_

Demareilta jyrkkä vaatimus tehdä kuten oli tarkoitus

Helsingin kaupunginvaltuustossa, joka vilisee johtavia poliitikkoja, ihmeteltiin eilen joukolla demarien  pitkää vaatimuslistaa Portugali-tuelle. Pihviä etsittiin oikein suurennuslasilla. Oikein mitään uutta ei löytynyt – tai joidenkin mielestä kaksi kohtaa, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä. Pääasiassa vaadittiin Suomen neuvottelijoiden edistävän tavoitteita, joita on koko ajan edistetty.

Uutuutena voidaan ehkä pitää vakuuksien vaatimista uusilta lainoilta. Mutta käviköhän tässäkin niin, että suuret EU-maat ehtivät sopia tästäkin lauantaina kokouksessa, jota ei missään tapauksessa koskaan pidetty? Minä luulin, että vaatimus pankkiverosta vaikka kansallisena ratkaisuna olisi uusi, mutta kokoomuslähteet kertoivat, että porvarihallitus on jo pannut sen ihan omasta aloitteestaan valmisteluun.

Aatehistoriallisesti merkittävä on demarien vaatimus laajasta yksityistämisohjelmasta Portugalissa: valtion on myytävä omaisuuttaan. Vaatijana ei ollut siis haudan takaa Milton Friedman eikä IMF vaan Forssan ohjelman sovellutuksena Suomen sosiaalidemokraattinen puolue.

Nyt jäämme vain odottamaan, kelpaavatko Kiviniemen hallituksen linjaukset myös perussuomalaisille.

44 thoughts on “Demareilta jyrkkä vaatimus tehdä kuten oli tarkoitus

 1. Heinäluoman puheiden mukaan Suomi vaatii tästä eteenpäin nyt vakuudet antamiinsa takauksiin. Näinollen Suomi saisi senioriteetin lainoihinsa muihin takaajiin nähden. Kuinkahan tämä menee läpi muissa maissa , sillä ei kai ole mahdollista, että koko 500 miljardille hankitaan vakuudet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Aatehistoriallisesti merkittävä on demarien vaatimus laajasta yksityistämisohjelmasta Portugalissa

  🙂

  Ykkösaamusta lisää aiheesta kotimaa on eri maa.

  Haastattelija: Portugalin tuen saamisen ehtoina on että vähännetään julkisia virkoja, leiktaan eläkkeitä, työttömyyskorvausten maksuaika rajataan enimmillään puoleentoista vuoteen. Jouko Skinnari, onko tässä jotain sellaista mikä tulee ehkä esiin seuraavassa hallilutusohjelmassa

  Skinnari: No. Ei… tällä tavoin. Kyllä meilläkin täytyy tehdä säästöjä. Mutta ne ovat toisella tavalla tapahtuvia. Kyllä meidän täytyy nyt saada semmoinen innostunut tekemisen meininki Suomeen, jossa teollisuuden ja palveluelinkeinojen kehittäminen koko maata kattavasti lähtee liikeelle…

  Kuuden minuutin kohdalla, http://areena.yle.fi/audio/1305180582753

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Aatehistoriallisesti merkittävä on demarien vaatimus laajasta yksityistämisohjelmasta Portugalissa: valtion on myytävä omaisuuttaan. Vaatijana ei ollut siis haudan takaa Milton Freedman eikä IMF vaan Forssan ohjelman sovellutuksena Suomen sosiaalidemokraattinen puolue.

  Ehkä ne haluavat soveltaa sosialidemokratiaa vain Suomessa. Muu maailma jääköön markkinavoimien armoille…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Soini ilmoitti äsken, ettei puolue lähde neuvottelemaan hallituksesta, joka tukee Portugalin pakettia. Se on nyt siis sitä myöten selvä. Perussuomalaiset jäävät “vapaaehtoisesti” pois hallituksesta.

  Vihreiden ehto oli, etteivät he lähde hallitukseen yhdessä PerusS:n kanssa. Tuo ehto on nyt täytetty.

  Kuntauudistus on hyvin tärkeä asia Keskustan kannalta, siis jarrumiehen näkökulmasta. Oppositiosta käsin jarru ei toimi. SDP on ajanut ajatusta suurista kunnista ja kuntien määrän vähentämistä parilla sadalla. Toteutuuko?

  Seuraavat neljä vuotta sisältävät mahdottoman tärkeitä asioita niin sisä- kuin ulkopoliittisesti. Hallitus on paljon vartijana. Toivon suurta viisautta, malttia ja kokonaisvaltaista näkemystä. Rakennemuutoksesta puhuttiin paljon aikoinaan, mutta nyt se taitaa oikeasti tulla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Persut ilmoittivat sitten jättäytyvänsä oppositioon. Nyt olisi Vihreillä oikeasti pelin paikka, ettei paikka mene KD:lle. Pistäkää ehdoiksi Vuotos&Kollaja ja pääkaupunkiseudun liikenneratkaisuja.

  Vaaliuudistus kannattaa mieluummin kirjoittaa uusiksi, eikä tuo muutenkaan onnistuisi yhden valikauden aikana: sitovat sopimus tuesta myös seuraavalla vaalikaudella voisi sen sijaan olla mahdollinen. SDP:n ja Kokoomuksen kanssa olisi varmaankin helpointa uudistaa vaalijärjestelmää ihan yksinkertaisesti fuusioimalla pienimpiä vaalipiirejä (mikä on Kepulle ongelma, mutta olkoon).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. No, ovatko vihreät valmiita muuttamaan mielensä oppositioon menosta jos Katainen tekee sopivan tarjouksen?

  Persut sanoivat jäävänsä oppositioon ja olisi hankala uskoa Arhinmäen käskevän joukkojansa näiden kansainvälisten pankkitukien taakse.

  Hallitusenemmistö jää parhaimmillaankin kovin heiveröiseksi, jos sekä persut, keskusta, vasurit että vihreätkin ovat oppositiossa….

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ode,

  Kaksi vastaesimerkkiä:

  1) Suomi ei ole enää mukana väliaikaisesen mekanismin päätöksissä ilman vakuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sijoittavastuun toteutumista, jos ja kun velkajärjestelyihin joudutaan.

  Tämäkö ei ole muka muutos Suomen aikaisempaan linjaan?

  2) Pankkivero toteutetaan vähintään Suomessa. Suomi ajaa Tobinin veroa myös EU:n omana ratkaisuna.

  Tämäkö ei ole muka muutos Suomen aikaisempaan linjaan? (Tosin esim. sinä olet tainnut kannattaa transaktioveroa vain globaalissa muodossa)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Mitä mieltä olet neuvottelutilanteesta nyt, kun persut vetäytyivät hallitusneuvotteluista?

  Vihreiden äänestäjänä haluaisin, että ikävästä tilanteesta riippumatta – tai juuri sen vuoksi te kantaisitte vastuunne, ja lähtisitte mukaan hallitusneuvotteluihin.

  Kirjoitin tästä avoimen kirjeen Vihreän langan kommenttipalstalle:
  http://www.vihrealanka.fi/uutiset/avaako-timo-soini-vihreille-oven-hallitukseen#comment-64866

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Suurin mielenkiintoni kohdistuu siihen, miten EU:ssa suhtaudutaan Kataisen/Urpilaisen sopimukseen. Meidän äänestäjienhän annettiin ymmärtää, että vaihtoehtoja on vain JAA / EI.
  Käytännössä kyseeseen tullee vain tuo ensimmäinen..

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Komppaan Helsinkiläistä äänestäjää.

  Olisihan se luontevaa, että jos PerusS on oppositiossa niin Vihreät ovat hallituksessa.

  Ville Niinistö: “…seuraavan hallituksen pitää tehdä edeltäjäänsäkin paljon vihreämpää politiikkaa, jotta me voisimme siihen osallistua.” Aivan niin, aivan niin.

  Perussuomalaisten ehdoton kanta on todellakin ehdoton. Suomi on tasavarmasti EU:ssa neljänkin vuoden kuluttua. Vastustaako PerusS vielä silloinkin kaikkea, missä lukee EU?! Silloinhan käy niin, että vaikka PerusS olisi suurin puolue ja hallitustunnustelija, se ei kuitenkaan saisi hallitusohjelmalleen tarpeeksi tukea muilta puolueilta. Koskaan milloinkaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Kansan syvien rivien tyytymättömyys purkautui kaikkien aikojen jykyyn. Ja jos siitä huolimatta Kokoomus, RKP ja Vihreät jatkavat edelleen hallituksessa niin onneksi olkoon. Nauttikaa koko rahan edestä.

  http://www.velkakello.fi/
  http://www.financedublin.com/debtclock.php

  Ei olla enää kaukana Irlannin velkamäärästä per asukas, vaikka bruttokansantuotteemme/asukas onkin edelleen Irlantia pienempi. Vielä on hyvä takailla ja ottaa lainaa…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Kansan syvien rivien tyytymättömyys purkautui kaikkien aikojen jykyyn. Ja jos siitä huolimatta Kokoomus, RKP ja Vihreät jatkavat edelleen hallituksessa niin onneksi olkoon. Nauttikaa koko rahan edestä.

  No en olisi tuosta lainkaan varma. Ei Vihreillä minun nähdäkseni, vaalituloksesta johtuen, ole mitään hinkua hallitukseen. Veikkaan että tässä käy niin että Vihreät heittää tiukat ehdot, kun kumpikin vastaus muilta hallituspuolueilta sinänsä käy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Suomen osallistumista Portugalin lainojen takaamiseen tukee 38 prosenttia suomalaisista; vastustajia on 36 prosenttia. Neljännes ei osaa sanoa kantaansa.

  Ei tuella ole enemmistöä,vaan luvut ovat todellisuudessa tasan, kun huomioidaan tutkimuksen virherajat.
  Tai voi olla toisinkin päin, vastustajat ovat enemmistönä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Mielenkiitoisinta demaripolitiikkaa on nimenomaan vaatimus valtion omaisuuden myynnistä. Lipposen aikakaudella lanseerattu demarien uusliberalistinen ohjelma on voimissaan. En itse asiassa edes varma ymmärtävätkö demarit itsekään mistä puhuvat ja mitä ajavat tai ehkä minä en vain ymmärrä koko puolueen ideologiaa ja mikä siinä on vasemmalta.

  Vakuuksien pyytämisessä sijoittavastuu on muuttunut muotoon, jossa sijoittaja on suomalalainen yhteiskunta ja kyseessä on pikemminkin “sijoittajaturva” siltä varalta että velan maksu ei aikanaan mene kuin Strömsössä. Demareille tiedoksi, sijoittaja on se, joka rahan antaa lainaan ja velallinen on taas se, joka rahan saa lainaan. Tässä tapauksessa lähinnä velallisen tilannetta on heikennetty ja pidetty siitä huoli että vanhat ja tulevat velkojat saavat omansa pois. Siis sijoittajaturva.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Tuntuu hieman kummalliselta, että

  a) spekuloit vailla varmuutta sillä, kuinka ja mitkä asiat ovat edenneet jo ennen Suomen vahvaa linjapäätöstä (jollaiseksi eilinen on luettava). Nyt sitouduttiin Julkisesti sekä vaatimaan että Edellyttämään lukuisia sellaisia asioita, joista väistyvä porvarihallitus (ml. vihreät) ei ole lainkaan hiiskunut.

  b) esität eilisen sopimuksen vain ja ainoastaan demareiden listana. Suurin osahana siitä on demareille johdonmukaisia vaatimuksia (rahoitusmarkkinavero, pankkivero, terveempi markkinatalous ylipäätään). Joukossa on sitten Kokoomuksen hellimä ajatus valtino omaisuuden myynnistä (joka sisällä kaikissa paketeissa anyways). Se on myönnytys demareilta.

  Analyyttisenä ajattelijan varmasti hiljaa itsekin olet sitä mieltä, että eilinen sopimus on merkittävä askel oikeaan suuntaan. Ja luontevaa on sekin, että se varmasti kismittää, ettei vihreillä jälleenkään ollut minkäänlaista roolia, kun oikeita asioita edistettiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Tulenheimolla ei luulisi olevan minkäänlaista varaa nälviä demareita ydinvoiman, norppien, vaalikattojen, lex Soininvaaran ja lukuisten muiden munausten jälkeen. Vihreät vaikeroivat, demarit tekevät päätöksiä. Eilinen sopimus vei monia markkinataloutta tervehdyttäviä elementtejä eteenpäin, joten rehellisyyden nimissä luulisi muidenkin kuin Ville Niinistön tukevan sitä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Missähän on se riittävien vakuuksien raja? Onko se 5, 10, 30, 50 vai 100 prosenttia Suomen laina/takuumäärästä? Vai vaihteleeko se tapauskohtaisesti riippuen siitä mitä on saatavissa?

  Eli kovin oli taas poliitikoilta löperö sopimus. Mutta todennäköisesti se oli tarkoituskin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Tulenheimo:

  Voisi kysyä, miksi demarit voivat myydä vaikka sosiaalidemokratian eikä tule puheita “hallituskiepydestä”.

  No ei voi myydä kun kaikki muut puolueet ovat jo ostaneet kevyt-sosiaalidemokratian, tai no itseasiassa nimenomaan tuon takia voi ja helposti. 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Ehkä ei kannattaisi liikaa ilkkua tulevan hallituskumppanin tekemisiä…

  Jos kohtuulliset ehdot saadaan niin kyllä vihreiden on hallitukseen mentävä.

  Ympäristöministerin salkku olisi kiinnostava. Sen ministeriön sekä ympäristöhallinnon asiat pitäisi saada takaisin oikeille raiteille.
  Yhtä salkkua enempää ei kai kannata unelmoida?

  Olisi synkkää jos kd hallitukseen pääsisi vihreiden tilalle. Saihan nekin takkiinsa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. En oikein ymmärrä Osmon pointtia (paitsi tietysti sen, että SDP on määritelmällisesti paha asia). Osmon tekstinhän voi kääntää niinkin, että vaalikeskusteluissa porvarihallituksen edustajat vastustivat hankkeita, joita porvarihallitus jatkuvasti samalla edisti. Olihan SDP vastuuton, koska se ei suostunut olemaan ehdoitta tuen takana, kuten kok, kepu ja vihreät.

  Oli miten oli, olisiko nyt sitten SDP:n pitänyt vetäytyä esimerkiksi pankkiveron vaatimisesta kuultuaan, että sen valmistelu oli jo aloitettu? “Ai no siinä tapauksessa mehän vastustamme pankkiveroa!”

  Suomen linjausta rahoitusmarkkinaveron käyttöönotosta en ole huomannut aiemmin, mutta olen varmaan vain missannut. Tai sitten se on ollut myös siinä laatikossa, missä on “kaikki ne suunnitelmat, jotka joku saa neuvotteluissa läpi mutta joita me oikeasti olemme jo pitkään ajaneet”.

  Huomio Portugalin yksityistämisohjelmasta on aiheellinen. SDP:n olisi pitänyt ottaa tarkemmin oppia vihreiltä siitä, miten he viime vaalikaudella saivat neuvoteltua kaikki omat juttunsa läpi ilman, että piti missään antaa periksi. Tämän vihreät olisivat tehneet paremmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Pitkästä aikaa tuntuu taas siltä, että en ollenkaan ymmärrä mitä tämän maan politiikassa tapahtuu. Onpa kutkuttava ja nostalginen tunne. 😀

  Luulen että en uskalla sanoa mistään mitään ennen kuin loppuvuodesta ehkä. Sormet ristiin ja toivomaan maan ja maailman parasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Harvinaisen kyynistä tekstiä. Jos vihreät olisivat olleet kiinnostuneita rakentamaan vastuullistavia malleja niin miksi ette tehneet niin? Nyt niitä kehutaan Niinistön blogissa kuin omia. Jos nämä ovay hyviä ajatuksia, miksi ivasitte niitä aiemmin?

  Itse uskon että näin juuri tuli menetellä ja euroopassa on paljon kannatusta tälle suunnalle, joka asettaa rajat eikä ihan usko sokeasti markkinatalouden kykyyn hoitaa asiat. Vihreillä voimilla tähän ei olisi päästy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. tpyyluoma: “Veikkaan että tässä käy niin että Vihreät heittää tiukat ehdot, kun kumpikin vastaus muilta hallituspuolueilta sinänsä käy.”

  Ehdot tulevat olemaan todella tiukat: vähintään yksi ministerinpaikka on vihreiden saatava. Mikähän on Soininvaaran posti?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Jos Portukalin takausten tukemisella pystytään saamaan saimaalle toimiva verkkokalastuskielto norppien suojelemiseksi, kaikenlainen politikointi on enemmän kuin kannattaavaa.

  Ylipäätään Portugalin lainatakuut ovat vastuullista toimintaa ja antaa siellä mahdollisuuden asialliseen rakennemuutokseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Soini teki poliittisen elämänsä munauksen. Eläkeläisiä kiinnostaa paljon enemmän taitettu indeksi kuin Portugali. Soinin äänestäjissä on pilvin pimein pienituloisia eläkeläisiä. Soinille Portugali oli tärkeämpi kuin eläkeläiset.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Tiedemies kysyy:

  Mitä salkkua Osmo havittelee?

  Varmaankin sosiaali- ja terveysministeriön salkku siintää mielessä päiväsaikaan.

  Unissa ehkä kummittelee jopa valtiovarainministerin posti. Ja ikävä on herätä…

  Työ- ja elinkeinoministeriökin menettelisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Niin, mitenköhän tässä nyt sitten käy, kun taitaa olla niin, että seuraava hallitus päättää kahden uuden ydinvoimalan rakentamisesta (valtioneuvostohan myöntää ydinenergialain mukaan ydinvoimalan rakentamisluvan)? Voiko vihreät mennä tällaiseen hallitukseen ilman asian vaatimaa harkintaa? Toisaalta, vasemmistoliittokaan tuskin neutraalisti asiaan suhtautuu, joten joku kai piti vaan valita?

  Mitä taas tulee PS:n touhuihin, niin kovin vaikuttaa yhden asian liikkeeltä tuo… äänestäjiä voisi kuvitella petetyn pahemman kerran, kun yksi osa kokonaisuutta estää ajamasta muuten tärkeiksi (ehkä tärkeämmiksi) koettuja asioita. Toki jos enemmistö on oikeasti sitä mieltä, että EU:sta pitää erota, niin sitten kannatus varmaan nousee.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. SDP teki ennen vaaleja Portugalin tukipaketista kynnyskysymyksen ja nyt siis pyörsi puheensa. Portugalipaketissa ei sijoittajavastuu toteudu, Tuomiojakin asian tänään tunnusti blogissaan. Katteettomia lupauksia siis ja tämän maan tapa jatkaa politiikan ja poliitikkojen luottamuksen rapauttamista, joka ei missään nimessä ole toivottavaa.

  Uskomatonta miten vähän tästä käydään keskustelua. Tiedoitusvälineiden pitäis toimia tässä vahtikoirina ja edesauttaa luottamuksen palauttamista. Ylempänä olevan (ykkösaamun linkissä) tiedon mukaan Aamulehti jopa jakoi demareille sulan hattuun pääkirjoituksessaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Näin Demareita jo vuosia äänestäneenä ihmettelen tulevaa hallituspohjaa. (Kokoomus, SDP, RKP, Vasemmisto ja Vihreät) Vaikka en ikipäivänä (ehkä) PerSuja äänestäisi, niin jotenkin kummalta tuntuu tuollainen kokoonpano. Joka ainoa puolue tulevassa hallituksessa on tappion karvasta kalkkia vaaleissa niellyt, mutta silti piti saada herra Kataisen tahtonsa läpi. Miten olisi ollut sitova kansanäänestys Portugalipaketista? Nyt taitaa tulla seuraavissa vaaleissa se kunnon jytky!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Analyyttisenä ajattelijan varmasti hiljaa itsekin olet sitä mieltä, että eilinen sopimus on merkittävä askel oikeaan suuntaan. Ja luontevaa on sekin, että se varmasti kismittää, ettei vihreillä jälleenkään ollut minkäänlaista roolia, kun oikeita asioita edistettiin.

  Yritin sanoa, että sopimuksessa ei ole mitään uutta. Sen vanhan tekemiseen vihreätkin ovat osallistuneet, tosin sivusta. Kuin HS ensin kertoi demarien vaatimista tiukoista ehdoista, tänään lehti on havainnut, että paketissa ei ole mitään. Einoa “uutuus” eli Kreikaltakin vaadittavat vakuudet ehdittiin sopia suurten EU-maiden kokouksessa Luxemburgissa. Olisivat vain lukeneen blogiani. Sekin kerrottiin tuossa yllä.
  Jos sopimuksesta yrittää löytää jotain positiivista, se on, että kun edellisen hallituksen tavoitteet toistettiin täsmälleen samanlaisina, niitä voi tämän hässäkän jälkeen ajaa suuremmalla ponnella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Liian Vanha,
   Tieto siitä, että tuossa “salaisessa” kokouksessa oli vaadittu Kreikalta vakuuksia oli julkaistu kansainvälisessä lehdistössä. Tämä kerrottiin myös eduskunnalle. Komissaari Rehn on vahvistanut tiedon. Tieto oli aivan varmasti myös niillä VM:n virkamiehillä, jotka kirjoittivat tuon demarien vaatimuslistan. Pankkiveron valmistelusta kuulin kokoomuslaiselta ministeriltä. Ei se tieto ymmärtääkseni ole mitenkään salainen. Asiasta puhuttiin aivan julkisesti Islannin pankkikriisin yhteydessä.
   Seuraavan päivän HS vahvisti kaiken sen, mitä olin kirjoittanut, kun lehti ensin oli julkaissut tiedon demarien “kovista vaatimuksista”. Mitä ihmeen kaunoja puret? Olisi luullut sinun onnittelevan minua hyvästä vainusta.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Olisihan se erikoista jos heti vaalien jälkeen ryhdyttäisiin tuomaan neuvottelupöytään jotain aivan uusia avauksia. Demarit vastasivat kokoomuksen yhteistyötarjoukseen ihan asiallisesti, mutta aliarvoivat kenttää ajattelemalla että tarvitaan peitetarina kasvojen säilyttämiseksi. Tässä ei ole mitään uutta tai yllättävää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Suomen poliitikot Katainen etunenässä ovat huolissaan, jos luottamus rahoitusjärjestelmän toimivuuteen menetään.

  Vähemmän on ollut puhetta siitä, että eurojohtajien ja viranhaltijoiden luottamus on heikko. Mikä on valehdella, kun he eivät ole vastuussa kenellekään ja pyörittävät isännätöntä rahaa.

  Wall Street Journal julkaisi artikkelin, miten tästä salaisesta kokouksesta valehdeltiin. Juttu alkaa kuvaavalla lauseella:

  “Is lying considered an appropriate mode of communication for euro-zone leaders?”

  Itse juttu on tässä:
  http://blogs.wsj.com/brussels/2011/05/09/luxembourg-lies-on-secret-meeting/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.