_

750 miljardia on iso pino rahaa

Jos tuon velkaisten euromaiden velkojien pelastuspaketin suuruutta yrittää hahmottaa, tehdään se kotoisesti 50 euron seteleillä. Jos tuollaisen summan nostaisi Otto-automaatista ja pinoisi setelit päällekkäin, pinosta tulisi 1500 kilometriä korkea. Pino varmaankin kaatuisi. Jos se kaatuisi kohti etelää, viimeiset seteli putoaisivat jonnekin Mustanmeren tienoille.

=====

Kolme vuotta sitten Nizzanmatkan ensimmäinen etappi, Pärnu Viro

21 thoughts on “750 miljardia on iso pino rahaa

 1. Kerroppa, miksi kaikki raha pitää lainata kiertoon? Miksi keskuspankit eivät vain voi antaa sitä rahaa valtioille, jotka tuhlaisivat sen kietoon infrahankkeiden yms. kautta. Silloin maat eivät velkautuisi, kun rahaa ei pitäisi lainata pankeilta, jotka ottavat vielä koron päälle. Joo, se aiheuttaa inflaatiota. Mutta kyllähän tuollaisen rahamäärän (750 miljardia) luominen tyhjöstä aiheuttaa inflaatiota johonkin. Pankkien luoma raha aiheuttaa inflaatiota vain kohdennetusti, esim. asuntojen hintoihin. Pankit ovat luoneet uutta rahaa, jolla on kasvatettu tämänkin maan asuntokuplaa, mutta missään ei puhuta, että se on inflaatiota. En siis vastusta pankkitoimintaa, vaan yritän kyseenalaistaa rahajärjestelmäämme… Miten maat voivat olla muuta kuin veloissa, jos kaikki raha lainataan kiertoon ja siitä peritään korko?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Yhtä kaikki, nykyraha on virtuaalista. Ei tuon summan painamiseen painokoneita tarvita, raha liikkuu valon nopeudella. Virtuaaliraha on ollut eräs syy rahan arvostuksen on laskuun. Jos kaikki raha kiertäisi käsien kautta, vähemmän sitä törsättäisiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Tuskinpa tuota arsenaalia koskaan tarvitsee ottaa käyttöön. Kysehän on vain siitä, että nyt jokainen markkinoilla toimiva tietää, että veneenheiluttajien rahat ei riitä keikauttamaan paattia.

  Epäluottamus kohdistuu jatkossa funda-asioihin. Niitähän paketti ei korjaa pätkääkään. Rahan liikkuminen pitäisi kuitenkin olla turvattu tällä päätöksellä. Pahintahan on se tilanne missä oltiin reilu vuosi sitten kun kukaan ei luottanut kehenkään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Hätärahasto luotiin sitä varten, että jos tulevaisuudessa joku euromaa joutuu ylipääsemättömiin talousvaikeuksiin, niin rahasto antaa kyseiselle maalle raha-apua. Tietysti vain ehdolla, että kyseinen vaikeuksiin joutunut maa on noudattanut yhteisesti sovittuja vakaussopimuksen ehtoja taloudessaan. Sama on tilanne Kreikan 110 miljardin euron lainan luovutukselle. Rahaa annetaan osamaksuna vain, jos Kreikka noudattaa vaadittuja ja lupaamiaan ehtoja.

  Vielä viime viikoilla kerrottiin, etteivät euromaat eikä komissio saa auttaa Kreikkaa. Näin sanoo yhteisesti sovittu säännöstö. Sitten säännöt heitettiin romukoppaan, koska sanottiin Kreikan konkurssin tulevan euromaille kalliimmaksi kuin Kreikan velkojen maksaminen. Ja Kreikka sai lupauksen 110 miljardin euron avusta, mikäli taloutta ohjataan EU:n mahtimaiden mielen mukaan.

  Jos tulevaisuudessa todetaan, että Kreikka tarvitsee konkurssin välttämiseksi talousapua. Ja lisäksi todetaan, että Kreikka ei ole käytännössä noudattanut sovittuja talousehtoja, niin mitä tapahtuu? Saako Kreikka sovitut lainaerät, jotta välttää konkurssin, vai annetaanko luotottaneiden pankkien kärsiä tappiot?

  Jos tulevaisuudessa joku toinen maa ajautuu konkurssitilaan ja todetaan, ettei se ole noudattanut vakaussopimuksen sääntöjä niin mitä tapahtuu. Auttavatko muut maat tälläistä maata nyt luodusta hätäpaketista vai annetaanko tälläisen maan ajautua konkurssiin?

  Jos Kreikalta kielletään luvattu velkaraha tai muulta maalta hätäapukassan käyttö, niin seurauksena on maan konkurssi. Tästä kait seuraa väkisinkin koko Eu-maiden syvä lama. Voidaanko yleensä tehdä tälläinen rankaisupäätös? Jos voidaan, niin miksi tällä tavalla ei voitu rankaista Kreikkaa viime viikolla? Mikä asia on muuttunut?

  Jos Kreikan ja muun maan konkurssiuhan edessä taas autetaan tälläistä maata välittämättä julkisesti monen asiantuntijan kertomasta kiellosta, niin miksi kansaa (veronmaksajaa) jymäytetään väittämällä,että apua ei anneta sopimuksen rikkojalle? Kerrotaanko asiasta samalla tavalla kaikille euroryhmän kansalaislle, vai pitävätkö vain Suomen “herrat” suomalaisia niin tyhminä, että puhuvat ja lupaavat puuta heinää?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Eihän tuo 750 miljardia ole heksalukuna kuin

  AE9F7BCC00

  Koska 1 heksa vie 4 bittiä, tuo vie vain 40 bittiä. Ei siis paljon mitään 😉

  96 bitillä saa jo näin ison luvun:

  79228162514264337593543950335

  Tuossa vaiheessa euron inflaation voidaan katsoa karanneen käsistä 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Paavo Häikiö kirjoitti mielestäni sen, missä tilanteessa nyt ollaan. Jos nuo funda-asiat tarkoittavat esim. sitä, että epäluottamusta aiheuttaa jatkossa eri valtioiden jatkuva lisävelkaantuminen, budjettien epätasapaino, pankkien holtiton lainananto ja hetkittäinen, pikavoittoihin tähtäävä koronkiskonta, luottoluokituslaitosten jälkijättöiset luokitukset jne. niin jotain täytys tehrä. Nyt jo syntyy hirveitä pelkotiloja siirtymisestä kohti liittovaltiota, kun puheeksi otetaan tarve seurata valtioiden budjettikehitystä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ilta-Sanomat valistaa että 500 euron seteleinä 750 miljardia on 110 kahden metrin korkuista pinoa, ja havainnolistaa tätä piirroksella jossa lähes kaksimetrinen mies seisoo ilmeisesti kaksimetristen palkkien edessä. Haluan lisätä tähän että 750 miljardilla eurolla voi ostaa 750 miljardia Ilta-Sanomaa euron kappalehintaan, ja tästä syntyvällä kierrätyspaperilla voisi lämmittää Ulko-Mongoliaa 7543 vuotta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Tpyyluoma:

  Haluan lisätä tähän että 750 miljardilla eurolla voi ostaa 750 miljardia Ilta-Sanomaa euron kappalehintaan, ja tästä syntyvällä kierrätyspaperilla voisi lämmittää Ulko-Mongoliaa 7543 vuotta.

  🙂

  Laskeskelin tuossa, että tuolla paperilla pystyisi tuottamaan noin 12 MW:n keskimääräisen tehon tuolle aikaa. Mahtaisiko riittää Ulko-Mongolialle?

  Kari

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. MIVa

  Ei kai kukaan ole ottanut kantaa rahanpinon korkeudella siihen, onko se oikein vai väärin.

  Mieleeni tulee yxi hauska juttu opiskeluajoilta. Laitettiin kaikki maailman pullonkorkinavaajat päiväntasaajalle riviin. Ihan oikeasti. Oli siinä neekereillä ihmettelemistä.

  Samasta asiasta on kyse tässä europinossa. Sitä ei koskaan tule. Mutta on kiva sanoa että kuuhun asti se ylettyisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.