Kettil Bruun -palkinto Soininvaaralle

13.3.2012 · Aihe: _ 

ALKOHOLITUTKIMUSSÄÄTIÖ

LEHDISTÖTIEDOTE

KETTIL BRUUN -PALKINTO OSMO SOININVAARALLE

Kolmastoista Kettil Bruun -palkinto on myönnetty kansanedustaja Osmo Soininvaaralle. Valtiotieteen lisensiaatti Osmo Soininvaara on monipuolisella yhteiskunnallisella ja poliittisella toiminnallaan tuonut uusia merkittäviä tiedollisia virikkeitä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Soininvaara on jo vuosikymmenten ajan ollut tuottelias tietokirjailija ja hänen viimeisin kirjansa käsittelee syvällisesti sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelleen SATA-komitean työskentelyä.

Soininvaara oli uransa alkuvaiheessa käynnistämässä vihreän liikkeen syntymiseen johtanutta ympäristökeskustelua. Myöhemmin hän on painottanut hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä sekä käyttänyt poikkeuksellisen asiantuntevia yhteiskuntapoliittisia puheenvuoroja perustulosta, työajasta, energiakysymyksistä, hyvinvointivaltion taloudesta ja veroista, liikenteestä ja kaupunkisuunnittelusta.

Kettil Bruun -palkinnon perustamiskirjan mukaan palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään henkilölle tai ryhmälle, joka toiminnallaan on tuonut uusia merkittäviä tiedollisia virikkeitä suomalaiseen ja pohjoismaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Palkintoa jaettaessa kiinnitetään erityistä huomiota niihin kysymyksiin, joita Kettil Bruun on ottanut esille tutkimuksissaan ja toiminnassaan. Palkintosumma on 5.000 euroa.

Ensimmäinen Kettil Bruun -palkinto myönnettiin Arvid von Martensille vuonna 1987, toinen Ilkka Taipaleelle vuonna 1989, kolmas Johanna Suurpäälle vuonna 1991, neljäs Nils Christielle vuonna 1993, viides Heikki Hiilamolle vuonna 1995, kuudes Raija Julkuselle vuonna 1997, seitsemäs Jorma Sipilälle 1999, kahdeksas Thomas Wallgrenille 2001, yhdeksäs Kevät Nousiaiselle 2003, kymmenes Markku T. Hyypälle 2005, yhdestoista Jari Hautamäelle 2007 ja kahdestoista Klaus Mäkelälle 2009.

Palkinnon saajasta teki esityksen toimikunta, jonka asetti Alkoholitutkimussäätiön hallitus. Toimikunnan koollekutsujana toimi Alkoholitutkimussäätiön tutkimusjohtaja. Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta, Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta ja Westermarck-seura nimesivät toimikuntaan kukin yhden edustajan. Toimikunnan jäseniksi kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta nimesi professori Pauli Niemelän, valtiotieteellinen tiedekunta professori Risto Eräsaaren ja Westermarck-seura tutkija Katariina Warpeniuksen. Päätöksen palkinnon saajasta teki Alkoholitutkimussäätiön hallitus toimikunnan esityksestä.

www.alkoholitutkimussaatio.fi

Kommentit

19 Vastausta artikkeliin “Kettil Bruun -palkinto Soininvaaralle”

 1. AM kirjoitti 13.3.2012 kello 16:23

  Lämpimät onnittelut!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Maltilla kirjoitti 13.3.2012 kello 17:05

  Onnittelut!

  Täytyy todeta että juuri tällainen palkinto on Osmolle aivan omiaan. Hän nimenomaan osaa nostaa keskusteluun yhteiskunnallisia aiheita ja nimenomaan suostuu näin bloginsakin kautta keskustelemaan niistä. Toki joistakin kannanotoista olen (välillä vahvastikin) eri mieltä, mutta Osmo perustelee omat kantansa ja ennen kaikkea sallii niiden kovankin repostelun ja moittimisen ja vielä vastaa asioihin. Hän myös näkee vaivaa koittaessaan yleistajuistaa kirjoillaan varsin monimutkaisia sosiaalipoliittisia kysymyksiä.

  On kansanedustajia jotka ovat poliittisilta mielipiteiltään lähempänä omaa kantaani kuin Osmo. Mutta rehellinen arvio on, että yksikään toinen ei esitä kantojaan yhtä perustellusti ja ennen kaikkea ole avoin kansalaiskeskustelulle. Tämä on erittäin kunnioitettava ominaisuus poliitikossa, Osmon osalta voi jopa uskoa että hän on nimenomaan hoitamassa yhteisiä asioita. Toki oman mielipiteensä muovaaman maailmankuvan kautta, kuten me kaikki, mutta keskustellen. Minusta on jopa parempi, että joku päätyy erilaiseen johtopäätökseen kuin itse olen päätynyt, kunhan se on tehty eri seikat selvästi punniten ja arvovalinnan perusteella, kuin että joku kannattaa omaa mielipidettäni jollakin älämölömäisellä perusteella.

  Jokainen puolue tarvitsisi oman Osmon, niin maamme yhteiskunnallinen keskustelu paranisi selvästi.

  Hienoa että kerrankin palkitaan juuri oikea mies.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Make kirjoitti 13.3.2012 kello 17:19
 4. Anna-Liisa kirjoitti 13.3.2012 kello 17:22

  Onnittelut palkinnosta, jonka olet ansainnut:

  Palkinto myönnetään henkilölle tai ryhmälle, joka toiminnallaan on tuonut uusia merkittäviä tiedollisia virikkeitä suomalaiseen ja pohjoismaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Hannu Oskala kirjoitti 13.3.2012 kello 17:36

  Alkoholitutkimussäätiön palkinolle kelpaa kohottaa maljaa! Skål, kippis, prosit, cheers ja onnittelut!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Pirjo Hiidenmaa kirjoitti 13.3.2012 kello 20:54

  Onneksi olkoon!

  Palkinto jaetaan joka toinen vuosi, sanotaan. Tämän pitäisi sitten olla vuoden 2011 palkinto, vai?

  Hyvät perustelut!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Liian vanha kirjoitti 13.3.2012 kello 21:58

  Onnittelut !

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Seppo Vepsäläinen kirjoitti 13.3.2012 kello 23:31

  Kyllä sattui kohdalleen tämä huomionosoitus.
  Yhteiskunnallisen keskustelun virkeyttäjälle onnea !

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. MIVa kirjoitti 14.3.2012 kello 0:09

  Onnittelen oikein sydämestä.
  Saako sitä uutta kirjaa ostaa täältä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Ila I kirjoitti 14.3.2012 kello 7:42

  Onnea Soininvaaralle ansaitusta palkinnosta! Odotan mielenkiinnolla teosta ”Vihreä politiikka”, jonka pitäisi ilmestyä huomenna 2012-03-15. Mainoksen mukaan ”Vihreä politiikka on Osmo Soininvaaran terävä, hauska ja perusteellinen selvitys vihreästä politiikasta”. Näin mahtavalla nimellä varustettu teos ei voine keskittyä pelkästään kaavoitukseen. Toivottavasti teoksessa käsitellään myös möhläyksiä. Blogiin voisi laittaa jonkin möläys-aiheisen katkelman kommentoitavaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Osmo Soininvaara kirjoitti 14.3.2012 kello 8:55

  Joudut odottamaan noin kuukauden. Kiurja meni vasta kustantanajlle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. sunimh kirjoitti 14.3.2012 kello 7:54

  Siinäpä onkin palkinnonsaajien listassa mukavasti Vihreät, SDP ja RKP edustettuina. Noin 100% osuudella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Matti P kirjoitti 14.3.2012 kello 8:19

  Onneksi olkoon palkinnosta!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. J. M. Korhonen kirjoitti 14.3.2012 kello 9:44

  Onnea! Toivottavasti myös tuleva kirja herättää keskustelua!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. BRG kirjoitti 14.3.2012 kello 18:49

  Onnittelut, teet tärkeätä työtä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Juho Laatu kirjoitti 14.3.2012 kello 20:53

  Onnea, ja kiitos sekä asiallisesta keskustelusta että keskustelua rikastuttavista Helsinki-provoista. 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Markku af Heurlin kirjoitti 15.3.2012 kello 21:27

  Täytyy onnitella. Varsinkin tämä palsta ja sillä käydyt keskustelut olleet avartavia. Kirja Sata-komiteasta selkeä ja seikkaperäinen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. mattik kirjoitti 17.3.2012 kello 19:15

  Vilpittömät onnittelut

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Tauno pulkkinen kirjoitti 26.3.2012 kello 18:30

  Toivon Soinivaaralle voimia taistelussa
  Uraanivoimaa vastaan = siis Suurinta maailma
  Tappavaa
  terroristia— Uraanivouimaa vastaan !

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus