
  Vähän huumorilla vihreidenkin kannattaisi ottaa niitä kadunmiehiä ehdokkaiksi.

  Ei ehkä välttämättä ketä tahansa kadunmiehiä mutta ainakin stereotyyppejä murtavia ehdokkaita joihin äänestäjät voivat samaistua.

  Esimerkiksi ne brittimoottoripyöriä ja kuplavolkkareita harrastavat vihreät ovat omalta osaltaan olleet luomassa kuvaa siitä että ei ne kaikki sentään ole henkilöautoja vasaroivia hasista suoneen vetäviä puunhalaajafeministejä.

  Edes muutama itse metsästämäänsä lihaa syövä kaljamaha viestisi oikeasti siitä moniarvoisuudesta ja suvaitsevuudesta joka monien mielestä esiintyy vihreillä ainoastaan iskulauseissa ja valikoitujen omien arvojen suvaitsemisessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Jos kirjoituksen tarkoitus olikin vilpitön, niin siitä tulee helposti ylimielinen vaikutelma ja melko suoraanhan tuossa annetaan ymmärtää että perussuomalaisten ehdokkaat eivät olisi yhtä hyviä kuin muiden. Eli Erotuomarin analyysi on varmaankin oikea, kansan sympatia kääntyy helposti perussuomalaisten puolelle. Tällaisia kirjoituksia kannattaisi minustakin välttää, puolin ja toisin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Jos ei näe vaivaa karsiakseen ns. ongelmaehdokkaita pois, ei pidä ruikuttaa, ettöä lehdistä kiinnittää huomiota vain toilailijoihin eikä raportoi puolueen asiallisten edustajien työstä. Täällä eduskunnassa käy suorastaan sääliksi perussuomalaisten ahkerasti puurtavien ja asiaan perehtyvien edustajien puolesta.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Yksi, josta ainakin tulee mielenkiintoista:

  Perussuomalaisilla on riveissään jo ehdolla sekä:
  – Suomen Sisu – järjestön jäseniä. Ko. järjestön jäsenen pitää sitoutua järjestön fasistiseen periaateohjelmaan, joka sisältää mm. miscegenaatiokiellon, edustuksellisen demokratian ja valtiosopimusten vastustuksen sekä erikoisen sananvapauskannan. Suomen Sisun jäseniä ovat esimerkiksi Timo Soinin vedossa Espoon valtuustoon noussut Teemu Lahtinen sekä Helsingissä Jussi Halla-aho
  – FDL:n aktiiveja. Kyseessä on englantilaisen EDL:n päätösvallassa oleva, islaminuskoisten vainoamiseen liittyvä järjestö. Sen aktiiveja ovat esimerkiksi Kangasalla ehdolla oleva Jani Viinikainen sekä Pietarsaaressa ehdolla oleva Sari Karlström.

  Ei ole tietoa, onko PS:n listoilla “Suomen vastarintaliikkeen” jäseniä. Taipalsaaren kunnanvaltuustoon pyrkivä Ulla Pyysalo ja Oulun seudulla vaikuttava Tuomas Okkonen ainakin hakivat ko. järjestöön.

  Mielestäni on perusteetonta vaieta siitä, että PS hyväksyy tällaisia tyyppejä listoilleen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Osmo on ihan oikeassa. Kyllä jokaisen ehdokkaaksi hyväksytyn pitää toimia ja puhua vain siten kuin puoluejohjto määrää. Mitä siitä tulisi, jos edustajat sitten äänewstäisivät oman harkintansa mukaan. Ja, varsinkin kunnallisissa asioissa, kyseinen “äänestyspakko” lienee sallittukin, vaikkei sen laillisuudesta paljoa kerrotakaan.

  Sen sijaan kyseinen johtajan käskystä toimiminen vastoin omaa vakaumusta on selkeästi Suomen perustuslain vastaista. Mutta eduskuntahan askartelee nykyisin suurelta osin EU-asioiden kimpussa ja EU:ssa eivät lait ole säädetty noudatettaviksi, joten kait puolueille voitanee hyväksyä Suomen perustuslakia rikkova menettely.

  Astetta vaikeampi on kysymys edustajan oikeudesta puhua vastoin puheenjohtajan kantaa. Tunnettuhan on Kataisen/Stubbin suukapula, jonka mukaan hallituspuolueiden edustajat eivät saa kommentoida myönteisesti hallituksen politiikalle kriittisiä tai kilpailevia euron pelastussuunnitelmia.

  Yhteenvetona edellisestä voisi sanoa: “Mikään puolue ei voi hyväksyä ehdokkaakseen ketään itsenäisesti ajattelevaa. Kaikki ehdokkaat on syytä etukäteisessä puhuttelussa aivopestä uskolliasiksi puolueen johtajan “kyllä”-faniksi. Vihreiden tilanteesta Osmo puhuu kokemuksen rinta-äänellä. Aluksi Vihreällä eduskuntaryhmällä ei todellakaan ollut ryhmäkuria. Kukin puhui oman vakaumuksensa mukaisesti.Nyt on vihreilläkin ryhmäkuri.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Joensuussa valittiin perussuomalaisten listalta surullisenkuuluista tapaus Jouko Kärnä. Tästä valtuutetusta saivat tarpeekseen jopa perussuomalaiset ja antoivat kenkää. Vapauspuolueen nimissä toimiva Kärnä ei ole saanut yhtään esitystään läpi, mutta jokaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa vaatii lippuäänestystä jopa pöytäkirjojen tarkastajista. Ilmeisesti tosissaan ollut Kärnä ehdotti itseään kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Jälleen lippuäänestyksen jälkeen äänet julistettiin. Kärnä sai yhden äänen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Kun katsoo vihreiden ehdokkaita ja niiden kannanottoja, niin eipä ole kehumista. Tosin suojan tarjoaa vihervasemmistolainen uusmaalainen paikallispravda, HS.

  Vihreiden älyttömyyksistä mm. Vesa Peipisen huoli somalien asuntohuolista on jäänyt erityisesti mieleeni.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Mikko Laaksosella on aika paljon ongelmia lukutaidon kanssa. Jussi Halla-aho ei ole missään vaiheessa puhunut edustuksellisen demokratian kieltämisestä tai valtiosopimuksia vastaan.

  Sen sijaan hänen toimestaa on (onneksi) käyty keskustelua meille kalliiksi tulevasta humanitäärisestä maahanmuutosta, jota vihreät haluavat lisää. Tosiasia on, että Tanska ja Viro ovat allekirjoittaneet tismalleen samat Laaksosen mainitsemat valtiosopimukset kuin Suomi. Kysymys onkin siitä, miten valtio sisäisesti asiansa järjestää. Erot näkyvät: Hum. maahanmuuttajia ei Viro kiinnosta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Puolueilla on yhteinen ongelma – ehdokkaita ei löydy ja uusissa löytyneissä laatu on heikko.

  kansanedustajat eivät ole ehdokkaana kiinnostuksesta ruohonjuuritason konkretaan, vaan siksi, että ilman heidän ehdokkuttaan riksi menttää ääniä on aivan liian suuri.

  Esimerkiksi SDP:lle kunnia-asia ovat täydet listat. Ehdokkaiksi patistetaan suunnilelen kaikki kunnalla töissä olevat jäsenkirjasankarit. Idea on, että kaikisymemntä ääntä on parempi kuin nolla ääntä – täyte-ehdokkaiden ei ole tarkoituskaan päästä läpi.

  Vähäkään emdiasta tuttu – vähän hölmökin – tuo mille tahansa puoleelle jokusen äänen, joka voi tuoda sen lisäpaikan. Ajatuksista ei ole väliä kunhan vain on ehdokas.

  Juurisyy on puoluieden jäsenistön kapeutuminen ja ikääntyminen. Jäsenistä ei tuota tarpeeksi edes ehdokkaita. Puoluejärjestelmäbn legitimaatiolle tämä alkaa olla aika paha ongelma.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Viime vaaleissa vihreiden persu-ongelma oli juuri seurausta Mikko Laaksosen kaltaisten vaahtoajien äänten kalastelusta; ongelmana on vain se, että aika moni näkee, ettei vaahdon takaa oikein löydy mitään ja että Laaksosen (ja ilmeisesti myös monien vihreiden aktiivien) näkemys totalitaristisista perussuomalaisista ei perustu todellisuuteen. Höyryämällä olemattomista tekee vain itsestään naurettavan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Hamilolle, erinomaisen terävä huomio tästä asiasta. Kiitos , että huomautit. Olisin saattanut täällä Vantaalla erehtyä. Minulla vain 1964 asti ollut omia aatoksia,
  MIVa: ehdokkaana

  No, se oli sarkasmia. Että siitä tietää vaalikampanjoiden käynnistyneen, kun tämä Soinia voi äänestää vain Soinin vaalipiirissä / kunnassa -lällätys alkaa hallita pääkirjoitussivuja. Tämähän on toistunut vasta 2007, 2008 ja 2011.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Jussi Ahtola:
  Jussi Halla-aho ei ole missään vaiheessa puhunut edustuksellisen demokratian kieltämisestä tai valtiosopimuksia vastaan.

  Jussi Halla-aho on sekä liittyessään Suomen Sisun jäseneksi hyväksynyt järjestön periaateohjelman, joka sisältää nuo pointit. Lisäksi hän on ollut uudistamassa ko. ohjelmaa eikä silloin poistanut ko. kohtia.

  Ihmettelen kyllä kaikkien niiden lukutaitoa, jotka tosissaan väittävät esimerkiksi, että Suomen Sisu ei olisi fasistinen järjestö ja sen jäsenet fasisteja.

  Vähän samaa tasoa kuin ne, jotka väittävät, että Jussi Halla-aho ei olisi rasisti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Jussi Ahtola: Jussi Halla-aho on Suomen Sisun jäseneksi liittyessään hyväksynyt periaateohjelman, koska sen hyväksymistä “ainakin otsikkotasolla” edellytetään jäseneksi liittyviltä. Lisäksi Halla-aho on osallistunut ohjelman tarkistustyöhön eikä ole poistanut siitä edustuksellisen demokratian ja valtiosopimusten vastaisia kohtia.

  Ihmettelen niiden lukutaitoa, jotka väittävät esimerkiksi, että Suomen Sisu ei olisi fasistinen järjestö ja sen jäsenet eivät olisi fasisteja. Varmaan heidän lukutaitonsa on saman luonteinen kuin niillä, jotka väittävät, että Jussi Halla-aho ei ole rasisti. Jo pelkät wikisitaatit Halla-ahon osalta osoittavat hänen olevan läpeensä rasisti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Mikko Laaksonen:
  Varmaan heidän lukutaitonsa on saman luonteinen kuin niillä, jotka väittävät, että Jussi Halla-aho ei ole rasisti. Jo pelkät wikisitaatit Halla-ahon osalta osoittavat hänen olevan läpeensä rasisti.

  Mitäpä tuohon voi sitten enää sanoa.

  No, vihreille sen verran, että tähän miekkaan tarttumisen seuraukset taidettiin nähdä puolitoista vuotta sitten aika selkeästi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Mikko Laaksonen:
  Jussi Ahtola: Jussi Halla-aho on Suomen Sisun jäseneksi liittyessään hyväksynyt periaateohjelman, koska sen hyväksymistä “ainakin otsikkotasolla” edellytetään jäseneksi liittyviltä. Lisäksi Halla-aho on osallistunut ohjelman tarkistustyöhön eikä ole poistanut siitä edustuksellisen demokratian ja valtiosopimusten vastaisia kohtia.

  Ihmettelen niiden lukutaitoa, jotka väittävät esimerkiksi, että Suomen Sisu ei olisi fasistinen järjestö ja sen jäsenet eivät olisi fasisteja. Varmaan heidän lukutaitonsa on saman luonteinen kuin niillä, jotka väittävät, että Jussi Halla-aho ei ole rasisti. Jo pelkät wikisitaatit Halla-ahon osalta osoittavat hänen olevan läpeensä rasisti.

  Ihmettelet, miksi joillakin meistä on poliittinen lukutaito, vaikka sinulla ei ole. No, minä voin kertoa sinulle, mistä on kyse, niin ei tarvitse loppuelämää ihmetellä. Kun on nähnyt miten 1970-luvulla razizteiksi, vaskisteiksi ja natseiksi syytetyt “äärioikeistolaiset” 1990-luvun alussa paljastuivatkin ainoiksi, jotka puolustivat 1970-luvulla länsimaisia ihmisoikeuksia ja Suomen perustuslakia, siinä saattoi kehittyä elinikäinen immuniteetti kaikkea fascistiksi leimaamista kohtaan.

  Olen syntynyt 1968, joten minulla tuo osui ns. maailmankatsomuksellisesti formatiivisiin vuosiin 20+. Ymmärrän että nuoremmat polvet, varsinkin Halosen kaudella formatiivisia vuosia eläneet, ovat taas helpommin kusetettavia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. sehta:
  Pienillä paikkakunnilla kuntavaalit ovat kaverivaalit. Olisiko siitä todella niin suuri haitta jos jossain Pihtiputaalla (noteeratkaa sarkasmi) muutama vihreä hörhö asettuisi ehdolle ja toisivat puolueelle kaksikymmentä ääntä kassaan. Tällä ei ole merkitystä Pihtiputaan asioihin, eikä valtakunnan asioihin, mutta vihreiden prosentti hieman hieman nousisi.

  Kuinka monessa suomalaisessa kunnassa ei ole yhtään vihreää valtuutettua?

  No Timo Soinin mukaan kuntavaalikärki on kyllä euron kriisi ja kansainvälinen luottojärjestelmä. Aika isoja asioita Pihtiputaan kunnanvaltuusto saa käsiteltäväkseen, ei se ole sama keitä siellä istuu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. PS:llä on edelleen päällä se nopeaan kasvuun liittyvä vauhtisokeus, jossa mikä tahansa puolueen ulkopuolelta tuleva kritiikki – koski se sitten puoluetta itseään tai asiakysymyksiä – on automaattisesti mustamaalausta ja ajojahtia. Tästä ajatusmaailmasta heidän on ihan itse kasvettava ulos, foliohattuja ei kukaan ulkopuolinen pysty riisumaan.

  Kärsivällisyyttä se vaatii, mutta ei mediakaan pelkkää pahuuttaan jaksa ikuisesti pitää PS:ää tikunnokassa, ellei puolue itse anna siihen aihetta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Marko Hamilo

  Kun on nähnyt miten 1970-luvulla razizteiksi, vaskisteiksi ja natseiksi syytetyt “äärioikeistolaiset” 1990-luvun alussa paljastuivatkin ainoiksi, jotka puolustivat 1970-luvulla länsimaisia ihmisoikeuksia ja Suomen perustuslakia, siinä saattoi kehittyä elinikäinen immuniteetti kaikkea fascistiksi leimaamista kohtaan.

  Olen syntynyt 1968

  Jepjep. Minäkin olen syntynyt 1983 ja muistan kuinka Kekkosen kuolema muutti poliittisen näkemykseni perustavanlaatuisesti. Voi sitä vapaan maailman tuulahdusta joka viimein nuorta sydäntäni elähdytti Koiviston muodossa.

  </blockquo

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Perussuomalaisten hölmöilyjen lisäksi toinen aihe, josta (vihreiden kannattajana) toivoisin vihreiden olevan hiljaa kunnallisvaalien lähestyessä on romanikerjäläisten asema. Aiheesta puhumisen vältteleminen on pienempi paha kuin sen tavalliselle ihmiselle täysin lapselliselta vaikuttavan “perustetaan leiri” -kannan esiintuonti. Naivi maailmansyleily ei ole sympaattista.

  Toinen ärsyttävä kunnallispolitiikan kohta lähihistoriassa oli apulaiskaupunginjohtajan postien surkea lopputulos (jossa mielestäni vihreät eivät pelanneet korttejaan täysin oikein, vaikka vääryyden kohteeksi kannatuslukemien valossa toki joutuivatkin).

  Sen sijaan tärkeissä kysymyksissä kuten kaupunginsuunnittelussa vihreät ovat pärjänneet viime aikoina varsin hyvin muihin puolueisiin nähden. Näitä asioita on hyvä nostaa esille, kuten Osmo on ansiokkaasti tehnytkin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Olihan tuo ihan asiallinen, tai ainakin isällinen.

  70-luvulla SKDL:n Kainuun piirin kokouksessa valittiin kansanedustajaehokkaita ja käytiin seuraava toverilinen keskustelu:

  – Kukahan hullu sinuakin ääänestää?

  – Tätyyhän hulluillakin olla oma edustajansa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Mikko Laaksonen:
  Varmaan heidän lukutaitonsa on saman luonteinen kuin niillä, jotka väittävät, että Jussi Halla-aho ei ole rasisti. Jo pelkät wikisitaatit Halla-ahon osalta osoittavat hänen olevan läpeensä rasisti.

  Mitäpä tuohon voi sitten enää sanoa.

  No, vihreille sen verran, että tähän miekkaan tarttumisen seuraukset taidettiin nähdä puolitoista vuotta sitten aika selkeästi.”

  Halla-ahohan kirjoittaa älykkäästi, älykäämminkuin esim.- ein gewisser Osmo Soininvara enkä sanoisi häntä rasistiksi. Olisi siitä tuomion saaneesta tekstistään todeta, että olisi voinut jättää kirjoittamatta, ja asia olisi unohdettu.

  Sopivasti asiayhteydesta otetuilla sitaateilla voi osoittaa mitä tahansa. Onhan Raamatussakin sanottu ihan selvästi: tapa, varasta, tee huorin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Kun olen tässä tämän vuoden ajan vihreää ehdokashankintaa Helsingissä hoitanut, niin täytyy sanoa, että ei se ihan pieni urakka ole. Se vaatii koko puolueorganisaatiolta osaamista ja kokemusta. Ja vanhan pohjalle on paljon helpompi rakentaa.

  Vihreiden osalta tilanne on sikäli positiivinen että mukaan oli selvästi enemmän halukkaita, kuin mitä listalle mahtuu. Olemme pitäneet lähemmäs 200 ehdokashaastattelua emmekä edes haastatelleet valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

  (Helsingissä ns. täydellä listalla, jota uskon Perussuomalaistenkin tällä kertaa tavoittelevan, on 127 ehdokasta.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Markku af Heurlin:
  Viittasin Wikisitaatteihin siksi, että sieltä löytyy ihan hyvä kokoelma Halla-ahon törkeimpiä. Kontekstissa ne ovat usein vielä rasistisempia.

  Halla-aholaisten vakiopuolustus Halla-ahon rasistisille tai muuten törkeimmille kommenteille on se, että ne on irroitettu kontekstista. Harmillista, että Halla-aho poisti avoimen facebook-sivunsa, koska siltä sai hyvää vastaanottoaineistoa siitä, miten Halla-ahon heitot vastaanotettiin kohdeyleisössä. Ne vastaanotettiin Halla-ahon fanien keskuudessa täsmälleen niin rasistisina tai törkeinä kuin ne on muutenkin esitetty. Harmillista, että emme enää voi tutustua esimerkiksi sen “tankit Kreikkaan” – heiton vastaanottoon. Nykyinen Halla-ahon facebook-profiili kyllä kertoo hyvin hänen luottoverkostonsa.

  Halla-aho toki on hyvä kirjoittaja ja osaa muokata rasistisen ja fasistisen sanomansa niin, että sitä voidaan puolustella esittämääsi tapaan. Vastaanotto halla-aholaisten keskuudessa kuitenkin paljastaa, että Halla-ahon rivien välit ja viittaukset osataan lukea oikein.

  Näinhän teki myös ehkä kansainvälisesti tunnetuin Halla-ahon siteeraaja, blogisti Fjordman eli Peder Are Nöstvold Jensen. Hän siteerasi Halla-ahoa jopa niin tarkasti, että viesti välittyi lähes koskemattomana jopa erään kaverin poliisikuulusteluun. Kun ko. kaveri pidätettiin raskaasta rikoksesta, hänen motiivejaan siteerattiin kymmenen riviä käräjäoikeuden tutkintavangitsemisoikeudenkäynnissä. Niistä viisi riviä oli miltei suoraa referointia eräästä Halla-ahon artikkelista.

  Halla-ahon vastaanoton tutkimus olisi tärkeää. Olisi myös perusteltua, että poliisi ja valtakunnansyyttäjä soveltaisivat hänen toimintaansa tutkiessaan laajemmin tekstin ja vastaanoton tutkimuksen menetelmiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Jari V: Kärsivällisyyttä se vaatii, mutta ei mediakaan pelkkää pahuuttaan jaksa ikuisesti pitää PS:ää tikunnokassa, ellei puolue itse

  tai muut puolueet

  anna siihen aihetta.

  Suomen ja maailman lehdistö huononee silmissä: keltaiseksi mennään vaikka väkisin, koska internetin uhkaan vastataan alkamalla tuottaa sensaationhakuista roskaa. (Sitähän ei ilmeisesti internetistä ilmaiseksi löydy.) Tuntuu, etteivät “laatulehdetkään” tarvitse enää juuri muuta kuin tekosyyn.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Seppo Honkanen:
  No olipa syrjivä kannanotto. Eivätkö rikosrekisterin omaavat, mielisairaat, alkoholistit, kehitysvammaiset, epileptikot ym. ole kansalaisia siinä kuin muutkin. Miksei heillä ole yhdenvertainen oikeus asettua ehdokkaaksi, valtuustohan on kunta pienkoossa. Eduskunnassakin on istunut valtakunnanoikeudessa tuomittuja, mallia Juhantalo.

  Tuollaisiako sitten muka PerSut vain hakevat? Eikö se ole syrjivä olettamus, varsinkin jos ei pidä paikkaansa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Aiemmin lähinnä Vihreitä äänestäneenä, mutta viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaista ehdokasta äänestäneenä, minusta Soininvaaran varoitus on aivan paikallaan. Olen itsekin miettinyt, että yllätyksiä voi tulla Perussuomalaisille kunnallisvaaliehdokkaissa.

  En ole vielä tarkastellut eri puolueiden ehdokasasettelua, mutta arvelen päätyväni äänestämään Perussuomalaista ehdokasta. Helsinkiläisenä en haluaisi ainakaan Kokoomusta tai Vihreitä äänestää, koska kummastakin ryhmästä kuului pian Guggenheim-päätöksen jälkeen, että olisi haluja ottaa vielä uudelleen asia käsittelyyn. Ei se toki ainoa valintaperusteeni ole, mutta ei liene sopivaa mainostaa tämän enempää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Tuomas S.:
  Jepjep. Minäkin olen syntynyt 1983 ja muistan kuinka Kekkosen kuolema muutti poliittisen näkemykseni perustavanlaatuisesti. Voi sitä vapaan maailman tuulahdusta joka viimein nuorta sydäntäni elähdytti Koiviston muodossa.

  </blockquo

  Sinun formatiiviset vuotesi ovat siis olleet joskus 2002-2005. Mitä silloin tapahtui?

  Minulle tärkeinä vuosina, kun olin 21-23-vuotias, ensin kaatui Berliinin muuri ja sitten Neuvostoliitto hajosi. Oli hieno kävellä muurin päällä vuodenvaihteessa 1989-1990. Silloin alettiin arvioida uudelleen 1970-luvun poliittisia leimoja. Eiköhän sama tapahdu myös parin vuosikymmenen päästä. Jotkut nyt arvostetut ihmiset näyttäytyvät silloin hyvin kyseenalaisessa valossa, ja jotkut nyt fasisteiksi leimatut saavat kunnianpalautuksen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Minkälainen on ihminen, joka ei ole kelvollinen ehdokkaaksi? Lain mukaan kaikkien suomalaisten tulisi olla tässä tasavertaisessa asemassa. Mikäli ehdokkaaksi otetaan ihan perushemmoja, niin tottahan jutut ja kieli on kansanomaisempaa, josta media voi repiä juttujaan. Vaalien alla kansalaiset näyttävät ovatko ehdokkaat edustaneet sitä, mitä äänestäjä on olettanut.

  Helsingissäkin näemme pian keihin ollaan oltu tyytyväisiä. Aiemmin ääneni on mennyt toissakerralla Vihreille ja viimeksi Vasemmistoliitolle. Nyt sen saa PS. Se tulee palkintona siitä, ettei hallitukseen menty puolueen sielua myymällä sekä sananvapaudesta. Vihreiden ja Kokoomuksen rahankäyttö esimerkiksi korkeakulttuuriin on ollut täysin vastuutonta eliittinä itseään pitävien tätien miellyttämiseksi. Guggegin olisi taatusti tullut ilman vihreiden kuntavaalipersupelkoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. Marko Hamilo: Eiköhän sama tapahdu myös parin vuosikymmenen päästä. Jotkut nyt arvostetut ihmiset näyttäytyvät silloin hyvin kyseenalaisessa valossa, ja jotkut nyt fasisteiksi leimatut saavat kunnianpalautuksen.

  Tai sitten tämä nykyinen muotivillitys jää samanlaiseksi surulliseksi harhapoluksi historiankirjoihin kuin se edellinen vaihe, jolloin kansalaisia jaoteltiin pienen ääriliikkeen toimesta isänmaallisiin ja maanpettureihin. Toivottavasti tällä kertaa ei vaan mennä yhtä pitkälle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. Jari V: Tai sitten tämä nykyinen muotivillitys jää samanlaiseksi surulliseksi harhapoluksi historiankirjoihin kuin se edellinen vaihe, jolloin kansalaisia jaoteltiin pienen ääriliikkeen toimesta isänmaallisiin ja maanpettureihin. Toivottavasti tällä kertaa ei vaan mennä yhtä pitkälle.

  On toki sellainenkin mahdollisuus, että meillä on muutaman vuosikymmenen päästä 15 prosentin muslimiosuus äänestäjäkunnassa ja heillä oma uskontopuolue, joka on onnistunut lobbaamaan sharia-zoneja isoimpiin kaupunkeihin, ja merkittäviä muutoksia koko yhteiskunnassa näiden alueiden ulkopuolella. Tällainen tulevaisuudenkuva on tietysti ihan mahdollinen, kiitos kun muistutit, ja voittajan historiankirjoitushan johtaisi sitten myös siihen, että maahanmuuttokriittisestä liikkeestä nyt käytetyt fasistileimat korvattaisiin paljon kovemmilla stigmoilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Marko Hamilo: Sinun formatiiviset vuotesi ovat siis olleet joskus 2002-2005. Mitä silloin tapahtui?

  Kiihtelysvaara ja Tuupovaara liittyivät Joensuuhun, Kampin terminaali avattiin, Suomen Big Brotherin ensimmäinen tuotantokausi televisioitiin. Kuten huomaat niin minun sukupolveni on huomattavan pullamössöä verrattuna niihin, jotka kävelivät parikymppisinä Berliinin muurin päällä uudenvuodenöinä tai teki jotain muuta poliittisesti merkittävää. Tämän takia ymmärrän että poliittinen näkemyksesi on ylivertainen esimerkiksi minuun verrattuna, mutta ei anneta sen haitata.

  Silloin alettiin arvioida uudelleen 1970-luvun poliittisia leimoja. Eiköhän sama tapahdu myös parin vuosikymmenen päästä. Jotkut nyt arvostetut ihmiset näyttäytyvät silloin hyvin kyseenalaisessa valossa, ja jotkut nyt fasisteiksi leimatut saavat kunnianpalautuksen.

  En oikein tiedä minkälainen toverituomioistuin jakoi lopullista kunniaa, oikeutta ja maineenpalautusta 90-luvun alussa, enkä tiedä kenen maine sitten lopullisesti riistettiin, kuka glorifioitiin ja kenen toimesta. En tiedä minkälainen maineenpalautustoimikunta tulevaisuudessa asetetaan ja minkälaista toimivaltaa sille annetaan.

  Jos 90-luvun alussa palautettiin 1970-luvulla politiikassa toimineiden ihmisten mainetta, niin varmasti 2000- luvulla näin toimittiin sitten 1980-luvun suhteen. En muista lopputulosta. Toinen vaihtoehto on, että historian suuressa kulussa 1970-luku oli taitekohta, samanlainen kuin millainen 2012 on oleva. Ja sitten 2032 tuomitaan.

  Kolmas vaihtoehto on, että 70-luvun kähinät on pikkuhiljaa pääluokassa “ketään ei kiinnosta”. Kyseessähän oli vähemmistökommunistien keskinäiset kahinat jotka saivat toki suhteettomasti huomiota, mutta joiden poliittinen merkitys oli melko pieni.

  Hamilon suhteen epäilen että kyse on niinsanotusta stallarilarpista. Ilmiö esiintyy myös keski-ikäisissä veteraanijärjestöjen aktiiveissa, jotka käyvät omaa jatkosotaansa ja kertovat mielipiteensä veteraanien mielipiteinä.

  Toimikaamme tässä päivässä tolkullisesti, niin ehkä toverituomioistuin 2032 armahtaa meidät.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Marko Hamilo: On toki sellainenkin mahdollisuus, että meillä on muutaman vuosikymmenen päästä 15 prosentin muslimiosuus äänestäjäkunnassa ja heillä oma uskontopuolue, joka on onnistunut lobbaamaan sharia-zoneja isoimpiin kaupunkeihin, ja merkittäviä muutoksia koko yhteiskunnassa näiden alueiden ulkopuolella.

  Ääriliikkeet ja -ilmiöt on ennenkin pystytty torjumaan turvautumatta vastakkaisiin äärivoimiin, eikä mikään puhu sen puolesta, että just tällä kertaa pitäisi tehdä ratkaiseva valinta radikaalin islamin tai maahanmuuttohysteerisen maailmanlopunkultin väliltä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Osmo Soininvaara:
  Tuomas
  Guggenheim kaatui aivan muista syistä.
  Oletko sitä mieltä, että ehdokkaiksi kannattaa ottaa esimerkiksi rankan rikostaustan omaavia henkilöitä?

  Epäilen että Guggenheim olisi tullut kuten muutkin turhat kulttuuripytingit verovaroin niiden harvoille käyttäjille, jos vaalit olisivat olleet juuri takana. Eikös Vihreät pääasiallisesti ole kannattaneet muitakin vastaavia turhakkeita samaan aikaan kun kouluissa nautitaan homeilmasta ja ne jätetään hoitamatta.

  Rikostaustasta: Edustajuuden aikana tehdyt törkeät vankeuteen johtavat rikokset tulisi palkita erottamisella. Jos teot ovat sovitettu, niin mikä ettei jäseneksi. Aktiivisia kovien huumeiden käyttäjiä ja psykiatrisessa hoidossa olevia en ottaisi. Kysymys on myös, mikä on niin rankka rikos historiassa, ettei kelpaisi. Aika asenteellista. Toivottavasti PS (tai muutkaan puolueet) eivät lähde säikkymään median parkua ja tehtyjä kohuja vaan edustajien puheet saavat pysyä maskuliinisina. Pidän mm. Hirvisaaren retoriikasta, vaikka olenkin vastakkaista mieltä 70% asioista. Artikuloinnin pitää saada olla vahvaa ja jyrkkää, eikä mitään Rkp-tyylistä kaksinaismoraalista lässytystä tai nykyään esiintyvää oksettavaa ammattiloukkaantumista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Tuomas S.:

  Kolmas vaihtoehto on, että 70-luvun kähinät on pikkuhiljaa pääluokassa “ketään ei kiinnosta”. Kyseessähän oli vähemmistökommunistien keskinäiset kahinat jotka saivat toki suhteettomasti huomiota, mutta joiden poliittinen merkitys oli melko pieni.

  Puhe oli äärioikeistoleimojen lyömisestä. Äärioikeistolaisiksi leimattiin perustuslaillisen oikeistopuolueen edustajia sekä kokoomuksen ja ruotsalaisen kansanpuolueen oikeistosiipeä. 1990-luvun alussa esimerkiksi Timo Vihavaisen kirjan Kansakunta rähmällään lukeneet ihmettelivät, miten päälaellaan poliittinen maailmankuva 1970-luvulla oli. Ei vain kommunistien vähemmistö vaan käytännössä kaikki puolueet kokoomukseen asti olivat valmiita joustamaan demokratian periaatteista ja samalla niitä harvoja, jotka demokratiasta ja perustuslaista pitivät kiinni, dissattiin fascisteina ja äärioikeistolaisina.

  Kuten sanottu, sen rokotuksen saaneita on merkittävästi muita vaikeampi saada kuolaamaan kuin Pavlovin koira vain sillä että lausuu sanan rasisti tai äärioikeistolainen. Ikävä että rokote loppui, koska se on antanut pitkävaikutteisen suojan ilman merkittäviä haittavaikutuksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. “Jos 90-luvun alussa palautettiin 1970-luvulla politiikassa toimineiden ihmisten mainetta, niin varmasti 2000- luvulla näin toimittiin sitten 1980-luvun suhteen. En muista lopputulosta. Toinen vaihtoehto on, että historian suuressa kulussa 1970-luku oli taitekohta, samanlainen kuin millainen 2012 on oleva. Ja sitten 2032 tuomitaan.”

  1980-luvulla mikään poliittinen ryhmä ei saanut osakseen mitään kovin perusteettomia leimoja otsaansa. Puunhalaajia ehkä pilkattiin puunhalaajiksi ja ultramaterialistisia juppeja ultramaterialistisiksi jupeiksi, mutta jopa vihreiden nykyiset kriitikot voivat muistella hyvällä vaihtoehtoliikkeiden alkuaikoja. Esimerkiksi kansalaistottelemattomuuteen ja mielenosoituksiin liittyi silloin erittäin voimakkaasti avoimuuden ja väkivallattomuuden normi, mistä toimintarajoitteesta kaikenlaiset kettutytöt ja anarkomarkot sitten 1990-luvun mittaan luopuivat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Marko Hamilo:

  Jari V:”Tai sitten tämä nykyinen muotivillitys jää samanlaiseksi surulliseksi harhapoluksi historiankirjoihin kuin se edellinen vaihe, jolloin kansalaisia jaoteltiin pienen ääriliikkeen toimesta isänmaallisiin ja maanpettureihin.”

  On toki sellainenkin mahdollisuus, että meillä on muutaman vuosikymmenen päästä 15 prosentin muslimiosuus äänestäjäkunnassa ja heillä oma uskontopuolue, joka on onnistunut lobbaamaan sharia-zoneja isoimpiin kaupunkeihin, ja merkittäviä muutoksia koko yhteiskunnassa näiden alueiden ulkopuolella.

  Meillähän oli, muutama vuosikymmen sen jälkeen kun isänmaallisia ja maanpettureita jaoteltiin, jopa 23 prosentin osuus ‘punaisia’ äänestäjäkunnasta ja heillä oma SKDL joka oli onnistunut lobbaamaan yhtä ja toista isoimpiin kaupunkeihin ja merkittäviä muutoksia koko yhteiskuntaan.

  Se mitä johtopäätöksiä tästä analogiasta pitäisi vetää onkin kinkkisempi juttu.

  Jari V:n viittaamat “kansalaisenjaottelijat” katsoivat aikoinaan että punainen vaara oli riittävän vakava syy edustuksellisen demokratian ohittamiseksi. Jälkiviisaasti tiedämme että Suomen SNT jäi syntymättä, mutta silloin asia ei ollut itsestäänselvä ja olisiko kaksiteräisen miekan toinen puoli – edustuksellisen demokratian ohittaminen ja Saksan tie – sitten ollut parempi? Onneksi pystyttiin sillä kertaa pujottelemaan kolmatta kaitaa polkua.

  Huolimatta siitä että nimim. “Hartsa” piti Laaksosen kirjoituksia vaahtoamisena jonka takaa ei löydy mitään, piti käydä ihan itse katsomassa mitä se Suomen Sisu oikein meinaa, ilman Heurlinin pelkäämää kontekstin kadottamista. Ei siis mitä PS meinaa, vaan SS.

  Mikko Laaksonen:

  ..järjestön jäsenen pitää sitoutua … edustuksellisen demokratian ja valtiosopimusten vastustuksen..

  Ja kyllähän siellä seisoo: “Suomen Sisun ihanneyhteiskunnassa toteutetaan aitoa kansanvaltaa, jossa kansan tahto on ylin auktoriteetti. Valtion ainoana tehtävänä on kansan edun toteuttaminen.

  Tällaisessa yhteiskunnassa eivät kansan tahtoa sido muutaman henkilön solmimat vapautta rajoittavat sopimukset, pienen eliitin säätämät lait tai hallitsevan propagandakoneiston tahto. Ainoastaan edustuksellisuuteen perustuva demokratia on kansanvaltaisuuden irvikuva. “

  En tiedä miten aikovat mitata sen “kansan tahdon”. Sehän vasta olisi äärimmäistä edustuksellisuutta jos vaikka huudattavat yhden tyypin Johtajaksi.

  Ja tästä saakin aasinsillan blogistin kysymykseen: minkähänlaista seulaa PS aikoo pitää vaalilistoja kootessaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. Ja tästä saakin aasinsillan blogistin kysymykseen: minkähänlaista seulaa PS aikoo pitää vaalilistoja kootessaan?

  Jäi vielä sanomatta että en siis yrittänyt yllä ottaa mitään kantaa häneen-jonka-nimeä-ei-saa-mainita vaan ihan vaan hämmästelin SS:n ohjelmaan sisältynyttä demokratiakirjausta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. “Ainoastaan edustuksellisuuteen perustuva demokratia on kansanvaltaisuuden irvikuva. “

  En tiedä mitä tämän ohjelman kirjoittaja on ajatellut, mutta kuulostaa suoraksi demokratiaksi kutsutulta populismilta. Sitä kannattaa ennemminkin Muutos 2011 kuin PS. Muistaakseni oli myös tärkeä osa vihreän liikkeen alkuaikoja. Jokainen pikkuliike aloittaa tuolla retoriikalla mutta unohtaa sen kun alkaa pärjätä edustuksellisissa instituutioissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 58. Marko Hamilo:
  “Ainoastaan edustuksellisuuteen perustuva demokratia on kansanvaltaisuuden irvikuva. “

  En tiedä mitä tämän ohjelman kirjoittaja on ajatellut, mutta kuulostaa suoraksi demokratiaksi kutsutulta populismilta. Sitä kannattaa ennemminkin Muutos 2011 kuin PS. Muistaakseni oli myös tärkeä osa vihreän liikkeen alkuaikoja. Jokainen pikkuliike aloittaa tuolla retoriikalla mutta unohtaa sen kun alkaa pärjätä edustuksellisissa instituutioissa.

  Mitäs vikaa populismissa on? Sehän on elitismin vastakohta ja viime vaalituloksen perusteella kansalaisilla alkaa malja täyttymään siitä. Populisti ajaa kansan asiaa eikä pienen valiojoukon.

  Suoraa demokratiaa vastustavat ainakin valtaan päässyt eliitti. Edustuksellinen demokratia ei toiminut viime vaaleissa. Kansa äänesti eurotukia vastaan, mutta se juonittiin läpi Sdp:n takin käännöksen avulla. Irvikuva se tosiaan oli viime vaaleissa, mutta kyllä se joskus toimiikin. Edustuksellinen demokratia ei ole kansanvaltaa, joten demokratian kannattaja vastustaa luonnollisesti sitä enemmän kuin suoraa demokratiaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.