_

Ode radiossa 4.11.2011 hyvinvointiyhteiskunnasta

Yle Radio Suomi, Ajantasa 4.11.2011

Hyvinvointiyhteiskunta. nyt.

“Millainen hyvinvointiyhteiskunta olisi, jos se rakennettaisiin nyt – keskustelemassa kansanedustaja Osmo Soininvaara ja sosiaalipolitiikan professori Anneli Anttonen.”

Kuuntele tallenne tästä. (minuutit 07:40 – 26:42)

35 thoughts on “Ode radiossa 4.11.2011 hyvinvointiyhteiskunnasta

  1. Nämä tällaiset keskustelut näyttävät menevän aina saman kaavan mukaan: Miten jaamme ne rahat.

    Sen sijaan pitäisi alkaa siitä, että miten saamme kasaan riitävän määrän sitä jaettavaa, jotta hyvinvointimme voidaan rahoittaa.

    Tästä ei kuitenkaan kukaan halua keskustella. Ei tälläkään kertaa.

    Jaettavan saamiseen tarvitaan kannattavia kauppoja, joista saadaan tuottavaa työtä, ja sitä kautta talouskasvua ja verotuloja.

    Muuta keinoa ei sitten pidemmän päälle olekkaan.

    Mitenkäs niitä kaivattuja, varsinkin tärkeitä vienti-kauppoja saadaan riittävästi?

    Siten, että suurin lisätyöpaikkoja luova sektori, käytännössä PK-yrittäjä, käy ne kaupat sieltä ulkomailta taistelemassa kotiin.

    Nykyisessä globaalikilpailussa tämä puolestaan tavallisesti edellyttää pitkä-aikaista panostusta, huippuosaamista ja merkittävää riskinottoa.

    Tästä ei PK-yrittäjä kuitenkaan nyky-Suomessa saa oikeudenmukaista korvausta, vaan hänet tupla-verotetaan kuralle (verot helposti yli 50%).

    Tämä surkea tilanne on seurausta meillä vallitsevasta perus-marxilaisesta ilmapiiristä, jolloin reagoidaan ideologian sokaisemana suorastaan raivoisasti tuloerojen kasvua vastaan.

    Jotta PK-yrittäjän kannattaa taistella niistä kaupoista, hänen tulee saada kunnollinen ja oikeudenmukainen korvaus panostuksestaan ja riskinotostaan, sekä muitten työllistämisestä.

    Tämä on oikeudenmukaista tuloerojen kasvattamista, josta hyötyvät kaikki.

    Tämä on kuitenkin yhteiskunnallisen keskustelumme sokea piste, josta aiheutuvat ongelmat pitää pikimmiten ratkaista, ettei jouduta sille Kreikan tielle.

    Seppo Korppoo
    Yrittäjä, joka ottaa kovaa riskiä, tuo vienti-kaupoja kotiin ja työllistää

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  2. Tässä muutama huomio.

    Olen ehdottoman samaa mieltä siitä, että työllisyysaste on suurin ongelma. Sen korjaaminen antaisi meille paljon lisää resursseja käyttöön.

    Samoin mallin yksinkertainen ja selkiyttäminen olisi hieno järjestelmän kokonaistehokkuutta parantava tavoite.

    Singaporen malli ei ole ongelmaton. Jos ihmiset joutuvat maksamaan pienet sairautensa itse, he voivat ryhtyä säästämään terveyskuluissa, eivätkä mene lääkäriin. Rikkaalle maalle paras malli voisi olla sellainen, joka houkuttelee ihmiset hoitamaan kaikki vaivansa kuntoon. Jokin pieni kynnysmaksu, joka jarruttaa sopivasti täysin turhaa lääkärissä ramppaamista, voisi olla paikallaan, mutta ei enempää.

    Palkkojen nousu ei selitä kunnolla sitä, että palveluita joudutaan jopa supistamaan nyt, kun Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Vaikka peruspalveluita tuottavan henkilökunnan palkat syövätkin yhtä suuren prosentin kakusta kuin toisen maailmansodan jälkeen, on näistä peruskuluista yli jäävä rahamäärä nyt huomattavasti suurempi korkeamman tulotasomme vuoksi. Kyse on siis myös siitä, että ihmiset käyvät mieluummin pari kertaa vuodessa ulkomaanmatkalla, kuin ylläpitävät hyviä peruspalveluita. Tai kai kyse on poliitikoista, jotka eivät uskalla ehdottaa rahan siirtämistä kulutksesta peruspalveluihin. Sodan jälkeen kansalaisten kulutusjuhlinta oli huomattavasti vaatimattomampaa kuin nyt, mutta peruspalveluihin laitettiin silti rahaa. Peruspalveluita pitäisi siis parantaa, ei huonontaa.

    Hyvien peruspalveluiden ja muun turvaverkon ylläpitäminn on myös yhteiskunnalle kokonaitaloudellisesti kannattava investointi, sillä se vapauttaa ihmisiä rakentavaan työhön sen sijaan, että he joutuisivat itse järjestelemään omaa perusturvallisuuttaan kuntoon.

    Otan myös vapauden olettaa, että yhteikunnan hallintorakenteisiin on kertynyt kuonaa 40-luvun jälkeen, ja tämä yleisrasite syö osan niistä rahoista, jotka puhtaalta pöydältä lähdettäessä voitaisiin käyttää paermmin peruspalveluihin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  3. Voisiko Seppo Korppoo siirtää yrityksensä Viroon ja kertoa miten sitten menee? Alituinen valitus eri palstoilla alkaa tuntua turhalta. Varmaan paljon on täällä syvältä, mutta nykyään kai jokainen voi paikkansa valita, vai onko sekin huono juttu? Toki ymmärrän isänmaallisen ajatuksen, mutten ikinä ymmärrä yksilöä, joka itkee joka paikasa ja kuitenkin voisi omalta kohdaltansa asian hoitaa. Ehkä Suomi sen kestäisi.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  4. Seppo Korppoo: “Sen sijaan pitäisi alkaa siitä, että miten saamme kasaan riitävän määrän sitä jaettavaa jne. jne. jne.”

    Jos teemana on “Hyvinvointiyhteiskunta. nyt.” ei pitäisi keskustella siitä, miten yrittäjä saisi enemmän rahaa ja välttäisi veroja. Mutta niinhän se on, että joka härillä ajaa, se häristä puhuu – kuten jo muinaiset roomalaiset tiesivät.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  5. Vihreät haluavat kasvattaa eriarvoisuutta ja tuloeroja.

    Hyvä esimerkki on armeijan ruokahuolto, vihreät olivat vaan kielenä kuinka paljon leikataan henkilökunnan palkkoja

    Vihreät hyökkäsivät pienipalkkaisten naisten kimppuun ,valtiontalouden säästöt halutaan repiä pienipalkkaisimpien selkänahasta.

    Siitäpä riittää korotusta kansanedustajienkin palkkioiden korotukseen

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  6. Juho Laadulle
    Kirjoitit:”Otan myös vapauden olettaa, että yhteiskunnan hallintorakenteisiin on kertynyt kuonaa 40-luvun jälkeen, ja tämä yleisrasite syö osan niistä rahoista, jotka puhtaalta pöydältä lähdettäessa voitaisiin käyttää paremmin peruspalveluihin”.

    Tämä “yleisrasite” on vähän vanhempaa perua, mutta täyttä muuten määritelmän. Kysymys on Suomen virallisesta kaksikielisyydestä. Pientä 5%:n vähemmistöä varten pidetään yllä kaksikielistä byrokratiaa, vaikka ruotsinkieliset voisivat vaivattomasti käyttää suomenkielisiä palveluita. Kysymys on valtavasta menoerästä joka vuosi.

    On aika käynnistää kansalaiskeskustelu Suomen muuttamisesta virallisesti yksikieliseksi, suomenkieliseksi maaksi. Keskustelun pohjaksi tarvitaan tieto kaksikielisyyden aiheuttamista kuluista.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  7. Liian Vanha: “Hyvä esimerkki on armeijan ruokahuolto, vihreät olivat vaan kielenä kuinka paljon leikataan henkilökunnan palkkoja.”

    Hyvä esimerkki tosiaan, mutta täyttä puppua. Vai että ruokahuoltoa leikataan ja henkilökunnan palkkoja. Sissimuonille varmaan kaikki…
    Ei taida kenraalikunnasta montakaan vihreää löytyä – ja siellä säästöjen käytännön toteutuksesta päätetään.
    Ja tämä siis liittyy hyvinvointiyhteiskuntaan, miten?

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  8. Suomen yhteiskuntamalli on globaali altruistinen sosiaalidemokratia (neologismini). Talouskriisi saattaa antaa radikaalin mahdollisuuden kehittää uusi toimivampi yhteiskuntamalli. Mahdollista on myös unohtaa hyvinvointiyhteiskunta ja siirtyä liberalistisempaan suuntaan (ikävä suunta). Leikkauksilta ja priorisoinneilta ei voida välttyä, sillä kestävyysvaje on mittava.

    “Globaali altruismi” on nopeimmin kasvava kustannus. Kehitysyhteistyövarat nousevat pian yli 1,5 miljardin ja humanitäärisen maahanmuuton kulut nousevat vuosi vuodelta. Vihreä ystäväni myönsi, että olisi poliittisesti korrektimpaa vaatia perusturvan puolittamista kuin hum. maahanmuuton rajoittamista. Huhhuh! No näkee sen sokia Reettakin, että ei tämä johda hyvään.

    Perussuomalaisten nousu saattaa heikentää SAK:n ja co. valtaa siinä määrin, että perustulo saattaa mennä läpi seuraavan 7 vuoden kuluessa jossain muodossa. Järjestelmä vaatii myös muita radikaaleja virtaviivaistuksia ja tehostuksia.

    Ps. Pahoittelen, että tuon toistamiseen tapetille *maailma versus kansalaistemme etu*-vastakkainasettelun. En ole rasisti ja pidän etnisistä ihmisistä. Uskon, että ymmärrät mitä tarkoitan. Analyyttinen realismi on hyvä pohja päätöksille.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  9. Olen itsekin ollut tällaise ulkoistuksen kohde, eikä minulla ole mitään harhakuvaa , miten suurimmalle osalle henkilöstöstä käy tässä prosessissa.

    Sama on toistunut kaikissa muissakin valtion ja kuntien ulkoistuksissa

    Eli 10 % edut paranevat ja 90 % heikkenevät

    Ja tuskinpa tuo Uusi Suomikaan mikään Pravda on ?

    http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117041-400-%E2%82%AC-palkka-ale-uhkaa-%E2%80%93-puolustusvoimissa-protesti

    Osmon ei kannattaisi olla noin sinisilmäinen tai esittää tyhmää

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  10. MIVa: “Voisiko Seppo Korppoo siirtää yrityksensä Viroon…”

    Toimin tällä hetkellä kolmessa maassa ja lisäisin mielelläni työpaikkoja isänmaassani, jos se vain olisi mahdollista.

    En ollenkaan ruikuta omasta puolestani, sillä minulla menee kohtalaisen hyvin.

    Käy vaan surku niitä tuhansia kolleegoja, jotka ovat jääneet perusmarxilaisten / Tiitisen-listalaisten panttivangeiksi Suomeen.

    Elämme nyt rajua ja armotonta rakennemuutosta, jolloin saa haavi auki katsella kuinka Euroopan “konkurssipesästä” mennään ruikuttamaan almuja Kiinasta.

    Suomi elää nyt investointilamassa ja meiltä puuttuu noin 300 000 tuottavaa työpaikkaa, jotta voisimme säilyttää hyvinvontipalvelumme.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  11. MIVA
    Voisiko Seppo Korppoo siirtää yrityksensä Viroon ja kertoa miten sitten menee?

    No jostain syystä esimerkiksi suomalaisen pörssiyritys F-Securen verkkokauppa on saksalainen. Onkohan saksassa niin paljon parempia nettisivujen pyörittäjiä vai mistä on kyse?

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  12. Kiitos Vihreille kohtuullisemman perusturvan edistämisestä =) Erityisesti Vihreiden ja Keskustan ajama takuueläke oikeudenmukaistaa nuorena vammautuneiden asemaa.

    Saan itse takuueläkettä. Sairastuin vaikeaan mielensairauteen kesken yliopisto-opintojen. Teen toiminimellä töitä silloin tällöin isäni kanssa takuueläkkeen päälle, tällöin se toimii perustulona. Tienausraja on 600 euroa kuussa ja lisätienesti vaikuttaa radikaalisti asumistukeen ja verorasitteeseen.

    Aikaisemmin olen äänestänyt vihreitä ( Meri-Kukka Forsiusta), mutta sinisilmäinen maahanmuuttopollitiikka sai minut liittymään perussuomalaisiin. Meidän tulisi kylmän viileästi keskustella tulijoiden sopeutumisodotteesta teollistuneeseen yhteiskuntaan, kuten Ode taannoin virkkoi. Muutoin meidän tiemme on liberalistinen anglosaksinen yhteiskuntajärjestys, jossa jokainen vastaa itsestään.

    Sosiaalidemokraattinen malli murtuu, mikäli kustannukset nousevat yli keskiluokan maksuhalukkuuden. Elatuksen varassa olevan luokan kasvattaminen johtaa amerikkalaiseen malliin. Tummaihoiset ja valkoinen “roskasakki” ovat siellä ja pian täällä oman onnensa nojassa. Aasialaiset ja eurooppalaisperäiset pitävät ansionsa omana hyvänään, yhteistä tahtoa muodostaa tulonsiirtoihin perustuva yhteiskunta ei ole. Väittämäni ei koske yksittäistapauksia, afroissa huippuja toki sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. Kognitiivinen profiili on kuitenkin keskimäärin erilainen luonnonvalinnan tuotoksena. Valikoiva maahanmuutto on ratkaisu.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  13. “Ei taida kenraalikunnasta montakaan vihreää löytyä – ja siellä säästöjen käytännön toteutuksesta päätetään.
    Ja tämä siis liittyy hyvinvointiyhteiskuntaan, miten?”

    Yhtiöittäminen vaati hallituksen päätöksen ja hallitus voi myös asettaa reunaehtoja päätökseesnä

    Tietääkseni meillä ei ole vielä sotilasdikdatuuria vaan poliittinen hallitus ?

    Sallimalla kenraaleille työehtosopimusshoppailu ajetaan jo valmiiksi pienipalkkaiset sossun luukulle.

    Muiden etujen polkeminen toisten kustannuksella lienee sitä hyvinvointiyhetiskuntaa ???

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  14. papparainen: “Kognitiivinen profiili on kuitenkin keskimäärin erilainen luonnonvalinnan tuotoksena.”

    Tämä on off-topic, mutta alan tutkijana on pakko yrittää katkaista näiltä huhuilta siivet:

    Eri “rotujen” välisistä eroista älykkyyden tai muiden henkisten ominaisuuksien suhteen ei ole mitään tieteellisesti päteviä todisteita.

    Erojen olemassaolo on toki teoriassa mahdollista, mutta pätevien todisteiden hankkiminen on äärimmäisen vaikeaa – koska henkisiä ominaisuuksia on vaikea mitata, ja koska niihin vaikuttaa niin moni seikka. Luonnonvalinnan vaikutuksesta ymmärrämme vielä tätäkin vähemmän.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  15. Eri “rotujen” välisistä eroista fyysisissä ominaisuuksissa ei ole mitään tieteellisesti validia näyttöä. Niihin vaikuttaa nimittäin niin moni vielä tuntematon tekijä ja mittaaminenkin vaikeaa, kun systemaattinen mittausvirhe toistunut miljoonissa mittauksissa ja kisoissa. Mutta aina vain tumma mies näyttää kipittävän kovempaa, missä lie vika?

    Kun kriitikot haluavat keskustella asioista faktapohjaisesti runsaan evidenssin kera, niin keskustelu sivuutetaan selvästi tunnepohjaisin perustein ja keskustelu muistuttaa kiistelyä karismaattisen uskovaisen kanssa. Tatu Vanhasen keräämään runsaaseen tutkimusaineistoon kannattaa perehtyä tai kysyä Odelta tilastollisen ajattelun oppitunti.

    Minulla on ystävinä tai ainakin juttukavereina ollut ihmisiä eri kulttuuripiireistä ja kiistellyistä “roduista”. Keskustelut ovat olleet aivan eri tavalla antoisia kuin kotisuomalaisten sinisilmäisten “vihervasemmistolaisten” kanssa. Ja ei ihmisen ihmisarvo riipu älykkyydestä tai kyvystä tuottaa lisäarvoa taloudellemme! On kaikkien etu, että tietyt reaaliteetit otetaan huomioon ja autetaan oikealla tavalla ihmisiä. Myös ekologiset seikat tulee ottaa huomioon, elämä Suomessa jättää valtavan ekologisen jalanjäljen.

    Oma lisäarvoni Suomen taloudelle on rankasti negatiivinen ja kognitiiviset kykyni sangen ailahtelevaiset. Maailmassa on miljoonia itseäni tuottavampia ja älykkäämpiä “afrikkalaisia”, Kiinassa ja Intiassa on satoja miljoonia tuottoisia yksilöitä.

    Yhteiskunnan on kehityttävä vakaalla pohjalla, tiettyjä virheitä ei pystytä korjaamaan jälkikäteen. Yhteiskunta vaatii hyvän huoltosuhteen, jotta sosiaaliset ongelmat kyetään hoitamaan. Suomi ajautuu vakavaan kriisiin huoltosuhteen heikentyessä…

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  16. “Globaali altruismi” on nopeimmin kasvava kustannus. Kehitysyhteistyövarat nousevat pian yli 1,5 miljardin ja humanitäärisen maahanmuuton kulut nousevat vuosi vuodelta.

    On tosi vaikea nähdä miten kehitysyhteistövarat voisivat olla jotenkin huono juttu jos pikkulapsia kuolee nälkään avun kohdealueilla, “as we speak”

    Sen sijaan globaalien pankkikonserneiden voitonmaksimoinnin varmistaminen, a.k.a.”kreikka paketit”, moninkertaisilla summilla, tai kaikkein rikkaimpien miljardien veronkierron hiljainen hyväksyminen ovat varmasti hyvinvointiyhteiskuntaa murentavia ilmiöitä.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  17. Varsin hyvä radiokeskustelu. Tuohon vakuutusperusteisen järjestelmän lyttämiseen pitäisi vain vastustajien keksiä vähän perustellumpia “varoittavia” esimerkkejä, kuin USA:n malli tai lasten sairausvakuutus 90-luvulla. Lasten sairausvakuutus oli alussa käytännössä avoin shekki laskuttaa vakuutusyhtiöltä mitä vain.
    Keski-Euroopassa toimivissa vakuutusperusteisissa järjestelmissä on tiukasti säädellyt hinnat vakuutusyhtiön ja lääkäreiden kesken. Ja kun potilas on lääkärille palkan tuova asiakas eikä budjettia tuhlaava riesa, on hoidon saatavuus aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Sellaisesta järjestelmästä mielellään enemmän maksaisikin..

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  18. Emilia kirjoitti:
    “koska henkisiä ominaisuuksia on vaikea mitata

    Itse en ole älykkyystutkija, psykologi enkä ollenkaan ihmistieteilijä. Haluan kuitenkin huomauttaa että v. 1994 52 kappaletta amerikkalaisia psykologian professoreita, tutkijoita, ja muita sen tapaisia, julkaisi lausunnon “Mainstream Science on Intelligence” jossa lausuvat mm. että:

    “Intelligence, so defined, can be measured, and intelligence tests measure it well. They are among the most accurate (in technical terms, reliable and valid) of all psychological tests and assessments.”

    Jos tuo vuoden 1994 lausunto ei ole nykytiedon valossa jo ehtinyt vanhentua (minä en voi tietää), niin vaikuttaa siltä että henkisten ominaisuuksien (tai ainakin älykkyyden) mittaamisen vaikeudesta on psykologien keskuudessa (ainakin) kahta erilaista koulukuntaa, toisten mielestä mittaaminen on vaikeaa – kuten Emilia sanoo – ja toisten mielestä hyvinkin mahdollista.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mainstream_Science_on_Intelligence

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  19. Nykyisin hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on globaalisaation puristuksessa. Jos yrität verottaa liiaksi, yrittäjät ja pääoma häipyvät muualle. Jos maksat liian isoja palkkoja, kilpailukyky ja työpaikat katoavat.

    Hyvinvointierot kasvavat ja mahdollisuudet tasata niitä supistuvat. Sama ilmiö rajoittaa meidän mahdollisuuksia korjata velkaongelmamme. Vaikka voisimme periaatteessa veroja korottamalla korjata julkiset alijäämämme, emme voi sitä globaalissa taloudessa tehdä. Sen vuoksi Eurooopan pitää kerjätä Kiinalta apua.

    Vaikka vasemmiston ja ay-liikeen historialliset saavutukset ovat kiistattomat, niin demareiden mahdollisimman laajamittaisten ilmaisten palvelujen ajattelutapa on sopimaton nykypäivään. Yliopisto-opetus, osa terveydenhuollosta jne. on laitettava maksullisiksi huolimatta ikävistä negatiivista vaikutuksista. Sama kehitys ajaa kohti asunalueiden eriytymistä jne.

    Se, että olemme halunneet hyödyntää globaalisaation edut, on toisaalta vienyt meidät globaalisaation ansaan. Emme voi enää rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaamme puhtaalta pöydältä siten kuin sen haluaisimme. Kysymys tuleekin meidän eteen kovin pian siinä muodossa, että mistä kohdista me pakon edessä leikkaamme Kreikan tyyliin hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteita.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  20. Myös terveyskeskusjärjestelmää ollaan ajamassa alas
    Olin jonkin aikaa siellä asiakkaana, mutta kun palvelu oli sitä, että taudin pitää olla jo pitkälle edistynyt ja henkilö välittömässä kuolemanvaarssa ennen kuin pääsee lääkärille, niin pakko oli luopua palvelusta.

    Terveyskeskus toimii usalaiseen malliin: köyhä pääsee hoitoon, mutta vasta kun tautia ei enää voi parantaa.Tämänhän myönsi jo Helsingin kaupungin edustajakin budjettivalmistelun yhteydessä

    “Puolueen ryhmänjohtaja Tatu Rauhamäki epäilee, että on olemassa riski, että maksun poistaminen ruuhkauttaisi terveyskeskukset.

    Silloin sinne hakeuduttaisiin muun kuin akuutin hoidon tarpeessa.”

    Eli terkkari ei tee enää ennaltaehkäisevää työtä kuten työterveyshuolto.

    Miksi minun pitää maksaa veroja 0-palvelusta ?

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  21. “Hyvinvointierot kasvavat ja mahdollisuudet tasata niitä supistuvat. ”

    Baltiassa tämä näkyy voimakkaana väestön vähenemisenä esim Virosta on väestö vähentynyt itsenäisyyden aikana yli 300000 henkeä, Latviasta yli 700000
    Pieni syntyvyys aiheuttaa sen, että n puolet hävikistä tulee muutosta mullan alle.

    Suomikin oli samssa tilanteessa 60-70-lukujen taitteessa kun liki 500000 ihmistä muutti Ruotsiin parempien olojen vuoksi.
    Kun tehdassalit olivat tyhjiä kesäloman jälkeen niin Suomessakin alettiin kehittää eurooppalaismallista sosiaaliturvaa

    Duunari nostaa kytkintä akateemista ja omistajaa vikkelämmin, nytkin maastamuuttajat ovat 80 % ei-akateemisia

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  22. Liian vanha
    Olin jonkin aikaa siellä asiakkaana, mutta kun palvelu oli sitä, että taudin pitää olla jo pitkälle edistynyt ja henkilö välittömässä kuolemanvaarssa ennen kuin pääsee lääkärille,

    Mitähän tapahtuisi, jos TK-maksut poistettaisiin, jolloin terveydenhuollon rahoituksesta katoaisi jotain parikytä prossaa ja samaan aikaan päivystyksseen tunkisi lisää porukkaa mm. yksityiseltä (koska hintaero yksityiseen levenisi) ja tietenkin muuten vaan juttelemaan vaivoistansa?

    Jos rahaa vähennetään ja palveluiden kysyntää voimistetaan, paraneeko palvelu vai heikkeneekö?

    Demareiden heitot maksujen poistoista ilman minkäänlaista ehdotusta siitä, mistä kunnille lankeava miljardiluokan lisälaskun rahoitus revitään, on ihan puhdasta sataprosenttista populismia. Vielä paljon pahempaa populismia mitä Soini joukkioineen kuunaan keksisi.

    Kun kokoomuslaiset joutuvat kertomaan ettei joulupukkia ole olemassa, demarit voivat haukkua heitä sydämettömiksi ja sitten tietenkin heti perään perussuomalaisia populisteiksi ja kehua Suomelle saatuja vakuuksia.

    Maria G on kyllä pohjanoteeraus. Naisministerimme eivät kyllä ole koskaan muutenkaan vakuuttanee, Urpilainenkaan ei vakuuta ketään. Nykyisen ja edellisen hallituksen pahimmat tunarit ovat olleet kaikki naisia (Linden, Anttila, Kyllänen…).

    Eipä yllätä, tuota ne kiintiöt teettää.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  23. ‘On tosi vaikea nähdä miten kehitysyhteistövarat voisivat olla jotenkin huono juttu jos pikkulapsia kuolee nälkään avun kohdealueilla, “as we speak”’ (Timo H)
    Se, onko asia hyvä vai huono riippuu seurauksista eikä tarkoituksista. Yhtenä esimerkkinä huonosti harkitun avustuksen tuloksista voi ottaa vaikka Kongon sisällissodan. Se alkoi Ruandan sisällissodan jatkona, ja Ruandan sota jatkui siksi, että avustusjärjestöt tuuppasivat rajatomasti apua Ruandan kansanmurhahallinnon kannattajille, jotka olivat paenneet Kongon puolelle. Tällä avulla jatkettiin sotaa, kunnes Ruandan uusi hallitus kyllästyi ja lähetti joukkonsa Kongoon. Loppu on historiaa, samoin kuin muutama miljoona kongolainen.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  24. Luodaan uusi toimiva ja oikeudenmukainen yhteiskunta!

    1. Poistetaan tulonsiirrot ja yhteiskunnan kustantamat palvelut, ne eivät kuulu tuottavien ihmisten kustannettavaksi
    a. koulut peruskoulusta eteenpäin maksullisiksi
    b. yleinen terveydenhuoltojärjestelmä purettava
    c. kaikki tulonsiirrot ajettava alas, korostettava ihmisten omaa vastuuta!
    d. Vapaaehtoisjärjestöt ja kirkot saavat huolehtia köyhien hätäavusta. Valtio voi tarjota ruokakuponkeja.

    2. Lasketaan tuottavien ihmisten verotus kohtuulliselle tasolle, Viron tasavero-malli on hyvä.
    a.tuottavuus paranee työnteon tullessa kannattavaksi
    b.myös keskiluokka kerää entistä suurempia omaisuuksia

    3. Rangaistuksia rikoksista kovennettava rajusti ja poliisin resursseihin tulisi satsata moninkertaisesti
    a. oikeusjärjestelmän uskottavuus kansalaisten silmissä palautettava
    b. tulonsiirtojen lopettaminen lisää rikollisuutta, mutta se on hinta, mikä tuottavan kansanosan kannattaa maksaa korkeammasta elintasosta

    4. Maahanmuutto ei ole ongelma, sitä kannattaa lisätä työvoiman saatavuuden turvaamiseksi
    a. ay-liikkeen vallan kaventaminen mahdollistaa edullisen työvoiman saatavuuden, se lisää tuottavan väestönosan varallisuutta
    b. humanitäärinen maahanmuutto mahdollistaa loppumattoman työvoiman “luuta”-duuneihin, kunhan perusturva ja palvelut on ajettu kannustavalle tasolle (alas).

    5. Ympäristöpolitiikka
    a. Kuka muu pitää huolta ympäristöstä jos ei valtio sitä tee?
    b. Kulutus- ja ympäristöveroja tulee asteittain korottaa, se lisää alaluokan vastuuta yhteiskuntamme ylläpidosta

    6. Globaalivastuu ja EU
    a. kehitysapua asteittain nostettava, se lisää Suomen uskottavuutta YK:ssa solidaarisen politiikan edelläkävijänä
    b. EU:n mallioppilaana on hyvä olla

    ***provo*** tuollainen yhteiskunta on vielä mahdollinen, jos asioita ei ajatella pintaa syvemmältä. Monissa vauraissa maissa tämä on vallitseva systeemi, jolla on kansan enemmistön vakaa kannatus.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  25. Tosiasia on kuitenkin se että moniportainen ja väyläinen terveydenhuoltojärjestelmä on saanut kritiikkiä siitä että se on epätasa-arvoinen.

    Työterveyshuolto on työllisillä ja muilla muita järjestelmiä. Kelan maksamia korvauksia maksetaan ostetusta yksityisestä hoidosta.

    Terveydenhoitomaksut ovat regressiivisiä ja maksukattokaan ei taida tulla heti avuksi.

    Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 asiakasmaksujen määrä kunnilla ja kuntayhtymillä oli sote-puolella noin 1,5 miljardia euroa ja sen verran pitäisi valtionosuuksia nostaa jos koko nuo asiakasmaksut poistettaisiin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  26. “Mitähän tapahtuisi, jos TK-maksut poistettaisiin, jolloin terveydenhuollon rahoituksesta katoaisi jotain parikytä prossaa ja samaan aikaan päivystyksseen tunkisi lisää porukkaa mm. yksityiseltä (koska hintaero yksityiseen levenisi) ja tietenkin muuten vaan juttelemaan vaivoistansa?”

    Nythän ei pääse muuuhun kuin päivystykseen eli taudin annetaan muhia niin pitkään, että sen parantaminen maksaa moninverroin tuon säästön

    Erikoissairaanhoito on kalliimpaa kuin terkkarikäynti ajoissa

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  27. “Mitähän tapahtuisi, jos TK-maksut poistettaisiin, jolloin terveydenhuollon rahoituksesta katoaisi jotain parikytä prossaa ”

    TK-käynneistä on 25-30 % työantajien vaatimien sairastodistusten kirjoittelua. Ne voisi siirtää työantajien maksettavaksi ,joten nuo 20 pinnaa palautuisi oikeaan tervydenhoitoon

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  28. Liian vanha
    TK-käynneistä on 25-30 % työantajien vaatimien sairastodistusten kirjoittelua. Ne voisi siirtää työantajien maksettavaksi ,joten nuo 20 pinnaa palautuisi oikeaan tervydenhoitoon

    Tuossa tapauksessa olisi syytä siirtyä Ruotsin malliin eli ensimmäinen päivä sairastamista menee omaan piikkiin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  29. liian vanha:

    TK-käynneistä on 25-30 % työantajien vaatimien sairastodistusten kirjoittelua.

    Esitäpä joku lähde tuolle väitteelle. Kuulostaa hyvin epäuskottavalta, koska valtaosa terveyskeskusten asiakkaista on työelämän ulkopuolella olevia (eläkeläiset jne,,,).

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  30. Seppo Korppoolle ja muille “oikeudenmukaisten tuloerojen” kannattajille suosittelen esimerkiksi tätä lyhyttä puhetta siitä mihin suuret tuloerot johtavat: http://www.ted.com/talks/lang/eng/richard_wilkinson.html

    Lyhennettynä: tuloerot – oli niiden syy mikä vain – näyttäisi johtavan lähes aina koko yhteiskunnan kannalta epähaluttaviin ilmiöihin, kuten esimerkiksi suurempaan rikollisuuteen ja huonompaan terveyteen. Tältä pohjalta tuloerojen kasvua kannattaisi vastustaa vaikka itse sattuisikin kuulumaan siihen rikkaimpaan kansanosaan.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.