_

Miten lehteä voi boikotoida?

Matti Inkisen ystävät ovat julistaneet Seiskan ja Iltalehden boikottiin Matti Inkistä koskevan uutisointinsa vuoksi. Yhtyisin mielelläni, mutta en voi samasta syystä, kun en voi lopettaa tupakointiakaan: ensin pitäisi aloittaa, jotta voisi lopettaa.

Seiskaa ei tietenkään heilauta mihinkään, vaikka miljoona sellaista ihmistä boikotoisi lehteä, jotka eivät sitä muutenkaan ikinä lue. Jos haluaa käynnistää boikotin, joka panee päätoimittajan ajattelemaan, kannattaa organisoida boikotti niitä yrityksiä ja tuotteita vastaan, joita mainoistetaan kyseisessä lehdessä. Siihen voivat osallistua nekin, jotka eivät kyseistä lehteä koskaan lue ja se toimii paljon tehokkaammin kuin mikään suoraan lehteen kohdistunut ostoboikotti, koska se saa ilmoittajat vetäytymään. Tähän voi yhdistää vielä kuluttajien tuen ilmoitusboikottiin ryhtyville yrityksille.

19 thoughts on “Miten lehteä voi boikotoida?

 1. Hei Osmo

  Kiitos erinomaisesta blogistasi! Minulla on sama ongelma. Miten voi boikotoida jotain sellaista, jota ei käytä muutenkaan.

  Toisaalta kyllähän seiskapäivää laitettiin polvilleen mm. silloin kun se julkaisi Suomen euroviisuvoittajan laulajan kuvia. Silloin perustettuun sähköiseen adressiin kertyi hetkessä yli 200 000 allekirjoitusta.

  Itse suosittelen paperisen Hesarin boikottia. Sähköinen lehti on paljon miellyttävämpi ja käytännöllisempi. Peperinkulutus vähenee kummasti.

  Parhain terveisin
  -Leo Stranius

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Se nettiyhteisön Seiska -boikotti oli käytännössä yksi tyhjän kanssa, Oikeastaan vain ilmaista mainosta kyseiselle julkaisulle.

  Urheilupiireissä on yllättävän paljon erilaisia boikotteja median suuntaan. Esim monella lätkäjengillä on joku julkaisu ns boikotissa joka lähinnä tarkoittaa että kyseiselle julkaisulle ei pressitiedotteita lähetetä ja heidän toimittajia ei erikseen pressitilaisuuksiin kutsuta.

  Matti Inkisen lähipiirin Seiska + Iltalehti boikotti tuskin isommin puree, sillä heillä ei media-arvuoa kamalasti ole ja toisekseen ainakaan Seiskan jutut perustuvat ihan johonkin muuhun kuin ihmisten syväluotaaviin haastatteluihin,

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. …Ja levikki ei heilahtanut yhtään mihinkään kuin ehkä yhden numeron osalta mitätön notkahdus.

  Ihmiset keuhkoavat hetken ja unohtavat seuraavana päivänä, mutta tässä nyt teille tosissanne oleville Seiskassa nro 20 (sattui kotoa löytymään) mainostavia, ettei tarvitse ostaa Seiskaa selvittääkseen, mitkä yritykset mainostavat:

  Con Sur Riesling (chileläinen viini)

  Luontaistuotevalmisteet Detox, Slim ja Fructolax

  Mf-palvelut (soittoääniä, kännykkäpelejä ) Näistä hyötyvät tietysti kaikki puhelinoperaattoritkin.

  Kauppakanava.fi

  Tele Finland

  Masku

  Energy NRJ (radiokanava)

  Kone-Glans

  Hairstore

  Loreal

  Sony Music

  Hot now (lehti)

  Finnkino

  DNA on myös mielestäni usein, vaikkei ollut tässä numerossa.

  Että äläpäs Osmo enää koskaan käy elokuvissa!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Elina ei oikein ymmärtänyt jujua. Tietenkään ilmoittajien boikotti ei olisi takautuva, koska eihän se lehteen mitään vaikuttaisi, vaan se koskisi niitä, jotka ilmoittavat lehdessä boikotin julistamisen jälkeen. Tuossa luettelossa olevista varmaankin Finnkinossa mietittäisiin pitkään, ennen kuin riskeerattaisi ilmoittamalla Seiskassa. Minunlaisteni on helppo panna elokuvissa käynti jäihin kuukaudeksi tai pariksi. Pois jäisi varmaankin myös se viini mainos.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Suhtaudun sanomalehtien boikotointiin vähän nihkeästi, hyvä lehti välistä ärsyttääkin. Esimerkiksi Hesaria haukutaan yhtaikaa vasemmistolaiseksi, oikeistolaiseksi, rasistiseksi, mamu myönteiseksi, seksistiseksi, femakkojulkaisuksi, jne. Jos kaikki loukatuiksi itsensä kokevat onnistuneesti boikotoisivat lehteä, eli saisivat sen linjan muuttumaan, niin seuraus olisi lehti jossa ei julkaista kuin säätietoja ja televisio-ohjelmat.

  Mutta kuitenkin, jos haluaa boikotoida Coca-Colaa niin ostaa Pepsiä, jne. Kilpailijan menestys noteerataan yhtiön hallitusta myöten ja rivakasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Voisiko esim. nettiadressi auttaa, tyyliin me allekirjoittaneet lupaamme boikotoida lehteä x koska …

  Netissä on valtava voima, sitä kannattaa käyttää hyväksi, eli käynnistää kampanjan vaikka täällä Osmon blogissa. Tee Osmo nettiadressi vaikka täällä: http://www.adressit.com/ ja mainosta sitä sun saitilla, niin laitan heti nimeni siihen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Boikotointi on todellisuudessa hyvin yksinkertaista: jättää pysyvästi ostamatta ko. firman tuotteita, ostaa kilpailijalta ja kertoo tästä vielä kavereillekin. Kuulostaa merkityksettömältä, mutta juuri sitä firmat pelkäävät.

  Esimerkiksi allekirjoittaneella tuli riita vakuutusyhtiön kanssa jonka seurauksena siirsin kaikki vakuutukseni toiseen firmaan. En ehkä vienyt firmaa konkurssiin mutta eivätpähän pelaa jatkossa minun rahoilla ja moni kaverinikin on kuullut kokemuksistani ko. yrityksen kanssa.

  SIG:in boikotilla on iso merkitys; se ei ehkä kaada kyseisiä medioita, mutta lähettää selkeä viestin jota mekin parhaillaan levitämme näin netin välityksellä. Moni bändi tai vastaava on varmasti jatkossa varpaillaan kun saavat haastattelupyynnön näiltä boikottifirmoilta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. > Voisiko esim. nettiadressi auttaa, tyyliin
  > me allekirjoittaneet lupaamme boikotoida
  > lehteä x koska …

  Seiska lehden osalta on jo nähty ettei mitään muuta vaikutusta kuin ilmaista mainosta kohteelle.

  Nettiadressit ovat muutenkin aika tyhjän kanssa. Se Seiska lehden Lordi -jupakka poiki kaikenlaisia hauskojakin boikotinnin muotoja, mm netissä innostettiin ihmisiä järjestelemään lehtihyllyjä niin että kyseiset lehdet jäävät piiloon. Mutta neki laineet laantuivat parissa viikossa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. “Jos kaikki loukatuiksi itsensä kokevat onnistuneesti boikotoisivat lehteä, eli saisivat sen linjan muuttumaan, niin seuraus olisi lehti jossa ei julkaista kuin säätietoja ja televisio-ohjelmat.”

  “Minä en siis ole organisoimassa boikottia. Annoin vain vihjeen siitä, miten tehdään tehokas boikotti lehteä vastaan. Liian tehokkaissa keinoissa on omat ongelmansa, joista tpyyluoma varoitti.”

  En oikein usko tähän näkemykseen, että liian tehokkaat keinot voisivat näivettää lehtien sisältöä. Koska kuitenkin ihmiset osaavat ajatella itsekin, eivätkä lähde jokaisen boikotin tms. perään. Hyvät asiat saavat ihmisten kannatusta ja huonot eivät se pätee tässäkin asiassa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Minua oikeastaan kiinnostaa eniten se, että miten sinunlaisesi järkimies voi jatkaa vihreissä? tiedät taatusti että ero on edessä. Eihän tuossa “puolueen” ohjelmassa ole enää mitään järkeä? hyväksyt kaiken. Oletko sinä vihreä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Itse toimiessani R-kioskikauppiaana, niin kolmena päivänä en laittanut Iltalehden lööppejä näkyviin ja lehdet pidin kyseisinä päivinä myyntitelineessä takasivu asiakkaisiin päin. Yksi päivistä oli Jokelan joukkomurhan jälkeinen. Iltasanomia ei tarvinnut yrittäjätoimintani aikana sensuroida enkä Iltalehteäkään siis jättänyt kokonaan myymättä.

  Lehtiä ei kannata tuhota, koska kauppias joutuu maksamaan kaikki palauttamattomat kappaleet.

  Sekä Seiskan että Iltalehtien toimittajille voi antaa suoraa suullista kansalaispalautetta esim. kesätapahtumien yhteydessä. Jos kyseessä on yksin liikkuva hento naistoimittaja, niin herrasmiehenä lupaan muotoilla kritiikkini hyvin kohteliaasti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Mielestäni taannehtivat boikottiuhkaukset ovat aina olleet hieman hassuja. Oikeat, hyvin organisoidut ja tarkoituksenmukaiset boikotit pyrkivät johonkin tiettyyn ja konkreettiseen muutokseen, eivätkä ne ole ainoastaan epämääräiseksi jäävää kiukuttelua jonkin jo tapahtuneen johdosta.

  Itse levitän mielelläni sitä mielipidettäni, että Seiska ja iltapäivälehdet ovat yleisellä tasolla enimmäkseen vastenmielisiä ja että varsinkin esimerkiksi kirjoittelu Inkisestä oli vastenmielistä. Tieto siitä, ketkä ovat mainostaneen näissä lehdissä laskee jonkin verran mainostajien arvoa silmissäni ja tämä vaikuttanee jonkin verran ostokäyttäytymiseeni. En kuitenkaan sanoisi tätä boikotoinniksi.

  Eikö sinne elokuvateatteriin pääse kaupungissanne käyttämättä Finnkinon palveluita? Onko Finnkinolla edes mitään katsomisen arvoisia elokuvia valikoimissaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Hemmettiäkö siellä Finnkinolla ramppaamaan muutenkaan? Kalliit hinnat, teinit hihkuvat ja heittelevät popcornia ja muutenkin tarjonta suunnattu n. 13-vuotiaille ja heidän tasolleen jämähtäneille. Kino Engelissä ja Orionissa laatutavaraa huokeammalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Joku niitä seiskoja ja iltakohuja ostaa ja lukee kuitenkin. En malta olla ottamatta paria vanhaa näkemystä.

  Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, paska on hyvää tai suosituinta kansanhuvia englannissa olivat aikanaan yleiset hirttäjäiset. Kenet tässä pitääkään laittaa boikottiin.

  Sanoiko Elina, että hänellä on Seiska kotonaan. Jos sanoi, niin entä sitten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Ei liity millään tavalla aiheeseen, mutta kysyn nyt kuitenkin, Osmo julkaisee jos sopivaksi näkee:

  Hesari kirjoittaa: “Kaupunki on tilannut päätöksen tueksi konsulttiselvityksen. Sen väliraportti antaa Helsingille kaksi realistista vaihtoehtoa: kaupungin on joko osallistuttava uuden ydinvoimalan perustamiseen tai rakennettava oma biovoimalaitos.” Osaisikohan joku täällä kertoa mistä tuon selvityksen saa luettavaksi? En löytänyt kaupungin sivuilta ja kyse on kuitenkin ilmeisesti julkisesta asiakirjasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. “Hesaria haukutaan yhtaikaa vasemmistolaiseksi”

  Jo Kalevi Sorsa sanoi, että Hesarin linja on lähellä Sdp:tä. Se ei ollut haukkumista (kenen tahansa muun suusta olisi).

  Boikotit ovat yleensä pahasta, vähän niin kuin sota. Jos riitapukarit boikotoivat toisiaan, molemmat vain kärsivät. On yleensä parempi yrittää rakentaa sopua keskustellen, esimerkein ja adressein.

  Porkkanamafian positiivinen boikotointi on hieman eri asia. Siinä tavallaan lahjoitetaan yritykselle rahaa hyvään tarkoitukseen, ympäristöystävällisyyden parantamiseen, tavalla, josta lahjoittajat saavat erityisen hyvän mielen. Tässä on samansuuntaisia haittoja, jostainhan se kulutus yleensä on pois, ellei ole lisäkulutusta, mutta ne haitat tulevat lievempinä eivätkä pahasti rohkaise vastaiskuihin. Siksi hyödyt voivat ylittää haitat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.