_

Rapla, Viro

Tämänkesäinen pyörä- ja valokuvausretkeni suuntautuu Viroon ja Latviaan. Reppuselässä ja onnellisena ohjaustankolaukun omistajana lastauduin pyörineni Tallinnan laivaan. Samalla paatilla tuli toinenkin pyöräilijä, jonka päämääränä oli Pohjois-Puola. Sinne minäkin olisin polkenut, jos aikaa olisi enemmän.

Aluuksemme lähestyessä Tallinnaa, tuli taas se vakio-viesti:olet nyt ulkomaisessa verkossaa… Avasin sen nähdäkseni, oliko siellä odottamani, ja olihan se: Datasiirron hinta 1,5 euroa megatavulta. Parrhaat kiskurit ovat repineet 12 euroa. Hurraa. Missä EU siellä ratkaisu!

Reitti Tallinnan satamasta etelään alkoi olla tuttu, mutta siitä ei ollut nyt apua. Kaupungin keskusta oli suljettu laulujuhlien paraatin vuoksi ja jouduin kiertämään vanhan kaupungin länsipuolelta.
Paraatista en saanut kuvaa, koska en päässyt kuvausetäisyydelle. Jotain hälyttävällä tavalla uhmakasta virolaisten isänmaallisuuudessa on. Mutta en voi soimata. Niin huonosti historia on virolaisia kohdellut. Itsenäisyyttä on syytäkin arvostaa, kun on joutunut toisen kansan alistamaksi.

Pääsin liikkeelle vasta neljän maissa, joten ei ollut mitään järkeä yrittää Pärnuun. Jouduin valitsemaan Raplan ja Märjamaan välillä. Internet ei löytänyt Raplasta hotellia, mutta kommukka bongasi sieltä kaksikin majoitusvaihtoehtoa. Soitin niistä toiseen ja sovin tulevani kahdeksan maissa.
Olin vähän huuli pyöreänä, kun tulin kommukan osoittamaan paikkaan: ei jälkeäkään hotellin respasta. Kävi ilmi, että hotelli oli virolaisen naisen omistama/vuokraama kolmio, jota hän piti hotellina. Hyvä, kaikki fasiiliteetin paikalla, eikä hinta päätä huimannut; 300 kruunua, eli 20 euroa.

Ongelmana oli vain, ettei hotellini palveluihin kuulunut runsasta aamiaista munakkaineen ja etellän hedelmineen. Onneksi täällä ei ole aukiololakia. Kahdeksan jälkeenkin lauantaina sain ostetuksi aamiaistarpeet.

Ajoin Raplaan läpi ruostuvan ja rapistuvan maaseudun. Pyrkiessään pois neuvostoikeen alta virolaiset kuvittelivat, että heidän maastaan voisi tulla Euroopan vilja-aitta. Matkanvarrella näin sadoin hehtaarein hylättynä tai kesannoituna peltoja, jollaisista pohjoiskarjalainen pienviljelijä näkee märkiä unia. En ole aivan vakuuttunut että Viron liberalistinen talonpoojan tappolinja on loppuun asti viisas, vaikka en mikään maataloustuen ystävä olekaan.

rumuutta-1

Lyhyt tiedustelu osoitti, että Raplassa kulinaarinen monopoli ainakin lauantai-iltana on paikalla-nimeltä Meie-Pubi. Siisti, hiljainen. Tarjosi wlanyhteyden, jonka turvin tein yämän postauksen.. Kommukka ja blogiohjelmani eivät pidä-toisistaan. Yhteys kaatui moneen kertaan. Tappelin sen kanssa tunnin, enkä päässyt editoimaan julkaisemaani tekstiä. (Tämä loppu on kirjoitettu aamukahvipöydässä.)
Helsingissä iltapäivällä alkanut sade saavutti Raplan illalla.

talo-raplassa-1

3 thoughts on “Rapla, Viro

  1. “Ajoin Raplaan läpi ruostuvan ja rapistuvan maaseudun. Pyrkiessään pois neuvostoikeen alta virolaiset kuvittelivat, että heidän maastaan voisi tulla Euroopan vilja-aitta. Matkanvarrella näin sadoin hehtaarein hylättynä tai kesannoituna peltoja, jollaisista pohjoiskarjalainen pienviljelijä näkee märkiä unia. En ole aivan vakuuttunut että Viron liberalistinen talonpoojan tappolinja on loppuun asti viisas, vaikka en mikään maataloustuen ystävä olekaan.”

    Alkukesästä ajelin (bussilla) Tallinnan ja Narvan välin ja parikin LAND FOR SALE -kylttiä näin. Oppaan mukaan rallitähti Tommi Mäkinen (tai osakkuusyhtiönsä) on koillisen Viron suurimpia maanomistajia. Sitä en tiedä miten maassa suhtaudutaan riikinvenäläisiin maano(mi)stajina, olisi hauska kuulla.

    “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm”.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.