Pyöräily

Suwalki – Kaunas

Yritin lähteä aikaisin, koska luvattiin yhä vain pahempaa hellettä. Lähdin kuitenkin vasta klo 9:30, mikä ei olisi ollut kovin myöhään, ellei se sekä Liettuan ajan että auringon mielestä olisi ollut klo 10:30. Yhtä kaikki, jo aamulla oli tukalan kuuma. Foreca lupasi taas viilentävää sadetta melkein varmasti. Tällä kertaa toivoin heidän olevan oikeassa, mutta ei taaskaan.

Oli vähän vaikea valita päivän kohdetta. Se oli selvä, että ilman viisumia oli pakko änkeä kapeasta raosta Kaliningradin (Venäjä) ja Valko-Venäjän välistä. Samasta syystä reitillä tulisi olemaan tolkuttomasti rekka-autoja. Edessä ei siis ollut laatumatkailua. Vaihtoehtoine oli Marijampole (60 km) tai Kaunas (120 km). Toinen liian lähellä, toinen lämpötila huomioon ottaen liian kaukana. Päätin päättää Marijampoleessa.

Kuumuuteen on valmistautunut jakamalla juomapullot kahtia. Toiseen urheilujuomaa (nautitaan sisäisesti)  ja toiseen puhdasta vettä (nautitaan joko sisäisesti tai ulkoisesti). Otin ylämäet aivan naurettavan hitaasti, sillä minkä nopeudessa voittaa, sen häviää toipumistaukoina moninkertaisesti. Tuntui ainakin hetkellisesti siltä, että veden tehokkainta käyttöä oli pirskottaa sitä päälleen.


Tie ei ollut paha ajaa. Piennar oli metrin levyinen, joten siinä pystyi ajamaan varsin turvallisesti ja rauhassa. Destia, tällaisia! Kansainvälisessä liikenteessä olevien rekkojen moottoritkaan eivät savuta pahasti. Vähän huolestutti, että risteyksissä vasemmalle kääntyville oli varattu oma kaista, muu liikenne ohjattiin oikealle ja tila otettiin pientareesta, jolloin fillarille jäi noin 10 senttiä. Onneksi rekat oikaisivat nämä shikaanit suoraan. Nuo kaistamaalaukset oli tehty liikenneinsinöörin sielunrauhan takia, ei noudatettaviksi, onneksi.

Rajaa lähestyttäessä yritin ostaa sloteillani edes jäätelöä, mutta ei onnistunut. Sain vain vettä. Rajaa ei oikeastaan enää ollut (Schengen). Slotit repun pohjimmaiseksi ja Litit esille.Rajalta oli Marijampoleen vielä 30 kilometriä, mutta se meni vilauksessa, sillä tie laski sata metriä. Raja oli siis maastollisesti oikeassa paikassa.

Marijampoleessa havaitsin, ettei puhelin toimi. Kaikki muut ominaisuudet toimivat, muttei verkkoon ei ole yhteyttä. Elisan kosto siitä roaming-kirjoituksesta On Wavesista? Eduskunnassa kierretään ruuvia vielä kireämmälle? Kiva! Viikko ilman puhelinta! Miten kerron vaimolleni tänä iltana, että minä en ole kuollut vaan puhelin? Kun alkoi miettiä, miten tästä eteenpäin, huomasi, kuinka riippuvaiseksi on tullut puhelimesta. Sitten sain tekstiviestin. Se toimii siis! Sain soitetuksi yhden puhelun ja sitten se ei taaskaan toiminut. Arggh!

Söin Marijampoleessa kelvollista roskaruokaa ja ostin 1½ litraa vettä. Vesi kulun alle tunnissa. Se tunti oli muutenkin tuskainen helteen takia. Tukahduttavuutta lisää ilman korkea kosteus. Matkavauhti parani, kun aurinko alkoi painua edes vähän alemmas, ja lämpömittari näytti enää 30 astetta.
Viisas istuu varjossa. Lehmät olivat säännöllisesti hakeutuneet puiden varjoihin. Sellaisenkin erikoisuuden näin, että mies oli tien laidassa lypsämässä lehmää käsin. Toivottavasti lehmä oli oma.

Olin tähdännyt Kaunasiin yhdeksäksi illalla, mutta tulin parikymmentä minuuttia etuajassa.

Tiesin, että oli perjantai ja hotelleilla vuoden paras sesonki. Oli tarkoitus varata hotellia puhelimella. Mutta puhelin ei siis toiminut. Ei kun kaupunkiin ja käymään hotelleja läpi.

Ensimmäisestä ilmoitettiin, että täynnä. Sieltä kuitenkin ystävällisesti soiteltiin naapurihotelleihin, jotka olivat täynnä nekin. Jos ei olisi perjantaina 6.7 helteisenä päivänä, eikö se olisi osoitus ylikapasiteetista?

Jouduin kauas vanhasta kaupungista, mikä harmitti suuresti. Tulin etsiskelyn jälkeen perille niin myöhään, ettei hotellin ravintolasta saanut enää mitään eikä lähistöltäkään. Ajo oli kuluttanut 4500 kcal ja nälkä oli sen mukainen. Ajoin taksilla vanhaan kaupunkiin ( 4 euroa), söin aivan erinomaisen aterian ja palasin takaisin.

Hotellin baarissa oli kaksi suomalaista, jota olivat tulleet, koska lennot Tampereelta ja neljä yötä hotellissa sai 120 eurolla! Siis hei haloo! Miten nämä on oikein hinnoiteltu? Eikö tuosta mene puolet lentokenttämaksuihin? Minä maksoin samasta hotellista 45 euroa yhdestä yöstä.

Tässä hotellissa oli toimiva allastulppa. Sellaista tarvitaan, kun yrittää pestä pyöräilypuseronsa. Yleensä ne aina puuttuvat. Siksi olin ostanut ennen matkaa varatulpan, mutta niitä oli vain yhtä kokoa ja se oli se väärä, kuten vähän ennakoinkin. Siksi olin ottanut Clas Ohlsonilta mukaan myös muovikassin, mikä on tähän asti auttanut pesemisessä.  Kassi oli siis arvokkaampi kuin ostos.

4 thoughts on “Suwalki – Kaunas

 1. Leveät pientaret ovat toki plussaa ajoneuvoliikenteellekin. Destialta niitä on kyllä turha toivoa – se kun tekee mitä tilataan, jos sattuu urakan saamaan. Tiesuunnitelmat (joissa pientaren leveys päätetään) teetättää ELY. Sunnitelmat hyväksytään Liikennevirastossa tai poikkeustapauksessa Liikenne- ja viestintäministeriössä. Leveät tiet ovat luonnollisesti kalliimpia kuin kapeat. Tiemäärärahoista taas päättävät kansanedustajat…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Forecan sääennustuksissa on kaksi ongelmaa.
  1) Niitä ei ole tehty kullekin paikkakunnalle erikseen, vaan kuten olen ymmärtänyt, mutta voin olla väärässä 250 km:n ruuduille. Jos tuon ruudun sisältä klikkaat kahta paikkakuntaa, saat saman ennusteen. Erityisesti vuoristossa ja rannikolla tuo ruudun koko on aivan liikaa. Se on riittävän hyvä kymmenen päivän ennustessa, mutta aivan liian suuri yhden päivän ennusteessa.
  2) Ilmoittavat ymmärtääksen väärän todennäköisyyden sateelle. Minulle on ilmoitettu monena päivänä sateen todennäköisyydeksi 98 prosenttia ja vain yhtenä päivänä on satanut. Jos olisin lyönyt heitä vastaan vetoa kertoimella 50, olisin nyt rikas. Foreca tarkoittaa tuolla todennäköisyydellä ilmeisesti sitä, että JOSSAIN sen ruudun alueella sataa eikä että satunnaisesti valitussa pisteessä ruudun alueella sataa. Kuluttaja on kiinnostunut siitä, mikä on todennäköisyys, että minun puutarhajuhlissani sataa, eikä siitä, että sataako jossain ylipäänsä.
  Kymmenen päivän sään katson yhä Forecalta, Kuukausiennusteen ilmatieteenlaitokselta, jos ovat muistaneet päivittää sen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.