_

Onko Itämerellä Islantilainen tukiasema?

Laivassa joku kertoi, että hänen tutulleen oli tullut tolkuttoman suuri, 80 euron lasku laivassa puhutusta lyhyehköstä puhelusta. Kun asiaa oli selvitetty Elisalta, kävi ilmi, että jokin islantilainen operaattori oli onnistunut tarjoamaan aivan tolkuttoman kallista yhteyttä. Pidin väitettä täysin mahdottomana, mutta:

Puhelimeni oli yllättäen siirtynyt näyttämään aivan kummaa aikaa. Se vaihtaa kellonaikaa aikavyöhykkeen mukaan automaattisesti, ja puhelimeni kertoi ylpeänä siirtäneensä itsensä Islannin aikaan!

Jos Itämerellä toimii islantilainen operaattori, jonka liikeideana on ryöstää pahaa-aavistamattomia matkustajia, suomalaisten operaattoreiden on estettävä puhelun siirtyminen sellaiselle. EU:n sisävesillä matkustavan on voitava luottaa siihen, että kaikki operaattorit noudattavat EU:n enimmäismaksuja.

=====

Asia selvisi, kun kysyi laivan henkilökunnalta. Kyse on islantilaisesta operaattorista, joka kähyttää nimeä On Waves. Henkilökunnan mukaan sitä ei pidä käyttää missään tapauksessa, koska se on tolkuttoman kallis. Suomalaisten operaattoreiden tulisi sulkea yhtiön palvelut muilta kuin niiltä, jotka haluavat tätä käyttää.

54 thoughts on “Onko Itämerellä Islantilainen tukiasema?

 1. Tuskin siellä missään kasuunissa islantilaisia tukiasemia on, vaan se on laivan tukiasema joka on satelliiteilla linkattu verkkoon.

  Kannattaa se dataroaming pitää kiinni, koska jos se on auki, älykännykkä keksii kyllöä jotakin asiaa nettiin.

  Tuollainen seilaava tukiasemahan on vähän vaarallinen myös veneilijälle, joka voi laivan lähellä soittaa tai vastata puhelimeen olettaen tietenkin olevansa EU-maan verkossa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Näyttää olevan. Ihan pienellä etsimisellä en tuosta löytänyt hinnastoa. Joku kertoi saaneensa viestin, että puhelun hinta on kolme euroa minuutilta, eli 30 euroa kymmeneltä minuutilta. Kun tavallinen puhelimen käyttäjä on asiasta täysin tietämätön, tulee kohtuuttomia yllätyksiä. Moni luulee käyttävnsä jonkin rantavaltion yhteyttä, jota silloin sitoisivat EU:n maksimihinnat, jotka ovat noin kymmenes osan On Wavesin hinnoista. Asiakas ei ole tehnyt yhtiön kanssa mitään sopimusta, vaan puhelin on siirtynyt oma-aloitteisesti käyttämään palvelua.
   Kysyin laivanb respasta, onko heillä jotainn tekemistä tämän operaattorin kanssa. Vastaus oli ei ja lisäksi varotettiin käyttämästä. Oletti sen tulevan jostain satelliitista.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Matkustin pari viikkoa sitten Finnlinesin laivalla, siellä oli seinissä selkeät kyltit On Waves puheluiden hinnoista. Hinnat oli tosiaan muutamaa euroa minuutilta, 70c lähetetystä tekstarista (vastaanotto ilmaista).

  Ilmeisesti palvelu perustuu siihen, että laivalla on heikkotehoinen tukiasema, joka liittyy puhelinverkkoon sateliittiyhteydellä. On hyvin ymmärrettävää, että tämä on kalliimpaa kuin tavallinen puhelinyhteys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Kannattaa varmasti ottaa pois operaattorin automaattinen valinta ja määritellä datayhteys toimimaan vasta hyväksymisen jälkeen. Ja ulkomailla kannattaa muistaa, että operaattorista riippuen myös puhelimen hälytysääni mahdollisesti laskutetaan vaikka ei vastaisikaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Caveat emptor. Erityisesti data roamingin kanssa kannattaa olla tarkkana, ainakin aiemmin (vanhojen sääntöjen aikana) EU:n enimmäishinnoittelunkin merkitys oli vähäinen jos laskutusyksikkö on oleellisesti suurempi kuin toteutunut datasiirto.

  Eli käytännössä jos puhelin käy omia aikojaan vaikkapa kerran minuutissa tarkistamassa sähköpostit, se tekee vähintään 1440 laskutusyksikköä vuorokaudessa eli 1kt laskutusyksiköillä (EU) 1,44 Mt, Islannissa 50 kt laskutusyksiköllä (Saunalahti) 72 Mt. Katalammaksi menee jos erilaisia pollaavia sovelluksia on puhelimessa paljon. Itse laskin joskus maksaneeni Islannissa todellisuudessa noin 160 e/Mt muutamasta sadasta kilotavusta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. No laivan miehistölle tarjotaan sim-korttia millä puhuminen ei tule hinnan kiroihin (End Users valinnasta) :


  For Crew members

  On-Waves is proud to bring an affordable and tailor-made mobile phone service to seafarers allowing them to place and receive calls and SMS. Cost for the calling party is extremely low (local phone call).

  While at sea, you may buy and insert into your own unlocked GSM phone, an On-Wave’s SIM card. SIM cards are available on board or can be delivered upon request. You will get a dedicated phone number to use while at sea for sending & receiving calls and SMS.

  You will be notified when your call credit falls below 2 units or 5 days before your credit expires.

  You may top-up and reload your SIM card by purchasing a Top-Up on board.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Finnlinesillä ihan omien sivujensakin mukaan on paljonkin tekemistä On Wavesin kanssa.

  “Please see the ON WAVES satellite phone call pricelist in the cabin or visit the reception for further information.”
    @ http://www.finnlines.com/ferry-trips/misc/good_to_know

  Selitys kalliista puheluhinnoista on hieman ontuva (ei, en epäile, etteikö se olisi nimenomaan On Waves joka rahastaisi) sikäli kun Finnlinesillä on varaa tarjota ilmainen internet (satelliittiyhteyden kautta) kaikille matkustajilleen, kuten samalla sivulla kerrotaan:

  “On the Finland–Germany/Poland route there is a free internet connection in all cabins.”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. En ihan heti tajua sitä, miten teleoperaattoritoiminnassa voi päteä yleinen caveat emptor näin. Varmaan joku ns. fine print löytyy noista sopimuksista, mutta eikö tässä olisi aika yksinkertainen vaihtoehto sellainen, että joku nostaa tästä niin suuren metelin, että ihmiset tajuaisivat vaatia liittymiä, joille ei näin voi käydä?

  Jotkut ovat olleet yllättyneitä esimerkiksi siitä, että kun otat liittymän jossa on rajoittamaton data, niin että joudut vahtimaan ettet käytä sitä datayhteyttä silloin kun et ole oman operaattorin verkossa. Puhelimissa tosiaan on yleensä toi dataroaming-esto, ja se kannattaa pitää päällä. Puheluiden kannalta se on hankalampi. Toinen on noita, että jos otat liittymän, jossa on vaikka hintakatto (max 1 euro per päivä) ja vielä estot maksullisiin numeroihin, niin kyllä normaali oikeustaju sanoo, että se sitten tarkoittaa tätä, ja kyllä siinä voi sanoa että jos ei ole selkeää varoitusta että tämä ei päde ulkomailla, niin se caveat emptor on sillä operaattorilla, ei asiakkaalla. Kyllä se lasku silloin on minusta aiheeton, jopa jonkinlainen petos.

  Singaporessa operaattorit tekevät ns. reilut prepaid-asiakkaille joilla on erikseen tilattava datayhteys. Datayhteyden saa viikoksi dollarilla, siinä on joku raja, mutta ei paha jos ei lataa mitään videoita tai musiikkia puhelimeen. Tämä on ns ok, jos vaan muistat koska se datayhteys menee umpeen. Jos et muista, niin kun se umpeutuu, puhelin jatkaa yhteydenpitoa, mutta hinta muuttuu; se laskuttaa luokka 50 senttiä per kilotavu. Eli jos on prepaid-saldoa ja olet käyttämässä nettiä kun datayhteys katkeaa se syö sen sekunnin murto-osassa kymmeniä dollareita.

  Käytännössä siis kaikki saldo menee, jos unohdat uusia ajoissa. Itse menetin ekan kerran 30 dollaria koska en huomannut. Nyt vahdin koko ajan, mutta kyllä tätä voi jonkinlaisena huijauksena pitää. Ei normaalissa laillisessa liiketoiminnassa pitäisi olla tällaisia koukkuja.

  Ei porukka niinkään toimi, että menet pesulaan viemään 5 kiloa kilohinnalla vaatteita, mutta pikkupräntissä lukee että jos niissä on siniset napit, niin se hinta onkin 100 euroa, mutta tämä ilmoitetaan vasta jälkikäteen. Ei kukaan tuollaistakaan suostuisi maksamaan, eikä mikään oikeus vahvistaisi tuollaista saatavaa. Jostain syystä teleoperaattorit voivat tällaisia kuitenkin tehdä. Jos maksut ovat niille triviaaleja, se on pelkkää kiusantekoa, ja jos ne ovat oikeasti merkittävä tulonlähde, niin kyllä tällaisten firmojen markkinointiporukat ja hallitukset kuuluisivat pikemminkin leivättömän pöydän ääreen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Sateliittia käytetään runkoyhteytenä laivalta yleiseen verkkoon

  Laivalla on call-manager, tukiasema ja datankeruu-yksiköitä ja puhelut, SMS , data siirretään sateliittien avulla yleiseen verkkoon ja eri käyttäjille.

  Operaattori on islantilainen

  Palvelu sisältää GSM-puheluiden/datan lisäksi runsaasti laivayhtiöille tarkoitettuja palveluita.
  Esim paikannusta,koneiden käyttöön liittyviä asioita etc

  Päätelaitteina puheluihin käytetään normaaleja mobiilipuhelimia eli kaikki voivat saada roamingin verkkoon.

  Toiminta näyttää aivan lailliselta ja ainoa keino estää palvelu on pistää päälle puhelimeen manuaali operaattorivalinta

  http://www.on-waves.com/technology-0

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. En Itämeren laivareittejä tunne, mutta olettaisin että siinä Suomesta Puolaan matkatessa Itämeren keski-ulapalla kännyverkkopeittoa ei yletä rannikoilta asti, eli siis ilman tätä laivan mukana seilaavaa islantilaisen verkko-operaattorin tukiasemaa kännyt olisivat pimeinä pitkänkin ajanjakson.

  Eli siis toiselta kantilta ajatellen tämähän on mainiota palvelua laivayhtiön puolelta, kun känny löytää verkon koko ajan eikä joudu katveessa kärvistelemään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Osmo Soininvaara:
  Nokian puhelin tunnistaa maan puhelinverkon perusteella. Näin oletan, kun se siirsiminut Islannin aikaan.

  Tästä siinä tosiaan on kysymys, ja kyllä tämä on ihan tavallista myös muualla Euroopassa, tosin ilman rahastusaspektia. Eräs englantilainen tuttava harrastaa purjehdusta Englannin kanaalissa, ja on kertonut kännykän menneen monta kertaa Ranskan aikaan – Britannian aluevesillä. Ja tässä oli kyseessä joku Android-puhelin, ei Nokia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kännykän näyttämässä ajassakin on valintamahdollisuuksia: Operaattoriin sidottu,silloin aika tulee operaattorilta tai kiinteä itse aseteltu,ajan ylläpito tulee edelleen operaattorilta.
  En ole tarkistanut tuota gps paikkaan sidottua aikamahdollisuutta

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Tiedemies: Puhelimissa tosiaan on yleensä toi dataroaming-esto, ja se kannattaa pitää päällä.

  Näinpä. Jollei sitten operaattorina satu olemaan virtuaalioperaattori Saunalahti (Elisan tytäryritys), joka tarjoaa datayhteyksiä vierailijana Elisan verkossa. Jos roaming-esto on päällä, data ei liiku kotimaassakaan mihinkään. Ei niinkään kivaa niille, jotka ovat rajan pinnassa tai unohtavat ulkomaille mennessään laittaa roaming-eston päälle…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. “GSM ei todellakaan kytkeyty satelliiteista kännyköihin. Tämä oli kuitenkin laivayhtiön virallinen vastaus. Kysyin, onko teillä islantilainen linkkiasema laivalla ja minulle sanottiin, ettei ole.”

  Ilmeisesti laivalla sitten valehdellaan? Tukiasema ei voi keskellä mertakaan kellua, niin pakkohan sen linkkiaseman on sillä laivalla olla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Viherinssi: Jollei sitten operaattorina satu olemaan virtuaalioperaattori Saunalahti (Elisan tytäryritys), joka tarjoaa datayhteyksiä vierailijana Elisan verkossa. Jos roaming-esto on päällä, data ei liiku kotimaassakaan mihinkään.

  Ei tämä voi pitää yleisessä tapauksessa paikkaansa. Minun puhelimessani on data-roamingin esto, ja mitään ongelmaa ei ollut, vaikka siinä siis oli saunalahden liittymä. Täällä S’poressa käytän paikallista liittymää, mutta kävin Suomessa toukokuussa ja heitin puhelimeen sen liittymän ja kaikki toimi hyvin. Täällä roamingin esto on hyvä olla, koska joskus voi napata malesialaiseen verkkoon. Itselleni ei ole näin käynyt, mutta ehkä se on pohjoisemmassa todennäköisempää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Kun EU:n sisällä nyt lopultakin hinnat on kohtuullistettu, yleinen roamingin esto ei ole järkevä. Mahdollisuus käytää kännykkään kohtuuhinnalla ulkomailla on oikein hyvä ominaisuus. Pitäisi olla valittavana romingin esto EU:n ulkopuolisiin verkkoihin tai siis verkkohin, jotkaq eivät käytä EU:n hinnoittelua. Tässä On Waves-yhteydessä on se ongelma, että kun ensin tulee Elisan ilmoitus, että yhgteyksien hinta ulkomailla on sitä ja tätä ja sen jälkeen kännykkä nappaa tämän EU:n ulkopuolisen verkon.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Osmo Soininvaara: Pitäisi olla valittavana romingin esto EU:n ulkopuolisiin verkkoihin tai siis verkkohin, jotkaq eivät käytä EU:n hinnoittelua.

  Siitä vaan vihreät EU-lakialoitetta nysväämään. Jo ihan yksinkertainen operaattori-blacklist puhelimessa auttaisi merellä ja raja-alueilla paljon liikkuvia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Tiedemies: Ei tämä voi pitää yleisessä tapauksessa paikkaansa. Minun puhelimessani on data-roamingin esto, ja mitään ongelmaa ei ollut, vaikka siinä siis oli saunalahden liittymä. Täällä S’poressa käytän paikallista liittymää, mutta kävin Suomessa toukokuussa ja heitin puhelimeen sen liittymän ja kaikki toimi hyvin. Täällä roamingin esto on hyvä olla, koska joskus voi napata malesialaiseen verkkoon. Itselleni ei ole näin käynyt, mutta ehkä se on pohjoisemmassa todennäköisempää.

  En tiedä, riivaako ongelma kaikkia Saunalahden liittymiä ja päätelaitteita, mutta olen tähän itse törmännyt ainakin kahden eri liittymän ja päätelaitteen kanssa. Peruspulma on se, että SIM on Saunalahden ja verkko Elisan, joten päätelaitteet ovat joka tapauksessa vierailijoita.

  Muistan asian siinä mielessä hyvin, että meinasi mennä hermot ennen kuin data liikkui. Viisaammat tiesivät valistaa. Voi olla niin, että kyse on myös päätelaitekohtaisesta toiminnasta, päätelaite ei pidä siitä, että verkon ja SIM-kortin tunnus ovat eri. Siinä mielessä ihan harvinaisesta ongelmasta ei ole kyse, että samaa on havaittu niin iOS:llä, Androidilla kuin WP 7.5:llä.

  Tosin ilmeisesti Saunalahdella tilanne on se, että jos eston laittaa liittymän hallinnasta päälle (siis operaattorin suunnasta) ja päätelaitteesta pois, kaikki toimii niin kuin pitääkin. Ei ihan yksinkertaista ajatellen mediaanikansalaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Satelliittiyhteys on huomattavasti kalliimpi, kuin tuhansia käyttäjiä kattava mastotukiasema kuitu/linkkiyhteyksineen.

  Puhelun hyöty keskellä merta on joskus iso, joten yhteyden hinta lienee asiallisesti suhteessa tarpeeseen käyttää sitä.

  Prepaid lienee paras vaihtoehto niille, jotka eivät osaa käyttää puhelintaan ihan itse.

  Eu:n hintasääntely on vähän kummallista politiikkaa eteenkin yhdistettynä lisenssihuutokappoihin. Ehkä kannattaisi suoraan ostaa teleoperaattorit EU:n omistukseen ja vasta sitten kertoa puheluhinnat ja kattavuudet.

  Suomessa edelleen odotetaan tolkullista viestintäministeriä ja hänelle tolkullista kansliapäällikköä. Nykyisin Suomi on viestintäteknologian takapajula ja siihen syynä on myös populistinen ja vailla suuntaa ollut poliittinen ohjaus, jossa lähinnä on keskitytty valtion tuloihin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. “Tässä On Waves-yhteydessä on se ongelma, että kun ensin tulee Elisan ilmoitus, että yhgteyksien hinta ulkomailla on sitä ja tätä ja sen jälkeen kännykkä nappaa tämän EU:n ulkopuolisen verkon.”

  Islanti on ETA-maa,joten direktiiveistä suurin osa on voimassa sielläkin pääosin.

  En tiedä tästä hinnoitteludirektiivistä,mutta arvioisin sen kuuluvan ETA maitakin velvoittaviin direktiiveihin

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Viherinssi: Näinpä. Jollei sitten operaattorina satu olemaan virtuaalioperaattori Saunalahti (Elisan tytäryritys), joka tarjoaa datayhteyksiä vierailijana Elisan verkossa. Jos roaming-esto on päällä, data ei liiku kotimaassakaan mihinkään. Ei niinkään kivaa niille, jotka ovat rajan pinnassa tai unohtavat ulkomaille mennessään laittaa roaming-eston päälle…

  Ei ole enää ongelmana. Joskus vuosia sitten tarjosivat tätä purkkapaikkaukseksi väärin konfatulle järjestelmilleen mutta tästä on päästy jo yli. Mullakin on saunalahti, dataroamingin esto ja hyvin kulkee bitti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Jotta roaming On Waves verkkoon olisi mahdollinen niin asiakkaan operaattorilla on olatva roaming sopimus On Waves verkko-operaattorin kanssa.

  On Waves on entisen Iceland Telecomin,nykyisen Siminn’in tytäryhtiö

  Hinnat määräytyvät tämän sopimuksen mukaan

  Eli esim Elisalla on voimassa olava roaming-sopimus On Waves kanssa,muuten tuo verkkoon kytkeytyminen ei onnistu,koska esim Elisan tilaajatiedot eivät välity sopimuksettomille operattoreille

  Hinnasto löytyy Elisan/Saunalahti sivuilta

  http://saunalahti.fi/gsm/roaming_muut.php

  Hinnat ovat aika suolaiset,n 4 eurosta tuonne 6,5 euroon minuutti

  On Waves verkko toimii vain merelle,lähestyessään rannikkoa se sulkeutuu GPS ohjaamana eli esim risteilyaluksen saapuessa Helsinkiin se ei kaappaa puheluita .

  Jos haluaa jollekin valittaa asiasta niin kannattaa valittaa omalle operaattorille, se on neuvotellut hinnat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Mobiiliverkko toimii (lyhennettynä) siten, että kotimaassa käytetään omaa operaattoria aina paitsi hätäpuheluissa, muualla valitaan automaattisesti parhaiten kuuluva verkko.

  Operaattorilistoilla valitaan ns halvin operaattori niistä, jotka ovat tarjolla.

  Ongelma on, että keskellä merta on käytettävä satelliittiteknikkaa. Miksi sen olisi oltava halpayhteys?
  Laivayhtiöiden palveluille ja laivahemkilökunnalle Islannissa tehty palvelu on hyödyllinen ja tarpeellinen.

  EU:n hintakatto muuten aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, kun kiinnostus niin palveluiden kuin verkkojen kehittämiseen on EU:ssa loppunut. Kilpailun avaaminen olisi toiminut paremmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. “Ongelma ei ole islantilaisuus vaan toimimen kansainvälisillä vesillä. Yhteys ei toimi aluevesien sisäpuolella juuri siksi.”

  Palvelu on tarkoitettukin sinne,missä normaalit verkot eivät toimi eli avomerella.

  Tuskinpa kukaan tavallinen operaattori tekisi roaming-sopimusta yhtiön kanssa,joka tunkisi kaappaamaan puheluita korkeilla hinnoilla sen kotinurkilla.

  Radiotie on vain siitä obgelmallinen,ettei tarkkoja rajoja ole .

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. “On toki perustrelua, että tuollainen puhelu voi olla kalliimpi, mutta asiakkalle pitäisi siitä kertoa. Onhan hinta sentään normaaliin verrattuna lähes kymmenkertainen.”

  Standardointikin toimii kaupalliselta pohjalta.
  Tällaisten marginaalihaittojen speksaaminen ja rakentaminen ominaisuudeksi on kallista.
  Näin vaikka se olisi yksinkertaistakin, sillä ominaisuudet pitää hyväksyä operaattoreiden/valmistajien/regulaattoreiden yhteisissä elimissä.

  Ihmisten on hallittava nykyään paljon monimutkaisempiakin asioita esim Kelan byrokratia.
  Ja yleensä nämä ovat niitä huonommilla valmiuksilla varustettuja ihmisiä

  Tuntuu oudolta, ettei koulutetun ihmisen odoteta selviävän edes puhelimen käytöstä ???

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Ja hullumpiakin omituisuuksia on: Kuluttajaviraston palvelunumeroon ei päässyt Espanjasta, ainakaan sen paikallisen operaattorin verkosta.

  Vaihde ei suostunut yhdistämään puhelua asiakaspalveluun.

  Palvelun kun ei kuulemma tarvitse toimia ulkomailta, Kuluttajavirasto kun käsittelee vain suomalaisia asioita ja kehotti ottamaan yhtettä Espanjan kuluttajaviranomaiseen !!!

  Näin siis Air Finlandin konkurssin yhteydessä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. JTS:
  Mobiiliverkko toimii (lyhennettynä) siten, että kotimaassa käytetään omaa operaattoria aina paitsi hätäpuheluissa, muualla valitaan automaattisesti parhaiten kuuluva verkko.

  Operaattorilistoilla valitaan ns halvin operaattori niistä, jotka ovat tarjolla.

  Ongelma on, että keskellä merta on käytettävä satelliittiteknikkaa. Miksi sen olisi oltava halpayhteys?
  Laivayhtiöiden palveluille ja laivahemkilökunnalle Islannissa tehty palvelu on hyödyllinen ja tarpeellinen.

  EU:n hintakatto muuten aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, kun kiinnostus niin palveluiden kuin verkkojen kehittämiseen on EU:ssa loppunut. Kilpailun avaaminen olisi toiminut paremmin.

  Millä tavoin roamingin hintakatto vaikuttaisi palveluiden ja verkkojen kehittämiseen?

  Roaming-kilpailu tulee pakolliseksi muistaakseni 2014.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Roamingin hintakatto ei varmasti vaikuta tuon taivaallista mihinkään, sillä oman maan asiakkaat ovat se perusbisnes joka tuo varsinaisen volyymin ja johon T&K panostetaan.

  Turistit ovat sitten niitä joita on aikaisemmin voinut kupata surutta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Nykyisilläkin taksoilla on teleoperaattorien katteet EU:n sisäisissä puheluissa “kohdallaan”. 🙂 Eniten ihmettelen sitä, miten esimerkiksi Telia voi rokottaa eri taksalla puheluita vaikka Torniosta Haaparantaan ja Torniosta Helsinkiin. 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.