Kartat ilmaiseksi!

21.12.2011 · Aihe: Eduskuntatyö 

Maanmittauslaitos, jonka on virkatyönä pidettävä yllä Suomen karttatietoa, on suunnitellut luovuttavansa nämä tiedot ilmaiseksi kaikkien käyttöön, kuten myös EU suosittelee. Valtiovarainministeriölle ei käy, että luovuttaisiin nykyisistä kartanmyyntituloista, 1,5 miljoonasta eurosta. Kannattaako noin pienistä rahoista edes kinata?

Olen pitänyt VM:n virkamieskuntaa hyvin pätevänä ja asiantuntevana, mutta nyt he kyllä iskevät kirveensä kiveen. On hyvinvointiteorioiden perusasioita, että tällaiset tiedot pitäisi jakaa ilmaiseksi. Kun tieto pitää tuottaa joka tapauksessa, syntyy ilmiselviä hyvinvointitappioita, jos tämän tiedon käytöstä merkittävä osa hinnoitellaan ulos. Yritys on avuton jo senkin vuoksi, että ilmaisia karttoja, tosin huonompia, on saatavilla vaikka kuinka.

 

====

LISÄYS KLO 20:30

Vanhenipa marmatuksen aihe nopeasti. Rahakunta on näköjään tänään päättänyt karttojen maksuttomuudesta. Pitäisi näköjään lukea niitä ryhmäsihteerin lähettämiä hallituksen esityslistoja.

Kommentit

34 Vastausta artikkeliin “Kartat ilmaiseksi!”

 1. juge kirjoitti 21.12.2011 kello 19:14

  “Olen pitänyt VM:n virkamieskuntaa hyvin pätevänä ja asiantuntevana, mutta nyt he kyllä iskevät kirveensä kiveen”

  Ovat muuten tyrmänneet tämän saman esityksen menneiden vuosien aikana ennenkin pari kertaa, nyt tälle vain tuli paljon julkisuutta. Ilman julkisuutta ei olisi virkamiesten esittelyä muutettu.

  Ja se on Maanmittauslaitos.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. pekka kirjoitti 21.12.2011 kello 19:32

  Maa- ja metsätalousministeriö teki näköjään jo päätöksen oman kartta-aineistonsa maksuttomuudesta:

  http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=69278:kartta-aineistot-maksuttomiksi-&catid=2:kotimaa&Itemid=31

  Onko valtionhallinnossa muuten menossa joku laajempi tarkastelu julkisten aineistojen saattamisesta kansalaisten käyttöön maksutta?

  Jos on, niin toivottavasti joku pistää myös Ilmatieteen laitoksen kuriin. Hehän eivät laajasti julkaise reaaliaikaista säätutka ja muuta säätietoa omien maksullisten palvelujensa suojaamiseksi. (poikkeuksena Etelä-Suomen “testbed”-kokeilu, joka onneksi on jatkunut pidempään, kuin alunperin oli kerrottu).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Mikko kirjoitti 21.12.2011 kello 20:27
 4. Sampo Smolander kirjoitti 21.12.2011 kello 20:29
 5. Ville kirjoitti 21.12.2011 kello 20:53

  pekka: Jos on, niin toivottavasti joku pistää myös Ilmatieteen laitoksen kuriin. Hehän eivät laajasti julkaise reaaliaikaista säätutka ja muuta säätietoa omien maksullisten palvelujensa suojaamiseksi. (poikkeuksena Etelä-Suomen “testbed”-kokeilu, joka onneksi on jatkunut pidempään, kuin alunperin oli kerrottu).

  Luulisin, että tässä on jokin tausta-ajatus siitä, että säätiedolla voi tehdä rahaa (kun alalla on kaupallisia toimijoitakin) ja jos Ilmatieteenlaitos saa kehitettyä kaupallista toimintaa, se voitaisiin myydä hyvään hintaan. Itse asiassa taisi olla lähellä, että se oltaisiin myyty jo vuosia sitten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. tj kirjoitti 21.12.2011 kello 21:04

  pekka: Asiasta on kirjattu jopa hallitusohjelmaan (http://www.vn.fi/hallitus/hallitusohjelma/pdf332889/fi.pdf sivu 50):

  Julkisin varoin tuotettuja tietovarantoja avataan kansalaisten ja yritysten käyttöön. Tavoitteena on julkisen sektorin hallinnoimien digitaalisten tietoaineistojen saattaminen helposti uudelleenkäytettä-vässä muodossa tietoverkkojen kautta kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen, viranomaisten, tutkimuk-sen ja koulutuksen hyödynnettäväksi.

  Hieno homma kyllä, ja lisää näitä. Tästä ei ole kauankaan kun PRH idioottimaisesti muutti yritystietojen yksityiskohdat maksulliseksi. Toivottavasti tämäkin puretaan pian.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Evert The NeveRest kirjoitti 21.12.2011 kello 21:21

  Olisi luullut, että Puolustusministeriö olisi älähtänyt. Ei ole pitkä aika, kun ilmakuvauksiin vaadittiin viranomaisten lupa. Nyt on Google kuvannut tarkasti maat ja mannut satelliitilla keneltäkään lupaa kysymättä.

  Valtiovarainministeriön retkeilykerho voisi tehdä sienikartan ja myydä sitä. Sitä ei ainakaan vielä Googlessa ole.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Osmo Soininvaara kirjoitti 22.12.2011 kello 8:48

  Nyt on Google kuvannut tarkasti maat ja mannut satelliitilla keneltäkään lupaa kysymättä.

  Menepä katsomaan Googlesta Santahaminaa. Minun piti tarkistaa, missä se rantapyssy oikein on (vai onko sitä enää), mutta juuri sillä kohdalla oli harmillisesti pilvi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Tavallinen Teknikko kirjoitti 21.12.2011 kello 21:33

  Heh-heh. Vai että kartat ilmaisiksi – joulupukin tuotaviksiko kerran vuodessa joka kotiin.

  No eiköhän koko Yle-veron ja muiden mediamaksujen taustalla ole se, että kun tietokoneilla voidaan lukea, kirjoittaa, ja älytä korvakuulloikkeilla kuunnella ihan mitä vaan, niin eihän tällaista tajunnan virtaa voi jättää rahastamatta ja verottamatta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. LNu kirjoitti 21.12.2011 kello 21:36

  Itsellänikin on jo vuosia pyörinyt mielessä eräs websofta-projekti, joka edellyttäisi kartta- ja sijaintidataa sekä etäisyyslaskelmia. Googlen ehdot ovat vähän ihmetyttäneet ja siten estäneet toimeen tarttumisen. Ehkäpä nyt sitten tulee tarjolle palvelu, jolla homman pystyy toteuttamaan. Kattoo ny…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. juge kirjoitti 21.12.2011 kello 21:44

  pekka:
  Maa- ja metsätalousministeriö teki näköjään jo päätöksen oman kartta-aineistonsa maksuttomuudesta:

  http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=69278:kartta-aineistot-maksuttomiksi-&catid=2:kotimaa&Itemid=31

  Onko valtionhallinnossa muuten menossa joku laajempi tarkastelu julkisten aineistojen saattamisesta kansalaisten käyttöön maksutta?

  Jos on, niin toivottavasti joku pistää myös Ilmatieteen laitoksen kuriin. Hehän eivät laajasti julkaise reaaliaikaista säätutka ja muuta säätietoa omien maksullisten palvelujensa suojaamiseksi. (poikkeuksena Etelä-Suomen “testbed”-kokeilu, joka onneksi on jatkunut pidempään, kuin alunperin oli kerrottu).

  On. Kirjattu hallitusohjelmaan ja PSI-direktiivikin sitä vähän niinkuin edellyttäisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. tpyyluoma kirjoitti 21.12.2011 kello 22:33

  Hieno uutinen, kun on putki päällä niin data niihin karttoihin sitten avoimeksi kanssa, eli tää: http://www.stat.fi/tup/ruututietokanta/index.html

  Voisi tehdä kaikkea kivaa kuten http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=125577&lan=fi sivustosta http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=26336&lan=fi

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. MakeL kirjoitti 21.12.2011 kello 22:51

  @pekka:

  Kyllä valtionhallinnossa on laajempia suunnitelmia. Jo viime keväänä valtioneuvosto antoi asiasta periaatepäätöksen, minkä jälkeen asia on kirjattu sekä hallitusohjelmaan (tosin useaan kohtaan ripotellen) että aivan äskettäin hallitusohjelman strategiseen toimeenpano-ohjelmaan. Nämä asiakirjat muuten olivat painavaa tavaraa, kun VM:n budjettiosaston kantaa vastaan alettiin argumentoida.

  Käsittääkseni yhtään virastoa, kuten Ilmatiedettä, ei erikseen aleta tiristää asiasta, vaan tekeillä on yleinen linjaus, joka tulee aikanaan velvoittamaan ainakin keskushallintoa. Tähän suuntaan viittasivat tänään myös ministereiden Urpilainen ja Koskinen lausunnot (sori, en jaksa kaivaa niihin nyt linkkejä tähän aikaan illasta…)

  Kuntapuolella pk-seutu on jo jään murtanut, ks. http://www.hri.fi 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Osmo Soininvaara kirjoitti 22.12.2011 kello 8:45

  Stakes vapautti tutkimuksiaan verkkoon ennen fuusiotaan, mutta silloin liikuttiinkin jo valtionsisäisten määräysten raja-alueella. Tuohon kevään tarkistukseen pitänee valmistautua kunnolla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. spottu kirjoitti 22.12.2011 kello 2:41

  Julkishallinto on täynnä verovaroin kerättyä tietoa josta yritetään askarrella liiketoimintaa. Esimerkiksi Yritys- ja yhteisötietolaissa nimenomaisesti julkisten tietoverkkojen kautta jaeltuna maksuttomaksi säädetty data maksaa PRH:lta ostettuna 38400 euroa/vuosi.

  Datan vapauttaminen ei ole excel-kysymys, koska sen kaupallistamisen kustannuksia on mahdotonta selvittää jos ja kun tähän ei ole tahtotilaa. Ongelma on pikemminkin inhimillinen, eli mittava määrä ihmisiä loputtomasti ideoimassa, kehittämässä, selvittämässä, speksaamassa, myymässä ja ostamassa mukavasti ilman minkäänlaista tulosvastuuta. Tämä kaikki loppuu jos data jaetaan veloituksetta ulos.

  Jos datan vapauttaminen todella alkaa, oma arvaukseni on että nähdään liuta kehityshankkeita jossa jakelua pyritään “koordinoimaan”, “keskittämään”, “selkiyttämään”, “luomaan yhtenäisiä pelisääntöjä”, “kehittämään metadataa” jnpp.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. antti kirjoitti 22.12.2011 kello 6:44

  Seuraavaksi avoimuuden kohteeksi Ilmatieteenlaitos. Muutaman tuhannen euron tulojen takia pantataan pitkän ajan sääasematilastoja. Pääsisi tilastotieteilijät toteamaan miten hyvin eri ilmastotieteilijöiden algoritmit toimivat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Osmo Soininvaara kirjoitti 22.12.2011 kello 8:39

  Nuo tiedot pitäisi avata, mutta globaalia ilmastonmuutosta ei pysty analysoimaan yhden maan datasta – ei erityisesti maasta, josta ilmastomalleilla ei voida varmuudella sanoa, pitäisikö paikallisen ilmaston lämmetä vain viilentyä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. antti kirjoitti 22.12.2011 kello 9:00

  Osmo Soininvaara:
  Nuo tiedot pitäisi avata, mutta globaalia ilmastonmuutosta ei pysty analysoimaan yhden maan datasta – ei erityisesti maasta, josta ilmastomalleilla ei voida varmuudella sanoa, pitäisikö paikallisen ilmaston lämmetä vain viilentyä.

  Ihan alkuun riittäisi jos voisi verrata miten nuo erilaiset julkaistut (GISS, CRU) lämpötilasarjat korreloisi Ilmatieteen laitoksen omien lämpötilasarjojen kanssa. Voisi edes Suomen osalta arvioida miten GISSin erilaiset korjauskertoimet vaikuttavat Suomen asemien kogdalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Syltty kirjoitti 22.12.2011 kello 9:33

  Suomennetut standardit voisivat olla toinen avaamisen kohde. Ainakin insinöörityö nopeutuisi ja ulkomaan eläville suomenkielisistä standardeista ei ole mitään hyötyä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Panu Heinonen kirjoitti 22.12.2011 kello 9:43

  Mahtavaa.
  Seuraavaksi pitää yhtenäistää kuntien kaava- ja karttajärjestelmät ja saada sekin data avoimesti verkkoon kaikkien hyödynnettäväksi.

  Noin fundamentaalisti pitäisi kaikki valtion ja kuntien data, joka ei sisällä henkilötietoja, olla jo lähtökohtaisesti avointa ja julkista ja järkevästi saatavilla netissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. juge kirjoitti 22.12.2011 kello 10:03

  semmoinen nerous tässä karttojen vapauttamisessa on että Liikennevirasto ei vapauta aineistojaan. Maastotietokannassa on tullut mukana myös syvyystietoja mereltä ja joistakin järvistä. Livi on saanut jonkun osuuden tiedoistaan tuosta puolestatoistamiljoonasta, en tiedä paljonko mutta ehkä muutamankymmentä tonnia. Livi ei vapauta näitä samalla joten ne häviävät tuosta tietosisällöstä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Tapio Peltonen kirjoitti 22.12.2011 kello 10:56

  Tätähän ei voi Suomi yksinään tehdä, mutta standardit pitäisi myös saada ilmaiseksi avoimeen jakoon. On se nyt yksi riivattu kun lainsäädäntö velvoittaa noudattamaan standardeja ja standardit maksavat kymmeniä-satoja euroja kpl. Viron standardointikeskus onneksi kaupittelee iso-standardeja halvemmalla kuin muut.

  Standardien sisältö on monesti oleellisessa mielessä EU-lainsäädännön sisältöä. Mutta se on jollain kommervenkillä saatu tekijänoikeussuojan alaiseksi. Eihän tämä isoille firmoille suuri kustannus ole, mutta ongelma on juuri regressiivisyydessä, ja siinä, että lainsäädännön ja sääntelyn monimutkaistuessa yhä useampaa asiaa yhteiskunnassa ei yksinkertaisesti ole laillista tehdä ellei noudata standardeja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Kalle kirjoitti 22.12.2011 kello 11:17

  Oma käsitykseni VM:stä ei ole ihan noin ruusuinen. Siellä kovia osaajia, mutta työtä tehdään pääosin siiloutuneesti. Vahditaan omaa reviiriä katsomatta kokonaisuutta.

  Tyyppiesimerkkejä siiloutuneesta ajattelusta ovat vaikka energia- ja autoverot. Valmistelijan silmissä tuottavat, mutta mikä on kokonaisvaikutus?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. juupa juu kirjoitti 22.12.2011 kello 11:22

  Tuoltahan http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang= nuo tiedot saa nyt jo ilmaiseksi. Mikä tässä nyt oikein muuttuu?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. juge kirjoitti 22.12.2011 kello 12:03

  juupa juu:
  Tuoltahan http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=nuo tiedot saa nyt jo ilmaiseksi. Mikä tässä nyt oikein muuttuu?

  Mitä tietoja tuolta saa ilmaiseksi?

  Haluaisin ladata koneelleni maastotietokannan ja Suomen ilmakuvat, mistä napista painan?

  Täältä muuten löytyy aika paljon enemmän kaikenlaista aineistoa, joita voisi myös alkaa pikkuhiljaa vapauttelemaan:

  http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Clepe kirjoitti 22.12.2011 kello 12:14

  tpyyluoma:
  Hieno uutinen, kun on putki päällä niin data niihin karttoihin sitten avoimeksi kanssa, eli tää: http://www.stat.fi/tup/ruututietokanta/index.html

  Voisi tehdä kaikkea kivaa kuten http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=125577&lan=fi sivustosta http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=26336&lan=fi

  Tilastokeskuksella on muutenkin paljon tietoa, jota pidetään (tahallaan?) pimenossa.
  Esimerkiksi taajamien asukasluvut ja pinta-alat olisi julkistettava netissä. Tässä maassa on meneillään kuntauudistus joten olisi aika oleellista nähdä missä ihmiset oikeasti asuvat, kun tämä kuntakäsite tässä maassa on jo nyt karannut käsistä.

  Suomessa on paljon aktiivisia ihmisiä jotka tekevät kansalaisaloitteita, mutta jos heille ei tarjota faktoja, aloitteita ei ehkä tule tai jos tulee ne seisovat huteralla pohjalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. TL kirjoitti 22.12.2011 kello 12:26

  juupa juu:
  Tuoltahan nuo tiedot saa nyt jo ilmaiseksi. Mikä tässä nyt oikein muuttuu?

  Tuolla karttapaikassa on vain bittikarttakuvia joissa lukee “Ei kopiointilupaa”. Toki ne saa sieltä helposti omaan käyttöön esim. skriptillä, mutta uusien palveluiden rakentaminen noiden karttojen päälle ei ole ollut virallisesti sallittua. Saati että niistä olisi saanut laillisesti tulostaa muutaman kartan vaikkapa partiolaisten retkikäyttöön.

  Ja tärkeämpi juttu on se että nyt pitäisi päästä käsiksi myös tarkkaan vektorimuotoiseen kartta-aineistoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Lauri kirjoitti 22.12.2011 kello 12:52

  Nyt ollaan vapauttamassa aineisto josta tuollaiset kartat voidaan luoda. Aineiston avulla voit tehdä ihan sellaisen kartan kuin haluat, vaikkapa sellaisen, jossa nätisti polveilevat tiet merkitty vihreällä, jyrkät mäet punaisella ja muuta mukavaa. Näitä karttoja saat myös myydä. Voit myös helposti lisätä kartalle keräämäsi lisäaineiston (esimerkiksi ruuhkatiedot, pizzeriat tai firmasi paikalliskonttorit). Sitten tekemääsi/teettämääsi karttaa voit jakaa tai myydä.

  Ennen kaikkea, kuka tahansa voi tehdä kansalaisen karttapaikkaa paremman palvelun, ihan itse, investoimatta sataa tuhatta aineistoon. Veikkaan että vapautus työllistää kymmeniä/satoja alan ammattilaisia ja uusia yrityksiäkin perustetaan useita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. a_l kirjoitti 22.12.2011 kello 15:11

  Joko poliisin tilastot ovat auki? Saataisiin meillekin jotain tällaista:

  http://sanfrancisco.crimespotting.org

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Eero kirjoitti 22.12.2011 kello 16:20

  Tapio Peltonen: lainsäädäntö velvoittaa noudattamaan standardeja […] Standardien sisältö on monesti oleellisessa mielessä EU-lainsäädännön sisältöä. Mutta se on jollain kommervenkillä saatu tekijänoikeussuojan alaiseksi. […] lainsäädännön ja sääntelyn monimutkaistuessa yhä useampaa asiaa yhteiskunnassa ei yksinkertaisesti ole laillista tehdä ellei noudata standardeja.

  Itse asiasta samaa mieltä, mutta semmoinen tarkennus että laki ja standardit ovat kaksi ihan eri asiaa. Voit vaikkapa valmistaa laillisia tuotteita tuntematta standardien sisältöä lainkaan, ja toisaalta laittomia tuotteita seuraten pilkuntarkasti standardeja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Kalevi Kämäräinen kirjoitti 22.12.2011 kello 17:47

  Kommentti Evert The NeveRestille 21.12.2011 kello 21:21

  Taitaa olla moinen älähtely jo mennyttä maailmaa, kun Israelinkin maantieteeseen voi tutustua Googlen karttojen avulla.

  Terveisin Kalevi Kämäräinen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Sampo Smolander kirjoitti 23.12.2011 kello 0:39

  Kuulemma sen jälkeen kun jenkki-viranomaiset vapauttivat valtion keräämän säädatan, parin vuoden päästä säädataan jatkokäytön ympärille syntynyt yritystoiminta maksoi enemmän veroja kuin säädatan keräämiseen vuosittain kului valtiolta rahaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. juupa juu kirjoitti 23.12.2011 kello 12:02

  Joo hyvä homma ,jos nyt Google tai Nokia tai joku muu toimittaa peruskartan ilmaiseksi kännykkääni, jota voi kosketusnäytöllä zoomailla sopivaan mittakaavaan. Tämä on kätevää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Marko Hamilo kirjoitti 30.12.2011 kello 18:06

  Jos kerran merikartat ovat vielä kassan takana, niin siinäpä kansanedustajalle tehtävää. On älytöntä, jos rahassa säästävät veneilijät ajavat karille siksi että navigoivat vanhoilla merikartoilla tai jopa ilman. Ihan älyttömiä hyvinvointitappioita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Jätä vastaus