_

Pitäisikö kommentteja alkaa karsia?

Blogin kävijämäärä sen kuin kasvaa. Viime kuussa kuukausikohtaisten käyntien määrä ylitti ensimmäisen kerran sata tuhatta ja tekikin sen reilusti (yli 112 000 käyntiä).

Samalla keskimääräinen kommenttien määrä vuorokautta kohden alkaa lähestyä sataa. On valitettu, että tätä alkaa jo olla vaikea seurata. Olen jonkin verran karsinut innokkaimpien kirjoittajien kommentteja, jos niissä ei ole mitään olennaista, mutta pitäisikö kommentteja alkaa moderoida laadun perusteella yleisemminkin? Blogille tulee erittäin korkeatasoisia kommentteja, jotka pääsisivät näin paremmin esille. Laatu on tietysti subjektiivinen kysymys ja siitä päätän silloin minä. En pyrkisi latistamaan hyväksymällä vain samanmielisiä, mutta poistaisin silkat tunteenpurkaukset ja viestit, joiden argumentit on jo käsitelty.

Minulle on vaivattomampaa noudattaa nykylinjaa, mutta haluaisivatko lukijat säästää aikaansa?

107 thoughts on “Pitäisikö kommentteja alkaa karsia?

 1. Lukijatilastosta utelen, että onko kyseessä kaikki vierailut, kertakävijät tarkasteluaikavälillä vai kuukausikohtaiset kertakävijät?

  Mikäli kyseessä on kaikki vierailut, niin ei pitäisi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

  Soininvaaran blogin kommenttien kohtalo lienee se, että harva jaksaa niitä kaikkia lukea, mutta ne osoittavat mielestäni, että tällä sivustolla on hyvää kansalaiskeskustelua.

  Internetin merkitys mediana on valaistunut minulle ihan eri lailla oman blogini kävijätilastojen perusteella. Esimerkiksi harva kertakävijä jaksaa klikkailla blogissani yli 15 minuuttia. Lähes päämäärättömiä ja mihinkään nettisivustoon sitoutumattomia nettisurffaajia lieneekin suurin osa suomalaisessakin internetissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Olisiko helpointa laittaa joku “Recommended by Osmo” -tyylinen tähti hyvän kommentin viereen. Moderaattorina ja Blogin omistajana sinulla on täysi oikeus (jopa velvollisuus) ohjailla keskustelua, mutta ns. huonojen kommenttien poistaminen automaattisesti kalskahtaa hiukan pahalta. (Asiattomat kommentit on tietty asia erikseen)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Joo, kommentteja tulee nykyään jo aika paljon, eikä aika riitä aina niiden kaikien lukemiseen, edes mielenkiintoisimmissa aiheissa.

  Useimmiten pitkään jatkuvat pallottelut eivät tuo enää esiin uutta asiaa. Blogikeskustelua voi jatkaa pitkäänkin ihan vain väittelyharjoituksena, mutta jos halutaan tuoda toisten tietoon itse asia ja omat mielipiteet siitä, niin mielestäni useimmiten jo pari viestiä riittää – yksi asian esittämiseen ja toinen väärinkäsitysten korjaamiseen ja mahdollisiin kysymyksiin vastaamiseen. Jos tulee kokonaan uutta asiaa esiin, niin sitten tarvitaan vielä viesti tai pari.

  Mutta noin yeisesti, olisi hyvä kehittää ilmaisua niin, että asian saisi sanottua parissa kolmessa viestissä. Erot toisen kommentoijan mielipiteisiin voi todeta kerran. Viimeisen sanan sanomista ja viimeisen tyrmäävän viestin lähettämistä ei kannata yrittää. Siis sillä oletuksella, että O.S. pitää keskustelun mieluummin lyhyenä ja asiapitoisena kuin lennokkaana väittelynä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Jonkin sortin puheenjohtaja on usein hyödyllinen, jos keskustelun/väittelyn halutaan pysyvän hanskassa.

  Myönnän itse osallistuneeni melkoiseen inttämiseen tuolla toisen aiheen (Helsingin energian kehitysohjelma “kohti hiilineutraalia tulevaisuutta”) parissa, joten en ainakaan voi väittää etteikö moderointi olisi aika ajoin tarpeellista. Työlästä se varmaan olisi tosin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Kommenteille pisteytys, eli lukijat voivat peukku-ikonilla tms. merkitä hyvät kommentit. Tuoreet kommentit näkyvät vain tietyn aikaa kommenttilistan kärjessä, mutta putoavat nopeasti listan loppuun elleivät saa pisteitä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Osmo:

  Pitäisikö kommentteja alkaa karsia?

  Mulla ei oo voimakasta mielipidettä suuntaan tai toiseen, mutta kallistun nykykäytännön jatkamiseen koska,

  1. Minusta turhat kommentit on helppo skipata. Ei vaan lue niitä.

  2. Osmo tuskin pystyy filteroimaan kommentteja niin hyvin, että lukijoiden mielestä mielenkiintoisia kommentteja ei jäis rannalle.

  3. Hyvät kommentit vois nostaa esille jollain muulla tavalla. (niille vois antaa peukkuja tj.)

  Mut siis joo varmasti kommenttien karsimisessakin on puolensa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Joskus luin ja kommentoin tätä blogia ahkerammin. Silloin tuli mieleen — tai sanoisinko: kävi ilmi — että et tainnut usein oikein ehtiä lukea kommentteja, ainakaan ajatuksella. Olisiko sitten kansanedustajana enemmän aikaa?

  Yksi mahdollisuus olisi kehittää blogia niin, että kirjoittajia ja moderaattoreita oli enemmän. Se voisi toki mennä mönkään, jos tämän blogin suosittuja piirteitä ei pystyisikään monistamaan tai keksimään uutta kivaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Itseäni ei ole kommenttien määrä vielä erityisesti haitannut, mutten vastustaisi kommenttien seulontaa. Jos niin päädyt tekemään, suosittelen kuitenkin lisäämään esimerkiksi sivupalkkiin jatkuvasti näkyvissä olevan linkin moderointipolitiikkaan. En henkilökohtaisesti epäile keskustelun latistamisesta, mutta siitä ei soisi syntyvän epäilystäkään.

  Parasta olisi, jos pystyisit edes yhdellä rivillä kommentoimaan tehtyjä moderointeja, esim näin:

  “käyttäjän J. M. Korhonen kommentti poistettiin, kun se taas vaan vaahtoaa siitä primäärienergiasta.

  “käyttäjän J. M. Korhonen toinen kommentti poistettiin, kun siinä vaahdottiin edellisestä.”

  🙂

  Ymmärrän kyllä hyvin, että tälläiseen menisi paljon enemmän aikaa ja vaivaa kuin vain delete-napin painamiseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Jotain niille pitäisi tehdä. Ei niitä kaikkia voi mitenkään lukea. Sensuuri kuitenkaan ei ole hyvästä.

  Voisiko olla jokin roskakori, jonne kertysi sensuroidut kommentit? Ne, joilla on aikaa ja kiinnostusta voisi tavailla postaukset sieltä?

  Parhaimmista uusi blogipostaus? Paras tapa nostaa asia esille, koska kommetteja ei usein tule luettua.

  Kommenteissa määrä tuhoaa laadun. Periaatteessa mihinkään ei tulisi kommentoida ilman, että on lukenut muiden kommentit. Kommentteja on kuitenkin usein todella paljon

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Osmo Soininvaara kirjoitti:
  “Nuo tilastot kertovat kaikkien käyntien määrästä ilman hakurobotteja. Hermiitin tilastoissa, jnka mukaan käynnit ovat vartsin lyhyitä, saattavat hakurobotit olla mukana.”

  Epäiletkö minun blogitilastojen tulkintakykyäni? Vuodatus.net palvelun statistiikkaohjelma ei kirjaa robotteja, vaan oikeat konekohtaiset kertakävijät ja jopa palaavatkin kävijät.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Olen kommentoinut tänne harvoin, mutta luen kyllä säännöllisesti. Kolminumeroisen määrän kommentteja keräävää ketjua on joskus tuskallista lukea, mutta siitä huolimatta en kannata kommenttien poistoa, selkeät asiattomuudet tietysti voi poistaa.

  Blogin isännällä on oikeus tehdä blogista itsensä näköinen, mutta siitä huolimatta kommenttien poisto yhden ihmisen arvion perusteella mielestäni tekee keskustelusta vähemmän luontevaa. Kommenttien suuri määrä ja se, että kommentit ovat kommentoijan mielipiteistä riippumatta keskimäärin kuitenkin asialliseen sävyyn kirjoitettuja, on mielestäni meriitti mille tahansa blogille ja tässä suhteessa tämä blogi on ollut erittäin hienoa luettavaa, kommentteineen.

  Jos päädyt kuitenkin poistamaan kommentteja, niin jokin merkintä poistosta olisi hyvä jäädä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Lukijana sanoisin, että viestipaljous ei juuri häiritse. Ne kirjoittajat, joiden jutut eivät juuri minua kiinnosta, olen oppinut hyppäämään lukematta yli jo nytkin. Mitenkään ei ole taattua, että jollain muulla seula on ihan toinen kuin minulla. Itse siis näen ennemmin harvan kuin tiheän seulan käyttämistä postauksia karsittaessa.

  Tärkein työ, mitä OS on tehnyt ja josta hänelle kiitos, on täyden roskan (spam, turhanpäinen huutelu) pois karsiminen. Noita kumpaakaan täällä ei ole oikeastaan lainkaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. En kannata kommenttien rajoittamista. Kunkin kirjoittajan pitäisi tosin voida harjoittaa jonkinlaista itsesääntelyä. Kun ketjussa on yli sata kommenttia, kasvaa ainakin minusta kynnys kommentoida.

  Joskus kommenttiketju alkaa elää ihan omaa elämäänsä keskittymällä johonkin muuhun aiheeseen ja muodostuen muutaman henkilön väittelyksi. Näitä en yleensä lue, mutta joskus niissä on mielenkiintoisia juttuja. Minusta paras tykkää-mekanismi on jos bloginpitäjä aloittaa tästä uudesta aiheesta uuden ketjun.

  Jos minulla on kiire, luen yleensä vain arvostamieni kommentoijien tekstit. Uskon, että monet muutkin tekevät niin. On blogin ehdoton vahvuus, että tällä on bloginpitäjän lisäksi henkilöitä, jotka kommentoivat säännöllisesti ja asiantuntevasti. Jos on olemassa riski, että joku näistä vetää herneen nenään kommenttinsa rajoittamisesta ja katoaa blogilta, olisi se vahinko koko foorumille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Ei peukkusysteemi nostaisi välttämättä argumentoinniltaan parhaimpia kommentteja näkyviin, vaan yleisen mielipiteen mukaiset kannanotot.

  Epäilen, että ihmiset eivät anna peukkuja laadun, vaan samanmielisyyden perusteella. Osmon tarkoitus on kohentaa nimenomaan keskustelun laatua.

  Omalla nimellä kirjoittaminen tai edes rekisteröitymispakko auttaisi varmasti kommenttien tulvaa vähentävästi. Ilman perusteluja tapahtuvaan sensuuriin muodollisesti asiallisten kommenttien kohdalla minäkin suhtaudun kielteisesti — liian tylyä.

  Eikö sulla olisi ketään luotettavaa ystävää joka voisi jaella ruusuja ja risuja, sitten jos tulisi paljon risuja saisi vaikka bannia?

  Onhan Osmo ystävien ympäröimä, erityisen mukava mies kun on. Mutta Osmo on sen luonteinen, että haluaa pitää kaikki langat omissa käsissään.

  Siksi en usko, että hän myöskään lämpenee ehdotukselle useamman kirjoittajan ja moderoijan yhteisestä blogista, kuten joku esitti.

  Ongelma muuten lienee todellinen, koska tähänkin aiheeseen tuli salamannopeasti parikymmentä kommenttia 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Nykylinja on hyvä.

  Peukkuihin en juuri usko. Se menee helposti huutoäänestykseksi siitä, onko samaa mieltä kommentin kanssa vai ei. Foorumeissa missä on piilotettuja kommentteja, klikkaan ne melkein aina esiin mielenkiinnosta. Piilotettu huono kommentti on ex ante kiinnostavampi kuin näkyvä hyvä kommentti.

  Olen Artturin kanssa samaa mieltä siitä, että turhat kommentit on nopea selata. Olen tosin ehkä vähän jäävi kommentoimaan, kun olen vähentänyt kommenttien lukemista radikaalisti.

  Voisit ottaa yleisemmäksi tavaksi kirjoittaa uusi postaus tavallaan vastineena kommenteille. Välillä olet sellaista tehnytkin, mutta sitä voisi tehdä useammin. Toki vain jos kommenteissa tulee esille jotain kiinnostavia näkökulmia joihin olisi syytä reagoida.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Toimi harkintas mukaan. 😉

  Itse valikoin luettavani tarkkaan enkä ole viime aikoina lukenut kuin päivähoitokeskustelua (ja nyt joku kysyy, että mitä ihmeen päivähoitokeskustelua).

  Jos jotenkin tunnet tarvetta rajoittaa enemmän kuin nyt, niin ehkä neutraalein rajoitus olisi vaatia pysymään otsikon aihepiirissä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Jonkinlainen suositus, ehkä myös “epäsuositus”-systeemi voisi olla hyvä. Joko niin että se on kaikkien käytettävissä, tai sitten vaan Osmon tai pienehkön rajatun moderointiporukan – miten vaan. Moderointia ei silloin tarvitsisi viedä niin pitkälle että kommentteja jätetään julkaisematta, mutta toisaalta “kiireiset” lukijat voivat nopeasti löytää ne parhaimmaksi katsotut. Etenkin jos on mahdollisuus rajata näkyvyys vain niihin suositeltuihin kommentteihin.

  Toisaalta tässä voi tulla tekniset rajoitteet vastaan, en tiedä mitään siitä millainen tämän blogin tekninen toteutus on. Mutta kommentoin nyt ihan sen perusteella mikä omasta mielestäni olisi ideaali.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Vaikkapa kolmiportainen filtteri, jolla Osmo antaa 3, 2 tai 1 kompetenssipistettä.

  Valitsemalla kolmosen saisi näkyviin vain kolmoset, valitsemalla kaksi näkyisivät kokmoset ja kakkoset, ja valitsemalla ykkösen näkyisivät kaikki. Karsitut joutavat nollarymnään.

  Aikajärjestystä ei kannattane rikkoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Pääsääntöisesti jätän kommenttiketjut lukematta vaikka tätä blogia seuraankiin päivittäin. Syynä tähän on se, että äärimmäisen harvoin kenelläkään on mitään uutta ja mielenkiintoista sanottavaa asiaan.

  Ehdotettu peukkusysteemi, joka piilottaa vähemmän suositut viestit ei uskoakseni toimi aina ihan aiotulla tavalla. Nettidemokratialle tyypillinen piirre on kuitenkin huutoäänestäminen ja vahvimman kannanoton esittänyt on suosituin. Asiaa kunnolla pohdiskelevalle kirjoitukselle, jossa ei esitetä jyrkkää kannanottoa, ei yleensä anneta suosituksia koska kirjoitus ei edusta yhdenkään keskustelijan mielipidettä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Täällä on tosiaan yleensä liiankin paljon luettavaa, jos lukee myös kommentit. Silti jotenkin vierastan tuota ajatusta kommenttien karsimisesta ja monet pitkätkin keskustelut ovat olleet mielestäni ihan mielenkiintoisia – etenkin ne off-topic-jutut. Kannatan siis ehdotusta nostaa mielestäsi parhaita kommentteja esiin kirjoittamalla niistä oma blogijuttu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Joo, aihepiirissä pysymisen vaatimus voisi olla hyvä. Siitä karkaavat jutut voisi piilottaa keskusteluketjuun vaikka linkin taakse.

  Peukun sijaan voisi olla myös muita vasstaavalla tavalla toimivia äänestysnappuloita, kuten vaikka “tämä kommentti vie keskustelua eteenpäin”

  Omalla nimellä kirjoittamisen pakko varmasti vähentäisi tekstiä, mutta toisaalta se tekisi tästä blogista vakkareiden keskustelukerhon, mikä ei ollenkaan täyttäisi sen tarkoitusta kansalaisfoorumina.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Minusta ongelmana on se että usein keskustelu ja väittely menee aika pahasti otsikosta ohi. Yleensä päädytään väittelemään samasta aiheesta riippumatta mikä on otsikko. Voisiko keskustelua rajata aiheen mukaiseksi tarkemmin ?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Sanoisin melkein päinvastoin: tämä blogi on luettavin ja sen kommenttien seuraaminen helpointa, mitä olen netissä nähnyt.

  Hyvän tästä tekee yksi lista kaikkiin juttuihin kirjoitetuista kommenteista (ja samansisältöinen RSS-syöte).

  Itse luen kommentit yleensä RSS-lukijalla, jolloin 40 tai sadan kommentin kahlaamisessa läpi ei kauaa nokka tuhise. Suosittelen sitä muillekin.

  Hyvää voisi tietysti parantaa. Sivuilla näkyvä kommenttilista voisi olla pidempi. Sen lisäksi voisi olla lista kiivaimmin kommentoiduista kirjoituksista.

  Teknisesti RSS-syötettä voisi parantaa laittamalla siihen vaikka 100 viimeisintä kommenttia, jotta keskustelun käydessä kuumimmillaan RSS-lukija ei tipahtaisi pois kärryiltä. Tämä vaatinee jonkun PHP-kulin apua.

  Kommenttien esikatselu voisi myös parantaa niiden laatua:

  http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=comment+preview&sort=

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Karsimisen ja reittauksen sijaan kannattaisi ehkä harkita jonkin sortin ketjusysteemiä, jossa vastaukset tiettyyn kommenttiin aloittaisivat oman ketjun. Kun sitten jossakin ketjussa alkaa – jälleen kerran – keskustelu markkinatalouden syvimmästä olemuksesta, ilmastoskeptisyydestä tai lasten päivähoidon järjestämisestä, niin tämä keskustelu muotoutuisi omaksi ketjukseen, joka on helppo ohittaa, jos aihepiiri ei kiinnosta.

  Kari

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Minusta ongelma on olemassa.

  Tällä blogilla on tosi hyviä kommentteja kahdessakin mielessä: Siten että ne ovat asiallisia ja informatiivisiä ja toisaalta siten että tulee uusia näkökulmia joita ei muualla ole nähnyt.

  Mutta se ongelma tälläkin blogilla on että tosi hyviä nähdäkseen joutuu kuluttamaan paljon aikaa. Kyllähän useimmat kommentit täällä ovat sinänsä OK, mutta harvempi sellainen että se ei toistaisi aiemmin sanottua kantaa (kuten esim. juuri tämä kommentti 🙂 ).

  Äänestän reformin puolesta, jos O.S. keksii ratkaisun joka ei, de facto, merkitse sensuuria.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Blogissa on parasta sen keveys ja mahdollisuus osallistua keskusteluun rekisteröitymättä. Itse en ole oikein lämmennyt ikinä mihinkään verkkoidentiteettien hommaamiseen. Kun seuraa useampaa blogia (ja vielä keskustelupalstoja) tulee rekisteröitymisistä äkkiä riesa.

  Lähinnä kaipaisin mahdollisuutta piilottaa automaattisesti joidenkin kommentaattorien postaukset, mutta tämä saattaisi vaatia sitten sitä raskaampaa softaa tai rekisteröitymistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. Seuraan tätä mainiota blogia säännöllisen epäsäännöllisesti. Parasta antia ovat usein olleet asiantuntevat keskustelut Osmon alustamasta aiheesta. Toivoisinkin ettei keskustelua alettaisi jatkossakaan sensuroimaan.

  Uskon että lukijoilla riittää aikaa kahlata pitkiäkin keksuteluketjuja läpi, sillä kaikki eivät varmasti seuraa joka ikistä keskustelun avausta, vaan poimii joukosta itselleen mielenkiintoisimmat. Olenkin enemmän huolissani ylläpitäjän yhä epäinhimillisemmäksi käyvästä työtaakasta, kun kommenttivuori paisuu entisestään.

  Yksi toimintamalli, joka vähentäisi ylläpitäjän työtaakkaa olisi ennakkomoderoinnista luopuminen. Laadun valvontakeinona voisi käyttää, aiemmissa kommenteissakin esitettyä, käyttäjien antamia peukku-kommentteja.

  Asiattomuudet ja spämmiviestit saisivat nopeasti paljon kielteisiä merkintöjä; blogin laaja ja korkeatasoinen lukijakunta kyllä pitää tästä huolen. Kiireisinä päivinä ylläpitäjälle riittäisi, että käy pikaisesti läpi ja poistaa alaspäin suunnattuja peukkuja keränneet kommentit.

  Myönteisiä merkintöjä lukijat saaattavat helposti antaa kommenteille, jotka ovat lähellä heidän omaa ajatusmaailmaansa – ei välttämättä parhaiden arumentoiduille viesteille. Tämän vuoksi olisikin hyvä, että ylläpitjällä olisi mahdollisuuus nostaa ‘isolla peukulla’ jokaisesta keskusteluketjusta olennaisimpia kommetteja esille.

  Kommenttiketjujen luettavuutta voisi lisätä myös puurakenne, josta selviäisi nopeasti mihin vietsiin keskutelija vastaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Tarkoitatko sellaista HS:n suuntaista moderointia, jossa päätoimittaja linjaa lehden linjan ja moderaattorit julkaisevat sitten lähinnä niitä tukevia mielipiteitä?
  Eli ilmaisuista “kaikki muslimit ovat terroristeja” ja “Israel harrastaa terrorismia” julkaistaan ensimmäinen, mutta sensuroidaan jälkimmäinen?

  Selkeämpää käytösetikettiä ja aiheessa pysymistä voi vaatia, mutta jos subjektiivisesti aletaan karsia kirjoituksia, niin silloin on parempi sulkea koko kommentointimahdollisuus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. ilkka 2.12.2010 12:31

  Peukkuihin en juuri usko. Se menee helposti huutoäänestykseksi siitä, onko samaa mieltä kommentin kanssa vai ei.

  Peukuista esim. samaan tapaan kuin Taloussanomissa en tiedä, mutta minusta erinomaisesti toimii mahdollisuus järjestää kommentit suosituimmussjärjestyksen, niinkuin esimerkiksi Krugman-kolumnien jälkikeskusteluissa voi tehdä. En ole tilastollista tutkimusta tehnyt, mutta MuTu k.o. ‘blogista’ on jäänyt että että kanssalukijoiden tekemä ränkkäys toimii siellä erittäin fiksusti eikä jostain kumman syystä johda Jees-sopulien keskinäiseen selkientaputteluun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Ehdotetut puurakenteet, äänestykset, piilotetut kommentoinnit jne vaan hidastaa blogin lukemista jos pitää aina vaan klikkailla enemmän. Jo nyt ainakin välillä sivu tahmaa kun joku facebugi tms kuvake ei suostu latautumaan.

  Jos jotain haluaa moderoida enemmän niin kommentit minkä sisältö on linkki “Lukekaa tuolta miksei rautatieliikenne voi toimia näin” voi hyvin jättää pois.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Kari Koskinen:

  Karsimisen ja reittauksen sijaan kannattaisi ehkä harkita jonkin sortin ketjusysteemiä, jossa vastaukset tiettyyn kommenttiin aloittaisivat oman ketjun.

  Tää vaikuttaa ylivoimaisesti parhaalta ehdotukselta ratkaista ongelma. Toteuttaminen pitäs hoitaa silleen, että niitä ketjuja vois klikkailla piiloon ja näkyviin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. Joskus WordPressille oli olemassa sellainen lisäosa, joka näytti edellisen vierailun jälkeen tulleet kommentit eri tavalla, mutta sitä ei tueta enää uusissa WordPressin versioissa.

  Mut selailtavuutta auttaisi reilusti jos kommentteja voisi äänestää ylös tai alas, tietäisi ainakin pysähtyä vilkaisemaan jos kommentti on saanut paljon “tykkäyksiä”.

  http://wordpress.org/extend/plugins/comment-rating/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Ajatuksia:

  -Moderointi kannattaa ehdottomasti säilyttää. Suomi24-tyylisten mölinöiden puuttuminen ketjuista houkuttelee tasokkaampia keskustelijoita paikalle ja pitää luettavuuden parempana. Luonnollisesti moderoinnin ideana tulee olla luokattomien ja epäoleellisten kommenttien siivoaminen, ei minkään näkökulman sensuroiminen.

  -Jos moderointi alkaa olla liian raskasta, voisi olla kätevää sallia tasokkaiksi todettujen vakionimimerkkien kommenttien läpimeno automaattisesti ilman esitarkastusta. Sikäli kuin se on tällä blogialustalla teknisesti mahdollista.

  -Rekisteröityneet vakionimet voisivat näkyä eri väreillä, jotta heidän kommenttinsa olisivat helpommin seulottavissa muiden joukosta. Tämä ei välttämättä ole erityisen oleellinen seikka, mutta joskus kun ei ole hirveästi aikaa, luen mielelläni vain itse bloggauksen ja varmasti tasokkaiksi tietämieni henkilöiden kommentit.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. En kannata sensurointia, peukutusta tms. Valitseeko joku oikeasti lukemansa kommentit peukuilla? Entäs jos se miinuspeukutettu onkin fiksuin kommentti jostain näkökulmasta? Jos ketju kasvaa liian pitkäksi, aihe tyrehtyy omia aikojaan ja lukijat/kommentoijat siirtyvät seuraavaan aiheeseen. Tavoitehan lienee se, että kaikki halukkaat, innokkaat ja motivoituneet pääsevät kommentoimaan.

  Ohi aiheesta menevät tai jankkaavat kommentit on helppo lukijana skipata. Ainoa täällä ehdotettu kannattamani systeemi olisi Osmon tähti tms. “vie keskustelua eteenpäin” merkintä, jolloin samaa jauhavat kommentit voisi helpommin hyppiä yli, mutta kuitenkin lukea halutessaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Olisiko mahdollista tehdä keskustelusta säikeinen? Eli jos joku vastaa toisen kommenttiin, niin vastaus menisi omaan säikeeseen ja vastauksia olisi helpompi seurata ja lukea vain itseään kiinnostavat säikeet. Näin tapahtuu joillakin muilla sivustoilla.

  En kannata viestien moderointia sisällön vuoksi, jos sisältö vain on asiallinen. Moderointi on kuitenkin yksilön päätös ja siinä voi mennä kansalaiskeskustelusta maku, jos jokin monelle tärkeä asia ei olekaan sitä moderoijalle ja tulee siksi poistetuksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. Amae:

  “Tavoitehan lienee se, että kaikki halukkaat, innokkaat ja motivoituneet pääsevät kommentoimaan”

  En oikein ymmärrä, miksi tuon tulisi olla jokaisen netissä olevan keskusteluareenan tavoite. Eikö olisi hyvä, että sellaisillekin yksilöille olisi joku foorumi, jotka eivät jaksa seuloa älykkäitä kommentteja hirvittävän roskafloodauksen seasta? Suomi24-porukalle on kuitenkin netti täynnä paikkoja, joissa voivat temmeltää täysin vapaasti.

  Ei moderointi tarkoita sitä, että Osmo karsii itselleen epämieluisat näkemykset pois keskustelusta. Sellaista hän ei ole ymmärtääkseni koskaan tehnyt, vaikka monilta vakionimiltäkin on tullut erittäin kärjekästä ja Osmo-kriittistä tekstiä. Moderoinnin pointti on yksinkertaisesti säätää jokin vähimmäistaso hyväksyttäville kommenteille poliittisesta/filosofisesta/moraalisesta kannasta riippumatta. Jos tällaista tasoa ei säädä, ketjut täyttyvät hyvin nopeasti aivottomilla möläytyksillä. Näitä möläytyksiä tulee sitä enemmän, mitä enemmän niitä päästetään läpi. Kun niitä ei päästetä läpi, möläyttelijät vaihtavat maisemaa eivätkä jää kiristämään moderaattorin hermoja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. Jukka kirjoitti 2.12.2010 kello 14:25
  “Olenkin enemmän huolissani ylläpitäjän yhä epäinhimillisemmäksi käyvästä työtaakasta, kun kommenttivuori paisuu entisestään.”

  Itse samoilla linjoilla, viestien laadun tarkempi seulonta vie rutosti aikaa ja energiaa.
  Kannattaa ensisijaisesti pitää huolta ettei siitä muodostu epämiellyttävää rutiinia johon on pakko palata päivä toisensa jälkeen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Kommentit kortille:

  Annettakoon jokaiselle kommentoijalle joku maksimi rivimäärä aihetta kohden. Pakottaisi kommentoijan tiivistämään ja pysymään asiassa. Uuden aiheen (tai ketjun) alkaessa, taksamittari nollautuisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Kari:

  Karsimisen ja reittauksen sijaan kannattaisi ehkä harkita jonkin sortin ketjusysteemiä, jossa vastaukset tiettyyn kommenttiin aloittaisivat oman ketjun. Kun sitten jossakin ketjussa alkaa – jälleen kerran – keskustelu markkinatalouden syvimmästä olemuksesta, ilmastoskeptisyydestä tai lasten päivähoidon järjestämisestä, niin tämä keskustelu muotoutuisi omaksi ketjukseen, joka on helppo ohittaa, jos aihepiiri ei kiinnosta.

  Jotain tällaista olen itsekin kaivannut. Palstalla on paljon vakioaiheita, joista keskustelua on mielenkiintoista seurata, mutta joka ei alun jälkeen enää liity alkuperäiseen blogikirjoitukseen juuri lainkaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Kommenttien lukemisen pitäisi jatkossakin onnistua ilman klikkauksia, jotta blogin lukeminen onnistuu älypuhelimella mukavasti. Tuskin olen ainoa joka lukee blogia lähinnä mobiilisti. Mulle kommentit ovat yhtä tärkeitä kuin postauksetkin, joten kannatan enintään spämmin ja täysin aiheen ohi kirjoitettujen kommenttien karsimista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. Viittaan omaan blogimerkintääni: http://hermiitti.com/blog/2733225/suhteellisuudentajuni-alkoi-pelata-netin-foorumikirjoittelun-suhteen/

  Kun totean, että oikeasti foorumi tai blogikommentoinnillakaan ei ole niin suurta merkitystä kuin kirjoittajat ajattelevat.

  Mielestäni keskustelussa olisi hyvä kyllä vastata edes osiin kysymyksiä, jotta tänne on ylipäätään mieltä kirjoittaa yhtään mitään. Kysyn edelleen samaa asiaa kuin ensimmmäisessä viestissäni tässä viestiketjussa, onko blogitilastossa kyseessä kaikki klikkaukset, uniikkikävijät tarkasteluaikavälillä vai kaikki kävijät tarkasteluaikavälillä?

  Itse haluan kirjoittaa tänne, koska en viitsi sähköpostilla vaivata Soininvaaraa, joten sikäli olisi kiva saada vastauksia koko kansan nähden. Toisaalta on poliitikon oma asia mitä viestintämuotoa painottaa, mutta väitän, että Soininvaara on kärkipoliitikoista Suomessa lähes ainoa, joka on omaksunut nykyisen mediavaikuttamisen keinot. Syytä olisi jatkaa suunnilleen samaa rataa tässä blogissa ja moderointi voisi olla enemmän juupas-eipäs-väittelyiden katkaisemiseen pyrkivää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Miten ois semmoinen järjestely, että Osmo (tai hänen nakittamansa moderaattori) voi halutessaan antaa miinuspisteen viestiä hyväksyttäessä. Tämmöinen viesti tulisi näkyviin ainoastaan nappulana, jota klikkaamalla viestin saa näkyviin. Halutessaan lukijat voisivat valita kaikki viestit kerralla näkyviin. Tällöin Osmo ei varsinaisesti sensuroisi ketään, lukeminen helpottuisi, huutoäänestystä ei syntyisi, ja kaikille olisi selvää mitkä viestit saivat miinuspisteen. En tosin tunne WordPressin lisäkkeitä yhtään enkä osaa sanoa paljonko virittämistä tuo vaatisi.

  Hiljainen sensurointi, jossa muut kuin Osmo eivät tiedä, mitkä viestit menivät muistiaukkoon, on minusta omiaan karkottamaan keskustelijoita.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Moderointi tietysti. Ei mitään peukku- tai suosikkisysteemejä ja karsintaa sillä perusteella. Jos jotain on karsittava, on sen syytä tapahtua Osmon toimesta ja perustein. Silloin voi luottaa siihen laatuun, jonka vuoksi tämä blogi on suosittu. Nykyinen systeemi on suht hyvä. Ei täällä juuri asiattomuuksia ole, vaikka asiasta joskus vähän poiketaankin (ei niin kovin paljon, eikä niin vakavaa). Mutta aika hyvin tämä on nytkin toiminut, tietyt keskustelut ja kommenttit voi lukaista pikaluvulla tai ohittaa suoraan. Tuo Karin (ym.) ajatus siitä ketjutuksesta yhden jutun sisällä kuulostaa hyvältä.
  Saman asian voi sanoa kahdesti mutta uudelleen muotoiltuna, se voi aueta paremmin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Voisi olla kaksi jonoa. Postauksen alla olisi Osmon valitsemana juuri postauksen kanssa “keskustelevat” viestit ja joihin hän itse jopa vastaa. Toisessa reunassa olisi torikokous-ketju, jossa olisi yleistä kommenttia aiheen tiimoilta ja kommentoijien välistä keskustelua.
  Osmo voisi näin “moderoida” positiivisesti korostamalla hyviä kommentteja, mutta kaikki saisivat sananvapauden. Samalla kommentoijat oppisivat täsmentämään ja harkitsemaan paremmin kommenttiaan päästäkseen ykkösketjuun.

  Karin esittämä “vastaus kommenttiin”-ketjutus selkeyttäisi ja nopeuttaisi lukemista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. Minusta kommentteja voisi karsia. Keskustelu ajautuu usein nimimerkkien väliseksi juupas eipäs -tyyliseksi väittelyksi, vaikka blogisti ei osallistu itse tähän väittelyyn. Minusta, Osmo, sinun ei tarvitse nähdä vaivaa muiden nimimerkkien keskusteluareenan ylläpitämiseksi. He voivat tehdä sen muualla. Kommentit ajautuvat usein aivan liian kauaksi itse blogikirjoituksen aihepiiristä.

  Monet ovatkin ehdottaneet eri keinoja. Tässä minun ehdotukseni:

  Puheenvuorojen määrän rajoittaminen. Jokainen nimimerkki voisi käyttää vain tietyn määrän puheenvuoroja blogikirjoituksen aiheesta. Tämä pakottaisi kirjoittamaan harkitun puheenvuoron ja kiteyttämään siinä mielestään olennaisen.

  Minusta kaksi puheenvuoroa on riittävä määrä. Ensimmäisessä voisi esimerkiksi kommentoida itse blogikirjoitusta ja toisella puheenvuorolla voisi osallistua vielä aiheesta käytyyn keskusteluun.

  En kuitenkaan rajoittaisi puheenvuorojen pituutta. Liian pitkistä puheenvuoroista tuskin tulisi ongelmaa, sillä moni hyppää sellaiset elämänpituiset kommentit yli lukematta. Näin puheenvuoron kirjoittaja joutuisi aidosti miettimään, mitä juuri minä haluan aiheesta sanoa.

  Ehdotukseni lienee yksinkertainen valvoa ja toteuttaa ja sitä voisi ainakin kokeilla. Tämä lopettaisi myös uskoakseni kommentointityylin, jossa lainataan toisen kirjoituksen yksittäisiä lauseita irroittamalla ne asiayhteydestä ja ampumalla tähän haulikolla vasta-argumentteja. Tyyli on minusta raivostuttava ja se juuri vie keskustelun aihepiirin ulkopuolelle. Toki voi olla, ettei Osmo itse näe tässä mitään ongelmaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Puheenvuorojen määrän rajoittamista taitaa olla varsin helppo kiertää. Lisäksi on ikävää, jos tulee väärinymmärretyksi, eikä voi vastata.

  Henkilöön (johonkin kirjoittajaan tai ulkopuolisiin) menevää tylytystä voisi yrittää karsia, koska sellaista on ikävä lukea.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. Lyhyet kommentit ja kommenttien numerointi!

  Näytän olevan tasan päinvastaista mieltä kuin Shakeem: minusta olisi hyvä rajoittaa kommentin pituus, mutta ei mielestäni ole hyvä rajoittaa kommenttien määrää/ kirjoittaja.

  Kun yhteen kommenttiin mahtuisi kannanotto itse asiaan ja ehkä yksi lisäargumentti, keskustelu sen myötä toivottavasti pysyisi enemmän otsikon alla.

  Numerointi siksi, että viittaaminen olisi helpompaa.

  Touko Mettinen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. “Likettäminen” tuntuisi ainakin minusta parhaalta. Enimmäkseen luen, joskus harvoin kommentoin ja varmasti 50% niistäkin vähistä kommenteista ei läpäisisi laadunvalvontaa… 🙂

  Pitkiin viestiketjuihin tällä tavalla crowd sourcing-moderoidut postausket voivat antaa montakin mielenkiintoista reittiä sisään keskusteluun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. Osmo, kommenttien ketjuttaminen on toimintona ihan WordPressissä itsessään jos olet päivittänyt tarpeeksi uuteen versioon. En tiedä onko sinulla ollut tapana päivitellä (kannattaisi ihan tietoturvan takia), mutta katso löytyykö asetuksista seuraava:

  http://en.blog.wordpress.com/2009/02/19/comment-threading-is-here-plus-other-cool-comment-settings/

  Olen samaa mieltä muiden kanssa, ketjuttaminen on fiksumpaa kuin äänestäminen, varsinkin poliittisella blogilla kuten tämä koska jos omat kommentit ei pääse läpi niin aina voi äänestää mielestään ikäviä vastauksia piiloon, tai jopa masinoida äänestyksiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Ongelman ydin kait lienee siinä, että on kaksi ääripäätä – rajoittaa kommentointi vain blogikirjoitusta koskevaksi vs. sallia täysin vapaa keskustelu (tietysti asiattomuuden karsien) – ja niiden välillä on vain erilaisia enemmän tai vähemmän huonoja kompromisseja.

  Itse epäilen, että avoin keskustelu voisi kärsiä ainakin tiettyjen aiheiden kohdalla siitä, että rivi- tai kommenttimääriä rajoitettaisiin. Jotkut kommentit vain vaativat enemmän perusteluja kuin toiset ja olisi aika turhauttavaa, jos jonkin keinotekoisen rajoitteen vuoksi ei olisi mahdollisuutta vastata jonkun muun vasta-argumenttiin. Lisäksi mukana voisi tulla myös usealla tunnuksella osallistujien ongelma.

  Luettavuuden kannalta joku puumaisuus tai se, että kommenteista näkyisi vain N ensimmäistä riviä voisi olla hyvä ratkaisu – vaikka niilläkin on tietysti ongelmansa – varsinkin jos joku puumaisuus on toteutettu kökösti. Ehkä mahdollisuus valita eri esitysmuotojen välillä voisi tyydyttää useimpia. Tietysti moderointitaakkaa tämäkään ei vähennä pätkääkään.

  Yksi radikaali ajatus olisi tietysti rajoittaa kommentointi varsinaiseen blogitekstiin ja siirtää laajemmat keskustelut jollekin oikealle keskustelualustalle. Keskustelun voisi varmaankin rajata Osmon asettamiin aiheisiin – vaikka linkaten aloitukset täältä blogista, moderoinnin muuttaa jälkikäteisvalvonnaksi (tarvitaisiin varmaankin rekisteröityminen ja mahdollisuudet bännätä käyttäjiä) ja samalla ehkä voisi yrittää rekrytoida vapaaehtoisia moderoijia.

  No – ehkäpä tosiaankin vähän turhan korkealentoinen idea…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Ehdotukseni on saanut ainakin jossain määrin kannatusta 🙂

  Moni on (mielestäni aiheesta) pelännyt, että sivujen monimutkaistuminen esimerkiksi ketjujen rakenteellistamisen myötä muuttuu nykyistä hankalammaksi. Tähän on kyllä olemassa ratkaisu. Saman järjestelmän päälle on rakennettavissa olennaisesti täsmälleen sama lista-tyyppinen kommenttilista, vaikkapa “Osmo Lite” (soininvaara.fi/lite). Tämä(kin) tietenkin oli keksitty jo ennen ikuista syyskuuta, kun miehet olivat miehiä, naiset naisia ja Internettiin otettiin yhteys telnetillä yliopiston soittosarjan avulla. Asiaa nyt keksitään uudestaan kaikenlaisten RSS-härpäkkeiden avulla.

  Kaiken kaikkiaan, ennenkuin _mitään_ muutoksia tehdään suosittelen vilkaisemaan tätä:
  http://blog.rootshell.be/wp-content/uploads/2008/03/apple_google_you.jpg

  Koska olen itse jossain määrin noista hommista omalta osaltani vastuussa, tulee tuota katseltua säännöllisesti – sanoisinko ristiriitaisin tuntein.

  Kari

  P.S. Ja lisäksi olen nimimerkin “Shakeem” kanssa jotakuinkin täysin eri mieltä kaikesta tähän liittyvästä 🙂

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Peukut ovat näemmä ilmestyneet.

  Mä en oikein tykkää… Karin (Kari Koskinen 2.12.2010 kello 13:45) ehdotus palvelisi luettavuutta mielestäni paljon paremmin.

  Luettavuuden parantaminenhan oli tavoite?

  Nyt blogi näyttää vähän halvalta ja useinhan peukkuja saanut kommentti tulee olemaan vastaus johonkin, jossa ei ole peukun peukkua, joten kuitenkin joutuu kahlaamaan peukuttomiakin kommentteja kärryillä pysyäkseen.

  Mutta mitäpä tässä nurisemaan sen enempää, jos Osmo nyt kerran näin päätti. Mutta minulta ei peukkuja peukuille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Kokeillaan tätä. Miinusäänet jätettiin ainakin näin alussa pois. Omat kommenttini saavat automaattisesti korostuksekseen värillisen tausta, oltiin niistä mitä mieltä tahansa, muut, kun suosittelijoita tulee tarpeeksi. Rajat on säädetty kymmeneen ja kolmeenkymmeneen. Jos tämä innostaa poliittiseen junttaukseen, se poistetaan. Voi myös diktatorisesti omalla päätökselläni korostaa valitsemiani kommentteja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. Näin ensivilkaisulla peukut pistävät todella ärsyttävästi silmään. En muutenkaan oikein usko niistä olevan mitään hyötyä. Loppupeleissä arvioin kuitenkin itse kommenttien hyvyyden. Jos peukkuja antaisi ainoastaan Osmo tai joku muu järkeväksi katsomani taho, ne voisivat olla edes jossain määrin käyttökelpoisia. Randomtyyppien suosittelu ei paina vaakakupissa mitään. Katsokaa vaikka, millä perusteilla Uudessa Suomessa kirjoitukset pääsevät suosituimpien listalle, kun kaikki pääsevät “äänestämään”. Siinä ei kirjoitusten laadulla ole mitään merkitystä.

  Suosittelen jatkamaan entistä linjaa sillä muutoksella, että asiallisiksi havaittujen vakiokommentoijien viestit alettaisiin päästämään automaattisesti läpi. Tämä keventäisi huomattavasti moderaattorin taakkaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Yksi asia vielä. Missään tapauksessa en lähtisi rajoittamaan viestien pituutta tai kahdenkeskisiä väittelyitä, silloin kun niissä argumentoidaan vaivalla ja asiallisesti. Tämän blogin erityisyys on juuri keskustelun taso ja syvyys, jota on usein vaikea löytää muilta suomalaisilta keskusteluareenoilta. Itselleni on sekä opettavaista että viihdyttävää seurata esim. az:n, Artturin, Tiedemiehen ja kumppaneiden pitkiä ja hartaita vääntöjä ties mistä aiheista. Ja välillä ehkä jopa itse osallistua niihin 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. Ehkä peukkujen ansioista on jatkossa vähemmän tarvetta kirjoitella sellaisia kommentteja, joiden pääasiallinen sisältö on ilmaista olevansa samaa mieltä jonkun kanssa tai kehua sattuvaa sutkautusta. Jos tykkää, voi vaan peukuttaa. Peukkujen värin ja korostettujen kommenttien taustavärin kyllä voisi valita niin hillityiksi, etteivät ne häiritsisi visuaalisesti niitäkään, jotka eivät noista peukuista muuten innostu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. ( ajattelee itsekseen: “Pahus postaukseni ei ole saanut yhtään peukkua 🙁 Olenko bloki-kiusattu…)

  Minä vastustan peukkuja. Ne tekevät blogin ilmeestä jotenkin rauhattoman ja häiritsevät keskittymistäni ja …

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 58. Näinkin lyhyen kokemuksen jälkeen sanoisin, että pois, pois kuten Turkka.

  Miten tämä parantaa kommenttien laatua? Miten tämä parantaa luettavuutta?

  Ei mitenkään mielestäni!

  Ihmettelen myös toimeentuloketjussa Osmon suositusta, joka lankeaa Riitalle täydestä väärinymmärryksestä.

  Miksi Osmo suosittelee kommenttia, jossa faktat eivät ole kohdallaan? Osmon suositukset tulevat nostattamaan epäilyksiä suosikkijärjestelmästä ja luovat ikävää ilmapiiriä keskustelijoiden kesken.

  Tämä systeemi synnyttää oudon halpahalli-tunnelman ja vie blogilta sen alkuperäisen älyllisen ja sofistikoituneen hillityn sävyn.

  Nimenomaan tällainen peukuttelujen puuttuminen on erottanut tämän blogin rahvaan eli kaikenkarvaisten perussuomalaisten suosimista roskablogeista.

  (Edellistä ei tarvitse ottaa ihan tosissaan.)

  Jos joku ymmärtää, mitä tarkoitan, niin peukut pystyyn sitten vain 🙂

  Toivon, että peukuttelu jää kokeiluksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 59. On tämä peukalo/väriuudistus ainakin kokeilun väärtti. Saadaan kahta uutta informaatiota; millaisista kirjoituksista kansa tykkää ja millaisista kirjoituksista Osmo tykkää. Eikä tiedon lisäys ole koskaan pahasta, eihän. Vai korostaisiko se sittenkin demokratian harhaa; että enemmistö on oikeassa?

  Kuhlmeyn ehdotusta voitaisi ehkä miettiä. Aika monella näyttää olevan sanottavaa myös aikamme suurista globaalin tason kysymyksistä, joissa kilpailukyky ei ole mikään argumentti – kun marsilaistenkaan kanssa ei kilpailua käydä. Kysymyksiä sosialismista, kapitalismista ja markkinataloudesta ja niiden suhteesta luonnon ja ihmisen kestokykyyn. Mihin maailma on menossa ja mistä syystä. Mistä asioista on kiistatonta tietoa ja mitkä yleiset “totuudet” ovat vain uskon varassa.

  Tällaiset syvällisemmät ja hitaasti kehittyvät pohdinnat näyttävät jäävän vähän jalkoihin tässä uusien alustusten nopeassa tahdissa.

  Ehkäpä tosiaan joku rinnakkainen Osmofoorum voisi keskittyä globaalin tason kysymyksiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 60. Osmon suositukset tulevat nostattamaan epäilyksiä suosikkijärjestelmästä ja luovat ikävää ilmapiiriä keskustelijoiden kesken.

  Ikävää ilmapiiriä? Suosikkijärjestelmä? Hyvänen aika, tämä on blogi. Jos joku nyt vetää herneen siitä nenään, että blogin pitäjä sattuu pitämään jostakin/jonkun mielipiteestä, niin ehkä kannattaisi sitten seurata jotain blogia, jonka kirjoittajalla ei ole mielipiteitä.

  Siitä olen kyllä samaa mieltä, että ainakaan ihan heti en osaa nähdä kovin suurta hyötyä tai iloa noista peukaloista.

  Oman toivomuslistani kärjessä olisi Karinkin ehdottama säikeinen keskustelu, mutta jo vanha kansa puhui jotain lahjahevosen suuhun katsomisesta, joten en nyt kovin tiukasti osaisi tällaisiakaan vaatimuksia esittää.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 61. Peukku peukuille nyt alkuun, kokeilumielessä. Katsotaan miten toimii. Ja kappas, johan täällä näköjään ehdittiin aloittaa nariseminen, kun jonkun mielestä “väärät” kommentit saivat suosituksen.

  Vielä, jos saisi jotenkin pakotettua eräät jorisemiseen taipuvaiset kirjoittajat hieman tiivistämään tekstiään, niin olisin tyytyväinen, mutta moiseen ihmeeseen tuskin mikään blogialusta pystyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 62. Noihin keskustelun sivuraiteisiin sen verran että joskus ne ärsyttää jos se tapahtuu ihan alkumetreillä, kun itse asiasta ei ole vielä saatu kunnon vääntöä aikaiseksi. Silloin voisi mode huomauttaa ‘ketjun aihe muuten oli…’ tyylisesti. Mutta sitten kun ketjussa on 100+ viestiä niin se on tod.näk. elinkaarensa nähnyt, mielestäni silloin tuli on vapaa. Voi parhaassa tapauksessa kuihtunut vanhus saada viimeisen pyrähdyksen ennen lopullista hiljentymistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 63. Minä ymmärsin, että Osmo korostaa niitä kommentteja, joihin aikoo vastata. Se parantaa luettavuutta.

  Joskus sitä toivoo, että täältä voisi vaivattomasti kommentteja myös poistaa. Varmaan itse kullakin näppis toimii nopeammin kuin ajatus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 64. Satunnaisempana kävijänä:

  -peukut pois
  -rajumpikin karsiminen on ok

  Koska foliohatut voi perustella hyvinkin syvällisesti tieteellisin näköin linkein, niin niitäkään ei tarvi ujostella sensuroita. (Humbuugin tunnistaa melkein näin päin nykyään, mitä enempi engl ref.. sitä foliompi).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 65. Pillejä ja viheltimiä!

  Minusta nämä “Facebook”-kilkuttimet olivat jo virhe. Niiden ajatus on siinä, että niillä saadaan lisää ihmisä palstalle. Mutta se on hölmöilyä, koska täällä ovat jo kaikki halutut paikalla. Minun, az:n, Elinan, Riitan, Tiedemiehen, Artturin, S. Saarelman, Liian vanhan, tpyyluoman kommentteja ei saa paremmaksi mitenkään. Siis ei mitenkään. Ja koska esimerkiksi koko Helsingin virkamieskunta (tieto) seuraa tätä blogia jo, niin säätämiseen on vain vähäistä syytä.

  Jos sitten vielä jotain muuta halutaan, niin se ei millään “suosittelen”-nappien avulla hoidu.

  Nähdäkseni tuo esittämäni ketjusysteemi poistaisi käyttäjän kannalta suurimman osan “ongelmista”. Jos taas kyse on enemmän Osmon työmäärästä, niin sitten “perustyyppien” kommenttien hyväksyminen voisi olla hyvä ratkaisu.

  Kari

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 66. Facebook-kilkuttimet lisäsivät käyntejä noin 20 prosentilla. Lisäksi ne saavat luonnollisesti aikaan sen, että mietitymmät avaukset saavat enemmän painoa. Minun narsistinen tarkoitukseni on saada blogille paljon lukijoita, joten ne pysyvät. Näitä huutoäänestyspainikkeita täytyy pohtia.
  Jos minulla olisi täällä mainoksia, miinoittaisin koko facebookin linkeillä blogilleni.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 67. Kari:

  Minusta nämä “Facebook”-kilkuttimet olivat jo virhe.

  Samaa mieltä!

  Perusteluna minulla on vielä täysin subjektiivinen oma esteettinen silmäni. Olin tykästynyt blogin karuun tyylikkyyteen ja riemunkirjavat panikkeet veivät sitä jotenkin markkinointihenkiseen suuntaan kielteisessä mielessä.

  Mutta myönnän, että tämä on hyvin konservatiivinen näkemys ja ymmärrän, ettei sitä moni jaa kanssani.

  Riitalle,

  Ahaa.. jos noin, niin sitten ymmärrän. Tarkoitus ei siis ollut millään muotoa moittia kommenttiasi. Kuvittelin, että taustaväri on jonkinlainen suositus ja siksi ihmettelin, koska sinulla oli siinä virhepäätelmä yliopistoon pyrkimisen seurauksista.

  (Tai sitten olin vain kateellinen 🙂 )

  Lupasin ylempänä, etten nurise, vaan hyväksyn blogi-isännän päätökset. Tässä sitä vain kuitenkin ollaan jo aamusta nurisemassa.

  Elinalle keskisormi!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 68. Tämä uusi systeemi on ihan ‘hauska’. Onko se toimiva, sen aika näyttää. Kannatan Osmon korostuksia. Niistä voi päätellä mikä oli alkuperäisen aiheen (ja Osmon) ajatus (tai sitten ei – korostetaanko joskus myös ‘virhellisiä’ päättelyjä esimerkkinä – en tiedä?).

  Tuo suosittelu on myös, miten sen nyt sanoisi, aika haastavaa. Mutta näillä mennään. Onhan se eliminoitu, ettei sama henkilö voi suositella kahdesti, kun en tätä systeemiä tunne? Tosin luotan tämän blogin kommentoijien arvostelukykyyn. Hyvin se on toiminut nytkin.

  Tällä mennään. Peukkuja vaikka MariaK:lle 3.12. 12.51.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 69. Onhan se eliminoitu, ettei sama henkilö voi suositella kahdesti, kun en tätä systeemiä tunne?

  On se sillä tavoin eliminoitu, ettei samasta iipeestä voi lähettää kuin yhden suosittelun.

  Jos joku nyt jaksaa juosta koneelta toiselle pitkin kaupunkia klikkailemassa omaa kommenttiaan, niin ainakin minä suon tämän ilon hänelle.

  Näin asialleen omistautunut, liikunnallinen ja ahkera ihminen on peukkunsa ansainnut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 70. Facebook-nappula ja värikorostukset ovat mielestäni hyviä; peukuista en niin perusta. Ihan vain siksi, että epäilen joidenkuiden suhtautuvan omiin peukkulukemiinsa liian henkilökohtaisesti. Tämä voi politisoida keskustelua ihan turhaan.

  Tästä syystä en varmaankaan itse tule peukkuja jakelemaan. Mielestäni lukemisen arvoiset kirjoitukset ovat tähänkin asti korostuneet ihan riittävästi sillä, että niitä on lainattu, kommentoitu ja sanallisesti kehuttu. Samalla kritiikin/kehujen laatu tai laaduttomuus on käynyt ilmi – toisin kuin näistä hajuttomista ja mauttomista peukuista.

  Olen Roguen kanssa samaa mieltä pitkistä väittelyistä. Koen saavani niistä suhteellisen vaivattomasti ja nopeasti sellaista tietoa ja ajattelun malleja, joita minun muuten olisi turhan vaikeaa hankkia. Ketjujen rönsyistä puolestaan tulee välillä uusien blogikirjoitusten aiheita. En äänestäisi tiukemman moderoinnin puolesta niidenkään suhteen.

  Kyllähän nämä rönsyilevät ja joskus pitkiksi venyvät ketjut ovat hankalahkoja luettavia, mutta luettavuutta voi parantaa muutenkin kuin moderointirimaa nostamalla. Jotakin keskustelufoorumialustaa hyödyntämällä voisi mahdollisesti kehittää blogin, jossa kommentointia olisi helpompaa seurata – kommenttien kirjoittamisesta ja editoinnista puhumattakaan. Tämä tosin varmaankin selvästi lisäisi kommenttien määrää, jolloin moderointikin veisi enemmän aikaa. Keskustelufoorumit eivät perusmuodossaan ole myöskään visuaaliselta ilmeeltään kovin houkuttelevia. Nykyisenkaltaisen, selkeän ja blogimaisen ulkonäön saavuttamiseksi pitäisi teettää sekä suunnittelu- että koostamistyötä.

  Minulle Osmon blogi kommentteineen on kelvannut loistavasti nykyisessäkin muodossaan. Tämä on upea tilaisuus päästä lähelle sellaisten kiinnostavien ihmisten sensuroimatonta ja rehellistä ajattelua, joita omaan tuttavapiiriini ei kuulu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 71. enpäs jaksa lukea kaikkia kommentteja ja vastauksiasi niihin, mutta kysymys liittyen kokonaislukijamäärään:
  itse luen tätä vain rss-syötteenä, koska ystävällisesti annat koko viestin luettavaksi myös niin. en siis käy virallisella kotisivullasi juuri koskaan. paitsi joskus harvoin lukemassa postausten kommentteja – aikaaviepää, tylsää ja usein ahdistavaa.
  tulenko näin toimien rekisteröidyksi blogisi yhdeksi 112 000 lukijasta? jos en, niin uskallan väittää, että blogillasi on noin kaksinkertainen lukijamäärä luulemaasi nähden.
  onnittelut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. stuna nikulalle:
   Tuo oli hyvä kysymys. Ilmeisesti rss-syötteen käyttäjät tulevat rekisteröidyiksi, koska “saapumissivuna” tämän kuun aikana yli neljätuhatta kertaa on ollut “/feed/rss/”. En itseasiassa tiennyt, että tuo rss ei johda itse blogille. Se ei oikeastaan ole tarkoituksenmukaista, koska haluaisin houkutella kaikki lukemaan koko sivut.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 72. Ei kai nyt ole kovin vaikeaa peukuttaa töissä, kotona ja vielä kännykällä.

  Ja kirjaston kautta kotiin!

  Pointtini oli, että jos nyt joku niin kovasti näitä peukkuja halajaa, niin hänelle suotakoon tämä mahdollisuus päteä. Jotenkin luotan, että ani harva täällä nyt tuollaista vilunkia harrastaa.

  Tämä peukkujen piilottaminen on minusta hyvä idea. Kun kukaan ei näkisi, mitä toiset ovat suositelleet, oma suositus olisi vapaa ryhmäkäyttäytymisestä.

  Sosiaalipsykologinen kokeellinen tutkimus on osoittanut pätevästi, että vaikka ihmiset raportoivat tekevänsä ehdottoman yksilöllisiä päätöksiä, niin tositilanteessa he peesaavat muiden mieltymyksiä.

  Eli tietyn suositusmäärän täyttyessä kommentti korostuisi kuten nytkin, mutta peukkukehitystä ei voisi seurata.

  Tässä on tietysti se ongelma, että jotkut ketjut ovat paljon vähemmän luettuja ja kommentoituja kuin toiset. Tällöin joihinkin ketjuihin ei tulisi välttämättä korostusta edes eniten peukutetulle kommentille.

  Huoh! Tämän täytyy olla ihmiskunnan vaikein haaste heti ilmastonmuutoksen jälkeen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 73. RSS-syöte jossa koko viesti on luettavissa esim. google readerin kautta on erittäin käyttäjäystävällinen tapa tuottaa sisältöä. Toivottavasti tähän ei tule muutosta. Esim kännykän kautta luettaessa huomattavan paljon nopeampaa ja helpompaa kuin tulla itse blogille lukemaan uutta tekstiä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 74. RSS-syötteitä ei saa heikentää tai poistaa!! Luen tätä lähinnä vain Google Readerin kautta, josta saan koko tekstin näkyviin näppärästi kännykälläkin. Avaan blogin lähinnä vain jos artikkeli vaikuttaa siltä että siinä olisi kiinnostavaa keskustelua tai jos haluan sitä itse kommentoida.

  Näin on hyvä.

  Jos sinulla olisi mainoksia, niin pitäisi tietysti pakottaa minunkaltaiseni avaamaan blogisivusto aina (kuten esim. NYTimesin blogit ikävästi tekevät, jonka takia en Krugmanin höyryilyjä yleensä lukeaan) tai laittaa mainoksia RSS-feedin sisälle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 75. Näin suositun blogin ylläpitoon kyllä löytyy resursseja, jos vain haluat ottaa ne käyttöön.

  Yksi tapa saada ylläpitäjiä lisää on avata käyttöliittymä valitsemiesi kohderyhmien käyttöön. Kauppahintana on moderointisopimus + järjestelyjen vaatiman lisätyön tekeminen.

  Innokkaat joulutonttusi ahkeroivat omien käyttöliittymiensä parissa kehittäen mitä nerokkaimpia kommenttisuodattimia ja uusia ulkoasuja blogillesi niin kauan kuin pukilta vaan saa uusia (hengen)lahjoa.

  Blogin julkaiseminen muillakin valitsemillasi sivustoilla ylläpitoa vastaan ei tarkoita, että menettäisit hallinnan; tietokanta ja supermoderointi (lähinnä moderointisopimusten tekeminen) säilyy sinun hallinnassa, omalla palvelimellasi.

  Ainakin käyttäjiä tulee lisää, jos blogi julkaistaan useammalla sivustolla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 76. Nuo suosittelukilkkeet ja väritys eivät auta oikeastaan millään tavalla blogin keskustelujen seuraamisen ongelmaan.

  Varsinainen ongelmahan on se, että kun kaikkia kommentteja ei ehdi lukea, jotenkin on pakko karsia. Ainoa käytännön mahdollisuus nykyään on se, että blogikirjoituksen perusteella päättää, seuraako sen kommenttiketjua. Jos sitten käy niin, että keskustelun tuoksinassa esille nousee uusia kiinnostavia teemoja (kuten vaikka lentoemäntien lakon keskustelussa nousi), ne jäävät näkemättä.

  Toimisiko sellainen, että kommentoijat (ja tietenkin blogikirjoittajakin) voisivat tagata kommenttejaan joillain sopivilla tageillä. Sitten seuraajat voisivat seurata tiettyjen tagien esiintymistä. Onko tällaiselle tukea wordpressissä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 77. Kommenttien peukutus ja korostus on hyvä ominaisuus. Korostustapa on ainakin minun silmään vähän turhan räikeä: kuin jostain hakkerisivuilta, jotka loistaa aina neon väreissä. Olisikohan korostus mahdollista vaihtaa taustavärin sijaan esim. kehykseksi? Eli sen sijaan että tekstin tausta on vihreä, tekstin ympärillä olisi se vihreä kehys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.