Pyöräily, _

Kaunas

Päätin anoa hellepoliitista turvapaikkaa Kaunasista. Jalat anoivat lepoa, vaatteet pesua ja säästä luvattiin tolkuttoman lämmintä. Todella kuumaa täällä olikin. Illalla seitsemän aikaan, kun pahin helle oli ohi, virallinen lämpötila oli 31 astetta. Kun on hyvää aikaa, ei saa mitään tehdyksi, ei edes ostetuksi Latvian karttaa. Huomenna sitten huoltoasemalta, ehkä.

Vanha kaupunki, joka eilen illalla oli tupaten täynnä ihmisiä, oli puolelta päivin autio. Kaupatkin olivat kiinni. Iltapäivän tunteina elämä palasi. Alueen pääasiallinen käyttömuoto oli terassilla istuminen. Kummassakohan on enemmän henkilökuntaa, keskikokoisessa paperitehtaassa vai Kaunasin vanhan kaupungin ravintoloissa?

Kunnostettu vanha kaupunki ulottuu nyt paljon laajemmalle kuin viisi vuotta sitten, jolloin poikkesin täällä matkallani Nizzaan. Edelleen on täysin rähjäisiä kortteleita aivan turistirysien vieressä. Mutta kunnostetut alueet on kunnostettu hienosti.

Heinäkuun ensimmäinen lauantai näyttää olevan suosittu hääpäivä. Onnistuin bongaamaan 14 hääparia, enkä mitenkään ole voinut nähdä niitä kaikkia.

Turisteja on vanhassa kaupungissa paljon, ei täällä oikeastaan muuta olekaan. Turistit ovat joko melko nuoria tai sitten eläkeläisiä. Nuoria tuovat halvat hinnat, mutta mitään örveltäjiä en silti ole nähnyt. Suomalaisia on todella paljon.

Halpaa tällä todella on elää. Hotellit ovat halpoja, ruoka on halpaa ja viina on halpaa eikä kolmen kilometrin taksimatka yöaikaan maksa kuin neljä euroa.
Mitä Liettua voi tehdä muuta kuin palvella turisteja? Teollisuus pakenee

Euroopasta Aasiaan ja se osa teollisuutta, joka ei pakene, vaatii kovaa ammattitaitoa, jota löytyy Puolasta ja Slovakiasta nyt esimerkiksi. Neukkuajan suunnitelmataloudessa Liettualle ei tarjottu mitään kovin edistyksellistä osaa. Maataloudella olisi täällä edellytyksiä, mutta EU:n maatalouspolitiikka suosii tärkeällä tavalla vanhoja jäsenmaita. Ei tule samaa hehtaaritukea tänne kuin tulee Ranskaan.

3 thoughts on “Kaunas

  1. Minullakin on hyviä kokemuksia tästä Norjan metereologisen instituutin ja Norjan yleisradion yhdessä ylläpitämästä palvelusta. Yhteistyökumppaneina on käsittääkseni eri maitten kansalliset ilmatieteen laitokset, joilla on yleensä paras alueellinen kattavuus (kaupallisten toimijoitten tavoitteena on mahdollisimman hyvä tennusteet siellä missä on paljon käyttäjiä).

    Symbian puhelimille löytyy erinomainen sovellus nimeltään yr.no ja Windows puhelimille esimerkiksi Weather View.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.