_

Lääkäriasemien arvonlisäveroansa

Arvonlisäveron säännökset pakottavat lääkäriasemat vuokramaan tilansa vanhoista rakennuksista. Tämä on kovin epätarkoituksenmukaista, koska lääkäriasemat tarvitsevat erikoistiloja, joita olisi luontevinta laittaa uusiin rakennuksiin.

Jos yrityksen toiminta on arvonlisäverotonta, yritys ei saa vähentää myöskään hankintoihinsa sisältyviä arvonlisäveroja verotuksessaan. Lääkäriasemien toiminta on arvonlisäverotonta, kun taas sanomalehdet ovat arvonlisäverovelvollisia, mutta niiden verokanta on nolla. Sanomalehdet saavat palautusta vaikka paperin hintaan sisältyvistä veroista.

Jos lääkäriasema rakentaa itselleen talon, se ei saa vähentää betonin hintaan sisältyvää arvonlisäveroa tuloksestaan. Tätä voisi kiertää sillä, että kiinteistösijoittaja rakentaa talon ja vuokraa sen lääkäriasemalle. Kiinteistösijoittaja saa vähentää hankintojen arvonlisäveron. Vuokriin ei sisälly arvonlisäveroa, joten näin lääkäriasema pääsisi mutkan kautta vähentämään rakennuksen piilevän arvonlisäveron arvonlisäverottomasta toiminnastaan. Verottaja ei ole näin tyhmä. Se vaatii, että jos kiinteistösijoittaja vuokraa tilat lääkäriasemalle, kiinteistönomistajan on palautettava vähentämiään rakennukseen liittyviä arvonlisäveroja. kymmenen vuoden ajalta. Niinpä lääkäriasema maksaa samasta tilasta 22 prosenttia enemmän vuokraa kuin jokin muu toiminta.

Tuo vuokran arvonlisäverollisuus koskee kuitenkin vain taloja, joiden rakentamisesta tai peruskorjaamisesta on kulunut alle kymmenen vuotta. Vanhemmasta kannasta lääkäriasema tai vaikkapa yleishyödyllinen yhdistys voivat vuokrata tilansa ilman arvonlisäveroa. Siksi ne sijoittuvat aina vanhoihin rakennuksiin, joten tarkkasilmäisyys on tuota senttiäkään verottajalle.

Lopputulos on täysin epätarkoituksenmukainen, koska lääkäriasemalle ei voi rakentaa uusia asianmukaisia tiloja.

Tätä saa aikaan verotuksen monimutkaisuus ja hyvää tarkoittavat poikkeukset, kuten tuo lääkäriasemien arvonlisäverottomuus.

Tässä tapauksessa ongelmasta päästäisiin helposti poistamalla lääkäriasemien arvonlisäverottomuus ja määräämällä ne kahdeksan prosentin verokantaan. Se vastaisi suunnilleen arvonlisäverottomuutta, koska vero vastapainoksi saisi vähennysoikeuden hankintojen arvonlisäveroihin. Sanomalehtien nollaverokanta merkitsisi niille selvää veron alennusta suhteessa nykykäytäntöön.

7 thoughts on “Lääkäriasemien arvonlisäveroansa

 1. Verottajan ratkaisu ei ole yhden mukainen, Myytävän tuotteen sisällön (vuokra tässä tapauksessa) pitäisi ratkaista arvonlisäkannan, ei se, kuka on ostaja.
  Verottajan periaatteella kaikien jotka myyvät ALV;0% palveluja pitäisi periä lääkäriasemilta 22% alv. Esim. ostopalvelu toiselta lääkäriasemalta, sairasta.

  Miten tämä toimii julkisella sektorilla, kunnathan on alvivelvollisia ja julkinen terveydenhuolto alvivapaata. Kuka omistaa kiinteistöt, miten siellä toimitaan. Uuttahan kuitenkin rakennetaan ja vanhoja peruskorjataan.

  Pitää muistaa että alvi velvollisuus nostaa kirjanpitokuluja ja siitä matalasta alvikannasta ei toden näköisesti olisi kulujen jälkeen suurtakaan hyötyä, mutta lisäisihän se pyrokratiaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Terveyspalveluiden arvonslisäverottaminen taitaa olla direktiivien vastaista:

  COUNCIL DIRECTIVE 2006/112/EC
  of 28 November 2006
  on the common system of value added tax

  Article 132
  1. Member States shall exempt the following transactions:
  (b) hospital and medical care and closely related activities undertaken by bodies governed by public law or, under social conditions comparable with those applicable to bodies governed by public law, by hospitals, centres for medical treatment or diagnosis and other duly recognised establishments of a similar nature;
  (c) the provision of medical care in the exercise of the medical and paramedical professions as defined by the Member State concerned;

  Onko tässä vapautuksessa ja siinä, että se on pakollista, jotain mieltä, on toinen kysymys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Nykyinen tilanne on hassu, mutta asiakkaan kannalta onneksi pelkkä tyylivirhe, Valvira (entinen TEO) ja asemien keskinäinen kilpailu pitävät kyllä huolta siitä että tilat ovat asianmukaiset.

  Tehokkuus ei ehkä ole aivan sitä mitä uusissa tiloissa voisi olla, mutta sitä kompensoi järkevä sijoittuminen liikennevirtojen varrelle ja tarkoituksenmukaiset aukioloajat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Kyse on vuokratoiminnasta, jolloin vuoranantaja voi valita ollakko alvi velvollinen vai ei.

  Asuntojen vuokraajat ei ole alvi velvollinen. Vuokrassa ei ole alvia. Eikä rakennuskuluista ole voinut vähentää alvia

  Liikerakennus vuokranantaja valitsee alvivelvollisuuden jolloin saa rakentamiskulujen alvin takaisin, mutta sitten pitää periä alvia vuokrissa.

  Elikkä alvi pitää maksaa joko rakenuskuluissa tai vuokrissa, Yleishyödylliset laitokset joihin lääkäriasemakin kuuluu ei ole alvivelvollisia. Ne ei saa vähentää maksettua alvia eikä ne veloita asiakkailta alvia. Yksinkertaista. Artikla 132 vapauttaa mm. lääkäriasemat alvivelvollisuudesta.

  NEUVOSTON DIREKTIIVI 2006/112/EY,
  annettu 28 päivänä marraskuuta 2006,
  yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:347:0001:0118:FI:PDF Suomen kielellä

  135 artikla
  1. Jäsenvaltioiden on vapautettava verosta seuraavat liiketoimet: Kohta; l) kiinteän omaisuuden vuokraus.

  137 artikla
  1. Jäsenvaltiot voivat myöntää verovelvollisilleen oikeuden
  valita verotus seuraavien liiketoimien osalta:
  Kohta; d) kiinteän omaisuuden vuokraus.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. OS :”Arvonlisäveron säännökset pakottavat lääkäriasemat ja apteekit vuokramaan tilansa vanhoista rakennuksista. Tämä on kovin epätarkoituksenmukaista, koska lääkäriasemat tarvitsevat erikoistiloja, joita olisi luontevinta laittaa uusiin rakennuksiin.”

  En voi tuntea yleistä tapausta, mutta tunnen yhden vastaesimerkin: Kirkkonummelle valmistuu kohta (15.10) uusi K-Citymarket. Sen jälkeen Kirkkonummen molemaat apteekit toimivat uusissa rakennuksisa. Samoin Diacor perustaa Kirkkonummell toimipisteen samaan kiinteistöön. Toinen vastaesimerkki on Albergan puistotiellä toimiva lääkäriasema.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.