_

Vaalirahoituksen kielto täyttäisi eduskunnan turhilla julkkiksilla?

Vaalirahoitusta on puolustettu sillä, että muuten kansanedustajiksi tulisi pelkkiä julkkiksia. Viimeksi Keskisuomnalainen kirjoitti pääkirjoituksessaan, että juuri vaalirahoituksen ansiosta Suomessa kuka tahansa voi päästä eduskuntaan kun taas jos rahahanat ehtyisivät mahdollisuus olisi vain julkkiksilla, joilla on julkisuutta ennestään  ja rikkailla, jotka voivat rahoittaa itse oman kampanjansa.

Kuka tahansa? Väittäisin, ettei vaalirahoitusta anneta kenelle tahansa. Rivien välissä Keskisuomalainen antaa ymmärtää, että rahoittajat valitsevat nyt osan eduskunnasta. Mutta pitääkö muuten paikkansa väite, että eduskunta täyttyisi turhista julkkiksista, jos rahoittajat eivät valitsisi sinne kelpo väkeä.

Tätä on kokeiltu vihreillä. Vihreitten kansanedustajista yksikään ei ole tullut eduskuntaan suuren vaalibudjetin avulla; takana ei ole sponsorirahaa eikä omia rikkauksia. Onko vihreiden eduskuntaryhmä siis täynnä turhia julkkiksia? Julkkishistorian kautta tulleita on ollut ja on vieläkin, mutta paljon vähemmän kuin puolueissa, joissa rahoittajat ovat päässeet valitsemaan joukkoon mieleisiään.

35 thoughts on “Vaalirahoituksen kielto täyttäisi eduskunnan turhilla julkkiksilla?

 1. Näin se on, Ehdokkasi pääse “kuka vain”, mutta se jonka mielipide mielyttää rahoittajaa, pystyy pitämään näyttävän kampanjan. Tälleen saadan perusäänestäjiltää ääniä. Kepu, Kokoomus, SDP.

  Vaikeampi ryhmä on valveutuneet/ eetiset äänestäjät, Vihreät, Kristiliset, Ruottalaiset, Vanhanajan kommarit. Näitten äänestäjät ei niinkään tuijota vaalimainontaa, vaan ehdokasta itseään. Tässä sektorissa ei raha ratkaise.

  Lopuksi on vielä köyhät ja syrjäytyneet joista ei ollut kukaan kiinnostunut, koska he ei äänestä. Tähän saumaan PerusSuomalaiset koittaa iskeä. Tässä ryhmässä autttaa vain kova kenttätyö.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Vihreiden eduskuntaryhmä on täytetty opettajilla ja toimittajilla! Alla olevassa luettelossa on vihreiden eduskuntaryhmän jäsenten eduskunnan sivuilla ilmoittavat viimeiset työtehtävät ennen kansanedustajaksi valitsemista. Listassa on vain opettajia, tutkijoita, toimittajia tai aikaisempia poliittisia tehtäviä. Sinänsä kunniallisia ammatteja kaikki mutta kuten helposti huomataan joukosta puuttuvat kokonaan (anteeksi ilmaisu) oikeat työt. Oikeilla töillä tarkoitan sellaisia, joissa on mm. työaika, jonka vuoksi työntekijän on oltava koko työpäivä työpaikalla suorittamassa työnantajan määräämiä työtehtäviä (anteeksi, tuliko liian monta “työ” sanaa samaan virkkeeseen).

  Ville Niinistö
  – Tutkijakoulutettava, Suomen kulttuurirahaston apurahalla

  Kirsi Johanna Ojansuu
  – Luokanopettaja

  Outi Alanko-Kahiluoto
  – Projektitutkija, Suomen Akatemia

  Janina Andersson
  – Tanssinopettaja

  Tuija Brax
  – Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri

  Pekka Haavisto
  – Eri YK-tehtävissä

  Timo Juurikkala
  – Erityisopettaja ja erityisluokanopettaja

  Heli Järvinen
  – Toimittaja, opetustyötä

  Johanna Karimäki
  – Tutkijana TKK:lla

  Jyrki Kasvi
  – Rahoitushakemusten ja tutkimusprojektien arvioija

  Erkki Pulliainen
  – Helsingin yliopiston dosentti

  Anni Sinnemäki
  – Ympäristöministeriön projektisihteeri, kolumnisti

  Johanna Sumuvuori
  – Pääsihteeri, Suomen Sadankomitealiitto

  Oras Tynkkynen
  – toimittaja YLEn radiouutisten toimituksessa

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Olen samaa mieltä, että näin saattaisi käydä. Julkikset saavat ilmaista mainosaikaa ja -tilaa viestimissä.

  Yhtä ongelmallinen on esim. Lasse Lehtisen ehdotus, että vaalit käytäisiin vain puoluetuella – sitähän saavat vain eduskuntapuolueet!

  p.s. Anni Sinnemäen annettua eilen täyden tuen hallitukselle vihreiden Suomi24-indeksi meni punaiselle.
  http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3545

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Jos sinne tulee turhia julkkiksia, niin sitten kansaa saa sen minkä ansaitsee. Näin on ollut nyrkkeilijä-Halmeen, missi-Vienosen ja hiihtäjä-Miedon kanssa. Ja Kalliomäen, Virenin, Alatalon, Virtasen jne. Joistakin kuoriutuu kunnollisia asioiden hoitajia ja joistakin ei. Koska ei se tämänhetkinen porukkakaan nyt niin kummallista ole, vaikkeivät ole olleetkaan turhia julkkiksia: Vanhanen, Katainen, Kanerva, Kalli jne.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Osmo on ehkä nyt ymmärtänyt hieman väärin, mitä julkkiksella on tässä vaalikeskustelussa tarkoitettu. Tai sitten vika on omani. Julkkiksilla on käsittääkseni tarkoitettu jo entuudestaan julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. Täten joukkoon lukeutuvat toki myös vanhat kansanedustajat. Pointti on siis kaiketi se, että jos vaalirahahanat tyrehtyisivät, niin vaihtuvuus eduskunnassa vähenisi. Puolueet ohjaisivat tukeaan varman päälle pelaten vanhoille jo tunnetuille ehdokkaille. Toki tätä tapahtuu jo nyt, mutta yksityisen rahoituksen liika karsiminen korostaisi suhteettomasti puolueytimen valtaa ja ehdokkaiden henkilökohtaista varallisuutta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kohuttua vaalirahoitusta paljon suurempi uhka demokratialle (jos siis median tavoin unohdetaan vasemmiston ay-liikkeeltä saamat jättisummat) on päätöksenteon keskittyminen sen suhteen minkälaista politiikkaa media ajaa. Tällä hetkellä tärkeimmät lehdet sekä radio- ja tv-kanavat ovat lähes kokonaan vasemmistolaisten toimittajien määräysvallassa mitä tulee uutisten ja ajankohtaisohjelmien sisältöön. Toisin sanoen nyt media on olennaisilta osiltaan opposition äänitorvena.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Ongelmaan auttaisi suora demokratia, äänestäjät pääsisivät vaikuttamaan asialistaan ja ottamaan oikeasti kantaa päätöksiin, eikä vain arpomaan hämärien mielikuvien perusteella sitä kuka pääsee töihin eduskuntaan tai muuhun laitokseen tekemään arvaamattomia päätöksiä.

  Nykyjärjestelmässä jos äänestää huonoa edustajaa, joutuu kärsimään virheistä ja niiden seurauksista koko vaalikauden kaikkien päätösten suhteen. Ei ole kovin fiksu järjestelmä. Jos meidän annettaisiin äänestämällä ihan oikeasti vaikuttaa, voisi vuoden aikana äänestää vaikka puolet kerroista niin että lopputulos on yhteiskunnalle hyväksi ja loput huonosti, ja silti lopputulos olisi paljon parempi kuin nyt.

  Opas suoraan demokratiaan -kirjassa sanotaan, että tutkimusten mukaan suora demokratia johtaa myös parempaan budjettikuriin ja korkeampaan BKT:n kasvuun..

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Perin outo ajatus, ettei esim. opettaja tekisi oikeata työtä. Kyllä opettajalla on työaika, vaikka en itse pidä sitä minään oikean työn kriteerinä. Opettajalla on hyvinkin tarkka työaika, koska opettaja vastaa lapsista tuntien ajan.

  Toimittajat tekevät usein hyvinkin pitkää päivä — pidempää kuin joku kellokallen kanssa operoiva vahtimestari.

  Käsittämättömän rajoittunut näkemys, että läsnäolo jossain tietyssä tilassa tiettynä ajankohtana olisi oikean työn määritelmä.

  Mutta tämä on demokratia ja Nahkuri voi halutessaan äänestää sitä vahtimestaria. Minä luotan päättäjinä enemmän vaikkapa tutkijoihin ja opettajiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. A.F
  “Ongelmaan auttaisi suora demokratia, äänestäjät pääsisivät vaikuttamaan asialistaan ja ottamaan oikeasti kantaa päätöksiin, eikä vain arpomaan hämärien mielikuvien perusteella sitä kuka pääsee töihin eduskuntaan”

  Sinusta olisi siis parempi että äänestäjät arpoisivat äänestyskopissa suoraan niitä päätöksiä? Meinaan että minusta on helpompi tutustua yhden edustajan ajatuksiin ja taustoihin kuin nippuun oikeasti tärkeitä lakialoitteita ja niiden taustoja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Eräs kepulainen sanoi, että Vanhasta pidettiin ennen harmaana hiirenä ja nyt hän on valtakunnan superjulkkis. Kaiken lisäksi vielä aivan muilla ansioilla kuin asiakysymyksillä.

  Minusta vaalirahoitus pitää olla totta kai julkista, mutta sponsoreiden logo voisi esiintyä myös esim. kansanedustajan vapaa-ajan asuissa.

  Olisi hienoa lukea tyypin selästä Pohjolan Voima, Fortum, Kemira, KMS, Nova jne. Demareilla ja vasureilla olisi tietysti selässä SAK. Ruottalaisilla riittää pelkkä RKP, koska ankkalammikko rahoittaa itse itsensä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Elina ei hyväksy määritelmääni “oikealle” työlle. “Oikealla” työllä en tarkoittanut, että kaikki työ ei olisi oikeaa työtä vaan että on erilaisia töitä, joissa kaikissa ei esimerkiksi ole mahdollista päiväsaikaan hoitaa ei omia eikä puolueen asioita. Tämä asettaa eri ammattien harjoittajat eri asemaan sen suhteen, mihin toimintaan he työstään johtuen voivat osallistua. Esimerkiksi telakalla työskentelevä hitsari ei noin vain pääse päivällä osallistumaan palaveriin kaupungin virkamiesten kanssa. Osmo kirjoittaa, että Vihreiden edustajien “takana ei ole sponsorirahaa eikä omia rikkauksia”. Ei tarvitsekaan, kun on ensin päässyt verovaroilla rahoitetuksi täyspäiväiseksi kansalaisaktiiviksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Kyllä on nimimerkki Nahkurilla nyt poikkeuksellisen kapea näkökulma työelämään.

  Olettaisin, että suurin osa esim. valtuustoon pyrkivistä ihmisistä on tottuneita järjestämään töitään ja palaverejaan niin, että ne sujuvat. Jos joku yhteiskunnallisesti aktiivinen hitsari oikeasti joutuu odottamaan klo viiteen päästäksen kaupungintalolle, hän lienee aikamoinen poikkeus.(Toki mieleen tulee sellainen mahdollisuus, että ao. hitsari kovasti diggaa kokoomusta ja sen takia vierastaa hitsarin perinteisiä vaikutuskanavia.)

  Se, että monet vihreät ovat esim. tutkijoita, varmasti tuo heille pientä etua ja liikkumavaraa päivän suunnittelussa, mutta jos tutkijanuralla haluaa menestyä, se yhteiskunnan aktiviteetteihin otettu aika on toki maksettava takaisin iltaisin ja lomilla. Sama juttu muuten yrittäjillä.

  Mut joo, se Elinan pointti on validi myös: opettajan työ on erittäin sidottua: katsokaapa vaikka lastenne lukujärjestystä. Siellä on aina opettaja paikalla. (Paitsi jos on lomautettuna.)

  Touko Mettinen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Totta kai ilmaisen julkisuuden merkitys kasvaa, jos maksullista rajoitetaan. Eli julkkikset, ml. istuvat kansanedustajat, olisivat entistä vahvemmilla.

  Myös eri kohderyhmien tavoittaminen on eri hintaista. Vihreät voivat laskea sen varaan, että saavat blogien, sosiaalisen median ja erilaisten kansalaisjärjestöjen kautta tavoitettua kohderyhmänsä kohtuullisen edullisesti. Kaikkien kohderyhmien tavoittaminen ei kuitenkaan ole yhtä halpaa.

  Ehdotus kampanjakatosta onkin vihreiltä taktinen veto, jolla pyritään vaikeuttamaan toisten puolueiden mahdollisuuksia tehdä kampanjaa ilman, että se vaikuttaisi heihin itseensä juuri lainkaan – ja siihen päälle yrittävät vielä esittää kovin moraalisiakin.

  Kirjoittelin aiheesta enemmän omassa blogissani.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Ymmärrän, mitä Nahkuri tuolla “oikean työn” määritelmällä ajaa takaa. Tosin opettajat tekevät kyllä hänenkin määritelmänsä mukaan oikeaa työtä. Ei opettaja voi oppitunnin aikana mihinkään lähteä ilman erityisen hyvää syytä. Toisaalta opettajalla ei ole arkisin kuin parisenkymmentä tuntia niitä oppitunteja. Muiden töiden osalta hän voi aika pitkälti päättää milloin ja missä ne tekee.

  Olen kyllä sitä mieltä, että työ, jossa on itse vastuussa omasta ajankäytöstään, valmistaa paremmin kansanedustajan työhön kuin käskytetty “oikea työ”. Eikös sitä joku kansanedustajaehdokas kertonut vaativansa täysistuntosalin ovelle kellokortit, jottei suotta lintsailla?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. “Esimerkiksi telakalla työskentelevä hitsari ei noin vain pääse päivällä osallistumaan palaveriin kaupungin virkamiesten kanssa.”

  Ja opettaja, tutkija tai toimittaja pääsee kesken työpäivän milloin vaan minne vaan? Nahkuri ei taida oikein olla ajan tasalla näissä asioissa, tai sitten on kyseessä tahallinen vedätys.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Särähtää korvaan tuo “turha julkkis”. Miksi julkkis olisi kelvoton eduskuntaan. Yleensä he ovat tottuneet tekemään kovasti töitä saavuttaakseen päämäärän.
  Muistaakseni Toni Halme on ainoa kansanedustaja joka on saanut läpi avauspuhenvuorossaa esittämänsä lakialoitteen. Uran loppu oli vain surullista katseltavaa.
  Mietaalla on laaja kontatkti kenttäväkeen. Yms…

  He ovat päässeet äänestäjien äänillä. Demokratiaa. Näin se on. Ongelma on miten äänestäjiä manipuloidaan mainonnalla.

  Nahkurille palautetta. Eikös se ay-väkikin touhua yhensortin verovaroilla. Ja saahan se duunarikin aktivoitua vihreissä. Varmaan olisi tervetullukin. Eipä muuten kepussakaan monta maanviljeliä edustajaa enään ole. varmasti opettajia on enempi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. @Nahkuri: “Jyrki Kasvi – Rahoitushakemusten ja tutkimusprojektien arvioija”

  Olisit valinnut vaan sen rivin sieltä, joka kertoi minun olleen TKK:lla työpsykologian ja johtamisen tutkijana niin oltaisiin saatu yksi “työ” lisää.

  Se mikä näitä mainittuja hommia kansanedustajan duuniin yhdistää on tosiaan se, että työpäivällä ei ole selkeää alkua eikä loppua, jolloin töitä tulee helposti tehtyä toistakymmentä tuntia päivässä. Omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen ja työpäivien kohtuullisena pitäminen vaatii itsekuria.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Suurin vääristymä Eduskunnassa on yksityinen/julkinen sektori .
  Julkinen sektorin on yliedustettu . Se johtunee siitä, että virkamien voi tehdä vaalityötä työaikan, kun yksityisellä sektorilla se ei onnistu.

  Toinen vääristymä on tulovääristymä eli päättäjien tulotaso on ainakin kaksinkertainen keskiarvoon ja kolmin-nelinkertainen mediaaniin.

  Ei 30 vuotta eduskunnassa roikkunut osaa pistää itseään 500 euron perustulolla sinnittelevän asemaan

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Ope: Kyllä ainakin tutkijan on verraten helppo hoitaa päivällä omia asioitaan. Ainakin itselläni ovat tunnit koko ajan sen verran plussalla, että jos tulee sellainen asia hoidettavaksi, että se täytyy keskellä päivää hoitaa, niin sen kun pistän kalenteriin ja hoidan. Arkisia esimerkkejä ovat lastenneuvolakäynnit ja päiväkodin vasu-keskustelut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Kokoomusta tukevat yritykset, vasemmistoa ay-liike ja kepua yritykset ja säätiöt. Vihreitä eivät tue juuri ketään, mikä ei ole vain paha asia: voimme luottaa riippumattomuuteen.

  Rahalla vaalitulokseen vaikuttamisen kielto siis suosisi vihreitä enemmän kuin muita. Samaa tekee erittäin tärkeä kampanjakatto, mutta kampanjakatto ei auta siinä, että niin kauan kuin vaalirahaa jaetaan, väärinkäytösten uhka leijuu, ja voidaan epäillä, onko vaalirahoitus vaikuttanut päätöksentekoon.

  Vaikka vihreistä osa on ollyt näkyvissäkin töissä ennen läpipääsyä eduskuntaan, silti he ovat poliittisilla mielipiteillään, jotka ovat tuotu hanakasti esille. Enkä tosiasiallisesti pidä opettajia kovin kummoisina julkkiksina eduskuntavaalien äänimäärissä, vaikka joskus vanhempia tapaavatkin. On paljon opettajia, jotka eivät ole päässeet eduskuntaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Voi olla kyllä niinkin että jos joku/jotkut puolueet mainostavat näyttävästi se saa yhtä lailla muiden puolueiden kannattajia ääniuurnille. Vihreiden haaveilemat hiljaiset vaalit missä kukaan ei mainosta missään voisi tiputtaa äänestysprosenttia entisestään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Nykyisessä vaalijärjestelmässä suuret puolueet joutuvat hämärtämään ohjelmansa saadakseen tarpeeksi laajan kannattajakunnan.
  Eli ku n katselee Kepua, Kokoomusta ja SDP:tä niin kullakin puolueellla edustajat ovat tosiasillaisesti katsantokannaltaan vasimmosta oikeistoon eli puolueiden välillä ei ole suuria eroja.
  Vihreätkin ovat lähestymässä tätä sillisalaattimallia eli jokaiselle -jotakin- mallia

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Tähän mennessä kunnolla tahriintuneita on vain kolme suurta. Uskoisin sen siihen jäävänkin, ellei aleta kaivaa kuntatasolta.

  Sinne mentiin Aamulehden blogeissa tänään. http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/poeyhitaeaen-pohjia-myoeten

  Toisaalta olen mielenkiinnolla odottamassa millä hinnalla vihreät olivat valmiita lopettamaan pitkään jatkuneen kasvunsa.

  http://kirkkovene.blogit.kauppalehti.fi/2009/09/28/miljoonan-taalan-paikka/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Entä jos minä väen väkisin laitan lehteen Arskaa ja Reiskaa tukevan ilmoituksen vaalien alla, keille kaikille häkki heilahtaa? Minulle tietysti, mutta saanko Arskasta, Reiskasta ja vielä lehden päätoimittajasta seuraa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Vihreiden haaveilemat hiljaiset vaalit missä kukaan ei mainosta missään voisi tiputtaa äänestysprosenttia entisestään.

  Ihmiset aktivoituisivat aivan eri tavalla jos puhuttaisiin a) asiaa ja b) semmoista asiaa, joka sillä vaalikaudella olisi tulossa päätettäväksi.
  Ongelma on pitkälti juuri tuossa mainostuksessa, koska sen avulla tulee esiin vain kolmen sanan mielikuvamainontaa eikä todellisia asioita tai mielipiteitä. Sitten taas ihmetellään kun edustajat päättävät ja säätävät kaikessa omiaan kansan enemmistön mielipiteen vastaisesti sivuamatta mitenkään tehtyjä vaalilupauksia tai -teemoja muuten kuin ehkä sanojaan syömällä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.