_

Äänestä HOK-Elannon vaaleissa!

En ole ehdolla HOK-Elannon vaaleissa, koska katson, ettei se sovi yhteen kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenyyden kanssa.

Aion silti äänestää. HOK-Elannolla on huomattava markkinaosuus vähittäiskaupasta pääkaupunkiseudulla. Se on periaatteessa asiakkaiden omistama ja hallitsema. Edustajisto ja hallintoneuvosto voi vaikuttaa huomattavasti siihen, millaisia kauppapalveluja meillä on käytettävissä. Vaaleissa voi nyt äänestää vaivattomasti netissä. Vihreiden vaalisivuille pääsee tästä.

Vihreiden vaalisivuilla voi tutustua vaaliohjelmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan ehdokaslistoihin.

18 thoughts on “Äänestä HOK-Elannon vaaleissa!

 1. Hmm, vai on edustajistolla ja hallintoneuvostolla taas päätäntävaltaa.

  Sehän otettiin liki kokonaan pois sen jälkeen kun SOK ja suurin osa osuuskaupoista meinasivat mennä konkkaan parikymmentä vuotta sitten. Homma ei kerta kaikkiaan toiminut, kun demokratian ansiosta “ei ainakaan meidän lähikauppaa” lopetettu vaikka kannattavuus oli miinuksella.

  Viime hetkellä johtajuus siirrettiin keskusliikkeelle ja perustetuille alueosuuskaupoille.

  Ikävä kyllä, kun katsoo, miten toiminta on sittemmin levinnyt kuin syöpä ja vienyt tilaa yksityisyritteliäisyydeltä.

  Työväenliikkeen osuuskaupat eivät pystyneet toimintaansa uudistamaan ja ovatkin nyt historiaa (vaikka Helsingissä se “Elanto” on nimessä brändisyistä säilytetty).

  Jos valta on annettu takaisin edustajistolle, voidaan siis taas odotella, koska lafka on konkurssissa. Hienoa!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. “Edustajisto ja hallintoneuvosto voi vaikuttaa huomattavasti siihen, millaisia kauppapalveluja meillä on käytettävissä.”

  Ja se näkyy: Hehtaarien automarketteja moottoriteiden varsilla, silakan pituiset kalatiskit ja nakkimakkaran mittainen lihatiski. Hunajamarinadeille satoja hyllymetriä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. “Ja se näkyy”

  Oikeasti SOK eli keskusliike suunnittelee esimerkiksi Prismojen konseptit. SOK:n taas omistavat alueosuuskaupat, joiden yksi keskeinen tarkoitus on eristää liiketoiminnan ydin “demokratiasta” eli omistajien mielihaluista. Nämä edustajistot eivät paljoa pysty SOK:n toimintaan vaikuttamaan.

  Edustajistojen ja hallintoneuvostojen tarkoitus on vähän kyynisesti sanottuna, katsoa, että kaavoitus sujuu. Siksi hallintoneuvostossa pitää olla samat tahot kuin valtuustossa. Vastineeksi neuvokset saavat sitten jopa 30 prosentin alennuksen tavarasta ja palveluista. Kaavoitukseen SOK ei pahemmin puutukaan.

  Joku lihatiskin pituus määräytyy konseptin mukaan, tosin kauppakohtainen vaihtelu on pienessä mitassa mahdollista: jos kauppa on rikkaalla alueella, halutaan hiukan enemmän palvelua ja vähemmän jonotusta, joten lihatiskiä pidennetään. Muuten palvelu on itsepalvelua, koska SOK:n mukaan asiakkaat niin haluavat. Ja S-ryhmän menestyksestä päätellen ovat oikeassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Postissa tullut ehdokasluettelo on laadittu siten että herää epäilys haluaako sen tekijä tahallisesti harhauttaa ihmisiä listalta toiselle.

  Ei ole minkäänlaista visuaalista vihjettä siitä luetaanko listaa järjestyksessä ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle vai vasemmalta oikealle ja sitten ylhäältä alas. Numeroistahan järjestys selviää, mutta ensiksi pitää tulla ajatelleksi että lukee listaa väärin ja seuraavaksi pitää käyttää järkeään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Melko “demokraattiset” vaalit tulossa. Listan mukaan ainoastaan 12 kpl henkilöitä jotka ei kuulu johonkin poliittiseen puoleeseen. Tarkemmin kun tutkii, huomaa kyllä että noistakin kahdestatoista ainakin kolme “kuuluu” puolueeseen.

  Toisin sanoen, äänestä miten äänestät, valta osuuskaupassa säilyy edelleen puolueilla. Mites tässä näin on päässyt käymään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kuluttajan olisi parasta leikata kaikki asiakaskortit kahtia ja antaa todellisen kilpailun hoitaa kauppaa. Lukekaa hyvät ihmiset Seppo Konttisen kirja “Suomalainen ruokalasku”, jos ette minua usko.

  Olemalla SOK:n muka omistajia maksatte vain poliitikkojen 30 % alennukset ja itse saatte muka bonuksia. Kaiken tämän omistajaosakkaat maksavat hinnoissa ja saavat vastineeksi muovileipää, muovilihaa, rumia rakennuksia ja hehtaarihalleja.

  Itse haen nk. bulkkitavaran eräästä kortittomasta ketjusta n. 6-20 % halvemmalla, tuotteesta riippuen, joskus ero on ollut jopa 50 % SOK:n kauppoihin verrattuna. Leipää ja vihanneksia haen torilta tai kauppahalleista ja harvoista pikkumyymälöistä. Ja minä olen todella pienituloinen, mutta teen ruokaa hyvistä raaka-aineista enkä heitä mitään pois. Enkä enää ikinä liity minkään kauppaketjun jäseneksi.

  Uskomatonta, että yleensä niin täysipäinen Soininvaara suosittelee näitä kaupparyhmittymien mukademokratiaa. Olisin luullut, että Soininvaaralla ei ole mitään kauppaketjujen kortteja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Kas kun Odelta jäävät äänet eivät ketään kiinnosta. Minulle ne kelpaisivat kyllä. Jos Oden kanssa samanmielinen uusi vihreä ehdokas pitäisi pikaisesti löytää, niin kirjoita äänestyslippuusi numero 367.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Sami:
  Toisin sanoen, äänestä miten äänestät, valta osuuskaupassa säilyy edelleen puolueilla.Mites tässä näin on päässyt käymään.

  Mielenkiintoinen kysymys. Kuinka ongelmallisena ihmiset tämän näkevät ja mikä olisi vaihtoehto?

  Ihmiset jotka haluavat vaikuttaa yhteisiin asioihin ovat yleensä järjestäytyneet puolueisiin. Puolueet ovat organisaatioita jotka on tehty taistelemaan vallasta, joten niiden organisaatio ja asiantuntemus sopivat hyvin myös HOK/Elannon vaalitaisteluun. Puolueilla on valmis organisaatio ja palkattua henkilökuntaa junailemaan asioita ja ne pystyvät myös esikarsimaan ehdokkaita. Mitkä muut organisaatiot haluaisivat osallistua HOK/Elannon hallintaan? Tapanilan Erä?

  Voisin kyllä äänestää puolueen ulkopuolista ehdokasta, mutta ulkopuolisten pitää tehdä enemmän vaalityötä vakuuttaakseen minut. Yksinäinen susi joutuu todella omistautumaan asialle jos haluaa edustajistoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Sami:

  Toisin sanoen, äänestä miten äänestät, valta osuuskaupassa säilyy edelleen puolueilla.Mites tässä näin on päässyt käymään.

  Näin varmasti käy. Mutta koska on niin naurettavaa, että 45 prosenttia Suomen päivittäistavarakaupasta hallinoidaan osana puolueiden läänitysjärjestelmää, teen ainakin oman osuuteni ja äänestän yhtä näistä pienlistoista.

  Vihreänä vaihtoehtona suosittelen tutustumaan mm. vapun hesarissa esiintyneeseen Kohtuullisen osuuskaupan puolesta – listaan.

  Nythän vanhat puolueet ovat käytännössä luovuttaneet asiakasomistajien vallan toimivalle johdolle, joka sitten pyörittää HOK-elantoa kuin pörssiyritystä. (Tosin sellaista jossa he eivät joudu huolehtimaan edes osakekurssista.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Osmo ei taida tykätä kriittisistä kommenteista, mutta huomauttaisin nyt kuitenkin, että mihin me tarvitsemme ruokakaupan pyörittämisessä poliitikkoja? Hyvänen aika sentään! Poliitikot korjaavat 30 % alennukset. Kortiton ketju myy elintarvikkeet ja muut päivittäistavarat paljon halvemmalla. Suosittelen lukemaan Seppo Konttisen kirjan “Suomalainen ruokalasku”.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Onko tarjolla ehdokkaita tai ryhmiä jotka kannattavat HOK-Elannon ja oikeastaan koko S-ryhmän pilkkomista pienempiin osiin vähittäiskaupan kilpailun edistämiseksi? Vai estääkö jokin laki tai säädös tämmöisen ajatuksen toteutumisen?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Hallintoneuvoston jäsenet (ja heidän perheensä) saavat luultavasti nykyään vain henkilöstöedut. Yleensä se tarkoittaa viittä prosenttia päivittäistavaroissa ja 15% käyttötavarassa ja ravintoloissa. Hotellien alennukset vaihtelevat. Päälle tulee bonus, jolloin alennus saattaa olla 20-25%. HOK:n edut ovat näemmä hiukan huonommat. Jotkut osuuskaupat ovat kuulemma pistäneet vielä paremmaksi ja antaneet jopa 30 prosentin alennuksia. Tämä taitaa kyllä olla jo historiaa nyt, kun asiasta on alettu puhua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. tomppeli:
  Hallintoneuvoston jäsenet (ja heidän perheensä) saavat luultavasti nykyään vain henkilöstöedut. Yleensä se tarkoittaa viittä prosenttia päivittäistavaroissa ja 15% käyttötavarassa ja ravintoloissa. Hotellien alennukset vaihtelevat.

  Olkisi NOVA-miestenkin kannattanut ottaa oppia. Mielummin maksaa isolle porukalle vähän ja kokoajan kuin yhdelle Kanervalle kerralla ja paljon. Tällä S-ryhmän systeemillä kaavoitusasiat rullaavat kyllä paljon sutjakkaammin kuin nova-miehillä koskaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Voisiko joku vielä valaista sitä, miten tämä ajatus osuuskaupasta on nykyaikaisen S-liikkeen toiminnan tai asiakasomistajuuden kannalta hyväksi? Vertailukohdaksi voisi ottaa yrityksen, jonka piensijoittajat omistavat.

  Mikä on hallintorakenteen lisäarvo omistajille? Entä yritykselle itselleen?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Viherinssi:
  Voisiko joku vielä valaista sitä, miten tämä ajatus osuuskaupasta on nykyaikaisen S-liikkeen toiminnan tai asiakasomistajuuden kannalta hyväksi? Vertailukohdaksi voisi ottaa yrityksen, jonka piensijoittajat omistavat.

  Mikä on hallintorakenteen lisäarvo omistajille? Entä yritykselle itselleen?

  Oisko kyse siitä, että ihminen haluaa arkipäivässään yhteisöllisyyttä itsekkyyden rinnalle?

  Johdon kannalta suurin etu lienee, että isoa osuuskuntaa ei kukaan pysty ostamaan. Siksi ei tarvitse keskittyä seuraavaan kvartaaliin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.